• Smazaný účet

    Mám na pevňáku 2×10, a i když mi převody celkem stačí (navíc jezdím docela silově, takže největší pastorky prakticky nepoužívám), řazení není úplně jak bych si představoval (i když upgrade z původního Deore z 2013 na XT M780 byl rozdíl jako prase), a to obzvlášť po vyzkoušení úplně nový byť low řady od Sramu, kde páčka nekladla skoro žádnej odpor a řetěz naskakoval prakticky úplně plynule a okamžitě.

    Chtěl bych upgradnout na něco jako kombinaci SLX a XT (XT řazení, přehazka SLX), ale přemýšlím nad finanční stránkou věci.

    Kdybych šel do 1×12, musel bych kvůli microspline kazetě koupit novej náboj, což se mi úplně nechce, když současnej se na kole ohřál jen asi rok a něco. Plus mám pocit, že kliky na 3×10 (teď mám převodníky jen dva) s 12r systémem asi fungovat nebudou (řetězová linka, Q-factor?), a to už se dostávám finančně dost směrem kam nechci.

    Co myslíte?

    Je 12r Shimano významně lepší než 11? Jde mi hlavně o přesnost a spolehlivost řazení. Pokud je to o hodně lepší, jsem ochotnej za to zaplatit, ale zároveň mám rozdělanýho trailáka za 80k, a přece jen ty peníze neseru :)

    Konkrétně mám aktuálně osazeno kliky M785, přehazovačka M786, řazení nějaký starý XT, asi stejná řada.

    0 0
    • novas752  

      12spd mají znatelně větší rozsah, umí řadit i v plném tahu, řazení na lehčí převod se zapnutou brzdou neklade takový odpor do palce a převody to tam sází prostě líp. Ale. Je to (překvapivě) citlivější na dobře srovnanou patku, když se to zanese bahnem, znatelně se to zhorší (11spd bahno tolik neovlivní) a spolehlivost je zatím také horší (přehazovačky mají problém se zasekávajícím se čepem otáčení ramínka po nějaké době, ale reklamace Shimano bezproblému uznává a nové revize to mají prý už vyřešené, ale těžko říct).

      A pozor, nové 11spd Deore M5100 se vlastnostmi podobá spíše 12spd řazení.

      Pro 12spd mluví také větší rozsah převodů (klasická 11spd 11–42z je dost málo a 11–46z je pro spoustu lidí stále trochu málo).

      Co se týče výdrže řetězu, 11spd vydrží méně než 10spd, 12spd vydrží zhruba stejně jako 10spd.

      Kliky pro 3×10 by měly být v pohodě (s převodníkem na prostřední pozici).

      1 0
    • adam1  

      Tak na zkoušku si můžeš předělat zatím 2×10 na 1×10 a

      využiješ i ty větší na kazetě(nevím co máš v zadu ?) ,koupíš si chinu 34,36 a zkusíš .

      12 (10–51) má samo větší rozsah a jede to fajn ,ikdyž výhodnější je jezdit kadenčně než silově ,ještě jsem vypozoroval že u 12 je fajn mít kazetu co nejlehčí ?navíc u slx ,xt nevím jak ostatní řady , se dají ty dva nejtěžší pastorky měnit ,jinak slx páčka stačí .

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tuším, že mám 38/28 × 11–36.

        0 0
        • novas752  

          JAk ti vyjdou a nevyjdou převody si snadno zjistíš na gears.mtbcros­scountry.com. Stačí jen zadat co máš a co bys chtěl, dole ti vyjde srovnání min a max rychlosti v závislosti na kadenci.

          0 0
        • Tom-T45  

          No jestli máš 38/28 + 11/36 a největší pastorky nepoužíváš, tak je pro Tebe rozsah 12 sp zbytečný. V podstatě by stačilo, pokud by sis koupil za 6 stovek 10 sp kazetu 11/42 a vepředu sundal přesmykač a malý převodník :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jako asi jo, ale jemnější rozdíly mezi převodama jsou příjemný vždycky. Plus koukám, že 12s kliky jsou lehčí než 11. Nejsem vyloženě honič gramů, ale ono se to nasčítá. Plus absence přesmykače a jednoho převodníku, a najednou už jsem na zajímavých číslech.

            A abych nekecal, když je fakt stoupání, druhej největší pastorek používám :))

            0 0
          • novas752  

            Přehazku musí taky, stará 10spd XT na kazetě 11–42z fungovat nebude nebo to bude zoufalý.

