Trail bike na středně delší trasy

54 nepřečtených
  • ThyArtIsBiking

    Zdravím. Mám takovej menší dotaz. Uvažuju o koupi kola na ježdění ne úplně jednoduchých trailů (zkušenosti s nějakou tou lehce náročnou, horskou cyklistikou samozřejmě mám) a na nějaké středně delší jízdy. Bohužel, zrovna žádné kolo nemám a chtěl bych zainvestovat spíš do nějakýho trail kola. A zajímá mě, jak na tom takový kola jsou, jestli je to v pohodě na nějaký ty 40–60km jízdy. Aby to nebylo příliš nepohodlný po prvních 15km, atd… Není pro mě teda úplně takovej problém koupit si nějaký obyčejný xc kolo a za nějakou dobu až zainvestovat do trailu, ale tak kdyby mi na to stačilo jedno kolo, to by bylo super… :P

    Už předem děkuji za vaše reakce :)

    0 0
    • JFtryall  

      Na tohle by asi byla idealni devetadvaca se 140mm vepredu a treba 120–130mm vzadu, teleskopem a jednou sadou odolnejsich plastu na hrebenovky a druhou sadou na XC. S takovym kolem zvladnes i lehci enduro zavod nebo maraton. Prevodove bych sel do Sram GX Eagle.

      0 0
    • uxa  

      za mě jedině tohle,je to přesně na pomezí trailu a xc .kdyby bylo ve velikosti XL nebo L tak jsem si ho koupil mám GT helion pro(hliník) ve finále zjistíš proč sebou tahat zdvih 150 když stačí bohatě 120…http://ww­w.sterba-kola.cz/zbozi/gt-helion-carbon-pro-2016

      0 0
      • Sunshine 29  

        A proto měníš vidlici aby to bylo víc trailové kolo?

        Taky jsem si kdysi říkal že 120/120 stačí a přesto věděl že je to málo :)

        0 0
        • Breakpain  

          Každý si tím projde … moje cesta ;-) .. .

          XC HT 80mm

          XC HT 100mm

          AM full 150mm

          XC HT 29er 90mm

          XC full 29er 100mm

          Enduro full 27,5 170/165mm

          a cítím, že časem stejně asi zkusím i klasické DH …

          0 0
          • Rice  

            Hezká rekapitulace. U mě to bylo:

            XC s pevnou vidlicí, po pár letech dokoupeno RST se 70mm

            Trail full s cca 120mm, ale reálně to chodilo spíš tak 70 – 90mm

            Enduro full s cca 145 – 160mm

            Trail full 140mm

            A teď se chystám na full trailbika se 130mm. Nejhorší vzpomínky mam asi na toho enduro fulla, na kterym jsem měl hodně těžká kola i gumy a nezamykatelnej pružinovej tlumic. Po koupi novýho kola jsem svou oblíbenou cestu 35km/700m ujel hned napoprvé asi o 15 minut rychleji.

            0 1
        • raskin  

          Ano je to málo, člověk si představuje, jak by skákal, skákal, skákal jak to vidí z těch videí, dokonce si to i vyzkouší a zjistí, že 120 je opravdu málo, že kdyby bylo více zdvihu, skákal by více a lépe :-) :-) Ale potom ti volá kámoš, přítelkyně a ty musíš naplánovat trasu na XC a jseš rád, že ti kolo nehoupe a dobře stoupá :-)

          0 0
        • uxa  

          max o 1cm:-)

          0 0
      • vantom28  

        spíš bych vzal na trailovaní toto: http://www.sterba-kola.cz/…-expert-2015

        0 0
    • Abuse  

      Mám trochu jiný názor. Já bych vzal něco jako yt jeffsy. Full na 150. Ujedeš na něm podle mě cokoliv. Klidně 100km. V terénu tě nebude omezovat a pořád máš prostor pro změnu. Můžeš dát lehčí pláště a je z toho lehký trailbike. Budeš chtít přitvrdit, můžeš zvednout vidli na 160. Pokud vezmeš nějaký xc full, tak jsi bez šance z toho udělat lehké enduro až tě to v terénu víc chytne. Budeš akorát řešit nákup nového kola za nemalé peníze.

