Úprava enduro biku na jezdivější, na část roku

45 nepřečtených
  • ptrmurlik

    Ahoj, před pár lety jsem koupil za 60 tis enduro, jedna se o kellys Swag, 170 předek 162, zadek, 27,5 kola. Postupně vyšperkováno k dokonalosti. Kolo je stavěné poslední roky víceméně jako hravej sjezďák, kterej je schopnej šlapat na rychleby, Trutnov apod. Co se tyče osazení poměrně lehký kokpit a sedlovka, kompletně na 1×12 slx včetně 7120 – 4 pístových brzd s 200mm ice tech kotouči. Kola jsou od DT, e1700 spline, s inserty ptn revoltion a plášti dhr2/assegai

    Roky mi to takhle vyhovovalo, ideální na bikeparky a výjezd v trailcentru se taky dal. Bohužel se mi změnila životní situace a tedy v budoucnosti nebudu mít možnost od března do listopadu jezdit v bikeparcích jezdit tam i během týdne apod.

    Od kola tedy na následující roky očekávám celoroční pojezd jak počasí dovolí po lokálkách, místních skocích a případné krátké vyjížďky s přítelkyní, od května do srpna taky víkendové svezení v bikeparku.

    Přemýšlel jsem i o novém kole v úvahu připadal hardtail okolo 140mm, který by ve 27 byl určitě lepší i na pumptrack, ten však obětuju, protože na černých sjezdových bych trpěl, zkoušel jsem taky novou commencal metu tr 2021, nevyhovuje mi však 29 a rovněž rozdíl mezi šlapavostí je i přes nižší zdvih minimální, místo toho tedy plánuju posun v osazeni svého kola

    Jisté je, že aktuální nastavení odpružení (spíš měkčí, progresivnější) vždy během části roku kdy bikeparky nebudou na stole tedy říjen-duben, změním na jiné (spíš tvrdší, liberálnější)

    Dál vím, že během této části roku rozhodně nepotřebuji inserty, to tedy bude nějaká úspora hmotnosti. Nutná je taky změna plášťů. Osobně přemýšlím, zda zkratka vozit jiné pláště na offseason (mám skvěle zkušenosti s maxxisem takže maxxis) třeba agresor a ardent a jiné na bikeparky, tedy třeba dhr2 a dissector nebo něco podobného, nebo zkrátka nějaký kompromis celoročně tedy agressor a high roller s tím, že přes leto určitě inserty a možná i z 200mm na 180, což věřím, že by mi stačilo a nějakou váhu, by to rovněž ušetřilo.

    Rád bych slyšel Váš názor, a případně tipy

    Na zkepšení, sám váhám zda má smysl měnit kotouče ze 180 na 200(přes leto) případně se smířit se 180 celoročně a nebo zkrátka všude tahat 200, což taky nemyslím, že by byl zásadní problém. Taky bych si rád nechal doporučit kombo plášťů, nejlépe tedy celoroční tedy pro solidní grip v bikeparku na sjezdu, ale lepší pro výlet s přítelkyni a lokalku než současné dhr2 a Assegai, které jsou celkem neúnosné.

    Díky moc za nápady.

    0 0
    • novas752  

      Troxhu bych přifoukl odpružení, vyndal inserty a dal tam lehčí pláště. Víc nemá smysl řešit.

      0 0
    • LM  

      Jak široké máš ty ráfky (vnitřkem)?

      Na léto bych dal dozadu nějaký semi-slick. Je to výrazně rychejší ale brzdíš pak hlavně předním kolem :-)

      0 0
      • ptrmurlik  

        30mm. Myslíš něco jako milion ss?

        0 0
        • LM  

          Minion SS bude na ty ráfky moc úzkej. Dělají jen šířku 2,3'' a bez WT. Už na 25 mm ráfku jedeš trochu i po bočních figurách.

          Dal bych tam spíš Schwalbe Rock Razor v nějakém odolnějším casingu (Super Trail 860g, Super Gravity 965g + měkčí směs).

          0 0
          • TK75  

            Na 25 ráfku se jezdí 40 mm gravel pláště.Na 30 úplně v pohodě 54 mm … netuším jakej je MAXXIS užovka, ale těch 54–58 mm je na 30 ok.

            A to nové https://www.kolokram.cz/…50b-p218888/

            Čistě pro gravel počítají s 2,0" až 2,1" na 30 mm vnitřní :-)

            Nějakej 2,2" atd bych se nebál…jestli má 54 mm

            0 0
            • LM  

              Nejde o šířku pláště ale o profil vzorku toho Minionu SS. Má drobné nízké figury uprostřed a vysoké boční figury.

              • Na užším ráfku jedeš na tvrdém povrchu v přímém směru jen po tom prostředním nízkém rychle odvalujícím vzorku.
              • Širší ráfky profil pláště trochu „rozplácnou“ a v přímém směru pak jedeš i po bočních figurách = vyšší valivý odpor, čímž neguješ výhodu semi-slicku.

              viz internety:

              • There are several posts about the SS on a wide rim. It's a no go. The side knobs engage before even leaning the bike.
              • I've had the SS on a Flow MK3 (29mm) and it was pretty square. It works, but I won't be doing that again.
              0 0
              • TK75  

                Jo takhle, chápu.Koukal jsem na něj a on má opravdu ty špunty na boku (co já většinou stříhám :-) přesně jak píšeš.

