snad toto nokoho nepřesvědčí odložit helmu...

138 nepřečtených
  • johninho017

    http://cestovani.idnes.cz/…dpovedi.aspx?…

    ten pan štěpánek snad na hlavu už spadnul… Divím se, že takovým dávají vůbec novináři prostor. Jediný jeho argument je být pořád ve střehu.

    0 0
    • Vilém  

      Kazdyho vec. Nevnucoval bych to lidem nejakym zakonem.

      0 0
      • LRRTM1  

        Ale ona to není vysloveně jen věc dotyčného soudruha. Ono se to může týkat i druhých. Je to stejné, jako když se začalo mluvit o dovozu papírových aut z číny, co si odnášely z crashtestů max. jednu hvězdu. Pokud si v takovým autě namelu rypák a zhebnu, tak je to moje blbost, že jsem si nekoupil něco, v čem bych měl odřeniny od pásu a přeraženej nos od airbagu. Ale co když někoho, kdo si takový auto koupí někde potkám a nedám mu přednost? Ano, je to moje chyba ale chyby se prostě stávají. A místo toho, aby jsme si vyměnili čísla pojistek, a odevzdal jsem papíry na rok do čistírny, budu mít na krku zabití. A to samé je s helmou. Nemyslím, že by měla spasit každého, ani direktivní nařizování čehokoliv nemám moc rád. Jen se mi nelíbí, že na tom idnesu většina řeší nošení čistě subjektivně – mě se nic nestane, já jezdím pomalu, já předvídám…

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Míro, a když se srazíš s Tatrovkou, tak co? Tvoje chyba, žes nejel tankem? Stejně tak můřžeš trefit veterána, který se vyrobil v době, kdy o crash testech nebyla ani zmínka, můžeš trefit auto, který sice má tři hvězdy, ale jen díky lobby značky, která auto vyrábí…

          0 0
          • LRRTM1  

            Jasně, chápu, že tu nemůžem jezdit jen v SUV. Vždycky je tu riziko a žádný nařízení tohle nespasí, když se budou lidi chovat jak prasata. Já ale chtěl říct jen to, že nějaký normy mají určitej smysl a nelze argumentovat jen tím, že je to každýho věc. Myslím, že kdyby se něco takovýho stalo Tobě, tak bys asi byl taky rád, že pumpičkář, kterýho jsi sundal má jen prasklou helmu a Ty pavouka na skle.

            Veterány a pod. bych do toho netahal – vzhledem k počtu to asi není podstatná skupina.

            Ale je to můj subjektivní názor a nechci startovat flame. Možná máš pravdu Ty a účelnější by bylo všechny pásy, airbagy, ESP, helmy a odrazky zrušit a nechat to na zodpovědnosti lidí. Kdo ví. Já si to jen nedovedu představit.

            0 0
            • oddie  

              Víš, kolik prasáren by na silnicích ubylo, kdyby se místo řidičova airbagu na volant montovalo kopí mířící na hruď řidiče? :P

              0 0
              • LRRTM1  

                Jo, to věřím… ale tohle asi jen tak v EU neprojde :-D

                0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Těžko říct, jak říkáš. Normy mají smysl, o tom žádná. V první řadě rozum a pořád si to opakovat, dávat bacha, předvídat… A věřit :)

              0 0
        • ememem1  

          houby, tym ze nenosis prilbu nikoho neobmedzujes ani neohrozujes tudiz je prd kazdeho do cudzej hlavy. argument o liecebnych nakladoch a pod. je mimo lebo by sme mohli donekonecna diskutovat kde je hranica. a zakonnu poistku si plati kazdy.

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • LRRTM1  

            Nevím o tom, ze by mě zákonné pojištění ochránilo před trestem za těžké ublížení nebo zabití. Napsal jsem toliko svůj pohled na věc a podle toho se řídím. Helmu nosím i kolem domu, abych dával dobrej příklad mláděti. A kdyby existovala povinnost vozit helmu, tak ji uvítám. Chápu, že Ty ne, ale od toho existuje pluralita názorů. Netřeba se rozčilovat.

