• Speedball

    Ahoj,

    vzhledem k aktuální situaci přemýšlím nad zakoupení trenažéru na silničku.

    Prostor na balkoně bytu by byl, čas dost možná taky…

    Finanční představa je kolem 5000–6000 Kč, možnost nějak spárovat se Stravou (aby to umělo počítat třeba ujeté km) popřípadě chytrými hodinkami od Garminu nebo možná i nějakou appkou kvůli výzvám, trasám apod (pokud je to reálné)

    Možná se ptám blbě, ale nikdy jsem nic takového neřešil a nevyznám se v tom, ani jsem nad tím nepřemýšlel, ale nutí mě k tomu aktuální situace.

    Budu rád za jakýkoliv typ, radu postřeh.

    Díky

    0 0
    • miťo  

      Válce, snímač rychlosti ke Garminu, ať máš aspoň počítání ujetých km. Ideální válce s nastavitelnou zátěží, abys neměl průměr 40km/h. Válce jsou zábava, trenažér je nuda.

      0 0

        MTBIKER doporučuje

        Elite Quick-Motion válce Skladem 2 ks

        Elite Quick-Motion válce

        7 899 Kč MOC 11 299 Kč

        Tacx Antares válce Do 3 dní 1 kus

        Tacx Antares válce

        4 799 Kč MOC 4 949 Kč

      • RUSH  

        Taky mě napadly válce. Začátky asi těžší, ale pak snad i lepší rovnováha atd. Aplikace Rouvy/Zwift zase hovoří spíše pro trenažér.Ale ty válce jsou možná větší sranda…

        0 0
      • Chlebovnik  

        Válce jsou zábava, trenažér je nuda.

        OK Boomer.

        0 0
      • RomanH  

        Ono staci na valcich podhustit. Ja teda sakra poznal rozdil 80 PSI vs 110 PSI.

        0 0
      • Speedball  

        Díky a měl bys konkrétní typ na nějaké válce? Mně se líbí i ty appky – ve smyslu, že člověk nesedí dvě hodiny na kole a šlape jak o duši a přitom čumí do zdi :-)

        0 0
        • miťo  

          Mám teď Elite Arion Mag, dá se k tomu koupit nějakej modul na „internetové skupinové jízdy“ jako Zwift atd. Ale čumět do monitoru a jet na válcích, to už je vyšší level.

          0 0
          • Pebe  

            hlavně zatáčky jsou prima, to se ti chce zatáčet taky :-)

            0 0
            • mrozu  

              Hehe, je to tak, na zatacky je potreba se na valcich psychicky pripravit, zvlast rychly vracecky jsou zaludny :D

              0 0
            • hovado_cz  

              Souhlas, jednou pri sledování POV downhilu jsem málem převrhnul trenažer :-D

              0 0
      • Twitko  

        jen abychom to tvoje tvrzeni o "trenazer je nuda"dostali do nejakeho realneho ramce, jaky konkretni trenazer jsi mel ?

        0 0
        • deekay  

          Hele ja mam treba „neinteligentni“ fluidni trenazer z wiggle za 80eur a nuda mi to rozhodne neprijde.

          Ono jde o to, jak to ma clovek nastavene. Koho treba nebavi cviceni (at uz fitko, kalinestika, ruzne funkcni treninky atd), tak verim, ze se na trenazer asi nedokope. Ja trenazer beru prave jako to cviceni a doplnek ke kolu, tudiz mi to nevadi, rad se spotim.

          Jsem tudiz spis ten, kdo neoceni Zwift s jeho socialnimia spekty, ale radeji jede predpripraveny trenink a cumi na cisilka.

          0 0
          • Twitko  

            to jsi me spatne pochopil … ja (i z vlastni zkusenosti) vim, ze trenazer nuda neni … a ze je tam vice moznosti jak se „zabavit“

            ja se ptal toho soudruha, co o kus vyse jednoznacne prohlasil ze trenazer je nuda a na zabavu jsou valce. To tvrzeni mi prislo takovy hodne jednoznacny, tak si rikam ze o tom musi neco vedet. No a tak me zajimalo jaky ten trenazer kdy mel, ze to tak presne vi …

            0 0
            • milan.v  

              Já to říkám pořád, je tu spousty teoretiků, i v této oblasti, nemají srovnání a plkají, přinejlepším, na základě zkušeností se střepy a klumpry, které měli doma před deseti lety, kdy tahali za lanko, aby nemuseli točit nohama pořád stejnou intenzitou…

              https://www.bike-forum.cz/…se-trenazery#…

              Jako velmi úsměvné mi přijde počítat to na hodiny, ne na kilometry, ti lidé by si měli ale odtočit na chytrém trenažéru například stovku, aby viděli, že to je z hlediska počtu kilometrů srovnatelné s jízdou venku, tam si to také nepočítají na hodiny strávené na kole, tedy až na ty úplné salámisty… A než mě někdo zase začne chytat za slovo, ano, nedá se to srovnávat z hlediska podmínek, jsou logicky zcela jiné…

              0 0
              • TheJD  

                Ono jde za hodinu na Zwiftu ujet 17 km a nebo taky 38, ze jo. Kdyz to jedes na erg mod, tak je pak cely udaj o kilometrech uplne zcestny a nicnerikajici. Mluvim ze zkusenosti.

                Kdyz pujdu kousek dal, tak treninky se taky vetsinou davaji na cas, ne na km, protoze km jsou velice zavisly udaj a jeste vic pak venku. Naopak cas je zcela nezavisly. Obzvlast na trenazeru, kde musis slapat celou dobu, vyjma prudkych kopcu dolu.

                Co se tyce narocnosti, tak bych rekl, ze trenazer je narocnejsi nez jizda venku. Obzvlast na delsi trasy, tri hodiny a vic, protoze jak jsem psal vyse, na trenazeru si neodpocines.

                0 0
                • milan.v  

                  Samozřejmě, ale venku také mohu ujet za hodinu 40km a nebo 20km… Klidně si počítej hodiny, je to tvoje věc…

                  Točit nohama na hloupém trenažéru, nic jiného než ty hodiny asi smysl skutečně nemá…

                  0 0
                  • deekay  

                    Panove, kdyz uz se tady tak chytraci, tak ono, co si budeme povidat, je i venku nesmysl pocitat km i cas.

                    Mozna tak TSS ma nejakou aspon trochu vypovidajici hodnotu, jak si kdo dal do tela :)

                    0 0
                    • milan.v  

                      Ať si každý počítá a poměřuje, co chce…

                      0 0
                      • deekay  

                        Ja si teda s dovolenim nadale nebudu pomerovat nic, vy se tu treba sezerte .)

                        0 0
                        • Esi  

                          Jo já si na svém hloupém trenažéru budu v klidu počítat ty hodiny, do endomonda si to píšu s průměrem 24km/h protože při intenzitě co jezdím na trenažéru bych na mtb u nás v okolí měl ten průměr vyšší, na kole nezávodím, ve svém věku už začínat nebudu, je pro mě fajn že až skončí karanténa tak v pohodě venku ujedu za odpoledne těch 100km výlet a víc nepotřebuju. Chápu že pro lidi co kolo berou výkonnostně a na mtb jezdí KPŽ v první desítce je to k nepoužití.

                          0 0
                          • Prazak0  

                            Na trenažeru je hlavní problém to vydržet. Je určitě skvělé vědět zátěž, jde sledovat tepovou frekvenci, případně i skutečnou rychlost otáčení zadního kola. Čísla umožní to lépe snášet, někoho to baví. Určitě je dobré mít nějaké měření, jezdit v nějaké zátěži, i když ji nemám kalibrovanou proti reálné jízdě. Ale vědět, jestli dnes šlapu rychleji/ volněji než včera ap. Já i při chůzi rád znám kilometry případně i čas. Chodit třeba dokola nebo sem a tam – kolem domu, po ulici, nebo dokonce v bytě po místnosti, to je na zblbnutí.

                            0 0
                            • Esi  

                              Jo, já na trenažéru nepřehazuju, mám obyč lanko nějaký elit, zátěž 1–8 začínám na 4 pocitově mírný kopec 10 minut, potom 30 minut zátěž 5, 10 minut zátěž 6, 10 minut zase zpátky 5 a potom 15 minut zpět na 4 na vyjetí. Je to pro mě trénink 1h15 minut. Kadencí držím na cca 90, pro mě je důležité že jsem potom schopný jet na MTB po rovině sám bez podpory větru 10km s průměrem 28. To jsem bez trenažéru nebyl schopný odjet ani v září, teď to zvládám už v březnu. To ne stačí nemám závodní ambice. Letos mám na trenažéru 40 hodin a venku 400km já jsem spokojen.

                              0 0
                              • Prazak0  

                                Takže máš trénink strukturovaný, různé a plánovitě střídáš zátěž Což je rozdíl proti tomu jen tupě šlapat a pak zaznamenat čas s fiktivní rychlostí. Já před více než 20 lety zažil, že na služební cestě byl k dispozici jen rotoped na hotelu, neukazoval naprosto nic, šlo tam jen šlapat. Byl jsem tam myslím as 3 měsíce, v létě, pak návrat koncem září. Navíc tam bylo velké horko, vedle bazén s dosti teplou vodou, takže vlhký vzduch, 28 st. Snažil jsem se denně aspoň těch 20 minut, víc opravdu nešlo, bylo to utrpení. Po návratu i tak bylo znát, že jsem se trochu hýbal. Pokud sleduješ kadenci, zátěž tak to není tupé šlapání.

                                Různá zpestření mají dvojí význam. Jedna tím jde něco specielně trénovat, zvláště věci, které se venku trénují hůře. Venku je provoz, což platí i pro cyklostezku nebo někde 30 km od Prahy, pak tu je určitý profil, který člověk nezmění, nejede-li někam dál. Někdo bydlí na rovině, jiný to zas má kopcovité. Na trenažeru si to vyberu sám jak chci. Ale hlavně, tohle různé vymýšlení mi umožní, že na tom vydržím určitý čas v nějaké zátěži. Potom na jaře, i kdybych nejezdil venku celou zimu, tak to je výrazně znát.

                                0 0
                                • Esi  

                                  Jo tak nějak strukturovaný ano občas si při tom zvyšování to potom z té 6 úrovně zátěže hodím na minutu na 7 a na minutu na 8 a potom zase zpátky na 6 a odjedu to dolů. Pouštím si k tomu buď muziku a není nějaký film případně i nějaký sport, rychleji to uteče. Je pravda že u nás v okolí by se těžko hledal kopec kolem 3–4 % na půl hodiny. Je jasné že kdo závodí tak potřebuje něco jiného než stačí mě. Dát 20 tisíc za trenažér by mi asi bylo líto protože je to pro mě zbytečné.

                                  0 0
                                  • Prazak0  

                                    Okolí Prahy na sever a východ je dosti kopcovaté. Kopce jsou ale kratší, jeden malinko delší má 2 km, vlastní kopec má asi 4%, na začátku to je dost méně, teď z hlavy nevím, asi 1.5%. Delší kopec a docela strmější by byl taky v dosahu, ale tudy nejezdívám, je tam víc dopravy, než se tam dostanu. Pořádné kopce jsou od Vltavy nahoru, třeba Trojskou nebo v Klecanech, tam taky moc nejezdím. Takže mi stačí ten kopec simulovat většími watty třeba na 6 minut.

                                    I já si myslím, že dávat za trenažér velké peníze, když hlavní ježdění je jinde, nemá moc cenu. Pro mě to je poněkud ubíjející činnost, vidět hodnoty mi pomáhá jen zčásti. Ale i kdyby měl člověk ten nejlevnější trenažer, jde buď si dokoupit snímač kadence a rychlosti a pak bývá i výkonová křivka, nebo jen měřit rychlost zadního kola třeba bezdrátovým cyklocomputerem z Lidlu.

                                    0 0
                                    • Krejza  

                                      Trochu sis spletl světové strany, sever a východ od Prahy jsou sakra ploché. S výjimkou okolí Vltavy, jak píšeš.

                                      Jestli budeš chtít kopce, tak jeď na jih a západ, Vltava, Berounka, Sázava.

                                      0 0
                                      • Delkim  

                                        Východ placka potvrzuji, nicméně stačí maličko odbočit a šup jsi u Sázavy!

                                        0 0
                                      • Prazak0  

                                        Třeba z kruhového objezdu za Zdiby dolů do Líbeznic? Mám zo 15 km, abych se dostal ze zvlněného profilu trochu na rovinu, rovinu počítám od Mratína. Většinou to jsou kopce malé, ve Sluhách je krátký, ale je tam 5%, v Ďáblicích to i malinkým stoupáním k vlastnímu kopci je asi 2 km, vlastní kopec má asi 4%. Prostě samé nahoru dolů, ploché to je spíš v Polabí, i když tam menší stoupání občas taky jsou.

                                        0 0
                                        • Krejza  

                                          Jsem od Berouna, takže jediná „rovina“ je podél D5. A není to vlastně vůbec rovina :-D

                                          Kamkoliv jinam jsou to kopečky 3–5% do 5–6km délky. Občas se dají najít 7% kolem 2km.

                                          Potom mi 3,5% na 2km (Zdiby-Líbeznice) přijdou skoro jako rovina :-D

                                          Přeháním, je mi jasné, že i v polabí a na jiných plochých místech se dají najít převýšení, nejsme ukrutně placatá země. Jen ve srovnání s naprostou většinou republiky je zrovna sever a východ od Prahy opravdu rovina.

                                          0 0
                                          • Prazak0  

                                            Tak jistě, „skutečné“ kopce to nejsou, to je opravdu jen od Vltavy vzhůru, případně z Vysočan na Prosek, tam po cyklostezce (asfalt) nebo co to je za stezku, tam to je min. 13%. Ale i ty kopečky 3–5% nejsou totéž co rovina. Pocit jetí po rovině, to mám spíš když jedu po cyklostezce podél Labe, třeba z Kostelce do Brandýsa. Ani ten uváděný Mratín, tak u zastávky Bus, kam to mám přes 15 km, tak je malé klesání dolů, pak zas malinko stoupá, ani to nejsou kopečky, ale zas placka to není.

                                            0 0
                                • deekay  

                                  No me hlavne prijde, ze pres leto, kdy se crcam furt venku, i pres vetsi pocet najetych hodin, km, TSS, nebo ceho chcete, tak je vysledek horsi, nez kdyz prijde zase hnusne pocasi a brzy tma a v tydnu jsem na trenazeru a ven lezu jen o vikendu :)

                                  Ten strukturovanejsi trenink na trenazeru, i kdyz treba bez wattaku apod, ma pro me, jakozto cloveka co nezavodi a ani nebude proste vysledky :) Hlavne pomer cas/vykon je u trenazeru super.

                                  0 0
                                  • Prazak0  

                                    Z hlediska výkonu by asi byla optimální kombinace něco jezdit venku a něco na trenažeru, doplňovat to, co venku jde hůře. Nebo dokonce mít na kole wattmetr a pak jde přímo srovnávat jízda venku a na trenažeru.

                                    0 0
                                  • Esi  

                                    Já to mám podobně, možná je to i tím že na trenažéru jedu na přesně danej čas doraz mých schopností a v té zátěži bych možná vydržel ještě 5 minut, když by mi seklo dřív tak se nebudu trápit snížím zátěž, ještě 5 minut protočím nohy a kašlu na to. To na kole nedělám protože když bych se takhle uvařil v kopci 40km od baráku tak potom cesta domů bude sakra dlouhá a bolavá :-)

                                    0 0
                                    • Krejza  

                                      Zase takový trénink nepotřebuješ dělat daleko od baráku. Pokud nechceš kopce a bydlíš na rovině.

                                      Mám to stejně, trenažér se dá skvěle dávkovat jak na výkon, tak čas. Venku je to potom velká změna.

                                      0 0
                                      • Esi  

                                        Bydlím v Polabí, tak že úplná placka, ale dají se tady v okolí najít krátká stoupání i poměrně prudká, na 60km okruhu se tady dá nastoupat tak kolem 700m pokud trochu hledáš.

                                        0 0
                                        • Krejza  

                                          Tohle bych asi někdy chtěl zkusit.

                                          Když se snažím najít nejmenší převýšení (aniž bych jezdil kolečka kolem bloku u Litavky), jsem stejně na 400m na stejné vzdálenosti. 700m je takový celkem běžný průměr při zařazení jednoho kopce.

                                          0 0
                                          • Delkim  

                                            :)))))

                                            75 km

                                            318 m

                                            0 0
                                            • raw 4  

                                              :-) zakazuji tyto demotivacni posty a ještě s takovými watty a prumerkou :-)

                                              0 0
                                            • rdx  

                                              Ty nadjezdy pres dalnici z toho delaji skoro horskou etapu :))

                                              0 0
                                            • Krejza  

                                              K výkonu se vyjadřovat nebudu, nejsem sebevrah :-D

                                              Ale možná ti kecá výškoměr, mapy.cz to daly o celých 100m výškových méně

                                              https://en.mapy.cz/s/fumukogoto

                                              0 0
                                              • Delkim  

                                                Tak tím spíše ten východ Prahy sedí :)))

                                                0 0
                                              • Prazak0  

                                                U map může být problém, jak se počítají výškové metry. Obávám se, že výškový rozdíl 2–3 metry některé mapy nezaznamenají. Přitom to může být krátké stoupání, člověk to vyjede v tempu, jak je rozjetý po rovině, pak krátce na těžší převod než by jel delší kopec. Dle mapy to může být nula stoupání, dle jiného měření to může být zaznamenané jak nastoupané metry.

                                                0 0
                                                • milan.v  

                                                  Hele, mapy jsou jinde, promiň, že ti to musím tak říct…

                                                  0 0
                                                • Krejza  

                                                  To chápu, ale když jsem si to ručně přepočítal přímo v záznamu od Polaru, tak mi to výšku dalo přibližně k záznamu z Map. Rozdíl 150m (435 vs 580) asi těžko udělají tyto krátké úseky.

