• moohoo

    Zdarec bajkeři,

    kupuju kolo, crossa, a ten muj vyvolenej (asi to bude Felt QX100)

    http://www.jmctrading.cz/…51Zn1ak4.php

    byl mel mit razeni/prehazku SRAM X.9, da se to nejak srovnat s radou od Shimana?Dejme tomu ze to je na urovni LX?A vubec jaky mate zkusenosti s obema typy osazeni?!No a pokud by mi nekdo byl schopen vysvetlit zakladni rozdil mezi temito typy osazeni, budu rad.Diky za jakoukoliv reakci!

    0 0
    • miki  

      Jsi tu novej tak Tě odkážu slušně aby sis přečetl desatero a pak už jen hystorii.Plno lidí co by poradilo nechce neustále psát stejný odpovědi mnohokrát pořád dokola.

      0 0
    • přišlapávač  

      já si myslim, že sram je určitě lepší.

      0 0
    • kubad  

      miki ti to napsal dobře – připojím se k tomu hledej v historii je tam toho dost.

      Ale aspoň pro záčátek X9 odpovídá XT

       
      0 0
    • Lister  

      Jak psali ostatní, historie je podobných témat plná, ovšem najít v té tuně blastu něco použitelného bude asi hodně těžký.

      Takže jen drobnost z mého pohledu nejdůležitější – řazení X-9 nemá ukazatel zařazeného převodu a dá se u ní odřazovat na menší pastorky jen palcem (RF od Shimana ukazatel má a nabízí odřazování jak palcem tak ukazováčkem – pokud nevím o čem mluvím, tak si to zkus někde osahat, je to to nejlepší co můžeš udělat). Netvrdím, že to je nějaká nevýhoda, ale je to prostě to jediné co běžný uživatel pocítí nejvíce. Jinak je to ale vše o zvyku, všechno funguje, zásadní rozdíl tam není. Jak psal Kubad katalogově se X-9 řadí na úroveň XT, z mého pohledu je přehazka X-9 trošku lepší než XT, ale to je čistě subjektivní názor daný mými preferencemi.

      Rozdíly mezi těmi řadami samozřejmě jsou, jsou dané konstrukcí a systémem, každá řada má svá specifika, ale asi nic co by tě mělo trápit. Pro tebe bude nejdůležitější, jesti ti to řazení sedne. Celé to bude fungovat dobře ať vybereš tak či jinak

      0 0
    • Bafoon  

      základní rozdíly nejsou – všude je to stejný – ve předu v pravo cvakneš/vzadu to přehodí ;-D

       

      sram má tužší pružiny

      http://www.youtube.com/watch?…

      a vůbec je jinak daleko lepšejší :-)

      osobně bych ti to kolo zdrbnul, je „zbytečně“ našláplé a přitom je to pořád kros, vidle je sice už docela dobrá ale jestli máš v plánu využívat potenciál sramu :-) a drtit ji někde v terénu tak pánbuh s ní. Koupil bych Apach Wakan (Véčka nebo disc, 17–20tis) přehodil  vidli a máš  super kolo, bohužel bez sramu

      http://www.kupkolo.cz/…08_3438.html

      mno jo zas ten wakan – prostě 29" mtb, to je moje :-D

       

      sram řadí bud palcem(nahoru i dolu) nebo otočným řazením(plynová rukoje)

      shimano nabízí páčky ukazovákpalec a dualcontrol

      0 0
      • Lister  

        K těm pružinám – to neplatí absolutně

        K tomu videu – v době XT shadow, začíná být trošku pasé

        K páčkám shimano – nenabízí jen řazení ukazovák palec, ale stejně jako sram tak i možnost palec/palec – v tohmle jsou jednoznačně lepší.

        0 0
        • Bafoon  

          k těm pružinám – vyjímka potvrzuje pravidlo – tedy chci říct že spíš to platí nebo jinak kde to neplatí? jezdil jsem x.5 x.7 x.9 a zkoušet jsem mohl alivio, deore, lx a xt jen letmo

          xt shadow je sice pěkná věc ale to by muselo být shadow i deore lx atd záměrně jsem tam (ted doufám) dal odkaz na deore / x.5 kde se to shadow netýká, podobné videjko jsem viděl i na x.0 a xtr znovu ve prospěch sramu – tedy obecně to  dle mě poukazuje na  horší  „blembavost“ u shimana

          shimano palec palec? bez flamu prosím tě kde? to mi zcela uniklo, já mám tak jako řekněme obecné povědomí o shimanu, preferuji sram

