• potápěč

    ahoj, chtěl bych si koupit rám full a můj výběr jsem zůžil na tato 2 kola. Specialized epic marathon 2010 a Giant anthem 2011. Můžete mi napsat postřehy Vás kteří tato kola máte. Tlumení, kvalita a všechny +/- těchto kol. Na tom giantu mě odrazuje to že budu mět další výdaje jako je sedlovka, přesmykač, střed a hlavně ta kuželka v hlavové trubce. Počítám tak dalšchí +3000 a to je docela dost.

    specialized

    http://www.bradsky.cz/…-p-4105.html

    giant

    http://www.giant-bicycles.com/…/8376/47198/

    0 0
    • nox159  

      cau kdybys chtel ram anthem X 2010 lehce jety a sedla by velikost XL tak se muzeme domluvit ;-)

      0 0
    • Turbo  

      Jestli ti nevadí, že je to spešl, tak epica!

      0 0
    • Bystrous  

      přestože je pro mě spešl kult, tak ten giant má luxusní design a líbí semi víc.

      0 0
      • potápěč  

        ten giant je opravdu krásnej. Design je povedený a barevně by se mi také víc líbil. Přece jen barva nejezdí a cena o 5 tisíc víc je už na mé poměry opravdu hodně. Potřeboval bych spíš srovnání obou systémů tlumení a možné rady čeho se vyvarovat. Design je pro mě opravdu až věc na 2nebo 3 místě.

        0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      sám řeším stejnou situaci a musím říct, že oba jsou krásný! Chybu neuděláš podle mě nikde.

      0 0
    • Hejdik  

      Asi bych volil maestro,čily Giant.

      Taky jsem pořídil,„novej rám“ Giant Trance ,sice jetej,ale v dobrým stavu.

      Už se nemůžu dočkat až ho pořádně provětrám :-)

      0 0
      • potápěč  

        nenajde se někdo kdo by byl schopen zhodnotit to tlumení na těchto kolech. Nebo dokonce někdo kdy by měl osobní zkušenost s ježděním na těchto koelch.

        0 0
        • Nainen  

          Jel jsem na starších modelech obou a přišly mi hodně srovnatelné. Giant má podle mě trošku citlivější zadní stavbu za cenu mírného pohupování. Doporučoval bych si je někde projet a porovnat, chybu neuděláš ani s jedním z nich.

          0 0
          • marošek  

            řeším podobné, dokážete rozdíly chování zadní stavby porovnat – popsat z vlastní zkušenosti? Na mtbr.com vítězí Epic. Borec s prodejny jezdící Anthema mi tvrdil, že je Maestro výrazně citlivější a přitom se nehoupe? Te´d mám Sp FSR Stumjumpera (2008 bez Brainu) a chtěl bych něco svižnějšího. Cop vy na to?

            0 0
            • potápěč  

              na anthemu jsem nejel a ten epic se nijak moc nepohupuje. Já jsem zase četl že ten anthem je citlivější a že se víc houpe než ten epic. Tak nevím

              0 0
            • Nainen  

              Vřele doporučuju si je půjčit, projet a udělat si vlastní názor co ti přijde pro tvoje použití vhodnější. Zkusím ti ale trochu shrnout vlastní subjektivní dojmy:

              1. Chování zadní stavby: Brain na Epiku se dá nastavit tak, že se zadní

              stavba ani nehne a má doslova raketové zrychlení, což je boží zejména když chceš jet ve stoje – toho u Anthema asi nedocílíš. Brain se dá ale i povolit a pak je zadní stavba citlivější, ale i houpavější. Na druhou stranu Anthem velmi zdařile stabilizuje houpání zadní stavby tahem řetězu a při jízdě aktivně kopíruje terén za cenu drobného pohupování (lépe zobe drobné nerovnosti ale prostě není tak kamenný jako Epik nastavený „na tvrdo“).

              1. Cena: rám Epika je o poznání dražší a jeho servis díky Brainu bude

              o něco nákladnější.

              1. Záruka: Specialized dává na rám doživotní záruku (platí i v ČR),

              na Giant je pokud vím 2 roky + 1 rok v případě registrace.

