• dannycz96

    Zdravím :)

    Vlastním Sram Rival etap AXS 2×12 a pohrávám si s myšlenkou upgradu na Sram Red, popř. nový Force 2023. Vyplatí se kompletní upgrade nebo stačí jen výměna klik, převodníku, kazety a řetězu za Red? Co se týče váhy, tak si celkem dost polepším a po estetické stránce taky :) ty kliky s převodníkem vypadají parádně. Jinde jsem četl, že by měl být hladší a tichý chod řetězu. Ale co se týče samotného přesmykáče a přehazovačky, tak v tomhle se to moc nevyplatil měnit. Co si myslíte vy? Rád si vyslechnu vaše zkušenosti a názory. Díky moc :)

    0 0
    • Vrci  

      Když už, tak počkej na nový Red.

      0 0
    • McBlacky  

      nejvíc ušetříš váhově za kliky a kazetu. Zbytek, vzhledem k ceně nic moc. Já v 2× klikách force, force23 a red rozdíl nepoznám, ve funkci teda. Páky mi přijdou, že fungujou stejně a rival třeba se mi líbí víc než starý force.

      Jediný co prý funguje jinak je force23 smyk, ale investovat do toho zatím nehodlám. Mám force na gravelu, red/force na silnici a rival na gravelu ženy. Najeto na většině jednotky tisíc km.

      Myslím, že s příchodem red24 budou ceny komplet red sad někde kolem 1100–1200eur, což by mohlo být docela zajímavý. Force se dalo při uvedení force23 sehnat kolem 800eur komplet.

      3 0
    • dannycz96  

      Ještě bych se chtěl zeptat. Mám nakonec v plánu vyměnit převodník(48–35) + kliky, kazetu s řetězem všechno Rival za Red. Převodník jsem v Red verzi našel se stejným počtem zubů. Ale u Red kazety mají nejvíc 10–33. Přiznám se na rovinu, že zubům a odstupňování moc nerozumím. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli to bude všechno v pohodě šlapat, či jak se tahle změna zubů projeví. Díky !

      0 0
      • Vrci  

        Jak se projeví změna zubů? Vždyť je to trojčlenka ze základní školy. Co je ale problém, z kávové sedliny nepoznám jakou máš teď kazetu. Takže je těžké spočítat změnu převodového poměru když původní je 48–35 / x-y a nový 48–35 / 10 – 33.

        0 0
        • dannycz96  

          Koukal jsem na to a zapomněl jsem to dopsat, omlouvám se. Kazeta je 10–36

          0 0
          • Vrci  

            Takže teď máš druhý nejlehčí převod 35/32 a po výměně budeš mít nejlehčí převod 35/33, což je v podstatě to samé. Jak s tím vystačíš, víš jen ty. Jak často musíš řadit kašpárka.

            0 0
            • kadlec  

              A neni divny porovnat nejlehce prevod a druhy nejlehci. Mu ten soucasny nejlehci muze chybet

              0 1
              • Vrci  

                Budu psát trochu pomaleji.

                Chce kompletní Red. Chce zachovat kliky včetně převodníků. Kazeta se stejnými převody v Redu není. Kazeta z Redu bude končit v podstatě stejným pastorkem, který má teď jako druhý nejlehčí. Porovnání je na místě proto, že jde o dva téměř totožné převody. Jestli mu to bude stačit ví jen on a několik jasnovidců. Káva z páky nemá sedlinu a křišťálovou kouli nemám, takže já to nevím.

                1 0
                • dannycz96  

                  Jasný, takže jestli tomu správně rozumím, tak v podstatě co se týče převodu, tak nijak o nic nepřijdu, vyjde to skoro na stejno. Každopádně, kdybych si pohrál i s převodníky a hodil tam místo 48–35 třeba 50–37, tak bych těch lehčích převodů ztratil asi víc ale zas naopak bych si přidal, že? Nebo koukám, že mají ještě 46–33. Otázka nejspíš hloupá ale jak říkám, nerozumím tomu zas tak a snažím se nějak postupně na to přijít, jak to funguje????