                                                  Psal jsem tu už v předchozí odpovědi, ale koukám, že je úplně prázdná.

                                                  0 0
                                                  • Prazak0  

                                                    Já si na rozdíl od kolegy výše myslím, že mapy, zvl. ty na internetu můžou nějaké malé výškové rozdíly zcela pomíjet. U kopců, kde to jsou desítky metrů, tak tam to sedět bude, ale na rovině, kde se někde nastoupá jeden, dva metry, tak tady prostor k chybě vidím. Nakonec z hlediska jízdy, takto krátká nebo malá stoupání, to se jede jako rovina. Takže to může mít i online cyklomapa. Kdežto nějaké měření přes computer to může mít jinak. Tady jsou v zásadě dvě možnosti, buďto to měří pomocí změn tlaku vzduchu (ten se během jízdy může měnit), nebo pomocí GPS. Měření GPS ale neměří myslím přímo výšku, ale tu zjistí dle mapy. Lokalitu si spáruje s místem na mapě, odtud získá nadmořskou výšku, tedy předpokládám, že to tak je. I když si nejsem jist. V jednom případě mi GPS v aplikaci ukázalo i půlmetr navíc, na domě zeměměřičská kóta, mobil mohl být klidně tak půlmetru výše, takže to sedělo. Moc ale nevěřím, že by přes GPS šla určovat přesně výška – přímým měřením. Družicové měření dokáže dost, na druhou stranu pro takové všeobecné užívání to je asi limotované, co se týče té přesnosti. Skutečně přesné, to bude jen pro vojenské účely.

                                                    0 0
                                                  • TheJD  

                                                    Kdyz jsem dal do mapy.cz trasu od Brnenske Olympie do Zidlochovic po stezce, tak prestoze tam prejizdis maly kopecek, tak to ukazalo 0 nastoupanych metru, takze tak

                                                    0 0
                                                  • Prazak0  

                                                    Přesně toto jsem měl na mysli. Nebo nevím, jestli to vůbec zaznamená dálniční přejezd, třeba ten z Ďáblic do Čakovic. Jinak ty mapy.cz mi přijdou docela přesné, předtím jsem měl nějakou vyloženě pro cyklisty, ale tohle mi v zásadě stačí.

                                                    0 0
                                                  • Krejza  

                                                    Ano, je tam nula. Přesto tam zákeřný kopec je ukázán.

                                                    Při změně směru už to běží.

                                                    0 0
                                                  • Krejza  

                                                    Souhlasím, že tyto rozdíly jsou různým způsobem měření.

                                                    Barometr si jede své, GPS taky. Mám Polar m460.

                                                    Barometr má automaticky aktualizovat data podle GPS. Pochybuji, že je aktualizuje v reálném čase.

                                                    Tlak se v průběhu jízdy mění, na tom je celý princip tohoto měření. Předpokládám, že jsi myslel, že v průběhu jízdy může být a nejspíše je rozdílný tlak pro stejnou nadmořskou výšku.

                                                    Taky úplně nevěřím čidlu v tachometru.

                                                    Mapy.cz uvádí, že jsou zanedbány drobné nerovnosti terénu.

                                                    Přesto dávám za pravdu mapám. Tím spíše, že jsem si projel záznamy z jízd a rozdíl v nastoupaných a naklesaných metrech je podle barometru i 25m (5m běžně). Jízdy vždy z a do stejného místa.

                                                    0 0
                                                  • Prazak0  

                                                    Tak mapa pro danou trasu bude ukazovat vždy totéž, což má svoji cenu. Pokud dojde k zanedbávání minimálních převýšení, pár metrů rozdíl, tak ono i z hlediska jízdy na kole je toto něco zcela jiného než jízda do skutečného kopce, kde je určitý sklon a nastoupá se třeba 15 metrů do výšky. Běžná mapa se nebude možná trápit ani výškou dálničního nadjezdu, kde už to pár metrů je. Mapy vždy vyhodnocovaly přírodní terén, neukazovaly výšky rozhleden a pochybuji, že je příliš zajímá nějaký silniční nadjezd – z hlediska výškových rozdílů.

                                                    Čidlo v tachometru by se muselo opakovaně kalibrovat, jelikož tlak se mění – dle počasí. Nejen dle výšky, ale je i mírně jiný o 30 km jinde, mění se v čase atd. Mapa může mít svoje chyby, ale pro danou trasu ukáže stále totéž.

                                                    0 0
                                                  • Krejza  

                                                    Trochu se v tom hrabu a u některých nadjezdů přes dálnici to ukazuje profil ok, u některých ukáže nájezd, potom samotnou dálnici a potom nájezd z druhé strany. Jako by nepočítaly, že tam je most.

                                                    Z toho by snad vycházelo, že dokonce napočítají více, než je skutečné.

                                                    0 0
                                              • TheJD  

                                                A kdyz to naklikas na Strave, tak ti to da 378 nastoupanych me­tru.

                                                0 0
                                          • Esi  

                                            Já to mám na mtb mimo silnici tak že po turistických značkách kolem Hostína potom Košátky a les směr Konětopy. Oboje to má takový hřeben vysoký odhadem 50m tak že když ho po lesních cestách párkrát přejedeš tam a zpět tak se to napočítá, je to většinou na takových 300m vzdálenosti tak že kolem 15% stoupání. Problém je když potom přijedu někam kde jsou kopce 4× tak dlouhé tak tělo protestuje, jsem samozřejmě přísně vrchařské postavy, 190cm 100kg :-)

                                            0 0
                • gregorus  

                  Proč by měl byt ERG mode nevypovidajici pro km?

                  0 0
                  • milan.v  

                    U toho tréninku se zapnutým ERG módem vlastně nejde o vzdálenost, ale simuluješ zatížení, resp. vynakládaný výkon ve wattech s určitým tréninkovým záměrem.

                    Do kopce pak třeba jedeš 150w, přestože normálně bych tam jel 250w, což se logicky odráží i v rychlosti, kterou ten kopec vyjíždíš, takže se můžeš neskutečně dlouho šmrdlat v jednom kopci v různých nízkých intenzitách a najedeš pak o dost méně, viz. TheJD výše a jeho vyjádření k tomu, proč nepočítat ujetou vzdálenost…

                    0 0
                    • gregorus  

                      OK, ale pořád ty km odpovídají výkonu a profilu. A v průměrech mnoha tréninků je pak jedno, jestli se člověk v nějakém intervalu zdržel v kopci. Ono zase málokdo venku jezdí třeba 300w z kopce. samozřejmě to, ze člověk ujel 60 km, neřekne o tréninku nic. V tom úplně hrubém přehledu nájezdu za nějaké delší období mi ty trenazerove km připadají podobně vypovídající, jako ty venkovní.

                      0 0
                      • TheJD  

                        Jde tam hlavne o to, ze normalne te dost ovlivni to, ze nejedes po rovine, ale do kopce. Na erg mod tohle nepoznas. Tam je 20 % kopec stejny jako rovina, akorat neni vubec realne jet do takoveho kopce 150 W a tocit kadenci 90 treba. To bys potreboval hooodne lehky prevod. :)

                        0 0
                        • gregorus  

                          jasně, když vyjedu 20% kopec v Z2 na zwiftu, tak si nemůžu říkat, že jsem ho vyjel. Myslel jsem, že víš o nějakém problému s km v ERG módu, tohle mi tak nepřijde. Když pojedu volnou jízdu a dam si realitu sklonu na nulu, což většinou dělám, protože mě nebaví na trenazeru řadit, je to stejné.

                          0 0
                          • milan.v  

                            Na to pak nepotřebuješ chytrý trenažér a můžeš si skutečně jen počítat hodiny točení nohama… ;o)

                            Vtip toho chytrého trenažéru je co nejvíce přiblížit jízdu realitě, včetně toho sklonu a nutného řazení…

                            0 0
                            • TheJD  

                              Ty jsi opravdu pobral vsechnu moudrost. :D

                              Co pises ty je fajn vlastnost na jezdeni. Erg je fajn vlastnost na trenink, kde te nejake zmeny sklonu a razeni akorat otravuji. Obzvlast pak pri virtualni jizde, kdy ani poradne nejde poznat, ze se meni sklon jinak, nez pohledem na cislo znacici aktualni sklon a pro me naprosto nerealnou zmenou odporu trenazeru.

                              0 0
                              • milan.v  

                                Hele, tebe asi něco žere…

                                „Když pojedu volnou jízdu a dam si realitu sklonu na nulu, což většinou dělám, protože mě nebaví na trenazeru řadit, je to stejné.“

                                0 0
                            • Petr L2  

                              Když ale nedržíš rovnováhu, je to vždy dost mimo realitu, na válcích je to sice složitější, než venku, nemůžeš tolik na udržení rovnováhy kvrdlat řídítkama, ale kromě toho točení nohama si natrénuješ rovnováhu a jízdu rovně

                              0 0
                              • milan.v  

                                Trénink rovnováhy je pro malá děcka, když se učí jezdit, ne?!?

                                Delkim to napsal také, dále existují různé nakláněče, simulátory pohybu, viz. níže, můj trenažér například umožňuje mikropohyby, což obnáší stranovou vůli klidně jeden, dva centimetry, Rock and Roll toto zvládá také…

                                Chlapi, fakt je to někde jinde a nevím, co už vám máme k tomu dalšího napsat, dnes už se netahá za lanko, nevalí na válečcích, pokud někdo nemusí…

                                Proč myslíte, že se profíci doma prakticky na válcích netrápí?!? Sleduji aktivity hodně profesionálů a válce už jsou přežitek, pokud musí, jezdí na chytrých DIRECT DRIVE trenažérech…

                                0 0
              • miťo  

                Nepovažuji se za teoretika ;-)

                0 0
              • ms82  

                Nevim, jak u vas, ale ja v Z2 pocitam hodiny, ne kilometry. A to bez ohledu na to, ze na trenazeru jezdim, nepouzivam Zwift, cucim do zdi (TrainerRoad).

                0 0
                • Delkim  

                  Já mám psané tréninky samozřejmě na čas a jestli to jedu venku nebo na trenažéru trenéra nezajímá, můj problém :)

                  0 0
                  • ms82  

                    Ja vim, vsichni normalni maji :-) Co ja muzu za to, jak zrovna fouka :D Ja vim, ze pri Tvych wattech uz je to jedno, takze zhruba i ty kilometry Ti vyjdou na stejno. Pri mych wattech jeste ne.

                    0 0
                  • milan.v  

                    No a schválně, jak ti to pak ten trenér vyhodnotí… :o)

                    Vezme tvůj trénink a neodškrtne si jen, že trval požadované 2hod. v Z2, ne?!?

                    Já vím, jak to chodí, sice tréninkový plán nemám, ale kolem mě lidé ho mají, takže to je jen řečnické z mé strany…

                    Vím, že ho máš vyhodnocený mnohem komplexněji, nejde zadat, dej si dnes kilo a půl do Poděbrad a zpátky, vezmi to přes Loučeň a snaž se u toho, uvidíme, co ti z toho vyleze… :o)

                    Včera jsem měl například workout na Zwiftu v délce 73min., který byl zaměřený na jízdu do kopce a samozřejmě jsem neřešil ani kolik jsem ujel, ani jak dlouho jsem ho jel, zajímala mě právě ta struktura pro mé zlepšení.

                    0 0
                    • TheJD  

                      Prave tohle je ekvivalentni casu. Sam to pises, ze mel workout 73 minut.

                      Samozrejme nejde jen o cas, ale i o intenzity.

                      0 0
              • Prazak0  

                Na zdejší poměry mám asi levnější trenažer, zátěž páčkou na řidítkách přes lanko, ale hodnoty na smartphone. Myslel jsem, že virtuální kilometry neodpovídají realitě. Až po pořízení gravel kola jsem viděl, že to asi odpovídat bude. Pokud bych měl silniční kolo, tak by ta čísla byla asi velmi podobná.

                Rada trenérů nepočítat kilometry ale minuty má své opodstatnění, je to pohled z jiné stránky. Ale je nutno to brát jako relativní věc, ne jako absolutně platné dogma. Kalibrované a chytré trenažery mají výhodu, že výkon jde měřit, takže tu je výkon čas i virtuální vzdálenost, která se velmi blíží realitě. Nakonec i na stejném kole člověk ujede na stejné watty trošku jinak, když bude mít jiné pláště, za jinak stejných podmínek, ještě víc to platí pro různá kola.

                Jízda venku, tak to je vždy velmi nepřesný údaj. Stejný čas, vzdálenost, rychlost, ale podmínky pokaždé dosti jiné. Vítr, teplota, déšť, mráz či další. Přesto jsou to právě kilometry, co je pevně dané, i když ten výkon na ně je pokaždé jiný a ne jen kvůli rychlosti(času) jíz­dy.

                V zimě jsem jezdil hodně venku, na trenažeru velmi málo, tak aspoň si to trochu užiju. Nakonec se má i ochladit nebo pršet, takže mi to nebude tak mrzet. Zas home office znamená více času, takže nechci jen naříkat nebo nadávat.

                0 0
              • nooski  

                A ty na trenažéru najedeš nějaký kilometr? Já se většinou nehnu z místa, takže hodiny jsou logickou jednotkou. Ony i najeté km venku jsou zavádějící právě kvůli podmínkám.

                0 0
                • vik  

                  Presne tak. Pocitat ujete km na trenazeru je proste ujete… Ale zaujalo mne to tve „vetsinou“, muzes to prosim krapet rozvest?:-)

                  0 0
                  • nooski  

                    Někdy ten trenažér posunu o pár cm, aby na nerovném povrchu byl stabilní :-)

                    0 0
            • miťo  

              Přítelka má trenažér a zkusil jsem to. Nelíbí.

              0 0
              • Delkim  

                Takový ten na baterky? :)))

                0 0
                • miťo  

                  Nějakej modrej Tacx ty vtipe. Dokud jsem měl válce stejný značky, byli jsme hezky sladění jak z reklamy.

                  0 0
        • miťo  

          Ten co je na obrázku ve starší variantě bez zakrytí brzdy. Neoslovilo mě to. Válce mi vyhovují víc. Je to jen můj názor, nikomu to nenutím.

          0 0
          • milan.v  

            Jo, lanko…

            0 0
            • miťo  

              Lanko je to poslední, co by mi vadilo. Kolo není nikdy upnuté tak, aby se ani nehnulo. Reakce kola na šlapání je taková zvláštní. Není to můj šálek kávy.

              Válce zlepšují kruhový kmih, kolo reaguje na pobyby jezdce. Má to blíž k reálné jízdě.

              To je fuk, většinu lidí to přestane bavit a za chvilku to prodá ;-)

              0 0
              • Prazak0  

                Na trenažéru velmi snadno docílím vyšší kadenci. Venku jí docílím taky, ale leckdy mi to něco naruší, jezdím za dopravy, různé odbočky, křižovatky, zatáčky pod kopcem. Takže určité věci na trenažeru natrénuji lépe než venku. Nemám přístup na velodrom ani nebydlím blízko cyklostezky po rovině, bez lidí. Když jedu po volnější cyklostezce, tak si můžu hrát s kadencí, jedu-li po silnici, tam se musím vyhýbat hrbům, vyjetým kolejím a obrovským dírám ve vozovce. Sledovat kadenci jde jen okrajově.

                0 0
      • Breakpain  

        Zábavnost je IMHO stejná, tzn já ji tam nemám. Po 15 min mi to leze krkem, ale vydržím na tom. Nicméně přes 2h se nedostanu…a počítám s tím, že mám nějaký trénink, který jedu a při něm mi jedou videa na YouTube ;).

        Rozdíl vidim v tomhle:

        válce:

        • rovnováha, která jde různými variacemi zlepšovat

        ‚jizda s jednou nohou, ve stoje, bez držení…‘

        • vibrace / brodel
        • kruhové šlapání

        trenažér

        • větší zátěž na zadní gumu
        • silové tréninky na MAX, bez rizika
        • zhoršení stabilizace (rok jsem jezdil jen trenažér a pak jen válce)…

        Takže v ideálním případě střídat… Protože mám malý byt, trenažér jsem poslal pryč… válce jsou dle mě univerzálnější pro hobika… Já oceňuji, že neztrácím balanc… To je pro mě hodně důležité (les, gravity). Začal jsem jezdit celoročně, tak už to pro mě nemá smysl… Kdybych jezdil přes zimu jen doma, držel bych si stále oboje…

        Tzn, pokud je to hlavně kvůli Covidu – válce a pak je strelis. Když si koupíš Elite se zátěží, tak mi pak napiš, moje mi už dosluhují :0).

        0 0
        • miťo  

          Před 11ti lety jsem šlapal 5 měsíců jen na spinneru. Nešlo jinak. Když jsem pak nasedl na kolo, nebyl jsem schopen projet kruhový objezd.

          0 0
          • Delkim  

            Tvl vy tady někteří hrozně kecáte......

            Loňskou nebo předloňskoui zimu jsem 4 měsíce šlapal v podstatě DENNĚ na trenažéru. I tréninky 3 hodiny.

            Pak jsem se byl jednou projet venku na hodinu a další den jsem měl první závody a ty jsem vyhrál. Neměl jsem absolutně žádný problém v ničem.....

            Pokud máte někteří zkušenost s trenažéry před XX lety, tak budíček, tenhle segment se dramaticky změnil!!!

            Řadě lidí jsem poslední rok-dva-tři radil co koupit a jak to celé nastavit a všechno původně zapřísáhlí odpůrci!!!

            A teď? Skoro je jim líto, když venku začne být hezky!!!