            0 0
            • Tom-T45  

              Tak tento mýtus se zde snažím vyvrátit už asi po desáté a stále se mi to nedaří:

              https://www.bike-forum.cz/…-11spd-hazka#…

              Doplňuji, stále to funguje výborně a řadí to snad ještě ostřeji, než mé současné 2×11 XT

              0 0
              • Vilém  

                Ono by nebylo spatne videt v jake pozici je ta prehazka nejen na nejlehcim prevodu.

                0 0
                • Tom-T45  

                  Vypadá to asi takto:

                  https://www.youtube.com/watch?…

                  resp. u mě to vypadá možná o fous líp, protože jsem si pomohl lehkým zpilováním zobáčku patky.

                  0 0
                  • Vilém  

                    Uz kdyz vidim jak je opasany nejmensi pastorek, tak mi to zrovna ideal neprijde.

                    0 0
                  • novas752  

                    Na nejmenšim pastorku je tak 5 volných článků mezi kladkou a pastorkem. Ideálně by měly být jen 2–3. Takže obzvlášť ve spodní části kazety to rozhodně lépe řadit nemůže, řetěz to do strany z pastorku na vedlejší táhne pod menším úhlem.

                    Jediné co by to mohlo tak nějak zachránit jsou náběhy na kazetě = za předpokladu že kazeta 11–36z byla z o dost horší sady (nebo nějaká sram/sunrace) než ta 11–42z. A taky řetěz, jestli si u toho měnil i řetěz a původní byl dost ojetý (nebo vyjetý úplně na šrot), měl větší vůli do stran a fungl nové to pak těsně po sobě mohlo řadit líp. Ale to už neni objektivní srovnání.

                    0 0
                    • Tom-T45  

                      Původní kazetu jsem tam měl taky Deore, možná už byla trochu ojetá, řetěz jsem asi nechával původní.

                      Já samozřejmě netvrdím, že odpovídající přehazka nebude v některých mezních situacích fungovat ještě lépe, ale znovu opakuji, tak jak to mám to prostě řadí výborně. Výhoda určitě bude, že to je 10 sp, kde jsou větší rozteče pastorků + kladky na kul. ložiscích bez stranové vůle a nová neopotřebovaná kazeta.

                      0 0
                      • Singlespeed  

                        Ty bulíky, že to řadí výborně, věš na nos někomu jinému a pokud možno jinde než na B-F:-).

                        0 0
                        • Tom-T45  

                          A je to tady, toho jsem se celou dobu bál, vlastně to vůbec neřadí a vždycky musím zastavit a řetěz přehodit na jiný pastorek rukou, ale strašně jsem chtěl být něčím zajímavý, tak jako třeba pan Onuce, tak jsem začal tvrdit, že hazka rd 786 funguje na kazetě 11/42. A ty jsi mě teď odhalil, co já jen budu dělat :-(((((((

                          0 0
              • novas752  

                Sorry ale zo bych si musel vyzkoušet v reálu. 10spd xt je konstruovaná aby opisovala kazetu 11–36. Na 11–42z sice kladka vytočit jde ale to ji zároveň vzdálí i od malých pastorků. A to ze zkušenosti i pečlivě udržované a čisté prostě funguje výrazně hůř.

                11spd přehazky nebo Deore m6000 gs tahaj osu ramínka po strmější dráze a naváděcí kladka je narozdíl od starších 10spd ještě vyosená mimo čep otáčení ramínka = se stejnou vzdáleností od největšího pastorku se dostane daleko blíže nejmenším pastorkům = funguje to přesně tak jak má.

                Stejný problém v menším měřítku je pozorovatelný na kazetě 11spd 11–46z, tam musí být b-šroub povyšroubovaný opět o něco víc než s 11–42z kazetou a řadí to trošku hůř než s tou 11–42z. Zejména za neideálních podmínek (špinavé v bahnu apod.).

                0 0
            • Mr.Duck  

              Já to vozil v pohodě kdysi. Jako 12s to nebylo ale horší jak Eagle taky ne :) Shimano má Deore hazku M6000 která je navržená na 42t, loňský Reign 2 s tím přišel třeba, ale když už kupovat hazku tak bych řek 12s no.

              0 0
            • YZ  

              S 10sp kazetou 11×42 funguje i 10sp SLX hazka s prodlužovákem háku. Vše chodí hladce a s NW převodníkem nic nepadá. Mě to funguje a vyhovuje, ale hádat se tu s nikým nebudu.

