• manicka182

    Zdravím,

    ačkoliv jsem celou dobu říkala, že tretry jsou zlo a nikdy si je nekoupím, je to blbost a jen to přidělává nervy..No prostě názory se mění a já se pomalu začínám poohlížet po tretrách. A od vás bych se hlavně chtěla dozvědět, kdy je vhodný čas na koupi. To je totiž tak..Vždy jsem jezdila spíš silnice a teď se to obrátilo a mám radši terén. Jenže v něm moc neumím jezdit. Často raději slezu z kola, protože vím, že na cestě široké 20,30cm nebo při nějakém velkém kořenu atp. bych si prostě rozbila hubu :) Tak se chci zeptat-první se „naučit“ jezdit v terénu abych si byla jistější a pak si koupit tretry nebo se to „učit“ už s tretrama? Jaké jsou vaše názory, zkušenosti, všeobecné pro a proti? :)

    0 0
    • petr0x  

      Já začal s tretry jezdit asi před 2 roky, a zpátky bych určitě neměnil. Ani při jízdě na silnici nebo v terénu, všude to pomůže kontrole kola. Takže rozhodně doporučuju.

      Jen aby tě to ale hned nepřestalo bavit, mám zkušenosti od sebe i od ostatních, že je absolutní nutnost s tretrama někde spadnout (zapomenout se vycvaknout), než si člověk zvykne.

      0 0
    • MichaelSimek  

      kdyz se naucis bez treter tak pak se budes bat si je poridit

      dorpocuju zacit s tretrama a naucit se oboje najednou, tak jsem to udelal ja a nelituju

      0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Buď budeš padat dvakrát (při učení se technice a pak při zvykání si na tretry) nebo jen jednou (all in one) :)

      0 0
    • johninho017  

      jednoznačně tretry. Koupil jsem první spd minulé jaro, a první pád přišel až v prosinci, a to ješte hned po vyjetí z domu, když jsem nestihl vycvaknout před přechodem. Naštěstí to byl jen pád skoro ze stoje, takže jsem se jen položil na trávník. A ještě v létě mi hrozil pád ve sjezdíku, ale stihl jsem nohu na silu vyrvat nahoru, takže nakonec ok.

      Zpočátku jsem samozřejmě jezdil rovné úseky, kde jsem si občas zkusil vycvaknout naprázdno, abych si na to zvykl. Vůbec se treter neboj

      0 0
    • saddik  

      Tretry a nášlapy určitě ano. Pokud spadneš v terénu kvůli nevycvaknutí, bude to v minimální rychlosti a pravděpodobně na to za pět minut zapomeneš. Já když se sesypu, tak je to v podstatě jen takové kontrolované ulehnutí. (Ne že bych byl takový nemehlo, ale většinou trochu zariskuju, do poslední chvíli balancuju a nenechávám si na vycvaknutí skoro žádný čas. Když budeš jezdit „na jistotu“, není důvod v terénu kvůli tretrám padat vůbec.)

      Terénu se hlavně neboj, nejlépe si najdi někoho zkušenějšího, kdo Ti ukáže co a jak a taky Tě donutí se posouvat dál. Troufnu si říct, že technika, kterou jsem se naučil za nějaké tři roky, se dá naučit tak za tejden, když se tomu budeš cíleně věnovat. Řešení většiny začátečnických probléml v terénu je totiž jen o tom:

      1. Vidět, že to jde (někdo Ti to ukáže).
      2. Věřit si, že to dáš i Ty.
      3. Zkusit to a shledat, že na tom vlastně nic není.
      0 0
      • Smazaný účet  

        Jeste doplnim ze pri uceni jizdy v terenu je dobre jet za nekym zkusenejsim. Muzes tak kopirovat jeho rychlost i stopu…

        jinak samozrejme naslapy koupit ihned a ucit se s nimy…

        Za me bych bral slehace, spd nedrzi tak dobre pri skubnuti nahoru (vyskok).

