• Jirka_Sd

    Zdravím vespolek. Potřeboval bych poradit od zkušenějších – na mém starodávném MTB kole zn. Reta chci vyměnit středové uložení. Stávající původní staré cca 25 let Sachs je klasická osa se čtyřhranem délky 127mm (vyraženo na ose, změřením spíše 127,5–128mm) a 9ti kuličkový věnečky v miskách. Rozmýšlím se zda vyměnit jen věnečky a nebo zainvestovat a vyměnit za zapouzdřenou osu Sunrace, Maxis, Force – díval jsem se na bike-eshop.cz. .Levá miska se nyní používá asi jiného provedení – původní má pojistnou plochou matici se čtyřmi zářery,? Kolo slouží na příležitostné ježdění – nákupy, apod. Na delší výlety mám silničku. Největší problém byl dostat dolů levou kliku, pravá naštěstí šla – stahovák mám, u levé se mi podařilo zničit závit v klice pro stahovák a nakonec jsem po demontáži z kola osu vyrazil ven přes šroub.Ještě potřebuji povolit pravou misku z mufny – musím sehnat 36 klíč který nemám. Děkuji předem za pomoc.

    0 0
    • Vilém  

      Pokud nejsou misky, ani osa vybehane, tak neni moc duvod tam davat jiny stred. Zavit v klice by sel opravit, existuji zavitniky vetsiho prumeru, ale pak se musi pouzit i stahovak patricneho, vetsiho, prumeru.

      0 0
    • Jáchym 1  

      Dej zapouzdřenou,cena Tě nezrujnuje.

      0 0
    • Lišák  

      Upni stahovák na misky do svěráku a toč rámem. Bacha na směr závitu. U BSA středu, což ta Reta pravděpodobně má, je na pravé misce levý závit.

      0 0
      • Vilém  

        Na misky stahovak zadny netreba, jen 36mm klic, nebo upnout celou misku, za plosky. do sveraku.

        0 0
        • Lišák  

          No jo, Nějak jsem už na staré misky na věnečky zapomněl. :-)

          0 0
      • Jirka_Sd  

        Díky všem za pomoc a Lišákovi dvakrát – levý je levý ……….. a to mě to dopoledne napadlo, ale nepřemýšlel jsem nad tím. Protože nemám doma 36 klíč tak jsem to dělal stavitelným klíčem a šlo to, ani jsem neorval plošky. Zeptám se na takovéhle domácí servisování stačí plochý plechový klíč nebo má cenu kupovat za jednou tolik profi od Kovysu?

        A ještě je nějaký fígl na ten čtyřhran – třeba před montáží lehce máznout aby to šlo příště sundat nebo dávat na sucho?

        A nějaký tip na knížku či něco jiného, kde by člověk nastudoval současné i dřívější provedení a servisování jednotlivých komponent?

        0 0
        • Lišák  

          Já čtyřhran vždy lehce máznu, ale spíš jen v podstatě otřu prstem mastným od vazeliny. Namazat je potřeba taky závity misek a závity v mufně, ať se to dá zase příště rozdělat.

          0 0
        • Jáchym 1  

          https://www.dajsport.cz/…dove-slozeni

          Tohle budeš potřebovat na montáž stř.osy

          Vazelínou nešetří,dej ji na závity do rámu i na misky.

          0 0
          • Vilém  

            Ptal se na veneckove slozeni, Tak bych rekl, ze se spise resi hakovy klic na kontramatku, nebo klic na levou ci pravou misku, u dotazu tezko soudit.

            0 0
            • Jirka_Sd  

              Jo přesně tak, mám kontramatku se 4mi zářezy na hákový klíč a pravá miska je na 36mm klíč.Na tu kontramatku mám universální klíč co se kdysi dávno dával jako příslušenství ke kolům, 36 klíč nemám tak asi koupím ten plochý.

              0 0
              • Vilém  

                Kdy to planujes opet servisovat? Zase po triceti letech? Ja jen jestli to ma smysl :)

                0 0
        • shcorepi  

          Kup zapouzdřený střed,točí se to hladčeji a neleze do toho voda,je to lépe utěsněné.Nejlíp Shimano.

          0 0
    • Jirka_Sd  

      Teď jsem si ještě vzpomněl, že na kole synátora musím vvyměnit gripy – ty původní jsou už na rozpadnutí a lepí se. Klk má trekingové kolo Author a gripy tam byly s takovými opěrkami na dlaně. Mám koupit s objímkou nebo bez objímky. Ty původní jsou bez objímky a pootáčely se. Tak bych spíš koupil s objímkou, jen budu muset posunout o cca 10mm páky , původní jsou 120mm a nyní co jsem koukal tak se dělají 130mm dlouhé.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.