            Se koukněte na YouTube na záznam nějakých závodů na ZWIFTu..... Dneska s těmi lidmi můžete současně i mluvit přes sluchátka atd…

            0 0
            • miťo  

              Napočítal jsem devět vykřičníků.

              0 0
            • milan.v  

              Delkime, děkuji, že to tu padlo…

              Já se tu stejnou myšlenku snažím už nějaký ten pátek šířit, ale někteří, asi jen z podstaty, že to tvrdím já, jsou permanentně v opozici a plácají nesmysly…

              Zkrátka je rozdíl jezdit na chytrém trenažéru s velkými možnostmi různého nastavení a skladby ježdění, možnostmi tréninku a jezdit na hloupých válcích, trenažérech s lankem, které prakticky neumožní nic…

              0 0
              • volyn  

                Ja jsem teda vykonostne o dve tridy niz nez vy, ale v prosinci jsem si koupil trenazer taky. Oproti lonsku vypadky v zimnim treninku tak 5% oproti lonskym 25% (mraz, dest v zime, nachlazeni). Uz vim, ze me telo nechce jezdit pod 3 stupne celsia a ja nechci rozklepavat kladivem prsty u nohouTaky clovek trenuje presne to co chce. Jak bylo hezky minule tydny jsem jel delsi jizdy venku a prekvapive mi tomjezdi. Me akorat strasne boli prdel na trenazeru, jak to nedrnca a zadek ma porad kontakt se sedlem… tez ze sedla jit mindela jeste trosku potize na trnazeru. Ale jsem fakt rad, ze ho mam a to nemam zadny top model

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Hele já nejsem žádnej závoďák, jezdím protože mě to neskutečně baví :-) Nemám problém jít ven třeba při mínus šesti a trenažér jsem používal jen když sněžilo nebo pršelo. Přiznám se, že nejsem schopnej na něm dát víc než hodinu, ale třeba mě okolnosti donutí. V dnešní době, kdy u nás je kolo vlastně tabu je trenažér jediná možnost. Nehraju počítačový hry a tím pádem je mi i jedno jak moc kvalitně je zpracováný prostředí. Stačí mi silnice a lidi okolo :-) Jsem rád, že jsem do něj na začátku ledna investoval!

                  0 0
            • Breakpain  

              Píšu svoji zkušenost, můžeš mít jinou, ale pokud vím, jezdíme oba zcela odlišné disciplíny ;)… U mě se to projevilo ze začátku dost. Toť vše… klidně bych mohl použít Tvou frázi ;)…

              0 0
        • TheJD  

          Na stabilitu muzes doma delat spoustu jinych cviceni

          0 0
          • milan.v  

            Když už se to tu posunulo do tak zábavné roviny, tak doporučuji několik dnů doma s dětmi, to je velmi dobré cvičení na stabilitu člověka…

            0 0
            • gersa  

              Jj, už se těším až v pondělí půjdu zase do práce :)

              Toho kretena, co nás rozdělil na 2 půlky a každou drží týden doma v karanténě bych vlastnoručně uškrtil. Nebo ještě lépe, dál mu tři děti na hlídání bez mobilů

              0 0
          • miťo  

            Měl jsem na mysli stabilitu jízdy na bicyklu ;-) Spinner se ani nehne.

            0 0
            • TheJD  

              To je mi jasne, ale ty stabilizacni cviceni ti dost pomuzou.

              Jinak se pod trenazer delaji podlozky, ktere maji simulovat realny pohyb kola. Jak naklapeni, tak ujizdeni do stran.

              0 0
          • Breakpain  

            Však já neříkám, že nejsou.

            0 0
    • milan.v  

      Tip bych měl na vlákno, kde je těch tipů na dobrý trenažér docela dost a i aktuálních…

      https://www.bike-forum.cz/…eru-na-zwift

      0 0
    • Delkim  

      Jestli ti jde i o zábavu, tak se na ty válce vykašli. Má to proti trenažéru co se pohodlnosti a uživatelského komfortu týče jen a jen mínusy.

      0 0
      • Mikikuba  

        Souhlas. I na trenažéru se dá naplánovat poměrně zábavný trénink s různými intervaly a není k tomu ani potřeba žádný napojení na pc či závodit virtuálně.

        0 0
    • Smazaný účet  

      A co tenhle.

      https://www.kupkolo.cz/…019_z100027/

      Taky mi tohle téma doteď nic neříkalo, takže o nějakém spárování nemám tušení.

      0 0
      • Delkim  

        NE!!! Neber s ovládáním zátěže.

        Když už levnější, tak ať je ale FLUIDNÍ! Tj, zátěž roste s rychlostí.

        Na Wiggle, pokud není vyprodán, se dá sehnat i za cca. 2500 Kč.

        https://www.wiggle.co.uk/…uid-trainer/

        0 0
      • jIrI___  

        Být tebou, tak se rovnou dívám po nějaké smart trenažeru, byť třeba levném. Před pár lety jsem měl obyčejný ovládaný páčkou a po jedné zimě šel na bazar, totálně mě to nebavilo. Žena si teď před zimou koupila chytrý trenažer (základní Elite Qubo Digital Smart B+) a byť jsem tomu nedával moc nadějí, tak je to zábavností úplně někde jinde. Osobně jako největší přednost oproti „hloupému“ trenažeru vidím automatické regulování zátěže dle profilu – člověk by si řekl, že i tou páčkou toto může simulovat, ale automaticky je to prostě o něčem jiném. A druhá výhoda je Zwift a poměřování se s ostatními, ale to mě asi po měsíci omrzelo a teď mám Zwift většinou puštěný na pozadí a sleduju seriál. Ještě aby bylo jasno, tak k trenažeru nepřistupuju jako k něčemu na zlepšení výkonnosti, ale jako k něčemu, co mě přes zimu udrží aspoň trochu ve formě. Sice tomu teď dávám necelou hodinku denně, ale říkám si, že je to lepší než nic. Ale možná je to jen placebo :)

        0 0
        • Prazak0  

          Mám taky Elite Qubo Digital, ale ne ve verzi Smart B+, takový, co měl vlastní computer, kterým jde ovládat zátěž, jde tam nastavit režim, že to drží stále watty nezávisle na kadenci atd. Bohužel to s ním bylo utrpení, ukazoval watty zcela mimo realitu. Dále, i nejlehčí stupeň zátěže se musel jet na lehký převod, ani náhodou tam nešlo mít to, čím jedu po rovině reálně.

          Pořídil jsem pak Tacx Satori Smart, ovládání zátěže je páčkové, ale zobrazuje na tabuletu nebo mobilu přes BT. Watty i virtuální rychlost, to se zdá být normální, podobné realitě. Ač mužů simulovat jízdu do kopce, tak celé jedu jako rovinu, i když trénink v aplikaci má název trénink do kopce. Nedává mi totiž smysl si dát silnější zátěž a pak si přehodit na lehký převod. Já v reálu do kopce jezdím na lehké převody, cílem je mít stejnou kadenci jak po rovině. Pokud chci trénovat jízdu do kopce, tak jedu nějaký čas na vyšší výkon. Podobné jak si člověk může zpestřit jízdu po rovině za bezvětří, kus jet volněji, kus zas vyšší rychlostí, takto to střídat. Já vlastně po čisté rovině téměř nejezdím, i to rovinaté je mírně zvlněné a než se tam dostanu, tak je to samé do kopce z kopce.

          Tuto zimu jsem jezdil venku, na trenažer jen výjimečně, spíš třeba jen krátký mezitrénink v týdnu, takové na udržení, jak píšeš. Je to jedna z možností, něco na tom jezdit, na jaře je to potom poznat. I když styl jízdy je jiný, tak na silnici se člověk rychle dostane do toho, co potřebuje. Možností je ovšem více, zvl. když to lze prokládat reálnou jízdou venku. Jde se jednak udržovat v tréninkovém procesu, i když to bude třeba kratší jak venku. Ale jde se určité věci naučit či potrénovat, co venku jde hůře. Pokud např. na trenažeru jedu nějakou „jízdu“, tak šlapu bez přestávky celou dobu. To venku nenastane, z kopce občas nešlapu, podobně zpomalím před zatáčkou nebo křižovatkou, takových situací je více. Na trenažeru není žádné přerušení, v něčem to je tedy lepší, i když psychicky asi náročnější. Pokud venku se vracím domů, tak prostě musím vyjet několik kopečkou, jinak to nejde. Na trenažeru může závěr jet v lehké zátěži, z hlediska tréninku vytrvalosti asi lepší. Umožní to ujet více než když na konci je náročnější kus. Takže ono když se chce, tak jde na tom i tu výkonnost zlepšit, případně pro to zlepšení vybudovat nějaký základ, který se třeba po zimě neprojeví hned, ale během pár týdnů.

          0 0
    • DEEcz  

      Za ty penize se da koupit Tacx Flow (Decathlon). Na nejakou dobu se s nim da vystacit.

      0 0
      • Pikaču  

        Přesně. A jezdit Zwift

        0 0
      • DEEcz  

        Koukám že ho nemají dostupný online. Takže Flow z Decathlonu padá. Jiné shopy za něj chtějí víc a to už smysl nemá.

        0 0
    • Lukster  

      Mám doma navíc Elite Kura, stáří 2,5 roku. Kdyby měl někdo zájem. Ale nevím, jak předání… Rozhodně rozumná cena, nechci využít aktuální situaci rozhodně…

      0 0
    • exxonvaldez  

      Teď na trenažer když jsou silnice (alespoň u nás) poloprázný, je skoro hřích…

      0 0
      • Delkim  

        Tak ve Francii si to taky říkali, a teď trenažér nekoupíš v jediném eshopu…

        France has effectively banned cycling as part of its coronavirus lockdown.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Tak na bazaru jsem našel tohle. to by mohlo jít,co?

      https://www.cyklobazar.cz/…cx-flow-2200

      0 0
      • DEEcz  

        Není to smart trenažér. Osobně si nedokážu představit jezdit na něčem, kde si musím nastavovat zátěž a kvedlat nohama jen tak. Bez Zwiftu bych na trenažer ani nevlezl.

        0 0
        • milan.v  

          Ano, v tomto případě by to pak bylo „jdu na hoďku na trenažér/válce“… Potom chápu, že k tomu má někdo odpor, resp. nenajde si v tom pro sebe vůbec nic…

          0 0
      • ms82  

        Prodavam lepsi: https://www.bike-forum.cz/…-smart-t2180

        Uz jsem myslel, ze jej do podzimu neprodam, ale zda se, ze se situace zmenila. Vcera vecer se ozval zajemce, pokud to nevyjde, bude dal k mani.

        0 0
    • Twitko  

      hele docela zajimavej napad na docela komplexni MTB trenazer, vcetne skoku, dropu, klopenek .. myslim ze i Bunny na tom dava .. a hlavne za par korun .. :-)

      https://www.facebook.com/…66107679251/

      0 0
      • gersa  

        Trenažér s elektro kolem? Proč?

        0 0
        • Twitko  

          Jako ty jsi to video vzal vazne, ze pokladas vazne dotazy ?

          no ale dobre, zkusim vazne i odpovedet … slape prvni 4 vteriny, pak uz jen piluje techniku jizdy .. tak je to vlastne jedno zda ma normal nebo ekolo, ne ?

          0 0
          • gersa  

            Samozřejmě že nevzal

            Na tom uchycení se to kolo chová úplně jinak než v reálu, takže to je taky na dvě věci

            Já myslím, že je to jen takové video pro pobavení na FB

            0 0
            • Twitko  

              ad „vazne“.. no ono to nebylo moc poznat. Proto jsem se ptal :-)

              0 0
    • JsemMisa  

      Ahoj, dovolím si tady připojit svůj dotaz.

      Koupila jsem si trenažér Cyklotrenažér Elite Qubo Power Mag Smart B+, potom snímač rychlosti Garmin, abych to mohla spojit s hodinkami Vivoactive 3.

      Dle tabulky jsem si nastavila obvod kola (mám 700×23C) – 2133, ale i když šlapu jak pitomá skoro bez zátěže, tak mám průměrku tak 14km/h .. Napsala jsem na garmin podporu, tam mě odkázali na tuhle tabulku https://www8.garmin.com/…158B43C.html a podle ní mám nastavit obvod 2096, jenže když ho nastavím, ukazuje mi to zase nesmysly, většinou průměrku kolem 100 km/h.

      Nemáte nějaké nápady, kde je chyba?

      (Bohužel jsem snímač koupila použitý, takže je možné, že je rozbitý).

      0 0
      • miťo  

        Mezi obvodem kola 2133 a 2096 nemůže být rozdíl v průměru 86km/h.

        0 0
      • TheJD  

        Ja bych tohle asi neresil, protoze to stejne bude udaj k nicemu. Bavili jsme se o tom vyse.

        Jinak zkus nastavit obvod 94 mm.

        0 0
        • Pikaču  

          Jenom mi řekni na kterém trenazeru jezdis a případně kterou aplikaci pouzivas at si muzu tvoje nazory k necemu zařadit?

          0 0
        • Twitko  

          obvod 94mm ? To je tak odhadem micek na pingpong, ne ? :-)

          0 0
          • skvedo  

            Míček na stolní tenis i ping-pong má už asi 20 let průměr 40 mm. Před změnou měly průměr 38 mm, ale prý byla hra pro diváky moc rychlá na sledován :D

            0 0
            • Twitko  

              vida .. ja tipoval mensi .. ale taky proto jsem psal „odhadem“ .. ja pinec nehral uz od svych … si asi bez problemu pamatuju i ten starsi standard .. no proste pinec jsem nehral uz hooodne dlouho :-)

              0 0
    • Petr L2  

      Doma jsem si doteď stačil se senzory Garmin na kole a s hodinkama na ruce, kdybych se chtěl připojit k nějaké appce v tabletu či něčemu v PC jak tam ty senzory dostanu? USB stick od Garminu, anténa TACX? dík

      0 0
      • milan.v  

        Záleží co k čemu budeš připojovat, pokud k PC, budeš potřebovat ten USB dongle například od Garminu, půjde přes ANT+.

        Pokud budeš připojovat k tabletu, tam to půjde přes BLE. Takto to je ale velmi obecné.

        Záleží také, jestli máš senzory od Garminu ty nové DUO, nebo ještě ty staré jen s ANT+.

        0 0
        • Petr L2  

          Zjišťuji co je za možnosti, tak jsem začal od senzorů, co na klech mám, myslím, že ty staší senzory Garmin BLE neumí. Ani už nevím proč, mám v PC nainstalovanou TACX app, tak jsem se chtěl zkusit propojit, takže koukám co a jak.

          0 0
          • milan.v  

            Pokud máš trenažér TACX, na kole starší senzory bez BLE, které umí jen ANT+, PC máš s tou jejich TACX aplikací, už ti zbývá jen ten USB ANT+ na připojení trenažéru a senzorů k PC.

            Náhodou na mě vyskočil na Alze, když jsem teď něco řešil a přišlo mi, že jeho cena snad o pár stovek ještě vzrostla… :o/

            Nebo můžeš zkusit jiný USB ANT+ z cyklobazaru například, jestli někdo nemá, dost často tam jsou.

            0 0
            • Petr L2  

              Pávě, že trenažér nemám, mám ty jednoduché válce a senzory na kole, tu appku do PC jsem tam kdysi nainstaloval ani nevím proč.

              Pokud to tedy chápu dobře, koupím ten USB dongl ANT+ , nebo TACX anténu a v appce si připojím senzory?

              0 0
              • Pikaču  

                Bez wattmetru nebo chytreho trenazeru to nepujde- neco co pozna watty.

                0 0
        • TheJD  

          Pres BLE se pripoji i k PC. Notebooku to maji standardne, lepsi desky mozna taky, jinak je potreba dongle jako na ANT+.

          0 0
          • milan.v  

            Pozor, ne všechny BL na NB jsou kompatibilní, a to i zpětně, zkušenost mého velmi dobrého kamaráda při rozchození jeho trenažéru Kettler.

            0 0
            • TheJD  

              Pouziva se BLE, ktere vzniklo az s BL 4.0 a neni zpetne kompatibilni. Kazdopadne vetsina zarizeni s BL 4.0 nebo novejsim by mela BLE podporovat, ale neni to pravidlo.

              0 0
              • Petr L2  

                Tak dorazil USB stick od Garminu, otevřel jsem tu appku od Tacx a senzory byly načtené, stačilo je aktivovat a vše běhá. Chvíli si s tím pohraju a pak se uvidí. Díky všem za radu

                0 0
                • Petr L2  

                  Chvíli jsem si hrál se senzory od Garminu, běhalo to, ale nakonec jsem pořídil Tacx Flow a spokojenost :-)

                  0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • andy97  

      Dobrý den, uvažují nad cyklotrenažérem, můj kandidát je: ELITE Qubo Power Mag Smart B+

      Tak se chci zeptat jestli mate s nim zkušenost?

      Nebo nějaký podobný trenažér v cenově relaci 5–6k kč

      0 0
      • Prazak0  

        Já si v r. 2016 pořídil Elite Qubo Digital, ukazel dat na vlastní konzoli, nechtěl jsem na tablet. Jde tam sice regulovat výkon, měnit zátěž tlačítkem na počítači, ale jinak zkušenost silně negativní. Ukazuje to hausnumera, zcela mimo realitu, výrazně nižší hodnotu wattů. Dále, i minimální zátěž je dosti těžká, nelze tam simulovat jízdu po rovině.

        Tacx Satori Samrt je zcela jinde, watty se zdají odpovídat realitě, taktéž virtuální rychlost, co to ukazuje, přitom zátěž se ovládá ručně páčkou. Oba dva jsou ale tiché. U Tacxu je spíš výhoda kovový váleček, když dám obyčejnou pneu, tak případný otěr jde hadříkem snadno setřít, ale on se ani nemaže. U Elite je nějaký elastomer, od pneu je to zamazané.

