• Jenda

    Resim otazku ktera se tu v ruznych obmenach vyskytla uz asi 1000× ale uspokojivou odpoved jsem nenasel. Muj saltrik X.9 ma po cca 12kkm vakl jak svina, takze razeni uz neni z nejdokonalejsich (nicmene porad funguje solidne). Nevim jestli je to normalni provozni opotrebeni nebo tim ze jsem na prehazku dvakrat lehnul a parkrat namotal klacek. A o co mi vlastne jde? Jestli davat 1600 zase za X.9 nebo radsi 1000 za X.7 – pokud mi vakl vzniknul spis po tech karambolech tak teoreticky lepsi trvanlivost X.9 proti X.7 to nezachrani, vahu neresim (radsi si za usetreny penize koupim lehci kazetu). Takze kterou? Je u X.7 nejaky jiny zadrhel oproti X.9 – preci jenom cenovy rozdil je velky. A kolik vam bezne vydrzi prehazka na biku?

    0 0
    • Medviedok  

      12kkm je celkom slusny vykon, ak ratam aj tie pady. Takze ak mienis padat na saltr aj v buducnosti, tak x7. Ak nie a chces sa blysknut aj v hospode po vyjizdce tak… to necham uz na tebe :)

      0 0
      • marapara  

        No to teda nic moc, to najeud za rok. Taky jsem chytl lehký vakl na X.9, na jeto 3000 km cca, ale na funkci to nená vliv. Tak uvidíme časem

        0 0
    • Darkson  

      já měl na X.9 vakl už po 500 km…aktuálně asi 7k km a vakl jako kráva. X.7 nemá ložiska v kladkách, X.9 ano

      0 0
      • Jenda  

        no ja bych ho ani moc neresil ale nechce mi to hazet z 9 na 8 a pak to obcas zlobi mezi 2a1 (tam me to sere nejvic) absence lozisek by me az tak netrapila – bych si v nejhorsim nechal ty kladky z X.9 nebo az by zacaly zlobit tak bych vzal treba BBB ale nevim, jezdil jsem vzdycky spis levnejsi shimano a s kladkama jsem nikdy problem nemel.

        0 0
        • Medviedok  

          cim to bude ze poniektori tu na bf pisu ze to radenie so sramom je uplne ine ako pri shimane… Ja som myslel ze ine = lepsie, som to asi zle furt chapal. Vdakabohu a aj tebe Jendo za tuto temu! ;)

          0 0
          • jIrI___  

            Každému sedne něco jiného. Já jezdil Shimano Rapid Fire, pak Dual Control, teď mám Sram. Sram je oproti Shimanu při řazení ostřejší, takový víc surový. Prostě prásk a je to tam :-). Kámoš právě kvůli tomuhle projevu přešel ze Sramu zpět na Shimano.

            0 0
            • Medviedok  

              ina vec je tvrdsi chod indexacie, to je ok, niekedy je to ozaj v prospech veci -hlavne na radiacej rukojeti, ked si nechtiac na hrbolatom terene nepreradis. Ale vole v paralelograme prehadzovacky su ina vec, hovori to o bud opotrebeni, poskodeni, alebo ak sa to takto bezne vyskytuje, tak o kvalite vyroby… A tie vole sposobuju, ze sa kvalita radenia zhorsi a zatoven sa to neda presne nastavit.

              0 0
              • Splinter  

                To jsou zase kecy…

                1. Ještě se mi v životě nepodařilo omylem zařadit na hrbolatým terénu.
                2. Vůle v hlavním čepu u přehazek od Sramu je odjakživa, za cca 10tkm se moc, nebo vůbec nezvětšila a řazení řadí pořád stejně přesně a rychle jako na začátku..

                Aneb Medviedok zasej jenom teoretizuje.. Ty seš takovej Brouk Pytlík, co? Všude byls, všechno znáš, ale ejhle chyba…

                 

                pro Jendu: myslím, že X.7 ti odvede podobnou službu a když ju zas namotáš, tak aspň nebudeš tak nasranej:)

                0 0
                • Medviedok  
                  1. ano lebo grip shift ma za sebou 15 rokov vyvoja. V roku cca 93 by jsi jinak pravil… :D

                  Ak vies nastavit prehadzovacku s presnostou 1,5 mm pri voli 3 mm v zavese, 2 mm v paralelograme a 2 mm v ulozeni voditka, tak mas moj obdiv. Ja som kazdopadne v tomto amater.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Zas nepřeháněj, vůle tak velké nebudou. Navíc při napnutí lanka se ty vůle „ztratí“. Oproti inverzní LX je seřízení X.7 opravdu jednodušší.