            0 0
            • ememem1  

              ja sa nerozculujem, len hovorim, ze tym ze nenosis prilbu nikoho neobmedzujes ani neohrozujes tym padom tazko ublizit na zdravi mozes leda jak sebe a to samozrejme zakonna zdravotna poistka kryje.

              0 0
              • Fran-tic  

                no, už se to tu nedávno psalo…to že nenosíš helmu, to je každému šumák. každopádně, když do tebe žduchne auto a tobě se rozemele hlava na sračky, protože si neměl helmu, tak mě to přinejmenším jako potencionálního řidiče nasere. Myšleno tak, pokud nemáš ty helmu, jedeš za SEBE, ale JÁ nechci skončit na psychině kvůli nějakému nezodpovědnému blběčkovi, který se mi tam někde smotá do škarpy. Takže i tím, že nemáš helmu, omezuješ druhé…

                0 0
                • ememem1  

                  a ja zas kvoli nejkaemu cyklistovi, co si kua nekupia auto a hotovo, tym ze mas bike potencionalne obmedzujes kazdeho sofera.

                  0 0
              • LRRTM1  

                Aha, tak to potom jo… tos jen nepochopil, co píšu :-)

                0 0
              • Mikikuba  

                řeknu ti svoji zkušenost jak to pojistka kryje bez helmy. Na začátku dubna mi na stopce nedala přednost ženská, přeletěla jsem auto a docela po pěknm letu fest pěkná držka. Vinna jasná a uznaná řidičkou. Přesto se každá pojišťovna ptá a měla jste helmu? Snažila jste se dostatečně vyhnout? Udělala jste vše pro to aby zranění bylo co nejmíň vážné?Já jen abys věděl jak to chodí reálně. Čili to není jak to píšeš.Helma mi za poslední 4 měsíce 3× minimálně zachránila zdraví. Nikdy jsem za pád nemohla a opravdu nešel předvídat.Takže asi tak.

                0 0
                • JSt  

                  zakonna zravotna poistka…

                  je to psane sice po slovensky, ale myslim, ze je to rozlisitelne od urazoveho pojisteni. ;-) zdravotni pojistovna se te opravdu na nic nepta.

                  za ctyri metry jit trikrat na hlavu, ale nebude imho nahoda pri normalnim jezdeni, mezi nama. s tim nikdy jsem za pad nemohla bych byl opatrnejsi. ;-)

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    za 4 mesice.a nahoda to je predtim 15 let nic.jezdim furt stejne.spis opatrnejc.takze tvuj soud je opravdu mimo.a opravdu jsem ani jednou reagovat nemohla.uvidis sam jak to jer az tu pojistovnu budes resit.

                    0 0
                    • JSt  

                      nemohla reagovat je neco jineho, nez ze si nemuzes za nehodu sama. dam ti svuj priklad. predjizdel jsem kolonu aut v jednosmerce ani ne metrovou ulickou ne uplne pomalu a jedno auto mne otevrelo dvere. reagovat neslo. ale objektivne jsem ***** ja, pac s necim takovym jsem mel pocitat a nespolehat se, ze to projedu. jestli si z nehody odneses, zes za to absolutne nemohla, dost dobre stejnou chybu zopakujes.

                      pojistovnu jsem resil ted nedavno, resp. neresil, pac se nikdo na nic neptal. ;-)

                      soudim z toho, co tu a na svem webu pises viz stret se psem Výsledek: prokouslé předloktí, přilba po smrti – opět už nevím pokolikáté mne zachránila… ;-)

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        nebudu se dohadovat.občas mě někdo sestřelil v závodě…klidně ať se každej zmrzačí jak chce ale já mám prostě názor, že by měla být zavedená povinně jako třeba pásyv autě.zkušeností okolo mne mám pár také už jsem víděla i mozek na silnici…nicméně si jezdi jak chceš tyhle diskuze jsou o ničem a končí takhle nesmyslně vytrháváním z kontextů.je pluralita ať má každý názoer jaký chce…nicméně tvoje hodnocení třeba mých pádů je naprosto mimo protořže o nich nic nevíš jen můj popis na webu. jsem ráda že policisté měli vždy stejný názor na nehodu jako já a netvrdili mi jako ty že si za nehodu můžu sama.to je vše a už je zas čas něco dělat neb jedu na ultra a je třeba se připravit a jak řekl nějaký tvůj kolega ***** lidi okolo:)

                        0 0
                        • JSt  

                          kdyz te nekdo sunda, ze lehnes, odskaces si to ty sama. je uplne jedno, ze podle nejakych predpisu jsi v tom treba zcela nevinne.

