Technologický oříšek aneb jak s ním ven

31 nepřečtených
  • robas

    Klasický problém, stržený otvor pro imbus ve šroubu představce, jak s ním ven, jasně vytahovák, jenže otvor uvnitř šroubu je příliš měkký, takže ho prodloužím, při vrtání nastal problém #2 kdy se tenký vrták zalomil, při marných pokusech různými způsoby o přenos kroutícího momentu na šroub, jsem samozřejmě jeho hlavu rozsekal na kaši a teď babo raď, jak dostat šroub ven v nejlepším případě při zachování funkčnosti představce. Kdo tohle rozsekne má u mě flašku.

    0 0
    • Slavik  

      Co třeba Alík ?

      0 0
    • kiwaf  

      a vrtnout z druhy strany?

      0 0
      • tromboonen  

        Odvrtat hlavu vrtákem tlustším než šroub samotný, ale ne tlustším než otvor v představci, možná napoprvé zkusit ten šroub průměr +1–2 mm aby dost zbylo, zbytek hlavy by pak měl vypadnout (WDčko kdyby ne), pokud ani tak nepůjde ven, tak průměr jako hlava, ale vrtat pouze do konce hlavy jako v prvním případě… pak stejný nebo o malinko menší vrták než „noha“ šroubu, ale nepoškodit závit v představci, pak jej radši převrtat až to bude venku (ten závit), případně tu nohu vyšroubovat ven pomocí malé díry a toho nástavce na vytahování šroubů?? Zase po dlouhém napouštění WD, to by se mělo pustit líp…

        Ale dělal bych to jen se strojní vrtačkou/vrtačkou v přesném a kolmém stojanu zajištěným upnutým představcem… pokud bych si nebyl jistej, že to udělám šikovně a bez poškození závitu v předsatavci, šel bych za strojařem/zámeč­níkem ať to nebo něco udělá, případně za fakt dobrým cyklomechanikem s dobře vybavenou dílnou, ale spíš to první, druhé není taky nikdy jisté, pokud člověka a jeho práci bezpečně a dokonale neznáš :)

        0 0
    • jardalee  

      no jestli tam nasadis nakej malej rezaci kotouc flexy tak to jedine preriznout a doufat ze se ti povede vyndat ten zbytek sroubu z hliniku ,coz de taky blbe jestli se kousnul,zahlidl sem ted nedavno prave aku-flexu s malinkym rezacim kotoucem na ruzny jemny veci,jinak me se stalo neco podobnyho ze se ten sroub kousnul a nesel povolit a kdyz se poradne zapacil tak se utrhl ,ale prave uz sem nedostal zbytek z toho predstavce takze na vyhozeni :( tedka kdyz to montuju tak to zkousim aby to slo uplne lehce a jeste to namazu

      0 0
      • tromboonen  

        Ta „flexa“ s tenkým kotoučem se jmenuje Dremmel (říká se tomu tak i když je jiné značky), taky asi za pokus stojí, ale WdČKO před a nadlouho na šroub (třeba přes noc) taky :)

        0 0
    • matbiker  

      Vyfoť to i z druhé strany.

      0 0
    • lunochod  

      Takhle si to zprasil ty sám, nebo někdo jinej? :-)

      0 0
    • Jakobo  

      Neresit, jezdit.

      0 0
      •  

        a ještě zakápnout černou barvou aby to tak nebylo vidět že jó?, není nad dobrou radu, ta je zadarmo :-)

        0 0
        • Jakobo  

          No ja myslim, ze nez se s tim mrcat pri dnesni cene Alu predstavcu (nevim jestli je toto nejaka specialita jako Thompson) je fakt lepsi koupit novy a jezdit.

          A jinak asi jedina moznost je sikovny svarec, heftnout elektrodou a za tu sroub vytocit. Chce to ale umet. Pripadne sikovny karosar se spotterem.

          0 0
    • robas  

      Rady fajn, jen nevím jak půjde odvrtat hlava když je v ní zalomený vrták, zkusím to, nebo vyvrtám otvor ve šroubu z druhé strany a pokusím se s tím hnout vytahovákem, řezání šroubu na příč asi ne,není tam na to místo, kotouč by musel mít průměr cenťák, v nejhorším odvrtám šroub z druhé strany, ale vzhledem k tomu že předetavec je na kole asi to nic moc přesného nebude a závit půjde do kytek

      0 0
      • Jakobo  

        Zkus svarece jak jsem psal vys a pokud s tim nehne, tak se na to vy*er a kup novy predstavec.