              0 0
        • adam1  

          Teď na zimu si tam klidně dej 36z ,sice do rychlá trochu ztratíš ,já s tím tak jezdil cca rok a na rychlost mi to stačilo ,ale zas jsem měl kazetu 11–42 ,proces je vratný :)je to o zvyku a vlastně mě to posunulo ,protože jak už není co řadit tak prostě musíš:)S novým mtb jsem šel 1×12 .S tím odstupňováním si od 12(10–51) moc neslibuj:) Kdyby nebylo covidu tak to na 1×10 drtím do teď :) “miláčku když teď nepojedem na dovču tak si koupím nové mtb jo …:))nakonec se to zvrhlo a nový bike i croatia byla:))

          0 0
    • Sigina  

      přešel jsem z 2×10 Deore (28,38×11–42) na 1×12 XT + Sunrace kazeta 34×11–51 a nemůžu si to vynachválit … řadí to mnohem líp a rozsah mi stačí

      0 0
      • Smazaný účet  

        Já mám právě pocit, že jsem někde koutkem oka různě na internetech zahlídnul nějakou obecnou kritiku na 11rych Shimano, ale nevzpomínám si na detaily.

        Co ta kazeta? Lepší než Shimano, nebo prostě levnější? Co si stavím toho trailáka, zděšeně jsem koukal na dva litry cenovku na SLX kazetě 10–51.

        Abych v tom ve finále nebyl skoro za desítku – radši to zatím nechci ani zhruba počítat :)

        Na druhou stranu 11r je dneska asi docela slepá kolej.

        0 0
        • Cavendish  

          Není. Na CX se vozí především 1×11 a třeba Qayron vyprodal všechny kola a měli buď 2×10 nebo 1×11.

          Já teď stavím pro sebe MTB 29" a budu to stavět na 2×10 Deore. Nevidím pro sebe v 1×11 nebo 1×12 nijak zásadní výhodu

          0 0
        • novas752  

          1×11 ve své původní verzi s 10–42z kazetou u Sramu a 11–42 + později 11–46 u Shimana furt ještě neměla pro většinu lidí dostatečný rozsah.

          Ve vývoji mtb řazení to byl v podstatě takový můstek, před 11spd řazeníma bylo kolo s jednoplackou v podstatě raritou, po 11spd je raritou kolo s přesmykačem – Ze stovek 12psd horských kol, které mi prošly rukama bylo 2×12 jedno jediné.

          11spd ale rozhodně slepá kolej není, v podobě Deore M6100 žije i na dále, výhodou je menší náročnost na správné seřízení. A hlavně, pro většinu cyklistů (kteří jezdí spíše po zpevněných cestách a v rovinatějším terénu) je to z hlediska životnosti daleko vhodnější systém – na jednopřevodníku po rovině jedeš 2–3 malé pastorky a zbytek použiješ málokdy = řetěz ojedeš na malých pastorcích dříve a kazetu to vezme ssebou taky i když má většinu převodů sotva zajetých (to se týká hlavně Sram kazet, kde se nedají malé pastorky měnit samostatně a kazety jsou dost drahé).

          1 0
      • scortis  

        No Sunrace kazeta jaksi taksi fungovala, ale blbě to házelo mezi těmi ocelovými a hliníkovými, tedy mezi druhým a třetím pastorkem ať jsem dělal cokoliv neseřídil jsem to, blbá Deore kazeta oproti tomu funguje nádherně, řazení je o několik levelů výš.

        Jo jedná se teda o 11s kazety 11–50(51), ale předpokládám, že u 12s to bude podobné.

        0 0
        • Tomas_82  

          U sunrace 12s (11–51) záleží na řetězu, se Sram a KMC to chodí perfektně.

          0 0
          • scortis  

            No já na tom měl Sram PC1110, a všechno kromě přechodu 2–3 šlo dobře, ale ten jsem nebyl schopen vyladit, buďto to neházelo nahoru nebo dolu, ale bylo to 11s, třeba to je taky rozdíl.

            0 0
            • Tomas_82  

              S 11s kazetou Sunrace nemám zkušenost, s řetězem 1110 ano ten používám i na 9s a měl jsem ho i na 12s a zatím všude ok:-) Na 11s kazetách sram i Shimano chodí v pohodě.

              0 0
    • Smazaný účet  

      … nevím jestli jsi závodník, hobik nebo rekreační cyklista – vyletnik…

      Nezavrhival bych ale 1×10. Pokud nejezdim pekla a nebo pokud ti nevadi zvolnit když nemůžeš.