                          pro drtivou vetsinu lidi je lepsi vubec nespadnout, nez se rozsalovat a bit se v prsa, ze to podle predpisu nebyla moje chyba. a skoro kazdemu padu lze predchazet. kor kdyz toho hodne najezdis, mas urcite dost zkusenosti. ;-)

                          0 0
                      • Delkim  

                        takže tys tam neměl co dělat, on otevřel dveře a kdybys blbě spadnul, tak bez helmy jsi mohl být na místě mrtvej a ten chudák chlap by taky mohl jít do vězení za neúmyslné zabití?!!!

                        jezdit bez helmy nejen že riskuje člověk svoje zdraví, ale taky z prkotin mohou vzniknout fatální následky s následky i pro další účastníky případné nehody za kterou třeba ani nemohli, nicméně takhle by to taky mohli pěkně odskákat…

                        0 0
                        • JSt  

                          omyl. ja jel v souladu s predpisama, ovsem borec otevrel dvere aniz by se podival, cimz je porusil.

                          nicmene jsem se rozbil ja, tak to nebudu svadet na druhy, ale zkusim se z toho poucit, aby se stejna vec neopakovala. ;-)

                          0 0
                • ememem1  

                  urazova poistka neni zakonnna zdravotna poistka. a ja neobhajujem nenosenie helmy ale pravo dospeleho svojpravneho cloveka rozhodnut sa a nie pocuvat nariadenia nejakeho chujka, ktory generovanim poobnych kokotin co kdo ma a moze lebo si on mysli ze tak je to spravne dokazuje opodstatnenost svojej inak naprosto zbytocnej existencie.

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    na co ti je zdravotní pojištění když pak skončíš třeba jako schumacher???a ten přilbu měl. nicméně máš pravdu je to každýho věc ale já doufám,že se to uzákonní a bude tvrdě postihovat! je to můj názor a sama bych bez přilby nejela ani pro noviny a myslím si že umím provoz docela číst a i reagovat.nes­kromně…a názory že přilba nepomůže jsou u 90% případů úplně mimo mísu.nechce se mi to hledat ale jsou na to statistiky úrazů a následků

                    0 0
                    • ememem1  

                      ja nehovorim ze nepomoze, ja hovorim ze nechapem z jakeho dovodu si niekto mysli, ze ma pravo nariadovat nieco ostatnym len preto lebo jemu sa to zda spravne. (vid moj prispevok na teba nizsie)

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        jo prostě žiješ ve společnosti kde si volíš vládu parlament a ty lidi pak za tebe dělaj zákony a občas se ti holt nemusej líbit.jinak jedině žít někde v africe tam nevím jak to chodí…:)

                        0 0
                        • ememem1  

                          iste, tam kde je to namiest ok. cize regulovat spravanie tam, kde moze vzniknut skoda inemu. ale buzerovat ludi tak, tomu sa treba branit.

                          0 0
        • mirabike  

          navíc, když se bez helmy zrakví tak, že ne úplně, tak všichni ostatní platěj sanitku, záchranáře i následný léčení, případně ústav a příspěvek na kryplkáru… taky jsem pro maximání svobodu, ale zákony nařizující bezpečnostní pásy, přilby, auta plnící bezbečnostní normy apod. chápu a respektuju…

          0 0
          • ememem1  

            a o tom to je ze kto, na zaklade coho a kde urci hranicu. sudruhov co vedia co je pre mna za moje peniaze dobre mam viac ako plne zuby, ja vyznavam slobne rozhodnutie svojpravneho jedinca zo vsetkymi dosledkami.

            0 0
          • Vilém  

            Tyto argumenty mi prijdou mimo. Jaky je rozdil treba od toho, kdyz si vlastni blbosti zlomis nohu, nebo cokoli. To bys taky kricel, ze mel mit treba paterak, krunyr, nejaky vyztuhy kolen, nebo ja nevim co?