        Tacx má i levnější, fungují jako Smart – pokud jde o zobrazování na tabletu, ne o regulace zátěže, to je páčkou. Stačí jen dokoupit snímač kadence klik.

        Jiné elite jsou možná dobré, když jsem reklamoval, tak se mi Emanuel Černín z obchodu vysmál, taktéž dovozce. Trenažer se točí, je tedy funkční, že ukazuje hausnumera a nejde lehčí zátěž je jim jedno, musel bych se soudit.

        0 0
    • miťo  

      Jeden návod z youtube:

      https://youtu.be/U0m4vXu0SCw

      0 0
    •  
      0 0
    • Smazaný účet  

      Neví někdo, jak tenhle základní trenažér měří výkon? Mají tam napsáno, že to měří kadenci, rychlost i výkon. Nikde nevidím žádné zařízení na kliku … nebo už je čidlo součástí setrvačníku …?

      https://www.garmin.cz/…enazer/80981

      0 0
      • TheJD  

        Kadenci nejak pocitaji ze slapani, jestli to funguje stejne, jako vyssi modely.

        0 0
      • Blunderbuss  

        U válečku (o který se opírá zadní kolo) odporové jednotky bude snímač počtu otáček. Na základě počtu otáček bude počítána rychlost otáčení a následně na pomocí aktuální rychlosti a známé odporové křivky bude dopočítáván výkon.

        0 0
      • Pebe  

        čidlo výkonu je na válečku u kola

        kadenci to bude odhadovat podle šlapání, ale pokud šlapeš aspoň trochu do kruhu, tak to jsou opravdu pouze odhady.

        Mám to na Kinetic a i když šlapu víceméně pořád stejnou kadenci a zátěž měním převodama, tak mi kadence lítá od 50 do 180, nesmyslně.

        0 0
        • milan.v  

          Prostě si opravdu počítat jen tak ten čas, co na tom člověk stráví…

          0 0
        • Smazaný účet  

          Cidla kadence a rychlosti mam od Garminu, spis mi slo o to mereni vykonu – jak velke odchylky tam jsou …

          0 0
          • deekay  

            I v popisu pisou do 10 procent… coz je hrozne moc. Mozna dobry na to si onlajn gamesit zwift. Na vaznejsi trenink dle wattu bych s tim nepomyslel. Na to jedine direct drive.

            0 0
            • Pebe  

              to bych až tak netvrdil, pokud budeš pokaždé kalibrovat (před každou jízdou pomocí aplikace), tak se dostaneš na cca stejný odpor a ta odchylka bude víceméně konstatní. Třeba to bude ukazovat víc, ale pokud to bude pořád víc, tak to není tak zásadní.

              0 0
              • Pikaču  

                Kdysi jsem se tu na fóru ptal na tacx vortex ( kámoš me sr*l že už má výkon dle trenažéru už na TdF) a ty odchylky měl v reálu 20% a dle garninu 5%. Zároveň tu nekdo psal svoji zkušenost že ta odchylka byla 20%.

                Pokud však tento od garminu ma už 10% tak realita může bejt fakt velka.

                0 0
      • Prazak0  

        Já ho mám. Měří to výkon asi dle tlaku na kliky, to snímá to kolo vzadu. Kadence – při otáčení klik to asi není rovnoměrné, nějak to snímá. Pro přesné měření to chce si pořídit snímač a snímat zvlášť, pak ta čísla zcela sedí. Rychlost a výkon – rychlost je daná, tu to měří skutečně, jak se otáčí vzadu ten váleček, odporová jednotka. Neukazuje to skutečnou rychlost zadního kola, ale virtuální. Řekl bych, že ta virtuální bude docela odpovídat realitě.

        U měření výkonu to není jen dle rychlosti otáčení válečku vzadu (plus výkonové křivky), ale při silnějším krátkodobém tlaku na pedál to vylétne nahoru. Prostě to měření, trošku ten výkon skáče, i když v reálu budeš šlapat rovnoměrně. Vlastně by stačilo mít nižší verzi, kde si Smart uděláš pomocí aplikace Tacx plus snímač kadence a rychlosti. Tam to bude bez těch výkyvů. Co jsem koukal, tak lidi na internetu to porovnávali i s měřením wattmetrem třeba v zadním náboji, u některých to sedělo velmi přesně, někdy tam byl malý posun. Třeba celkově správná hodnota, ale krátkodobě si to nesedlo.

        Způsob měření, asi by stačila nižší verze trenažeru s tím dodatečným snímáním, nebudou tam pak výkyvy dané velmi krátkými nerovnoměrnostmi, třeba silněji tlak na pedál jen část otáčky, bude to ukazovat dle celé otáčky klik, takže to nebude tolik lítat, přesnost zhruba stejná.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Hele, snimace rychlosti a kadence mam. Jak presne docilim odhadu tech wattu pres tu aplikaci?

          Mam uplne vsechno Garmin a jejich cidla, chybi mi jenom mereni vykonu.

          Ja nepotrebuji presnost, podle wattu netrenuju a hledam nejake levne reseni toho, abych ziskal nejaky nastrel, hruby odhad. Jestli mi to ukazuje 250W a realne by mohlo byt treba 230 mi vubec nevadi. Chci mit jen takovou predstavu … takovy prvni krok k novemu zpusobu jizdy a casem watty resit vice a presneji.

          Jestli mi rozumis … :-)

          0 0
          • Prazak0  

            Myslím, že ti rozumím. Já jsem dokonce si zkusil ti to s tím snímačem kadence plus rychlosti a křivku pro Tacx Blue Matic. Ukazovalo to hodnoty, které ovšem neodpovídají Satori. Tam se ty watty dělají dle snímače v té odporové jednotce s válečkem. Ale i ty odpovídají nějaké výkonové křivce. Blue Matic by méně lítal, pokud bys šlapal normálně plynule, nějaká kratičká zrychlení během otáčky, to by ho nezajímalo.

            Ono z toho jde brát i tu virtuální rychlost nebo ujetou vzdálenost. Nejsou to hausnumera, jen já si to nastavil na silniční kolo. Takže jedu „rychleji“ než krosovém kole. Ale jak jsem si pořídil gravel kolo, tak jsem se k tomu přiblížil. Takže vidím, že na silničce by to asi odpovídalo. Taky záleží na pneu a dalších věcech.

            Jinak myslím, že ten Satori mají jinde levněji, jestli za 6200Kč, ale nejsem si jist. Blue Matic je ještě levnější. Pokud bys chtěl investovat, pak já osobně bych koupil měřič wattů – pro normální jízdu. V klice stojí asi 8 tisíc (stages klika 105), v náboji jde sehnat za 9990 PowerTap – silniční nebo MTB verze (u MTB levnější, trošku těžší). Nemá cenu investovat do trenažeru příliš, mít měření třeba v náboji, tak pak lze srovnávat silnice i trenažer a je to přesné srovnání. Možná s nějakou nepřesností, ale jak venku tak na trenažeru to ukazuje totéž.

            0 0
            • Smazaný účet  

              jj, našel sem i https://www.inpeakstore.cz/ u toho je výhoda, že je to česká firma, takže snažší komunikace v případě reklamací, dotazů apod. Určitě je pravda, že je výhodnější to nacpat do kliky a mít to k dispozici jak venku, tak uvnitř …

              PS: jsou nějaké zásadní rozdíly v přesnosti u řešení v klice a náboji? Klika se mi jeví jako smysluplnější … ?

              0 0
              • Prazak0  

                Já měl na mysli toto, opět česká firma https://www.s1w.cz/…orie/stages/ nebo

                https://www.s1w.cz/…-135-142x12/

                Pokud to je v klice, v levé, tak tam může být nepřesnost, pokud se bude lišit výkon jednotlivých nohou, měří to jen levou. Asi to bude podobné jak když to měří jen v jednom pedálu vs. měření v obou pedálech. Měření v náboji není zatíženo touto možnou chybou. Jinak obojí má srovnatelnou přesnost. Je pravda, že v náboji to lze pak použít jen na jednom zapleteném kole, na klikách nebo pedálech, tak pak lze střídat záplety a stále to měří. Ale u trenažeru si jde snadno vyrobit výkonovou křivku, tj. dle kadence nebo rychlosti si naměřit, jaký tomu odpovídá výkon. Ani venku z mého pohledu není potřeba stále sledovat ty watty. Lze si projet nějakou trasu, sledovat watty dle rychlosti po rovině, do různých kopců při obvyklých rychlostech, co to člověk jezdí. Hlavní přínos toho, měřit to pokaždé, je, že mi to zohlední momentální vítr. Takže tatáž rovina nebo stoupání, klesání – a jiné watty. Já ale než vyjedu mimo velký provoz, tak to je dost daleko. A při hustém provozu se nemůžu věnovat sledování hodnot na wattmetru. Stejně bych to sledoval jen někde po rovině mezi obcemi, nebo do nějakých stoupání, za protivětru. Kvůli jízdě za provozu by mi asi i vadilo, že by průměrné watty tím šly dolů. Já leckde jedu volněji kvůli bezpečnosti jízdy, kdežto na trenažeru doma můžu držet předem stanovené watty. Zkrátka oboje má svoje výhody i nevýhody. Teď to zlevnili asi nedávno, ty v klikách takto stojí už pár měsíců, ale ty v náboji zlevnili až nyní, před nedávnem ještě byly dražší. Myslím, že bude-li nějaká krize či ekonomický propad, tak by ceny mohly jít ještě dolů. Tak záleží, jak na to spěcháš.

                0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • milan.v  

      Toto video sem sedne jako p…l na hrnec…

      GPLama – Indoor Cycling: Five Things That Have Changed

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Speedball  

      Ahoj vsem, moc diky za rady, typy, informace. Vypadalo to na jare spatne, ale nakoec ke koupi trenazeru nedoslo-jezdil jsem venku.

      Bohuzel ale ted to s Covidem vypada o dost hur, tak jsem se rozhodl, ze trenazer koupim.

      Chci si poridit Rouvy a rozhoduju se mezi Tacx Satori Smart a nebo drazsim modelem Flow (ale popravde, volil bych spise levnejsi Satori, jelikoz je to orvni trenazer a zadnou zkusenost s nim zatim nemam).

      Mozna blby dotaz-budu muset dokoupit cidlo rychlosti od Garminu, kdyz mam Fenixy 5,at se uz rozhodnu pro kterykoliv z tech vyse uvedenych dvou?

      Diky za za jakoukoliv informaci ;)

      0 0
      • Pikaču  

        Nedělej tu chybu a kup direct drive. Jsou to vyhozene peníze jestli to myslíš s cyklistikou vážně. Nic dalsiho uz nepotrebujes. Jo druhou kazetu jeste at nemusis prehazovat kdybys jeste vyjizdel ven. Chapu ze je drazsi ale některé veci se vyplatí připlatit. Navic ten vystup ve wattech z nedirect drive trenažéru je trestny. Mam kamose ktery si myslel ze uz je elite jezdec :))))

        0 0
        • Esi  

          Tak záleží co od toho čekáš, jestli jde o hobíka s nájezdem 15 tisíc který závodí tak asi ano, na druhou stranu já koupil před 3 sezónama obyčejný trenažér dal do něj starou silničku a bohatě mi to stačí abych 3× týdně na hodinu protočil nohy a přes zimu zbytečně nepřibral, start na jaře na biku je o hodně snazší než když jsem od listopadu do března chodil max 2× za týden do posilovny. V mém věku už ze mě výkonnostní cyklista nebude ať dám za trenažer 30 tisíc nebo 5 tisíc :-)

          0 0
        • Speedball  

          To uz je bohuzel uplne mimo moji cenovou relaci… Stavim dum, takze jsem rad, ze mne bylo dovoleno zakoupit neco v cenove variante do 7tis-idelane jeste levnejsi :D

          Jsem hobik, závody obcas, dle moznosti, ale jde i o to, abych nevypadl pres zimu z teninku a hkavne v dobe covidu mohl trenovat doma…

          0 0
          • Esi  

            Já mám tohle https://www.kupkolo.cz/…eze_z100027/

            Je to úplně hloupý trenažer, mám v něm starou jinak nepoužitelnou silničku. Na druhou stranu mám cca 105kg a ještě se to nerozpadlo, mám to myslím 3 sezónu

            0 0
            • Pikaču  

              @speedbal

              @esi

              Tak potom jo. Jak rikas, zalezi co od toho ocekavas. Podle popsaneho stačí.

              Jen teda vzdy řádně nafouknout zadni koli a kalibrovat. Na zimu a zabavu postačí az az.

              0 0
              • Esi  

                Chce to hladký plášť, není třeba ten modrý na trenažéry, mám tam nějaký shit s dratovou patkou asi za 2 stovky. Mám za ty 3 sezóny odhadem tak 200 hodin a ještě to pár let asi vydrží.

                0 0
            • Fazzy  

              Mam to samy. Pokud jde jen o udrzbu formy a ne nejaky promysleny treninky nebo zavodeni na zwiftu, tak je to vyborna vec za par supu. Pustim si film nebo hudbu, hodku si na tom zablbnu parkrat v tejdnu a sem spokojenej.

              Nez hodinu vymyslet co si vubec obliknout, a pak nekde litat venku po tme, zaflakat sebe i kolo a jeste to treba odmarodit, mi tohle vyhovuje stokrat vic.

              0 0
              • Esi  

                Já teda dneska na tom „odjel“ celý závod mužů v Leogangu, neměli to kluci jednoduché, ale já jsem u toho skoro zdechnul :-)

                0 0
              • vik  

                Taky si myslím, že když člověk není úplně mimo a nejezdí na trenažéru skoro furt, i v době, kdy je venku hezky a tak, stačí obyč trenažér, případně doplněný kadencí a rychlostí, ant dongle a může se obstojně využít i nějaká ta virtuální platforma, aby to nebyla totální nuda. A Zwift pro lidi, co se opájejí watty a nevadí jim jezdit po prapodivné digitální krajině a Rouvy třeba pro lidi, co se rádi kouknou na kole kolem sebe a nejsou zase tak úplně strukturovaný :-) Každopádně je nějaký domácí ježdění v době, kdy nejde jezdit venku, fakt děsně znát. Chce to jen krapet vědět, co jezdit…

                0 0
                • Fazzy  

                  Znat to rozhodne je. Od doby, co sem zacal v zime jezdit na trenazeru, mam „formu“ co jsem normalne mival az koncem leta hned na jare. A kdyz se jezdi krosy, tak nepotrebuju ani smart, clovek si s nima tu hodku rad sjede i na hloupym trenazeru. Letos to v tomhle teda bude bohuzel slabsi. A rychlost, kadenci i tep si snimam stejne jako venku.

                  0 0
                • ms82  

                  Pokud jezdis neco strukturovaneho, je direct drive s rozumnym nastupem odporu dost poznat. Mel jsem chytry, nedirect, a ten kraval trochu vadi. Vypadky v prubehu intervalu, nebo prepalovani na zacatku jeste vice. Da se jezdit na leccem, ale nebude to nutne zabava.

                  0 0
                  • vik  

                    Jasný… Já prostě jen nejsem uhranutej jakýmkoliv smart :-) A závody mne nelákaj, KOMování už mám za sebou, jde mi jen o to nebejt na kole na jaře úplně marnej a když v kopci potkám kohokoliv, tak abych mu uvisel. Ale struktura mne baví a holt to jen s těmi tepy není úplně ono, ale vystačím si.

                    0 0
                    • ms82  

                      TrainerRoad

                      Ja dnes neuvisel, budu muset pres zimu poladit. Kdyz jsem dnes loktem ukazal ebikerovi, ze mu to do kopce nepotahnu, tak mi nastoupil a na 400 wattech jsem ho pustil ;-)

                      0 0
            • Prazak0  

              On i Tacx z nějaké nižší řady, nevím kolik přesně stojí, tak funguje dobře z hlediska odporové zátěže. Jen není Smart. Ovšem aplikace Tacx s ním pracovat umí. Snímá se rychost nebo frekvence šlapání (senzor se dokoupí) a dle kalibrační křivky doplní watty a virtuální rychlost. Svým způsobem může být lepší jak Satori Smart. Ten měří tlak při šlapání v odporové jednotce, výsledná křivka malinko osciluje, není to spojitá rovná čára, ale v malém rozpětí cik cak nahoru dolů. Když jsem zkoušel křivku pro nějaký levnější trenažer od Tacx, tak při snímání rychlosti a frekvence šlapání ta křivka byla spojitá, neskákalo to, měnilo se jen dle šlapání. Nevím z hlavy, který trenažer to byl. Obdobně to umí i nějaký trenažer z Decathlonu, snímá se rychlsot zadního kola a kadence a z toho to vypočte watty dle kalibrační křivky.

              0 0
          • Prazak0  

            Tak ber ten Satori, poslouží velmi dobře a cenově to tak nějak vyjde.

            0 0
        • Mig_all  

          Existuje nejaky „hloupy“ direct drive?

          0 0
          • Pikaču  

            Jak ty myslis? Asi ne.

            Hloupy trenažér je trenazer ktery nastavuje odpor pomoci ovladani pres kabel.

            Smart trenazery podporuji ant+, bkuetooth a tam ovladas zatez pomoci aplikaci ruznych ( zwift, rouvy, appky od výrobců trenazeru atd…).

            Koukni na elite turno. Ten je nelevnejsi co tak koukam. Ale podoruje max neco kolem 800w.

