střídání převodníků a délka řetězu

14 nepřečtených
  • pee.tr

    Ahoj přátelé. Tak mě také nakonec semlela doba a od letoška přecházím na 29". Protože jsem šel rovnou do 1×12, jsem si téměř jist, že budou v sezóně chvíle, kdy si s rozsahem převodů nevystačím. Zvolil jsem totiž 36z převodník a 10–51 kazetu, ale asi si pořídím ještě 32 a 34z převodník. Dříve, než to prakticky zkusím, můj dotaz zní, jestli při výše popsaných převodech lze používat stejný řetěz (délku), nebo bude potřeba pro menší převodníky kratší. Moje přehazovačka je XT M8100 SGS a současný řetěz o 118 článcích. Je mi jasné, že na můj dotaz nemusí být jednoznačná odpověď bez praktického otestování, ale zajímá mě zkušenost jiných. Děkuji.

    0 0
    • Georrge  

      Dva zuby by to asi pobralo, ale stejne si myslim ze nic menit nebudes, ten rozsah je opravdu dostatecny.

      1 0
      • pee.tr  

        Díky. Moje obavy pramení z mé kondice a zkušenosti, kde jsem na 26" tak tak vyjel s 22×32, čemuž bohužel 36×51 na 29" neodpovídá. Převážně mi to s 36z převodníkem vyhovovat bude, protože neumím jezdit příliš vysokou kadencí. Bavím se samozřejmě o situacích, kde už člověk třeba po x hodinách tahá z posledního, ne když vyrazí od baráku.

        0 0
        • Singlespeed  

          Takže po x-hodinách jídy s pilou 36 zubů, vyměníš pod větším kopcem převodník za menší, který budeš nosit vždy při sobě včetně nářadí. Doufejme, že převodník nebude direct mount, to bys musel demontovat komplet kliky… :-) .

          0 0
        •  jarek1  

          Ahoj, po roce užívaní 32 zubů jsem na jaře nasadil 30 z. Řetěz jsem nezkracoval a vše je OK. Nezapomeň koupit s převodníkem nastroj na jeho výměnu.

          0 0
        • Georrge  

          36z je moc, zkusil bych 34 nebo možná i těch 32. Já vozím 34 a přijde mi to slušně univerzální. A to nemám 10z kazetu ale 11z, takže nejtěžší převod budeš mít ještě o chlup těžší než já a to už myslím stačí.

          PS: jo a jelikož jsem minulý rok moc nejezdil a navíc je po zimě, tak moje kondice je dost bídná, přesto mě 34×50 nijak závratně neomezuje :)

          0 0
          • kubad  

            zaleží na jakém kole a tom kde jezdíš :D

            0 0
            • nomecz  

              no a hlavně na nohách :-)

              0 0
            • Georrge  

              Je fakt že bez toho je má informace celkem k ničemu :D mám něco mezi XC/trail 29" fullem a mám to jako univerzál, jezdím s tím tedy vše (asfalt, do práce, do kopce z kopce…)

              0 0
    • zdenek  

      Mezi 36z a 34z je téměř nepostřehnutelný rozdíl. Jestli už tedy chceš měnit např. pro Polabí / Alpy, tak spíše 36z / 32z…

      1 0
    • pee.tr  

      Jezdím nakonec 34z a vyhovuje mi to. Proti 36z jsem ani nemusel zkracovat řetěz. Teď se ale chystám do Alp a podle kalkulačky převodů bych měl nahodit 32z převodník. Ten řetěz už bude potřeba zkrátit? jak to včas poznám? že bude prověšenej na 32×10 převodu?

      0 0
      • zdenek  

        Mezi 36z a 32z bude v délce řetězu rozdíl 2 články. To už by za zkrácení stálo. Uvidíš, jestli na nejmenším pastorku bude napnutý řetěz.

        0 0
    • novas752  

      To budeš jeden z hodně hodně mála, kdo na 1×12 přehazuje převodníky. To se dělalo v dobách 1×11 s 10–42z kazetou. 36z taky moc lidí nevozí, leda na nějaký rovinatý oblasti nebo už docela dost závoďáci, kluci z top 30–40 KPŽ mají 34z…

      2 zuby rozdíl to vklidu zkousne se stejně dlouhým řetězem, akorát se upraví b-gap na přehazce. 4 zuby rozdíl to zkousne taky, ale už je to dost na hraně a není to zrovna ideální, tam už by bylo lepší dát spolu s tim kratší nebo delší řetěz.

      0 0
      • pee.tr  

        Díky za odpověď. Zkusím to, jak ten řetěz bude vypadat. Prostě vycházím z toho, že jednou za sezonu si dám do těla a vím, že jsem tam jezdil 3×9 na 26" a užil jsem převod 22×32, což 34×51 na 29" neodpovídá. Předem nedovedu odhadnout, jak moc. To přeřízení přehazky mě nenapadlo. Zatím z 36 na 34 jsem nic neměnil a šlape to.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.