Spodky na zimu - Moira Ultralight / Duo

44 nepřečtených
  • Marek8

    Mam zateplene capaky z LIDLu, s ktorymi som spokojny (material je ako ROUBAIX od kalasa). Avsak pod cca 7 stupnov mi uz v nich je zima, najma ma prefukuje v oblasti kolien a panvy.

    Chcel by som pod to nejake spodky – rozmyslam nad Moira Ultralight alebo Duo.

    Neviem najma, ci DUO nie je zbytocne hrube/teple na nohy.

    Na minusove teploty casom kupim membranove capaky od Kalasa, tak by bolo dobre aby sa tie spodky potom dali pouzit aj pod ne.

    Anketa: Ktore spodky na jesen/zimu?

    0x
    0%
    ine
    1x
    20%
    0 0
    • Delkim  

      ty čapáky máš s vložkou? dát pod ně spodky a ty pak mít na těle a až na to tu vložku, to není úplně ideální, by se ti mohly dělat opruzeniny atd…

      možná to někomu nevadí, ale já to jednou zkusil a nešlo to, se to shrnovalo atd…

      0 0
    • jecnak  

      Vozim capaky bez vlozky a pod ne klasicke kratke s vlozkou. Kdyz je extra kosa, tak pod mezi ne pridam jakykoli spodky. Jeste pohodlnejsi jsou kratke s vlozkou, spodky a volne zimni kalhoty.

      0 0
      • black.horse  

        jj, taky, krátké s vložkou celoročně, mám už roky stejný krátký i tříčtvrťáky, takže jsem si na vložku zvyknul a na zimu přes ně dávám čapáky buď bez nebo s membránou dle počasí. Ideální řešení takto kombinovat, sedíš na svém oblíbeném „polštářku“ a zároveň mixuješ vršky dle libosti. Navíc „svrchní“ čapáky dávám do prádla lehce méně často, naopak spodní furt, takže těm čapákům to lehce prodlouží životnost.

        0 0
        • Lister  

          Taky to tak dělám, ale koupil jsem si i dlouhé čapáky s vložkou – hodí se, pokud to už není na 3/4, ale je ještě relativně teplo – zbavíš se jedné vrstvy toho spodního prádla a tolik se nepřehříváš.

          0 0
          • black.horse  

            Tuto situaci řeším stylem 3/4 + návleky, alespoň jsou pak dvě tenké vrstvy přes kolena a zbytek je nalehko. Jen takových dní moc není.

            0 0
            • Lister  

              Už mě taky napadlo, pořídit si nějaké delší nohavice, rozstřihnout a mít pak jedny nákoleníky ke krátkým a jedny nábércovníky ke 3/4, ale zatím jsem se neodhodlal, protože do kombinace s 3/4 mám raději merino podkolenky.

              0 0
              • black.horse  

                Podkolenky nesroluješ do batohu, teda jo, ale je to opruz, jinak Tě s tím Merinem chápu.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Používám tu stejnou kombinaci, tedy roubaix 3/4 + teplé podkolenky a také mi to hodně vyhovuje.

                  Není to ideální na rychlou změnu během vyjížďky (kdy je třeba sundat i boty), na vyjížďce to ale málokdy měním. Tam vozím většinou podkolenky jen jako rezervu a nahodím jen sem tam.

                  Přijde mi to daleko pohodlnější než řešit nějaké návleky. Ale asi to je tím, že obecně nerad nosím jakékoliv návleky a trochu více používám jen na ruce. Na nohy vždy beru rovnou 3/4 tenké či teplé a pak k tomu ty podkolenky.

                  0 0
        • Marek8  

          a tie celoročné kraťasy máš „se šlemi“ ? ak áno, nie je to problém, mať na sebe „šle“ aj z kraťasov a aj z čapákov?

          0 0
          • black.horse  

            Elasťáky jedině se šlemi, nesklouzávají, netáhnou v pase a mám jistotu zakrytých ledvin. Dvoje šle mi nevadí. V zimě mám na sobě stejně spodní triko, nějakou prostřední vrstvu a bundu. Takže je to opruz být navlečenej a v tom oblečení se nějaké šle navíc už ztratí.

