Třírychlostní nába do dětského kola

14 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Sedla na mne taková myšlénka. Dcerka je tintítko a moc neušlápne. Počítám že za rok zdědí po bráchovi 18" kolo se zadním torpédem a neušlápne tuplem nic. Tak dumám, že bych jí to trochu usnadnil třírychlostní nábou. Napadaj mě ale tyhle komplikace:

    1. Torpédo má rozteč 106 mm, samotný rám (navolno) dá 112 mm. Takže nějaký nexus se 120 mm tam nedám. Údajně některé starší náby měly 110 mm, ale tam bude problém je sehnat komplet a funkční. Takže mi vychází jediný snad použitelný Sturmey Archer S-RC3 se 116 mm, na to bych snad eště rám přemluvil.
    2. U nás jsou běžně náby k dostání jen 36 děr (i když ta S-RC3 se dělá i 28), ale ráfek 18" se dá koupit snad jen Remerx s 28 d (ten je na kole). Našel jsem návod jak to zaplést, ale je to trochu divočina, každý drát jiná délka.
    3. Běžně se nába dodává s otočným gripem, který možná nenapasuju na řidítka, asi bych musel dokoupit páčku.

    Pomíjím teda to, že by se tím o >50% zvedla cena kola.

    Nějaké nápady ohledně náby nebo ráfku? Tipy kde koupit? Je ještě nějaká komplikace co mě nenapadla? V těchle věcech se moc neorientuju. Díky.

    0 0
    • oddie  

      Když to tak čtu, napadá mě taky jedna myšlenka – co takhle místo vymýšlení blbostí s těžkým krámem s torpédem dcerce tintítku radši pořídit něco úměrného? Tohle nápadně připomíná pověstné pletení zhovnabiče.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Dcerka je tintítko v tom smyslu, že je jak pavouk – ruce nohy hubený. Teď má 16" kolo, za rok doroste na 18", co úměrnějšího by sis představoval? :-)

        0 0
        • oddie  

          Nedoroste za ten rok spíš na 20"? Skok ze 16" na 18" mi přijde jako nesmysl. A lehká 20" s klasickým vícekolečkem není problém… A nakonec i kdyby to měla být přeci jen ta 18", stavěl bych ji s klasickým řazením.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo až budu serpeníz tak dobrý. :-) Aktuálně doma firstbike, 12", 16", 18", na cestě 24". Živit vozovej park pro tři rostoucí děcka leze do peněz. Ale uvidim, třeba se dcerka letos rozjezdí.

            0 0
            • oddie  

              To máš dost zvláštní skoky, místo té 18" by do té řady 20" seděla líp… Ale jak myslíš, podle mě bastlit tu 18 jsou vyhozené peníze a líp vyjde prodat ji a koupit místo ní 20 už s převodama. Když si spočítáš, co bys musel na to překopání 18" dokoupit…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Nj, to je tak, nejstarší kluk roste rychlejc, tak šel z 12 na 18. Dcerka pomalejc, tak šla na 16. Je možný že by tu 18 dokázala přeskočit. Ale stejně jí neprodám, protože do ní třeba časem doroste nejmladší kluk.

                Asi počkám jak jí to půjde tohle léto. Zas lehčí pastorek dávat nechci, protože to pak po rovině utočí nohy.

                0 0
                • gerrard  

                  14" a 18" jsou velmi okrajove zalezitosti, ktere ma jen nekolik malo znacek. Normalni je z 16" jit na 20". Kdyz 18" prodas a koupis 20" s prehazovackou, tak udelas lip nez do te 18" neco bastlit a davat za to penize.

                  0 0
                • oddie  

                  Tak zkus prozkoumat variantu překopání na vícekolečko, třeba i ze smetištních dílů, to by nemělo být tak náročné.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    U vícekolečka+hazky bude opět problém s roztečí náby a navíc bych musel nějak doplnit brzdu, nebo spoléhat že ubrzdí vše přední.

                    0 0
            • vpa007  

              Souhlas s oddiem, 18" je trochu divnej rozměr, 20" je ždibek lepší na dostupnější komponenty kvůli rozměru shodným s bmx…

              Souhlas s Krabem, děcku tintítku pomůže kolo odlehčit (sházet nesmysly) a poladit převody… osobně to většinu řeším přes díly od soudruhů z číny (aliexpress), páč lehký kopmponenty maj za rozumnou cenu a děcka to nezničej :-)

              Každopádně živit vozovej park pro 3 děcka je mazec, já mám 2 a i tak máme zabranou skoro půlku kočárkárny.. ale co by otec pro ně neudělal, že? :-)

              0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Za mě nesmysl, navíc těžký. Otočné řazení také nebude zrovna ono, byť by chodilo sebejemněji, páčky děti zvládají lépe, zvlášť, pokud silou neoplývají.

      Řešil bych základní převod, vyjde to nejlevněji – tedy menší převodník a větší pastorek.

      Pokud měnit převody, tak libovolnou přehazovačku se základní SIS indexovanou páčkou, klidně jít do verze 1×6. Na běžný náboj by neměl být tak velký problém ráfek najít a přeplést, jedinou neznámou zůstává hák přehazovačky.

      0 0
    • Jenda  

      vůbec netuším ale přeci jen, nemají náhodou menší rozteč náby na skládačkách? Jestli by něco nepasovalo z nich. Pokud bude mít nába moc děr, v remerxu bývali schopní vyvrtat prakticky libovolný počet. Grip by měl sedět, průměr řídítek bude imho stejnej, aspoň synovci to tak měli.

      0 0
    • Erknold  

      nevím jaké má rozměry SRAM automatix. To bych musel doma zítra přeměřit. Tam asi byly i nějaké podložky navíc.

      Ale je to 2000 náboj, něco si nechat v Remerxu udělat ráfek, pár drátů, případně ještě správně velké kolečko a kopice času. Ve výsledku za to dáš 3000, což je půl ceny slušné dvacítky ;)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.