• zbartos

    Jen kvůli informacím o článku ad 1 + diskusích k němu (v ad 2 jsou i čerstvé fotky II. etapy, kde jsou na části trasy i doubletracky určené prý i pro vozíčkáře…):

    1,

    http://ekolist.cz/…poradne-uzit?…

    2,

    http://www.rebelbike.com/…e_detail.php?…

    Anketa: Chcete aby se z vašich daní budovaly v nedotčené přírodě umělé cestičky určené výhradně pro cyklisty

    ANO
    67x
    61%
    NE
    40x
    36%
    0 0
    • karliner  

      Dám to tedy i sem, aby to nezapadlo – je pravda, že se na „Singltreku pod Smrkem“ chystá zavedení závor, turniketů a mýtných bran, čili že vjezd bude po zmapování zájmu a „naplněnosti“ zpoplatněn?

      0 0
      • JMT  

        Jesli to bude alespon 5* tak velky tak budu klidne platit. To co tam je ted mi prijde spis jako demoverze a ta by mela bejt zadara.

        0 0
      • ZuzicK  

        Z fb profilu Singltreku: Dostavaji se k nam informace, ze se pry planuje zavedeni poplatku za vjezd na stezky. K tomu muzeme rict jenom to, ze je to naprosta blbost:-).

        0 0
        • zdenyk  

          Zajímavé, protože informaci o plánovaném zavedení poplatku jsem osobně slyšel z úst p. Kvasničky o velikonoční sobotě přímo na Singlu pod Smrkem.

          0 0
          • ZuzicK  

            Kvasnička toho nakecá :-) Jestli se tam ale poplatek zavede, tak už mě tam nejspíš neuvidí.

            0 0
          • Jenda  

            tak da se to pochopit, jeste jeho podnikani neni natolik rozjety aby vystacil bez penez clenu Cemba :-/

            0 0
        • JSt  

          ja jim verim!

          0 0
        • Volf  

          Proč si myslíš, že je to blbost ? Jak si představuješ další a na 100 % nutnou údržbu a opravy toho veledíla ? Dnes se všechny ,, cyklostezky ,, staví z peněz evropských fondů. Takže všude panuje čilý stavební ruch, asfaltuje se, malují se pruhy a krajnice, ale nikdo nechce mluvit o tom, že na opravy již nikdo nedá ani kačku. Takže nakonec budou muset obce nebo potažmo stát tuto situaci řešit a ty stezky budou vypada úplně jako naše silnice. A zde se bavíme o nějakém minimálně polosoukromém projektu, který bude muset řešit úrdžbu. A jak asi , Myslíš si, že sponzor bude cpát peníze do něčeho tak neviditelného jako je oprava singlu ? Nebo věříš snad na práci dobrovolníků ? A když to zpoplatní, tak to umře, protože si troufnu tvrdit, že většina z těch plamenných obhájců ve chvíli, kdy za průjezd bude muset dát nějakou pětku tam už ani nepáchne. To že by tam lítal kvasnička s lopatou, tomu snad nevěříš ani v nejbujnějším snu a to ještě nemluvím o tom, že do těchto věcí pravielně zasahují komunální volby a výměna zájmů na jednotlivých radnicích.

          0 0
          • karliner  

            Zuzicka jen zkopírovala to, co na facebook napsala hermová…

            0 0
            • Volf  

              To také není žádný útok na Zuzičku, protože to bych si ani nedovolil. Je to jen určitá úvaha, jak bude vše dále krystalizovat.

              0 0
              • kolombo  

                Myslím, že dříve nebo později se bude za provoz všech zařízení na podporu turistiky nějak platit, ať přímo, nebo zprostředkovaně.

                Ve většině kempů platíš i rekreační poplatek, který jde obci, některé projekty jsou financované z parkovného, jsou oblasti, kde se prodávají skipasy i do běžeckých stop.

                Aby to regionu dávalo smysl, tak se prostě musí někde vytvářet přínos pro místní, který by měl být stejný nebo vyšší, než to, co stojí stavba a provoz.

                0 0
                • Volf  

                  Já to chápu a dokonce tomu i rozumím :-) ,ale myslím si, že většina přikyvovačů to nepochopí a hlavně nebude akceptovat.

                  0 0
                  • kolombo  

                    Tak, jako si lidi zvykli platit za parkování a lyžařské vleky, tak si zvyknou i na tohle.

                    Na dálnici taky většina lidí jezdí s dálniční známkou. I když věřím tomu, že je pár jedinců, co raději jedou z Liberce do Prahy 2 hodiny, než zaplatit a jet to 45 minut.

                    0 0
                    • Volf  

                      jenže se asi shodneme na tom, že většina těch najivních snílků bláhově věří, že to někdo dělá pro jejich bezplatné užívání. A jsme opět u merita věci. Dokud nedocílíš změnu legislativy tak, aby jsme se dostali z volného přístupu do krajiny k zákazu volného bikování, tak takový komerční projekt nebude lidmi využíván.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Fungovat to může uplně normálně, stejně jak jezdíš třeba k přehradě nebo třeba chodíš po Krkonoších pěšky, na běžkách, na skialpech. Vše samozřejmě „zadarmo“.

                        0 0
                        • Volf  

                          Nevěř tomu. Je sice fakt, že před rokem 1989 si nikdo neuměl představit, že by někdo platil za vodu ve flašce, ale že si postavíš nějaký singl v lese a budeš vybírat vstupný, tomu prostě nevěřím. Tedy tomu, že to uživí nějakého správce nebo provozovatele. Když si pronajmeš starou a obrovskou tovární halu, tak uděláš singl, bary a budeš tam pouštět muziku, tak věřím tomu, že ti tam budou lidi za penze chodit, ale u singlu tomu prostě nevěřím.

                          0 0
                    • mr.antik  

                      to jo, ale v čem to zaplatíš, to je věc druhá. Spíš to vidim na nějaký parkovný, turistický poplatky, pronájem prostor pro půjčovnu kola, pronájem plácku pro karavan s občerstvením,pro­nájem billboardu pro Meridu a cykloworld atd…

                      Nějaký turnikety nebo vstupenky jsou dost nereálný.

                      0 0
                      • Milan  

                        Jasně, sponzoring. Jen přesvědčit sponzory, jak má vypadat dnešní investice do reklamy. Třeba k čemu cpát reklamu do komerční televize, která se topí v penězích na nákup dalších komerčních sr…cek?

                        Co takhle poslat peníze z reklamy do singletracku. Alespoň tedy já takto přemýšlím a říkám co má jakej smysl.

                        Pod Smrkem zkousnu citlivej poutač ve větvích a na Hubertce, pokud mi dojde, že tím se podporuje dobrá věc-ne jen ten výrobek ale i ten singletrack a jeho údržba. A pak si řeknu, myslej to dobře, podpořím, jdu a koupím. Reklamu v TV beru jako odpornej zmetek vyrušování a vlezlosti kdy ani jeden z těch producentů toho zmetku pro mne nemá hodnotu a odmítám jak podporovat vysílatele, tak produkt. Nic nechci nikomu podsouvat, jen mne to napadlo, jak nezpoplanit to co nás všechny baví. (Pozn. za vleky moc neplatím, běžkuju.) Na tohle téma se dá rozvíjet diskuze dál. Jednou může bejt smrk zaplavenej lidma a zpoplatnění bude jedna z možností regulace účastníků na treku.

                        0 0
                        • JSt  

                          sponzoring a reklama jsou dve odlisne veci ;-)

                          0 0
                          • karliner  

                            spíš bych řekl, že sponzoring je jednou z forem reklamy

                            0 0
                            • Bomba+  

                              Spis bych rekl, ze sponzoring je jedna z forem jak z eserocka vytahnout penize pro majitele…a o money laudering uz ani nemluvim (i kdyz to asi nebude pripad sponzoringu lesni cesty :-) )

                              0 0
          • mr.antik  

            asi nežiješ v realitě…

            Tak se podívej na tyhle věci. Někde to funguje, někde holt ne. Ale takový skateparky (taky peníze z různejch fondů) už jsou dávno obměněný za peníze měst, protože ta životnost je pár let a někde to chátrá a sami lidi si to nějak udržují, pokud chtějí.

            Se singlem – nechápu v čem by měla spočítvat ta masivní udržba. Že se žula obrousí? Že někde popadá strom? Že někdo krade značení? Pořád se na tom bude dat slušně jezdit.

            Jestli si myslíš, že takových několik turniket včetně jeho servisu, dovedení elektriky kdovíkam, kontroly atd… na sebe někdy vydělá, tak nevim no…

            0 0
            • karliner  

              Údržba a obnova skateparků by klidně mohla přejít na dealery, aby se jim zákazníci nerozutekli. Nevim, proč by to mělo platit město.

              0 0
            • RomanH  

              No kdyz si prectes v nejakych starsich Velech clanky k singlum v Americe / Walesu, tak Ti to neprijde tak nerealne. Nechce se mi doma hledat detaily, ale skoro v kazdem z nich byla poznamka autora smerem k mistnimu pruvodci / staviteli, ze musi mit dobrej job a on mu vzdy s usmevem rikal, ze za to prakticky nic nema. Uz tady bylo jasne videt, o co Kvasnickovi jde.

              0 0
              • mr.antik  

                kdybys tohle nechtěl řešit vždy a všude, tak bys musel žít někde v pralese jako vopice. Jinak by ses z toho zbláznil. Za vším, co kupuješ nebo dostáváš jakoby zdarma jsou lidi, který na tom překvapivě chtějí vydělat…

                0 0
                • Ruprt2  

                  Uvažuju, co máš z toho, co jsi tady napsal :-P

                  0 0
                  • mr.antik  

                    to bylo jen takové zafilozofování nad současnou realitou…

                    Ale když už někdo chce řešit fakta, tak musí vědět:

                    • kolik projektant skutečně dostal
                    • jaký bývaj obvyklý náklady v týhle branži
                    • kolik hodin a s jakou intezitou nad tím skutečně odpracoval
                    • co skutečně jeho práce v rámci projektu pokrývá (tj. hlavně jak jeužitečná/nez­bytná)

                    Pak se dá o něčem bavit.

                    0 0
                    • karliner  

                      Případně proč tendr na dostavbu singltreku vyhrála firma, která provozuje v Tanvaldu hospodu..

                      0 0
                      • mr.antik  

                        no pokud tě to zájímá takhle globálně, to už je dotaz na investora…

                        Ono ve finále to bude dělat ten stejnej bagrista, stejnej TK, stejný ouřednící, jako kdyby to vyhrál třeba Metrostav…

                        0 0
                        • karliner  

                          Podívej, mě je to jedno, tys chtěl řešit fakta a já si jen myslím, že k tomu, abys je mohl řešit musíš znát odpověď i na tuto otázku. Nic víc, nic míň..

                          0 0
                          • mr.antik  

                            pak teda nevim, jestli řešíme zisk TK s.r.o nebo celou tu mašinérii okolo – kdo s kým komu za kolik, město, Lesy ČR…

                            0 0
            • Volf  

              V Česku si to lidi sami zadara prostě udržovat nebudou. Ve zdejší historii k tomu najdeš dostaek materiálů :-) Jak je něco zadarmo, tak v tom jsou Češi kabrňáci. Jak musí zaplatit, tak je těch 160 000 km lesních cest najednou pro bikování ideálních :-) Pro provoz singlů musíš mít v ČR nejdříve zákaz bikování ve volné přírodě. A to doufám nenastane dříve, než doba, kdy už se nevyškrábu na kolo :-)Takže je potřeba se stále ptát Cui prodest :-)

              0 0
              • Black knives  

                Já udržuju zadarmo singltreky už 20 let.

                0 0
                • JSt  

                  :-DD

                  0 0
                • Volf  

                  Jenže ty jsi naprosto dobře myšleno z úplně jiného světa. Být většina lidí v tomto státě jako ty, tak je ČR krásný místo pro život.

                  0 0
                  • VeVe  

                    Já myslím, že je ČR krásné místo pro život i teď! :-)

                    0 0
                  • mr.antik  

                    To, že ty nic neděláš, neznamená, že ostatní nedělaj taky. Zadarmo, protože je to baví.

                    0 0
                    • Volf  

                      O to co já dělám nebo nedělám se prosím tě vážně nemusíš starat a ani se tím trápit.

                      0 0
          • Nikovlas  

            Já si myslím, že i bez údržby to vydrží víc než běžné pěšiny v lese – trochu to proroste nějakými rostlinkami, místama se to propadne, někde sesune… Naštěstí máme horský kola…

            0 0
            • mr.antik  

              přesně tak, vlnky se trošku zahladí, někde vzniknou nový, vyleze pár šutrů (aspoň to konečně bude na fulla).

              Spíš jde třeba o to, kdo prořeže popadaný stromy po nějaký kalamitě…

              0 0
              • Volf  

                A proč by to tedy někdo stavěl ? Zkusil jsi si někdy tuto otázku položit ?

                0 0
                • mr.antik  

                  Nevim proč, ale určitě za peníze.

                  Jestli je lepší postavit cestičku a živit se na její údržbě? Nebo stavět další a další (třeba uplně jinde) a na jejich údržbu se vykašlat – resp. přenechat někomu jinému?

                  Záleží co tě víc baví a co je v ten moment pro tebe výhodnější a ziskovější.

                  0 0
                  • VeVe  

                    Mám pocit, že obecně platí, že údržba je to nejdražší..

                    0 0
                    • Black knives  

                      O údržbě singltreku si myslím, vím docela hodně. Nemáš pravdu. Jistě to stojí jakousi poměrnou částku, ale nic závratného to nebude. Spíše jde o něco jiného. Není problém singly udržovat nějakou místní bikerskou dobrovolnickou organizací, jak je to běžné v USA, ale jde o něco jiného. Taková brigáda se třeba sleze dvakrát za rok. Ale mezitím to může být přírodními či lidskými vlivy poškozeno. Takže nebude trail pokaždé prostě dokonalý. Toto řeší v Anglii placeným správcem(viz rolbování každý den sjezdovek..)Takto je zaručeno, že když jedeš dálku na vyhlášený trail, tak nebudeš ********. A otázka zní, kým bude správce placen.

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        TK má servisní organizaci na správu a opravu singltreků,však s velkou slávou vznikla po výstavbě první etapy. Jestli se správně pamatuju, tak vznikla i servisní smlouva. A to zadarmo není.

                        Nicméně možná, že se bude dělat v NMpS nějaký nábor dobrovolníků, kteří by to mohli dělat. To si docela umím představit, že se najdou nějací chudáci, kteří se proto zneužijí :-). Ale prachy stejně bude servisní organizace inkasovat.

                        Navíc zatím to dílo musí být v záruce, takže servisovat není co.

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          To, že někdo půjde dobrovolně pomoct opravit singltrek, kam si jde rád zajezdit, přece neznamená, že je chudák. Netvrdím, že takoví budou nebo že jich bude dostatek. Já mezi ně určitě nepatřím – z Prahy to mám dost daleko a byl jsem tam jednou. Jen mi termín „zneužívání chudáků“ (i když nepadl přesně v této podobě) připadá trochu tendenční.

                          (Mimochodem o.p.s. chystá taky nábor chudáků…)

                          0 0
      • cisak  

        žádné placení nebude

        facebooku singltrek pod smrkem – viz tento článek:

        Dostavaji se k nam informace, ze se pry planuje zavedeni poplatku za vjezd na stezky. K tomu muzeme rict jenom to, ze je to naprosta blbost:-).

        pátek v 12:45 ·

        0 0
    • Vita P.  

      překliknul jsem se, nechtěl jsem hlasovat (a pokud bych chtěl, tak spíš pro NE)

      0 0
    • mr.antik  

      Ne, že bych vyloženě „chtěl“, ale rozhodně mi to nevadí. Jak v případě rychleb, tak v případě SpS nebo kdekoliv jinde (z EU byl dotovanej třeba i Monínec).

      Pokud ty částky nejsou vyloženě mimo (typu stezka za 150mio).

      0 0
      • karliner  

        V Praze je „mimo“ 150 mega, to je jasný každýmu. Je ale otázka, kolik je „mimo“ v Jizerkách. Minimálně povytažené obočí si zaslouží skutečnost, že tendr na výstavbu těch stezek vyhrála firma, která provozovala hospodu a ŽL na stavební práce získala pár dnů před vyhlášením tendru..

        0 0
        • soc  

          No tak to je idealni, na stavbu vezmou lopatu, ryc a basu lahvacu, popripade rovnou becku s pipou.

          0 0
        • mr.antik  

          důležitý je výsledek, takže uvidíme

          0 0
      • Tomínos  

        Asi tak nějak podobně.

        0 0
    • RomanH  

      Nechtel a kdyz vidim ty fotky pred a po, tak mi je z toho smutno :-(

      0 0
    • Ruprt2  

      My tu přírodu budeme chránit a budeme. A aby jsme ji ochránili, tak ji třeba rozbagrujeme.

      0 0
      • bochov  

        Mam v Jizrkach sestrenici a jezdím tam každým rokem na kole a je tam dost přírodních cest pokud to člověk zna a budovaní nějakých dalších umělych hovadín je podle mne blbost a mělo by se to zakázat.

        0 0
        • mr.antik  

          a na sjezdovkách jezdíš?

          0 0
          • JSt  

            sjezdovky jsou z kopca dule. singletrack jsou spis bezky ;-).

            0 0
            • Nikovlas  

              Předpokládám, že nešlo o spojení singltrek-sjezdovky, ale o šíři významu termínu „umělé hovadiny“ :-)

              0 0
              • JSt  

                sak ano. na bezkach se bez tech umelych hovadin taky obejdes, stejne jako na xc kole ;-).

                0 0
                • Nikovlas  

                  Na běžkách jsem na nich ale závislý neporovnatelně víc než na XC kole. :-)

                  0 0
                  • JSt  

                    tak to mne rekni, kde mas umele vytvoreny trate pro behny. ze ti nekde protahnou stopu po polu nebo bezne pouzivane ceste bych rozhodne nepocital jako umele vytvareni novych cest ;-).

                    0 0
                    • mr.antik  

                      vesec, Misecky, Brizky, je toho mraky

                      0 0
                      • vinca  

                        Chodím v jizerkách na běžky , a bez Vesce a bez Břízek se klidně obejdu. A na SNB se bez sjezdovky taky obejdu , ba naopak jsem na ně uměle zatlačován . No doufám , že takhle nebudu nikdy zatlačován na na nějakou trať singletracků.

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Kam přesně v Jizerchách chodíš, že se nepohybuješ po uměle zpevněných cestách? Přiznávám, že hřebenovka není zpevnění primárně kvůli běžkařům, ale třeba tratě v okolí Bedřichova… tam by toto tvrzení nebylo zrovna pravdivé…

                          0 0
                          • JSt  

                            to je prave ono. pro bezky neni treba umele zpevnena cesta. jezdi se po snehu. kde ho je dost, da se jet. jezdis pres pole, louky, rybniky, i po zasnezenych pesinach, po kterych v lete jechas na kole ;-).

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Ano, jezdím po sněhu. Kde je ho dost, dá se jet. Kde je upravená cesta, dá se líp upravovat stopa. Kde je upravená cesta, vydrží sníh delší dobu v souvislé vrstvě. Vím, jaké je to jezdit tam, kde píšeš – dělal jsem to. Vám, jaké je to jezdit po cestách speciálně zpevněných pro běžky – dělal jsem to (a ano, existují, jak jsi se dozvěděl). Vím, co z toho mě víc baví – vím, zda je pro mě zpevňování cest důležitější z hlediska cyklistiky nebo běžek běžek – to byl asi počátek téhle části diskuze.

