• slavekRM

    Ahoj, montuji kolo a setkal jsem se s nezvyklým (teda pro mě) uchycením brzdové hadičky na horní rámové trubce. Prakticky je tam jen objímka ve které je hadička volná. Tak prozraďte prosím co tam patří nebo co je to za fígl :-)

    0 0
    • TJK  

      No je mozny ze to je objimka pro 6mm hadicku a ty mas na brzdach 5mm hadicku a proto to nedrzi… ale je to jen domenka

      0 0
    • Rychlej turista  

      Teď jsi mě potěšil, že nejsem jediný, co si s tím neví rady. Já mám jen takové mělké žlábky s dírkami po stranách. Už jsem si říkal, ze jimi provlíknu provázek a zavážu :-D

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Máš pravdu, je to jen objímka, do které přijde takový plastový váleček s mezerou na boku. Do tohoto udělátka (který jsi měl dostat k rámu) se zacvakne hadička a celý se to zepředu nebo zezadu vsune do týhle objímky na rámu. Na tom válečku jsou takový prolisy, takže to tam drží.

      0 0
    • slavekRM  

      Tak kluci, problém je vyřešen. Mezi hadičku o objimku jsem uříznul kousek gumy a nacvaknul. Drží to jak přibité :-)

      Každopádně děkuji za vaše reakce a podněty…

      0 0
      • Peka  

        Asi budeš mít problém právě s tím, že to drží jak přibitý. Ta hadička by ti tam měla volně procházet.

        0 0
        • slavekRM  

          A důvod proč by měla volně procházet?

          0 0
          • Marskatin  

            taky nechápu. i ten originál se natlačuje dost na sílu (aspoň u mě) a hadička v tom rozhodně volná není. Jde s ní pohnout, když za to člověk silněji potáhne, ale volně bych to nenazval. Kdyby bala volně pravděpodobně bych ji už ztratil.

            0 0
          • Peka  

            Zkus třeba otočit řídítka, jestli ti jí to nešponuje. Nebo jestli to je full tak propružit zadek. Já to mám z těchto důvodů volný. Ale třeba to u tebe bude jinak a nebude ti to vadit :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Pokud při otočení řídítky nebo propružení to tahá za hadidičku v místě uchycení, tak je něco někde špatně (příliš krátká hadička, příliš krátký kousek hadičky v místě odpružení, kde to mění vzdálenost, atd.).

              0 0
              • Peka  

                Tak to by museli páni od Haibike někde udělat asi chybu. Což si nemyslím :-)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Nevím ani jaký máš konkrétně Haibike a tedy ani jak jsou tam konkrétně vedeny bowdeny a hadičky, ani jak je to přepákované.

                  Ale myslet si, že výrobce automaticky má dobře navržené vedení bowdenů a lanek, zvlášť u fullů je hodně naivní.

                  Spousta značek to má navrženo hodně blbě a sami to dokazují tím, že jeden rok to mají vedené nějak, ono se to moc neosvědčí a další rok to na totožném rámu zase rychle předělávají jinak.

                  Třeba konkrétně u Cubu AMS 125tky 2007 modelu to bylo vedené pěkně debilně. A je to přesně ten případ, kdy to pak sami předělali a u současných modelů je to konečně už pro daný typ přepákovaní asi nejlépe (každopádně mnohem lépe než předtím).

                  Přesto ani v té starší blbě nevržené variantě k žádném pohybu v místech uchycení nedocházelo, k tomu není žádný důvod.

                  Pokud to tahá při otáčení řídítky, tak tam není vůbec co řešit, to je prostě krátká hadička/bowden, že musí dojít při větším otočení řídítek k povytažení. A nebo je to minimálně špatně udělaný úchyt, tedy případ, že hadička je dlouhá dost, ale jak to pořádně v úchytu nedrží, tak to má tendenci se zasouvat a pak zase při větším zatočení zpět vytahovat. Tohle je ale také špatně, protože po tom zasunutí na rámu někde zase musí přebývat a zbytečně se v úchytu šoupe.

                  U zadní stavby nechci úplně zobecňovat, tam to ojediněle může mít nějakou specifickou konstrukci, kde to může mít i specifické chování a jinak to vyřešit jít nemusí, ale rozhodně to není obvyklé.

                  0 0
            • Marskatin  

              Já mám HT, odzadu není důvod aby se hýbala a vpředu by to řeší vhodně zvolená délka hadice. Jak jsem psal u mě je v tom natolik ztuha, že si nemyslím že byji nějaké pohyb vyvolané otočením řidítek nebo stavby dokázaly potáhnout. Vpředu by ti to taky měla řešit dostatečná délka hadice a vzadu nevídokážu posoudit, u některých fulů není vedení a rozmístění příchytných bodů zvoleno nejšťastněji.

              0 0
    • Ruprt2  

      Já viděl na jednom kole to vyřešené omotáním černé ilozačky. Ale ne té lesklé, ale takové té hadrové. Nevím jak to líp napsat. Dá se to zmáčkout a drží to dobře,

      0 0
    • redbed  

      Využiji toto vlákno.Chtěl bych se zeptat,jak řešíte,pokud jste se s tím už setkali,narážení brzdového bowdenu o spodní část horní rámové trubky při sjezdu neasfaltových cest.Brzdový bowden mám uchycen a veden na spodní části horní rámové trubky klasicky ve dvou místech.Celkem mne takto vznikající rezonance od rámu vytáčí.Kdo ví, jak na to ? Myslíte ,že by mohlo stačit použít doprostřed nálepkový úchyt – viz.vlákno ?

      Nějaké zkušenosti ? Dík.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Myslim že ten nalepovací úchyt by měl stačit, používám ho na celý vedení bowdenu přehazky, a drží t v tom pevně, nalepený to drží taky celkem pevně, akorát vepředu sem blbě natáh bowden, a taky koupil krapet krátkej, tak tam by to mohlo držet líp, každopádně když to dáš doprostřed rámovky, tak to bude držet stoprocentně a myslim, že to pomůže )

        0 0
        • redbed  

          díky, Ducku.Ještě dotaz.Ty nalepovací úchyty jsou univerzální jak pro brzdové, tak na řadící bowdeny ? Nebo je to specifikované zvlášť.Když se například podívám na tyto úchyty od Alligátora na Kupkole,speci­fikované to nemají.Já si doteď myslel,že je to jenom pro použití na brzdový bowden,ale ty tím přichycuješ i řadící.

          0 0
      • kyl  

        Nalepovací bohatě stačí,mám vedení shora na rámu a taky to klepalo tak sem dal do prostřed nalepovací aje ticho.

        0 0
        • redbed  

          to jsem rád,jdu objednávat :-)

          0 0
          • kyl  

            Radši bych se mrknul po cykloservisech a obchodech v Opavě určitě nějakej je než dávat prachy ještě za poštovný.

            0 0
            • redbed  

              jasan,jelikož však objednávám zároveň spoustu jiných věcí,to poštovné se ztratí.

              0 0
    • nyqi  

      Minulý rok jsem to tu taky řešil a našel jsem poměrně skvělou a hlavně levnou vychytávku na http://www.scottmtb.cz/…-uchyt-1173/ . Jen podložky jsem tam dal černé, ty stříbrné moc svítilo. Souží to výborně a náklady jsou minimální.

      0 0
    • docid  

      Jak může někdo takovej montovat kolo, když si neporadí s takovou prkotinou, nechápu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.