              0 0
              • McBlacky  

                i plně povolený brain na epiku je v citlivosti žehlení dost pozadu za anthemem (tlumič RP23). Za předpokladu, že jsou oba systémy dobře nastaveny na váhu jezdce.

                0 0
                • kubad  

                  Souhlas a plne zavrenypropedal na RP23 zadek na Giantu taky prakticky umrtvi. Ale musi se to prepinat na tlumaku rucne, Brain mysli sam :-)

                  0 0
                  • marošek  

                    Dík, kdysi(2006) jsem měl půjčenýho Epika a moje poznatky shrnu poměrně natažený- ryze sportovní posed, hůře ovladatelný, při zcela povoleném Brainu někdy znatelná hrana otevření tlumiče – surový přechod, někdy zadní stavba houpala aniž by teoreticky měla, při tlumiči někde napůl zadní stavba ztuhla a byla hodně nekomfortní. Oproti tomu SJ Comp 120mm příjemný posed v kombinaci s komfortním průjezdem terénu, skoro pořád na propedalu ale při razantnějším záběru se zadní stavba houpe a je měkká. A te´d Giant Anthem udájně: lepší využívání zdvihu díky svislému tlumiči dávající pocitově vyšší zdvih ( i dle recenzí) v kombinaci s svižným přenosem síly při záběru ( napnutí řetězu). Jaký je Váš pocit s Anthemu nebo je to jen „mediální masáž“.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Svislý tlumič nemá naprosto žádný vliv na chování zadní stavby. To je dané typem a konkrétním provedením přepákování.

                      A ten posed, to takhle nejde obecně charakterizovat. Posed bude takový, jaký ho kdo bude chtít (a to dle vybrané délky rámu, představce, podložek, řídítek, atd.). Klidně můžeš postavit Epica s extrachrtím posedem a klidně i ze zcela narovnaným.

                      Třeba M a L velikost se Epic x Stump. liší jen o 2mm délky. Takže hlavní rozdíl mohl být jen výškou řídítek nebo jinak dlouhým představcem.

                      0 0
                    • Nainen  

                      Podle recenzí je sice projev Brainu lepší každým rokem, ale pořád je to závodní kolo stavěné pro maximální výkon na úkor pohodlí. Od roku 2006 proběhly zásadní změny v Brainu takže se starším modelem bych ten současný moc nesrovnával. V roce 2008 byl zásadně přepracován systém opětovného zamčení Brainu a následně v roce 2009 Brain oddělili z těla tlumiče. Pokud chceš spíš pohodlný XC full na pohodové ježdění než závodní raketru, tak na Epika zapomeň ;-)

                      0 0
                      • marošek  

                        No právě, rád bych lehké kolo Xc ladění s dobrou odezvou do pedálu (takže tak trochu raketa) a zároveñ rozumnou mírou pohodlí . Takže takhle nějak to popisuje Giant pro Anthema. Pokud by to u kol s VPP bylo pravdou( Giant a SC )a ne raklamním trikem jsou kola založená na FSR komromisem nutně si pomáhajícím udělátky typu Brainu. Takže o to mi jde zda zůstat u FSR nebo zkusit VPP.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Ono je to hodně o stylu jízdy. Trošku více natvrdo nastavený Brain sice není vůbec žádná žehlička, ale má tu výhodu, že můžeš bez jakéhokoliv přepínání kdykoliv nastoupit bez ztrát ze sedla.

                          I systémy typu Maestro, co jdou slušně za pedálem, tak při ostrém záběru ze sedla se to rozhodně houpat bude, pokud to neomezíš výrazněji tlumičem.

                          A ne vždy máš čas přepnout tlumič na pltaformu. Navíc platforma musí být spíše více omezující, aby to ze sedla opravdu drželo. A to zase způsobí mírně horší citlivost s otevřeným tlumičem.

                          A někdo chodí ze sedla opravdu hodně, někdo skoro vůbec.

                          A také to hodně závisí na tom, jak kdo umí šlapat do kruhu.