          0 0
          • kubad  

            palec ukazovák při odřazování XT XTR určitě :-)

            blembavost shimana zase tak velká problém není to video je strašně přeceňované

            navíc to Shadow řeší – podle mě ho Shimano pustí i do nižších řad ale zatím jen XT XTR

            jinak tak jak píše Lister Shimano – Sram bych asi bral spíš podle toho co jak sedne funkčně to žádné obrovské rozdíly nejsou, ale je pravda že mám dobře odkoušené jen ty horní patra :-)

             
            0 0
          • Lister  

            Ke všem výhradám – tazatel se ptal na X-9 jehož hlavním rivalem je XT, proto jsem srovnával jen tyto sady. K RF od shimana – vylepšený systém odřazování mají podle mě všechny sady až do Deorka, alespoň LX co mám doma to má 100%.

            Jinak taky preferuju Sram – na jednom kole mám X-9 na druhém x-7, ale to by nám nemělo bránit být trochu objektivní.

            0 0
            • kubad  

              tak tak

               
              0 0
            • Bafoon  

              to jo to bych mohl být víc objektivní ale i když souhlasím s těmi v celku zanedbatelnými rozdíly shimano/sram vyšších sad – stejně jsem zakousnutý do sramu, ach jo ;-) díky za trpělivost

              0 0
            • zdenek  

              X-9 je bez indikace? Jak rychle se na to zvykne?

              0 0
              • kubad  

                jo poslední modely X9 a X0 RF jsou bez indikace – někomu to dost vadí

                0 0
                • MlokCZ  

                  Zase díky tomu to umožňuje společnou objímku s brzdovou pákou a větší variability posunu vzhledem k brzdové páce. Což já třeba považuju za mnohem větší plus než chybějící ukazatel, který tam prostě překáží.

                  0 0
              • chodec  

                to záleží jak řadíš. Jsou lidi, co když nevidí minutu červenou rafičku na čísílku řazení, jsou celí nesví.

                Pokud ale řadíš systematicky a podle aktuální potřeby a ne podle ručičky, tak je ti chybějící ukazatel ukradenej.

                Převodník měníš jen při zásadní změně terénu – (krpál-vše mezi-dlouhé hodně rychlé úseky). Přehazkou pak jemně ladíš momentální zátěž. Většinou se při takovém řazení rychle naučíš podvědomě počítat s dorazem přehazky, a to je jediné, co tě zajímá – jinak ti je totiž v principu fuk, zda si na pastorku 7 nebo 3. A když si sem tam zasníš (cesty bývají dlouhé a snít se dá často a hodně ;-) a chceš si připomenout, kde tak zhruba jsi, tak mrknout na zadní nábu koutkem oka není problém (zase totiž nepotřeboješ vědět zda jsi přesně na 4ce nebo 5ce, většinou ti stačí vědět, zda jsi těsně u dorazu nebo někde jinde uprostřed, a to poznáš i letmým pohledem).

                Mě ručičky nikdy nescházely přestože jsem o tom v době přechodu z řazení X.7, které je mělo, na X.9 nijak neuvažoval.

                0 0
                • pepek  

                  A jak mrkáš na tu zadní nábu v noci?

                  0 0
                  • Lister  

                    Stejně blbě jako na ty ukazatele.

                    Případně stejně jednoduše, jako na ty indikátory, pokud jezdíš s čelovkou :-)

                    0 0
                    • pepek  

                      Nj, asi máš lepčí oči. Já aji s čelofkou na tu nábu radši nečučím, bych se pak třeba našel v příkopě :-)

                      0 0
                  • chodec  

                    Stejně jako Lister – hlavně na tu nábu nečučíš při každém přehození. 95% času mám alespoň já povědomí o tom, kde zhruba jsem – nění potřeba nic počítat spíš to vnímám tak nějak obecně – navíc jde o houby a když se spletu, tak se maximálně malinko zdržím neúspěšným pokusem o další přeřazení za doraz – nic se neděje.

                    Takže jestli na kazetu mrknu ze zvědavosti jednou dvakrát za delší vyjížďku, tak je to tak asi vše a kdybych se nekoukl tak jak jsem řekl se prd stane.

                    A opravdu když znáš své kolo, tak podvědomě vnímáš určité signály (třeba řetěz má na středním převodníku v krajních polohách jiný zvuk (hlasitější) než ve střední zóně nebo si v těchto krajních polohách škrtne o přesmyk, atpd., to většinou zase automaticky registruji a beru na vědomí, že dál řadit nepůjde, to samé při kčížení řetězu, …) Fakt ukazatele nepoužívám a nechybí mi.

