Tretry - čekat nebo přejít na další

34 nepřečtených
  • kaqpa

    14 dní zpět jsem si pořídil nové tretry, Spešl Comp (vel 45). Na délku mi sedí výborně. Otestoval jsem je zatím na dvou hodinových výjižďkách. Levá noha je jako v peřině, ale na pravé cítím ze spodní strany (na středu chodidla) klenbu tretry. Po první vyjížďce, kdy byly tretry utaženy obě středně mi ke konci nepříjemně trnula noha. Při druhé vyjíždce jsem pravou tretru utáhl minimálně, pocit se zlepšil, ale stále cítím, že to není ono a v porovnání s levým chodidlem to je něco jiného. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo takovýto problém řešil (ideálně s tímto typem tretry) a jestli je šance, že se tretra vytvaruje po delším čase. Navrácení prodejci není možné vzhledem k tomu, že jsem botu používal (sice s návleky a na suchém podkladu, ale přesto..)

    0 0
    • funkatron  

      ja mam teda skusenosti iba so shimano tretrami, ale vzdy som mal podobne pocity, ked boli nove

      po par poriadnych vyjazdoch, ked sa zahriali a prepotili uz bolo vsetko ok…cize asi sa dotvarovali :)

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Mám dámskou variantu stejných treter, ročník 2010. A stejný potíže, jen nejprve s levou nohou a za tepla. Je to hodně nepříjemný, už to po několika hodinách při teplotách nad 30°C přešlo i do křeče chodidla. Se starými MTB Comp jsem problémy neměla. Sama zvažuju, jestli nekoupit jiné tretry. Vyzkouším nejprve jiné vložky, loni jsem se k tomu nedostala. Při zkoušení „na sucho“, kdy jsem vložku vyndala z boty a stoupla si na ni, se zdá, že vyklenutí vložky na středu chodidla vliv mít bude.

      0 0
      • kaqpa  

        To je taky moznost – ale opet muze dojit ke stejnemu problemu a dalsi pripadne zbytecne investici:(

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Specialized vložky kupovat nebudu, ale za pár korun v pracovních oděvech sportovní vložky, tvarování paty a boku mají často stejné jako ty Spešky.

          0 0
        • Prtko.cz  

          Spešl má testovací podložku,podle které ti to ukáže jakou potřebuješ vložku.

          0 0
    • maajkee  

      Každý boty dneska musej sednout a zrovna tak i tretry, boty se vyráběj stejný, ale každej máme nohu jinou. Kde jsou ty časy kdy se boty šily na míru…

      0 0
      • plastic boy  

        Jo Miroslavové to měli vždycky dobrý. My ostatní pokud s nimy zrovna nepijem ostrouhaj. Mam taky nové tretry a sem na ně zvědavej jsou to 43ky a nohu mam 42, je to hodně na těsno, delší vyjížďka to prověří.

        0 0
    • xshreck  

      Mě u nich trošku tlačí ze začátku kotníky, tak čekám až se to vytvaruje :D

      0 0
    • newbie  

      a cítíš ji teda uprostřed z vnitřní strany? jakože moc vysoká?

      0 0
      • kaqpa  

        Ano, přesně tam.

        0 0
        • newbie  

          mám taky compy… a dneska jsem byl u Spešlu na BG Fit (takový tříhodinový přesný nastavení posedu s ohledem na anatomii, disbalance a tak)

          součástí BG Fit je taky měření, na základě kterýho vypadne případný doporučení na speciální (pekelně drahou) vložku do treter; ta, co tam je standardně, má to vyklenutí střední vnitřní části nejnižší – je jakoby pro nejplacatější nohu…

          takže ty ji máš nejspíš ještě o něco plošší, než spešl předpokládá; tak asi zkus nějakou obyčejnější neprofilovanou vložku, popřípadě, kdyby to pořád nebylo ok, tak a) někde u Spešlu, kde ten BG Fit dělaj (Praha, nevím, jestli Brno), si zkusit stoupnout na jejich podložku, co tam maj, a nechat si něco doporučit c) pokud do Spešlu nemáš cestu, se ti můžu zítra/pozítří zeptat, jestli maj nějaký řešení na tenhle případ c) možná pro jistotu ortopeda, z jedný placatý nohy nejspíš můžou být časem i nějaký další problémy

          0 0
          • kaqpa  

            Dekuji za nazor.