                  0 0
                  • McBlacky  

                    Jestli jsi dost silnej a mas najeto tak kliky 48/35 nebo 50/37 coz ale uz je zavodni kombinace. 46/33 je idealni pro rekreacni jezdeni s kazetou 10–33.

                    0 0
    • jecnak  

      Měnil jsem na silničce kazetu a kliky z Rivalu na Red. Kazetu kvůli jsem nesmyslnému rozsahu dodaném výrobcem rovnou vyměnil za podstatně lehčí Red. Kliky jsem chtěl s wattmetrem a hmotnost těch ze sady Red je podstatně nižší a hlavně mnohem lépe řadí. Jinak mi funkčně nic neschází, respektive nevidím rozdíl, tak neřeším. Výhoda Rival brzd jsou levné originální desky stejné jako na MTB Elixírech. Co jsem ještě měnil jsou brzdové kotouče – originál Sram brzdí podstatně hůř jak Shimano.

      Na gravelu jsem nechal Rival kompletně (kromě kotoučů) protože nevidím moc důvod masakrovat Red na CX a gravel ježdění.

      1 0
    • Funnysek  

      Taky bych počkal na nový Red, bude to zase o hodně jinde..

      0 0
      • kubad  

        Tak cenově určitě, funkčně je současný v klidu

        1 0
      • McBlacky  

        Pocital bych ze i cenove ;) podle toho jak nacenili transmission xx1. 2500eur minimalne za sadu

        0 0
        • Funnysek  

          No není to nejlevnější už teď, ale dá se to korigovat, ted jedu na SH a u Di2 Ultegry stačilo vyměnit kliky a kazetu za Dura ace a váhově to šlo pod 7kg..Při celé Duře už to zase leze přes 200kk..

          0 0
      • gemini  

        Novej Red vypadá trochu jak GRX DI2…

        0 0
    • Funnysek  

      ..

      0 0
    • 666biker  

      su tie sram red axs páky naozaj citeľne také nepohodlné pre bežnú ruku, ked všade zvyknú spomínať ze sú také tučnéjsie a horské sa držia a aj menej komfortne stláča brzda ci uz pri uchope z hora alebo z dola.

      Rival páky su natom z tohto pohľadu komfortnejsie co čítam, no je to pri tých red naozaj také ze to môže vadiť?

      0 0
      • BTom1  

        Red jsou tučnější jak píšeš kvůli portům pro blipsy a multicliky.Mě Red vyhovuje víc než rival bez portu.To bude asi taky podle velikosti dlaní ne?Takže to vyzkoušej a uvidíš.

        0 0
      • BTom1  

        Taky mám rád na kole s řidítkami silničního typu(silnice,gra­vel,cx) hodně hmotnosti na předku(velmi dlouhý představec atd.)A když je té hmotnosti na rukách hodně tak mi přijde, že to opření ruk o „mohutnější“ plochu navrchu těla páky je pro mě příjemnější než na úzkém těle.

        Je mi jedno co si o tom myslíš já to tak mám.

        Zkoušením musíš zjistit co ti sedí víc a rozhodnout se sám.

        0 0
        • kajto  

          Radíš malíčkem?

          0 0
          • BTom1  

            To snad ani nejde?

            0 0
            • kajto  

              Ja to zkoušel jenom na sucho,ale mám menší ruce a zdálo se mně ,že malíčkem to je ideální,uvidíme ,až to projedu

              0 0
              • BTom1  

                Jsem myslel že si děláš srandu;⁠-⁠)Ne nikdy ani bych ho tam nijak nedostal.

                0 0
            • Vrci  

              Když máš ruce u představce, tak se dá řadit malíčkem po pružině. Smyk na lehčí, přehazovačka na těžší. Jde to bez problémů, ale jen s jednou značkou.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.