            Jak se stavis ke sportovcum, kteri se z vlastni vule sportem dopracovali k invalidite? Ti by taky nemeli mit na nic narok? Privodili si to sami, proc bych mel platit jejich lecbu z svych dani?

            Proste mi to prijde stejne.

            0 0
      • bagr  

        Nepopiram neci pravo na to mit jiny nazor ale u p.Stepanka mi to prijde jako ze trucuje jak maly dite aby byl zajimavej a bude tohle tvrdit i kdyz k tomu nema jediny racionalni argument.Takovy Hajek/Klaus chovani.Chce se asi nejak zviditelnit a nevi jak jinak to udelat.

        0 0
        • MirosPikos  

          Zrovna Klaus obvykle chrlí nebo chrlil mraky racionálních argumentů ;)

          0 0
          • arny71  

            :DDD

            Promiň, ale: :DDD

            0 0
            • Martin  

              to je panečku argument :D

              0 0
              • arny71  

                :) Stejně racionální jako ten nesmysl, co tady Miros napsal o tom narcistickém uplakánkovi. Klaus a racionální argumenty. Například jeho amnestie a její zdůvodnění jich je plná. Stejně tak jako vysvětlení oposmlouvy nebo jeho jeho racionální útěk před právníky.

                Když slyším – Klaus – , jen se směju.

                0 0
      • ememem1  

        bodka.

        0 0
    • MirosPikos  

      Být ve střehu a předvídat… vcelku dobrý argument jak pro helmisty tak nehelmisty.

      Já helmu vozím, dřív jsme jí nevozil a nedovedl jsem si jí na hlavě představit (argumenty jako že se mi bude potit květák a podobný). Ale teď si naopak nedokážu představit nemít helmu. A když se mi potí květák na nějakým výjezdu – není nic jednoduššího, než jí pověsit na bágl.

      Ale v životě bych nedokázal někomu helmu nutit – to už musí být věc každého z nás, jestli si chceme hlavu chránit nebo ne.

      0 0
      • jIrI___  

        To pocení květáku lze vyřešit i výměnou helmy za nějakou lépe větrající. Pokud je teda ta možnost :)

        0 0
        • MirosPikos  

          Jako že bych vozil dvě? :) Mám helmu v který je mi zima jak dobře je větrá. Ale když jede člověk dvě hodiny do kopce v 30°C ve stínu šnečím tempem… nepomůže mu nic a z helmy mě v takových chvílích pak začíná bolet hlava. Takže sundavám a dávám na batoh a jedu dál.

          0 0
          • jIrI___  

            Myslel jsem to v tom smyslu, že když někdo vozí XC modely, tak stačí výměna za lepší model. Ale když jiný vozí integrálu, tak asi těžko bude vozit dva škopky :)

            0 0
          • jIrI___  

            Ale je fakt, že dvouhodinové kopce v okolí naštěstí nemám :D

            0 0
          • MichaelSimek  

            me je naopak v helme lip, pze me to slunce nepali primo do palice ale odrazi se od helmy fuc

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • MirosPikos  

              Ano, proto jsem si pořídil helmu bílou :) Ale stejně jsou situace, kdy se prostě hlava vaří a pohodlnější je sundat jí. A pokud cesta nahoru vede po šotolině, kde nepředpokládám pád, pak mi přijde vcelku rozumný helmu pověsit na bágl a pokračovat horekopcom.

              0 0
              • LRRTM1  

                Já to dělám úplně stejně, jako Ty. Helma co mám sice větrá parádně, ale když vím, že se budu hrabat někde po lesní cestě hodinu do kopce. A kdo ví, jestli vůbec v sedle, tak ji dávám na batoh.

                0 0
              • Lišák  

                První helmu Limar Gianni Bugno 1994 jsem měl světle šedou, skoro bílou, potil jsem se jako prase, druhou Trek Vapor 2000, tmavě červenou, potil jsem se podstatně méně, zatím poslední Giro Animas 2006 mám černou a potím se v ní nejméně. Je to jen o větrání. Air tunely udělají své. Barva nehraje příliš roli, protože ta vrstva polystyrenu Ti hlavu od vrchní slupky dost slušně izoluje.

