• marošek

    Prosím uživatele Epiců pora´dte. Na BF jsem si přečetl o Epicovi to,že jsou problémy s tím aby fungoval podle původního záměru výrobce tedy aby se choval jako pevné kolo na rovném podkladě a jako full na rozbitém podkladě? Jsou s tím opravdu problémy? Kdybych měl shrnout svoje představy na nový kolo tak bych je shrnul takto: 1) po asfaltu-lehké kolo co jede ale je pohodlné – což je dáno spíš geometrií a sedlem 2) v lehčím terénu by ale měl full fungovat klasicky. 3) v težším terénu nejezdím rychle- bojím se o kolo (jednak peníze jednak čas v servisu). Tedy pokud by Brain „pouštěl“ jen některé podněty a občas zadní stavba nepředpokládaně ztuhla (což se podle některých stává) tak to bych Epica nechtěl. TAKŽE JE OPRAVDU EPIC 2006/2007 KRAJNĚ NEPOHODLNÉ KOLO KDY TLUMIČ PUSTÍ JEN NA VĚTŠÍ PODNĚTY NEBO ( ZVLÁŠ´T PŘI FDAE SOFT) JE TO V RÁMCI ZDVIHU 80/100 VYCHYTANÝ FULL KTERÝ SE ZA DANNÝCH PODMÍNEK (VÝROBCEM A JEZDCEM) CHOVÁ STEJNĚ KOMFORTNĚ JAKO JINÉ FULLY ??? Kolo jsem sice zkoušel, ale je to už pár měsíců zpátky. A to zkoušený Epic neměl tlumič s Fade. Te´d jsem jezdil Scotta Gzero team 80mm s tlumičem nastaveným na tvrdší projev (170–180 psi takže zdvih se ještě snížil). PROJEV EPICU NA ASFALTU JE SUPER, projev V TERÉNU SKOPCE DOLŮ taky až překvapivě dobrý – že by rozdíl jednočep a čtyřčep ? projev DO KOPCE párkrát to na kamenitým soupáků asi „koplo“ ale jinak byl pocit dobrý. Pro informaci jsem zkoušel i Specialized FSR ale zdálo se mě poměrně houpavý při zrychlení. BUDU RÁD ZA VAŠE PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI NECHCI LITOVAT A V TESTECH VELA JSEM EPIC NEVIDĚL.

    0 0
    • MlokCZ  

      Pokud ti jde o rychlost pouze na asfaltu, tak můžeš vzít klidně něco pohodlnější než Epic se 100–120mm vzadu. Na ten asfalt stačí Propedal nebo Motion Control a je z každého kola téměř HT. Už jsem konečně zkusil RP23 a pokud dáš tlumič na propedalu do polohy nastavení 3 (nejtvrdší), tak se to fakt už téměř blíží k locku (a od šlapání se to ani nehne, ono ani od podnětů z terénu téměř ne, jen od hodně velkých). A to byla RP23 od výroby s propedalem light (tedy nejnižší sloupeček hodnoty propedalů z těch 3 variant).

      0 0
    • homat  

      Můj výběr padl na Epica, mám ho asi týden a najeto okolo 100 km. Z dosavadních zkušensotí se systém chová přesně dle popisu výrobce. Líbí se mi, že nemusím myslet na žádné přepínání nabo nastavování zadního tlumiče. V nastavení na soft je kolo plně komfortní a bez znatelných zpoždnění na podněty terénu. V opačné pozici „firm“ je znát drobná „hranka“. Kolo plně plní moje očekávání, jízda přes kořeny nebo po rozbité cestě je komfotní, velmi dobrá geometrie,nízká váha, velmi dobré chování ve výjezdech ale i ve sjezdech, na rovných úsecích je jízda srovnatelná s HT. Nemůžu porovnat s jiným systémem nebo kolem, ale výběru rozhodně nelituji.

      0 0
    • PePu  

      Pokud chceš komfortní kolo, Epic nebude dobrá volba. Ono snad ani nejde vyrobit chrtí raketu, která bude zároveň pohodlná žehlička. Některá kola se tomuto přibližují, ale vždy je tam nějaký kompromis. Kromě geometrie záleží také na tlumiči (viz příspěvek Mloka) – vyzkoušej si např. SJ FSR s Propedalem, zda bude také hodně houpavý při srovnání s FSR XC. Epic je spíše chrtí stroj – čím jedeš rychleji, tím lépe funguje (čti snadněji se otvírá tlumič). Hodně tedy záleží na tvém stylu jízdy a v jakém terénu budeš kolo převážně používat. A pokud se ptáš na chování nového tlumiče (AFR), asi bude lepší zapátrat ještě někde jinde (např. MTBR, na B-F zřejmě nebude mnoho lidí se zkušenostmi s AFR).

      0 0
      • marošek  

        Předpokládám, že už někdo jezdí EPICA 2007 nebo se mýlím ?Prý jsou na nich opět tlumiče FOX Brain ale s vyšší citlivostí na podněty. Je mi jasné subjektivní hodnocení ale z předchozích diskuzí jsem se dozvěděl že jsou dva tábory. Jedni tvrdí, že systém funguje spomaleně a jen na některé podněty COŽ BY BYLO ŠPATNĚ a druhá část že funguje velmi dobře. A PAK SE ROZHODNI!

        0 0
        • prodi  

          tak je to ale se vším :) někdo rád Nissene, někdo Flite, nebo jiné (příklad)

          0 0
    • děd (ek)  

      Mám Epica s Brain Fade od dubna 06 (viz profil), najeto 4,2 tisíce, z toho min 80% mimo asfat nebo šotolinu. Základní zkušenost: je to sofistikované kolo, více než 300km jsem ho ladil (tlumení, posed), než jsem poznal vlastnosti různého nastavení. Brain je opravdu „mozek“. Bylo by to na delší diskuzi, v případě zájmu nabízím kontakt e-mailem (vondracek@enving.cz).

      0 0
      • termit  

        a nechtel bys to popsat ramcove i sem? pripadne, jestli budes posilat email maroskovi, neposlal bys ho i me? (email v profilu)…diky ti!

        0 0
      • marošek  

        To je právě to co mě na tom KOLE láká – inteligentlí pružení tedy pružení v okamžiku kdy je to nadefinované uživatelem. Pokud by to ALE FUNGOVALO JINAK – výraznější hranka či za určitých okolností vynechávající krok byl bych opatrnější. Pokud si ale laicky vezmu ono „závažíčko na prameni“ tak aby tlumič chodil musím s tím asi „šejkrovat“ aby to chodilo a bylo by logické kdyby si závažíčko občas sedlo na pramen i když to není potřeba. NEBO TO TAK NENÍ ???? P.S. a jak funguje „propedal“ a „motion control“ u inteligentních tlumičů stejně ?? nebo to je jen plíšek který potřebuje větší ráz na provalení oleje? Omlouvám se technicky vyspělejším za selské formulace. Dík za názory.

        0 0
      • tm  

        taky ted resim nove kolo a Epic s Brain Fade je zhavy kandidat, nemoh bys tu strucne popsat jak to vidis ty s tvym poctem najetych km

        0 0
        • PePu  

          Mám také BrainFade 06, jen o něco méně km (a asi v ne tak kamenitém či kořenovitém terénu – ještědský hřbet). Leccos jsem zde na fóru uváděl (mrkni do historie). Ve zkratce – čím rychleji jedeš, tím lepé funguje. Při hodně pomalé jízdě na větších kamenech (takových „minischodech“) se nemusí tlumič ani otevřít.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.