        0 0
        • robas  

          Nechci to zatím nikde smýkat a pokusím se odvrtat

          0 0
          • Jakobo  

            No jak myslis. Tyto veci je potreba delat poradne hned napoprve, protoze kazdy dalsi nevydareny pokus vyzaduje 10× tolik namahy. Odvrtavat neco v ruce jak uz psal nekdo vys, tam mas minimalni sanci na uspech. Ono to neni 100% ani ve stojanu zkusenym strojarem. Poradne si promysli jak budes vrtat. Pocitej s tim, ze ti vrtak bude ujizdet do strany. Na to existuji pripravky (muzes si konecne i udelat), ktere vrtak udrzi v kolmem smeru a ve stredu.

            0 0
            • tromboonen  

              Já chci tu flašku, i když se to v ruce nepovede, jednak doporučuju i kontaktovat zámeřníka, druhak vrtačku ve stojanu nebo průmyslovou, tohle nesplňuje ani jedno, co si navrhuje, přitom tolik času to nezabere se někde zastavit po cestě autem třeba do práce, s kolem buď celým, nebo jen rodlama s představcem po fiknutí šroubu tím Dremelem a výsledek co navrhne zámečník více méně zaručenej a čistej :)

              0 0
              • Jakobo  

                Nedelejme ukvapene zavery, treba to tu rozjede Onuce.

                0 0
              • nitraq  

                Zas tak bych se na tu flašku netěšil. Onehdá jsem doporučil nějakýmu místnímu členovi řešení jeho problému za předem navrženou flašku domácí a myslíš, že jsem se dočkal? Kdepak

                0 0
          • Vilém  

            Kdybys zkusil urazit ten zbytek vrtaku, tak by tam nejaka kulatina sla heftnout pomerne snadno.

            Ono vytahovakem vytahovat nejaky M5, nebo M6 sroub taky neni uplna sranda.

            0 0
        • Japhy  

          Nabodovat něco takhle titěrnýho, navíc s duralem okolo? To asi neklapne. Vrták uhne, leda to vzít z druhé strany až k zalomenýmu šroubu a pak opatrně Dremelem s frézou s kulatou stopkou. Nebo zkusit opatrně odfrézovat to co zbylo z vrtáku a pak ve stojanu převrtat správným průměrem aby se nezničil závit v představci. Ani óčko nenasadíš!

          0 0
          • tromboonen  

            Co převrtat celý z druhý strany malinko větším vrtákem než je díra i nhoha šroubu v nejhorším, a pak vyřezat novej o číslo větší závit a dát tam odpovídající šroub nový? V představci zdá se dost místa, i když jej nemám v ruce samo…

            0 0
      • matbiker  

        Z druhé strany. Malýám 2mm vrtáčkem, pak do toho naklepnout trojúhelníkový trn a zkusit. Na strojní vrtačku se vykašli, to nemá smysl. Akučko, 1,5 – 2mm vrták, pomalu v klidu vyvrtat dírku. A zkusit.

        0 0
    • tromboonen  

      Možná ještě jedno „řešení“: v závislosti na představci, krku vidlice, montáži, materiálů a správném „mazání“ ve spoji proti klouzání, většinou stačí karbon protikluz pasta i na Al krk, by mohl stačit jenom jeden šroub na představci vzadu, pokud jsou oba šrouby i ten horní pod koncem krku a sedí parametry i to mazání… mám na dvou kolech neznačka představce z Ali, u obou je horní šroub nad koncem krku (mám blbou kombinaci posedu, poměrů těla nad pasem a pod a geo a poatřebuju zmenšit drop pod sedlem). Takhle je tam sice i ten horní šroub, ale utažený jen symbolicky aby nekurvil ten konec krku pod, zvlášť u karbonu, plus ta pasta i na ahliníku, takže oba představce drží pervektně v podstatě na jeden šroub vzadu, není to vždy že to funguje, ale taky bych to zkusil před další akcí místo ničení drahýho představce, i s tou karbon pastou i na hliník, nebo něčím jako ciff s granulemi, jenže to může zaschnout a zablokovat se prý? Udělat to jen na horní šroub po rozřezání tohodle a ten tam nechat na dvě půlky pokud to bude jak píšu výše fungovat? případné pootočení představce při maximáýlním nárazu a pádu není naškodu, spíš naopak a dá se takto opravit i na vyjížďce buď povolením jednoho inbusu cestovním nářadím, nebo i normálně otočením rukama s předním kolem mezi nohama možná, záleží…

      0 0
    • Japhy  

      Ještě mě napadlo navrtat ten šroub z boku v té mezírce a použít něco slabého a kaleného jako vratidlo. Ale to bude asi bez šance tipuju.

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.