                              0 0
                              • JSt  

                                samozrejme, ze vim o bezkarskych arealech. treba vesec jen tak nikdo nezapomene ;-), ale uz si vubec nejsem jisty, do jake miry vznikaly ty cesty nove a do jake miry byly vyuzity stavajici.

                                ono dokonce treba do novyho mesta vozi na svetak snih tatrovky. vlastne i v praglu byva v zime nejaky navezeny okruh, ze. snih roztaje a jsme tam, kde jsme byli ;-).

                                abychom si rozumeli… nerikam, ze neco noveho je vzdy spatne, jen je nesmysl srovnavat nejake singletracky se sjezdovkama. jsou aktivity, ktere se nedaji provozovat jinak nez na mistech k tomu upravenych – golf, alpske lyzovani, fusec atd. atd. mtb do teto kategorie rozhodne nespada.

                                0 0
                          • vinca  

                            Pohybuju se po uměle zpevněných cestách , ale nevznikly kvůly běžkařům.

                            No , v Jizerkách žiju od roku 1965 , Část života jsem bydlel přímo na Janově nad Nisou , tak celkem přesně vím , které cesty tady byly už kdysi , které se rozšířily kvůli kalamitě kůrovce v 70/80 letech , a které vznikly až kvůli turistice(třeba běžkařům) v dnešní době. Většina cest vznikla už s rozvojem sklářství a změnou listnatých lesů na jehličnany a jejich těžbou pro pece skáren , a ten zbytek souvisel s kůrovcovou kalamitou. ( Ta zas mimo jiné je výsledkem jehličnanové monokultury z bodu 1).

                            Pokud tě daná problematika opravdu zajímá , tak doporučuji nastudovat mapu Jizerských hor od Josefa Matouschka z roku 1927 (nedávno vydal Jizerskohorský spolek reedici) . Najdeš tam i tebou zmiňované cesty v okolí Bedřichova . Vlastně , jak do ní koukám , tak tam tenkrát bylo daleko víc cest , než dneska :-)

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Tolik se v tom neorientuju. Většina cest má samozřejmě původ dřív – možná všechny, ale některé byly právě kvůli běžkařům zpevněny a rozšířeny. Dokonce jsem někde četl, že se na tratích, které nejsou zpevněné, překrývají kořeny stromů hrabankou, protože do kořenů proudí míza z horní čísti stromu (teplejší od slunce) a ohřívá je, a tato místa pak rychleji odtávají…

                              0 0
                              • vinca  

                                Ano , to máš pravdu. Přístup k údržbě cest , které se používají pro turistiku je naštěstí jiný , než u těch , o kterých si lesáci myslí , že je mají jen sami pro sebe. Na těch provedou klidně i v jizerkách opravu po rozježděním při těžbě , tím že ji posypou ostrou lámanou žulou velikosti dlažebek.

                                0 0
                    • Nikovlas  

                      Bedřichov, Boží dar…

                      0 0
    • Nikovlas  

      Poněkud tendenční anketa.

      Mohl bych taky založit anketu: Jste blbec?

      1. Jsem.
      2. Jsem příliš blbý na to, abych si uvědomil, že Ne je chybná

      odpověď.

      No ale k věci.

      Myslím, že budování pěšin ze zhutnělé štěrkodrti, které jsem na singltreku v NMpS viděl loni v létě, je lepší, než aby se tam jezdilo v „nedotčené přírodě“. Si představte – kdyby nebyly silnice a všechny auta by si jezdili kudy by to šlo v nedotčené přírodě (předpokládejme, že by na to auta byla konstruovaná), tak by byl enviromentální dopad mnohem drsnější, než když se staví silnice. Jistě – míň lidí by pak jezdilo autama, což by zase trochu zmírnilo ty následky. To, že se zbudováním singktreků se zvýší pohyb bikerů v přírodě (i když už ne nedotčené), je možné, ale věřím, že se zase sníží jejich pohyb v opravdu nedotčení přírodě, kde průjezdy napáchají větší škodu. Nedávno jsem tu viděl fotku, jak tu někdo skvěle skáče z nějakého dropu – ten drop byl utrženej svah – to, že se tam někdo předvádí tu erozi moc nezastaví… A jestli si myslíte, že jedním průjezdem nedotčenou přírodou jí neublížíte, tak se raději zamyslete doopravdy.

      Jestli by se to mělo stavět z daní – to je trochu komplikovanější otázka – z daní se stavějí různé věci pro různé zájmové skupiny – mě to třeba připadá dobrý, záleží, jak by se podařilo objektivně zmapovat zájem veřejnosti a posoudit situaci – každopádně, jak to u nás bývá, by se při tom kradlo…

      No jelikož anketa prakticky nemá smysl ankety, protože už samotnou svoji podobou podsouvá hlasujícímu nějaký názor, hlasovat v ní nebudu.

      0 0
      • bochov  

        Proboha to již mohu jezdit po lesackych spojovacích cestach bud necham přírodní povrch ,anebo to vyasfaltují a budu to propagovat jako cyklostezku.Ale toto je muj nazor a ja ho nikomu nenutím.

        0 0
        • Kubiczech  

          Jestli nevidíš rozdíl mezi lesáckou cestou a tím pod Smrkem, tak to je trošku smutné. Je to kategorie sama pro sebe, nesrovnatelná s lesáckou cestou ani přírodním singlem.

          0 0
      • Kubiczech  

        Ekokomedie. Vážně chceš říct, že bajkeři způsobují erozi půdy? To by jich tam něco muselo projet.

        0 0
        • Nikovlas  

          Vážně chceš říct, že na těch pěšinách, které jsou pro bikery už trochu známější a jezdí tam častěji, nedochází k erozi? No nevim – třeba je to erodované od zajíců…

          0 0
          • Flegmatik  

            Eroze je naprosto přirozený přírodní fenomén, nevím, proč to každý u nás bere jako argument proti cyklistům. To je úplná nicotná záležitost. Příroda (voda, vítr…) toho naeroduje a odnese mnohem víc, než cyklisti. Takový Grand Canyon v USA či jakékoliv řiční či „potoční“ údolí u nás je vytvořeno erozí a ta pořád probíhá. Skály se obrušují větrem s prachem, doly (kaňony) se po deštích neustále prohlubují díky proudům vody… atd.

            0 0
            • Nikovlas  

              Nojo, ale je umělá a přírodní eroze. A pokud je někde les, tak tam k přírodní erozi nejdřív nedochází a funguje to tam určitým systémem. Když se tam vyšlape/vyjezdí pěšina, tak začne erodovat a pokud se to dostane do stádia, že už samotná přírodní eroze stačí odnášet veškeré zárodky rostlin, které by terén mohly zpětně zpevnit, nemůže to fungovat původním způsobem. Jasně – Grand Canon je taky přírodní, ale nevím, jestli by to rostlinám a živočichům v lese vyhovovalo, kdyby tam měli Grand Canon. Stejně tak můžu tvrdit, že globální oteplování a úbytky srážek (bezohledu na to, zda je ten fenomén skutečný nebo ne), jsou úplně v pohodě – v Americe jsou pouště, v Ásii jsou pouště, v Africe jsou pouště – prostě úplně normální. Kácení pralesů je v pořádku. Pouště už byly, teď jsou akorát i v místech, kde dřív nebyly. Jinak ale nic proti přírodě. Přírodní fenomén.

              0 0
              • Flegmatik  

                To už si hodně odbočil. Jak píšeš o Grand Canyonu, tak nechápu, co tím chceš říct. Já jsem to dal jen jako příklad, jak hluboká, obrovská údolí/kaňony dokáže příroda svou erozí bez zásahu člověka udělat. V příspěvku výše píšeš, jak si viděl nějakou fotku utrženého svahu a bikera jak skáče drop. No? A co jako? Svah se asi utrhl, že hodně chcalo a ten kus se neudržel. Úplně normální. A že tam někdo skočí na kole, tak ten to už nijak nezachrání, ať už by tam jel nebo nejel. Svah by se utrhl i tak. V určitých podmínkách, v lesích, kde pod korunami stromů ani žádná nízká vegetace růst nemůže, tak jestli je tam cesta nebo ne, je to fuk, eroze bude probíhat v obou případech. Fakt bych nebyl takový plašan.

                0 0
                • Nikovlas  

                  No ten svah se utrhl, ale je šance, že to zase časem zaroste… za příznivých podmínek…

                  A v lesích, kde není žádná vegetace a eroze tam neustále probíhá, tam většinou žádná pěšina neexistuje, protože čím by byla definovaná? Já mluvil o lesech, kde něco roste.

                  0 0
                  • Flegmatik  

                    Jehličnaté lesy – tam najdeš spíše jen vrstvu půdy posypanou jehličím. Pokud je pod tím navíc skála, tak tam zřídka něco výraznějšího vyroste, neboť ta i jen samotná vrstvička půdy je kyselá a neúrodná. Ve smíšených lesích je to veselejší a v listnatých vůbec nejveselejší, tam toho dole roste hodně, že kdyby tam nebyla cestička, tak bys asi vůbec neprošel/neprojel :-)

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Jde o to, že v lese ten podklad drží pohromadě díky tomu, že je prorostlý kořeny. Jehličí samozřejmě tolik prorostlé není, ale jakž takž to drží.

                      Ale já furt nevím, k čemu ta diskuze je – vy mi tu budete neustále tvrdit, že cyklisti neškodí a já jsem moc línej na to, abych vám šel nafotit vyježděné stezky, kde když někde kořen vystupuje nad terén, je totálně ohoblovanej od kol.

                      Už na tohle téma přestávám diskutovat, zastávám tvrzení, že cyklisté přírodu poškozují (různou měrou), místy to vede k podmínkám pro vznik eroze, místy to podpoří probíhající erozi, místy to nemá nic společného s erozí, ale i tak to poškozuje porost, ruší zvířata atd. Taky to dělám, ale ne proto, že bych si tuhle skutečnost nepřipouštěl, ale proto, že jsem ignorant a jsem ochoten přírodu v dané míře poškozovat ku vlastní zábavě. A ano, myslím si, že když je terén zpevněný, jako například na singltreku NMpS, dochází k výrazně menšímu poškození prujezdem cyklisty (ale zase se zvýší frekvence průjezdů…).

                      Klidně se mnou nesouhlaste a pokračujte v přesvědčení, že motorkáři poškozují lesy a vy ne (samozřejmě, že míra je nesrovnatelná – mluvím o principu).

                      0 0
                      • bochov  

                        Mně se akorat nelibí ,že se zase udělala umělina,ktera podle mne hyzdí krajinu.Casem z toho bude cyklisticky dysnylend.Ale co vím tak to začína byt oblibena místni atrakce hold pan Kvasnička věděl co děla to mu nelze upřit.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          Vetsina nasich lesu je umelych, s tim nic nenadelas. Uspesny to bude, typicka masovka, dokud nas tam nikdo nebude nutit, tak je to v pohode

                          0 0
                      • Lišák  

                        Vím, že jsi psal, že už nebudeš reagovat, ale třeba mi odpoví někdo, kdo tomu rozumí.

                        Zaujala mě tahle Tvoje pasáž: kde když někde kořen vystupuje nad terén, je totálně ohoblovanej od kol.

                        Podle mě to stromům nijak moc nevadí, živiny a vláhu čerpají stejně z větší hloubky, a pokud si pamatuju z přírodopisu, tak to čerpají hlavně konečky kořenů. A to nejsou zrovna ty ohoblované části.

                        Je to tak, nebo ne? Fakt mě to zajímá!

                        A ještě dotaz: Ohoblovaný kořen odumírá?

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Tak tedy zareaguju. Nejdřív je dobré zamyslet se nad tím, k čemu je kůra :-) Je to ochrana – chrání před mechanickým poškozením (myslím) a před vysycháním (to skoro jistě vím). Myslím, že větší kořen neodumře, když mu sundáš kůru, ale rostlina se snaží poškozené místo opravit (pryskyřice), což ji vyčerpává. Jasný, stromům to ubližuje minimálně, nicméně ublížení to je.

                          0 0
                          • Lišák  

                            Dík za reakci.

                            L.

                            0 0
                          • gumid  

                            Jakékoliv mechanické poškození může být vstupní branou např. k napadení houbami apod. Paušalizovat však nemá smysl, vždy bude záležet na konkrétní dřevině a jejím stavu, stanovišti apod. Mnohdy je příroda mocná a „zaléčí“ velká poškození, někdy stačí malé poškození k fatálnímu konci.

                            0 0
                      • pelhrimov  

                        Cyklisti i pěšáci škodí, kde jsem dřive jezdil hladkou pěšinou na silničním Favoritu, tak po boomu horských kol už to nedám ani na horském, bojím se 20–30 cm šutrů a kořenů. Vrstva jehličí je tenká a sotva drží, smyk zadního kola způsobí, že voda při prudkém dešti již nestéká po povrchu, ale odnese hrabanku.

                        0 0
                  • scret  

                    souhlasim s Flegmatikem, myslet si ze cyklisti neco znicej je podle me akorat ucelova blbost… Potom zakazme turistum pohorky a povolme maximalne indianske mokasiny ve stylu Vinetoua, konakum vjezd do lesa, prtze kone zem neskutecne rozdupou atd.

                    Jak pise Flegmatik, to co zpusobi sama priroda je mnohem masivnejsi, nez co dokaze milion bikeru za sebou!

                    Co nici prirodu hlavne jsou lesaci s tezkou technikou, ale jelikoz jsou v tom prachy, tolik to lidem zas nevadi…

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Hm, jestli tvrdíš, že pěší turista poškozuje přírodu stejnou měrou, jako cyklista, tak už opravdu nevím, co na to říct.

                      Lesáci se buď pohybují po lesních cestách – tam samozřejmě pohyb cyklistů nehraje prakticky žádnou roli – nebo tahaj ty stromy k těm cestám, při čemž ale nevyužívají pravidelně jednu trasu, ale tahaj to nejkratší spojnicí k cestě, takže jedním místem neprocházejí opakovaně. Jinak samozřejmě vliv lesáků je neporovnatelně větší než vliv cyklistů, ale tím, že cyklisté se pohybují i jinde, zvláště pak v pravidelných cestách, způsobují podmínky ke vzniku eroze i na místech, kde to lesáci nedělají. A dělají to i turisté. Proto je na některých místech zakázaný vstup a někde je povolený, ale cyklisté už tam nemohou.

                      0 0
                      • Karlos009  

                        Mě už hrozně baví ta fráze o poškozování přírody (ať už kolařema, nebo pěšákama). Co vlastně způsobují? Erozi? A není náhodou eroze součást přírodního procesu? Až bude ta eroze tak výrazná, že se tam nebude dát jít (jet), nabude tam nikdo chodit a příroda to dá zase do pořádku. Stejně jako stopy po řádění lesáků. Kolem nás se všude betonuje, asfaltuje a stejně pořád někdo bude honit kolaře (nebo turisty), že někde vyšlapali nějakou pěšinku. Poprosil bych místní ochránce lesa o nějakou fotku, kde cyklisté způsobili nějaké závažnější škody. Jezdím na horákovi víc jak 10 let, ale žádné takové místo jsem nikdy neviděl. Co naopak vidím velice často jsou betonová a asfaltová veledíla v lesích. Ale ty jsou přece ve prospěch přírody, že.

                        0 0
                        • scoty  

                          Přesně.

                          Na jednu otisklou stopu kola či pěšího..dokonce snad i té krosky mohu dokumentovat 20 do bezvědomí zničených míst od lesáků, stavebních firem, zemědělců…atd.

                          0 0
                        • MaPa  

                          naprostej souhlas

                          0 0
                        • pelhrimov  

                          Kdyby jsi jezdil 30 let, tak by jsi to viděl. Nezažil jsi totiž dobu před rozmachem horských kol.

                          0 0
                          • Vilém  

                            Ze by v jeho veku nezazil dobu pred rozmachem horskych kol, to pochybuju.

                            0 0
                          • scoty  

                            Když jsi z toho pejru, dojeď se podívat na Čertův hrádek/přírodní park Čeřínek.

                            Krásná 2km dlouhá stezka/sjezd po hřebenu do Rohozné ke Klechtavci je ze třetiny rozjebaná, jaxviňa…

                            Ať vidíš jak to vypadá a kdo to dělá.

                            0 0
                        • Nikovlas  

                          K silné erozi ti jen tak v lese normálně nedojde – zpravidla vlivem nějakého extrémního působení – vyvrácené stromy, hodně silný déšť… nebo lesáci nebo cokoliv, co systematicky poškozuje porost a mechanicky narušuje soudržnost půdy (jehličí – prostě toho, co je na zemi). A taková forma eroze je negativní, ať je přírodní nebo umělá – to, že argumentuješ tím, že je to přírodní, je zcela zcestné (stejně jako ty lesní požáry – pokud pominu sekvoje v Americe, v naprosté většině případů jsou ryze negativní, výbuch sopky, zemětřesení – ta jsou taky přírodního původu). Takže dogmata o tom, že ty děje probíhají i bez našeho přičinění, tudíž nejsou špatné… Poškozuje to ekosystém a náprava je velmi pomalá, mnohdy už se to do původního stavu nevrátí. Zerodované svahy nejsou soudržné a dochází k dalším sesuvům, nezadržují vodu… Prostě je to negativní záležitost – to nelze popřít. A argumentace tím, že já sice poškozuju, ale někdo jiný to dělá víc, takže já jsem vlastně svatoušek – to je s prominutím ubohé.

                          Jinak viz můj příspěvek výše.

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            takže my si ty svahy, lesy, pěšiny a cesty zdomestikujeme a pak si to domestikované musíme ubránit před sebou samým?

                            To zcestné není?

                            výbuch sopky je taky špatně? Tak proti tomu by měla EU vydat nějakou směrnici.

                            0 0
                          • Karlos009  

                            Ty seš demagog. Můžeš prosím uvést nějaký případ, kdy kolaři způsobili sesunutí svahu? Protože o dopadu cyklistiky na přírodu se tu bavíme. Nebo jak na kole poškozuju „ekosystém“? A já nejsem soušástí „ekosystému“? Jak mám žít abych ho nepoškozoval?

                            Nechápu, co sem motáš sekvoje, sopky a zemětřesení.

                            0 0
                      • scret  

                        tvrdim jen to ze gumova vibramova podrazka trekingovych bot ovlivnuje erozi prakticky ve stejne mire jako pneumatiky horskych kol, neboli uplne zanetbatelne… Stale se bavime dejme tomu o „turistickem“ pojeti obou sportu…

                        Sjezdova trat je samozrejme neco jineho…

                        A nevim jak je to u vas, ale u nas ve stredohori je spousta cest, po kterych jezdime a za tech 10 let co shruba aktivne jezdim nic nepozoruju… To uz zpusobi spis sama priroda, deste, velka voda atd. nez to ze tam projede v prumeru jeden biker denne…

                        0 0
                        • pepek  

                          Přesně tak: to jsou přívalový deště, co to odnášejí. Dříve pršelo pomalu a často, teď zřídka a prudce. Tady jsou odplavený celý useky, kde nikdo ani nechodí.

                          0 0
                        • JSt  

                          souhlasim s tebou. vibrator podrazka udela uplne to same, co slajfly zadni kolo v useku nekolika metru az desitek metru. :-))

                          0 0
                          • pepek  

                            No tos ale brutálně naklonil tu fotku-dyť to je ten turistickej sjezdíček k vodárně pod palačákem.