                    0 0
                  • Splinter  
                    1. Budeš se divit, ale domá mám gs cca z roku 1995–7 a chodí zcela stejně.. Jen má horší ergonomii gripu.
                    2. Ak vies nastavit prehadzovacku s presnostou 1,5 mm pri voli 3 mm v zavese, 2 mm v paralelograme a 2 mm v ulozeni voditka, tak mas moj obdiv. Tak se chová možná tvoje přehazovačka, tak mi nevkládej něco co sem nenapsal.. Říkám, že mírná vůle u Sramu v čepu, kterým je přichycena k patce je normální.

                    Ale jinak máš pravdu, amatér opravdu jsi..

                    0 0
                    • Medviedok  

                      Ano, som, amater, a som na to patricne hrdy! Lebo amaterizmus, to sa rovna nadsenie, nefalsovany zaujem a zapal pre vec, bodra mysel a idealizmus, solidarita a par dalsich veci, ale tomu urcite nebudes rozumiet, to by si musel citat Peloton v rokoch 91–95 a robit este par veci ktore nie su az tak in. To sa aj dost zle vysvetluje.

                      0 0
        • Vilém  

          Jsi si jisty, ze mas rovny hak prehazovacky?

          0 0
          • Jenda  

            jistej si nejsem ale moc kriva urcite nebude, ona ta prehazka uz ma asi za sebou celkem dost:-(

            0 0
        • Lister  

          Zaujalo mě to zlobení na 2–1.

          Jestli myslíš že přehazka občas špatně shazuje z dvojky na jedničku, tak to jsem pozoroval na dvou přehazkách Sram na dvou různých kolech. Ale jen na velké pile – prostě hodit to na nejtěžší převod občas trochu trvalo. Ale jen při pokusech na parkovišti v nízké rychlosti a pomalém šlapání. Při jízdě, kdy je to opravdu třeba a šlapu větší frekvencí, tak iž s tím problém nemám.

          0 0
          • Jenda  

            1 je nejlehci, aby to bodre radilo vsude tak to ma tendenci lezt (opravdu zridka) z 2 na 1. naopak u tezkejch prevodu mi to nejde z nejtezsiho 9 na 8 tam to nejde stabilne – musim tomu pomoct trochu razenim.

            0 0
        • Paja  

          Tohle spis vypada na krivou patku ev. to raminko jak pises niz.

          Ja mam na 9.0 najeto cca 45 000 km, vakl ma velkej, ale radi porad dobre (samozrejme s prihlednutim k tomu, co ma prehazka i razeni za sebou).

          0 0
          • Vhalasta  

            Taky si myslím, křivá patka pod X.9 se mi chovala podobně.

            Dokud ti v servise s měrkou patku nezkontrolují, resp. nevyrovnají tak to neřeš. Jsi si jistý, že ten vakl se od novoty výrazně zvětšil?

             
            0 0
    • Lister  

      X-9 – cca 1500km a vakl tam je taky, ale už jsem na ni nekolikrát lehnul a 1× při tom zlomil i patku, takže nemůžu 100% tvrdit, že je to opotřebením.....

      0 0
    • kubad  

      X9 i jiné sramácké hazky mají v hlavním čepu vakl jak prase už z výroby pokud řadí nechal bych ji sloužit dál

      0 0
      • Jenda  

        no ja mam velkej vakl spis v tech cepech paralelogramu – hlavne v tech co spojuju duralovy a kompozitovy casti. Hlavne i kdyz si myslim ze mam patku rovnou tak je raminko tak nejak do vrtule ale to pricitam spis tem padum a kalckum. No zatim budu asi teda jezdit a najare se uvidi.