        0 0
    • tonik666  

      Buď můžeš jezdit tretry a nášlapy, nebo boty na platformy a platformy. Tretry jsem jezdil asi 10 let, poslední dva roky jezdím 95% času platformy. Oboje je dobré, mým kolenům a terénu co vyhledávám teď líp vyhovují platformy. Pro tebe na XC spíš nášlapy (ideál time atac kvůli stranové vůli).

      Nákup bot a pedálů je nutný v obou případech, jak u nášlapů, tak platforem :)

      0 0
    • Ušák  

      Já nejdřív jezdil na platformách a pak se přeučoval na nášlapy. Ze začátku to je peklo ale člověk si zvykne. Takže jak radí místní, kup nášlapy a tretry jinak budeš padat dvakrát :D. Pokud nemáš problémy s kolenama doporučuju zkouknout od Shimana systém Click'R (http://cykl.cz/…mano-click-r). Myslim si, že jako první nášlapy naprosto ideální.

      0 0
      • kastan02  

        Ne, vyhozené peníze. Nekupuj jednostranné nášlapy. Kup rovnou oboustranné. Kolegyně z práce taky dlouho váhala a měla strach. Nakonec rovnou koupila oboustranné nášlapy a nelituje. Není žádný super technik jízdy na MTB, ale nášlapy zvládla rychle.

        0 0
        • terkad  

          Tak tak, není to nic složitého a pokud jde o to, že bys chtěla jet třeba na nádraží pár km, nechtěla jet v tretrách a proto uvažovala o jednostranných nášlapech, tak to se dá zvládnout i v teniskách. Kamarádka jezdí na PD 520 v gumových crocs botách, když jede na beachvolejbal :)

          0 0
        • Ušák  

          však to byl jen návrh ;) já taky jezdim od začátku s 520tkama a nemam jedinej problem

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
            • Ušák  

              tak na čem jiným? měl jsem cranky (šlehače) ale k těm to chce mít boty s kvalitní podrážkou (nebo koupit model candy s klecí). Mají možnost většího bočního výkyvu ale to je asi tak všechno navíc i ta cena je jinde. A co je vlastně špatnýho na shitmanech?

              0 0
              • JakeF  

                U Candy je ta ohrádka spíš design, většina bot se ohrádky nedotýká. Navíc se do nich daleko hůř nastupuje, takže Shimano myslím celkem jasná volba…

                0 0
                • Ušák  

                  Za mě rozhodně shimana. Za dva roky žádný problem. Jen mě zajímalo vyjádření Kaitena, proč ne Shimana

                  0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
                  • tonik666  

                    time. maji stranovou vuli

                    0 0
                    • Kubiczech  

                      Což zdaleka ne každému vyhovuje.

                      0 0
                      • tonik666  

                        To může být pravda, na druhou stranu je to blbuvzdornější vůči nastavení kufrů. Jezdil jsem SPD přes 8 let a kolena se začala ozývat (ne kvůli kolu, ale na kole) a time jsou lepší. NAkonec stejně jezdím platformy.

                        Pokud tě nebolí kolena, jsou SPD v pohodě, ale taky kvůli nim můžou začít.

                        0 0
                        • Kubiczech  

                          Já to mám právě úplně naopak. Kolena nemám zrovna v kondici a na pedálech s větší stranovou vůlí se pravidelně ozývají. I proto mi vyhovuje Shimano.

                          0 0
                    • saddik  

                      Hele, ja bych to neprehanel. Holka ani nevi, jestli jo nebo ne, tak bych ji v tom nedelal bordel ruznejma systemama, uz kvuli cene.

                      Za me at si poridi osvedceny 520, ktery sezene do petikila a na vyzkouseni a nauceni se s naslapama je to naprosto dotstacujici. Alternativy muze resit potom.

                      0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
                • Ušák  

                  Chápu správně, že narážíš na kvalitu treter a ne na kvalitu pedálů?

