Silniční pedály: Look vs Ultegra vs Dura

32 nepřečtených
  • jonti

    Na novou silničku kategorie karbon+ultegra vybírám pedály. Mám pocit, že je to všechno více méně stejné, Look Blade o něco lehčí, Shimano o něco lepší výdrž kufrů i ložisek. Dura a Ultegra rozdíl jen v hmotnosti.

    Co vám teď připadá nejlepší? Priority jsou v pořadí:

    1. funkce
    2. spolehlivost a výdrž
    3. hmotnost
    4. cena (moc velké rozdíly tam nejsou, proto až poslední)

    Anketa: Preferujete

    13x
    29%
    4x
    9%
    24x
    53%
    4x
    9%
    0 0
    • nzg  

      Resim prakticky stejny vyberovy problem a zatim vede Ultegra 8000 s tou sirsi osou.

      0 0
      •  

        Mam starsi ultegry 6800 a musim jen chvalit o proti look keo. Kufry jsou mnohem lepsi

        0 0
    • Singlespeed  

      V tomto případě není co řešit, vzhledem k ultimátní kvalitě pedálů Ultegra.

      0 0
    • iceduck  

      Speedplay :)

      0 0
      • jecnak  

        +1

        Jednostrane pedaly uz mit opravdu nechci. Navic si muzu nastavit vuli paty presne jak chci.

        0 0
        • jonti  

          Chci zustat u bot Specialized, to znamena adapter navic a s tim mi to uz smysl moc nedava.

          0 0
          • jecnak  

            I s adapterem je podrazka niz nez u ostatnich pedalu. Navic ted s novyma pochozima botkama na kufr je i chozeni docela prijemny. Sam ted mam Shimano botu + Speedplay Zero Ti.

            0 0
      • GrumpySmurf  

        Souhlas. Jen neslapat do bahna, nebo do snehu, to dela neplechu. :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Vozil jsem 105 5700, pak 105 5800, nyní Ultegra 6800. Rozdíly pouze v hmotnostech, funkčně všechny perfektní. Pocitově funkční, bytelné, při údržbě ( po sezoně namazat ) relativně nesmrtelné.

      K ultegře bych dal ultegru :)

      0 0
    • Delkim  

      Mám všechny uvedené. Kupovat znovu jedny jediné tak Ultegry. Cena kvalita výkon absolutně nejlepší poměr.

      Asi bych ti i za půlku mohl jedny rok staré nechat.

      0 0
    • nooski  

      Je smutné, že výrobce, který s nášlapnými pedály do cyklistiky přišel, je neumí vyrobit. V tomto případě bych volil rozhodně Shimana.

      0 0
      • Cryzyy  

        Vozim LOOK KEO Carbon, natoceno maji cca 70 000 km, jednou jsem menil kufry, jiné pedaly jsem na sinicce nevozil, manzelka ma LOOK KEO 2, natoceno maji podstatně mene a taky bez problémů.

        0 0
        • Mikikuba  

          Mám to samé, ale kufry tedy měním výrazně častěji. Když jsem jezdila 20 000 km/rok tak tak 3× ročně. Jinak jako ty spokojenost zvláště s možností výkyvu do stran na kufrech. Hodně se mi osvědčili gumové ochranné návleky, které výrazně zvýšší životnost kufrů.

          0 0
    • MiKED  

      Hele, úplně laicky – je vážně takový rozdíl mezi Lookem a Shimanem?

      0 0
      • jonti  

        Ja prave netusim, proto se ptam. Moje nejlevnejsi Looky maji asi 30000, trochu vuli, ale jinak ok.

        0 0
        • MiKED  

          Uklikl jsem se. Mělo to být na Delkima.

          0 0
        • R-A-D-I-U-S  

          Taky mám Look Keo, cca. 40K najeto, lehounká vůle po pár km, která se nemění. Takže proti pedálům bych výhrady neměl, ale příjde mi, že kufry jdou rychle do háje (zase nestojí majlant), nebo se k nim chovám moc hrubě ;-)

          0 0
    • madik  

      Používal jsem rok a půl Ultegry a byl jsem velmi spokojen s funkčností. Jen se mi občas trochu zanesla osa a někdy se pedál špatně natočil pro naklapnutí. Upgradoval jsem na přelomu roku na Dura pedály. Pocitově mi přišly maličičko lepší, cítil jsem lepší přenos síly, ale mohlo to být placebo. Hlavně jsem ale přešel kvůli lepšímu systému ložisek, Dura mají jednu řadu kuličkových ložisek hned u osy (pod tím stříbrným válečkem) a druhou řadu ložisek pod středem pedálu. Mezi ložisky je tedy poměrně velká vzdálenost (3–4cm), která zvyšuje torzní tuhost a potenciálně i životnost. U ultegra pedálů je jednouší systém ložisek, které jsou cca 1cm vedle sebe a tak mají nižší tuhost.

      Ultegry mi fungovaly dobře, problém nebyl. Do Dura jsem šel tak nějak pro pocit, že mám to nejlepší, do kvalitnějšího systému ložisek a navíc pár gramů jsem ušetřil :) V poměru cena výkon asi dává smysl spíše Ultegra, nebo 105, které jsou taky vpodstatě to samé.