      Btw: Manželka nikdy neměla ráda jízdu na kole. Za celý rok jsem ji vytáhl tak jednou a ještě celou cestu praskala jak jí to prudí. Od té doby co má fulla na 150 chce využít každou příležitost k vyjížďce :-)

      0 0
    • novas752  

      Hele mam YT Jeffsy Al Two 27. (150/150/150 zdvihy) a dlouhy vejlety (100km za odpoledne) v narocnym terenu (1000m nastoupano na 50km) s tim ujedu uplne v pohode a to tam mam ty puvodni plaste Maxxis HRII. Kdyz bys tam dal neco jako Nobby Nic, nebo Ardent, nepojede to pri beznym slapani o nic hur nez hardtail na tech plastich – tlumic na tom mym modelu sice zamek ani propedal nema, ale houpe se jen asi 2mm a tak po zamykani ani netouzim a i v prudkych vyjezdech neleze moc do zdvihu,porad se drzi okolo sagu 30–35% (coz se da samozrejme fouknout vic na 25 treba a bude se tohoupat jeste min. No a cestou z kopce hlavne na rychlejsich rozbitych trailech je to naprosta zehlicka. :)

      Tim chci rict, neboj se vyssich zdvihu, jde hlavne o plaste. A nejlepsi je si na to sednout a zkusit, nebo se dobre vyznat v geometriich a odtusit z toho posed a vlastnosti.

      0 0
      • Sunshine 29  

        S tím souhlasím.

        Spousta lidí tady má takovou zkušenost (včetně mě),

        že jdou do trailu na nižších zdvizích, pak je to chytne a za půl roku zjistí, že by užili enduro na vyšších zdvizích. Pak přijde na řadu nesmyslná překopávka biku na něco, čím nikdy nebude a pak nákup adekvátního stroje.

        Jezdivost bude hlavně o pláštích.

        Nebál bych se ničeho na 150/150, 160/160.

        Zkus se na něčem takovém svézt, zdvih absolutně není určující.

        0 0
    • Pepe72  

      29" se dvěma páry kol zní super.

      0 0
    • cosmo  

      pridam se s otazkou?…jaka je nejlehci mozna vaha kola pro trail na cca 120–150 zdvihu pro 29 ve vel. M, co koukam, tak vsechny traily maji hrube pres 13kg, lze z neceho udelat trail ktery bude mit po vymene druheho paru lehkych kol cca 1600g celkovou hmotnost mezi 12–13kg a nebude stat 100tis.?…po sezone stravene na XC fullu se jen tak letmo zajimam jestli je vubec takova kategorie kol…a prosim nepiste mi, at vahu neresim, ja ji resim proto chci lehke kolo…lze mit trail 29 vel.M s lehkymi zaplety na 12,5kg? nebo je treba jeste nejaky rok pockat, az se to vice odlehci?

      diky

      0 0
      • novas752  

        Blby je, ze 100k znamena pro vcetsinu celoodpruzenych kol asi tak stredni model.

        12–13kg je v tyhle kategorii vetsinou hmotnost top modelu, ktere ovsem moc casto nestoji pod 100k, vetsinou spis dvojnasobek. Treba Canyon Neuron stoji asi 110k a ma 12,4kg (bez pedalu a asi ve velikosti S). Pak taky treba YT Jeffsy CF Pro ma taky pod 13, ale ta uz je drazsi.

        Hodne udelaji plaste – na spoustu tehle kol se davaji enduro/dh plaste co maji dost pres kilo, takze se na nich da usterit celkem levne 2×0,25kg. Taky pritomnost teleskopicke sedlovky = zhruba 0,3kg navic. Ale osobne mam radsi poctive plaste a ten teleskop nez byt docela velkou usporu hmotnosti.

        A odlehcovani bych ja osobne necekal. V soucasnosti se s karbonem uz moc vic delat neda, vyrazne odlehceni prinese mozna az grafen, ale ten je zatim nepouzitelnej a bude brutalne drahej.