            Placate nohy nemam vubec – potvrzeno lekarem, ani zadnou anomalii. Jeste se mi u zadnych botu nestalo, ze by jedna noha sedela 100% a na druhe byl velky rozdil. Spis si myslim, ze je bota ve stredu uzsi, vnejsi strana nepovoli nohu roztahnout vice do sirky a tim padem mam pocit, ze me tlaci vnitrni strana, kde je narozdil od vnejsi klenba.

            Taky dekuji za ochotu poptani se, ale asi nebude treba.

            Zitra mam v planu 50km, tak uvidim, jak se bude noha tvarit v malo utazene tretre. Jestli se to nebude lepsit, pochybuji, ze to do budoucna bude lepsi (po celkove 100km) a tim padem budu nejspis muset prejit jine tretry (treba Spesl Sport?).

            0 0
            • jIrI___  

              Na tvém místě bych Spešly rovnou vyřadil z výběru dalších treter.

              0 0
              • kaqpa  

                Proc? Protoze mi jedna bota sedi a druha ne? V obchodech jsem vyzkousel mnoho botu, od Sidu, ktere mi na spici i stredu sedely, ale pata se mi vyzouvala, pres NW, Meridu, Scott, Shimano az ke Speslum, kde mi v kramu sedely jak Compy, tak Sporty…

                0 0
            • newbie  

              :-) tak to je dobrý, že placatý nejsou… zajímavý, problém je teda jinde – tak mě ještě napadlo, co pořádně prohlídnout a porovnat obě tretry a vložky, jestli tam na východě při tom šití/lepení pravý neco nepos**li – jsem dneska třeba viděl, že se jim u tretry Trail „podařilo“ posunout plastovou ochranu špičky tak o půl centimetru na stranu

              0 0
    • Davos000  

      to se mi taky někdy stává, po chvíli začne bolet klenba na pravé noze ale za chvíli to odezní, mám tretry SHIMANO M086

      0 0
      • kaqpa  

        A takovyto pocit mas od pocatku koupi treter?

        0 0
        • Davos000  

          myslím že to dělalo vždy zjara, aspoň teď mi to tak dělá když zaberu, možná to chce po zimní přestávce najet víc kilometrů až si noha zvykne na botu

          0 0
    • daymaker  

      jsou dvě varianty. jelikož ti jedna noha sedí, tak je buď každá tretra jiná, nebo máš rozdílné klenutí plosky. takže zkouknout boty, ev. vložky. změřit klenutí. pokud se budou jevit stejné, tak máš každou nohu jinak klenutou, což je norm. stav. z toho potom plyne, že boty jsou OK a je potřeba řešit klenutí nohy. takže různé vložky. a nemusíš kupovat hned ty nejdražší… je X možností za rozumné peníze… mě trne noha v SiDi cca po 2 hodinách na silnici, dokonce se mi na pravé noze vytvořil jako kdyby mozol, na dotek bolestivý, jako reakce chronického dráždění plosky, až jsem z toho kulhal. po zimě je to pryč, čekám ho zase z jara… :-) takže to budu asi taky řešit jinou vložkou. stejně jako ty, levá noha jako v peřině…

      0 0
      • Davos000  

        ty pravé nohy jsou nějaké divne :D

        0 0
        • M13  

          Jsou, po delším neježdění (např. teď po zimě) mě trochu bolí pravá noha, hned od prvního šlápnutí, ale za 5 minut je to pryč.

          0 0
    • Ruprt2  

      myslím, že to tu ještě nepadlo…

      U těchto treter se Spešl chlubí, že díky tvaru a vložce nakloní nohu a tím eliminuje to, že pro nohy není přirozené šlapat v kruhu rovnoběžně s rámem kola.

      Přirozenější je šikmo jakoby kolenama k sobě. Ale to (prý) není efektivní.

