• biker2923

    Ahoj,

    jakou vazelínu preferujete pro mazání headsetu, ložisek v nábě, ořechu, kazety, středu co se týká složení. Jaký je rozdíl, když je vazelína lithiová, kalciová, popřípadě na molybdenovém základu.

    Má to nějaký význam řešit ? Díky

    0 0
    • Smazaný účet  

      Lithiovku na zavity a na rychleji tocici se loziska, nulnulku na pomaleji rotujici loziska- hlavove, nebo na futra tlumaku. A rsp ultraslick na vnitrek vidle a tlumaku.

      https://www.oleje.cz/…rtuse--18195

      https://www.prodejoleju.cz/…mazivo-8-kg/

      Vazeliny o jinem zakladu se lisi zakladovym mydlem.

      0 0
    • novas752  

      Na ložiska Motorex 2000, na ložiska hodně vystavená vodě (například spodní hlavové) A00, na závity cokoliv, na středové složení používám měděnou pastu a na odpružení + teleskop používám PM600.

      0 0
    • jval  

      Využiji toto téma ať nezakládám nové. Máme v práci vazelínu Valar C 2 EP ve velkých baleních. Báli by jste se to dát do ložisek např. středového složení?

      Co jsem tak vyčetl zde na BF v různých příspěvcích a doporučovaných maziv, tak by měla splňovat vše co tam bylo zmiňováno:

      Lithium

      Odolnost proti vodě

      Určená pro mazání kuličkových a valivých ložisek

      Do hodně namáhaných částí

      Díky

      0 0
      • Smazaný účet  

        Na kole se loziska toci pomalu, takze pohoda. Hodi sr odolnost proti vode..

        0 0
        • jval  

          Přesně tak jsem uvažoval. Pokud je do namahanych částí tak kolo musi zvládnout bez problémů. V práci to chlapi používají v autařině.

          0 0
    • jardalee  

      sem si tedka oblibil AK2 :)

      0 0
      • Markony  

        Ak 2 největší humus co jsem požívali v prací vysychá nic moc mazné vlastnosti prostě na nic nebrat sice levná ale k ničemu nevydrž tlaky mazné vlastností nic moc rada steka tak před 20 roky možná ale tet ani náhodou .

        0 0
        • jardalee  

          no ja nevim ,me prave prijde strasne mazlava a prilnava a prave nejde poradne ani umyt vodou ,a zatim celkem drzi ,ale pouzivam to na bezny veci hlavovy slozeni kdyz jsou kulicky a ruzny mazani zavitu do konusovych naboju pouzivam takovou hustou bilou ,bohuzel nevim oznaceni ,a prumyslovy loziska sem prestal mazat ,protoze me prislo ze to stejne nema moc prinos :) a jeste clovek muze ohnout tu krytku a potom to ruzne drhne

          0 0
          • wladeq  

            Mastná vazelína nejde umýt vodou, aha. Rozlousknu to, i kdybys těch pár věcí co se oplatí mazat, namazal tukem z předkožky, bude to fungovat. Ale marketing forever

            0 0
    • Markony  

      Vyzkoušej METANOVA F 1,5 HI-TECH Tuk a změníš názor, opravdu AK2 není nic moc vývoj je už jinde.

      0 0
    • Jakobo  

      Vyuziju vlakno k dotazu.

      Kdysi jsem v mladicke nerozvaznosti namazal vnitrek 7 rychlostniho Nexuse grafitovou vazelinou (bud nebo neco jak Molykote). Naba mne par let lezela v supliku nevyuzita, ale konecne ji ted budu zapletat.

      Nedavno jsem se cetl, ze grafitova vazelina behem pomerne kratke doby ocese prevody v uhlove brusce. Tam jsou otacky nejak 50 000 min-1 na hrideli rotoru.

      Myslite, ze grafitova vazelina muze znicit planetovou prevodovku nebo i kulickove a jehlove loziska v tom Nexusu? Tady se bavime o otackach minimalne o 2 rady nizsich.