                          Ideální to nebude ani v jednom případě. A jde o to, které vlastnosti více oceníš.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Brain bych viděl s použitím hlavně na závody pro přední umístění. I když se najdou jistě i tací, co jim sedí i mimo závody.

                            A na pohodové pohodlnější ježdění bych se Brainu zase obloukem vyhnul (i když i tady se najdou tací, co jim bude Brain sedět).

                            0 0
                            • potápěč  

                              nejsem člověk který může porovnávat to či ono. Na epicoj mám najeto 80 km. Tak půl na půl terén silnice. Dneska jsem měl 17 km přejezd zastavil jsem a zamkl jsem Brain a kolo se ani nehne. Chová se úplně jako HT. Schválně jsem vymetl díru a kolo se zhoupne i když mírně ale zhoupne. Do terénu jsem si brain otevřel a kolo žehlí jak má. Musím také podotknout že mám 73 kg a když jsem kolo kupoval tak mi pán 3/4 hodiny ten brain šteloval a ukazoval mi jak na to. Upnul mi kolo do trenažéru a meřil sag jak vidlice tak tlumiče. Říkal co a jak nastavit. Ono nastavit ten Brain je docela alchymie ale když se to dobře nastaví tak je to věc které si nemusíš všimnout a on bude procovat za tebe a hlavně pro tebe. Posed na kole si našteluješ jak budeš potřebovat. Já třeba kolo stavěl a na starém kole jsem měl rovná řídítka a představec 13 cm dlouhý. Dal jsem 1 podložku navíc pod představec a půjčil si představec 7 cm a je to úplně jiné kolo. Z chrta se stalo pohodové koločko. Jak jsem psal víš nemohu porovnávat to či ono jelikož je to můj první full a na jiném jsem nejel. Ber to spíš jako postřeh než jako radu.

                              0 0
                              • marošek  

                                Pokud to zrekapituluji tak Epic jednoznačný závodní stroj kdežto Anthem je blíže k pohodlnějšímu xc kolu. A ještě dotaz má vliv na charkteristice těchto kol karbon ??

                                0 0
        • Nainen  

          Ještě jsem si vzpoměl na jednu podstatnou věc a tou je záruka na rám. Spešl pokud vím dává doživotní, zatímco Giant v ČR pouze 2 roky + 1 rok v případě registrace. Vím to proto, že kámošovi Anthem loni prasknul ve sváru pod sedlovkou… Takže za mě Epic :-)

          0 0
          • Al Stra  

            doživotní záruka na životnost rámu platí u spešlu jen na hlavní rámový trojúhelník, ne na ložiska, kyvky, tlumič…

            0 0
          • zdenyk  

            Zapoměl jsi dodat, že kámoš je tlustý prase a také tak jezdí :)

            Za mě Anthem super, maximální spokojenost. S širšíma rodlama perfektní trailbike (pro mě). Se 192/98 tzn. XL na závodění a chrcení nemám chuť ani ambice. Ad. prasklý rám, dovozce Progress Cycle naprosto perfektní jednání, bez problémů výměna rámu. U menší velikosti bych se toho nebál.

            0 0
    • pepazdepa-84  

      Mám anthem x1. Jsem s ním docela spokojený, akorát bych uvítal na řidítkách zamykání zadní stavby. Jinak jak tady už někdo psal malinko se pohupuje oproti tomu speslu ale zase je jemnější v terénu. To jsou moje amaterské poznatky.

      0 0
    • royal  

      Nevim jak Special, ale Giant ma od 2011 na vsech kolech PressFit stred, takze pripadne majitele asi ceka zabavne meneni drahych lozisek pomoci nejakyho netrivialniho nastroje.

      Proste kdyz uz zakaznici prisli na to jak menit loziska na HTII za rozumnou castku, tak prisli s necim zase novym :-(

      0 0
      • potápěč  

        to máš pravdu ale to není jediná vychytávka kterou má giant. další a ještě zábavnější věc je kuželka v hlavě rámu. Když máš vidlici s rovným sloupem tak musíš koupit jakousi redukci která se ještě neprodává. Toto vše prodražuje ten rám. Když se podíváš po internetu tak toho spešla koupíš kolem 25 000 ale toho anthema koupíš za 28 a k tomu máš další náklady střed, hlavové složení, přesmykač a sedlovka a seš na 30.