                            0 0
                            • JSt  

                              natocil to uz fotograf pri mackani spouste. vubec netvrdim, ze to neni turisticky (dyt i scret psal Stale se bavime dejme tomu o „turistickem“ pojeti obou sportu…). jen udavam jako priklad, a takovych je spousta, kde i nanoraptor zanecha zasadne vetsi stopy nez vibram podrazka :-)

                              0 0
                              • pepek  

                                Ale kdybys to pustil, tak nezanecháš. . . stopy.

                                0 0
                              • tonik666  

                                Taky by se dalo říct, že zanechá jiný stopy – pro rozumný srovnání by tam muselo projet pár set turistů a projet pár set kolařů (každý zvlášť) a poté zhodnotit následky. Někdo takové studie dělal v usa a výsledek byl stejný.

                                0 0
                        • Smazaný účet  

                          a někdy je bajker jedinej kdo se na stezce ukáže jak je rok dlouhej. dycky dyž sem se protahoval kopřivama tak se klel proč tamtudy nechodí/nejezdí víc lidí… ;o)

                          0 0
                        • Nikovlas  

                          Bavíme se tu o takovém pojetí sportu, jako je jízda na horském kole na singltreku. Já třeba takovou jízdou určitě škodím víc než na výletě v pohorkách… To je fuk…

                          0 0
                          • Flegmatik  

                            Ale neškodíš. Půjdeš v pohorkách do prudkého kopce, ujede ti na jehličí nebo mokrém listí noha a hned budeš „erodoman“… a za týden ten svah sjede, vezme s sebou strom, ten se v údolí vzpříčí a vznikne nové Odlezelské jezero… (pro neznalé: tohle jezero fakt vzniklo sesuvem půdy a kamení po dvoudenním dešti v roce 1872 a od té doby tam prostě je, okres Plzeň sever) :-)

                            Nechci se tě dotknout, ale proč mám pocit, že nejvíce „rozumí“ přírodě lidi z Prahy? Teoreticky.

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Pouze se tu snažíš vytlačit míru do absurdna. K tomu už není co dodat.

                              Nicméně nevím, proč by přírodě měli rozumět víc Pražáci nebo naopak mimopražští. Myslíš, že kolem Prahy není příroda? Nebo, že jsem nebyl v přírodě napříč republikou, na Slovensku, v Rumonsku, Bulharsku, Řecku, Francii…? Nebo že se obor Konstrukce a dopravní stavby na FSv na ČVUT nezaobírá tématikou mechaniky zemin, mechaniky hornin, silničních a železničních staveb (náspy, zlepšované zeminy, stabilizované zeminy, armované zeminy), životního prostředí? Ne, tvé obavy jsou skutečně zbytečné – nemůžeš se mě dotknout.

                              0 0
                              • scret  

                                spis mu slo o to, ze lidi z vesnice takovyhle ptakoviny neresi, cely zivot ziji vedle prirody, obcas jedou traktorem do lesa atd. a za cely jejich zivot se tam nic nezmeni… ale tzv. odbornici z velkych mest, kteri si koupi „pseudoekologic­keho“ priuse anebo lobisti s petilitrovym SUV maji plnou hubu kecu jak prirode skodi pneumatika horskeho kola:)))

                                my v ces.stredohori mame uplne opacne problemy – na kole se tu casto neda, prtze jednoduse cesta pres leto uplne zaroste, tim jak malo lidi ji pouziva:)

                                spis si myslim ze vetsi zlo udela to mnozstvi lidi jako takovy v lese, nez to jestli se tam pohybuji pesky, na kole nebo na koni… Bohuzel clovek pak nachazi obaly od tatranek, zvejkacek, vajgly atd.

                                0 0
                              • Flegmatik  

                                Jé, no vidíš, ještě teda opožděnou reakci, když to scret vytáhl :-)))

                                No, lidi na vesnici většinou s tou přírodou žili v mnohem větším souladu a uměli ji rozumně využívat (zbytečně ji nechránili, ale ani zbytečně ji neničili, protože věděli, že se by se jim to vymstilo a mohli by tím přijít o hodně moc – jejich živobytí). A k tomu nepotřebovali žádné vysoké školy, vědní obory apod., ale prostě jen zkušenosti či předané zkušenosti. Ono to dneska už asi tolik platit nebude, přeci jen ty vesnice mají už jiné obyvatelstvo, které často pracuje úplně jinde. Ale vezmu-li třeba Šumavu, tak ta se taky dříve normálně využívala, kácelo se dřevo jako palivo či stavební materiál, louky fungovaly jako pastvy pro dobytek apod. A ta příroda normálně fungovala, stíhala se obnovovat. Rozhodně nebyla zakonzervovaná, jako by si někteří zelení přáli.

                                A jenom k těm „pražákům“, to je jen můj pocit. Totiž spousta těch aktivistů jsou smažky a pak afektované ženské, které nejedí maso a jsou z toho celé hysterické a chodí v batikovaných plátnech, že radši budou z Prahy/Brna…dosaď co chceš… „chránít přírodu“. Pak vás v metru chytají brigádníci s dotazem, jestli máte rádi přírodu a jestli jsou pro vás důležitá lidská práva. Tihle vědí kulový, jak to v přírodě funguje, ale jsou schopni vás odsoudit za to, že jedete skrz les na kole. A ten pocit, že přírodě škodíte, je v lidech zastoupen pořád!

                                0 0
                                • scret  

                                  „Totiž spousta těch aktivistů jsou smažky a pak afektované ženské, které nejedí maso a jsou z toho celé hysterické a chodí v batikovaných plátnech“ … a urcite si ani neholej bobry:)))

                                  taak a ted aktivistky do me:))

                                  0 0
                                • Nikovlas  

                                  S tím, že strana zelených a všeobecně různá naše sdružení na ochranu přírody vědí hovno o skutečné ekologii a trvale udržitelném rozvoji, chytají se pouze populárních keců a nechají se vodit lobisty ze všech stran, s tím naprosto souhlasím.

                                  To, jak se žilo na vesnici dřív a jak se tam žije teď – to je celkem zásadní rozdíl. A na celkové chápání přírody má dnes dle mého názoru lokalita bydliště zanedbatelný vliv.

                                  Nevím, jak to na vesnicích vypadalo dřív, ale nějakou představu mám z Banátu, kde se údajně ještě dnes žije tak nějak „postaru“ (otázka je, v jakém časovém horizontu uvažujeme to „dřív“). A jsem přesvědčený, že jediným důvodem tamní nepoškozené přírody, je hustota obyvatel.

                                  0 0
            • Nikovlas  

              Jinak můžu jmenovat další přírodní fenomény – například lesní požár. Vznikaly i před člověkem – co je na tom, že dnes občas vzniknou jeho vinou. Co se všichni vzrušujou, že někdo pálí suchou trávu a shoří kvůli tomu půlka lesa? Dyť je to přece koloběh přírody.

              0 0
              • JSt  

                treba v yosemitu pozary zakladaji umele, pac sequoye se inac nerozmnozi. lidi se serou do vseho. hasi, zapaluji :-))

                0 0
                • Nikovlas  

                  To je sice zajímavá informace s těmi sekvojemi, ale trochu mimo mísu :-)

                  0 0
                  • JSt  

                    tys zacal s pozarama. tak ja jen, ze mohou byt i zadouci ;-).

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Ale v tématu, o kterým se bavíme, nemůžou být nikdy žádoucí.

                      0 0
                      • tonik666  

                        Ve státech jsem osobně viděl požár v parku, který je „bezzásahové území“ (ale jsou v něm cesty a singly, vodní nádrže, ale netěží se v něm). Nebyl úmyslně založený, ale vznikl náhodou.

                        Hasiči tam najeli, ale požár nehasili, jen kontrolovali, aby se dál nerozšiřoval. Ptal jsem se proč nehasí – prý se požárem vyhubí zanesné rostliny a živočichové a lokální půdu rychle zaberou domácí a les s přirozeně obnoví. Požár jako nástroj obnovy lesa.

                        0 0
    • Black knives  

      CHCI, aby se z daní nás všech stavěly na zelené louce cestičky vysypané drtí. A budu proto lobovat, co mi síly budou stačit. I proto jsem zakladatel nového občanského sdružení, které chce a bude lobovat pro rozvoj singltreku.

      Takže, jsem zakládající člen SeMBA.

      0 0
      • bochov  

        Ty takove cestičky nemužeš chtit,nebot jseš ještě ze stare poctive školy typu akce Z toto myslím jen v dobrem.

        0 0
    • vinca  

      Jako daňovému poplatníkovi mi ale může být jedno , jak se cyklistům jezdí na singletracku. Důležité je , jak plní důvod , kvůli kterému vznikl. To není prvotně spokojenost cyklistů, ale podpora místního průmyslu ( cestovní ruch) . Takže, pokud jsou výnosy o které stouply daně odváděné místními podnikateli vyšší, než byly náklady na vybudování , je vše v pořádku :-)) ( jasně , že ne hned , a po rozpočtu za určitou dobu ) Takže každej , kdo je pro by si měl dát v Libverda oplatky a zmrzlinu , na sudu guláš a koupit si pohledy , mapu , odznáček , a na parkovišti dát pořádné díško… A ne aby někdo přijel třeba z Prahy na plnou nádrž , bez toho, aby se stavil u místního pumpaře. To by jsme se s těma singletrackama daleko nedostali :-)

      0 0
      • Black knives  

        Mluvil jsem s bikerem, který žil v Anglii, a ten mi řekl, že na nástupních místech na singlech jsou k dostání dobrovolné samolepky za nějaký ten peníz. Něco v duchu „podpořil jsem singltrek“. Mělo by to být taky tak. Rychlebáci měli kasičku na dobrovolné mýtné…než jim tu kasičku někdo šlohnul.

        0 0
    • prvniodkonce  

      Stavte si kde chcete, ale v lese mi opravdu stačí lesáci, takže ne.

      0 0
    • TREK6700  

      Chcete aby se z vašich daní budovaly v nedotčené přírodě umělé cestičky určené výhradně pro cyklisty… Ano chci. Je to za pár drobných a příjemné. Nechci aby z našich daní nechutně bohatnul kdejakej vychcánek pracující pro stát. A tam nejde o tyhle řádově milionové drobky.

      0 0
    • Lišák  

      „Cyklostezky“ se z vůle starostů stavět stejně budou. Je mi milejší, když to má být stezka rekreační, aby měla přírodní povrch a nebyla moc „dálnicoidní“ (viz Šumbera). Prolévání lesa asfaltem, nebo betonem, se mi fakt nelíbí.

      Pokud má být stezka dopravní, tak je naprosto v pořádku, že je asfaltová a vede nejkratším možným směrem z bodu A do bodu B.

      0 0
    • JJ  

      Víte někdo, kde přesně se ta druhá etapa staví? Vidím hraniční patník, tak jenom tuším…

      0 0
      • kolombo  

        Přesně to nevím, protože jsem TK a spol zařazen do skupiny odmítačů, ale mělo se stavět na hřebeni mezi Novým Městem a Jindřichovicemi a pak v pokračování toho mírného stoupání od Spálené hospody.

        Pošli dotaz na jejich web, určitě se rádi pochlubí. Nebo se zeptej Zeda, když má na rebelbike fotky, tak je určitě v obraze.

        0 0
        • Ruprt2  

          Co se stalo?

          Chtěl jsi po něm procenta? :-)

          0 0
        • karliner  

          Tak mi to trochu připadá, že se jeho nejbližší postupně pasují do role „odmítačů“ a snaží se znovu získat důvěru :-)))

          0 0
          • Vegan  

            Pokud se nepletu a, kdyztak me Kolombo snad opravi, tak je Kolombo s TK v rozporu asi od jara 2008. To, ze nekdo nevidi svet cernobile a ze dokonce souhlasil s puvodnimi zamery TK tedy mit organizaci bikove advokacie podle meho opravdu neni zlocin … spise mi prijde, ze jsou lidi kteri neco vidi bud jako maximalni ZLO a nebo DOBRO, ale to, ze to neni cernobile jako-li muze jedno ci druhe prevazovat zvlaste pri pohledu na casovou osu si dokaze uvedomit malokdo. Pak to dopada tak, ze ten kdo vidi svet barevne je nepritelem #1 jak pro maximalni priznivce tak pro maximalni odpurce.

            0 0
            • Ruprt2  

              Kolombo se tady na fóru chová jako arogantní křivák. Osobně ho neznám.

              Pokud je osobně jiný, tak si hraje tady na křiváka nebo v reálu na slušňáka. Takže je v mých očích navíc šmejd.

              0 0
              • kolombo  

                Mohl by jsi to nějak upřesnit ?

                0 0
                • Ruprt2  

                  Čemu nerozumíš?

                  0 0
                  • kolombo  

                    Nerozumím tomu, proč tvrdíš, že jsem arogantní křivák, ty nechápavče.

                    Takže po Tobě chci, aby jsi uvedl, proč to tvrdíš.

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      protože tě tady čtu. Chováš se tak. Já nevím proč to děláš.

                      0 0
                      • kolombo  

                        Poslední dobou sem prakticky nepíšu, tak to by mne opravdu zajímalo, co vlastně čteš.

                        Můžeš uvést nějaký konkrétní příklad ?

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          Kdekoliv třeba tady.

                          Tvé vlákna, kdy popíchneš pak zareaguješ jakože ty nic a jdeš pryč.

                          I ty neseš vinu, za situaci v čembě, přestože naznačuješ poslední dobou něco jiného. Je spousta lidí, kteří čembu podporovali a věřili v ni, ale je pár kterých se namočilo.

                          A ty jsi mokrý až za ušima.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            A ty si zkontroluj gatě, esli nejsi hnědý až za ušima. ;o)

                            0 0
                          • kolombo  

                            Takže jsem arogantní proto, že jsem zakládal ČeMBu a nehádám se tu celé hodiny s některými antičembisty ?

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              Nehodlám ti suplovat svědomí a odmítám sloužit jako prostředek k tvému „očištění“.

                              0 0
                              • kolombo  

                                Ale já očištění a ještě navíc od Tebe, nepotřebuji.

                                Jen mne zaujalo, že někdo, kdo má v profilu víceméně jen nick, v klidu napíše, že je arogantní křivák o někom, kdo tam má kompletní jméno, příjmení a prakticky i adresu domů.

                                Takových rozumbradů, jako ty, jsou plná internetová fóra …

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  Je mi líto, že jsem se tě dotkl.

                                  Ale nandal jsi mi to zpátky. Neztratil jsi tvář a pomstil jsi se. Uhrál jsi to tentokrát dobře. To je takový Kvasničkův styl viď?

                                  0 0
                                • karliner  

                                  Každého zaujme něco jiného, obvykle to, co se mu „hodí do krámu“. Mě zase zaujalo, jak dokážeš bleskurychle obracet kabáty. Kdyby nás obsadili číňani, tipl bych si tě v pořádníku na plastiku očních víček hodně vepředu. A nic na tom nemění uvedené jméno v profilu…

                                  0 0
            • karliner  

              Podívej, mě jsou vaše hry s převlékáním kabátů úplně u…

              Ale je srandovní číst, jak ty, kolombo nebo janda jste vlastně v rozporu s kvasničkou už odjakživa.

              0 0
              • kolombo  

                Jsou věci, ve kterých s TK souhlasím a jsou věci, ve kterých s nim nesouhlasím, tak je to celou dobu.

                Ale na určité způsoby v chování jsem trochu alergický.

                Morální profily tu rozebírat nehodlám.

                0 0
              • Vegan  

                No super tak kdyz jsme ti mimo jine uplne u … tak jdi na fotbal a nech se tu bavit ty lidi jimz to u … neni. Usetris vrasky na cele jak sobe tak druhym :P

                A k me osobe snad jen tolik, ze stale jsem priznivcem myslenky bikove advokacie ( proto stojim za CeMBOU ), jsem priznivcem projektu podobnym singltreku a Rychlebek ( proto si obou projektu vazim ), nejsem priznivcem vykradani proto take aktivne vystupuji (jako fyzycka osoba) v pripominkovem rizeni okolo ochrane znamky, kde uz jistych dilcich uzpechu bylo dosazeno a nejsem priznivec hospodskych, internetovych (, fotbalovych) zvanilu a chuliganu … proto se my dva nikdy skoro na nicem neshodnem. To jest proste konstatovani faktu :o).

                0 0
            • Smazaný účet  

              Bych řek, že když někdo fandí Spartě, tak jiný uvažování od něj čekat nemůžeš. ;-)

              0 0
              • VeVe  

                Že je někdo Sparťan neznamená, že je debil, to zase pozor! S dovětkem, že já Sparťan tedy určitě nejsem ..:-) Jen bych dle toho lidi nesortoval..

                0 0
                • mr.antik  

                  přesně tak, zobecnil bych to na všechny fanoušky fotbalu :-)

                  0 0
                • drbo  

                  Vaclave, za tohle zastani ti klidne pujcim kolo na vikend :-D

                  0 0
                  • Pijer  

                    Pozor na to, Vašek jenom nevyloučil, že se mezi nimi pohybuje i někdo trošičku normální a ty se hned ozveš :-D

                    0 0
                  • VeVe  

                    .. no ona to byla vlastne prima narazka na Tebe .. :-) Nikdy driv bych neveril, ze bys mohl fandit zrovna Sparte a ono jo, tak se s tim ted jen musim nejak vyporadat.. :-)

                    0 0
                    • Vegan  

                      Ze vas ten fotbal bavi…

                      0 0
                    • mr.antik  

                      To si dohodnětě, třeba v pátek po práci, za garážema za stadionem, jen ruce, žádný zbraně…

                      0 0
                      • Jenda  

                        ja bych jim povolil pumpicky at je jasny ze to nejsou nejaky fotbalovy chuligani ale slusni bikeri

                        0 0
                        • VeVe  

                          Jsem mimo já nebo vy? :-) Nemáme si co vyřizovat ani ručně a ani pumpičkou či čímkoliv jiným ..!

                          Zkrátka každý ma krom biku ještě nějaké jiné hobby..:-)

                          0 0
                    • karliner  

                      O „zachráněné“ Čembě tu nenapíšeš ani řádek, ale mudrlovat o Spartě, na to čas máš :-)))

                      0 0
                      • Pijer  

                        Kdo byl na Velocampu VÍ, kdo nebyl TĚŽKO POCHOPÍ.

                        Nic zásadního v tom nehledejte ;-)

                        0 0
                        • karliner  

                          Mno, podobný styl (kdo byl ví, kdo nebyl…) informování o záležitostech Čemby tu už byl. Ale to je vaše věc :-)

                          0 0
                          • Pijer  

                            Myslím, že tohle zrovna nemá s informováním o Čembě nic společného, tohle je prostě bajkerské špičkování s jedním příznivcem svého klubu ;-)

                            Jestli tě to zajímá, tak zítra v půl šestý pod mostem a tam si to můžeme „na pumpičky“ objasnit :-D

                            0 0
                      • VeVe  

                        Psát o Čembě na biku-foru prý nedává smysl, slyšel jsem.. :-) A „zachráněná“ ještě stále není, je to boj na déle.. Ale stojí to za to, to je jistá věc!

                        O Spartě už mlčím, raději ..:-)

                        0 0
                • Bomba+  

                  Znamená.