                Můj názor.

                0 0
    • Bretek  

      Do 18 ti let bych ji nechal povinnou a pak ať už si každý dělá co chce. Já sem taky dřív helmu nevozil, ale teď jsem si na ni tak zvykl, že když jsem ji minule zapomněl doma, tak jsem se pro ni vracel.

      0 0
      • Edwin  

        Ano, každýho svobodná volba, ale musel bys jezdit mimo veškerý dění. Pokud člověk jede v nějakém normálním prostředí,tak musí brát ohled na okolí.

        Příklad. Jsem na procházce s dětma, jede cyklista, dítě mu tam vběhne, cyklista se vymele. Dva možné scénáře:

        Má helmu – nabije si kokos, odře se, zjebe mě.

        Nemá helmu – má trvalé následky, nebo zemře.

        Rozdíl? Já jako rodič jdu sedět a nedoplatím se.

        Osobně bez helmy ani ránu a hrozím se, když vidím náctiletý jholky na kolech na silnici bez helmy, jak jedou vedle sebe a vykecávaj se. Vždycky mě z toho zamrazí.

        0 0
    • oddie  

      Ale to je skvělý argument, být pořád ve střehu a dávat pozor. Já to úplně přesně tak dělám. Akorát k tomu mám jako doplněk tu helmu :)

      0 0
    • BB  

      Pokud by byli bezhelmisti v jiném systému zdravotního pojištění, tak by mi to bylo fuk. Protože jsme všichni v jednom systému, tak musí mít každý zájem, aby se výdaje za léčení vynakládaly efektivně. Proto bezhelmistům nefandím a určitě to není jenom jejich věc. Stejné je s kouřením i když vím, že mě tady kuřácká lobby pěkně vyškolí, jak si to platí skrzeva vysoké daně za cigára.

      0 0
      • LRRTM1  

        Proto se říká, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. A já si myslím, že právě za touto hranicí by měly začínat závazný pravidla. Jedním příkladem budiž to, co tu píšeš Ty, nebo Edwin, na druhé straně vidím třeba nesmyslné nařízení na vození odrazek na kole za nesnížené viditelnosti.

        0 0
      • MirosPikos  

        A myslíš si, že systém socialistického zdravotnictví, potažmo zdravotního tzv. pojištění u molochů typu VZP je efektivní? :)

        0 0
        • BB  

          určitě není, ale to neznamená, že ho musím sdílet s kaskadéry.

          0 0
          • MirosPikos  

            Myslím, že se tě to nějak nedotkne. Ve VZP zmizí skrz dozorčí radu takový peníze, že se nějaký kaskadér stává kapou v moři.

            0 0
      • JSt  

        urcite nefandis ani obecne cyklistum, protoze z kola je spousta zbytecnych urazu :-)

        0 0
      • Lister  

        Já behelmistům fandím. jsem totiž toho názoru, že když už se má něco dělat tak pořádně, takže když se vysekat, tak prosím tak, aby zbyla práce už jen pro havrany.

        0 0
        • oddie  

          Ještě když zbydou nějaké náhradní díly není špatné…

          0 0
        • Jenda  

          tak zase ze sveho titulu kdyz to nekdo odflakne, tak to (ho) muzes dodelat :-D

          0 0
      • ememem1  

        ja by som zasa bol za presun do ineho systemu vsetkych co sa volaju mojzisek alebo podobne. proste lebo sa mi nepacia rovnako ako tebe fajciari. neplatia si snad fajciari rovnaku zakonnu poistku ako nefajciaci cyklisti? tak preco si myslis ze tvoje prachy su nejake lepsie? mimochodom moja babka zaraduje cysklistov do rovnakej kategorie ako fajciarov – nezodpovedne hazarduju.

        0 0
    • Pavel  

      Jezdím v přilbici (kolo i lyže). Na kole jsem „zrušil“ už dvě; v první byla díra od šutru na úrovni spánku (nemít ji, tak je to asi tutovka), druhá „jen“ praskla, ale protože si z toho nepamatuji vůbec nic (ani co bylo před tím a potom), tak zřejmě jí vděčím za to, že to byla „jen“ ta komoce a otřes mozku. Jsem holt padlý na hlavu… :-DD

      Pseudoargumenty typu „jezdím opatrně, mám vše pod kontrolou, nemůže se mi nic stát“ jsou směšné. A „argument“, že kvůli přilbě jezdí lidi víc nebezpečně, než bez ní, protože mám přece krwa přilbu a nemůže se mi nic stát, je blbost na entou..