                0 0
              • logoman  

                No ja ti nevim, skoro bych rekl ze kazda guma se ti „rozplacne“ a bocni spunty se zacnou dotykat jeste predim nez zacnes naklanet …

                0 0
                • LM  

                  V lese jo, na asfaltu a pevném povrchu ne.

                  Třeba Specialized Slaughter 2,3'' mi to na úzkém ráfku (21 mm vnitřek) nedělal. Je kulatější a boční figury jsou menší.

                  Na širším ráfku už trochu jo, tak jsem ho zas vrátil zpět na ten užší, protože to lepši jelo.

                  A možná vozím trochu vyšší tlaky, než je teď moderní :-). DHF i DHRII mi jedou po tvrdým v přímém směru jen po prostředních figurách.

                  0 0
                  • nksh  

                    Měl sem na SS najeto 2500km na 29mm ráfku, a boční špunty byly jen lehce ojete. Takže bych to zas tak nehrotil

                    0 0
    • Georrge  

      Rychlejsi gumy a mozna delsi predstavec at dostanes jezdivejsi geo. Vic asi nema moc smysl, zvlast menit kotouce.

      0 0
      • ptrmurlik  

        Díky, díky za radu, predstavec mě nenapadl. Mám ještě původní 60mm, i když jsem měnil nějakou dobu zpět na 40. Ten tam ale asi nechám. Rozumim že se tím změnilo rozložení váhy, ale na skákání po praci na hoďku bude mít 40mm více benefitů. Jsou pro mě docela dilema ty gumy. Vím že bez insertů minimálně na tu část roku, ale musím i na “bikeparkovou sezonu” když proste počasí dovolí na den, dva vyjet trošku polevit, jak jsem psal aktuální dhr2/Assegai sice krásně drží, ale cokoliv na tom ušlapat je vážně peklo

        0 0
        • LM  

          Tak přinejhorším můžeš vzadu insert nechat (pokud nemáš něco extra těžkého).

          0 0
      • tonik666  

        Lehci plaste (vpredu maxxterra smes, vzadu 2C), kotouce 180mm az 200 ojedes, bez vlozek, pripadne lehke 350g plastove pedaly.

        0 0
        • ptrmurlik  

          Konkrétní tipy na pláště? Nemám vubce jasno, napadá mě tak nějak dissector, agressor, highroller a ardent. Rad bych zachoval zadek trochu volnější a predek trochu pevnější něco na styl dhr/dhf, mužů poprosit nějaké tipy? Jinak pedaly skvělý napad. Nemusí být oceláky, když s tím nebrousíš kamení

          0 0
          • pumpy  

            Já jezdím v létě vepředu HDR II a vzadu Recon funguje to dobře.

            0 0
          • tonik666  

            Jezdím vpředu 2.5 DHF Maxterra (950g) a vzadu 2.4 DHR 2C (ca. 900g), což by mohlo být ok do parku i na vyjížďky. Vpředu by mohlo stačit 2.3 DHF / 2.4 HR, a vzahu bych zkusil DHR 2.3 nebo Dissector (prý moc nebrzdí).

            0 0
            • MirosPikos  

              Do parku mám Michelin Wild Enduro (vydrží neskutečně ale nejedou ani z kopce). Na běžný ježdění DHF 2.6 120 TPI maxterra vepředu a vzadu 2.5WT Aggressor. Ten přechod z Wild Enduro na prvním šlápnutí byl jak když sednu na HT.

              0 0
            • ptrmurlik  

              Tak vlastně podobně to mám teď s cítím že to není idelaní, proto musím i přes bikeparkový měsíce trochu vzdát ten neskutečný grip, kolo začínalo z výroby na hans dampf/nobby nic. Schwalbe mě kvalitou bez supergravity neoslnilo, ale bylo to krásně jezdivý

              0 0
          • novas752  

            Tam je nepřeberné množství kombinací co se nabízí.

            Hodně rychlé kombo by bylo třeba HighRoller + Rekon oboje v EXO 2,4". Pak by šlo třeba DHF + Aggressor nabo Minion SS.

            Pokud nemá přítelkyně fakt najeto a nejede na nějakym rychlym xc apod., tak jí ale budeš vklidu stíhat i na Assegai + Dissector atd.

            0 0
            • ptrmurlik  

              Najeto moc nemá, ale na rychlým xc jede. Takže v rámci zachování mužské převahy je potřeba to trochu oživit. Highroller/rekon zní skvěle na offseason, na to léto budu zkoušet dhr2/agressor ať to trochu drží a valivý odpor uberu. Díky moc za doporučení

              0 0
              • Breakpain  

                Koukam jsem jedinej pacient, co jezdi na enduru DH casing s insertem :) ..