      Kup 2 různé NW převodníky z činy. Chvíli je vyzkoušej a uvidíš jj si to sedne…

      Ušetřené peníze bych asi vrazil do jiného tuningu…

      Ale samozřejmě pro závodníka nebo nějakou citlivou bude nutnost mít jemné odstupňování a mega range.

      každý má svoje priority.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jsem výletník-troska :D

        O rozsah mi moc nejde, jemnější a plynulejší řazení rozhodně chci.

        0 0
        • Tom-T45  

          No jestli chceš ještě jemnější odstupňování než má 11/36, tak to je v rámci levnéhu upgradu na jednoplacku při zachování rozsahu dost těžké zadání :-)

          0 0
        • Smazaný účet  

          To by jsi měl jít cestou 3×10 ;)

          0 0
          • Vilém  

            Asi tak. S nejakou mensi kazetou.

            0 0
            • Cavendish  

              Já teď stavím low-cost MTB 36/22 s kazetou 11/34. Což by mohl být ok ne?

              Největší skok je 18% při skoku z 11 na 13. Jinak je to 10–15%

              0 0
              • Smazaný účet  

                Optimalni je 11–12–28 /,32 ;).

                0 0
                • Tomas_82  

                  Jako tří kolečko 11, 12, 28

                  0 0
                • Cavendish  

                  Mužů zkusit nějakou silniční kazetu až tuhle dojezdím. Třeba mě 22×32 bude stačit :) ale spíš ne. Sem tlustý líný prase

                  0 0
                  • Tomas_82  

                    22×32 jsem jezdil roky a stačilo mi to, ale to byla 9s kazeta, ty stavíš 2×10, takže i 11–34 bude mít na mtb jemné odstupňování, no když jsem na mtb měl 11–12–14, řadil jsem většinou hned o dva převody 11–14, moc mi to nesedělo…

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Mám kazetu 11 13 15 17 19 21 23 26 30 34

                      0 0
                      • Tomas_82  

                        Zajímavé odstupňování, skok 21, 23 je prakticky poloviční než 11, 13, ale nebál bych se toho nasadil to tam a po té dobrovolné karanténě to vyzkoušíš…

                        0 0
                        • Cavendish  

                          Asi jo, ale myslím ze to bude ok :) tahle sestava je téměř totožná s variantou 34 a 10–51

                          0 0
                  • Smazaný účet  

                    Mluvil jsem samozrejme o HK.

                    0 0
          • Smazaný účet  

            Docela rád bych se toho přesmykače zbavil, je opruz seřizovat dvě různý věci, a každej bovden pryč se hodí :D A líp se to celý myje.

            Samý zásadní argumenty ala first world problems :D

            0 0
            • Smazaný účet  

              a už jsi zkoušel dát do kalkulátoru a porovnat co máš a co chceš koupit?

              0 0
              • Smazaný účet  

                Já tu kalkulačku upřímně řečeno vůbec nechápu. Jsou tam nějaký čísla a kdoví co, vůbec nechápu na co koukám, a absolutně netuším, co to znamená v reálu.

                0 0
                • Cavendish  

                  V tom případě se na nějakou přestavbu radši vyprdni :)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Já jezdím podle pocitu, a jak už jsem psal, takový nebo makový převody nejsou hlavní důvod proč to chci měnit.

                    0 0
                    • Vilém  

                      A to si jako myslis, ze ti prinese jemnejsi razeni? Co pod tim pojmem vubec myslis?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Očekával bych, že o několik let novější řada bude řadit přesněji a, hm, lehčeji?

                        Když jsem letos pod Smrkem párkrát seděl na kole osazeným jednou z těch shitovějších 12sp Sram řad (nevzpomínám si už jakou, googlil jsem to a bylo to poblíž dna potravního řetězce), řazení bylo nebe a dudy v porovnání s tím co mám. Páčka nekladla skoro žádnej odpor, řadilo to okamžitě a úplně lehce i do kopce, prostě úplně parádně.

                        0 0
                        • Cavendish  

                          Občas to chce vyměnit bowden a lanko. Pak se dějou věci :)

                          0 0
                        • Mr.Duck  

                          Jasne ze bude. 12s razeni je uplne jinde nez 10s bylo. V zadnem pripade bych nerek ze 10s bylo spatny, ale 12s je uplne jinde. Kdybych musel Sram tak bych uprimne asi volil 11s ale to uz jsou osobni preference a kdyz nevyzkousis, nebudes vedet :)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Na takovou nějakou odpověď jsem čekal, přesně o to mi jde.

                            Sram teda nechci, celej život jezdím na Shimanu a nemám v úmyslu to měnit – to bylo jen na vysvětlení, proč mi řazení na vlastním kole najednou připadá jako starej krám.