      Napadá mě s ohledem na to, jestli nemáš blbě dané kufry? nebo sedlo na stranu? popř. nemáš každou nohu nějak výrazněji jinak dlouhou nebo jinak tvarované chodidlo?

      Je možné, že kvůli této specialitě se to víc projeví než na klasických tretrách.

      0 0
      • kaqpa  

        Chapu tvuj prispevek…Vse mam nastaveno rovnomerne, sedlo rovne, zadna anomalie jedne nohy vuci druhe. Mam nohy do O (fotbal), ale to by nebyl problem…Leva noha je ok, prava ne. A takovy je pocit i po nazuti boty bez sednuti na kolo, takze kolem to urcite nebude.

        0 0
        • Richi  

          Já si většinou boty upravuju podle své nohy. Tretry jsem v oblasti klenby ještě podkládal, nebo si udělal novou celou vložku.

          Nemám tedy Spešly, takže žádnou tvarovací vložku.

          Zkus použít nůž a trochu zapracovat na vložce, i dva milimetry jsou někdy hodně.

          0 0
    • witmar  

      Já si koupil Diadory a jak byly nové taky mi trnula noha a vyřešil jsem to tak že jsem obě tretry namočil a jel vyjížku v mokrých…pekne se vytrvarovaly a od te doby sedí skvěle…nebo asi stačí je pořádně propotit…ovšem na mokré tretry je asi ještě kosa:-)

      0 0
      • kaqpa  

        Mamina mi poradila vymachat poradne ponozky ve slivovici (samozrejme te nejhorsi, co se doma najde) a vyjet na kolo. Nevim ale, jestli vypary nebudou mit vliv na jizdu:D

        0 0
    • stan.zak  

      Compy jsem koupil v r. 2009, při vybírání jsem dvě velikosti (44–45) zkusil snad pětkrát. Nakonec to jsou 45; problém na první vyjížďce jsem měl podobný jako ty. Nějakou dobu jsem používal co nejtenčí ponožky, a tu jednu vozil ne zcela utaženou – chce to trochu trpělivosti se sucháčema. Hlavně jsem ale popondal kufry, předtím nastavené podle původních treter, konkrétně asi o 1/2cm dopředu, a na kritické noze kufr i mírně pootočil tak, že špička chodidla je vytočená o pár stupňů více od kola. Od té doby je to ok, a utahuju je „napevno“. Jinak jsem s tretrama zcela spokojen, sedí mi pevnější/tvrdší bo­ta.

      0 0
    • kaqpa  

      Abych to zhrnul a dal echo nasledujicim ctenarum.

      Po dnesni 50km vyjizdce zpocatku byla prava noha ok, mezi 10 a 15 kilometrem jsem ji dost citil a nemyslel na nic jineho. Postupem casu ale male brneni odeznelo a zbytek jsem dojel naprosto v pohode. Coz potvrzuje taky vysledek „ankety“.

      Diky a vsem ostatnim, kteri se budou potykat s podobnym problemem radim – zkuste i 4–5 vyjizdek a jestli ani po teto dobe nebudete spokojeni, jednejte, jinak budte trpelivi.

      0 0
    • Flegmatik  

      Máš asi plochou nohu a ten button uprostřed vložky (jestli ho tam ještě dělají?) ti tam tlačí. Zkus si tam dát vložku jinou, na kterou si zvyklý a uvidíš jestli to bude lepší nebo ne.

      0 0
    • j.novis  

      Je ještě možnost nechat si vyrobit vložky přímo na svoje chodidla. Ovšem stojí to jako nové tretry. Viz článek:

      http://cykl.cz/…ceni-na-kolo

      0 0
    • Lance  

      tak tyhle jsem vcera zkousel, akorat nechapu proc ti kokoti delaji tak kratke ty suchace? proc to neudelaji o centimetr delsi???

      nevim no necitil jsem se v nich, mam stare compy jeste bez prezky a parada, a v tech novych (asi psychika) sem se necitil, takze zkusenosti s tretrama shimano – sem s nimi

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.