                  0 0
      • Nainen  

        Pokud se nemýlím, tak na stávající trail se ten nový napojuje kousek od místa, kde se přírodní trailík vedoucí z Nového Města napojí na asfaltku, po níž se stoupá až na Streitův obrázek.

        0 0
    • Medunka  

      a jak se vám líbí konec singlíku?

      0 0
      • rock  

        lol. Se zeptám asi úplně hloupě, ale ten hlaďoučký povrch je fakt onen proslavený singl ? (ještě jsem tam nebyl)

        0 0
        • mr.antik  

          takhle jsou dělaný ty letošní etapy. Pokud se tímhle brojí proti asfaltu, tak nevim

          0 0
          • Frostty  

            Tak to asi upustím od stavby AM biku a koupím si kolobrndu :o))

            0 0
            • mr.antik  

              tak Merida už do toho nedělá, takže pro podporovat fullsuspension módu, že :-))

              0 0
          • Jenda  

            uz chapu proc po Sobim neni ani vidu ani slechu – jeho betonarske srdce ted bije pro singltrack :-) Konecne muze po boku TK bojovat proti spolecnemu nepriteli jmenem Asfalt :-)

            0 0
        • Kubiczech  

          Mají tam prý vznikat i cesty pro vozíčkáře a dualtreky, jestli jsem někde správně četl. Tamější singl sice hladký je, ale tohle je už moc žádná boule na obzoru…

          0 0
      • mr.antik  

        paráda, záleží jak vypadá dopad :-))

        Ta šířka singlu se tady trošku vymknula z ruky. Včetně materiálu a povrchu.

        0 0
      • Frostty  

        Co to proboha je? Proč je to tak „hladký“?

        0 0
      • Vilém  

        Ty brdo co to je? To je beton, nebo nejaka prosivka?

        Kazdopadne to vypada desne:(

        0 0
      • Polka  

        Vod asfaltu k betonu nebo co to je za sracku, parada :-D

        0 0
      • Pijer  

        Ještě, že tuhle zvěř už nedělá pod hlavičkou ČeMBA.

        Tedy aspoň doufám, že ne :-(

        0 0
      • Excel  

        mít kde jezdit :-d

        0 0
      • Smazaný účet  

        Sobi nám řekne co to přesně je, ale bude to nějakej stabilizát, zemní deska (i když, stabilizát z hlediska výluhů nic moc matroš). Po jedný zimě to zapadá listim, zahumusí se a nikdo nepozná co je pod tim. Esli je to na ty úseky pro děcka a vozíčkáře tak OK, i když už to posouvá stezku od přírody k zábavnímu parku. Zakončení je v tom případě ale dost vtipný. :oD

        0 0
      • Medunka  

        Zdravim,

        prisla nam opakovana stiznost na vkladani fotografie na server bike-forum.cz bez svoleni autora.

        Fotografie jiz byla vymazana. Prosime o neporusovani autorskych prav pri vkladani fotografii na server.

        Dekuji za pochopeni

        S pozdravem

        Tomas Rasek

        >>>>>>>

        dobry den,

        timto Vas zadam o okamzite odstraneni fotky umistene zde (http://www.bike-forum.cz/…ges.ajax.php?…). jedna se o moji fotografii z me soukrome online fotogalerie, k jejimuz umisteni na Vase stranky jsem uzivateli „medunka“ nedal souhlas.

        upozornuji take, ze je to jiz nekolikaty pripad, kdy uzivatel medunka na Vase stranky vystavil fotografie ze soukromych fotogalerii, pred tim se jednalo o fotografie mych kolegu, coz je v rozporu s desaterem Vaseho webu.

        prosim informujte me, az bude vec me zadosti uspokojive vyrizena

        dekuji

        s pozdravem

        tomas kvasnicka

        0 0
        • karliner  

          Kde ta fotka je? Já jí sem lípnu sám a ať jeden z těch dvou (nebo kolika) zmrdů, co si stěžovali dojde protestovat ke mně…

          0 0
          • Nikovlas  

            No zatím vidím jednoho…

            0 0
          • drbo  

            nekdo ji dal sem

            0 0
            • karliner  

              Já ji zase našel tady

              0 0
              • zdenek  

                Vy mu teda dáváte. Teď ten ubohý pán bude muset psát až do Ameriky, aby to odstranili.

                No, alespoň se tomu zasmějí. :-)

                0 0
          • kolombo  

            Byl jsem se tam podívat a vyfotil tu stezku znovu a na tu fotku mám autorská práva já.

            Leda by se nesměly fotit některé cesty, tak jako kdysi nádraží …

            Řekl bych, že od první etapy se to trochu liší, ale ještě to není finální stav, uvidíme, jak to bude vypadat, až to bude úplně hotové.

            PS. Záměrně jsem se vyhnul jednomu patentově chráněnému slovu, ale snad bude jasné, kde jsem byl :-)

            0 0
            • mr.antik  

              ač jsem nadával u minulé verze na kaluže, tak pořád proti tomuto to vypadalo přírodně. Tohle je hnus a nejsem abych nebyl za internetového rýpala, tak tohodle si všimli i jiní…

              Nasypal bych tam aspoň pár cm něčeho přírodního…

              0 0
              • RomanH  

                +1

                At mi pak nekdo vysvetli, jakej je rozdil mezi asfaltem v lese a timto. Mit kde jezdit – asi uz to zacinam chapat :-(

                0 0
              • Excel  

                chybí tam malej finišer, kterej by tam hodil poslední vrstvu krásnýho asfaltu

                0 0
            • Frostty  

              no doprdele

              0 0
            • soc  

              Krasne. hodim na Reigna slicky, zamknu vsechno a pujdu se projet :)

              Chapal bych tohle jako stezku urcenou pro dopravu odnekud nekam, ale rozhodne ne jako budoucnost horske cyklistiky v CR.

              0 0
              • mr.antik  

                ono by stačilo, kdyby si TK koupil celopéro…

                0 0
              • Ruprt2  

                klid hoši to je jenom budoucnost bankovního konta Kvasničky.

                Prostě to po něm chtějí, tak jim udělá děvku a postaví to.

                Je to jeho přirozenost.

                0 0
                • mr.antik  

                  řek bych, že právě tvarování a volba technologie je na něm.

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    To na tom něco mění?

                    0 0
                    • mr.antik  

                      to, že po něm nikdo nechce, aby to vypadalo jako asfaltka…

                      Zbytek je jeho věc.

                      0 0
                      • kolombo  

                        Já opravdu nevím, jestli je to takhle už finální stav, nebo jestli to ještě bude mít něco navrchu.

                        Jinak, tam, kde to terén umožňuje, tak je to podobná houpačka, jako první etapa, jen trochu menší, protože to co jsem viděl není v tak exponovaném terénu. Jsem zvědav na ten Jindřichovický hřeben, tam je to skoro po rovině.

                        Fakt je jeden, pokud si porovnám videa cca 1 rok stará s dnešním stavem, tak ta první etapa je místy vymletá jako prase. Docela mne mrzí, že jsem si neudělal několik kontrolních fotek na definovaném místě, aby se dalo porovnávat opotřebení cesty a stav údržby.

                        Za sebe, jako rekreační cyklista, musím říct, že letos tam mám několik míst, kde mám s jízdou plno práce. Loni jsem tam takové místo neměl ani jedno. A všechno to vzniklo de-fakto probržděním a dalším opotřebením povrchu.

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          hmm, ale tam má fungovat i nějaká údržba ne? Existuje servisní organizace a je červen, tj. plná sezóna nečeká se na oblevu.

                          Trochu divné.

                          0 0
            • lusk  

              jeste nalajnovat krajnice a dodelat vysafaltovany odpocivadla.

              0 0
            • Flegmatik  

              Hm, umělotina jak kráva… Rozmrdané vrchní kořeny od stromů (viz 4. fotka) a budeme tomu říkat stezka blízká přírodě. A ještě to bude určitě jednosměrné. Prostě cyklo/bike/park pro širokou veřejnost. Asi to lidi chtějí.

              0 0
            • Splinter  

              to budou v zime solit ne? mit kde jezdit…

              0 0
            • Lenka.05  

              Dneska jsem se po tom projela…a fakt je to asfaltka v lese :) Tak jako pro invalidní vozíky nebo malé děti OK…taky je to obousměrný úsek, tak se předpokládá vyšší zatížení a cesta je víceméně přibližovací. I tak to vypadá hrozně no :)

              0 0
              • Sobi  

                Co by jsi chtěla za ty miliony!? Jde vidět že nejsi ta správná bikerka! ;-) Hold co bikeři chtějí, když nemají kde jezdit, tak to mají! :-)

                0 0
                • Volf  

                  :-) když to vidím, tak jenom doufám, že někdo takto neunifikuje třeba Maštale…

                  0 0
                  • Sobi  

                    Tahle cesta je jen pro kolomba a invalidy… pochopim jí třeba u rehabiliťáku u Kladrub ale v lese? Jako jediný správný biking za x-milionů… no to asi ne!?

                    Jo a chraň je ruka páně, něco takového mi plánovat či stavět v okolí!!!

                    0 0
                    • Volf  

                      Když jsem ty fotky viděl, tal jsem si jen řekl, jestli je to opravdu to co chtěli rowdies a za co se zde skoro sebeobětovali :-)

                      0 0
                      • Sobi  

                        No zajímalo by mě jak to teď vidí oni!? Jestli to je to co chtěli!? No prostě to mají!

                        0 0
                        • Volf  

                          Mě docela dost zajímá jak to tam bude dál pokračovat. Jestli se to celé zpoplatní, jak budou řešit prachy na údržbu atd atd. Taková šílenost musí ve finále na údržbě sežrat možná ještě víc než při samotné realizaci.

                          0 0
                          • JSt  

                            Taková šílenost musí ve finále na údržbě sežrat možná ještě víc než při samotné realizaci.

                            to je sak ucel, ne? ;-)

                            0 0
                            • Volf  

                              Abych pravdu řekl, tak o tom jsme se zde hádali posladní 4 roky :-) a byli za blbce :-)

                              0 0
                              • Sobi  

                                Hele takový pocit zadostiučinění jsem ještě nezažil… ;-)

                                0 0
                                • Lenka.05  

                                  Potkala jsem tam Kvasničku, vypadal spokojeně. Taky by se ti tam líbilo…původní stezka hezky splynula s přírodou, tolik bahna se jen tak nevidí, několik kaluží bylo zrádně dost hlubokých, asi na 3 místech je tam legálně potůček po stezce. Jinak se tam staví o sto šest.

                                  0 0
                                  • Sobi  

                                    Když je to zakázka za 8 mega… taky bych byl spokojený! ;-) + další prachy z údržby… jo chápu jeho spokojenost. Já jen jestli jsou spokojení i ti co mu to umožnili, hájili ho atd… ;-)

                                    0 0
                              •  

                                Taj jsem po více než půl roku na BF nakoukl a po přečtení tohodle tématu jsem se pousmál a zase se mi bude jezdit o něco klidněji, co chtěli,co si postavili a za co bojovali to mají a ať si to kluci a holky od čembounů užijí:-))

                                0 0
                                • Bomba+  

                                  Kdyby to nebylo smutny, bylo by to k smichu… Cembouni řičej blahem :-))))

                                  0 0
                    • kolombo  

                      Hele, ty duševní invalido, já nad tou druhou etapou v černém povrchu taky neřičím nadšením.

                      Ale jsem zvědav na trvanlivost nové verze povrchu, v porovnání s první etapou.

                      Mimochodem, pokud vím, tak černý singl na Měděnci se už staví. Čekám, jak to bude vypadat.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        trvanlivosti bych se nebál, protože tohle se používá v exponovanějších bikeparkách, ale má to blíž k asfaltu než k přírodě. No nic, stačí jen trošku poupravit texty v prospektech…

                        0 0
                        • Sobi  

                          Pomatuji si ty přednášky o přírodě blízkých cestách a jak top dopadlo!? Jak jsem už říkal: STERILNÍ cesta! Ano poupravit text na „Cyklostezce blízká cesta“

                          No když je to tedy ten jediný správný biking a pár lidí konečně pochopilo k čemu je horské kolo :-))))

                          0 0
                          • mr.antik  

                            Jinak ten použitej matroš mu vyčítá celkem dost lidí. Tak to dopadá, když někdou kouká jen na prachy a svoje zájmy…

                            0 0
                      • Sobi  

                        Co si chtěl to máš! Za co jsi bojoval to máš! Tohle je i tvoje práce! Tak neřič radši vůbec!

                        0 0
                        • kolombo  

                          Myslím, že víš úplné HOVNO o tom, za co jsem já bojoval.

                          Ty prostě jen útočíš na ty, které se Ti povedlo zapamatovat …

                          0 0
                          •  

                            že ty bys chtěl aby se na ten tvůj fanatizmus zapomělo, jen si užij svoji chvilku pomíjivé slávy že jsi byl u zrodu takového paskvilu s názvem čemba a vším co s ní bylo spojený

                            0 0
                          • Sobi  

                            Na ty tvoje obhajoby TK a jeho grupy, jen tak nikdo nikdo nezapomene! Neboj a pokaždý to budeš mít na talíři. Stejně tak jako nezapomeneme jmena: Hanka Hermová, Michal Janda, Petr Slavík atd.

                            Neboj spousta lidí-bikerů si to pomatuje, a je jen na nás to připomínat, aby se na to nezapomělo. Kdo za čím stál, kdo za co bojoval a kdo co říkal a tvrdil! Protože pak to co tvrdí nyní, dostává jiný význam!

                            Pokud zapomínáš na B-F jsou ještě ty thready k dohledání! A to neokecáš!

                            Ano, útočím na lidi, které mám asociované s největší sviňárnou a s největším podvodem v dějinách české terénní cyklistiky a nechci aby se na to zapomenulo!

                            0 0
                            • karliner  

                              Tak ono by se toho dalo dohledat spousty. Třeba jak si někteří současní čemba hateři notovali se Slavíkem a spol., že :-)))

                              0 0
                              • Volf  

                                Taky si leckoho pamatuji :-) Rowdies před svojí minulostí jen tak neutečou…

                                0 0
                            • Barak  

                              To je prdel tě číst, nežer to tolik.:-)

                              0 0
                              • Sobi  

                                :-) myslím že už stačilo :-) jen jsem nechtěl aby se zapomenulo! ;-)

                                0 0
                                • Barak  

                                  Z těch vykříčníků jsem myslel, že se schyluje k lynči a k mozkové příhodě.:-)

                                  0 0
                                  • Sobi  

                                    Ne :-) to rozhodně ne :-))) Myslím, že mozková příhoda se pokouší o někoho jiného! :-)))

                                    0 0
                                • Lišák  

                                  Bacha, aby si toho, co píšeš, nevšimnul 729! Viz můj profil ;-)

                                  0 0
                                  • Bomba+  

                                    aaaa,nas estebacek ;-)

                                    0 0
                                    • Lišák  

                                      Sobi?

                                      0 0
                                      • Bomba+  

                                        Ne, ty, ty jantare…

                                        0 0
                                        • Lišák  

                                          V pořádku. Je dobré vědět, že pro Velkého Demokrata není důležité CO kdo dělá, ale KDO to dělá.

                                          0 0
                                          • Bomba+  

                                            Protoze jsi hlupak, tak z tebe padaji tyhle nesmysly… Nic noveho u tebe.

                                            Tak. A muzes se zase jit vyplakat adminovi na rameno :-)))

                                            0 0
                                            • Lišák  

                                              Jsem rád, že reaguješ tak, jak je ti vrozeno/naučeno, anonymní hrdino od klávesnice. Každý ať si o tobě udělá úsudek sám.

                                              0 0
              • Flegmatik  

                No podle jejich plánů tohle je ta méně náročná stezka/cesta (modrá). Chtějí to postupně dělat a označovat jako sjezdovky se čtyřmi stupni náročnosti (zelená, modrá, červená, černá). Viz poslední mapa: http://www.singltrekpodsmrkem.cz/…mrkem/trasy1

                0 0
                • goofy  

                  No pokud jim to vsechno vyjde a stinou to postavit, tak na zacatku roku 2012 by to rozhodne stalo za navstevu

                  0 0
                  • mr.antik  

                    no vzhledem k tomu, že ta původní cesta je označená jako středně těžká, tak by spíš stálo za to počkat na nějakou černou

                    0 0
                    • goofy  

                      No to jo, ale prave to uz by tam dle tech planku nejake cerne mely byt, jestli jsem to dobre pochopil… No uvidime. Letos tam asi nepojedu.

                      0 0
                      • ZuzicK  

                        Kolem Měděnce jsem minulý rok na podzim procházela tu budoucí černou po vlaječkách, vypadalo to dobře, hodně houpavý terén, kamení, kořeny, tak jsem zvědavá co s tím nakonec provedou.

                        0 0
                        • gaston  

                          predminuly tyden jsme tam byli a projeli jsme budouci cernou smycku pred Hubertkou (tuším ze se jmenuje velky sjezd). Bylo to pouze vybagrovane a bez povrchove upravy jako zbytek. Presto ze to bylo měkké tak bych čekal vetší mazec, z mého laického pohledu (nejsem stezkostavitel), tam dost težko namotají něco výrazně technicky náročnějšího než je tam teď.

                          ani tam nikde nebyly složené třeba kameny, že by se človek mohl těšit na nějaké jezdecké pekýlko :)

                          Gaston

                          0 0
                          • ZuzicK  

                            Hmm, myslela jsem, že to celý přeořou :-( Možná ta černost vězí jen za větším sklonem :-o

                            0 0
                            • gaston  

                              ten sklon se hur posuzuje, jak to bylo mekke tak sem musel slapat porad, klidne bych to nechal tak jak to je jen tam kde by se to nicilo to zpevnit. protoze uz te mit o prislo strasne hladke

                              0 0
                          • ZuzicK  

                            Hmm, myslela jsem, že to celý přeořou :-( Že by ta černost vězila jen za větším sklonem :-o

                            0 0
                            • LRRTM1  

                              Na kus něčeho, co by teoreticky měla být černá jsme najeli asi před měsícem. Nějak jsem nepostřeh rozdíl. Že by černá spočívala v o 11,3% větším počtu hrbů a o 4,7% ostřejších zatáčkách? :o)

                              0 0
                        • Sobi  

                          Počkej sám Guru omezuje ve své bibli maximální spád 10%! ;-)

                          Nebo že by snad sám porušil boží slovo! ;-)

                          0 0
                          • gaston  

                            uhlomer sem nemel, od oka 10% neodhadnu, Kvasnickovu bibli sem necet, ale na to ze se to jmenuje „velky sjezd“ to moc sjezd neni…

                            mozna pokud to udelaji zase hladke jako detska prdelka jako je ten zbytek tak clovek nebere vetsi rychlost, ale zadnej velkej skopec to neni…

                            0 0
                            • Sobi  

                              No a právě o to jde! :-) Tak to nejsi správný biker, protože správný biker chce singltrek® protože to je jediný správný biking! :-))))

                              Jsem rád že nejsem správný biker! :-)

                              a naštěstí „velkých sjezdů“ je všude dost :-)

                              Hele a když to vidím, když po tom někdo jede, není to ten stejný pocit jako kličkovat mezi bruslařema na cyklostezce?