            0 0
    • Lister  

      Řeším to stejné, ale chci to pod tenké dlouhé tenké kalhoty abych se mohl ráno do mrazu dostatečně navléct a odpoledne se nepřehřál.

      Líbilo by se mi bezešvé prádlo s funkčními zónami, ale asi to bude mít větší smysl na horní polovině těla. Chci si někde osahat x-aero spodky, ale bojím se, že při gramáži 150gr už budou docela teplé.

      V každém případě z tvého výběru bych volil ultralite, protože Duo už je fakt docela dost teplé.

      0 0
      • jecnak  

        Gore dela dlouhe softshelove navleky. Pesne pro tyhle pripady jsou super.

        0 0
        • Lister  

          Nefuk ne, v tom se děsně zapařím.

          Navíc bych to stejně neměl jak kombinovat – ke 3/4 by to asi úplně nešlo a krátké jsou pro moje kolena pod 18 st nepoužitelné.

          Mám doma jedny dlouhé kalhoty, které jsou tak nějak mezi klasickou lycrou a rouibaix a ty bych do té kombinace chtěl používat.

          0 0
          • jecnak  

            Oni jsou tam ruzne panely se softshelem a roubaix. Jako vzdy to maji hodne vychytane, ze se v tom clovek nepari a neni mu zima. Akorat cena je jak za dlouhe kalhoty jine znacky.

            0 0
      • Lister  

        Když už jsem to sem hodil – zkoušel někdo od Moiry ty jejich bezešvé prádlo (x-aer, x-compact)? Problém je, že mají 2–3 velikosti (S-M, L-XL a někdy XXL) mně jsou věcí z L už volnější, ale zase se bojím vzít tu nejmenší, když v katalogu jsou v tom vyfocené i útlé holky…

        0 0
    • pocestny  

      Já zase zastávám ten názor, že když je někomu zima, tak by se měl asi kuwa obléct – tj. koupit jedny normální spodky (třeba moira duo) a jedny teplejší spodky (polartec) a nevymýšlet žádné ultralajty. A na vyjížďku si spodky vybrat podle aktuální teploty. Ty „ultralight“ moc nehřejou, fungují hlavně v tom, že odvádí pot od těla.

      Ta kombinace vrstev je už dle libosti.

      0 0
      • MlokCZ  

        Mám přesně opačný názor na ultralight spodky. Já bych řekl, že hřejou až až (a současně výborně odvádí pot).

        Na kolo je nenosím vůbec, protože se stejně pod čapáky blbě oblíkají (jakékoliv spodky, ultralight aspoň mohou být více upnuté protože jsou poměrně elastické, u duo to bude o hodně horší), když mám těsné čapáky a mimo velké mrazy bych se v nich uvařil.

        A to mám extra zmrzlé nohy, zimní tretry (i když jen ne tak teplé Defrostery) vozím už klidně při +12–13°.

        Opravdu hodně je ale používám na pěší. Mám tenoučké kalhoty, které nosím do rozmezí +10–20°.

        A v zimě pod ně nosím právě ultralight spodky a pak bez problémů až tak do –5°.

        A teď v přechodném období je ráno vezmu (když byly ty chladnější rána kolem nuly, dnes jsem je třeba neměl) a domů jdu jen v těch tenoučkých kalhotech.

        0 0
        • pocestny  

          Ahoj. To beru, ale od tazatele se asi odlišuješ ve vnímání zimy. Ty své vlastní ultralighty na kole nevyužiješ, protože ti na rozdíl od tazatele stačí čapáky až do chvíle, než nastanou kruté mrazy. Máš je na chození, což mi příjde jako úplně jiná kategorie vzhledem k tomu, že jakékoliv tenké membránové kalhoty neprofouknou jako čapáky.

          Ale ten tazatel tvrdí, že v +7°C mu je zima. Takže Ultralighty mu „vydrží“ do +2°C (?) než mu bude opět zima?

          Vlákno má název „Spodky na zimu“ tzn. spodky na zimu :-)

          0 0
          • Lister  

            Na minusove teploty casom kupim membranove capaky od Kalasa, tak by bolo dobre aby sa tie spodky potom dali pouzit aj pod ne.

            UL IMHO hřeje dost. Není nic horšího, než se totálně propotit a pak promrznout. Raději trochu chladu než se přehřát. Pokud ti je zima, vždycky můžeš trochu přišlápnout, když ti je vedro, tak to s hrubýma spodkama asi blbě vyřešíš.

