• Adam17

    Zdravím, potřebuji radu ohledně velikosti rámu kola. Jelikož mám 192cm a chci si pořídit nové horské kolo, chci se nějak optat abych náhodou nekoupil špatně a nevypadal na kole jak vosa na bonboně.

    Moc se mi zalíbil tento felt http://www.mojekolo.cz/…sc-bila-2013 , ale potřeboval bych vědět zda mi u něho stačí velikost rámu 21,5". Toto kolo sem neměl možnost zatím nikde vidět tak bych byl rád, kdyby se někdo našel kdo by mi v tomto poradil.

    Děkuji :)

    0 0
    • oddie  

      Jak dlouhé máš nohy?

      0 0
      • Adam17  

        od země k rozkroku 89cm.

        0 0
        • oddie  

          Na to je ta 21,5 naprosto v pohodě

          0 0
          • 19ala  

            taky myslím, já mám 200 cm a rám 23", na 192 bude 21,5 ok

            jen možná trošku píchnu do vosího hnízda – nezvažoval jsi 29" ???

            0 0
            • Dunde.e1  
              1. velikost rámu určujě jak bude vysunutá sedlovka. Zasunutá sedlovka je

              rozhodně špatná, čím je více vysunutá, tím více dokáže pohlcovat nárazy, tím že se trochu prohýbá. Ale všeho s mírou, od rysky max bych si jako hobík nechal trochu odstup ať nevypadám na kole přerostlý. Pozor taky na příliš vysoko posazenou štangli.

              1. Velikost (délka) rámu v kombinaci s délkou, sklonem, a vypodložením

              představce řidítek určuje jak moc budeš na kole natažený. Z přílišného předklonu tě mohou bolet záda, za krkem, z natažených rukou ti mohou trnou ruce. Rám 21" od jedné značky může být třeba stejně dlouhý jak jiný rám 23" od jiné značky na to taky bacha.

              >> Neber zbytečně velké kolo „do rezervy“, mělo by být tak akorát

              ke svým 191cm mám rám 21" (29" kola). Od středu klik po vršek sedla nastavuji cca 80,5cm.

              Hodně jsem zvažoval i rám 19", kde byla sedlovka více vysunutá a kolo vypadalo zavodněji, přitom stále měla cca 5cm do rysky max. Prodavač mi říkal, že bych klidně mohl mít i ten 19" rám (29"kola), ale dle slov mé ženy jsem na něm vypadal trošku velký, tak sem vzal 21", což s odstupem času hodnotím jako dobrou volbu, byť rozměrově si myslím že je na horní hranici toho co je pro mne vhodné. Myslím si, že ta 19" by mi také vyhovovala, naopak 23" bych už nedal.

              Tím chci jen říci, že 21,5" by mělo být dostatečné pro tvou výšku, do většího bych rozhodně nešel.

              0 0
    • Spathodus  

      Já měřím 187 cm a 15 let jsem jezdil na 21 rámu v 26" Pocitově mi přišel dost malej a když jsem se viděl na fotkách, tak to bylo ještě horší:-) Letos mi kolo ukradli, tak jsem pořídil 29" taky v 21 a jsem spokojenej. Vlastně v té 29" jsem možná měl vzít 19 (zkusil jsem projet oboje a i podle tabulek to tak vychází). Dobře se mi jelo na obou, ale ta 19 by byla o něco lehčí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.