                    0 0
                • pitos  

                  Ukazatel využívám dost často,na převodnících tedy ne(navíc mám jen dva)ale zařazený převod na přehazovačce mě zajímá.Jasně že řadím pocitově ale třeba při sjezdech je to docela pomůcka abych zjistil aktuální převod a potom rychle a bezpečně mohl počítat jaké mám ještě možnosti.Při normálním ježdění to ani tak nevyužívám ale při agresivnější jízdě v náročnějším terénu mi možnost zkontrolovat bezbečně stav zařazení vyhovuje.

                  Neříkám že se bez toho jezdit nedá a určitě bych si také zvyknul ale dívat se na pastorky za jízdy mi nepřipadá jako nejlepší řešení.

                  0 0
                  • prodi  

                    naprostý souhlas, navíc čumím na ukazatel 15 let a nejednou ho tam nemít…:)

                    0 0
                  • chodec  

                    budu citovat sám sebe výše:

                    … jestli na kazetu mrknu ze zvědavosti jednou dvakrát za delší vyjížďku, tak je to tak asi vše a kdybych se nekoukl tak jak jsem řekl se prd stane…

                    za normálních okolností na kole běžně koukáš kolem sebe na provoz, přírodu, značky, kontroluješ, co se děle za tebou, jak daleko jedou kámoši nebo drahá polovička, kdo tě dojíždí atpd. a ještě stačíš zhodnotit figuru té holky, co si právě míjel :-) to by v tom byl čert, abys ses mezi tím nedokázal když se ti to hodí kouknout koutkem oka pod nohy na kazetu :-)

                    0 0
                    • pitos  

                      jj máš pravdu ale já napsal :

                      Při normálním ježdění to ani tak nevyužívám ale při agresivnější jízdě v náročnějším terénu mi možnost zkontrolovat bezbečně stav zařazení vyhovuje.

                      0 0
                      • chodec  

                        Mě osobně v náročném terénu přecházela chuť kontrolovat ručičku, i když jsem jí na X.7 a před tím na Shimanech měl. Můj obvyklej problém byl, že jsem chtěl jen vědět, zda už jsem na dorazu, nebo mám ještě pastorek rezervu – na rozlítaným kole, kde to se mnou v náročném terénu cloumá, jsem to z té marňavé věci na řazení stejně mrknutím moc nepoznal (zda jsem na 1 nebo 2 nebo 8 a 9) a delší zkoumání jsem si v dané situaci nemohl dovolit – takže ve finále mě ty budíky nebyly k užitku :-)

                        0 0
                        • pitos  

                          je to o zvyku tak samo jako ježdění bez ukazatele,mě stačí mrknout a vím zhruba kde jsem…nepotřebuji to ale vědět přesně spíše jde o to jaké mám ještě možnosti např. při změně terénu.

                          0 0
                      • JSt  

                        v narocnejsim terenu hledim spis abych si neprekousl jazyk nez na budik u razeni ;-).

                        0 0
                        • pitos  

                          Tak to ti mohu jen doporučit abys ho zbytečně za jízdy nevyplazoval a obzvláště v tom náročnějším terénu,tohle je opravdu nebezpěčný zvyk :)

                          0 0
                  • marapara  

                    Taky mě to dost překvapilo, když jsem prodal Shimano Deore řazení a šaltr z fulla a koupil X.9, že nemá ukazatele. Soudruzi ze Sramu šetřili váhově :). Ale už jsem si na to zvykl, i když občas mrknu na převod na kazetě. Už mi ty ukazatele ani nechybíá. Na HT je ještě mám, tam mám LX a XTR šaltr. Mám tam starší LX a docela mi chybí odřazování palcem jako u X.9. Takže koncem sezony prodám řazení a šaltr z HT a pujdu do X.9 i tam. Docela mě štve, že když jedu rozbitý sjezd a nechám šaltr na prvním pastorku, tak přehazka bouchá do rámu na Zaskarovi. Už je rozhodnuto. Letos slouži poslední sezonu :). Sram mi tohle dělat nebude :). Na fullu ho mám 7 měsíců a chodí perfektně, řekl bych řadí o něco lépe, než Shimano.

                    0 0
                    • pelhrimov  

                      Teď jsem si uvědomil, že Shimano má ukazatele zařazených převodů a že tedy nemusím koukat dolů na kazetu. Stejně si myslím, že se koukat na kazetu neodnaučím. 