            0 0
            • Mig_all  

              Myslel jsem to tak, ze zatěž není ovladana elektronicky ale mechanicky. To, že trenažer disponuje nejakym snimáčem a posilá tu informaci dál jeste nepovazuji za „smart“ funkci, protoze plnohodnotne funguje mechanicky i bez toho, je zrátka hloupý, snímač, nesnímač. Smart jsou podle mě až ty trenažery, kdy musí být napájeny ze sítě a na základě nejake placené platformy z tech zasilanych dat elektornicky upravují podmínky jízdy. Prave o takovy smart zatim nemam zajem. Hledám v té oblasti hloupých a zaroven bych chtel vyzkouset direct drive, protoze uz nechci na novem kole jineho rozmeru resit dalsi zadni kolo s jinym vhodnym plastem a taky bych cekal od direct drive tižší chod, protoze odpadá tření.

              Elite Turno vypada super, ale zatez je plynulá, hydraulická, bez regulace, toho se nejak bojim. Magnetický s mechanickou regulací neexistuje?

              0 0
              • Pikaču  

                Netusim, ale podle me ne. To je neco jako mercedes s renaultovym motorem :)))

                0 0
              • Krejza  

                Mám turbo muin se snímačem. Absolutně jednoduchá záležitost, jen pár ložisek a olej, zatížení přes změnu převodu. Občas se dají sehnat jeté za 6–7.

                0 0
                • Mig_all  

                  Asi do te olejove brzdy pujdu no.

                  0 0
                  • Krejza  

                    Trochu hučí, pokud si k tomu nepustíš nic z repráku. Přes hudbu/film to už není slyšet. Suchý řetěz je slyšet mnohem více.

                    0 0
              • zahr  

                Direct drive Tacx trenazery, ackoliv jsou smart, mohou pracovat i v „hloupem“ modu bez elektriny:

                The smart electronics of this bike trainer allow you to train stand alone, without any software. It follows a progressive power curve, the resistance will increase progressively when you ride faster. Precisely replicating riding on a flat road.

                0 0
                • milan.v  

                  Ano, takto to dost často využívají World Tour týmy při rozjíždění jezdců před závody, nenapojené Tacx Neo na elektřinu stojící před týmovými autobusy na kobercích…

                  0 0
                • Mig_all  

                  A to se vyplatí :-D koupit si velice drahý smart a nepoužívat ho…

                  0 0
                  • zahr  

                    Tak ty ses ptal na „hloupy“ direct drive, ktery funguje bez elektriny :D

                    0 0
                    • Mig_all  

                      Co je na té otázce špatně? Direct drive je jenom konstukce bez zadního kola, nic víc nepotrebuju.

                      0 0
              • Prazak0  

                Je otázka, co je smart zařízení. Někdo tvrdí, že to je zařízení, kde odpor se nastavuje na tabletu nebo mobilu přes aplikaci a BT na tabletu a odporové jednotce. Jiná zařízení nastavují odpor mechanicky, ale přes BT/Ant do tabletu vysílají signál o frekvenci šlapání, výkonu, virtuální rychlosti, aplikace umí přijímat i hrudní snímač na TF. Výrobci toto za Smart označují taky, tím je třeba Tacx Satori Smart. Pak jsou i ještě hloupější, dokoupí se snímač rychlosti zadního kola na frekvence otáčení levé kliky a dle kalibrační křivky tu pak je taky výkon ve Wattech, rychlost (buď ta naměřené či virtuální), přesně změřená kadence šlapání, TF stejně musí měřit další čidlo, tj. hrudní pás.

                0 0
      • Prazak0  

        Mám Tacx Satori Smart, obejde se bez zásuvky, Flow byl jeden čas levnější, ale přijde mi lepší, když nejsem závislý na té zásuvce. Mechanické řazení odporu mi nevadí, stejně jezdím drtivou většinou na jedničku. Řekl bych, že watty odpovídají, může tam být nějaký posun, ale v rámci tolerance. V tom se nebude lišit od Flow případně o trošku vyšší verze.

        Jiná věc je, jestli není lepší koupit wattmetr třeba v náboji, v zimě s ním jezdit na trenažeru a v létě venku. Pak je jasné srovnání jízdy venku a vevnitř. Trenažer by pak mohl být ještě levnější. Jezdit na trenažeru je jiné než venku, např. tím, že se stále šlape, nejsou ani kratičké úseky, kde se nešlape, např. před zatáčkou, nebo z kopce, případně i po rovině. Přestat na vteřinu, tak to se hned projeví. Vadí mi i přehřívání se, venku se člověk ochlazuje. Ale mohu potvrdit, že kdo v zimním období šlape na trenažeru, tak na jaře to je hodně znát. I tak v zimě radši jezdím venku. Ale určitě je trenažer dobrý i pro teplejší počasí, když venku např. prší a někdo nechce riskovat nachlazení. Nebo na jen kratší trénink.

        Pro toho, kdo jezdí spíš venku a kdo to chce jen na zimu a spíš jako doplněk, tak Tacx Flow nebo Satori poslouží velmi dobře. Kdo na tom chce najíždět hodně času, možná pak mají cenu ty lepší trenažery..Trenažer je dobrý i na velmi krátký trénink, kdy normálně by člověk už nevyjel ven, je třeba pozdě, unavený, tady na tom dá třeba jen 25 minut. Chce to mít vymyšlené, co a jak na tom jezdit. Kdo v zimě nejezdí venku, tak osobně bych radil i jinou aktivitu a trenažer jako z více aktivit, nedávat tomu většinu času, spíš méně. Běhat, ostrou chůzi nebo chůzi s holemi, možností více. Taky využít k troše posilování, nebo jít do bazénu si zaplavat, co komu vyhovuje. Kolo je přece jen jednostranné, tak to využít i jako možnost chvíli dělat taky něco jiného. Kupodivu po pár týdnech na jaře se to vyrovná. Kdo chce závodit od března nebo dubna, tak asi ten trenažer zařadí víc, hlavně v lednu a únoru.

        0 0
    • Speedball  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • hovado_cz  

      Mrdám je do hlavy, budu jezdit lockdown/nelockdown kdyby někdo píčoval “jedu na jednání” a fuck off – stejně jako na jaře :-)

      Jen se nebude jezdit v balíku ;-)

      Tupuju, že policie bude mít lepší věci na práci než nahánět cyklisty po lesích :-)

      0 0
      • Esi  

        Vidím to stejně hodím do batohu přístupovou kartu do práce a jedu do práce nebo z práce, jen budu jezdit sám

        0 0
      • n_bye  

        +1000000

        0 0
      • Smazaný účet  

        Já si myslím, že se maximálně vrátíme k tomu, co bylo v březnu. Ale neočekávám, že by byl snad nějaký zákaz vycházení. Březen/duben jsem normálně jezdil na pomezí hranice kolem policejních stanovišť a nikdo se mě nikdy neptal kam jedu ..

        V tomhle jsem klidný. Co se týče obchodů atd, tak ať si zavřou co chtějí, je mi to u ******. Potraviny a drogerii nechají otevřené vždycky a obchoďáky neřeším …

        0 0
    • milan.v  

      Přijde mi, že tu někteří vymýšlejí kolo od prvopočátku…

      0 0
    • Hator  

      Jak moc chutná trenazer psům? Zena si chce poridit psa a mam trosku obavu, ze to pes muze rozkousat. Jak kabely tak hlavne kolo. Mate nějakou ohradkou chráněno nebo plánej poplach. Diky

      0 0
      • jIrI___  

        Trénuj doma, psa nechej na zahradě a máš vystaráno. Plastové části psům samozřejmě chutnají a nechat psa v jedné místnosti s trenažerem, měl bych o něj celkem strach (o trenažer).

        0 0
    • Hator  

      Bohuzel bytová jednotka. Budu muset vymyslet nějakou ohradku.

      0 0
      • Esi  

        No nevím jak psům, ale dcera na králíka a tomu teda Bowden chutná, tak že trenažer je na zaskleném balkoně a balkon přepažený tak aby k němu nemohl

        0 0
        • Radek Broz  

          A tobě nechutná králík nebo co?

          0 0
          • Esi  

            Pro ceně toho králíka a jeho velikosti by mi asi nechutnalo :-) to si dám raději králíka od rodičů který je k tomu určený :-)

            0 0
    • Speedball  

      Tak jsem objednal TacX Flow Smart, doufam, ze brzy dorazi, jelikoz jsem uz v karantene :)

      Jen se zeptam-psal jsme to asi i vyse, ale nejswm ai jisty-mam Garminy Fenix5, je tedy nutne koupit to cidlo rychlosti nebo ne, pro pouziti s trenazerem? Myslim, aby se mne data z jizdy prenesly pres hodinky do Connectu… Jestli je Bluetooth dostacujici.

      Fakt s tim nemam zkusenost, takze se ptal asi uplne blbe. Ale radeji to chci poresit zavcasu, nez pak neco doobjednavat a nebo sloziteji resit..

      Diky

      0 0
      • Pikaču  

        A jakou appku budes jezdit. Jestli zwift tak si nastavis aby ze zwitu odeslal automatcky jizdy na garmin a stravu. Cidlo rychlosti nepotrebujes. To počítá/měří trenazer.

        Jen bych misto BT používal ANT+ ( neni to nutnost ale je stabilnější).

        0 0
        • Speedball  

          Asi spis podporim Rouvy, uvidim, jak se mne to bude libit. Ale tam by to melo byt asi dost podobne, jako u Zwiftu, ze?

          0 0
          • Pikaču  

            Asi ano. Ulozis jizdu a automticky jde na stravu/garmin…

            0 0
            • Speedball  

              Bezva, diky moc. Ted jen doufam, ze trenezer brzy dorazi a vyzkousim to :) Diky

              0 0
        • Prazak0  

          Tacx má svoji aplikaci, vlastně dvě, které lze použí. Z ní to pak automaticky jde na Stravu, když si to člověk nastaví.

          0 0
      • Prazak0  

        Tak já tento trenažer pár let mám. Nepotřebuje další čidlo, měří sám. Ovšem pro měření kadence je lepší dokoupit další čidlo, to měří pak zcela exaktně. Snímač kadence bývá spojený i s čidlem na rychlost otáčení zadního kola. Tu měřit třeba není, ta se měří na válci odporové jednotky. Pak je dobré mít i hrudní pás, aby člověk viděl i tepy ke výkonu. Zobrazovaná rychlost je virtuální, není to rychlost, kterou se otáčí zadní kolo. Pokud se nastaví pro silniční kolo, tak je vyšší, odpovídá zhruba wattům, které by při té rychlosti člověk venku musel vydat.

        0 0
    • Speedball  

      Tak vse je jinak, samozrejme nekolik tuzemskych eshopu uvadelo, ze maji TacX flow skladem, ale klasicky to nebyla pravda (ozvali se mne az po zaplaceni, s velkou litosti, ze je skutecne nemaji).

      Jedinym shop, kde je skladem, ma cenu o 2000kc vyssi (jsem jejich zakaznikem od roku 2012,kolem 10objednavek, utracenych nekokik desitek tisic, ale slevu mne nedaji).

      Tak se zeptam na alternativu za Flow, s podobnymi funkcemi v podobne cenove relaci.

      Mel by nekdo konkretni tip? Diky

      0 0
    • Speedball  

      Mozna se zeptam lip-da se za cenu do 10tis prodit neco lepsiho, nez TacX Flow?

      0 0
    • pakun  

      Zeptám se na cvičení na trenažéru. Na https://www.bikeradar.com/…ttbike-atom/

      je příklad na cvičení, kde se píše (zkopírováno):

      3 minutes at 46% FTP ramping to 135% in 20 second steps, recover 1-minute at 43% FTP

      No a já se svojí angličtinou nevím jak to myslí.

      1. asi takto: 46% FTP prvních 20 sec, 61% FTP dalších 20sec, 76% FTP dalších 20sec .. atd. až po 135% FTP posledních 20sec ze 3minut.
      2. nebo to myslí takto: 46% FTP prvních 20 sec, 135% FTP dalších 20sec, 46% FTP dalších 20 sec, 135% FTP dalších 20sec atd. až do konce těch 3 minut.

      Díky za názory.

      0 0
      • Chlebovnik  

        A je správně.

        0 0
      • ms82  

        Jestli chces ale trenovat nejak cilene, tak se na tohle vykasli a zkus radeji TrainerRoad. Tenhle trenink vypada, ze se inspiroval na spinningu nebo v crossfitu.

        0 0
    • Prazak0  

      Dovolím si oživit téma – dle názvu, ne dle původního dotazu. Nejde mi o výběr, trenažér sám mám. Dosud jsem jezdil venku, naposledy včera, dnes jsem cíleně dal odpočinek a vyjedu zas zítra, nebude-li pršet. Přesto myslím, že trenažér využiji. Za prvé, příští víkend mají být mrazy. Sice bych to venku zvládl, ale mrazy pod –2 st nebývají tak dlouho a proč ten trenažér nevyužít. Jako zpestření mi nevadí, nudný je především, když se na něm jezdí měsíce a bez ježdění venku. Potom to jsou další dvě věci, z práce se vracím až večer, do 21 musí být člověk doma. Po večeři to chce, aby jídlo slehlo, takže moc času nezbývá. Nebo pár dní bude i práce z domu, kdy jaksi stihnu část času šlapat, ale ven bych se neodvážil. Protože spadnout a mít úraz, špatně by se vysvětlovalo, i kdybych byl venku jen na půl hodinu.

      Zatím to vidím asi na kombinaci, v týdnu lehčeji trenažér, o víkendu spíš venku – bude-li počasí. Pokud by mělo být studené období třeba 2 týdny, asi bych dával i delší trénink na trenažéru. Určité věci na něm jdou dělat lépe, než venku, zvl. za zimy a silničního provozu. A vlastně znamená to vypadnout ze stereotypu jízdy venku na určitou dobu.

      0 0
      • Esi  

        No tak trenažér na tu výhodu že když v 8 večer dávají v televizi nějaký hnus na který kouká jen ženská část domácnosti tak na sebe člověk jen natáhne tričko a staré cyklo kraťasy a může na balkoně hodinku šlapat, na nb si k tomu případně pustím nějaký film. Hodinku protočím nohy, tím že nezávodím tak nepotřebuju nějaký cílený trénink jen se hnout. Najezdím za zimu tak kolem 40 hodin, nic velkého.

        0 0
        • Prazak0  

          Pro mě je hodina na tom docela utrpení. Venku nemám problém, naopak si to často protáhnu delší, než jsem plánoval (vzhledem k chladnějšímu počasí). Ale na trenažéru se musím nutit.

          0 0
          • Esi  

            No to já taky, ono není moc věcí co by že mohlo na šlapání na trenažéru bavit, ale zase lepší než výměna manželek a další podobné stupidní pořady. Pustím si nějaký film na noťasu a šlapu. Rekord mám 2 hodiny.

            0 0
            • Prazak0  

              Dnes jsem plánoval jízdu venku, zatím si nejsem jist, jestli kolo vytáhnu nebo radši trenažér. Venku ty 2 h jsou zábava, uvnitř i hodina chce docela sebezapření. V týdnu mám dva dny home office, takže ty dny to trenažér vypadá. Já někdy při šlapání poslouchám BBC, pocvičím se v angličtině. Mít sluchátka na uších a MP3, to by moc nešlo, nechci mít propocené molitany.

              0 0
          • jIrI___  

            Hodina na trenažeru pro mě byl kdysi nadlidský výkon, pomohly mi dvě věci – seriály na notebooku (člověk má motivaci na trenažer sednout i další den :) ) a především chytrý trenažer, který si sám mění zátěž a tím pádem to není tak jednotvárné.

            0 0
            • Prazak0  

              Tak s intenzitami si hraju, to je jasná výhoda trenažéru, výkon tam jde držet docela přesně. Venku na kole musím jet dle profilu trati, do kopce dost dobře nejde jet s nízkými watty a naopak z kopce ten výkon při šlapání je nižší, pokud vůbec šlapu. I tak je jízda venku pohodová a na trenažéru to moc zábavné není.

              Ale jsem rád, když čtu od dalších lidí, že to mají podobně.

              0 0
              • Esi  

                Tak na trenažeru zase poruchu pocvičíš techniku šlapání, i když válce jsou údajně o hodně lepší, nikdy jsem na nich nejel, před sezonou trochu nabereš nějakou fyzičku, od te doby co jezdím v zimě na trenažéru je start sezóny o hodně lepší.

                0 0
                • Prazak0  

                  Ano, to jsem vyzkoušel před pár lety, přesněji podzim 2016. Tehdy od listopadu trenažér a na jaře to bylo hodně znát.

                  Loni jsem jezdil ale celou zimu venku. Prosinec a listopad min. roku jsem jezdil taky venku, na trenažéru jen okrajově. Tady bylo jen cílem, aby nebyla dlouhá pauza mezi tréninky, i když občas jsem dal nějaké intervaly. Což pak bylo cítit druhý den venku. Takže to budu řídit podle počasí a taky když bude práce z domova, tak ten den asi na chvíli sednu na trenažér.

                  Z dřívějších dob mám ale i vyzkoušené jezdit jen na kole venku a za mrazů nebo břečky ap. nejezdit, ale třeba zařadit dlouhé procházky. Na jaře to pak je v pohodě, rychlost dolů moc nejde, spíš jde o to zvyknout si na větší objemy. Co nemám moc vyzkoušené je kombinace, tj. v jednom dni něco jet venku a pak ještě na trenažéru případně ráno krátce trenažér, pak odpoledne jízda venku a večer zas trenažér.

                  0 0
                  • Krejza  

                    Z toho, co tady v podobných tématech dlouhodobě píšeš, jsou jasné dvě věci. Trenažér tě nebaví a nemáš nejmenší ponětí o strukturovaném tréniku.

                    Normálně bych si v tomto ohledu netroufl radit (s výjimkou techniky jízdy), ale tady jsem si dost jistý, že můžu.