      Nicméně, je to každého boj (teda každého od 18)…

      0 0
      • Fran-tic  

        souhlas. jinak těm bezhelmákům bych doporučil se kouknout na úrazovku i na vážnější případy. Spadnou pěkně pičatě se dá i při jízdě do kopce (a to klidně i nevyplé spd). Takže mám vše pod kontrolou je až k smíchu.

        0 0
    • Jamin  

      Kdo trochu víc jezdí na kole určitě čas od času spadne. Je dobrý mít na to přilbu. Povinně bych to teda nezaváděl, přece jenom by to měla bejt každýho věc jak se staví ke svýmu zdraví, ale volat na výletě sanitku někomu kdo má rozbitou palici, jenom proto že by mu nedržel nagelovanej účes – to prostě zkazí den.

      0 0
    • Lišák  

      Mě tam docela zaujalo to, že má Štěpánek v helmě zhoršené periferní vidění a ta ženská, co pokládala nějakou otázku, že jí vadily ve výhledu řemínky… Pokud si někdo neumí seřídit a nasadit helmu, tak by snad memusel svoji nešikovnost dávat ostatním za vzor.

      0 0
      • Bretek  

        Souhlas, to může napsat jen totální idiot a ještě se tím chválí.

        0 0
    • jecnak  

      Uprimne tomu panovi bez prilby preju, aby na kole nikdy nespadl a nesvihnul se do hlavy. Verim, ze jezdi v takovem prostredi, kde vsichni vcetne nej davaji porad pozor.

      0 0
      • Pavel  

        Nejvíce směšný „argument“ mi připadá ten, jak uvádí, že přilba nemá na nehodovost vliv. No já teda nevím, ale když křapnu na zem, praskne mi přilba a já vstanu a jedu dál, tak se asi do statistiky nehod nedostanu. Tam bych se dostal, kdybych křapl bez přilby a místo ní mi praskla lebka. Ona sice lebka narozdíl od přilby sroste (teda, někdy, pokud to člověk přežije) a „zdarma“, prasklou přilbu musím nahradit novou a zaplatit si ji, ale i tak budu nadále jezdit s blembákem…

        Ano, člověk může na kole umřít i v přilbě, přilba rozhodně není samospasitelná, ale případů, kdy přilba MOHLA zachránit život, je asi docela dost (například Tesařík, nebo jak se ten muzikant yoyo-bandu jmenoval).

        0 0
        • oddie  

          No, na nehodovost asi fakt vliv nemá. „Jenom“ na následky těch nehod…

          0 0
        • MirosPikos  

          Já měl zato, že snad umřel dřív než dopadl. Jinak ale souhlasím, helma by spoustu lidem život zachránila a stejně tak by tu spousta lidí nebyla, kdyby helmu neměli. Ale to už je nebo byl jejich business, jejich život.

          0 0
        • jecnak  

          Vsak co chtit po bulvarnim platku a jeho ctenarich.

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Evidentně už se mu to stalo, asi ne jednou.

        0 0
    • Fran-tic  

      má pravdu, i na DH WC už se nenosí http://www.youtube.com/watch…

      0 0
      • LRRTM1  

        Bych spíš řekl, že ten se rozhodl, že helmu nebude nosit až v cca. polovině držkopádu :-)

        0 0
    • šimlos  

      Helmu nosím vždy.Ale je to moje rozhodnutí na základě zkušeností a zodpovědnosti.Chápu povinné nošení přileb u dětí ale tím to končí.Jinak skončíme tak,že neuděláme krok z domu bez osobního airbagu,integrální přilby a dýchacího přístroje,abychom si nedej bože náhodou nedýchli někde kouře z cigarety nějakého nezodpovědného člověka,který si odskočil zapálit před barák v rámci jedné hodiny denně,která bude v EU určená ke kouření…Protože,kdo to pak má platit,že..