        0 0
        • kubad  

          jj tohle sou pády a klacek – ramínko se dá srovnat, ale pokud je vakl v čepech klece tak už s tím moc nevymyslíš – jinak X7 bude stačit

          0 0
          • Jenda  

            no az budu mit novou tak zkusim ty cepy (na stary:-) trochu dobouchat kladivem a jsem zvedavej co se stane – budu trochu takovej marekmauer:-)

            0 0
      • teepeex  

        podobny obecny nesmysly priste spolkni vcas

         
        0 0
        • Vilém  

          Nechapu v cem vidis problem a nesmysl? To chces tvrdit, ze hlavni cep u SRAMu nema dost velkou vuli uz z vyroby? Ma zkusenost je takova, ze vuli ma a dost velkou. Na funkci to vsak nepoznas.

          0 0
          • teepeex  

            u jakyho sramu?

            0 0
            • Vilém  

              x5, x7, x9

               
              0 0
              • teepeex  

                vlastni zkusenost Vileme?

                jestli ano, ja teda petku nikdy nemel, tak mas teda zrejme pech

                 

                pokud bych chtel napsat stejne obecnou vetu jako Kubad, napsal bych

                Shimano XT, a vlastne vsechny shimana maji vakl uz z vyroby

                z vlastni zkusenosti(XT,LX, STX RC – a ta z nich byla nejlepsi)

                0 0
                • Vilém  

                  Ano vlastni zkusenost. Jednak mam nejake doma, jednak jsem jich dost namontoval a seridil na novych kolech. Vule tam je proste mnohem vetsi nez u Sh, kde u noveho saltru je nulova a roste casem. U SRAMU tam je vule, ktera se vsak prilis nezvetsuje a na funkci nema vliv.

                  0 0
            • Vilém  

              Jeste dodam, ze u predchozi rady 7.0, 9.0, 9.0SL byla situace stejna.

              0 0
        • kubad  

          sorry ale na stole mě leží nová X9 a X0 a vůle v hlavním čepu je obrovská – demontuj a zkus si to sám!!! než něco vypustíš!!!

          na kole po montáži bovdenu , lánka a natažení řetězu ta vůle zmyzí.

           
          0 0
          • MlokCZ  

            Potvrzuji. Jednu letošní novou nenandanou X9 se středním ramínkem tu mám taky a to samé (tedy značná vůle v hlavním čepu). Na všech X9/X0, co tu má na kolech namontovaná to znát už pak není.

            0 0
            • Medviedok  

              ano, lebo to drzi natiahnute lanko zeano. Lenze pri radeni na mensie pastorky sa to lanko povoluje, zejo. Potom aj tu volu asi poznat, zejo. Tak ked si mozem kupit prehadzovacku standardne bez vole a standardne s vuli, kterou si koupi vul, zeano.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Člověče, ty mi přijdeš jako borec s několika vysokými školami, co se tu kdysi vyskytoval a tehdy nás všechny vědecky přesvědčil o tom, že střílení řetězu je nesmysl, který jsme si vymysleli :-D

                0 0
              • destr  

                já se ti divím

                0 0
          • náčelník  

            A nemají ony SRAM přehazky vůli v čepu právě proto, že nemají vůli na horní kladce? Shimano to má opačně. Nebo se pletu?

            0 0
    • Pekáček  

      Podle toho co jsem zatím slyšel to vypadá, že starší X7 jsou větší držáky než ty nové. Mám X7 už 4 roky a vůle má minimální. Dost lidí jezdící ty novější kousky docela nadávalo na vůle. A k tvé otázce: šaltr je spotřebák, můžeš ho urazit na prvním rohu, takže podle mě nemá cenu do toho rvát víc peněz, teda pokud si nechceš udělat radost ;o)

      (na fotce konec X7 ježděné do roku 2004)

      0 0
      • Jenda  

        no ja uz jsem tak zmasirovanej propagandou, vsude samy X.O XTR ale taky si rikam ze prehazka je bizuterie nikoli sperk:-)

        0 0
      • TinkTink  

        Ja i moja vozime X.0…proc…protoze se mi libi…logicky duvod moc neni, X.9 by slouzila prinejmensim hodne podobne :-))) (treba na zimakovi mam XT Shadow a nemam namitek… :) )

        0 0
    • Rychlej turista  

      Mám na X.9 dvě sezóny, takže hodně přes 15 000 km a vůle jako kráva. Vyměnil jsem akorát kladky, které byly dohladka a ani jsem tam nedal původní a kvůli tomu jsem dokonce musel opilovat ty výstupky. Šaltr zase šlape jako hodinky, takže nějaká vůle mi je ukradená, protože opravovat něco co funguje je blbost a vyhozené peníze. Kouknul bych se na patku, protože u mě ta vůle na přesnost řazení vliv nemá.