                    1. se na trenažér úplně vyser,
                    2. najdi si info o vztahu různých druhů tréniku, regeneraci, motivaci apod. Dívej se na to pohledem zeširoka.
                    0 0
                    • Pikaču  

                      No jasné jsou tři věci:

                      3. Baví ho psát ( sáhodlouze) na BF jak ho trenazer v zime nebaví, krom Home Officu.

                      0 0
                    • Prazak0  

                      Tvůj příspěvek má pro mě nulovou hodnotu. Míněno pokud bych očekával nějakou radu či inspiraci. Na trenažéru nejezdím proto, že mě to baví, jezdím proto, abych neměl mezeru mezi jízdami venku. Což může být třeba pracovní dny mezi víkendy a nebo klidně pár týdnů v zimě, kdy venku je tak, že venku nejezdím. Takhle jsem kdysi šlapával na rotopedu na služební cestě v zahraničí, kde jsem byl několik měsíců. Rotoped neměl ani žádný ukazatel, jen šlo šlapat, navíc tam bylo velké teplo a vlhko z bazénu vedle. Vydržet na tom 20 minut bezduchého šlapání bylo velké sebezapření. Ovšem po návratu zpět jsem bez potíží na kole jel střední vzdálenost.

                      Trenažér, co mám doma je daleko lepší, sleduji virtuální kilometry, watty, tepovou frekvenci a kadenci. Což by venku sledovat tolik nešlo vzhledem k provozu, různým zatáčkám ap. Nějakých 20 minut to může být i zábava, půl hodina bez problémů, s menším sebezapřením hodina. Trochu jsem si pohrál s nastavením, takže virtuální kilometry už neodpovídají lehké silničce za bezvětří, ujetá vzdálenost pak dosti odpovídá, co bych jel v reálné situaci. Takže krom wattů a TF začínám sledovat i tu ujetou vzdálenost, budu si to normálně sčítat s tím venku, jak to dělají někteří závodníci (někteří mají veřejně přístupný tréninkový deník). Což pro mě je určitou motivací a současně tu budu mít oboje ježdění sjednocené. Tacx přešel pod Garmin, bohužel přestal fungovat automatický export na Stravu. Takže si budu muset poradit nějak i s tímto.

                      Asi se nechám od tebe inspirovat, takže ti poskytnu taky nevyžádanou řadu. Vyser se na blbé rady, když nemáš co kloudného poradit.

                      0 0
                      • rdx  

                        tvl nadrazdete hada bosou nohou :)))

                        0 0
                      • tomo_111  

                        ze som tak smely a pytam sa, co mas za vyborny model trenazeru mas ked bolo nutne ‚trochu si pohrat s nastavenim‘ a co presne znamena toto:

                        ‚takže virtuální kilometry už neodpovídají lehké silničce za bezvětří, ujetá vzdálenost pak dosti odpovídá, co bych jel v reálné situaci.‘

                        dik

                        0 0
                        • Prazak0  

                          Toto se týkalo virtuálních kilometrů, jejich nájezd byl vyšší, než co najíždím na gravelovém kole. Týkalo se to hodnot pro valivý odpor a odpor vzduchu. Asi by to odpovídalo kvalitní silničce. Hodnoty jsem upravil a virtuální rychlost odpovídá tomu, co bych jel na silnici. Bylo to nastavení softwaru v Tacx cloudu pro aplikaci.

                          Trenažér mám Tacx Satori Smart, smart je ovšem jen zčásti, např. zátěž se tam nastavuje páčkou na řidítkách. Ale já to nepoužívám, takže mi to je jedno. Oproti Elite (qubo digital) tam taky nejde, že bych nastavil fixně watty a ty mi pak trenažér držel nezávisle na frekvenci šlapání. U toho Elite to ale nefungovalo, tam byly watty zcela mimo realitu, tady to, zdá se, sedí.

                          Další potíž byla, že Garmin převzal Tacx, takže mi to přestalo exportovat na Stravu. To mi už funguje, dalo to ale dosti práce. Část nastavení je v cloudu Tacx, část má pod sebou Garmin. Pro mě je dobré, když pro tréninkové účely mohu ty dvojí kilometry sčítat.

                          0 0
                      • Krejza  

                        Že jsi nepochopil, co tím chci říci, není můj problém.

                        Existuje přehršel informací, k čemu a jak trenažér využívat, aby to mělo co největší smysl – stačí hledat dát si dvě a dvě dohromady. Tobě tohle celé uniká a snažíš se získat potvrzení, že to, co děláš, je správně. Ok, mysli si to.

                        0 0
                        • Prazak0  

                          Na trenažéru jde trénovat více způsoby. Preferuji, že mě udrží v aktivitě, když je venku nepříznivé počasí, ale hlavní trénink se koná venku, i v zimě, pokud to je možné. Umím na něm jezdit i jinak, vůbec nezavrhuji, když někdo přes zimu plánuje trenažér a občas si někdy vyjede venku jako doplněk, nebo jen v teple. Pokud bude delší období mrazů, tak i já trénink na trenažéru přizpůsobím. Dnes např. jsem si dal něco přes hodinu, venku sice teplo, ale mokro. Potom v pracovní době bych se neodvážil venku na kole, člověk může spadnout nebo srazí ho auto, vypadalo by to divně. I když řada lidí v práci je na obědě klidně hodinu, za normální situace, kdy fungují restaurace, tak ano. Trenažér pak ještě využiji, budu mít nějaké zařizování a sebere mi to dost času. Na jízdu venku to nebude, buď bude pozdě, nebo budu unavený, zatím navíc je od 21 h zákaz vycházení. Právě v takovém čase může trenažér skvěle posloužit, klidně ten trénink může být kratší, nějakých 20–30 minut a víc o víkendu (uvnitř nebo venku dle počasí). Vím, že jsou různé tréninkové programy, tam je nadefinované, jak se má jet. Určitě to funguje, nakonec ani já nejedu, že bych držel fixně stejné watty celý trénink.

                          0 0
      • TheJD  

        Kdyz chces po praci na trenazer, tak si dej jen mensi svacinu a veceri az po trenazeru.

        0 0
      • Krejza  

        Na něco se ptáš nebo se jen chlubíš?

        0 0
        • milan.v  

          Jestli se chlubí, pak jsem nepostřehl čím…

          Doufám jen, že se to tu bude pohybovat jen v intencích ježdění na trenažéru…

          0 0
        • Prazak0  

          Tak zajímají mě zkušenosti dalších lidí. Pokud napíšu něco o sobě, jak to dělám, tak čekám nějakou odezvu. Tady v magazínu bylo o trenažéru video, které pro mě bylo inspirativní. Stejně tak jsem si něco vzal z videí se Svaťou Božákem. V příspěvcích je pochopitelně inspirativního méně, ale občas tu něco je, co mi je nějakým přínosem.

          U toho videa o trenažéru bylo zajímavé např. právě to, že jezdí i v době home office (a dokonce při šlapání vyřizuje služební telefony). Navíc v době, kdy venku se smí jezdit jen do 21 h, tak ten trenažér asi přijde více k využití než za běžné situace.

          0 0
          • Forester  

            tak vyřizovat telefony na trenažéru fakt nechceš. Možná v rámci rozjetí, ale jinak … :-) … vlastní zkušenost, kdy občas zvednu telefon v rámci tréninku (jezdím se sluchátky kvůli hudbě).

            0 0
      • rdx  

        a co teprve kdyz dostanes doma volno na celou sobotu a venku je hnusne :)

        0 0
        • obda  

          10 hodin? Klobouk dolů! Nechápu, jak to někdo dává. Navíc na trenažéru mne bolí prdel už po hodině, na rozdíl od ježdění venku, kde jsem tento problém nezaznamenal.

          0 0
        • Krejza  

          Šlapeš i při jízdě z kopce nebo to funguje jako venku?

          0 0
          • Pikaču  

            Z kopce slezes, das si kafe, na zachod, nove hadry a az ti avatar sjede kopec zase hodinu makas a tak 8–9×.

            Nicméně klobouk dolů.

            0 0
            • Esi  

              Hmm mám hloupej trenažér s magnetickou brzdou, tak že šlapu dokud v notebooku hraje film :-)

              0 0
      • marco  

        Tak na chytrém trenažeru s videem je pocit pouhého točení a koukání se do stěny v pokoji do značné míry rozdílný. Taky nejsem schopný na tom sedět déle než 2 h v kuse a tak zde v tomto prostředí využívám výšlapy na slavné kopce s převýšením před rovinatými trasami. Osobně jsem spokojený i za 60km za týden. Asi mě to neposouvá výkonnostně nahoru, ale na aktivaci organismu to stačí. Hlavně nejsem schopný se přinutit se adekvátně podmínkám obléknout a v době návratu z práce je už černočerná tma.

        0 0
        • Prazak0  

          Myslím, že je zcela v pořádku mít období, kde není cílem se posouvat nahoru. Nebo přesněji, i ta zima celkově v tom zapojená je, ale chtít být ve vrcholné formě po zimě na trenažeru mi ani nepřijde žádoucí. Na jaře a v létě jde jezdit dlouhé jízdy, na podzim mnohdy taky. Je v pořádku pak mít období menší námahy Pochopitelně nejde o to z tréninku vypadnout, ale jezdit méně.

          Po zimě člověk na vrcholu nebývá, ať jezdil celou dobu venku a nebo na trenažeru. Sice to docílit jde, že v březnu bude forma jako v plné sezóně, ale obvykle to není žádoucí.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já to teda celý nějak nechápu :-O „chtít být ve vrcholné formě po zimě na trenažeru mi ani nepřijde žádoucí“ na kdy to mám teda směřovat? ;-)

            0 0
            • Prazak0  

              Ten, kdo závodí, tak to směřuje dle hlavních závodů. Formou nebo vrcholnou formou míním to, když je sportovec na vrcholu sil, což jde udržet jen určité období. V rámci zimy se lze udržovat ve stavu trénovanosti, současně trochu regenerovat, což pak umožní lepší výkon na jaře. V zimě jde dělat více věcí, které pomáhají. Např. různé posilování a kompenzační cvičení, na které není jinak čas. Šlo by trénovat i tu základní vytrvalost, což je ovšem omezené. Ale proč u kratších jízd netrénovat třeba kopce. Ty není nutné vyjíždět na maximum, ale nějakým středním tempem. Jeden rok jsem to zažil, že jsem asi po 3 týdnech ježdění po zimě na trenažéru byl na vrcholu, pak to šlo poněkud dolů. Určitě je skvělé, když lidi vedle kola v zimě dělají i něco dalšího, jiný sport.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Jak dlouho bušíte na trenažéru? Mám to v garáži, a stejně potím totální sůl, 80min a jdu dolů a pode mnou kaluž jako prase …

      0 0
      • ms82  

        Vetrak az dva. Spodni triko jen na prvnich par minut. Vydrzim 90 min. Loni jsem jezdil casteji 105–120 min, ale letos se mi nechce. Problem je spise zadek :-)

        0 0
      • Forester  

        Taky garáž, takže teplota tak + 3 stupně k tomu, co je venku. Než se zahřeju, 5–10 min, tak slabé triko a mikina, pak už jen slabé triko. A hlavně velký ručník :-).

        Délka dle tréninkového plánu, 45–120 min. Teče ze mě taky, ale v garáži, na betonové podlaze, mě to netrápí :-).

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já jezdím nahý do půl těla, chcípnul bych i v krátkým dresu :-D

          Dneska 75min intervaly, vychlastal jsem 750ml bidon, ale vypotil jsem snad 2 litry.

          Musím koupit nějaké ventilátory, protože tohle je vážně hnus. Jsem totálně mokrý, ty kraťasy jako bys vytáhl nevyždímané z pračky, sedět na tom třeba 45min je vážně nechutný :-D

          0 0
          • Forester  

            tohle mám vyřešený, nemám v garáži elektriku, trenažer jede na powerbanku :-).

            Ale zas tak hrozný to přes zimu není, to je teplota tak mezi 0–5 st. S větrákem si myslím, že bych nastydl.

            0 0
      • Pikaču  

        v byte-v kamrliku 22 stupne :). 1 vetrak. okno zavrene (kdyz je venku echt kosa) nebo jenom na 1 cm otevru (kdyz je tepleji tak vic nebo cele do kořan).

        ted se snazim vydrzet dele (1,5 h-2h). vcera skoro 3 a je to mentalni boj. jinak klasika po hodine.

        zwift.

        0 0
        • Smazaný účet  

          3 hodiny .. masakr. To bych asi nevydržel ani s Netflixem. Trenažér beru jen jako nutné zlo, chci to mít rychle za sebou, takže tam napálím nějaké vysoké intenzity a max po 80 minutách jdu dolů.

          V zimě radši běhám …

          0 0
      • milan.v  

        Připomínám toto vlákno, když už se tu rozepisujete, co a jak máte na sobě, atd…

        https://www.bike-forum.cz/…nitr-doplnky

        A do něj teď nikdo nepřispívá…

        0 0
      • rdx  

        vetrak je zaklad, idealni s dalk. ovladanim vykonu a nepodcenit jeho polohu vuci kolu. Asi nejidealnejsi ho postavit nasikmo zepredu. Vychladit mistnost :)

        Par nekolika-hodinovek uz vevnitr mam a vetsinou si vystacim se Spotify, pripadne mam mraky koncertu / klipu na ytb v playlistu tak to vetsinou pustim pres PiP (genialni funkce :)

        Obcas hodim nejaky film/serial ale to max pri slapani naprazdno, jinak je mi z toho spis blbe :)

        0 0
        • Pikaču  

          Ohledně větráku řvu na manželku at prida nebo ubere

          :D

          0 0
          • rdx  

            pokud ma i jine uzitecne funkce tak je to celkem dobre nahradni reseni :))

            0 0
            • Krejza  

              Hodí se, když umí uvařit, moc nemluví a nedržkuje.

              0 0
              • Pikaču  

                Funkce prines vodu a posterej se o děti at sem nelezou jsou dalsi funkce ohledně trenažéru. Horší je pak když jsi sám doma a sluchátkám dojde šťáva nebo dojde voda. Pak je konec světa ( ve watopii). :)))))

                0 0
        • marco  

          Spotify a youtube. Větrák jsem zkoušel a no nebylo to ideální, jak jsem se zpotil tak bych se spíš naopak přioblékl. větrák jel na 1 stupeň a směřovaný mimo nebo z dálky.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Tak mám za sebou dvě jízdy s větrákem a stejně potím sůl. Mám malý, průměr 40cm nasměrovány přímo na mě a po několika desítkách minutách ten studený luft vůbec necítím :-D

          0 0
          • Prazak0  

            Taky potím slaný pot, při sprše, když mi to steče přes rty, aniž bych to polykal, tak tu slanost cítím. Ač ježdění na trenažeru nemiluji a upocenost nesnáším, tak v zásadě to je velmi zdravé. Většina lidí dosti solí, já teda určitě. Dle rozborů moči a krve mívám sodík sice v normě, ale blízko horní hranice. Takže tímto se části soli zbavím. Dnes je venku teplo, ale sněžilo a do břečky se mi nechce. Jezdil jsem venku celý prosinec i na Nový rok, tak i kdybych v lednu už venku si nevyjel, nic se neděje. A v únoru snad bude období, kdy půjde zas jezdit venku.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Já to pocení beru jako takový diskomfort, ale v zásadě jsem za to pochopitelně rád. Sportovci snad mají mít lepší termoregulaci a vyplavuješ z těla sračky. Na trenažéru po 40 minutách měním kraťasy, protože sedět na té nasáklé vložce je nechutný.

              V zimě kvůli trenažéru taky přidám více soli do jídla, ale hlavně po jízdě vypiju sklenici Vincentky. To je to nejlepší pití, co můžeš tělu dát.

              0 0
              • Prazak0  

                Pocení nemiluju, ale venku když je 30 a více, tak to na člověku osychá. prouděním vzduchu. Když to z člověka kape, tak to je pro mě značný diskomfort. Ale beru to, že k té nepříjemné stránce současně ztrácím tu sůl, tj. sodík, kterého mám v séru dost, na horní hranici.

                0 0
              • RomanBarak  

                a pouzivate neco na tretry, me vadi prave to,ze, jak se blizim k tem cca. dvema hodinam,tak mi v nich uz skoro cvachta..a to me stve nejvice

                0 0
            • Smazaný účet  
              0 0
              • Prazak0  

                Tak nakolik ztrácím jiné prvky než sodík neumím posoudit. Ten sodík, sodný iont, poznám dle slané chuti. Sůl si zvyšovat nemusím.

                0 0
                • Forester  

                  Dedukce, ne :-)

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Spíš spekulace, dedukce je leda to ,že to je kuchyňská sůl, co se ztrácí. Krom toho, o pocení soli (NaCl) se běžně píše. Nikde jsem nečetl, že by se potily i jiné soli. Upřesním, jistě nějaké malé ztráty jiných minerálů tam budou, myslím ale významné ztráty, které by pak bylo třeba tělu doplňovat.

                    0 0
                    • Smazaný účet  
                      0 0
                      • RomanBarak  

                        tam pisou,ze kazdy je nejak ..odsoleny..a­le,kdyz ja porovnam s letem, tak, kdyz prijedu ve sprše cítím sůl, i mě pálí oči někdy…s trenažéru absolutně nic, žádnou sůl necítím a podemnou potopa

                        0 0
                        • TheJD  

                          Jezdis na trenazeru srovnatelnou dobu? Ja si vcera trochu poskrabal ocni vicka, kdyz jsem si otrel oblicej… ale az po 2.5 h jizdy.

                          0 0
                          • RomanBarak  

                            no to ne, trenazer kolem 2 hodin, max. 2 a pul..pak se to uz neda

                            0 0
                            • Breakpain  

                              Driv ano, ale ted me nejak opustila motivace, takze bezne jezdim intervaly na 30 min, obcas dam 60 a pokud mam opravdu chut se kousnout, tak 90.