                            Prozatím vyměním lanka a bovdeny, dojezdím oba řetězy, do jara se nějak rozhodnu, a třeba mezitím na něco narazím po bazarech. A u 12sp bych asi samozřejmě bral jednoplacku.

                            0 0
              • Smazaný účet  

                Ještě k tý kalkulačce – na co mám koukat? Na ty spodní řádky, kde jsou uvedený rychlosti? Ty hromady čísel nad tím fakt nepobírám.

                Plus teda fakt netuším, s jakou kadencí šlapu, takže nevím, jestli mi ta kalkulačka nějak pomůže. Samozřejmě vím, že šlapu spíš silově, ale jestli je to 60 nebo 80 fakt nevím.

                Ale jestli je to myšlený jako teoretický srovnání, co se s kterým systémem dá „udělat“, pak asi jo.

                0 0
                • Singlespeed  

                  Nic nevíš, ničemu nerozumíš ani nic netušíš. Být tebou, tak bych raději do kola vůbec nevrtal. Nech si vyměnit jen lanka a bovdeny a bude ti to řadit rychle, spolehlivě, lehce a nehrozí, že na kole napácháš více škody než užitku.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Klid prosím tě. Jen protože nechápu nějakou tabulku neznamená, že nedokážu vyměnit pár komponent, a i když nejsem manuálně zrovna zručnej, že nedokážu natáhnout blbý lanko. Jo, budu u toho nejspíš nadávat a budu to dělat na několikrát, ale není to žádná jaderná fyzika. Plus spoléhat se na servisy není dobrej nápad, obzvlášť když člověk něco potřebuje v sezóně.

                    0 0
                    • Vilém  

                      Nj, ted musi mit servisy, diky sezone, hodne plno, to by sis sakra pockal.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Prosím tě přestaň se pokoušet mě stírat, mluvil jsem obecně, ne že v zimě je sezóna.

                        To fakt nemáš nic lepšího na práci než úplně zbytečně vypruzovat?

                        0 0
                        • Vilém  

                          Sotva jsem zacal a uz mam prestavat? Ono soude podle tvych reakci zas moc technicky zdatnej nejsi, takze nevim jestli je rozumny se do takovych akci poustet.

                          EDIT: Ale tak si to klidne kup, od zacatku jen cekas na to, az ti nekdo potvrdi jaky je to vyborny napad. Osobne si to, v tvem pripade, nemyslim a rekl bych, ze to kolo by stacilo pouze oservisovat.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Hele já nepopírám že nejsem, jsem ajťák, manuálně jsem levej jak turecká šavle, ale kromě toho ladění řazení kolo fakt není žádná věda. Jo, tyhle drobný úkony mi moc nejdou, protože jsem se většinu života spoléhal na servisy, ale někde člověk začít musí. Možná jsem to někde jinde ve vláknu napsal tak, že to budí dojem, že netuším co dělám, ale taková krize to zase není.

                            0 0
                            • Vilém  

                              Ale jo, pokud mas zakladni naradi, jako poradny cvikacky, nejakou brusku nebo flexu, rovnak na hak prehazky, tak se do toho klidne pust. S pomoci videii na YT bys to mohl zvladnout. Az po tom pripadnem servisu bych rozmyslel co dal.

                              Ono by se ti mohlo stat, ze u 1× neco by ti nemuselo sedet odstupnovani, mohl bys hoblovat nejmensi pastorky kazety a tim zi zahy odrovnat atd.

                              0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak alespoň si tam porovnej to co mas teď s tím co chceš. Uvidíš tam celkový rozsah i skoky na jednotlivých převodech. Nahoře jsi psal ze chceš jemnější odstupnovani. Jak toho chceš docílit s 12 převody když teď mas 20?

                  0 0
                  • Vilém  

                    Taky jsem myslel, ze je rec o odstupnovani. To uz rozlousknul tady dole, proste by mel navstivit servis.

                    0 0
                • novas752  

                  Ano na ty srovnání rychlosti.

                  A v tabulkách převodových poměrů vidíš o které převody přijdeš (číslo které na původním řazení je ale na novém už tak nízké/vysoké není).

                  Pomocí toho minimálně zjistíš jak velký převodník potřebuješ.

                  0 0
    • Cavendish  

      Něco sem plácnu, ať je to trochu konkrétnější )

      0 0
    • jama  

      0 0
    • Smazaný účet  

      Když vezmeme kombinaci Shimano řazení a SunRace kazet, funguje lépe 1×11 nebo 1×12 varianta?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.