      Musel bych to jeste pred zapletenim vymyt. Do toho se mne nechce, pac kdo nekdy delal s Molykem ten vi, ze i tyden po intenzivnim vymyvani v petraku z toho porad tece nekonecne cerna srajda.

      A jeste bych poprosil Novase a dalsi gaucove experty, jejichz rad si jinak velmi cenim, aby se radeji zdrzeli hlasovani a odpoved prenechali znalejsim strojarum :-) Fakt nepotrebuju rady Ja si myslim…

      Vsem dik.

      0 0
      • Vilém  

        50000 ot/min? Kde prosimte?

        0 0
        • Jakobo  

          No ja myslim, ze to tak bude. Na pracovni hrideli, kam montujes kotouc je zhruba 12 000 rpm (pokud beru brusky do 125 mm, u vetsich je to mene) a ten pomer otacek rotor/pracovni hridel bude dobre 1:4. Nebo mne neco unika? Aspon u brusek, co mam doma to takhle je (125 Boschka a Metabo).

          0 0
          • Jakobo  

            Tak ted jsem se dival a je to zhruba 1:3, takze to bude o neco mene, mozna do 40 000 otacek, pochopitelne naprazdno. Porad, v te nabe se kolecka v planetovce budou tocit jak rychle? Pokud si to dobre vybavuju, tak mezi stenou naby a osou je bud skluz nebo narust rychlosti. Ale vic jak 500 otacek na tech koleckach snad nebude (kadence max 120, prevod 42/19, na ose bude 265 otacek).

            0 0
            • 01carbon  

              A to orig mazani shimano na nexus nejde koupit, nebo stoji prilis?

              0 0
              • Jakobo  

                Kdyz jsem tu nabu pred 8 lety cistil, tak co si vybavuju namazana byla necim jako grafitova vazelina. Byl tam i pisek, tak jsem celou nabu umyl v petraku a znovu namazal. Pouzil jsem nejakou ridkou grafitovou vazelinu, ktera mne pripadla totozna co do barvy, konzistence a tak. Vic jsem nad tim tehdy nepremyslel.

                Tady se ptam proto, pac jsem se nedavno dozvedel, ze grafitova vazelina nici ozubene kola, ale to bylo v souvisloti s rychlobeznou prevodovkou uhlove brusky. No a hlavne vycistit tu grafitovou vazelinu je nadlidska prace, ktere bych se rad vyhnul. Pokud to neni bezpodminecne nut­ne.

                U nejake grafitove vazeline na Amazonu pisou:

                IDEAL FOR: Designed for splined and screwed joints, chains, toothed gears, worm gears, and other high loaded friction joints, toothed wheel rims of concrete mixers, ways of sliding gates, an well as other devices working outside.

                Takze na ozubene prevody pisi OK, jen maji pak poznamku, ze na loziska neni vhodna asi kvuli tomu, ze po odpareni vazeliny zbyly grafitovy prasek nezajisti odolnost proti vode. V tom Nexusu za 1. takove teploty nejsou, aby se vyparila vazelina, 2. nacpal jsem ji tam hodne a za 3. loziska mohu dodatecne promazat jinou vazelinou.

                0 0
          • Vilém  

            Ajo, sorry, nejak jsem zazdil tu brusku, spojil jsem si to s nexusem, proto mne to udivilo

            0 0
      • jardalee  

        no hele nerozumim tomu :) ale kdysi kdesi sem cetl ze se to maze hlavne olejem ,no a tady borec pouziva prevodovej olej a ma tam video kde to otevre po 6 000km a nakonec tam pise ze to zatim vydrzelo 10 000 a porad funguje

        0 0
    • scota  

      Parktool Polylube na hlávko, pedály apod.

      Na ložiska High performance. Na vidlici PM 600 Military grease,

      0 0
    • Lubooš  

      Zdravím prosím vás můžu tímhle namazat střed..??

      0 0
    • carlyno  

      jedině tato!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.