        0 0
      • Sunshine 29  

        Za 100k těžko :)

        Koukni na Niner, vyprodávají rámy a tam by si se možnà vešel…

        0 0
      • JFtryall  

        Myslim, ze na 13kg se da trailbike 29er postavit vcetne pedalu. Ale musis tam mit hodne lehky kola, 1× bez diskuze a asi i bez teleskopu. A to uz pak nedava takovy smysl na to jak trailove jezdeni vnimam. Jako pohodlne a odolne XC kolo to bude ok. Jinak ale pul kila fakt neres. To pak muzes sundat na bizuterii, kde to ale prinos moc nema. Kdyz chces 12,5 kg bez kompromisu, tak vysolis pres 100K. A to je urcite lepsi mit spis levnejsi hlinu a dvoje kola k tomu.

        0 0
        • Sunshine 29  

          +1

          0 0
          • nomecz  

            muj aktualni setup na 29" Nervakovi je s 34mm vydlou a teleskopem na plnohodnotnejch pláštich (kazdej 800Gr+ bez mlíka) na 12,9 Kg v hliníku a na pedálech v Lku rámu cenově sem blíž k 50 než ke 100

            0 0
            • JFtryall  

              No tam bude ale nejakej hacek si myslim ne? :-) kazdopadne to mozne asi bude, ram asi nebude uplne tezkej. Na trail, enduro kombo jsou ty 800g-900g gumy takove rozumne optimum a rafky kolem 500. Na xc set-up by se dalo jit na 400–450g rafky a 650–750g pneu. Ale chce to uz davat pozor v rock gardenech :-)

              0 0
              • nomecz  

                Hacek tam zadnej neni, sou tam teda top hliniky od DT a 1×11 sram ale nic spesl , jezdil sem s nim v Koutech, Dolni Morava, Rychleby, naprosto bez problemu v solidnim tempu vcetne skoku.

                samo to vzhledem k Geo a zdvihu neni na enduro zavody a nejaky velky skakani ale progrese a 29" kola poberou dost. Vse sem kupoval nove vcetne XD orechu a XG1190 kazety

                Do 70 sem se vlezl celkem v pohode

                Takze to jde

                Aktualne bych ale taky bray Jeffsyho na 29" … :)

                0 0
                • JFtryall  

                  A na 12,5 bez kompromisu by to stalo kolik penez? :-)

                  0 0
                  • nomecz  

                    Tak zalezi no :) kdyz shodim teleskop tak na tom jeste vydelam :)

                    ale mas pravdu pokud bez kompromisu musel bych vyhodit XTkliky, nasadit kokpit v uhli , takze tak 15–18 litru z fleku za 300 gramu

                    0 0
      • čel.A  

        Tady mas slušný full carbon trail bike za 70 tis s vahou kolem 12,3 bez pedálu. Určitě se to dá ještě poladit – bezduse, carbon rodla apod.

        Jen je to 27,5… 29 snad od 2018.

        https://www.bike-discount.de/…0-8.0-583011

        0 0
        • ememem1  

          to je slusny bike za dobre prachy.

          nicmenej vo vseobecnosti ja mam s touto kategoriou jeden docela smiesny problem – vojde tam len jedna a to este ne moc velka flasa. pri teplotach ake zacinaju byt bezne je to na obycajny vyjazd po robote povedzme 50–60 km proste malo a kvoli tomu tahat batoh ani za boha. no a ked neni po ceste studna tak je problem, aspon pre mna.

          0 0
          • novas752  

            Ono se na tehle kolech s mensim ci vetsim batohem pocita. Ten jeden bidon casto o objemu max 0,5l by me v lete stacil asi na hodinu jizdy, v chladnejsmim pocasi mozna na hodinu a pul, navic to dela kolo tezsi, hure ovladatelne. Ja jezdim porad s batohem, tam muzu nalit az 3l vody, coz mi staci na cele odpoledne v horku a navic ta voda v lete chladi, v zime hreje (a zustane dele chladna/tepla, nez v bidonu vcetne termobidonu) a v pripade padu by to mohlo fungovat trosku jako paterak.

            0 0
            • ememem1  

              to je silne vec vkusu, jaj batoh nosim az na viacdnove akcie, inak ani bohovi. aj dlhsie trasy do 100km zasadne bez, ked zmoknem tak zmoknem, za par hodin som doma. a inak neviem co by som tam tahal, vsetko co treba mam v podlsedlovke(mul­tikluc, co2, lepenie) a tricku (prachy, cigarety, 2–3 tycinky). mna to proste s tymi flasami sere.