            0 0
          • MlokCZ  

            Nemám jiné vnímání, právě že to máme téměř totožné.

            On říká, že je mu v roubaix v +7° zima. A já to mám úplně stejně. Právě kolem +7–8° beru místo roubaix už čapáky s membránou.

            A právě proto, že to máme podobné, tak vím, že přidat pod čapáky spodky nic nevyřeší.

            Profoukne to pořád, takže tenhle problém nezmizí a naopak ve výjezdu kde nefouká bude kolem 7° zbytečně vedro. Takže mu bude ještě větší zima, protože ve výjezdu se přehreje a pak profoukne.

            Spodky mají smysl až ve chvíli kdy už bude vozit membránu na přední straně a bude mu pořád zima.

            0 0
    • pOne  

      Ja jsem kdysi videl v KIKu v akci tyhle termo spodky (znacka Ergee). Chteli za ne ani ne stovku, tak sem rikal, ze je vyzkousim.

      http://www.mimibazar.cz/foto.php… (bohuzel jinou fotku jsem nikde nevidel)

      A nejsou spatny (kor za tu cenu!). Daji se vzit pod cyklovlozku a nejaky 2 a pul hodky celkem v poho jezdit bez „osoupany p*dele“ :) Ja je teda nosim v kombinaci s kratkyma cyklosortkama, kdyz je takovy pocasi jako ted (+12 apod). Nevim, jak dlouho vydrzi, jaka je kvalita zpracovani. Ale vyhovujou mi zatim. Daj se vzit i na beh.

      V zime mi zatim vzdycky stacily nejaky dlouhy kalhoty.

      Krom toho mam jeste Helly Hansen spodky, ty jsou silnejsi a vic „syntetictejsi“ a jsou pod cyklovlozkou tim padem „min prijemny“. Ale daji se vzit. Zpracovani je ale perfektni, vypada to, ze vydrzi vsechno. Jsou prijemny na noseni. Plochy svy parada.

      Pak mam jeste dvoje od Aley. Prumer. Sou drsnejsi, takze na kolo urcite ne.

      0 0
      • Laža  

        v tech Ergee jezdim druhej rok…a bez problemu, neparou se, drzi tvar..

        0 0
    • Dav...1  

      Craft Pro Zero Extreme

      0 0
      • Marek8  

        vdaka za tip, ale ten craft uz je dost drahy na mna a s moirou ultralight mam dobre skusenosti (tricko) …

        0 0
    • MlokCZ  

      To je hlavně tím profukováním. Na silnici je mi v +7° také zima v roubaix čapákách jak to fouká.

      To si beru už čapáky s neprofukem na přední straně.

      Spodky profukování nevyřeší a v kopci (při malé rychlosti když nefouká) bych se v 7° v roubaix + spodky uvařil.

      Pak to hodně záleží jak máš těsné čapáky. Může být problém je přes spodky natáhnout tak abys pořád nebojoval se shrnováním té první vrstvy.

      Osobně bych duo na nohy určitě nebral. V kombinaci duo + roubaix čapáky, to se akorát děsně zapaříš při teplotách kolem +7° a pak to stejně profoune.

      Když pořídíš membránové, tak pak do opravdu velké zimy se spodky pod ně hodit mohou, tam bych bral ultralight.

      0 0
      • Marek8  

        vdaka za radu.

        cize mi vychadza, ze sa zatial vybodnut na spodky, a kupit radsej membranove capaky na zimu a pod tych 7st. pouzivat tie.

        napr toto

        http://eshop.kalaswear.sk/…cierne-sedlo

        akurat neviem, ci tie capaky brat s vlozkou alebo bez? myslim ze ty si spominal ze mas zimne capaky s vlozkou, daju sa pod to dat spodky?

        0 0
        • pekum  

          Zimní čapáky kupuji vždy bez cyklovložky a to ze dvou důvodů:

          • čapáky používám i na běžky a tam mi vložka překáží
          • můžeš pak kombinovat čapáky se spodkami Moira Ultralight

          Když je tak pod –5 stupňů beru si toto (pořadí od těla):

          • boxerky s cyklovložkou
          • spodky Moira ultralight (perfektně odvádí pot a vytváří vzduchovouvrstvič­ku)
          • membránové čapáky bez vložky
          0 0
          • Marek8  

            vdaka to znie rozumne, mohol by si este pls odporucit nejake boxerky s vlozkou?