                  0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
                    • Ušák  

                      tak to s tebou souhlasim. Chtěl sem jen říct, že pro začátek i PD 520 udělají dobrou službu ;) (pokud si člověk dobře nastaví kufry) … přeci jen looky jsou trochu jiná cenová.. a tretry to je samozřejmost.. stejně jako jakákoliv jiná obuv

                      0 0
    • Perfectguy  

      Nášlapy asi jo, ale je potřeba si dobře rozmyslet jakou verzi – Shimana, CB, Time atd…

      U každé najdeš spoustu lidí co tu konkrétní systém vychválí a hromadu lidí, co ho pohaní, takže nedej na konkrétní názor, ale na vlastní oči – osobně mám šlehače, neb jsou lehoučký (Ti verze :-) a prostě na ně šlápnu a jedu.

      Než jsem si je pořídil, tak jsem taky váhal a tak jsem u pár známých okouknul jak to funguje (někdo měl SH, jiný CB, snad jen jednoho člověka znám co má Look), nechal si to od nich popsat i s tím, co jim na tom vadí a rozhodnul se.

      Jo a ještě k těm pádům – nevěř tomu, že musíš díky nášlapům upadnout – jezdím je přes dva roky a zatím žádný pád který by šel svést na pedály – vždy to byla situace, že bych si rozbil hubu i na platformách (na kterém mimochodem přecházím u zimáka :-) Znám i spoustu lidí, co taky nikdy takový „začátečnický pád“ neměli a souhlasili by, že se to dá obejít i bez toho. Jasně že i pár, co si „lehli“ protože zapoměli, že si pořídili SPD. Podstatné je nenasadit nášlapy a vyrazit na dvouhodinovou vyjížďku a pak lehnout před barákem, nebo někde na semaforu, protože mezitím úplně zapomeneš, že je máš :-) Jeden maník v bike kšeftu mi poradil zajímavou věc (podle mě a pár dalších co jsem jim to poradil funguje skvěle) Když nandáš nášlapy, nejeď hned na dlouhý švih, ale jen za barák (na louku, nebo tam kde na tebe nebude čumět dvacet lidí) a tam si trénuj vycvakávání → našlápnout, rozjet 10m, zabrzdit a vycvaknout, pak zas nášlap, 10m, brzda, vycvaknout a tak furt až do zblbnutí – strávíš takto jedno, dvě odpoledne a to vycvaknutí se Ti dostane tak pod kůži, že to pak už budeš dělat naprosto automaticky (Pavlov by měl radost :-)

      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
      • Menhir  

        Naprosto souhlasim, doporučuju trénovat za tmy.. Líp se trénuje to našlápnutí, nemusíš tam furt čumět jak husa do flašky… (moje osobní zkušenost).

        0 0
    • Breakpain  

      Ano + hned … budeš se méně trápit, rychleji si zvykneš ;) …

      0 0
    • MarekF  

      Přidám opačný názor, rok jsem zkoušel SPDčka, na lehčích úsecích to bylo uplně oukej, ale jakmile došlo na terén, kde člověk potřeboval i třeba něco vybalancovat, tak mi byly na obtíž. Tenhle rok jdu do platforem. (jezdím XCčko, 120/120)

      0 0
    • manicka182  

      Tak já mám s koleny dost problém a na kole se to pravidelně za jízdu ozve, většinou to po 10–20km přestane a je klid, na to si člověk zvykne. Jen mě tady dost vystrašilo, že „Pořiď si je, pokud s kolenama nemáš problém“. Jak to na ty klouby může působit? Neumím si to představit, spíš bych řekla, že je to prostě větší nápor na svaly-přece jen to člověk musí „tahat“ i nahoru. Jinak jsem se ještě nedívala, na ty značky, co jste tady uvedli, ale rozhodně nemám v plánu překročit dva tisíce(pedály,boty dohromady. A co se týče toho, jestli pořídit oboustranné nášlapy nebo kombinované.. Asi bych byla spíš pro tu kombinaci ze zdravotních důvodů. Kromě kolen mám problém i s chodidly, což sice většinou nepozoruju, na kole vůbec ne, ale kdyby mi ty boty náhodou nevyhovovaly(další otázka je, jestli na můj tvar nohy cosik seženu ;) )

      0 0
      • saddik  

        Tahat nahoru s nášlapama nemusíš, dokonce bys ani moc neměla, správné kulaté šlapaní není ani tak o tahání nahoru, ale o sledování pedálu nohou celou otáčku. Taky to chce jezdit rozumně lehké převody a spíš než „šlapat“ nohama prostě „točit“.