                      0 0
              • přišlapávač  

                rychle, ja to na nic nepotrebuju,kdyz cejtim ze nemuzu, preradim :-) u DC XTR jsou takovy trubicky s indikatorem, ale ja je sundal, opravdu si myslim, ze si na to zvyknes, ono to vazne neni dulezity, max. pro pocit

                0 0
                • miki  

                  Joo,taky jsem ty trubičky sundal a nijak mi to nevadí

                  0 0
                • JSt  

                  ty trubicky jsem ani neinstaloval. videl jsem to jako potencialni zdroj problemu… doslo to se mnou tak daleko, ze na druhym kole s xt rapidama jsem se ze zvyku dival na kazetu a ne na ukazatele na rodlech :-)). tak jsem ty budiky oddelal i z toho xt razeni… ;-)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To se mi také sem tam stalo, když jsem na jednom kole ukazatel měl a na druhém ne. Moc na pastorky nekoukám, ale když už se rozhodnu zjistit zařazený převod (a nepoznám to dle rychlosti jízdy x odhad kadence), tak se také dívám na kazetu ukazatele/neu­kazatele.

                    Teď už ukazatele na žádném kole nemám, tak už to zase nevypadá tak blbě, když na tu kazetu sem tam kouknu :-)

                    0 0
                  • pepek  

                    Ty seš ale extremista, kerý někdy ani tu kazetu nevozí, tak se nemá ani na co čučet. Takový názor není relevantní, bo většina lidí budíky potřebuje (mým snem jsou ty dva kulatý budíky jak na motorce, ovládaný spešl bowdenama, ale myslím, že s XTR to není kompatibilní :-(

                    0 0
                    • chodec  

                      něco takového jsem viděl na takovém cesťáku, co rezne tchyni na chatě – jeden velkej budík s dvěma rafičkama proti sobě – jena ta kabeláž k tomu byla děsivá (na tím vším ohromnej nápis tuším něco jako „GEAR'O'METER“ nebo „GEAR'O'MATIC“ nebo tak nějak to bylo.

                      0 0
    • dada  

      já myslím že thread na tohle zásadní téma by se tu aspon 1× do roka objevit měl…takže žádná historie a hurá do boje…:)))

      btw samo sram.......škoda že tam chlapec nedal eště anketu :o)

      0 0
    • t29  

      Vozím gripshifty, z páček jsem měl pod rukama Alivio a XT rapidfire a X.7 trigger shifter, u Shimana mi líp pasovalo ovládání palcem + ukazováčkem, u Sramu je na všechno palec + potřeba trochu víc síly.Extrémy nejezdím, odolnost neřeším, stejně je hlavní otázka seřízení.

      0 0
      • Vhalasta  

        Asi 3 měsíce řadím X.9 (předtím dávno ALIVIO pak dlouho gripshift) ale stále nemohu najít správnou polohu. Stále mi ty páčky nšjak vadí pod rukama. Asi trigger půjde dolů a vrátím se ke gripshiftu.

        0 0
        • Rychlej turista  

          jj, páky mi taky vadily, věčně omlácené klouby a nedělalo mi to dobře na šlachy na palcích. Druhý rok mám X.0 s šaltrem X.9 a konečně pohoda. Řadí to jak víno, jednou seřídíš a neřešíš.

          0 0
          • JSt  

            to su rad, ze nejsem jedinej, kdo si nebyl schopnej nastavit sram packy, aby se mu pohodlne radilo a zaroven nemel rozedreny klouby do krve :-))

            0 0
        • pelhrimov  

          Řešení: Dualy a odmontovat z nich tu pomocnou páčku.

          0 0
          • Vhalasta  

            To se nějak nechytám..

            Myslím, že když tam dám X.9 gripy za 1200,– tak by to mělo vyhovovat. Kvalita by snad mělo odpovídat sadě, nevymýšlím žádné kombinace o kterých bych si nebyl jistý jejich funkčností a navíc předpokládám, že řadit dolů jde nejen po jednom kroku.

            Gripy mi prostě vyhovovaly více. Zatím v sezoně ještě zkouším si zvyknout ale moc to nejde.

            0 0
            • Bafoon  

              v netbiku za 1200 můžeš mít X.0 :-) X.9 tam stojí 820kč…

              0 0
              • Vhalasta  

                Jo, ď. Řešit to budu ale až v zimě, pak uvidíme aktuální ceny.

                0 0
    • cukerko  

      ked uz je taka tema, zneuzijem ten thread a spytam sa inu otazku: rad by som ostal pri Shimano Rapid Fire, ale podla toho co hovorite o Srame tak by som chcel vymenit prehadzovacku vzadu za Sram, bude to kompatibilne?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.