            0 0
        • MlokCZ  

          Mám všechny čapáky s vložkou. Bez membrány mám více kusů pro možnost častějšího praní.

          Používám je jak na ostro když je tepleji, tak když je trochu chladněji tak pod ně funkční trenky, které mají takové ploché švy, že mi nijak nevadí.

          A nijak mi nevadí, že je vozím ještě pod vložkou.

          Ultralight spodky mi ale takhle nesedly pod čapáky s vložkou, používám micro light od Progressu.

          Membránové mám také s vložkou a pod ně beru funkční trenky vždy, abych je nemusel tak často prát a ničit membránu.

          A cíleně jsem to takhle pořizoval.

          Mám pak ještě jedny čapáky bez vložky, které jsem před časem zkoušel a nakonec je nepoužívám vůbec, protože mi to ani trochu nevyhovuje.

          Nakupovat větší množství trenek s vložkou se mi nechtělo (ještě k tomu hledat něco co dobře sedí).

          A varianta letní kraťasy s vložkou pod čapáky, to mi vyloženě vadí a pro mě zdaleka nejhorší řešení. Na stehnech mám druhou vrstvu letních, která zhoršuje odvod potu.

          A pak mi vadilo mít dvoje šle a druhá zbytečná vrstva zhoršující odvod potu na spodní části zad.

          A nemám rád gumu v pase, takže ani varianta nemít na čapákách šle se mi nelíbí (navíc pak je horší přechod na záda).

          Na běhání a pěší mi čapáky nesedí, protože jsou tvarované pro jízdu na kole.

          A na běžky mám úplně jiné oblečení (na nohy + jinou bundu) než na kolo, takže ani tam jsem ty bez vložky nepoužíval (ani na běžky mi tvarově cyklo čapáky nesedí). Na běžky mám ne tolik upnuté kalhoty (Craft XC performance Storm – používám je v zimě i na pěší) jako čapáky (ale samozřejmě nic moc volného, v tom se pak jezdí blbě) a na běžky pod ně používám spodky poměrně dost často (také ty Moira ultralight).

          Čapáky bez vložky už bych si nekoupil, ale každý má v tomhle jiný systém.

          0 0
          • Marek8  

            hmm tak aj tato varianta znie rozumne :-) vdaka za rady.

            este by si odporucil nejake funkcne trenky?

            0 0
            • MlokCZ  

              V tom příspěvku jsem to psal v prvním odstavci, používám micro light od Progressu. Trenky budou ale hodně individuální, hlavní je aby za jízdy nikde nic netlačilo.

              A micro light je pro mě hodně příjemný materiál, což je potřeba když na tom přímo sedím.

              0 0
            • pekum  

              používám boxerky od Gore Bikewear, konkrétně Base Layer Boxer Shorts. Gore je drahá značka, ale na zimu se vyplatí si trochu připlatit.

              0 0
            • pekum  

              používám boxerky od Gore Bikewear, konkrétně Base Layer Boxer Shorts. Gore je drahá značka, ale na zimu se vyplatí si trochu připlatit.

              0 0
            • pekum  

              používám boxerky od Gore Bikewear, konkrétně Base Layer Boxer Shorts. Gore je drahá značka, ale na zimu se vyplatí si trochu připlatit.

              0 0
            • pekum  

              používám boxerky od Gore Bikewear, konkrétně Base Layer Boxer Shorts. Gore je drahá značka, ale na zimu se vyplatí si trochu připlatit.

              0 0
      • pocestny  

        S tímhle vysvětlením souhlasím. Moje doporučení na Moira Duo (výše) se vztahuje na teploty buď nižší, nebo pokud má ten Marek8 subjektivně větší pocit zimy.

        0 0
    • skorpion  

      duo nosim tak od cca –6 nizsie (pod volne cyklo nohavice). Tak do cca –12 to staci.

      Neviem, ako to mas ty, ale ja nosim nad +5 len volne sortky Endura a pripadne navleky na kolena (pod +10). Zima mi v tom nie je (nad tych +5)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.