                              0 0
                          • mr.antik  

                            bojim se, že kořeny, bahno atd., trvalé udržitelnosti taky vadí, takže to vidim zatim skepticky…

                            Chápu to a mám na to svůj názor. Takový tratě, kde si opravdu zajezdíš, se jednou postaví, pak se rozjezdí do nesjízdnosti, pak se zavřou a staví se vedle…

                            0 0
                            • Sobi  

                              Jsi z JBC, jaký je na to ohlas místních bikerů, tedy těch normální, kteří do toho nejsou finančně zainteresování ( jako TK a jeho grupa ), jak se k tomu staví?

                              Dík za info! :-) Zajímá mne to…

                              0 0
                              • mr.antik  

                                No ono tady těch terénních bikerů tady zas tolik neni, všichni brázdí jen Jizerskohorský asfaltky, šotoliny a panelky.

                                Takže co já můžu říct ze svého okolí, spíš to vyhledávaj lidi, který na kolo sednou 1× do měsíce a viděli to někde v novinách a pak ještě lidi s malýma dětma.

                                Ono jet tam z Jablonce autem je docela na dlouhej výlet na 20km okruhu, pokud nebude nějaký rozumnější napojetí. A dojet tam po svejch už je zas dost.

                                Jinak teď jsem si byl projet protypový singl u přehrady, kde zas takový provoz není a k radosti terénního bikera to s tou udržitelnost až tak horký není.

                                0 0
                                • kolombo  

                                  Já tedy do NMpS na kole dojedu, i zpátky :-)

                                  O singl v Jablonci u přehrady se nikdo nestará a nějaký dobrák z něj vytrhal část kamenů v přejezdech kořenů. Nevím, ale to, jak ta pěšinka vypadá, je to spíše důkaz, že udržitelná je, voda ji rozhodně nebere.

                                  Mimochodem, tak 2 dny zpátky byla singlu v NMpS věnována celá stránka v regionální příloze MFDnes, rozhovor s nějakým bezvýznamným cyklistou, který nečte b-f a tak neví, co si má myslet …

                                  0 0
                                  • Lenka.05  

                                    Slyšela jsem Kvasničku něco vykřikovat o mediálních mrdkách…tak jsem si myslela, že o propagaci singltreku nestojí, když médii opovrhuje :)

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      vzhlem k tomu, co studoval, to vystihl dobře. A votomtoje. O bajking asi tak na čtvrtém místě.

                                      0 0
                                    • Sobi  

                                      :-) od tý doby už je Velo nepodporuje! :-)

                                      0 0
                                  • mr.antik  

                                    já nic nevytrhával :-)

                                    Nicméně díky tomu cestička vypadá přírodně – vylézají kořeny a kameny, což je prostě základ MTB.

                                    0 0
                                    • Sobi  

                                      Jestlipak už kvasňa neplánuje firmu na demolici singltreků, aby se navrátil duch MTB! ;-) Kua ten nás zase přechcal! ;-)

                                      0 0
                                      • Frostty  

                                        No mám v plánu se na tu nádheru vyrazit podívat osobně, do regionu nejedu rozhodně kvůli singlcestě, ale když už tam budu :D…

                                        0 0
                                  • Sobi  

                                    Jo neví co si má myslet, protože nesleduje B-F a neví jaký jste morální podvodníci, lháři a šmejdi, protože neviděl celý vývoj singltreku, od pseudomyšlenky po s.r.o. a veřejnou zakázku za 8mega!

                                    0 0
                                  • mr.antik  

                                    Já myslim, že právě on ví moc dobře, co si má myslet.

                                    Btw on stejně propagoval trvale neudržitelnou Gardu a pod…

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      Jinak mě docela zaujalo, jakej už je to „dědek“ :-) Asi poprvé jsem ho viděl na fotce bez helmy, brejlí a zblízka…

                                      0 0
                                • vinca  

                                  Přesně tak. Z mého okolí tam jedou lidi , co vyrazej na kolo tak 1× za měsíc. Ti , co dřív jezdili , ale už nemaj čas , tak si to takhle v pohodlí připomenou. A pak rodinky s dětma. Ale pěšinek po jizerkách je dost. Mnohem víc , než tenhle cirkus pod Smrkem ve mne vzbuzuje obavy snaha v Jizerkách od sebe oddělit pěšáky a cyklisty. Kdy cyklisti by měli zůstat na asfaltu , panelkách a maximálně šotolině, a cesty a pěšinky nechat jen pro pěšáky . Děje se tak nenápadně například výstavbou nové hřebenovky , která roste na místě původních pěšinek , ale má být vyhrazena jen pěšákům…

                                  0 0
                                  • kolombo  

                                    Dobré ráno :-)

                                    Ta pěší magistrála je už prakticky hotová, ale vede tam, kde je masová cyklistika nereálná. Tím netvrdím, že to nejde projet, ale …

                                    Jediné sporné místo je od Knaipy rovnou na Smědavu. Ale tam jsou značky jen směrem dolů a tomu se dá rozumět.

                                    Ono, kdyby tou rašelinou, kudy ta magistrála většinou vede, projelo jen 100 cyklistů, tak to bude rozorané, jak po těžbě dřeva.

                                    Mimochodem, kde jsi na hřebenech Jizerek viděl nějaké pěšinky? Většinou to přechází z panelů rovnou do pralesa.

                                    A do toho, jak se jezdí po Harcováku a na Prosečkém hřebeni se nikdo nemontuje, snad jedině těžba dřeva …

                                    0 0
                                    • Pijer  

                                      „Jediné sporné místo je od Knaipy rovnou na Smědavu. Ale tam jsou značky jen směrem dolů a tomu se dá rozumět.“

                                      • v pátek jsem tam nahoru dětem (pro rýpaly 4 a 6 let) tlačil kola apřehnala se okolo nás nahoru čerstvá asi stodvacetikilová důchodkyně na ELEKTROKOLE a divně koukala, co že nás ten kopeček tak rozhodil :-)
                                      0 0
                                    • vinca  

                                      Masová turistika tam opravdu je nereálná , ale já provozuju individuální :-) A zrovna po hřebeni Poledníku jsem si to občas dal . A voni mi tam přes bahýnko postavili chodníčky , a ještě mi na ně dali zákaz:-( ( Myslím podél , né napříč, jak je již dávno).

                                      Pěšiny nahoře opravdu jsou , ale člověk se nesmí bát trochu rašeliny. Často jezdím podle map ze 70–90 let , kde jsou cesty , který dnes už nejsou značený , a kupodivu ani už nejsou na mapách , což je divný , protože v reálu ještě xistujou . Je to pro mne mnohem zábavnější, než magistrála. Problém neni ani objevit i s kolem třeba na Frýdlantském cimbuří … Zákazy porušuju vlastně všecky , ale vždycky přemejšlím , proč tam ten zákaz je , a minimalizuju svoje negativní dopady. Z Knajpy na Snědavu jezdím , když je minimum turistům , uhejbám jim já , míjím je krokem , klidně zastavím, zdravím se s nima … Jizerskohorským kostelíkem jezdím jen za sucha… V tomhle se prostě řídím mozkem , a ne značkou , a jsem taky připravenej nést případné důsledky ( kdyby mne chytil vrtulník :-) )

                                      0 0
                                      • vinca  

                                        Na ty knajpě by podle mne stačila značka maximální rychlost 15 km/hod , nebo pěší zóna s povolením vjezdu cyklistů ( tam máj pak prostě chodci přednost před cyklisty)

                                        0 0
                                        • karliner  

                                          já bych vymyslel ještě něco komplikovanějšího, aby místní měšťáci nebyli odkázaní jen na botičkovaní aut turistů, který do jizerek přijeli utratit svoje peníze, určitě je dobrá ta maximální rychlost pro cyklisty (využili by se i radary), ale rozšířil bych to i na chodce (cca 4,5 km/hod.), povinné vybavení horským bezpečnostním balíčkem atd.

                                          0 0
                                          • Sobi  

                                            Počkej až dá Kvasňa na singltrek® mýtné brány, na začítku si koupíš předplacenou krabičku a povalíš. Občas tě zastaví Kvasňova celní správa, a chraň tě ruka páně, když objedeš mítnici nebo pojedeš po cestě nižšího řádu ( tedy původní lesní cestou! ) Kua to je byznys! A kolombo tam bude sedět v trafice a prodávat krabičky! Kucí šikovný! :-)

                                            0 0
                                            • Frostty  

                                              Řekl bych že kolombo procitnul, tak proč tu ze sebe děláš furt lofasa?

                                              0 0
                                              • Sobi  

                                                Já mu nevěřím… ale to je jedno, to byl vtip, tak si tam představ třeba, třeba… pepu, karla nebo láďu! :-)

                                                0 0
                                            • Lenka.05  

                                              No jsem zvědavá, jak to s tím placením nakonec dopadne. Vcelku reálně bych viděla nějaký poplatek na parkovišti, u toho rybníka stavěj nějakou boudičku (obchod, servis atd) tak zřejmě z toho chtějí částečně dotovat údržbu, pro místní to bude znamenat nějaký to pracovní místo, alespoň sezonní. Možná tam vymyslí nějakou kasičku na dobrovolné příspěvky, na RS tuším mají nebo připravují nějakou placenou kartu, čímž bikeři přispějí na údržbu stezek a jejich další budování.

                                              0 0
                                              • Sobi  

                                                :-)))))) místo slova kasičku jsem četl kvasničku :-)))))))

                                                jojo, pátek! :-)))))))

                                                0 0
                                                • Lenka.05  

                                                  To je skoro totéž :))

                                                  0 0
                                                  • Sobi  

                                                    V tom kontextu je naprosto geniální! :-))))))

                                                    0 0
                                                  • Lenka.05  

                                                    Kasičku pro Kvasničku. Něco jako „kolik třešní, tolik višní..“ zkrátka takový překladatelský oříšek :)

                                                    0 0
                                              • gaston  

                                                u parkoviste (toho ne-u sudu) pani z pivoprakove stanku obchazi a poprosi o dobrovolný příspěvek na udržbu… 50Kč

                                                0 0
        • Vilém  

          hm:( to je fakt ubozak ten pan.

          0 0
        • Excel  

          Tak ten dopis je ovšem masakr. To by člověk blil, Milane.

          0 0
        • mr.antik  

          internet a facebook nezná slovo „soukromí“ :-))

          0 0
        • Polka  

          S temi autorskymi pravy prisel admin fakt brzo :)

          0 0
          • mr.antik  

            Příště bude muset z každého napsaného „singltrek“ platit…

            0 0
        • Ruprt2  

          Soukromá sbírka ve veřejné fotogalerii hmm.

          Já teda nikdy nebyl machr přes češtinu, ale logiku jsem i vyučoval a něco mi tu neštimuje :-)

          0 0
        • honzarb  

          Kvasnicko ty ses fakt hroznej jantar…

          0 0
        • drbo  

          btw kde je v desateru neco o vkladani fotek respektive o autorskych pravech ?

          0 0
        • RomanH  

          ubozak…

          0 0
        • bochov  

          Ty mužeš o něco žadat až se finančně vyrovnaš s těmi co jsi je ojebal o peníze a iluze pane Tomaši Kvasničko.Abyt tebou tak sem ani nelezu.

          0 0
        • Bomba+  

          Tak Medunka krade z verejnyho… :-)

          To jsou ti socani :-)))

          0 0
    • Sobi  

      Když to v Jizerkách chtějí, tak ať to tam mají! Jejich volba, jejich blbost! Mne to tady rozhodně stavět nebudou! Když ono v těch Jizerkách není kde jezdit no… Teď už se ví co je TK a jeho grupa zač, a když mu to Jizeřáci dovolí…jejich vol­ba.

      0 0
      • dada  

        kdopak má prsty v tomhle?

        http://novy.klinovec.cz/…s/etapa-1-cs

        0 0
        • dada  

          a taky nevim proč se mi když vidím slovní spojení „trvale udržitelná stezka, budující vztah cyklistů s přírodou“ dycky zvedne kufr…

          0 0
          • Flegmatik  

            Už jen název projektu „Cyklistika bez námahy“ je dost obskurní :-D

            0 0
            • Radek Broz  

              Myslím, že o tom víš prd.

              0 0
              • Flegmatik  

                To si myslíš správně. Proto to nijak nehodnotím ;-)

                0 0
              • karliner  

                tak se rozepiš..

                0 0
              • dada  

                tak nás pouč ;) jinak já samo znám co je na jihu – to je supr bez ohledu na to že se to srandovně menuje, jen sem chtěl vědět kdo stojí za těmahle singltrek aktivitama na severu

                0 0
                • Sobi  

                  Zdar :-)

                  tak za 1.: Nejdek byl vždycky divnej-to víš sám! :-D

                  a za 2.: jestli si myslí Nejdecká downhill brigáda etbikez.com myslí, že tohle je skutečný biking, tak to asi spíš ví oni prd o tom :-)

                  a za 3.: Je to jejich boj, já tohle za barákem nechci a nikdy to tady nebude! Jak slyším tyhle fráze tak mi je „nevolno“, prostě je to konzum a byznys a jak vidíš konzumní společnost bikerů si to žádá, ale je to to samé jako když si metrosexuál koupí snížené SUV a po městě jezdí s pocitem drsného chlapíka s pořádným offroudem, pak příjde retardér a brzdí jak podělanej, aby to nevzal přes chromové trubky na prazích…

                  hele někomu to vyhovuje a chce to, ale u mne rozhodně ne!

                  0 0
                  • dada  

                    podepisuju…..jinak TK býval váženým hostem na hamrykempu tak když vidim tu reakci výše a vysvětlení nikde, nedivil bych se kdyby to tam stavěl sám bůh singltreku…:)

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      Dodávám, že netuším, kdo tam za tím stojí, ale jelikož to tam dost znám, tak nevěřím, že by se to dotáhlo do konce.

                      0 0
                  • Radek Broz  

                    Co kde tvrdim o skuteřnym bikingu nebo donhillu? Jen je prostě k smíchu, jak si někdo přečte nějakou větičku na idnes a dělá z toho nějaký závěry.

                    Na názvu Cyklistika bez námahy, kterej je zaměřenej na turisty, nevidim nic špatnýho.

                    Přijeď se přesvědčit, co je skutečnej biking;)

                    0 0
                    • Flegmatik  

                      Nebylo to na idnes, ale na oficiálních stránkách toho projektu.

                      0 0
                    • mr.antik  

                      nojo, ale skutečnej bajking bohužel (nebo bohudík) nemá s trvalou udržitelností a minimální námahou nic společnýho.

                      Je to normální kšeft jako třeba letní bobová dráha. Třeba se jednou dočkáme, až TK a jeho případné kopie veřejně řeknou, že to dělaj pro prachy a že to z bajkingem nemá nic společnýho.

                      0 0
              • Karlos009  

                Taky o tom vím prd a tak jsem otevřel Google a hned první odkaz: „…překonání těchto nejnáročnějších stoupání za vás obstarají obě sedačkové lanové dráhy…“ a „Trasy většinou klesají po zpevněných cestách…“

                Super, takový cyklistický McDonald.

                0 0
            • LRRTM1  

              To už rovnou mohli napsat „cyklistika bez zábavy“ :o)

              Ale zřejmě to vyhovuje současnýmu trendu. Bezpečnej adrenalin, nejlépe bez námahy. Proto se tak daří různejm motokárám, lanovejm parkům a pod. nemusíš nic umět, nepotřebuješ fyzičku a stát se nic nemůže…

              0 0
        • Flegmatik  

          Ty? :-)

          0 0
    • vinca  

      Hurá do Krkonoš !!

      http://liberec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

      0 0
      • Frostty  

        No jo, je to tady.

        0 0
        • kolombo  

          Checht :-)

          To by mne zajímalo, jestli se tam odpůrci singlu půjdou přivázat ke stromům :-D

          0 0
          • Frostty  

            já myslel že Sobi je už na cestě ..:o))

            0 0
            • Sobi  

              Mám jedno místo v autě volný! :-) ale řetěz svůj! :-))))

              0 0
          • mr.antik  

            Tak snad okolo toho nebude vic povidani nez akce a ze to nebude tolik o politice a vic o jezdeni, coz u SpS zrovna neplatilo…

            0 0
      • ZuzicK  

        „Věřím, že trasy v oblasti můstků by mohly přitáhnout i závody, které se jezdí třeba ve Špindlerově Mlýně,“

        Jakože závody na singltreku? :-O

        0 0
      • mr.antik  

        Hmmmm. Singltreck ve spojeni s bikeparkem Rokytnice a dvema lanovkama už nějaky potenciál může nabídnout…

        0 0
      • vinca  

        Oproti SpS , kde udělali z míst , kde jsi mohl jezdit jak jsi chtěl, jednosměrný okruh. Tak tady chtějí z míst , kde jezdit vůbec nesmíš, udělat alespoň jednosměrku :-)

        Ale já bych byl raději , kdyby mne s kolem pustili oficiálně na hřebeny . Třeba alespoň jeden měsíc v roce.

        0 0
        • kolombo  

          V NMpS jsi nemohl jezdit jak chtěl. Tam, kudy ten singl vede, žádná cesta nebyla.

          Mohl jsi jezdit po té asfaltce, co uzavírá kruh a na kterou všichni nadávají, že je tam toho asfaltu moc.

          Vzhledem k tomu, že singl žádnou cestu nezrušil, jen některé kříží, tak si vlastně můžeš zajezdit po původních cestách jak chceš, pokud Ti opravdu tak vadí, že po singlu, kde se nedá vyhýbat, se jezdí jen jedním směrem.

          Mimochodem, teď se hodně mluví o tom, že se po dálnici nesmí jezdit v protisměru. Není to taky nějaká diskriminace a neměl by proti tomu někdo začít bojovat ??

          0 0
          • vinca  

            Sakra, sakra, … že bych si špatně pamatoval ? Ale je pravda , že to ,kudy já jezdím ostatní většinou za cesty nepovažujou :-)

            0 0
            • kolombo  

              Pokud by jsi se držel volného výkladu zákona, tak smíš jezdit i po pěšinkách. Pokud jezdíš lesem navolno, tak neděláš dobře. Tuším, že v pravidlech MTBO, je definován pohyb s kolem mimo cestu tak, že ho musíš nést předepsanou výšku nad terénem :-)

              Já kolo při průchodu mimocestím občas tlačím, ale záleží na typu terénu, někdy jde jet, někde musím kolo poponést ..

              Procházel jsem trasu první etapy, když ji částečně tvořily jen praporky. Tam opravdu žádná cesta nebyla. Někde byl i trochu problém s tím kolem projít. Jediné, co tam bylo, tak jsou ty lesácké traktorky, co je singl na několika místech kříží a na jednom místě je několik desítek metrů v souběhu.

              0 0
              • vinca  

                Jasně , s tím zákonem i MTBO máš pravdu. Vím , že jsem špatnej , ale nedokážu s tím prostě nic udělat. Ale zas tak často to neporušuju, a nadruhou stranu páchám i fůru dobra, takže mám energetickou bilanci vyrovnanou :-).

                Tím příspěvkem jsem chtěl naznačit, že SpS byl postaven na území, kde v podstatě můžeš jezdit všude kde to jde ( teda , když jsi normální cyklista a jde ti to hlavně po cestách).

                A v Harrachově asi vyroste v místech , kde se jinak moc jezdit nesmí . (V KRNAP lze mimo veřejné komunikace na kole jezdit pouze na vyznačených cyklotrasách, které byly vyhrazeny Správou KRNAP.)

                0 0
                • kolombo  

                  Já se Ti zase snažím naznačit, že to tam moc nešlo, pokud jsi ovšem nemyslel ježdění po širokých cestách se zpevněným povrchem.