                              Je to jen o hlave … driv jsem na 90 min zacinal :) .. ted se snazim tam vkladat radsi jine sporty nebo kolo venku.

                              Dnes pocitove asi –9°, takze nato venku prdim a radsi jsem se rozhodl odvzdusnit brzdy a dat nove desky … pak mozna valce a slus…

                              0 0
                              • vik  

                                A dle vseho to asi takhle bohate staci… Vytrvalost v nejaky easy intenzite a delsim case je na hlavu, vhodny intervaly v pomeru 20:80 jako koreni k nizkym intenzitam vyjizdek, prochazek a jinych aktivit muze byt cesta. Hacecky s Dostalem, jak jsou teda tajemny, to hezky redukujou: tri zony intenzit, polarizovany trenink, 80:20 atd.

                                0 0
                                • Prazak0  

                                  Tak vytrvalost určitým způsobem buduje nebo udržuje i jiné ježdění než jen dlouhé jízdy v lehčím tempu. Takže ano, zcela určitě nějaké intervaly a klidně i vyšší intenzity, kterými kompenzuji menší nájezd. Nájezd, který je vědomně snížený a vedle toho třeba i ty procházky. Včera jsem si večer jednu dal. Do koce, to mám proměřené z dřívějška, tam dosahuji vyšší tepové frekvence než při většině ježdění na kole, takže nějaké kardio cvičení to taky je. A mráz a vítr otužuje, zas ta zátěž není taková jak na tom kole. Já na kole bych se bál spadnout na ledu, který na vedlejších ulicích je.

                                  A hlavně, dle předpovědi se má za necelý týden oteplit, asi jen krátkodobě. Takže bude-li možné, zas vytáhnu kolo ven a zpestřím si to zimní ježdění. Myslím, že i ty nepravidelné zimní vyjíždky můžou mít větší význam než nějaký přesně strukturovaný trénink – vše na trenažéru.

                                  0 0
                              • RomanBarak  

                                tak ja to beru, jako takovou zmenu…hodim si nejakou trasu a jedu,a ty dve hodky mi i staci…kombinuji to s turistikou pres zimu, a na kolo si nedovedu predstavit ted jit, dlouho bych tam nevydrzel a pichnout,tak nevim, kdo mi vymeni dusi, kdyz prijdu s trojhodinoveho vyslapu, tak musim jen klicek v zapalovani otacet obema rukama, jednou to proste nejde..a to na kole mi byva vetsi kosa na ruce

                                0 0
                                • Prazak0  

                                  Zrovna dnes je teplo, sice tam je břečka, ale asi kolo vytáhnu. Šlapat na trenažeru mě moc nebaví, venku to je lepší. Na zimu si jde zvyknout, vůbec není nutné aby člověk jezdil když je venku pod minus 10. U někoho by stačilo, kdyby se naučil jezdit když je venku 5, 3 nad nulou. Takových dní je každou zimu víc, kdy teploty překonají tyto hranice. Postupně to jde snižovat, pak se už snese i slabý mráz nebo i mráz do minus 5 st.

                                  0 0
                                  • jatichy1  

                                    V každém případě venku je to lepší. U mě teplota problém není, do cca –5C je to úplně v pohodě, ale problém je led. Než se někde vysekat tak to radši ten trenažér …

                                    0 0
                                    • Prazak0  

                                      Tak to jsme na tom podobně, tedy minus 5C jezdím spíš kratší jízdy, ale do minus 3 klidně padesátku. Vadí mi led a když to i jinak klouže a potom nemám rád břečku a sůl.

                                      0 0
                                  • RomanBarak  

                                    tak nad 5 uz to jde..nebo ideal 10, to i jezdim, ale jakmile se posune cas, tak prosinec,leden a jeste unor je brzo tma, a drive nez v 16h se na kolo nedostanu a ve tme to me neba, to radeji ten trenazer, a nebo ta turistika o vikednu,pres tyden nejaky ten jiny pohyb, prece jen vylozene provozovat kolo cely rok,je aspon pro me na hlavu…ja kdyz jej nahradim na prosinec,leden a unor necim jinym,tak od brezna to ve me sepne zase a trada az do listopadu

                                    0 0
                                    • Prazak0  

                                      Já s ježděním za tmy problém nemám, pokud na jaře nebo začátkem podzimu se ven vyjíždí za světla a tma při návratu, to je vůbec v pohodě.

                                      Plně souhlasím, že na kole jezdit /intenzivně/ celý rok je na hlavu. Mít na zimu jiný sport by z hlediska zdraví i všestrannosti asi bylo lepší. Kdo bydlí výše, tak pokud v zimním období jezdí na běžkách, tak to je přímo ideální. Navíc ho to udrží v kondici na kolo.

                                      Pro mě je utrpení spíš trenažér, radši si i v zimě vyjedu venku. Zas ten trenažér má i svoje výhody, když to nejde venku ani jiná aktivita. Taky je zajímavé ho využívat jako doplněk ke kolu v zimě. Vyjet si třeba padesátku když je kolem nuly a pak ještě přidat třeba jen půl hodiny na trenažeru. Protože se to přičítá k té venkovní jízdě, psychicky tam jdu odpočatý, jak to je jiné, tak ze začátku to je v pohodě.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Jaký na hlavu? :-O Važ slova :-D Jezdím běžně při –7°C ;-) Ono to kolikrát ani jinak nejde :-)

                                        0 0
                                        • Prazak0  

                                          Tak i top závodníci jako Roman Kreuziger a další, co jezdí Giro, TdF ap., tak si dávají zhruba měsíční pauzu od kola za rok. Typicky se to dává po sezoně v říjnu. Důvodem je fyzická regenerace a odpočinek ale i psychicky si odpočinout. Pro lidi, kteří nejsou profesionálové, tak je mnohdy výhodnější tu přestávku posunou na později. I když pokud závodí, tak určitě ne na únor, spíš třeba prosinec.

                                          V období teplých zim jsem jezdil celoročně, přestávky kvůli počasí bývaly max. 14 dní, spíš méně. I když jasně danou a předem stanovenou přestávku jsem neměl. Svým způsobem to pomůže, mít tu přestávku, předem stanovenou a dodržet ji. Určitě je možné jezdit celoročně. Já naopak uznávám ježdění venku i v zimě, i když za minus 7 spíš jen kratší jízdy. Pokud zas někdo jezdí na kole třeba spíš jako na dopravním prostředku, třeba 15 km jednu cestu do práce, tak přestávku žádnou nepotřebuje. To je malý nájezd, 30 km denně 5× v týdnu za normální situace.

                                          0 0
            • Smazaný účet  

              „když mi to steče přes rty, aniž bych to polykal..“ Je třeba polykat, říkaly holky, že je to dobrý na pleť :-)

              0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
      • Esi  

        Zasklený balkon, teď teplota 7 stupňů tričko s krátkým rukávem, krátké cyklo kraťasy, po 10 minutách se začínám potit, vydržím tak hodinu, kaluž potu tak půl metru v průměru..

        0 0
    • Raf  

      Tak já na trenažeru přes zimu točím hlavně Z2, většinou dvoufázově, pravidelně 1 – 1,5 hodiny ráno, pak odpoledne 1,5 – 3 hodiny podle nálady, pocitu, únavy. Intervaly mě nebaví ani venku (na to musím mít live segmenty na Stravě :D ), natož doma v kaluži potu. Navíc v paneláku nechci dráždit sousedy změnama frekvencí dunění…

      Výsledkem je, že mám najeto spoustu hodin do března/dubna. Většina lidí má v průběhu zimy skvělé hodnoty FTP apod., ale ve druhém/třetím kopci závodů stejně začínají odpadat pro malý objem tréninku a tam mě závody začínají bavit. A jejich forma jde rychle dolů, protože s větším teplem jim chybí ty systematické tréninky.

      0 0
      • Pikaču  

        Pěkný. A teď jak vydržet nad 1,5 hod s hlavou v louži potu.

        0 0
        • Forester  

          Biker nad tebou je jiná kategorie :-).

          Je to o hlavě. Jako buďto chceš a nebo ne. A samozřejmě čas hraje taky roli. Jako dvoufázové tréninky prostě s rodinou úplně nedávám :-). I když teď jsme zavedli s dětma večerní hodinové procházky s čelovkou :-). Takové vyšlapání po trenažéru a ještě toho spousty probereme :-).

          0 0
        • Krejza  

          Píše ti, že jde o Z2, to se jen lehce zahřeješ.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Co je lepší vedení tréninku? Jezdit 2 hodiny a vložit tam třeba 2 dny volna v tom týdnu nebo jezdit každý den hodinu?

      0 0
      • Krejza  

        Podle druhu tréninku. nejspíš ;-)

        0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
        • Prazak0  

          Střídat se to dá, ale výše uvedený trénink by vedl k formě na začátku jara. Já bych radil spíše sledovat dlouhodobější cíle, třeba zvyšovat základní vytrvalost, trochu i tempovou vytrvalost, dělat věci, které na trenažéru jdou lépe než venku na silnici. A být schopen na začátku jara venku dát vysoké nájezdy. Přijde mi v pořádku i trénovat na ty kopce, tj. zvýšeným úsilím ale aerobním režimu.

          0 0
      • Prazak0  

        Předpokládám, že měl by být stejný součet hodin. V době zimy na trenažeru je jasně lepší v tom týdnu mít 2 dny volna a nejezdit každý den. Ale ani v létě není správné jezdit 7 dní v týdnu. V zimě klidně trénovat 3–4× v týdnu, radši delší trénink než třeba 6 dní v týdnu.

        0 0
    • milan.v  

      Připomínám toto vlákno, když už se tu rozepisujete, co a jak používáte u trenažéru – ventilátory, podložky a další…

      https://www.bike-forum.cz/…nitr-doplnky

      0 0
    • nomecz  

      Kdo tu jezdi na valcich ? Da se na tom vubec jezdit ve stoje :) pokud ano tak prosim nejake tipy, vcera sem nasadil misto spd platformy, na hlavu helmu a na kolena a lokty chranice a stejne to skoncilo odrenym autem :)))

      0 0
      • vik  

        Na válcích jde skoro všechno… R. Gilmore na nich třeba dělala lívance :-) https://www.youtube.com/watch?…

        Ale ve stoje se naučíš za chvilku, chce to mít jistou rychlost, bejt zpevněnej a vyrovnávat zadkem, ne řídítkama. Já teď jezdím válce na dráhovce a tak nějak mi schází šaltr pro úlevu :-)

        0 0
        • Saul G.  

          taky jezdím válce na dráhovce 2× denně 45 minut, 3–5× týdně, převody 48–14. Je to paráda, zábavnější než na normálním kole, ale fakt je, že to moc neodrbeš, prostě to musíš odšlapat ;-)

          0 0
          • Breakpain  

            A to je prave ono, to uz nato musi byt clovek mentalne nastaveny, aby ho to bavilo vic nez kolo venku :) …

            0 0
      • Esi  

        Tak že příště chrániče na auto a ne na sebe :-)

        0 0
      • mrozu  

        To přijde časem samo, jak si tělo jízdou vybuduje nějaké základy stability, takže jezdit a jezdit. Ale zrovna jízda ve stoje mi nepřijde ničím náročná, mnohem horší mi přijde třeba jet bez držení :)

        0 0
        • nomecz  

          musim na sebe pomalu :-)

          0 0
        • Breakpain  

          Jezdím x let, pravidelně … a pokaždé, když zatočí na video, zatočím i já a málem si rozbiju hubu … nevím, tohle jsem se nikdy nenaučil. Buď se vžiješ do sledování videa, nebo se soustředíš na jízdu na válcích, ale pak je to zase ubíjející, jak to plyne pomalu.

          0 0
          • Esi  

            tak že válce doprostřed garáže a z každé strany žíněnku :-)

            0 0
            • Breakpain  

              vynechávám POV videa a je to lepší :-) …

              0 0
              • Esi  

                pusť si k tomu záznam MS v downhillu, potom dej vědět jestli jde na válcích i skákat :)

                0 0
                • Breakpain  

                  Koukám v podstatě jen nato nebo na MX ;-), POV dělá problémy, to prostě zatáčím s nima. Když je to jen klasický záznam – je to povětšinou ok, pokud se do toho „nezažeru“, ale většinou se stihnu včas „probrat“ zpět ;-).

                  Asi budu jeden z mála, ale na válcích jsem už i usnul, i normálka na kole už jsem usnul (brzo ráno do práce) … Nechápu, jak někdo dokáže spát málo hodin (ultra maratony). Jak spím pod 6h, začnu usínat skoro všude, kór pokud trénuju (to jsem unavený ještě víc)…

                  0 0
                  • Esi  

                    Při usnutí na kole jsi ani nešel na hubu :-)

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Projel jsem dve krizovatky a nevim o tom, zastavila me zed ve slepy ulicce. Od te doby unavenej na kolo nelezu …

                      0 0
                      • Esi  

                        Tak to je mazec, stejně jak je ta rovnováha vlastně podmíněný reflex, že nepadneš na bok ale zastaví tě až zeď

                        0 0
                  • Prazak0  

                    Já spím málokdy 6 h, jdu-li do práce, doháním pak trochu o víkendu. Ráno bývám tak ve čtvrt na osm v práci, někdy i v sedm, vstávám něco před šestou. Spát chodívám pozdě, standard o půlnoci, někdy až v jednu.

                    0 0
                  • jIrI___  

                    Podobné usnutí popisoval Kopka v jedné ze svých prvních knížek u jednoho chodce na Iditarodu. Prý že ten závodník pravidelně spal za chůze a jedou se probudil až když zakopnul o dalšího závodníka spícího u trati :))

                    0 0
                    • Forester  

                      stačí si přečíst deníky někoho z Mílí … kdo neměl halušky (halucinace, přeludy), ten nejel správný bomby :-)

                      0 0
          • mrozu  

            Chce to nějakou rozumnou rovnováhu mezi vžitím se do obrazu a soustředěním se na válce. Jezdím většinou Zwift a je fakt, že některý klikatý trasy, například Titans Grove, jsou docela dobrodružný :D

            0 0
      • vt  

        Ja vcera poprve :-) Tacx Galaxia. Uvodnich 10 minut byla sranda, vysoke tepy jsem mel hlavne strachem :-) Nakonec jsem si nic nezlomil a celkem ok skoro hodinu.

        Musim koupit nejakou podlozku – je dobre treba toto: ?

        https://www.nejlevnejsisport.cz/…p-14814.html

        0 0
        • Breakpain  

          Na pot ano, na hluky taky, ale jen tohle nestačí, aby Ti nevibrovala podlaha ;-)

          0 0
          • vt  

            Trochu vibraci snad rodina prezije :-) … vcera ani moc nenadavali, uvidime jak se to vyvine.

            0 0
            • Breakpain  

              Sousedi :)… pokud mas RD, tak je to jedno.

              0 0
              • vt  

                RD … ale stejne to zitra zkusim v predsini kde je vetsi zima :-) Doufam, ze nevjedu manzelce do botniku :-0

                0 0
                • Breakpain  

                  Tak to je jina liga … i kdyz vyjedes, tak dopredu nepojedes ;) …

                  0 0
    • milan.v  

      Tak dnes první letošní kilčo…

      0 0
      • Delkim  

        Já už třikrát, ale je to mor. Tentokrát jenom díky seriály Peaky Blinders, bez zajímavého filmu bych to nedal.

        0 0
        • TheJD  

          Ja si dal vcera letos poprve opravdu dlouhou jizdu. Tri a pul hodiny, vetsinu casu jsem drzel horni cast Z2. Docela to i uteklo. Nejdriv jsem si v ramci TDZ dal Alpe (i dolu) a hned potom jsem skocil do dalsi TDZ, ale tentokrat Ventoux (az nahoru). Zvukovy podkres mi obstaral podcast, cca 2.5 hodky, a hudba. Da se to, kdyz chcete. V prubehu jsem mel dve prestavky, dohromady cca 10 minut.

          0 0
          • obda  

            Asi budu muset zkusit jiný sedlo, vydržím 1.5 hodiny, ale pak už mne bolí prdel (co 5 minut si na 10–20 vteřin stoupnu do pedálů). Psychicky se zajímavým podcastem nemám problém.

            0 0
            • TheJD  

              Asi jo :D Obcas me taky sedaci kosti rozboli, ze se pak zvedam kazdych 10 minut, ale obecne nemam problem vydrzet bez stoupnuti i pres pul hodiny. Dulezite je nejen sedlo, ale i vlozka. Jinak ja si stoupam aspon na 30 sekund, ale klidne i na minutu, aby to opravdu odeznelo. Cim vic me zadek boli, na tim delsi dobu si stoupnu.

              0 0
              • obda  

                Já ve stoje jet nevydržím, hnedka se unavím. Těch 20 vteřin je max. Pravda, na bajku kromě sjezdů jezdím v podstatě jenom v sedě, do kopce furt sedím.

                0 0
                • TheJD  

                  O duvod vic jezdit ve stoje. Dobry trenink pro tebe. ;)

                  0 0
                  • obda  

                    No jo. Jezdím jenom workouty a čekám na místa s vyššíma wattama, jezdit ve stoje 125 W mezi intervalama je peklo :D Na kole je to přeci jenom lepší, ve stoje typicky do kopce, a máš pak rodla výš.

                    0 0
                    • TheJD  

                      Tak ono staci zaradit tezsi prevod, abys mohl snizit kadenci pri stejnem vykonu. Na ERG razeni ofc smysl nema. Jinak jo. 125 W je dost malo na jizdu ve stoje.