      0 0
      • Jenda  

        no jak to tady ctu nejvetsi problem asi bude zohybany raminko po karambolech – po dovoleny a jesenickym surovci se dam do rovnani, pokud se to zlepsi tak si asi taky dopreju novy kladky

        0 0
        • Rychlej turista  

          Jj, jestli tam máš viditelně něco zkrouceného, tak narovnáním už to zhoršit nemůžeš. A jestli máš kladky hodně jeté, tak jejich výměna pomůže opravdu hodně. Ten vakl je sice vidět, ale to je tak asi všechno.

          0 0
        • rock  

          viz Rychlej turista

          Jo, jo, když něco nejde silou, půjde to ještě větší silou. Barbarské narovnání ramínka vrátilo moji X.9 do původní formy, řadí zase perfektně. Kladky (jenom jednu, spodní) jsem měnil před sezónou. Kombinace těchto dvou úkonů se na přesnosti řazení opravdu projevila (kupodivu kladně).

          0 0
      • rock  

        Cos tam vrazil za neoriginální kladky ? Vždyť ta horní je ucycená mimo osu, ne ? Jak se Ti povedlo tam narvat obyčejnou ?

        0 0
    • teepeex  

      pokud bych ti mel za sebe poradit

      koupil bych Sram X.9 z roku 2006 přes kupkolo.cz

      http://www.kupkolo.cz/….9_1550.html

      0 0
      • Smazaný účet  

        hehe tak presne tú mám a má vakel :-) samozrejme v čape, ktorým je uchytená o pätku r­ámu…

        0 0
    • RBweb  

      mám SRAM 7.0 (2003), X.7 (2007) a 2× X.9 (2007), vôľa v hlavnom čape na všetkým týchto modeloch je konštrukčne daná a pri namontovanej prehadzovačke nemá vplyv na presnosť radenia, aspoň ja som s tým nikdy problém nemal. Vlastne som o tom vôbec netušil do okamihu, keď som na 1 z bikov vymieňal komplet kazeta-prehadzovač-prevodníky-reťaz. Vtedy mi preskakovala reťaz na najmenšom pastorku a tak som kontroloval aj prehadzovač, nakoniec bol problém práve v tom pastorku-výmenou sa odstránil. Inde ako na hlavnom čape vôľu ani na najstaršom modeli 7.0 nemám. Chod X.7 je postačujúci, do X.9 ísť len kvôli hmotnosti.

      0 0
      • tomana  

        No já jezdil X.7 čtyři roky ,ale zrovna dneska jsem koupil X.9. Tenhle dred mi moc radost neudělal.

        0 0
        • chodec  

          neboj – nebudeš zklamán – ten vakl je opravdu jen do namontování, kdy se eliminuje napínáky a pérem. Osobně jsem jezdil na X.9 2006 (demolice při nehodě), X.9 2007 (přechodná náhrada)  a 2 x X.0 2007 (jedna prodána se starým kolem) a nechtěl bych nic jiného než X.9 nebo X.0 :-)

          0 0
    • Kero  

      No ja mam sice na biku deore lx, ale chcem ist do radenia x0 gripshift + X9. Ta vola tam moze byt aj zamerna aby sa to dako moc nenamahalo alebo co. Nechcem robit take zavery ako tuná veľmajster Medviedok, ale aj napriek tej vôli sa mi chod sramu paci viac a kupim ho na bikem, pretože si myslím že systém je dobrý a hlavne tak prehazka nelieta v terene aspon co som pocul a videl na tych videach. Ak ma niekto ine skusenosti tak ma prosim opravte (neplati pre medviedka).

      0 0
    • Pavel100  

      taky jsem to chtěl řešit, že má X.9 po 6tis.km vakl a už má dalších 5tis. navíc a zatím funguje:-) No a pak půjde na zimáka a koupím zase X.9

      0 0
    • kamtcho  

      tiez som tam mal vakl od novoty, podla mna je to tam schalne, aby sa to neodtrhlo hned pri na prvom kameni ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.