                  Rozhodně ne tak, jak to jde dnes.

                  0 0
                  • vinca  

                    Dobře, tak zkusím kompromis :-)

                    SpS v místech , kde to moc dobře nešlo ( ale to může být dost individuální pohled ). A Harrachov v místech, kde se to ze zákona nesmí ( to už bohužel individuální není ).

                    0 0
                • mr.antik  

                  Na čerťáku tam je mraky cest předevšim lyžařské běžecké tratě.

                  0 0
                  • vinca  

                    A jsou označeny jako cyklostezka ? Jinak po nich na kole bohužel nesmíš, i když to tam není nijak označeno.

                    0 0
                    • vinca  

                      Článek 6

                      Jízda na kole

                      1. Jízdu na kole mimo silnice a místní komunikace lze na území KRNAP

                      provozovat za těchto podmínek:

                      1. za denního světla (od východu do západu slunce)
                      2. na trasách vyhrazených návštěvním řádem nebo rozhodnutím Správy a

                      v terénu označených příslušným piktogramem

                      1. v období od 30.11. do 1.4. kalendářního roku je vjezd na tyto trasy

                      možný pouze nejedná-li se o strojově upravenou lyžařskou trasu

                      1. Seznam vyhrazených cyklistických tras včetně piktogramu, kterým se

                      vyznačují na území KRNAP, a mapu cyklistických tras, obsahuje Příloha č. 4.

                      http://www.krnap.cz/…a_c_4a-b.pdf

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Ano, ale rozhodně menší zlo než když projíždíš naprostou divočinou mimo jakekoliv cesty, jak píšeš výše…

                        0 0
                        • vinca  

                          Jasně, to máš určitě pravdu .

                          0 0
                        • scoty  

                          no ono to v Jizerkách či Krkonoších mimo jakoukoli alespoň vyšlapanou stezku v podstatě nejde.

                          Vinca nejspíš myslel nějakou sotva znatelnou pěšinu.

                          0 0
                          • vinca  

                            Jo, asi tak , jedeš po pěšině , a najednou zjistíš , že tam žádná pěšina není , tak odhadneš teoretickej směr pokračování , a najednou to zas asi pěšina je, a pak zas ne … až zjistíš že to dál jde jen nýst … tak příště to zkusíš znova , ale zahneš o troch víc dolů…

                            0 0
      • Sobi  

        Tohle mne zaujalo:

        „Spolu s Českou mountainbikovou asociací vybíráme vhodné trasy. Nejde ale jen o výběr, ale i stavební úpravy,“ uvedl před časem Drahný.

        Zdroj: http://liberec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

        Na stránkách Čemby nic není, tak jedná s nima Čemba nebo ne?

        P.S.: Nikam se přivazovat nebudu :-))) teď už všichni víme kdo a co za tím stojí a pokud to tam chtějí tak ať. Pokud se tím něco zpřístupní tam kam se předtím nemohlo, třeba to konečně bude mít nějaký důvod budovat.

        0 0
        • Sobi  

          Jinak chtěl bych poprosit někoho z Čemby o stanovisko k tomuto tématu. Děkuji

          0 0
          • karliner  

            Čemba nesmí ani reagovat, protože „předběžné opatření“ ;-)

            Ale prej už každou chvíli bude pořešené.

            0 0
            • Sobi  

              Hm… no uvidíme, třeba se tu objeví něčí soukromý názor ;-)

              0 0
          • VeVe  

            Odhadl bych, že původ té věty je někde zhruba zde: http://krkonossky.denik.cz/…0100214.html

            a dále zde: http://liberec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

            Historie tedy již značná!

            V této chvíli žádná jednání neprobíhají.

            0 0
            • Sobi  

              Pokud ne, tak by stálo za to, zkusit to tam obšlápnout a než stavět singltrek, tak spíš vyjednat zpřístupnění cest, jejich označení a uspořené prachy spíš narvat do propagace a příslušenství, popřípadě lokálních oprav ( můstky atd. ) To by bylo fajn, podle mne by to přilákalo více lidí než než ta sterilní cyklostezce blízká, trvale neudržitelná cesta za x-mega! :-)

              0 0
              • Tomínos  

                Zase na druhou stranu, já se tam radši pojedu projet po singlu, pokud bude nějak rozumně udělaný klidně i víckrát, než se motat po nějaký šotolině, po takových cestách můžu jezdit i u nás a nemusím se nikam hrkat s autem, do itošky taky nejezdím kvůli tomu, že tam jsou nádherný asfaltky. Ale ber to jen jako názor jednotlivce, který vůbec nemusí souviset s většinou. Ještě dotaz, která cesta je trvale udržitelná bez toho abys do ní cpal pořád peníze, když i naše superkvalitní a proto neskutečně drahé dálnice a silnice nevydrží kolikrát déle než půl roku?

                0 0
                • Sobi  

                  Jasně, je spousta lidí, spousta názorů a spousta by tam chtěla právě i ty asfaltky. Trvale udržitelná není prakticky žádná, ale tak mne napadá, že ty cesty po kterých jezdim nějak vznikly ale nikdo se o ně nestará a prostě jsou…

                  To že nevydrží je tím, že se v opravách a v údržbě jsou ještě větší prachy než ve výstavbě! ;-) Byznys…

                  0 0
                  • Flegmatik  

                    Jak ty Sobi prosím chápeš pojem „trvalá udržitelnost“?

                    0 0
                    • Sobi  

                      Podle mne, můj soukromý názor, je že trvalá udžitelnost na stezce ( á 25km )asi tohle:

                      Udržba ohledně úprav porostů 1–2× za rok lehké práce v době trvání á 2dny pro cca 2 lidi s lehkým ručním nářadí, odhadovaná fakturace ( 2×2×2×10×150=9000kč ) Řekněme náklady cca 10000kč.

                      Drobné opravy např, opravy svahování atd. jednou za 5let

                      Nákladné složité opravy ( mostky apod ) atd. jednou za 25–30let.

                      Pokud se to do tohodle vejde a není potřeba v mezičase dělat opravy tak to považuji za „trvale udržitelné“, ale pokud po kyždým dešti musíš opravovat svahování, po každém dešti se zvětšují rozplavené plochy povrchů, po roce se musí opravovat vyzdívky či podezdívky, opěrné zítky atd… tak je to podle mne „trvale nezdržitelné“

                      Můj názor :-)

                      0 0
                      • Polka  

                        Tech roku bych trosku ubral, ale jinak v podstate souhlas.

                        0 0
        • Lenka.05  

          Tam bude asi důležitý to „před časem“…tzn zřejmě ještě za vlády Kvasničky v ČEMBA.

          0 0
          • Sobi  

            No právě o to mi jde! Jestli je to ex-čemba Kvasnňa, nebo new age Čemba!? Jestli je to byznys nebo biking!?

            0 0
            • vinca  

              Bohužel mám dojem , že na tuhle větu jsem narazil už u článku asi o rok starším , takže :-(

              0 0
              • Sobi  

                Hmm… to už je na místních… Pokud se zpřístupní cesty, rád tam přijedu a utratim prachy, ale na singltrek rozhodně jezdit nebudu…

                0 0
    • mr.antik  

      Takže dneska konečně počasí na návštěvu. Nebude psát nějaký literární útvar, aktuální dojmy od věčného rýpala a zmrda co tomu vlastně vůbec nerozumí:

      • pevňák s Racekingama 2.2 je optimální kolo, neuvěřitelně rychlý.Opravdový adrenalin.
      • příjezdový doubletrack radši nekomentuju, v podstatě jen drncavášotolinová cesta. Cestou zpět celkem nebezpečná, pokud jedete rychle.
      • nové úseky – projeli jsme červenou. Povrch je opravdu tvrdý, rychlý.Zpestřením jsou bláto a kaluže, které už se za tu dobu vytvořily. Nejsou tak hluboké jako na původní trati. Naštěstí
      • ostatní nové úseky (así modrá) jsou vidět, ovšem nejsou nijakznačené, z obav abychom nejeli protisměrem to radši necháme na příště
      • na červeném singlu cestou zpět k Singlcentru u koupaliště opravduvelý bacha v úseku, kde se přejíždí cesta neboť přímo v lajně stojístrom. Já se mu vyhnul za cenu pěkného driftu, který je zde zakázanej. Alespousta lidí nejspíš neuhla (soudě dle zářezů a oraniště okolo)
      • Původní singl okruh začíná vypadát přírodně – vylézají šutrya kořeny dle očekávání. Tento původně lehký okruh je letos jižčervený – střední a tipuju příští nebo přespříští rokbude černý.
      • opravy které evidentně proběhly – jsou udělné divně. Doufámže seto rozjezdí.
      • kaluže, kaluže, kaluže… co k tomu dodat. DD se musí ve Walesu zaživa obracet, pokud kdyby ten výsledek viděl. Jsou i na nových černýchúsecích, které jsou vidět ze silnice, ale tam to třeba ještě nějak pániodborníci poladí…
      0 0
      • Kubiczech  

        Sice vím, co je tam špatně, ale jak to tam teda vypadá jsem nepostřehl. Co nějaké ty nové úseky?

        0 0
        • mr.antik  

          Co jsme jeli – tak je to ve stejném duchu, jen takové víc natažené, míň hopsání, míň zatáček, v méně atraktivnějším prostředí, míň zábavanější.

          Uvidíme co ty nové – černé nahoře. Tyhle tratě dole beru jen jako takové propojovací.

          Ale za mě – na ten původní to nemá (aspoň co se sjezdu týká, vyjezdy jsou zase udělané trošku líp, ale kvůli tomu tam asi nikdo nejezdí) Je to mnohem umělejší, úplně jsem si vzpomněl na ten Londýnský olympijský okruh.

          Ten supertvrdý povrch je pokryt blátíčkem,které místy trošku klouže, ale nic zákařeného.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jel jsem teď v pátek celý původní v tuhle chvíli červený, pak ten navazující nový krátký červený. A k tomu ten krátký spojovací úsek modrý k hlavní a za ním ten zelený (tohle je oboje obousměrné, takže zase zpět tou stejnou cestou na ten krátký nový červený).

            Jeli jsme to z Kořenova, takže navíc ten černý, který ještě nebyl snad ani označený (ten v Polsku) jsme už nedali. Ten krátký černý úsek doplňující ten původní červený byl vyloženě ještě zahrazený a nebyl zdaleka hotový.

            A dojmy:

            • modrý spojovací i zelený je o ničem, ale jako příjezdová aspojovací cesta je to dobré
            • původní červený okruh se mi opravdu líbil a to hodně, při mojítechnice si ho dokážu udělat těžký dostatečně, stále ještě v těchrychlejších úsecích místy brzdím
            • líbily se mi i ty šlapavější pasáže včetně těch do kopce
            • výjezdy na novém červeném úseku jsem ocenil taky, jinak souhlas, žesjezdy na novém červeném na ten původní červený nemají
            • to, že je nový červený umělejší mi vůbec nevadilo
            • užil jsem si to na fullu a to mnohem více než bych si to užil na HT; namnoha místech hlavně toho původního červeného se dá pěkně skákat a namísty šutry se taky hodí
            • původní červený byl v pátek až asi na dvě místa zcela suchý, natom novém červeném bylo louží poměrně hodně, ale nijak nevadily; kde mipřekvapily louže je ten spojovací zelený, tam bych s tím povrchem čekal,že se dělat nebudou (zřejmě je tam něco špatně)

            Jsem zvědavý a těším se na ty černé úseky. A to ještě za tím černým v Polsku má být další červený. Začne to být slušně rozsáhlé, takže to už bude z Kořenova na popojetí autem, přeci jen s cestou tam i zpět to dost narůstá.

            Za sebe můžu říct, že mi tohle chytlo více než většina techničtějších a těžších tras v Jizerkách/Krko­noších.

            Ještě doplním, že jsem prvně jel z Dvoraček modrou do Rokytnice a ta se mi taky hodně líbila.

            0 0
            • MlokCZ  

              A něco by chtělo ještě v tom původním okruhu udělat s tím poměrně dlouhým asfaltovým výjezdem, ideálně tam namotat pozvolné stoupání celé ve stylu zbytku.

              0 0
              • mr.antik  

                Mně ten asfalt do kopce k tomu odpočivadlu moc nevadí, ale ta rovinka pak dál je nekonečná

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak místo té rovinky (aspoň z části) bude ten nový černý úsek, tam to pak bude dobré.

                  Mně taky nějaký ten asfaltový výjezd obecně nevadí, ale kdyby tam nebyl, tak by to bylo hezky souvislé a ještě lepší.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    jenže, místo 2 km dokopce by bylo 10km houpaček do kopce, to si záda před sjezdem moc neodpočinou.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Jasně, to by bylo. Já za to nemůžu, že nemáš rád výjezdy :-)

                      0 0
                      • mr.antik  

                        a to zas já mám rád výjezdy, ale když musíš 10 minut šlapat a pumpovat z kopce, tak si pak rád odpočineš od toho houpání :-))

                        0 0
                    • karliner  

                      Třeba se tam časem rozšíří projekt „Cyklistika bez námahy“ a postaví ti tam lanovku, jako na Klínovci :-)

                      0 0
        • mr.antik  

          Tu novou modrou jsme nejeli, ale od té bych si toho moc nesliboval. Snad někdo poreferuje.

          0 0
        • mr.antik  

          Ale nevim jestli jsi tam byl loni na podzim, ale na tom starém okruhu se většinu kaluží (které tam tady údajně ani nikdy nebyly, že:-) podařilo vymýtit.

          Doufám, že se to povede i na tom novým, protože ten povrch tu vodu a blátíčko docela drží.

          0 0
      • ZuzicK  

        Jako drahá polovička nemůžu zaostat za mým rýpalem :-) a doplním ještě pár postřehů.

        • značení: asi by si měli najmout ideálně nějakýho dopraváka,pra­videlně se nás u Straitova obrázku ptají kudy že topokračuje,pra­videlně slýchám, že si mysleli, že jedou špatně (aněkteří sei otáčeli), protože tam několik kilometrů není o singluani zmínka. Na nových částech jsme ani mi nevěděli jestli náhodounejedeme v protisměru.
        • NEPOUČILI SE a na příjezdovém singlu je vytvořeno cca 10 kusůkrásných zahloubených bazénků, na starých už opravdu nejsou a těch párco tam zůstalo má vytvořen „neudržitelný“ objezd :-)
        • na stránkách a informačních tabulích by mělo být upozornění, žestezky nejsou určeny (minimálně ta stará červená) pro trekingy sesilničníma pláštěma a že se uhýbá DO svahu. Pravidelně tam vznikajísituace, kdy někoho dojedu, ani nemusím křičet stopa, a on zběsile brzdís jednou nohou na zemi a uhýbá ze svahu, často se o ně i bojím :-) aněkteří pak mají nemístné poznámky (viz dále :-)).

        Na závěr tedy pěkná historka. Dojedu v klidu starší pár na trekingových kolech s brašničkami. Nerada lidi před sebou stresuju, takže nekřičím stopa a čekám, že mě pustí (dojela jsem je cca 100m před průjezdem mezi ploty). Dobře o mě věděli protože při jejich rychlosti 5km/h jsem téměř pořád brzdila a moje brzdy v tu chvíli byly slyšet asi tak půl km daleko :-) (předtím byla nějaká kaluž), pán se i ohlídl. Přejeli jsme pár míst kde se dalo krásně vyhnout, takže po cca 300m, na jedné rovné části křičím stopa. Následovala jako vždy zběsilá brzda a úhyb od svahu (tady to naštěstí byla opravdu rovina) a při průjezdu kolem páru na mě pán nasraně řval „Jezděte si tady ve 4 hodiny, to už tady nikdo nebude!“. :-) Takže příště asi vezmem aurory a budem kroužit v noci, aspoň bude větší sranda :-)

        0 0
        • Sobi  

          Jo na ten výraz „stopa“ jen tak nezapomenu! :-))))) To mne onehdá hodně pobavilo! :-)))) Asi jsi měla zvolit již dnes otřelé bikerské: " Reba pi.o!" :-))))

          Nu co dodat… chtějí to! Mají to! :-)

          0 0
          • Bomba+  

            …anebo ho proste objet :-)

            0 0
            • McBlacky  

              to právě nejde. Na krajích jsou šutry nebo to přechází to terénu, kde se nedá skoro jet, nebo ne tak rychle, abys někoho předjel.

              Já bych na vhodných místech udělal rozšířený na dualtrack, příležitosti tam jsou

              0 0
              • soc  

                2 pruhy v jednom smeru? Ty koketujes s rychlostni komunikaci, mozna dokonce dalnici!

                0 0
                • karliner  

                  Podle mne se na to nenápadně chystaj, ukazuje na to i ten asfalt na nových trasách.

                  0 0
                  • Frostty  

                    asfalt?!

                    0 0
                    • karliner  

                      Jak jinak bys pojmenoval tohle

                      0 0
                      • JSt  

                        tema fotkama si kolombo koleduje o prevteleni. kopyrajt na foceni singltreku ma jen singltrek s.r.o.

                        0 0
                      • Frostty  

                        Jo, tohle sem viděl na vlastní oči. Asfalt to asi nebude, ale kekel otřesné to fakt je. Takhle oprasit les, dokáže jen inteligent. Nu, ale třeba se to časem vyjezdí..

                        0 0
                        • kolombo  

                          Ne, asfalt to opravdu není, je to udusaná čedičová drť. To se tu už řešilo :-) Já jsem zvědav, jak to bude vypadat, až se po tom bude rok jezdit.

                          Osobně se mi, samozřejmě, víc líbí povrch na 1. etapě, ale nelze popřít, že trpí značným opotřebením a na trase je vidět, že se musí dělat údržba a že se i dělá.

                          Co se výhyben týče, jako pomalejší jezdec, bych je uvítal, je tam spousta míst, kde nejde rychlejšímu uvolnit cestu :-(

                          Předpokládám, že bych se tam tenhle víkend vydal, pokud bude čas a počasí, doufám, že kolem Měděnce to už bude sjízdné.

                          0 0
                          • karliner  

                            A co máš psát, že to je podle kvasničkova manuálu?

                            0 0
                            • kolombo  

                              Jediný manuál, který jsem kdy viděl, tak byl od IMBA. Vše ostatní byly výtahy a překlady jeho částí.

                              0 0
                          • MlokCZ  

                            Místa k předjíždění bych uvítal v obou případech. Tedy v případě předjíždějícího i předjížděného.

                            0 0
                          • mr.antik  

                            Ta první část okolo měděnce byla o víkendu sjízdná, ale neudusaná. Kromě pár set metrů na začátku ale není příliš atraktivní, většina trasy vede spíš do kopce. Ta druhá část už je v pohodě a musím říct je to asi nejpovedenejší z nových etap.

                            Škoda že nešlo to úsilí z té první části věnovat do prodloužení té druhé až kamsi dolů ke kyselce…

                            Bohužel stejný je to i s polským úsekem. Pocitově člověk jede a houp pořád jen do kopce, aby pak během minutky byl dole. Myslel jsem, že původní záměr byl přesně opačný.

                            0 0
                            • kolombo  

                              Druhá část myslíš ten kus, co odbočí z asfaltky až nahoře, za odbočkou do údolí kyselky, a vyjede na tu štěrkovou cestu ?? To už jsem jel, to bylo pěkné.

                              Sjízdná, ale neudusaná znamená, že povrch je hotový, jen ho nepřejeli dusací žábou ? Nebo je to furt jen vybagrované a není to dodělané ??