                      0 0
                      • obda  

                        Samo, že řadím normálně dolů :) A na ERG řazení smysl mít může, speciálně u wheel-on trenažerů. Například u oblíbeného (=levného) Tacx Flow Smart je to nutnost: https://www.youtube.com/watch?… Na intervalech řadím placky ;)

                        0 0
                • TheJD  

                  O duvod vic jezdit ve stoje. Dobry trenink pro tebe. ;)

                  0 0
                • Smazaný účet  
                  0 0
      • Smazaný účet  

        Hustý! Já bych zemřel :-D

        0 0
        • Esi  

          tak to já taky, na trenažéru dám maximálně 2 hodiny a to s velkým přesvědčováním, ale mám hloupý trenažer, ryhlost na něm neměřím jen si potom do garminu dopisuju konstatntu 24km/h aby tam něco bylo.

          0 0
          • Prazak0  

            Jde dát dozadu snímač rychlosti i kadence. Některé trenažery, co nejsou smart mají ale výkonovou křivku, takže pak stačí vhodná aplikace a ukazuje to rychlost i watty a kadenci. Samozřejmě nezávisle na tom jde měřit tep, třeba hodinkami s hrudním pásem. Dělat to je na čas je ubíjející, daleko lepší je mít stanovenou vzdálenost, kterou chci ujet. Prostě jako v reálu, taky nejedu čas, ale mám nějaký cíl, tam se otočím a vracím se domů, případně nějaký okruh když to není na otočku. V jistém smyslu možná platí, že je zajímavější sledovat odtrénovaný čas, ale podle mě to je velmi demotivující. I kdyby nic, tak byl dal dozadu bezdrátový snímač z Lidlu a na řidítkách sledoval ujetou vzdálenost. Podle trenažéru by pak chtělo ještě zjistit koeficient. Měřilo by sice fakticky ujetou vzdálenost, ale zajímavější jsou virtuální kilometry, pokud je to správně nastavené, aby to odpovídalo jízdě venku.

            0 0
            • Esi  

              jo jasně, na druhou stranu tam dás nejmenší odpor nevtěžší převod a budeš točit průměrnou rychlost 45 :-) já to mám nastavené jako jízdu do velmi mírného kopce, používám to jen abych moc netloustnul přes zimu, potom to je na začátku sezony jednodušší start než lézt v březnu na kolo se 110kg a v každém kopečku se proklínat :-)

              0 0
              • Prazak0  

                Mám trenažéry dva, ani u jednoho nehrozí, že na nejmenší odpor bych jel 40. U Elite to ukazovalo zcela nesmyslná čísla, takže 50 W byl obrovský výkon, rychlost taky pomalejší. Ani u Tacx Satori Smart ten nejrychlejší či nejlehčí stupeň není o tom, že bych jel rychle. Absolutní rychlost je vůbec nižší, tj. točím dost velký pastorek. Virtuální rychlost jsem nastavil tak, že je to o něco těžší než jízda venku. Venku po rovině jedu rychleji než zde. Zas tu nemám kopce, takže to beru jako ekvivalent ke zvlněnému profilu.

                Teď už to mám nastavené tak, že se nebojím ty hodnoty sčítat mezi sebou. I při jízdě na čas je dobré aspoň sledovat, že točím tu svoji rychlost. Já zažil bezduché šlapání před lety, na pracovní cestě v zahraničí několik měsíců. V hotelovém fitku byl jen rotoped, který neukazoval nic. Jen bezduché šlapání, sledoval jsem jen čas, bylo to utrpení, i těch 20 min. Cílem bylo se trochu udržet, doma bych takovou magořinu nezvládl, tam jsem neměl jinou náplň, tak jsem šlapal. Teď v zimě se nevyhýbám ani procházkám, když to je do kopce, tak klidně mám vyšší tepy než na trenažeru.

                0 0
                • Esi  

                  já mám tenhle trenažer https://www.kupkolo.cz/…eze_z100027/ tam toho moc nenastavíš, ale 3× týdne hodinu na tom přežiju a je to v březnu o hodně lepší než bez toho.

                  Mám na zadním kole k otmu tenhle plᚍ https://www.kupkolo.cz/…drat_z92255/ a už tam kroutí 3 sezonu má tam asi tak 250 hodin a zatím dobrý, za ty prachy :-)

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Nastavíš sílu odporu, osobně preferuji nejlehčí, jelikož u mého trenažeru je i tak těžší než jízda venku po rovině. Ale jde měřit rychlost, jakou šlapu. Buď nejlevnějším cyclocomputerem bezdrátovým z Lidlu za 200 kč, nebo koupit snímač kadence a rychlosti, ten z magnetu na klice a drátu zadního kola snímá rychlost šlapání a otáčení zadního kola. Potom nějakou aplikací můžu vidět kadenci a rychlost. V optimálním případě, jestli to Elite poskytuje, tak aplikaci od Elite pro tento trenažerér a dle kadence bude ukazovat i watty a virtuální rychlost. Která nebude o rychlosti pneu proti odporové jednotce, ale měla by odpovídat rychlosti venku po rovině. Takže asi bych si to zpestřil. Osobně si myslím, že i takovýto trenažér velmi dobře poslouží. Ano, po zimě pak člověk je na tom fyzicky jinde. Sice by bylo ideální v zimě co nejvíc jezdit a pokud je sníh tak dávat běžky, ale když není tato možnost, nebo pro dny, kdy to nejde/nechce se, tak mít ten trenažér.

                    0 0
        • Breakpain  

          Tak, já dal přes 50 (lehce nad 2h a bohatě mi to stačilo ;o) … ), obvykle se vejdu do 60 minut :)

          0 0
          • Prazak0  

            Tak odjet toto venku je sranda, ale na trenažéru to je velmi slušný výkon. Abych v pohodě po zimě jezdil třeba ty padesátky, tak na tenažéru stačí jezdit kratší. Analogicky, kdo doma jezdí padesátky, tak bez velké námahy dá venku 75.

            0 0
            • Breakpain  

              On je problém to mentálně ustát na těch válcích… .-), ale měl jsem slabší chvilku, tak jsem si to odseděl, když jsem nešel ven :-)…

              0 0
              • Prazak0  

                Ano, mentálně to ustát na trenažéru nebo válcích, to je asi hlavní problém.

                0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
      • Pikaču  

        ja uz 4×. ale neni kilčo jako kilčo. ve skupine za 2:30h/2:40h je spis fejk.

        0 0
      • rdx  

        tak jestli to bylo 4× AdZ tak by se to mohlo i pocitat :))

        0 0
    • Mart71  

      Používáte zatáčecí podložku pod přední kolo, nebo pevnou, která je v balení? Díky

      0 0
    • Forester  

      Přemýšlím o tom, že bych si v létě udělal radost a upgradoval trenažér Ellite Direto.

      Trenažérovou sezónu mám listopad/březen, najezdím kolem 30–35 hodin měsíčně, používám TrainerRoad. Cenu nového bych viděl kolem 20, max 25 tis. Je nějaká zásadní věc, kterou Ellite Direto nemá a proč bych měl upgradovat nebo to nemá smysl.

      Díky za rady/názory.

      0 0
      • milan.v  

        Pokud ti vyhovuje Elite Direto, tak kromě koupě nějakého méně hlučného trenažéru si nepomůžeš, rozdíl v parametrech nebude velký, resp. nic zásadního…

        A je otázka, kolik teď stojí některé typy, vše šlo nahoru, takže by ses nemusel ani vejít do limitu, 20tis. Kč tedy určitě ne…

        0 0
        • Forester  

          Tak je fakt, že ta hlučnost je u toho Direta docela velká, ale protože jezdím v garáži, tak mě to nějak zásadně nelimituje. I když jsem uvažoval, že bych se přesunul do bytu.

          A co se týče ceny, jak jsem psal, 20, max 25. Na více bych neměl mentálně :-).

          Každopádně díky za názor.

          0 0
          • Delkim  

            V této cenové relaci se nemáš kam posunout, máš solidní trenažér a víc bych fakt neřešil.

            0 0
            • Forester  

              Díky za názor, tak mám vyřešeno a alespoň ušetřím :-).

              0 0
              • nomecz  

                kup si k tomu na zpestření válce :-)

                0 0
                • Forester  

                  už mám, Ellite Arion Mag … ale omezil jsem je po zlomenině ruky :-)

                  0 0
                  • Mig_all  

                    To jsi spadl z válců a zlomil si ruku? :-D

                    0 0
                    • Forester  

                      jj, špatná kombinace treter a pedálů. Po biku jsem se chtěl maličko vyjet na CX kole, bohužel zimní tretry byly zanesené a nevycvakl jsem se z pedálů. Pád na bok s nataženou rukou … ležel jsem v garáži s nevycvaklejma tretrama a kolem jak vorvaň na suchu :-)

                      0 0
                      • nomecz  

                        proto jezdim mezi autem a regalem :-) ja zatim jenom odrel zene auto :-)

                        0 0
                        • Forester  

                          to byla jen lenost si přezout tretry, bohužel relativně draze zaplacená … teď už zase v poho, ale začal jsem upřednostňovat trenažér, bo na něm odjedu všechny typy tréninků … a válce jen občas na bezpečné vyjetí :-)

                          0 0
                          • vt  

                            Ja zatim pouze proslapl spdckem dceri zidlicku ke klaviru :-) ted to mam porad na taliri … z diskuzi mi valce zacinaji pripadat nebezpecnejsi nez vyjet na silnici :-)

                            0 0
                            • Forester  

                              To je ze života :-). Ale jak jsem psal, jezdecká chyba, jinak jsem toho najezdil spousty bez nehod :-)

                              0 0
        • Smazaný účet  

          No do bytu jsou potřeba mnohem dražší trenažéry, pokud chce člověk fakt minimum hluku. Ale to je dost subjektivní – třeba pokud někdo bude jezdit v 8 večer, tak tam je potřeba už dražší kousek ..

          0 0
          • TheJD  

            Jezdim na Diretu X, nekdy i vecer, a jeste na me nikdo neprisel, tak to snad nemusi byt tak hrozny, jak to licis.

            0 0
          • Forester  

            No, nakonec zůstanu v garáži a u Direta. Pokud mě změna nic nepřinese, tak dělat změnu pro změnu zase nemusím :-). Nový budu řešit, až se Direto rozpadne :-).

            0 0
          • ms82  

            U vsech zalezi na prevodu. Pokud nekdo chce nasbirat kilometry zadarmo a jede 52×11, tak to slyset bude dost tak ci tak :-)

            0 0
          • tomo_111  

            mam Direto XR (neviem nakolko sa to hlucnostou lisi od povodneho Direta) a neviem, na malom prevodniku (vacsina jazd v ERG mode) trenazer ako taky by som povedal ze ani nepocujem – vsetok hluk je od pohonu kola.

            Na velkom je to relativne o dost hlucnejsie, stale mi ale prijde ze z velkej casti to je nejak pohon (a vonku to clovek tak nevnima), ale tazko povedat, ako sa zvuk odraza po miestnosti je to dost skreslujuce.

            0 0
            • milan.v  

              Člověk musí mít srovnání, teprve pak může posoudit míru hlučnosti toho kterého trenažéru…

              0 0
              • tomo_111  

                s kickrem srovnani nemam – preto pisem ze to treba brat s rezervou. Mam srovnani s wheel-on Elite Rampa a to bolo docela peklo oproti tomuto..

                0 0
                • milan.v  

                  Já mám srovnání slušné, také mi prošlo rukou celkem dost těch trenažérů…

                  0 0
                  • tomo_111  

                    no ved to je super

                    ako je na tom teda Direto XR vs povodne Direto?

                    0 0
                    • milan.v  

                      Tak to nemohu sloužit, od Elite jsem měl jen Drivo II…

                      Každopádně ve vlákně k výběru trenažéru je určitě odkaz na srovnávací test hlučnosti, kde Direto XR určitě bylo…

                      0 0
                      • tomo_111  

                        tak takych videi som videl az az, skor som sa zaujimal nazor cloveka, co ich pripadne skusal a preslo mu toho rukami dost (mimo GP Lama a DCRainmkaer zas tak hodne ludi asi nekupuje 5 trenazerov takze tu osobnu skusenost ma asi malokto…videa skresluju :)

                        0 0
            • Forester  

              Jezdím v garáži, většinou převod 36/15 a hlučné je to docela dost. Část jde na vrub špatnému seřízení, kdy kolo občas vyndám na ježdění venku a moc mě nebaví to pořád seřizovat, ale i když jsem si dal práci, tak pořád hluk docela velký. Bez sluchátek s nějakým podkresem bych asi 2 hod nevydržel.

              0 0
    • Forester  

      .

      0 0
    • Barak  

      Možná blbý dotaz, ale… jak to mate s nastavením posedu při jízdě na trenažéru vs. venku? Upravujete nějak vysku nebo pedozadni posun sedla?

      Proč se ptám… na podzim jsem si rozházel posed, přes zimu pořídil trenažér, vymazlil si znovu posed a teď na jaře, když jsem vytáhl silnici ven, tak pocity nic moc a budu do toho muset sáhnout.

      0 0
      • TheJD  

        V zasade jediny rozdil mezi posedem uvnitr a venku je ten, ze uvnitr je vetsi tlak na ruce, protoze chybi odpor vzduchu, ktery by te nadlehcoval. Bezny vetrak tohle nezachrani. Z toho vyplyva, ze mit rozdilny posed na ven a na trenazer nedava smysl. Jedine snad, ze by sis na zimu dal cilene riditka bliz/vys, ale myslim, ze tohle dostatecne resi uchop na vrch riditek.

        0 0
        • Barak  

          Tenhle aspekt mě ani nenapadl, ale s tlakem na ruce problém nemám.

          Spíš jsem měl na mysli změny, které mohou souviset s tím, že na trenazeru jsi vlastně pořád na rovné podložce, nemusíš měnit těžiště jako v realu, když jedeš do kopce nebo z kopce.

          0 0
          • TheJD  

            Tohle je rozdil pro svalstvo trupu, ne pro posed. Kdyz by sis nastavoval posed v realnem zavodnim aute a trenazeru, taky by sis je nastavil stejne, i kdyz v trenazeru to s tebou nebude hazet.

            0 0
        • Krejza  

          „odpor vzduchu, ktery by te nadlehcoval“

          Apríl byl před měsícem ;-)

          0 0
      • ms82  

        Neporadim Ti. Ale ja jsem treba na trenazeru nepoznal, ze mam posed prilis dlouhy – sotva jsem vyjel ven, trapezy se ozvaly. Pulku zimy jsem mel podlozene predni kolo jeste tenkou knihou, druhou bez, tam jsem rozdil moc nepoznal.

        0 0
      • milan.v  

        A v čem se tělo ozvalo venku?

        V trenažéru mám vyladěné kolo zimáka/trenažérové kolo, takže do toho vůbec nezasahuji.

        Právě kvůli vyladění posezu jsem upustil od původního záměru dalšího kola jen na trenažéru, bylo by to zbytečné…

        0 0
        • Barak  

          Nic mě nebolí, ale mám pocit, že nepřenesu dostatečně sílu na pedál a nesedím na tom kole uvolněně. Asi budu muset sedlo posunout trochu dopředu a nahoru. Jenom mi přijde divný, že jsem měl na trenažéru pocit dobrého naladění a venku pocity z posedu natolik rozdílné.

          0 0
          • Mikikuba  

            Rozdíl mezi trenažérem a jízdou venku je především v tom, že v trenažéru je kolo napevno. Když jedeš venku kolo se pod tebou malinko hýbe. Rozhodně si nech stejné nastavení posedu a maximálně jsem měla trošku víc podložený přední kolo jak už někdo psal.

            0 0
          • milan.v  

            Sedlo nastavuj na trenažéru s podložkou pod předním kolem tak, aby byly osy kol vodorovně. Sedlo by pak mělo v podstatě kopírovat nastavení na ven, byť z vlastní zkušenosti mohu říct, že velmi drobné rozdíly nastat mohou, já jsem na to ale velmi citlivý…

            Co je to za trenažér?

            0 0
            • Barak  

              Mám Kicker Core. Jak píšu níže, měl jsem pocit, že bez podložky pod předním kolem je to rovné. Ale asi ne…

              0 0
    • Pikaču  

      Tak jestli mas podlozene predni kolo tak mas proste na trenažéru předek zvýšený. Venku se pak musis trochu adaptovat na vetsi drop a tim i trochu vetsi natazenost. Ale par jizd a uz je to ok. Hlavne si clovek Venku uziva jizdu na stojaka bez strachu ze zlomis rám a na plno.

      0 0
      • Barak  

        Pod předním kolem nic navíc nemám, přední i zadní kolo je na téže podložce.

        0 0
        • TheJD  

          Pod prednim kolem bys mel mit urcite podlozku, ktera ti kolo zvedne do roviny se zadnim kolem, pokud nemas trenazer, na kterem je zadni kolo ve vysce zeme.

          0 0
          • Barak  

            Mám Kicker Core. Nemám to zmerene na milimetr, ale přišlo mi, že ta podložka není nutna, že je to v rovině. Je i pro tenhle typ trenažéru tedy podložka nutná?

            0 0
            • Delkim  

              To doma nemáš metr?

              0 0
              • Barak  

                Když jsem trenažér sestavoval, změřil jsem to v rychlosti (ne na mm) a právě mi přišlo, že to je cajk. Ale řešil jsem jen zadní kolo, nenapadlo mě vůbec řešit i přední.

                0 0
                • Delkim  

                  Elite Drivo, sedí to na milimetr přesně, podložka netřeba

                  btw zadní nohy mají 3 volby dle typu kola, právě aby to šlo nastavit přesně a nebyla potřeba nějaká podložka

                  0 0
            • milan.v  

              viz. můj příspěvek výše…

              0 0
    • Marecku  

      Dobry den.

      Uz delsi cas uvaziji o koupe cyklotrenazeru.

      Zajima me ale jeste jedna dulezita vec a to je dostupnost pozarucniho servisu.

      Ma prosim nekdo z vas povedomi nebo skusenosti pro ELITE a TACX.

      Marek

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.