        0 0
        • kubad  

          ale běž, ty kuželko, ten rám je stavěný na tapered vidlici,

          1,5 – 1,1/8" bohužel se to začíná prosazovat jako nový standard,a pokud nechceš měnit vidlici musíš dokoupit redukci.

          střed je součástí klik, a málokterý výrobce dává k rámu sedlovku a smyk

          a jinak si uvědom tohle:

          Spešl je doprodej 2010: Doporučená cena:39 999 Kč s DPH, takže je Giant ofiko o dost levnější

          0 0
          • Chiron  

            No on je spíš problém v tom, když koupíš rám a kupuješ i kliky, nebo máš vlastní. Tak stejně ke klikám dostaneš tak jako tak klasická misky HTII. Zatím sem nikde neviděl kliky u kterých by byl PressFit už v základu.

            Každopádně já uvažoval o Trance X3 nebo 4. Ale právě ten PressFit mě trochu deptá. Podle postřehů, co sem zatím četl, je to hůř utěsněné jak klasické HTII, míň to vydrží a ještě se to blbě vyměňuje. Kupovat pokaždé originál je dost nákladné a obzvlášť při jeho výdrži.

            0 0
            • McBlacky  

              a navíc není press fit jako press fit :/ což jsem nepochopil vůbec.

              za těch pár gramů to fakt nestojí.

              0 0
              • Pumsc  

                to je fakt jediná výhoda-pár géček?to je k smíchu

                0 0
              • Chiron  

                Jo to sem taky zůstal nechápavě civět co to má být. Giant tam má SM-BB71–41A, který sem nikde v ČR v prodeji neviděl. Jedině BB91–41B. A v techdokumentech shimano žádnou BB71 nemá. Takže zjistit jestli se to dá zaměnit nebo ne je slušná detektivka. Prostě jen důvod navíc, si něco takového vůbec nekupovat :/

                0 0
                • Turbo  

                  Jo není na starý dobrý ložiska vně rámu. Když si vezmu, že za rok je minimálně jednou měním tak děkuju, press fit pakárnu nechci…

                  Ale zase, kdo jezdí málo nebo moc kolo nerasí, tak mu ty ložiska můžou vydržet i dýl a hold to dá do servisu a když oni něco zkurví při výměně tak je to jejich problém.

                  0 0
                  • Pumsc  

                    to jo,ale pro lidi co si opravují bajky sami je to jen další nesmyslná kravina,včetně mě,už jsem byl prakticky rozhodlej pro Trance,ale tímhle mě nakrkli:(

                    0 0
                • funkatron  

                  az taky problem to nie je :)

                  0 0
                • McBlacky  

                  spešl má taky jinou :(

                  0 0
    • rock  

      Hmm … takže jsi připravený dát bezmála 30 litrů za rám; Anthemy '10 se dají koupit od nějakých 37 tisíc osazené Foxkou a SLX, Epic 2010 taktéž s Foxkou s X-7/X-9 za 47. No, asi víš, proč to děláš, ale připadá mi to docela nevýhodné.

      Jinak z těch dvou se mi trošku víc líbí Anthem …

      0 0
      • potápěč  

        ono musíš brát velikost a ten anthem bude stát taky kolem 45. Můj kamarád mi radil koupit celé kolo a prodat díly. Počítal jsem za kolik bych co prodal a vyšlo to +/- stejně jako za rám. Před rokem jsem kupoval novou vidlici, kola, brzdy a letos jsem potřeboval rám. Když jsem moji paní řek o peníze tak se kroutila jako žížala a já musel slíbit že budu do smrti hodnej.

        0 0
        • rock  

          Každý to vidí jinak, každý má jinou startovní pozici a jinou vizi cíle. Vzhledm k tomu, že máš spoustu nových dílů, tak ten sólo rám má možná smysl. Ale je to na hraně.

          Anthem X4 2010

          Anthem X3 2010

          btw Nevšiml jsem si, že už máš objednáno, takže už je to jen akademická debata.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.