                              No, ono je logické, že tenhle kus jde do kopce, když ta asfaltky, co jí má částečně nahradit, jde taky do kopce …

                              0 0
                              • mr.antik  

                                Normálně to šlo projet, chybělo jen udusání. vzorek se bořil jen trošku. Možná už to bude hotové.

                                Jasný že to musí vést do kopce, ale vždycky je lepší kus souvisle do kopce a kus souvisle z kopce, tohle je pořád něco mezi, nevíš jak zařadit, jestli dát sedlo dolů nebo radši ne.

                                Prostě tahle část mi přijde jako taková nouzovka, žadnej vtip, žádná hravost, jen na objetí asfaltu. Navíc černá, což je úplně mimo.

                                0 0
                                • Flegmatik  

                                  A nejhorší je nevědět, jestli šlapat nebo ne :-) To s tím sedlem mě pobavilo.

                                  0 0
                                • kolombo  

                                  Kvasničkovi došel červený fix, tak to kreslí černým :-)

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    asi tak. Jenže nepřipustí chybu, takže se brzo dozvíme nějaké pádné důvody, proč je to černé :-))

                                    0 0
                                  • karliner  

                                    Počkej, ty jsi teď jako „proti“ němu, jo?

                                    0 0
                                    • Medunka  

                                      jak teď, kdyby si to tu čet pořádně, tak Kolombo je proti TK už nějaký rok, není to novinka,

                                      ale někteří s tím maj problém

                                      0 0
                                      • karliner  

                                        No tak to se omlouvám, ono to vlastně vypadá, že všichni kvasničkovo chábři jsou už proti němu nějakej ten rok, možná by měli založit nějaký speciální thread, kde by každý z nich napsal, jak dlouho už je proti němu a nějaké zásluhy z doby kdy je už „proti němu“ aby se ti, kteří v tom nemají jasno (jako třeba já) nebo s tím mají problém (jak píšeš) do něj vždycky jukli dřív než něco napíšou a nevznikali taková nedorozumění, páč kolomba jsem měl zaškatulkovaného jako legendárního kvasničkova obhájce a přitakávače. Nevěděl jsem, že otočil.

                                        0 0
                                        • mr.antik  

                                          já myslim že netřeba, naopak by možná stačilo vypsat těch pár, kterým už do hlavy vyhučel dostatečnou díru a jen mechanicky kývají…

                                          0 0
                  • Lenka.05  

                    Teď už jen odpočívadla a TOIky.

                    0 0
                    • karliner  

                      osobně proti odpočívadlům a kadibudkám nemám nic, pokud by je tedy někdo udržoval, aby to nebyl obvyklý ekl…

                      0 0
          • bochov  

            Ja jsem ten singltrekovy cirkus sice neviděl a nechtěně jsem sponzoroval Kvasničku a nechapu vubec smysl teto stavby to si z hor chtějí udělat cirkus pokud jsou to zpevněne cesty tak stačili lesacke spojovačky.Hlavně ,že Haka Hermova se ohaněla ztracenymi loveckymi stezkami takove stezky to je bajkerska idylka,ale musi se to umět a ne stavět v lese další nesmysly ,ale kšeft je kšeft hlavně .že to pomuže regionu s velkou nezaměnanosti jak mi to kdysi vysvětloval pan Slavík,Asi tam budou nezaměstnaní prodavat zmrzlinu a hamburgery.

            0 0
            • zdenek  

              Přijde mi, že nejvíc to zatím pomohlo provozovateli parkoviště u Sudu. :-(

              0 0
          • mr.antik  

            …a nebo „stopa py?o“ Ale nevim jak by se na to třeba ta padesátnice tvářila :-)))

            0 0
    • mr.antik  

      20. 8. 2011.

      Zatímco na facebooku jsou všecky komentáře happy, tak tak asi takhle…

      0 0
      • Frostty  

        Tož, se zétra na to mrknu osobně :o)).

        0 0
      • jecnak  

        Zvlastni, na kritizovanych Kokorinskych singlech to dnes bylo bez louzi. A pritom na miste neprselo rozhodne malo.

        0 0
      • ZuzicK  

        Někomu bylo z těch kaluží asi smutno. Vyrostlo uprostřed singltreku :-)

        0 0
      • Sobi  

        To se kolombo pokoušel vytvořit ten jediný srávný bikerský brod! :-))) Protože ty normální brody nejsou pro biking nevhodné a trvale neudržitelné.

        Kdežto tento brod, je trvale udržitelný, ba a co, navíc s postupem času se stává větší, větší, až bude úplně největší na celým světě!

        P.S.: Nestěžujte si, nevíte co je správný biking! ;-)))

        0 0
        • mr.antik  

          konkrétně tento je trvale udržitelný, protože pamatuje punkový singltrekový začátky ještě před oficiálním otevřením…

          Nicméně já si vůbec nestěžuju, protože narozdíl od jiných si dokážu přes příručky představit, jak tu vodu odsud dostat pryč…

          0 0
        • kolombo  

          Ty si trochu pleteš lidi a názory, zalepenče zaslepený, co ?

          Jedna z posledních hádek, s TK, byla o kaluže na singlu, ale to víš, já tomu fakt nerozumím. Nejsem ani odborník na singly, ani profesionální betonář …

          0 0
          • ZuzicK  

            S Novotnými (občerstvení U Spálené hospody) jsme se bavili, že TK hotové úseky vůbec nezajímají co se týká údržby, že opravy zajišťují jen místní dobrovolníci.. nikdo se teda snad na nás zlobit nebude, když příště s sebou vezmem lopatku a pár kaluží (alespoň dočasně) odstraníme :-)

            0 0
            • goofy  

              Takove kaluze by dle me dobre odstranit, ale to by to musel nekdo udelat, no :o)))

              0 0
              • mr.antik  

                Tady jde o princip. Dokud se vrchní pan stavitel bude tvářit, že je všecko v pohodě, že tam žádný kaluže nejsou, a že blbci jsou ti investoři a návštěvníci, kteří uvěřili jeho řečem o trvale udržitelné cestě (bohužel jim zapomněl zdůraznit, co ta trvalá udržitelnost znamená, resp. že to v podstatě nic neznamená), a kteří holt nepočítali s tím, že se to bude každý rok dokola opravovat (což je celkem logický, ale jaksi o na toto zapomíná dost často).

                Všecko kvůli perfektní metodice, kterou ale nikdo nechápe.

                Jinak dojde na má slova – loni modrý easy trail, letos červený a až se konečně udělají nové mapy, bude černý.

                Kdyby mi někdo řekl – těch pár míst jsme zpackali, chybama se člověk učí, uvidíme co to udělá, zeptáme se nějakého zkušenějšího stavitele, přijďte na brigošku – tak s tim já a možná víc lidí nemáme problém (pokud tam nebudu muset poslouchat, jakej je TK stavitelskej polobůh a kolik kilometrů kalužtreku ještě postaví).

                0 0
                • Sobi  

                  Prostě TK ví o stavění jako já o neurochirurgii… Prostě to neumí, akorád tvrdí že on je jedinej kdo to umí. Ale opak je pravdou, každej průměrnej zemař to dokáže okamžitě vyřešit…

                  Pomatuji když jsem se ho ptal na zemařinu a na svahové deformace… neodpověděl a z jeho pohledu jsem věděl, že tento výraz slyší poprvé…

                  No nic, chtějí to, mají to! :-)

                  0 0
                  • Radek Broz  

                    Myslím, že už tu všichni dávno ví, jakej jsi stavařskej bůh a opakovat to pořád dokola je trochu zbytečný;)

                    0 0
                    • drbo  

                      von je ale buh i v jinejch vecech nez jenom obycejna stavarina ne ;-)

                      0 0
                      • Sobi  

                        Á skoroposlední Kvasňawarrior ;-) poslední křižák v křížové výpravě proti nevěřícím! :-D

                        0 0
                        • drbo  

                          kdysi tady nekdo psal ze ses vyucil delanim hrnku na keramickym ucnaku. ne ze bych proti tomu povolani neco mel, samozrejme ze ne, nicmene podle tve divadelni role tady na BF mi prijde ze sis v mladi nasadil latku asi hodne nizko.

                          nebo to je vymysl ?

                          0 0
                          • Sobi  

                            :-)))) ano je i není, celý název školy zněl sice Střední průmyslová škola keramická, ale byl to jen historický název školy. My jsme byli normálná průmyslová stavárna. Konkrétně můj obor byl pětiletý s maturitou název „Stavitelství“ což byl součin Pozemního stavitelství a stavební obnovy.

                            Takže název sice obsahuje název keramický, ale nikdy jsem žádný hrnek neudělal :-)))

                            Je to dostatečně uvedeno na pravou míru? :-)

                            0 0
                    • Sobi  

                      Lepší je být Bůh, než být z Nejdku! ;-)

                      0 0
            • Sobi  

              No jasně nemá z toho prachy! :-) Ti „borci“ na začátku mu tam makali zadarmo a on na tom vydělal! :-))))

              Ad údržba :-) no vždyť se dělali takové akce místní ( víme kdo ;-) ) za to bojovali a dušovali se jak se budou dělat brigády… a najednou je tu už zase. Zase slyším jak najednou oni nesouhlasili s kaluží :-)))) tomu se říká přebíhat k vítězům…

              Pokaždý to připomenu, ať víme kdo to dělal a kdo tohle chtěl! ;-)

              P.S.: Možná až to spustne bude to zajímavý! :-)

              0 0
          • Sobi  

            Lidi si rozhodně nepletu…

            Připomíná mi to takový starý vtip:

            Jak babička v 50.letech vejde na MNV přijde k předsedovo, zvednu ruku a zvolá „Heil Hitler!“. No a předseda se nakloní přes stůl a povídá: „Ale babičko, to jste si spletla dobu, němci už jsou dávno pryč!“ Babička dá ruku dole a povídá: „dobu možná, ale VÁS ROZHODNĚ NE!“

            je to až neuvěřitelně podobné! ;-)

            0 0
            • kolombo  

              A do zrcadla jsi se už podíval ?

              Třeba tam bude taky nějaký obdivovatel singltreku :-)

              0 0
              • karliner  

                Proti tobě má nezanedbatelnou výhodu, kvasnička ho poslal do ****** o dost dříve, než jsi se s ním rozhádal ty…

                0 0
                • kolombo  

                  Tak to se tedy sakra pleteš :-D

                  Nesmíš zaměňovat členství v ČeMBě za vztahy s TK. S TK se nebavím cca od října 2008.

                  0 0
                  • karliner  

                    Podívej, mě je to jedno, závody převlékačů kabátů o to, kdo převlékl dříve mne moc nezajímají :-))) A je úplně jedno, jestli jde o tebe, Sobiho nebo kohokoliv dalšího.

                    0 0
              • Vilém  

                Nj, ale ho poslali nekam hned na zacatku, kdyz se angazoval. Proto si ted mysli, ze uz si to nikdo nepamatuje.

                Ty ses jich drzel precijen dyl a trochu vic se angazoval, takze mas smulu.

                0 0
              • Sobi  

                No i dnes jsem zastánce malých úzkých terénních cest které se vybudují jako propojky stávajících tras, nebo jako lokální výspravky stávajících špatných úseků. Tehdy jsem si myslel že jde právě o to, že tohle má být singltrek. Ale byl jsem vyveden z omylu… singltrek je sterilní zbytečná cesta s jednosměrným uzavřeným okruhem, přesně to co jste udělali u JBC a ještě k tomu jste to udělali blbě…

                Takže ano, jsem zastánce singltreku ale ne toho s označením ® TK :-)

                0 0
      • Lenka.05  

        Jo když jsem tam byla já, taky tam bylo několik takových bazénků. Bahno jako takový mi neva, ale když jsem to tam všechno profrčela, kolo bylo tak zasr, že nebyla poznat barva. Protože je to takový jemný bahýnko smíchaný s pískem ze singlu…doteď mi vrže kolo, nemůžu přijít odkud a jsem z toho na nervy, budu muset asi udělat komplet rozborku, protože se ty sr.čky dostaly bůhví kam.

        0 0
        • karliner  

          Kdyby na parkovišti maník k výpalnému za zaparkování ještě půjčoval za příslušný bakšiš i vapku, tak mi je jasné, odkud vítr vane… Takhle to ale vypadá, že to je jen šlendrián při stavbě. Bohužel se blíží podzim a to je dle bývalé kvasničkovy hlásné trouby Slavíka doba na údržbu nevhodná, protože padá listí a je ošklivo.

          0 0
        • mr.antik  

          Upřímě řečeno, vždycky když tam jedu, tam si představuju, jak stačí parkrát kopnout a voda odtečeně. Někde to bude holt díky projektantům trošku větší oříšek. Ale už vidim, jak TK píše na svejch stránkách, jak tam nějaké vandal nemetodicky ničí trejl.

          Takže za mě a za další návštěvníky, napište třeba na stránky Facebooku co se vám líbílo a co ne (mě už tam TK příspívat zakázal) Je vidět na nových cestách, že s kvantitou jde kvalita dolu…

          Dále prosím ty, co stezky za investora kontrolují a přebírají, aby tak činili ideálně po dešti.

          0 0
          • karliner  

            Pokud na facebook napíšeš, že se ti něco (cokoliv a to i naprosto slušnou a konstruktivní formou) nelíbilo, nekompromisně tě ihned smáznou a to jak příspěvek, tak osobu..

            0 0
            • ZuzicK  

              Njn, tak jsem další černá ofce.. a to jsem jen konstatovala, že černé trasy nic moc, že staré jsou lepší :-) Nic víc, nic míň.

              0 0
              • drbo  

                u me pred tydnem to same, cerne znaceni, nekonfliktni otazka. posera TK se snad uz uplne zblaznil …

                0 0
              • Kubiczech  

                Zajímavé. Mě tam většinu kritických příspěvků nechávají. Napsal jsem v podstatě to samé co ty.

                0 0
                • Medunka  

                  Asi ještě nejsin a blacklistu

                  0 0
                • ZuzicK  

                  Dočkej času jako husa klasu :-) Se divím, že už mě nevymázli tenrát, když jsem tam dala fotku balíku trávy co jsme tam našli :-)

                  0 0
                  • kolombo  

                    No, já na ně už s vyjadřováním dlabu, vyjádřil jsem se a pak jsem byl týden bez FB profilu. Ale já jsem na blacklistu určitě hodně nahoře :-D

                    0 0
          • Smazaný účet  

            Von by třeba TK nějakou tu kaluž i vysypal štěrkem, ale to by se snížil na úroveň „neudržitelnejch“ rychlebek a toho bohdá nebude! :-)

            0 0
      • Pavouk88  

        Kdyz prsi tak se delaji kaluze to je logicky ne ? :D

        0 0
        • kolombo  

          Pokud koupíš nepromokavý plášť a on, v dešti, promokne, tak je to taky logické ?

          Jedna ze zásad … (úzké klikaté stezky) měla být, že se na něm nedrží voda. Bohužel, drží, hluboké kaluže.

          0 0
          • mr.antik  

            Kdesi kdysi v nějakém materiálu psali (možná slečna Hermová dokonce), že ty stezky mají být jakoby trošku odkloněné, aby mohla stékat voda.

            0 0
            • McBlacky  

              zatáčky předělat na wallride :)

              0 0
            • kolombo  

              To je z originální IMBA metodiky na stavbu, lehký odklon a zvlnění, aby voda nemohla stékat po stezce. O zahloubení stezky pod úroveň terénu tam rozhodně není ani slovo.

              0 0
          • Pavouk88  

            To je trochu něco jinýho ne? Singl je v přírodě, takže mě přijde normální že se tam vodou a jezdenim vymelou diry, kde jsou kaluze. Mirnej naklon to zni hezky, ale vzhledem k tomu ze asi nikdo nejezdi po krajich tak se uprostred vyjede stopa a tou bude tect voda a ta vymele ty kaluze :)

            0 0
            • kolombo  

              Ale technologický postup výstavby měl právě to, co popisuješ, vyloučit.

              TK zatracoval Rychlebky pro jejich neudržitelnost, protože nedodržely jeho metodiku. Ale sám ji nedodržel taky.

              0 0
            • mr.antik  

              ale kuš, nerozumíš stezkám…

              A vůbec, to je zákazané téma! Kaluže na singltreku nejsou. Viděl tam snad někdo někdy nějakou?

              0 0
    • gallardo  

      Zitra se tam chystame. Ma nekdo aktualni info, ktery singly jsou uz hotovy? Jestli spravne chapu komentare nademnou, tak ceska strana je uz hotova krom toho cernyho. A ten cernej v Polsku?

      0 0
      • elfik  

        Aktuálně je hotové toto. Modrá je prý těsně před dokončením, ale neprůjezdná. (informace od kohosi u rozestavěného centra)

        0 0
        • bikerp1  

          Tzn. jen ta černá. Je to už i značené v terénu?

          0 0
          • nitraq  

            Včera jsem tam byl a ta černá moc hotově nevypadala. Rozkopaná hlína, naznačený hupy a kousek od cestičky stálo malý pásový vozítko s korbou. Takže bych řekl, že na tom ještě něco práce bude.

            0 0
            • gallardo  

              kdyz si tam byl vcera, zkousel si tu modrou, furt neprujezdna?

              0 0
              • nitraq  

                Nezkoušel jsem ji, začínal jsem u Spálené hospody. Odbočka z červený vypadala stejně provozuschopně jako samotná červená. Z toho tipuju, že je plně průjezdná, ale nevím jak daleko směrem k Novému městu.

                0 0
          • elfik  

            Pardon, tu černou jsem zapomněl vymazat.

            0 0
        • gallardo  

          ok diky, trochu zklamani, cekal jsem, ze uz toho bude hotovo vic…

          0 0
        • kolombo  

          Včera jsem tam narajtoval zhruba 46 km, jetelné jsou všechny nové úseky, jen schází značení. A okruh kolem Měděnce ještě nemá dokončený povrch. Jediné co není je Jindřichovský hřeben.

          Na Polské straně je potřeba se řídit rozumem a nikoliv šipkou, která ukazuje doprava, i když stezka je cca 15 metrů doleva. Pak už se to zvorat nedá, zpáteční singl je cca 200 metrů po cestě nahoru. Místy to vede parádním bukovým lesem ve stráni nad údolím, moc se mi to líbilo.

          Dva nové úseky u Měděnce, tedy smyčka okolo Měděnce a navazující trail kolem Ztraceného potoka mají 4,4 a 1,7 km. Zatím nemají značení, ale tady to nevadí. Měděnec začíná u odpočivadla u Streitova obrázku, k silničce se vrátíte těsně před opravovaným mostem, trail kolem Ztraceného potoka začíná hned za mostem, odbočka doprava, pod cestu. Končí na siroké štěrkové cestě, k silničce je to necelých 800 metrů dokopce. Pak už jen kousek doprava a začíná sjezd k Hubertce. A kolem Měděnce je to taky moc hezké :-)

          Ten trail nad Kyselkou je sice oficielně uzavřen, ale těžba byla jen na kousku a nejspíše už skončila. Jen je tam ještě neuklizeno a tak se musí kolo přenést přes větve, je to asi 50 metrů, pak už je to jetelné.

          0 0
      • esti  

        Chystá se tam teda někdo?