      0 0
      • Lišák  

        Chápu povinné nošení přileb u dětí

        Jaký to má důvod? Za děti jsou zodpovědní rodiče, pokud rodiče uznají, že helma není potřebná, a jejich potomek zemře, je to přeci také jejich věc, ne? Nebo dítě je státní, proto mu může stát nařizovat? Proč je dobré omezovat osobní svobodu rodičů?

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • Snake1194  

      Tohle je názor jednoho opravdového cyklisty. Tom Ritchey :-) Bylo horko, Tom na sebe natáhl dres s ustřiženými rukávy (podle způsobu to vypadalo na práci nůžek na nehty). Trochu mě zarazila absence přilby na jeho hlavě – vždyť je známý, může být idolem mnoha mladých jezdců a jak jinak jim jít příkladem, než sám pečovat o svou bezpečnost. Jeho reakce mě překvapila: „Devadesát procent úrazů hlavy je v obličejové části, kterou helma nechrání a její používání je jen následek reklamních kampaní výrobců pro zvýšení prodeje.“ Na mou poznámku, že oněch 10 %, kterým může helma pomoci, není málo, jen s pousmáním pokrčil rameny. „Starého psa novým kouskům nenaučíš!“

      Jinak já bez přilby ani ránu.

      0 0
      • MichaelSimek  

        a ja v oblicejove casti zadny uraz nemel, ale helmova cast uz dostala ranu nekolikrat…co dela na tom kole ze pada jenom na oblicej?

        0 0
    • Meduza  

      Helmy jsou pro slecinky.

      Ja chci umrit jako chlap a ne skomirat na pristrojich jako Michael Schumacher.

      Je krasne, prestante teoretizovat a sup ven.

      Jdu se projet na Plesivec a helmu si teda vezmu no :)

      Ale nerad bych, aby mi to nekdo prikazoval.

      0 0
    • iron.hide  

      ten Štěpánek, to je nejakej pan ***** ne?

      0 0
      • Lišák  

        Není. Přeje vždycky „Hezká den“, stejně, jako Honza 729, když někomu mezi řádky napsal, že je vlastně *******. Takových lidí si vážím. Myslí to upřímně.

        0 0
    • raw 4  

      Helmu jsem začal nosit, poté co jsem při sjezdu skončil 10 cm od stromu. Krupnul jsem si do textilu a bez helmy už ani metr.

      0 0
    • Teofilix  

      Já teda s ním souhlasím. Helma není třeba pokud jezdím hlavou, ale osobně jezdím jen po silnici. Být bajker jako je vás tu většina, tak asi helmu také nosím. Je to, ale zase o tom zda jezdí člověk jak blázen šíleným terénem nebo jen na pohodu.

      0 0
      • Pajas04  

        Muzes jet klidne lehkym terenem s mirnym sklonem, ale udelas chybu a jsi na zemi.

        0 0
      • MichaelSimek  

        Pockej az budes jezdit hlavou…po asfaltu

        0 0
      • Fran-tic  

        tady pořád někteří nechápou, že stačí nevycvaknout spd, sletět (třeba na cestě) debilně na patník a deš přímo na spánek. Osud je děvka, teď jestli to stojí za to riziko :)

        0 0
        • Lišák  

          Tak nevim. Nášlapy vozím 20 let a ještě se mi nestalo, že bych při pádu zůstal nacvaknutý. Nevozím je nijak moc volně, spíš přitažené, ale při pádu jsem vždycky letěl od kola. Zatím.

          0 0
    • Bombos3  

      Popravdě řečeno jsem nečetl celé téma, takže jen vyjádřím svůj názor a postoj k problematice.

      Je statisticky prokázáno, že v naších podmínkách cyklisté používající helmu prakticky neumírají. Spočetli bychom je na jedné ruce/rok, což je s ohledem na množství nehod cyklistů… statisticky i prakticky bezvýznamné. V oblasti těžkých zranění též dochází k výraznému poklesu četnosti v porovnání s cyklisty bez helmy.