        Kombinované pedály si opravdu nekupuj, je to k ničemu (především s každým rozjezdem musíš řešit, jak máš pedál natočený, což je neskutečnej opruz), pořiď si oboustranné nášlapy.

        S koleny si v první řadě zkontroluj posed, hlavně předozadní polohu, sklon a výšku sedla. Následně si zkus uvědomit, jesti nešlapeš moc těžké převody, chce to jezdit spíš frekvenčně.

        Ohledně různých systémů nášlapných pedálů je to trochu složitější, ale nejpoužívanější Shimana 520ky stojí do pětikila jsou naprosto OK. Navíc jsou opravdu hodně rozšířený, tak není problém sehnat třeba jetý nebo si s někým vyměnit kolo. Teď sice jezdím time atac, který stojí 3500 nebo kolik, jsou lepší, ale určitě ne sedumkrát.

        0 0
        • terkad  

          Kolena tě s nášlapama budou bolet pokud si špatně nastavíš kufry na botách, ale to se dá vyladit a metodou pokus-omyl to jde nastavit poměrně rychle.

          0 0
      • Perfectguy  

        Kombinované pedály jsou i podle mne spíš k vzteku

        Teda na rovinu – hranice 2tis za pedály i boty dohromady je podle mne dost nízká, pokud chceš kvalitu a nemáš zrovna nohu podle Shimanova kopyta :-/

        Což byl třeba můj případ (nemluvě o tom, že jsem si vybral pedály které samy o sobě tuto hranici překračují) nohu mám naprosto nekonfekční velikosti, takže tretry jsem sháněl několik měsíců a obíhal hromady kšeftů a zkoušel kupy bot – ve finále mi nejlépe sedly Diadory, jenže ve výprodeji měli už jen velké lodě a já potřeboval navíc půlkovou velikost a tady se většinou daly sehnat jen v celých číslech. Ve finále jsem musel objednat z CRC a i s předvánoční slevou byly tretry za dva a půl. Na druhou stranu padnou jak ulité a ani pod dlouhé cestě netlačí a nic mne z nich nebolí.

        Takže pokud máš skutečně potíž se sháněním bot obecně (třeba i u tenisek), tak to možná vezmi z druhého konce a nejprve se podívej po pořádných tretrách a uvidíš, zda Tvůj limit je vůbec reálný…

        0 0
    • SharkPool2  

      Není důvod se stresovat zda je koupit nebo ne. Zcela určitě SPD. Vy(na)cvakávání z a do pedálu potrénuješ doma před barákem někde u zídky. Budeš dokola na místě cvičit…docela to pomůže (aspoň mě ano). Prvních pár jízd se musíš soustředit, kterou nohu vyhodíš (např. při příjezdu na křižovatku atd.).. Jednou jsem přijel ke schodům a než jsem se rozhodnul, kterou nohu vyhodím, tak jsem byl na zemi. :D Ale to jsou začátečnické porodní bolesti. V terénu mi to žádný problém nedělá, spíš naopak. Kolo se ovládá lépe, noha je v případě nouze z pedálu hned. Vytočíš patu a je to. Navíc budeš efektivněji vynakládat energii než bez nich. ;-)

      0 0
    • JSt  

      zacal bych odpovedi na otazku proc naslapy vubec porizovat. ;-)

      0 0
      • vladaza  

        Po letech s nášlapy /první hned po r. 89/ jsem se vrátil ke klasice /platformy s velkou nášlapnou plochou/ nejen na MTB, ale i na silničce. Na pohodovou jízdu mi vyhovují mnohem víc, chce to jen obuv s dostatečně tuhou podrážkou. Mě se teď třeba perfektně jezdí v pahorkách :-).

        0 0
      • saintjv  

        Me by zajimalo jak to maji kluci typu JFTryal…Jirko jak jsi jsi to mel ty?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.