      Jinak jsem měl dříve Look Keo 2 max a moc spokojený jsem s nimi nebyl. Do Ulteger jsem přešel kvůli lepším klecím a navíc jsem zjistil, že mám s Ultegrama MNOHEM lepší přenos síly do pedálu a MNOHEM lépe se zaklapává bez koukání. Shimano má lépe vyvážené pedály pro zaklapnutí a navíc se kufr nezasekává o pedál jako u Looku (když ho nenavedete uplně přesně nohou). O Look bych určitě už neuvažoval ani omylem, pro víkednové ježdění mimo provoz asi OK, ale na dojíždění, kde se musí třeba 10× zaklapnout to opravdu není :)

      0 0
      • Cryzyy  

        Určitě to nechci nijak rozporovat, jenom bych rád věděl, kde se ta síla ztrácí, když píšeš „s Ultegrama MNOHEM lepší přenos síly do pedálu“, ohledně zacvakávání mi to nikdy jako problém nepřipadalo, ale většinou jezdím tak, že doma zacvaknu a při příjezdu vycvaku – prostě takové to víkendové ježdění. Za těch cca 70 000 km víkendového ježdění jsem ložiska jednou ze zvědavosti zkontroloval a s klidem pedály zase zavřel.

        Look pedály mi přijdou na kole jako jedna z věcí, o které nevím, tak jsem jenom zvědavej, co by tuhle skutečnost mohlo odklonit do stavu „O Look bych určitě už neuvažoval ani omylem“.

        0 0
        • jonti  

          Se zacvakáváním souhlasím s Madikem, když s tím jezdím o práce do centra Prahy, je to docela nepříjmné, až tak že jsem zvažoval vozit bikové spd.

          Ohledně přenosu síly pochybuji o lepším přenosu, i rozdíl oproti spd je minimální.

          0 0
        • madik  

          Přenos síly myslím hlavně pocitově. Samozřejmě přeneseš do klik všechnu sílu, ale přes platformu pedál/tretra s menší tuhostí, kde vzníká více deformace a snižuješ si „responzivnost“. To poznají asi hlavně sprinteři.

          Každý to asi mohl poznat při přechodu z plastové podrážky na karbonovou, že má lepší stabilitu v záběru a lépe přenáší moment na pedál a celkově je lepší spojení jezdce s kolem. To samé přechod z SPD na SPD-SL či Look. Horská SPD mají strašně velkou vůli a tretra se kolem klece hodně kroutí při šlapání, při přechodu na silniční pedály je cítit mnohem větší stabilita přenosu síly na kliky. Ale každému vyhovuje něco jiného z různých důvodů :))

          0 0
          • Cryzyy  

            Takže pocitová síla :) když do toho nebudeme tahat tretry, jako, že je tady řeč o pedálech, tak mi to „s Ultegrama MNOHEM lepší přenos síly do pedálu“, pořád není jasné.

            0 0
            • novas752  

              Jestli to nebude tim přechodem starý ohlodaný kufry Look = > fungl nový Shimana.

              0 0
    • Coural  

      Kdysi dávno jsem jezdil první generaci Looků a asi po 80 000km jsem je měnil za Dury. Ložiska byla OK, jen v hliníku byla vymačkaná místa od kufrů a pedály dost vrzaly, když je člověk nenamazal mýdlem. Na Durách jsem najel hodně moc, 9 let jsem jezdil jen na nich a až na pracovní plečce zakulatím najeté kilometry a dám na ní dobovou sadu, pedály tam budou sloužit dál. Teď jezdím novou generaci Looků a nemůžu si stěžovat.

      0 0
    • Leon®  

      Řeším stejnej problém Keo Blade? Keo 2 Max? Ultegra? Ti co mají Blady kolikátky máte planžety/pružiny? 8 mi přijde málo a 16 moc, takže 12 je ideál pro amatéra?

      0 0
    • Kaco  

      Řeším teď úplně stejné dilema a po přečtení více recenzí a fór jdu do Ultegry PD R8000. Hodně se mi líbí Look Keo Blade vzhledem a konceptem, ale našel jsem k ním vícekrát info, že nedrží kufr úplně těsně a trochu cvakaj. Což mi dost vadí a je to důvod, proč chci nahradit své současné Shimano PD 105 5700. Pedály to byly skvělé, jen pravý už jsem za pár let asi trochu vyhobloval a začíná v něm cvakat tretra, i s novým kufrem.

      Ta Ultegra se dá třeba na Kupkolu sehnat za 2500. Na Cyklu 69 jí maj za akční cenu 4400 Kč… Nevěděl jsem, že když se prodává něco brutálně draho, je to taky akce :)

      0 0
    • keymaker  

      Resuscituji starší vlákno :-) a spíše jen dotaz. Jaký je rozdíl mezi Shimano spd-sl pd r8000 a Shimano spd-sl pd r7000. Čeká mne nákup na silničku, zatím jezdím s SPD :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.