      Osobně helmu nosím ve 100% případů a to proto, že je to minimum, které mohu spolu s řádně vybaveným kolem a rozumným chováním udělat pro opravdu výrazné zvýšení bezpečnosti. Byl bych rád, kdyby ji (řádně nasazenou) nosili všichni, ale nezdá se mi správné ji direktivně zařizovat všem. Spíše bychom měli jako společnost zaujmout postoj, že jízda bez helmy zkrátka není správná a jejím nošením jít příkladem a většinovým postojem třeba kombinovaným s preventivními akcemi přesvědčit menšinu. Naopak pokud bude plošně nařízena, tak může zcela reálně dojít ke snížení jejich nošení, jelikož má velká část lidí tendence obcházet a porušovat pravidla.

      0 0
    • winter78  

      Poznám borcov ktorí majú kvalitné XC mašiny a cesťáky, najazdia do roka viac než 10 000km, maratóny a hobby závody…a keď som sa jedného z nich pýtal či ich baví viac terén alebo cesta, tak odpoveď znela že terén…preto lebo tam nemusia nosiť helmu :-) . Fakt názory ,radosti z jazdy a ciele cyklistov sa veľmi , ale naozaj veľmi líšia.

      0 0
    • iron.hide  

      ved ten stepanek si normalne sere do huby, aha:

      na otazku „Říká se, že od dob, co se běžně nosí helmy, počet úrazů neklesl…“

      odpovedal:

      Vít Štěpánek: Pocet urazu, alespon tech fatalnich, klesl vyrazne. V Cesku: rok 1995 mel 146 usmrcenych cyklistu, rok 2012 „jen“ 64, tedy pokles vyrazny.

      no co si mam o nom mysliet?

      0 0
      • Bombos3  

        Ještě bych doplnil: http://bezpecne-ops.cz/page/166

        cituji:

        „V roce 2011 bylo v ČR usmrceno celkem 50 cyklistů, z toho v 45 případech neměl zúčastněný cyklista přilbu. V roce 2010 bylo toto číslo ještě vyšší. Celkem bylo usmrceno 70 cyklistů a 63 z nich vyjelo bez přilby. V loňském roce počet usmrcených cyklistů opět narostl a to na 64 cyklistů, 54 z nich nemělo přilbu, což činí 84 % z celkového počtu usmrcených cyklistů.“

        0 0
    • HonzaRez  

      Nezaznělo tu vůbec to nejdůležitější a to postoj široké veřejnosti.

      Široká veřejnost s kanárkovskými oblečky a helmami má naočkovanopu doktrínu, že s helmou se jim nemůže nic stát a že jsou nesmrtelní. Z toho důvodu jsou nejnebezpečnější skupinou účastníků silničného provozu…

      0 0
    • Nikovlas  

      Ten pan Štěpánek mi připadá trochu jednodušší. Je jasné, že jsou lidi, kteří nejezdí na hraně svých schopností a zároveñ už mají dost zkušeností se silničním provozem i situacemi na kole všeobecně… prostě najezdí za rok tisíce km a vyhýbají se všem rizikovým situacím – ti tu helmu dost možná něpotřebují… a taky to vědí – a nějaká „masáž“ je vůbec nezajímá – ani na ně není cílená. Jde spíš o to, že cyklistika zažívá v posledních letech boom a na kolo sedá spousta nezkušených lidí, kteří dělají chyby nebo třeba jen neumějí dostatečně předvídat chyby ostatních. A to je ta skupina, která by tu helmu měla nosit. Naprosto souhlasím se zákonnou povinností helmy pro děti, jelikož právě děti do mnou zmíněné kategorie cyklistů patří – až budou zkušenější, sami se můžou rozhodnout. Povinnou helmu pro dospělé bych nezaváděl – stejně – helmu jsem začal nosit jako malej (byl to nezvyk) – a teď je pro mě nezvyk ji nemít – každý podle svého gusta. Vidím trochu paralelu s pásama v autě – dřív se moc nepoužívaly – typický argument byl „jezdím už XX let a nikdy jsem nic takovýho nepotřeboval“ – ale statistiky úmrtí ukázaly, že pásy pomáhaj – tak se jejich používání uzákonilo – a dnes je to pro každého automatika a nemyslím si, že by to lidi nějak obtěžovalo. Zákon nás prostě vychoval – a v tomhle případě si myslím, že je to jen dobře.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.