              0 0
              • novas752  

                Jo chapu, nikomu nic nevymlouvam. Me zase neuveritelne serou poskakujici klice a drobaky v kapsach dresu. :)

                0 0
            • čel.A  

              Za me souhlas, na trailove ježdění v 99% s batohem, muže fungovat jako lehká ochrana páteře.

              Jinak cena skvělá, alternativa k Trancu, kde za stejné peníze mas navíc full carbon. Navíc s německou kvalitou služeb, přístupu, dobre vybavení, geo…

              0 0
    • raskin  

      Zásada je vyzkoušet na předváděčkách. Já mám Specialized Camber a nesmírná spokojenost, užiji si stoupání a zábava i ze sjezdu (Beskydy). Rád bych více jezdil terény, kde si poskočím a pod. a na to by byl lepší Stumpjumper se 130mm zdvihy, nebo snad dokonce Enduro ale ono stejně záleží, s kým ponejvíce jezdíš, protože potom jsou tvá přání z říše snů. A tak to řeším tak, že jedu do Rychleb a tam si prostě půjčím enduro mašinu a jsem nesmírně spokojený, těch pár stovek za sezónu mne netrápí, více se tam stejně nedostanu a zbytek jezdím s kámošema a přítelkyni spíše XC a tam je Camber perfektní a ještě mne pustí opravdu hodně ze sjezdů (doladil jsem foukání tlumičů a pneu) a pak si na ně počkám :-) ale jak říkám, kdybych kolo kupoval dnes, tak určitě vyberu Stumpjumper 29, se 140 mm zdvihy. Dělají i verzi se 27,5 koly, ale to zase volil spíše, kdyby převládaly traily, což je s říše snů :-)

      0 0
    • motacek  

      Tu vzdalenost ujedes opravdu i na enduru. Kdysi jsem resil to, co ty a nakonec jsem skoncil u neuronu 8.9. Ujedu na tom 100km pri prumeru 28kmh, sjel jsem s tim ruzne trail parky v cesku, taky saalbach a leogang. Co se tyce hmotnosti – 13.4kg vcetne pedalu a kokotinek. Kdybych shodil teleskop a misto 3× dal 1×, tak jsem tak na 12.9kg ve velikosti L a to na plastich 29×2.4 (co vim tak sirsi 29er se nedelaji). Vyssi zdvihy jsou super, ale tam uz je i jina geometrie. Otazka jestli si chce jizdu uzivat v terenu nebo chces zavodit na segmentech na stravě :-)

      0 0
      • ememem1  

        ''nakonec jsem skoncil u neuronu 8.9. Ujedu na tom 100km pri prumeru 28kmh" – a do pice, asi by som mal potrenovat, to mam pri troche kopcov docela problem aj na silnicke.

        0 0
    • maajkee  

      Já jsem po všemožných i nemožných kolech pevných i odpruženych skoncil u fulla na 27,5 kolech se 140mm vzadu a momentalne 160mm vepředu ale to jen z rozmaru. Vzadu ardent, vepředu HRII a uživam si na tom jak výjezdy s xckarema tak výlety do hor a trail center.

      A abych jezdil stejný kolo dvě sezóny po sobe to už se dlouho nestalo! A po rozborce sborce se bude chystat i na další :)

      Jo a je to Agang Patriot :) ale výběr podobných kol 140,150mm je velikej.

      0 0
    • Nutribird  

      Co kouknout na nějakého Gianta.

      0 0
    • vojta_nb  

      Pecka tyhle dvě.. To levnější mám a max spokojenost¨

      http://www.bradsky.cz/…p-12051.html

      http://www.bradsky.cz/…p-12099.html

      0 0
    • blaza84  

      Co říkáte třeba na Scott Genius 27,5? Zdvihy 150/ 100–150 (nastavitelné, jestli to dobře chápu). Fajn může být zamykání tlumiče+vidlice jednou páčkou. (Teda kromě toho, že tu páčku asi bude snadné při pádu urazit :) ) Ani v parku by tohle kolo nemuselo být *******, ne?

      0 0
      • motacek  

        Záleží v jakém parku. V Praze ve stromovce by to mohlo být cajk

        0 0
      • Auditor  

        Mel jsem „stareho“ geniuse a i pár pádu jsem pacce nic neudělal .. jen byla lehce odřená.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.