                0 0
                • ptrmurlik  

                  Píšu, mám dh casing s insertem, ale mladi konci a pracovní povinnosti přicházejí. Nechci investovat do novyho kola, když mužů kdykoliv na puk roku odjet a nezajezdim si. Bikeparky budu navštěvovat dal, ale mnohem meně než dřív, už se mi nestane, ze bych si přes týden zajel. Na jaře Slovinsko apod. Takže budeš ale zatím ne

                  0 0
                  • Breakpain  

                    J, ale ja to vozim i kolem komina :) … takhle minen. Moje enduro ma neco pres 17kg :) … Kdyz sendu na jine kolo, tak mam pocit, ze jsem v tryskaci ;).

                    0 0
              • theedge  

                To ti dala kudlu na krk že můžete jezdit jenom společně ?

                0 0
                • ptrmurlik  

                  Rozhodně ne. Ale jak píšu. Tyhle pláště mají určitě smysl na bikepark tezkej dh mordor apod. Dřív to bylo někdy od března do konce listopadu, když nejede u nás zahraničí. Když je krásně nebylo vůbec náhodou ze bych jel přes týden. To už se ale dít nebude. Přes týden se v olmu dostanu na svatý kopeček a do bikeparku, a jet na pláštích který drží i na černé v koutech není ideální. Minimálně pro tuto část roku teda potrebuju změnu. Bikepark pro mě teď bude květen – září a to jen když dopřeje počasí proto i tak mužů obětovat nějaký grip, ruku na srdce, kdo na svoji lokalce a kolem komína využije Assegai a dhr2, věřím ze někdo takový je, závidím.

                  Nejde jen o jízdu s ni, rad zajedu po týdením cvičení na hodku dvě, kolem domu, ale než se dostanu z města je to půl hodiny proto to musím změnit

                  0 0
                  • theedge  

                    Jezdím všechno DHRII a Assegai, protože se mi nechce přezovat a nemám s tím problém. Pokud chceš jezdit od května do září stejně bikeparky, tak na Reconu to je nesmysl a jestli vzadu pojedeš Dissectora a nebo DHR II mi příjde že je jedno. Vozil jsem vzadu Agressora 2.5 ale nepřišlo mi že by to při šlapání jelo líp než DHR. Když jedu XC výlet tak DHR přifouknu a jede to dobře. Ale vozím EXO/EXO+ gumy

                    Sám píšeš že s ženskou budeš jezdit jen kratší vyjíždky, tak to v pohodě ušlapeš ne ? Mám na DHR ujeto i 50km na asfaltu s výletníkama :-)

                    V čase od března do května si přezuj zadní gumu ( pokud ti to stojí za to ). Od září do listopadu už zase stejně bývá bahno …

                    0 0
      • LifeIsRide  

        Recon (na zadku) jede fakt dobře, ale jakmile je mokro nebo sračky, nemá moc gripu. Jezdil jsem na zadu i Aggressor, ale přišlo mě, že to jede hůř než DHRII. Jinak jezdím na trailovém HT combo DHF + Recon a zatím dobrý.

        0 0
        • jerrymouse  

          Jezdim na AMku DHF/XR4 nebo DHF/cokoliv XC s insertem (třeba Conti X-king) a celkem to funguje.

          0 0
          • LM  

            Jj, jakmile je jednou člověk zvyknutej na přední plášť co drží, tak dávat na přední kolo plášť, co moc nedrží není úplně nejlepší nápad :-)

            0 0
            • skaj  

              To muzu podepsat v plnem rozsahu. Taky jsem zjistil, ze budu radsi vozit mene jezdivy setup, ale s gripem, na ktery jsem zvykly. Nez se nekde rozsekat na vyjizdce se zenou/detma. To zjisteni bolelo:)

              0 0
              • krabica  

                Taky už dávám do předu jen DHF v různých variantách, změna se mi nikdy nevyplatila… :-D

                0 0
            • jerrymouse  

              Jezdil jsem 2× Forekaster a šlo to, ale občas jsem šel na hubu (má takovou divnou pauzu, než se chytnou boční špunty … a občas se to nechytlo). Po DHF už tam nic horšího nedam … i kdyby to jelo sebelíp.

              0 0
              • LM  

                Vozil jsem nějakou chvíli vepředu Specialized Butcher Control a když jsem se do toho pořádně opřel, tak se občas žvějkly kvůli slabé bočnici boční špunty a hned jsem se válel po zemi. Pak jsem nasadil DHF 3C EXO TR a úplně čuměl, co si to nechá líbit :-).

                0 0
                • novas752  

                  Butcher Control je absolutně nesmyslnej plášť. V Grid Trail casingu je fajn.

                  0 0
            • novas752  

              Projet se s Bontrager XR3 tam kde obvykle jezdim s Assegaiem bylo docela veselé. :-)

              0 0
            • LifeIsRide  

              Mám to úplně stejně, chtěl jsem na HT nějaký jezdivější setup, ale prostě jsem zvyklý mít vepředu grip, takže tam šlo DHF. V zimě a ve sračkách (recon vzadu) je to hodně „zábavné“ kombo, tzv. vpředu byznys, vzadu párty :)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.