        0 0
    • mr.antik  

      Konečně mě někdo vyslyšel a napsal na Facebook, co si reálně myslí o obtížnosti SpS a kupodivu nikdo tento názor nevymazal. Nicméně reakce na Facebooku mě pobavila, když si vezmu jakým způsobem se staví bikeparky a jak vypadají „přírodní“ stezky…

      „Tomáš Kvasnička: postavit technicky náročné úseky stezek je o dost těžší, než se na první pohled zdá. To, co obdivujete v Rychlebských horách, jsou stezky po zděděné po naších předcích. Je to smutná zpráva, ale v současných podmínkách je v ČR téměř nemožné něco takového udělat. A až to možné bude, bude to velmi drahé. Za stejné peníze lze v podmínkách Jizerských hor postavit řádově delší úseky stezek, které přinesou radost řádově více cyklistům. Volíme toto řešení i s vědomím, že některé cyklisty zklameme.“

      Prachy, prachy, prachy…

      0 0
      • Tomínos  

        To by mě zajímalo o kolik by bylo dražší některé úseky místo rovnání nerovností štěrkem dodělat vyskládáním větších kamenů. V Rychlebkách těm zděděným stezkám taky museli dost pomoc.

        0 0
        • mr.antik  

          no ono nejde o to, hned stavět druhý rychlebky nebo terén typu zpomalovacích balvanů co se dávaj na 4× nebo i XC tratě (imitace terénu tomu říkám) jen to prostě někde navést trošku víc z kopce, případně ty boule a hupy trošku přiostřit, nezahlazovat to jako asfalt, využít kořeny, kameny, skalky, teréní shody, nějaký starý koryta od lesáků. Naopak pro ten bagřík je to míň práce a nemusí se to vysypávat štěrkem někde z tramtárie.

          Dneska je moderní ze všeho dělat vědu a pak si to nechat zaplatit.

          0 0
          • Vegan  

            hele asi takto tohle je cernej singltrek by Daffid Davis a na youtube najdes XY dalsich videi… Doporucuji dokoukat az do konce kazdopadne neco se zacina dit okolo 2 minuty.

            0 0
            • mr.antik  

              Tak nějaký prvky už tam by se daly nazvat černé + ten závěr.

              Neřek bych že to (až na ty lávky) nutně musí být dražší, spíš naopak. Natrasuješ, Bagřík projede, prohrabe, pak tam pošleš 10 motokrosařů ať vyjezdí stopy, uděláš akci aby ti to projelo pár set lidí a máš hotovo. Nakonec necháš lidi, ať si tam udělaj nějaký ty skočky a jiný překážky…

              0 0
            • Flegmatik  

              Ty totálně zastavovací brány na konci a na začátku jsou děsný :-D

              0 0
          • Tomínos  

            No myslím, že nejlepší vysvětlení k tý finanční náročnosti je ta poslední věta!!!

            0 0
      • tonik666  

        Jenže tady nekecá a musím mu dát za pravdu.

        0 0
    • gallardo  

      Jeli jsme tu cernou navazujici na novou cervenou a je pekna, ale povrch je zatim velmi hladky a obtiznosti mi neprisla tezsi nez cervena puvodni. Ale zatim to neni hotovy, tak uvidime po zime az tam treba vylezou koreny atd…

      0 0
    • Kubiczech  

      Dneska jsme po čase navštívili tuto lokalitu, projeli nové části a musím za sebe konstatovat, že docela nuda. Černá část hlaďoučká, povětšinou bez nějakého spádu a nápadu. Nevidím důvod proč budovat další cesty ve stylu toho původního okruhu, který se mimochodem hezky vyjezdil a vybrzdil, kameny se z krajů přesunuly ke středu a je celkově mnohem lepší než dříve. Škoda je, že po dvou třech návštěvách už jakási prvotní odvařenost opadá a další návštěvy je třeba nechat uležet.

      Ale fajn počin, já bych to nepostavil. (:

      0 0
      • bikerp1  

        Tak nějak podobně to taky cítím.

        0 0
      • Bish0p  

        JOjo. Taky jsme tam ted nekdy byli a uz to docela nudilo. Takjsme si dali pojezd po hrebenech a co nas opravdu nadchlo je sjezd z Olivetske hory (resp. z Bile kuchyne) do Ferdinadova po modre. Co na singlu chybi tak tady prebejva. Asi 3km sjezd v hooodne rozbitym terenu. Zacatek trosku trial a zbytek neskutecna zabava.

        0 0
        • kolombo  

          Tam je na kole zákaz a je to rezervace.

          Jediná tolerovaná cesta je ta zelená z Hřebínku.

          0 0
          • McBlacky  

            jo tak jak je na ní 10km/h cedulka pro cyklisty, když to je široká dálnice.

            Já si to volně vykládám jako, že cykloturistická většina jede tudy. Insiders volí srdcem, ikdyž to je proti zákazu.

            Kdo to tam nezná a není zrovna pathfinder, tak ho to nezláká. Těch pár lidí co to jezdí to nepoškodí. A to není situace jen téhle cesty. V jizerkách je jich víc naštěstí „trailový turistický ruch“ tam není tak velký.

            0 0
            • kolombo  

              Jo, přesně ten úsek té stěrkové dálnice, podle toho profilu je to vlastně rovinka :-)

              O tom úseku Malého Štolpichu měl velkou dohadovačku Jakub Turek z HoryDoly, s CHKO, když napsal příspěvek o cyklovýpravě tudy nahoru. Tam je jediné štěstí, že naprostá většina lidí jede úplně jinudy …

              0 0
            • Bish0p  

              Este ze jsme to jeli smer nahoru. Kdybychom to sjizdeli dolu tak bych asi musel brecet.

              0 0
          • Bish0p  

            Aha, zakaz. No jeden z dalsich nesmyslnejch zakazu ktere s chladnym srdcem ignoruju. Ale to je proste tim, ze jsem ignorant a nikdo mi to nevymluvi. Nic jsme tam neznicili (krom jednoho dratu ve vypletu) a je to misto kde nikdy nebudou proudit davy bikeru takze z tohoto pohledu mam ciste svedomi. A jak mluvis o te zelene tak tu jsme vyuzili pri stoupani v druhem kole.

            Kazdopadne to byl nej zazitek z celeho vikendu. Pak bylo taky fajn tahat na zadech bajky na Frydlantske cimburi.. Tam bude asi taky zakaz, vid?

            0 0
            • McBlacky  

              zákaz klasicky vytvoří ne-biker od stolu. Dle hesla: vedle je cesta at si jezdí tam…

              Kudy jste pak jeli z Cimbuří? Já to chodím jen pěšky při lezení po zelené nahoru. Občas po žluté na Pavlínu. Na kole mě to ani nenapadlo. Nosím dost nerad delší úseky

              0 0
              • Janouch  

                ja už na tyhle zákazy prdím vždy jsou tam jen proto aby se k sobě nedostaly dve skupiny cyklistů a pěšáků ale pokud jse biker ohleduplny a poděkuje za uvolnení cesty není duvod aby pěšák mrčel …

                0 0
              • Bish0p  

                Temhle a podobnym se myslim rika eko-teroristi.

                Na cimburi jsme jeli po cerveny z Ferdinandova. Teda jeli jsme kam to slo pak jsme nesli na zadech (mam celkem sikovne konstruovanej batoh takze tam nahodim kolo a samo drzi, ruce vpodstate volny)na cimburi nam par lidi vysvihlo poklonu ze tam nikdy kola nevideli. Z cimburi pak technicky a misty tlacenka az na ty betonku kolem Smedavy. Pak nuda, nuda, nuda kolem Jozefofsky nadrze az na Olivetskou a potom ten zakazanej extrazabavnej usek dolu.

                Pokud to stoji za to tak mi ani nevadi nosit kolo. Tohle bylo na hranici. Ten vyhled z cimburi za to asi stal.

                Problem CZ hor je, ze jsou vylity asfaltem a kdyz uz nekde je nejaka zabava tak to obvykle nemistni nenajde :-/

                0 0
                • mr.antik  

                  jj, poslední věta je velká pravda. Je to blbý právě i pro pěšáky. Např přejít jizerky po nezpevněné cestě, panelce nebo asfaltu je utopie.

                  Takže jedině podrobnou mapu a hledat čárkovaný cesty…

                  0 0
    • Lukas137  

      Nechápu proč si každý stěžuje na úroveň nebo obtížnost. Vždyť obtížnost si každí reguluje sám svojí rychlostí, neboť na lyžích taky nehraje takovou roli obtížnost sjezdovky, ale váš styl, rychlost a odhodlanost. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí tam jezdit, nebo ať jezdí po silnici, tomu se řiká jiný druh cyklistiky, nebo když vezmete kolo, mužete jezdit za barákem, pokud Vám to nestačí, tak vemte kolo a krkonoše jsou velmi hezké, a pokud vás nikdo nechytí v I.zoně N.P tak si užijete 100% nálož. Pkud to je někomu stále málo, opět není nic jednodušího než vzít kolo a vyběhnout si za barák na nějakej prudší vrcholek nebo menší skálu, a jet dolu, ovšem to je již opět jiný druh cyklistiky-downhill je paráda, ale jsme u XC. Můj nazor je takový že proč né takovéhle projekty, když máte náladu, fakt je to „bájo“ ale pokud tam jedete s tím že jsi to neužijete, tak to je škoda cesty…

      0 0
      • Frostty  

        Jo, jak píšeš. Lepší od toho nic nečekat..

        0 0
      • mr.antik  

        Asi jsem lemra, ale až na pár pasáží, já to prostě se svými Nobby Nicy neušlapu tak, aby se dal jet nějaká hrana :-)) Tohle splňuje dodnes jen původní úsek nad kyselkou. (momentálně je tam těžba a je uzavřen).

        Absolutní obtížnost – jasně – tady jde spíš o relativní stupnici. Pokud by se to mělo regulovat jen rychlostí, je barevné značení k ničemu.

        Třeba – vezmeš holku, jedete černou, bojí se, ok, vezmeš ho na červenou a ona je mnohem ostřejší, drncavější, kamenitější.

        Podstatný je to, že když si lidi si užívali ten původní úsek, mluvilo se o obtížnějších černých, které už nebudou pro děcka. Proto to rozčarování. Kdyby mi někdo sliboval modré úseky, tak asi neni problém.

        Jako takový projekt určitě má svoje místo… Jen možná by stačilo nevnímat kritické připomínky jako kecálky z internetu proti nimž se musí jen bojovat, ale naopak zamyslet se nad plány, podívat se do světa, nechat si poradit nejen od týpka z Walesu ale i jiných, když už existuje ta IMBA.

        0 0
        • MlokCZ  

          Nasaď rychlejší pláště. NN 2,4 jsou na to zbytečné. A zřejmě jezdíš už na singl příliš dobře a v kombinaci s trošku pomalejšími plášti to už není ono.

          Já tam třeba s NN/RaR 2,25 (to bylo obutí tak akorát) brzdil poměrně dost. A to i v těch málo klesajících pasážích, kde jsem více přišlapával.

          Se značením souhlasím, to je dost divné a taky netuším v čem jsou ty nové úseky černé. Někde jste tu někdo psal, že ten původní okruh je teď těžší než dříve (já ho dříve nejel, tak nemám srovnání, jel jsem ho až letos v létě). Tak třeba s tím počítají i u těch nových a už předem to tak značí :-)

          A s posledním odstavcem taky souhlasím. Nejel jsem vše z těch nových úseků (to ještě v sprnu nešlo), ale už to co šlo, tak tam bylo dost míst, kde byl houpák pod úroveň terénu, kde se musí držet vodat vždy.

          Pokud tedy záměrem nebylo dělat brody i když tam není řeka :-)

          Ale i přes ty nedostateky a připomínky, které k tomu mám, tak se mi tam ježdění opravdu hodně líbí a to více než Rychlebky.

          Na Rychlebkách mi limituje technika. Sice až na Wales (a ten možná po těch úpravách bude taky lepší) nemám problém to projet, ale nejedu to dost rychle a nemá to pak dostatečné flow.

          0 0
          • kolombo  

            Se značením souhlasím, to je dost divné a taky netuším v čem jsou ty nové úseky černé. Někde jste tu někdo psal, že ten původní okruh je teď těžší než dříve (já ho dříve nejel, tak nemám srovnání, jel jsem ho až letos v létě). Tak třeba s tím počítají i u těch nových a už předem to tak značí :-)

            Ony ty původní úseky, když to začínalo, byly podobně hladké jako ta čedičová etapa. Jen se to začalo, a to poměrně rychle, probržďovat. Nejlépe to bylo vidět nad Kyselkou, je tam místo, kde stezka prudce padá a zároveň zatáčí doprava. Tam byla korýtka po brzdění nejdříve.

            Pak je několik míst od Hubertky dolů, kde až na konci zatáčky zjistíš, že správná stopa je jinudy. Mimochodem, jedno takové je i na novém úseku zpět k té dvoustopé stezce. Je tam strom, který se jezdí z obou stran, jak to kdo stihne.

            Na staré stezce je několik míst, kde se do ideální stopy, ze stran, vykulují kameny velikosti dlažební kostky, třeba já tohle moc rád nemám. Bylo tam místo, kde zadní strana hupu byla dost kolmo, tam už je to opravené vyskládáním kamenů.

            Ty kaluže, to je takový folklór, propagační řeči byly, že voda odteče a bude tam sucho, realita je trochu jiná. Ale ve srovnání s ostatními cestami v oblasti je to lepší.

            To značení obtížnosti moc nechápu, proto říkám, že TK došel červený fix a tak to kreslí černým. Modré úseky jsem, až na malý kousek v Polsku, ještě nejel. Vzhledem k jejich poloze v terénu to nebude profilově výrazné.

            0 0
            • MlokCZ  

              Mně voda na tom původním červeném okruhu přišla ok. Tedy tam bylo prakticky sucho (a v ten stejný den rozhodně bylo v Jizerkách na dost místech mokro).

              Oproti tomu ale ten nový úsek, tam bylo mokro hodně. Třeba to ale také časem ještě trochu zlepší.

              0 0
        • drbo  

          nevymlouvej se na plaste, ty to za tebe neuslapou ;-)

          0 0
          • Flegmatik  

            To jsou samý fully, pláště jak od traktorů a pak se divíme, že nám to nejede a že do mírného kopečka to ztrácí zábavu… :-) Navíc zrovna na těhlech stezkách je imho full zbytečný, páč je to hladký jak ženská prdel.

            0 0
            • Frostty  

              +1

              0 0
            • Kubiczech  

              Na fullu je to ale větší sranda. Na HT to jde sjet rychle, ale je to výrazná nuda. I když posledně to byla nuda už ni na tom fullu.

              0 0
              • jecnak  

                No nevim, na fullu je to prave nuda. Na fulla jsou zabavne uplne jine tereny.

                0 0
                • Kubiczech  

                  Ono to pár návštěvách se to zvrhne v nudu na čemkoli, jiné terény jsou pro celopéro zajímavější. Já tam byl na XC HT a na enduro fullu a větší sranda to byla na fullu. Nevím, jestli jsem byl rychlejší na tom nebo na onom. V tom se se zdejším osazenstvem neshodnu a radši se o tom už nebudu přít. (: Technika na tuhle trasu není potřeba žádná, takže honění trik můžeme vynechat. (:

                  0 0
      • JSt  

        „Nechápu proč si každý stěžuje na úroveň nebo obtížnost. Vždyť obtížnost si každí reguluje sám svojí rychlostí, neboť na lyžích taky nehraje takovou roli obtížnost sjezdovky, ale váš styl, rychlost a odhodlanost.“

        na toms byl kde? ono je to spis naopak obtiznost urcuje tvou rychlost ;-).

        0 0
    • ZuzicK  

      Pro pobavení a nějakou tu informaci vkládám pár statusů z fb stránky Singltrek.

      „TK: V pátek a v sobotu jsem řediteli IMBA Trail Solutions ukazoval SpS. V pondělí a úterý si budeme prohlížet práci rodiny Cazin v St. Moritz a pak už šup na Eurobiku propagovat Singltrek pod Smrkem. Vždyť jestli chcete prodávat kola, musíme mít stezky.“

      „Komise při přebírání sekce PL 10A SpS 2. Kvalita zhotovení: velmi jezditelná.“ (u fotky singltreku)

      „Tohle je velká odměna za naši práci. IMBA zařadila Singltrek pod Smrkem mezi 7 nejlepších míst k ježdění. Singltrek pod Smrkem je bronzovým IMBA Ride Centrem.“ (u odkazu http://www.imba.com/…centers-more)

      0 0
      • Pijer  

        a co tohle z jejich stránek:

        Petr Duchna Ducháček Menší dotaz, proč mě byl smáznut příspěvek ? Dík za odpověď, třeba jen přez PM.

        31 říjen v 15:11 · To se mi líbí

        Singltrek pod Smrkem nevim, nic jsme nemazali…

        31 říjen v 15:52 · To se mi líbí

        Singltrek pod Smrkem tak nalezeno, fb zacal tvrdeji filtrovat, spousta prispevku automaticky spadla do spamu

        31 říjen v 15:57 · To se mi líbí

        …ten FB to je ale zlej neřád :-D

        0 0
        • ZuzicK  

          Tak to je sranda :-D Ale měl „štěstí“, že ho nezablokli (TK teda) uplně :-)

          0 0
        • kolombo  

          Zrovna to s tím mizením příspěvků dělají i jiné stránky na FB.

          Dával jsem odkaz na singltreky.cz a taky se mi to ztratilo a pak zase objevilo …

          0 0
          • mr.antik  

            hmm, tak to mě se nějak náhodou zase ztratila možnost vkládat příspěvky na stránky singltreku pod smrkem i singltrek centra. Ale už se neobjevila :-)

            0 0
            • drbo  

              tak to jsme dva :-D. a to sem tam psal jednou jedinkrat neskodnou otazku na barevne znaceni trejlu

              0 0
      • kolombo  

        Tady je taky nějaká samochvála:

        „Singltrek pod Smrkem to wizja przysz³oœci kolarstwa górskiego w Europie Œrodkowo-Wschodniej" – twierdzi Tomáš Kvasnička, ekspert wœród projektantów traili – „IMBA doceni³o nasze odwa¿ne i nowatorskie podejœcie. Bêdziemy nadal rozwijaæ nasz projekt”.

        Celý článek:

        http://sport-raporty.bikeboard.pl/…keBoardu.ple

        0 0
        • mr.antik  

          To zas TK někomu vykecal do hlavy velkou díru. Mě tenhle osobní marketing fakt smrdí, ale chápu že každej se nějak živit musíme.

          Expert na výrobu kaluží v kopci :-))

          0 0
          • karliner  

            A expertova hlásná trouba (co s expertem je už řadu let „rozhádaná“) to sem musí rychle lípnout :-)

            0 0
    • Frostty  

      „Tomáš Kvasnička: Napadalo toho přes 30 čísel. A není to sníh. Jezděte opatrně.“ :o))) (listí)

      zdroj fésbůk

      0 0
      • mr.antik  

        neeeeee :-)

        0 0
        • Medunka  

          Ještě že máme Tomáše Kvasničku a jeho singl, nemít jej, tak už u nás zakážou bajkování v lese jako na Slovensku…

          Ono totiž zrealizování singltreku jako takovýho vlastně většinu problémů vyřešilo a zabránilo zřejmě definitivně tomu, co se před lety stalo na Slovensku.

          0 0
      • Jenda  

        me to pripomina jednoho Norskyho blondaka, ten mel nedavno taky poslani… Jak to dopadlo vsichni vime.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse