Silniční kolo v Jizerských horách

50 nepřečtených
  • náčelník

    Zajímalo by mě, kam jezdíte na silničním kole v Jizerských horách. Mám je projeté na biku a vím, že i v centrální části je řada pěkných asfaltek. Často je ale asfalt střídán šotolinou nebo panely a já si teď nevybavím, která cesta má nepřerušovaný asfaltový povrch.

    A jaké tam používáte převody? Stačí kompakt nebo je nutný trojpřevodník?

    0 0
    • přišlapávač  

      myslíš, přímo po ztezkách v jizerkách nebo po komunikacích, kde jezdí i auta?

      0 0
    • mr.antik  

      Uvnitř jizerek to je asi naprd, žádná cesta není asfalt v kuse. Resp. projet to jde, ale na biku s hladkýma pláštěma to bude lepší.

      Docela hezký je jet třeba okruh okolo jizerek – Jablonec – Liberec – Oldřichov – Bilý Potok – Smědava – Polubný – Desná – Smržovka – Nová Ves – Jablonec, ale někdy mimo dopravní špičku.

      Pak třeba nějaký okruh Jablonec – Janov – Slovanka – Bedřichov – Liberec – Lukášov – Jablonec

      No pod jizerkama se toho dá vymyslet rozhodně víc – okolí Liberce, Ještědu, Jablonce, Malý Skály,

      0 0
      • stařík  

        Tak, tak. Třeba Malá Skála – Železný Brod – Černá Studnice – Železný Brod – Kozákov – Malá Skála.

        0 0
      • Sharka1  

        Presne tak, tyhle okruhy jezdivam a pohoda. Jinak na silnici v Liberci se vyplati (zvlast zjara, kdy je v Jizerkach jeste snih) prejet Jestedskej hreben (pres Zaskali, Rasovku nebo rovnou Jested) a vydat se na druhou stranu smer Cesky Dub, Hamr, Mimon, Mnichovo Hradiste… Je tam ted dost opravenych silnic a hlavne relativne malo aut (napr. na useku Hodkovice-Mnichovo Hradiste).

        0 0
        • přišlapávač  

          no nekecej, tak Ty uz taky :-)

          0 0
        • martin_bakov  

          To muzu potvrdit, a provoz mezi tema vesnicema je tak maly ze tam bezne o vikendu potkavam i inline bruslare.

          0 0
          • mr.antik  

            no bohužel ten asfalt už dost zhrubnul, ale bejvávalo to na brusle paráda (samozřejmě se nějaký refelexním oblečenim)

            0 0
    • Sharka1  

      Primo v Jizerkach nepreruseny asfalt nenajdes, snad jen spojnice Smedava-Sous, ale jinak dost na nic. Jinak trojprevodnik se hodi tak max do Alp, Jizerkach v pohode utocim i normalni pily 53–39 :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        To myslíš jako že v pohodě utočíš 39 převodník třeba ve výjezdu na Tanvaldský Špičák s udržením nějaké rozumné kadence?

        A že by se ještě pár dalších podobně prudkých úseků po asfaltu v Jizerkách našlo (on stačí takový výjezd z Hejnic pod Smrk – myslím ten severnější, kdy se vyjede na červené značce těsně pod Smrkem – lehce mírnější než Špičák, ale zase delší).

        Já tam tedy byl rád (Špičák), že mám na biku 22/34, sice moje fyzička nic moc, ale na 39 převodník to musí být slušnej oddíl :-)

        0 0
        • vinca  

          No těch úseků, kde bys měl kvalitní asfalt na silničku, a zároveň tam potřeboval opravdu lehký převody je fakt jen pár. já mám na fitku kompakt, a stačí. Ale já si na kadenci moc nehraju.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak jasně, kvalitní asfalt z toho prudkého není skoro nic. Pokud se ale omezíš na kvalitní asfalt, tak už nepojedeš skoro nikam.

            Já bych osobně do Jizerek silničku tedy určitě nechtěl.

            0 0
        • mr.antik  

          Do těch nejprudších kopců radši vezmu kolo, protože by mě štvalo jet dolu asfalt. Silnička je pro radost ze svižné jízdy a ne po tahání extrémních vrcholů.

          0 0
          • MlokCZ  

            Měl jsem 20 let silničku a nějaký ten náročnější kopec jsem stejně jako na biku velice rád občas vyjel.

            U Špičáku je u silničky akorát trapný to, že pojedeš dolu stejnou cestou co nahoru.

            0 0
            •  

              odvážnější můžou dolů po sjezdovce

              0 0
              • MlokCZ  

                Myslíš na té silničce?

                0 0
                •  

                  viděl jsem už lecos,jednoho slunečnýho podzimního dne jsem viděl dva borce v dresech kooperativy jak si to dávaj na silničkách z Olivetský hory směrem k Černý Nise, pak jsem je potkal na občerstvení na Maliníku a byly to čistokrevný silničky i obutím

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Ale tak jasně, při dobré technice jezdce se dá fakt hodně, jen mi to přišlo jako dost trhlý nápad to zkoušet po té sjezdovce na silničce.

                    0 0
                    •  

                      tu asfaltku na Špičák si nedovedu představit šlapat na siničce,s kazetou 34 se s tím peru až to bolí,klobouk dolů před těma co to daj na silničce

                      0 0
        • karliner  

          Člověče, já bych to Sharce věřil, že to v pohodě utočí :-)))

          0 0
        • Sharka1  

          no na Spicak ani na Smrk jsem na silnici fakt jeste nejela :-) Ale jinak na trasach, co jsem psala, jsem zatim nemela problem…

          0 0
        • mdikson  

          No teda, kdysi jsem to zvládal na Walterovi 54, 42 a ježkem jak svině. Je fakt, že kondice byla jinde a rozumná frekvence asi trochu taky :)

          0 0
    • vinca  

      Na silničku bych v okolí Jablonce doporučil spíš směry : Český Dub – Mnichovo Hradiště , Malá skála – Český Ráj, a nezapomenout na Podkrkonoší a částečně i Krkonoše.

      0 0
      • mr.antik  

        Ano další směr – Jablonec – Držkov – Haratice – Mexiko – druhej Jablonec a pak třeba Rokytnice nebo Jilemnice až třeba na zlatý návrší… to už bych dneska asi neujel :-))

        0 0
        • friblos  

          jako mladší jsem tam jezdil na galuskáči F1 a taky to šlo, tak bych to neviděl zase tak špatně. Kolem Smědavské hory, Protržená atd.

          0 0
          • Lone1  

            Zásadně se držím toho,že co neutáhnu já,neznamená,že to hravě neutáhne kamarád.Na biku mám převody 48/38zubů,malou placku jsem použil snad jednou v životě.Na kazetě jedu max 30 zubů,pak už je snad lepší běžet,než šlapat do sraček.Mloku,teď si vem,že je bike 26"kolo.Čili víc zpřevodovaný,než 28"silnička.Mlo­ku,ty jsi plzeňák,dej si na šumavě takový malý brdek z Čeňkovo pily na Zhůří.Tohle jezdí kamarád na velkou placku hravě.53 zubů­.Myslím na silničce,kazetu má 23 zubů.Nebo se jdi někdy podívat,když se jede časovka Sušice-Modrava,jaké převody jedou nahoru na Srní.Kdo shodí velkou placku,nemá šanci.

            0 0
            • Sharka1  

              Na zavodech je ale prece jen situace trochu jina… Taky jsem jela silnicniho Krale na herce s nejlehcim prevodem 39–21 a vyjela na tom i Šimanov… Ale uz stacilo, loni jsem dokonce nasadila kompakty… Protoze to neni o tom, urvat co nejtezsi prevod, ale optimalizovat pomer kadence/vykon.

              Ale zalezi, jak a co clovek jezdi – na rovinate treninky a intervaly v kopcich staci klasika, na rovinatejsi zavody je nekdy i nutna, aby clovek stacil baliku po rovine a z kopce, na kopcovate jsou (aspon pro me) lepsi kompakty, ale na delsi vyjizdky nebo dobyvani Alpskych velikanu bych se klidne nebranila ani trojpile a ani by mi nevadily opovrzlive pohledy pravovernych silnicaru :-D

              0 0
            • zdenek  

              Ten „malý brdek“ na Šumavě má převýšení hodně přes 500 m. :-)

              0 0
            • MlokCZ  

              Tak o závodech tu řeč nebyla, na Pražských schodech taky pár nejlepších v tom prudkém výjezdu jelo velkou pilu.

              Na Šumavu celkem jezdím, ale ne do téhle části a ne moc silnice, takže tenhle kopec jsem nejel.

              Jen jsem si pečlivě z mapy prohlédnul profil a to je mírňounký kopeček (i když má 500m převýšení), průměrné stoupání je pouhých 5% (a to jsem nepočítal poslední ještě mírnější kousek). Sem tam je tam prudčí úsek, nejprudčí úseky kolem 12% a ještě k tomu krátké.

              A ta Sušice-Modrava, to je taky hodně mírné stoupání.

              Ten kopec, na který jsem upozorňoval, že by nemusel být ono pro ty převody je oproti tomu úplně někde jinde. Jeho druhá polovina má průměrných 15% s tím, že jsou tam úseky přes 20%.

              To, že něco neutáhnu já, tak je jasné, že to spousta lidí utáhne. Ale když něco jedu na 22/34 a ještě to není takhle na pohodu a už je současně si i nutné hlídat i přes to, že to je asfalt, aby se nezvedalo přední kolo (se sníženou vidlicí na mojem biku už ne, ale bez snížené ano) a někteří z party dokonce z biku slézají a krátký kousek v té nejprudší pasáži tlačí, tak v takových kopcích už začínám pochybovat, že to bude i pro výkonnější jezdce na 39 převodník na silničce se silniční kazetou. Tím neříkám, že by to nikdo na silničce nedokázal vyjet.

              0 0
          • Sharka1  

            na silnici kolem Smedavsky nebo na Protrzenku?? Au au…

            0 0
          • jama  

            V Jizerkách se užije obojí – taky jsem tam před 20 lety proháněl galusky (převody 53/42, 6tikolečko 13–22!). Pak na horském po stezkách… A letos se znovu chystám se silničkou, už se těším.

            0 0
    • náčelník  

      Co říkáte na tohle?

      http://www.kolokram.cz/…uct_info.php?…

      Ale přišly by na to bikový pedály!

      0 0
    • spider111  

      Po pár letech oživím vlákno, novější jsem nenašel. Neměli byste prosím doporučení, kam na silničce v Jizerkách? Okruhy cca 100 – 150km, ubytování nedaleko Janova n. Nisou. Případně bylo by toto sjízdné?

      https://mapy.cz/s/bagehacuze

      Díky moc za rady.

      0 0
      • roman 3D  

        rozkopané, rozjebané je to tady všecko, řidiči jezdí jako k…i s gravelem ano

        0 1
      • spider111  

        up – Nikdo prosím netuší např. viz přiloženou trasu, případně kterým úsekům se přesně vyhnout? Dík.

        0 0
        • JachymP  

          Vyhnul bych se té Hřebenovce – tam je to tak na gravel, panely a místy štěrk. Myslím, že i ta Kateřinská a Uhlířská cesta nejsou nic moc na silničku.

          Naopak když budeš na Smědavě, tak bych dal sjezd na Hejnice – na silničku moc pěkný. Pak spodem na Raspenavu, třeba přes Oldřichov a pak hezký výjezd nahoru je přes Kateřinky a Rudolfov na Maliník – je to docela ve stínu a malý provoz.

          0 0
      • Barak  

        Některé úseky si úplně nevybavuju, jak vypadají bez sněhu. Ale jet to určitě půjde, maximálně někde bude hrubší asfalt nebo kousek panelů. Jinak je to v pohodě sjízdné, na několika úsecích budeš mít i nový koberec.

        Z Mníšku nahoru do Jizerek je to docela stojka.

        0 0
      • Pán z Dubu  

        Na lesních asfaltkách může být z ústících cest naplavený štěrk nebo natahaný bordel lesní technikou. Panelům se vyhnout – spáry mají takové, že na MTB HT se radši jezdí vedle.

        2 0
      • th74  

        Tak tato část je za mě dobrý asfalt, jel jsem na jaře: https://mapy.cz/s/japesusuvu

        Tato část je taky asfalt, co si pamatuju: https://mapy.cz/s/fupotuvofu

        Tady začne panelka, jako přejet to jde, pak od knejpy asfalt a pár krát panely/šotka: https://mapy.cz/s/gucujefuju , raději bych to objel https://mapy.cz/s/jaletuvono

        Tady je pěknej asfalt: https://mapy.cz/s/mumezehone

        Jak teď vypadá cesta na protrženou přehradu nevím, ale myslím, že asfalt tam je.

        Já bych trasu změnil asi takto: https://mapy.cz/s/hogahefaje

        Pak můžeš vyrazit třeba na Kozákov: https://mapy.cz/s/gepezesozu

        Je tam toho dost na dobré svezení.

        0 0
        • th74  

          Tak moje návrhy tras to odkazuje furt na tvoji trasu, tady je správně:

          https://mapy.cz/s/cerokafoho

          https://mapy.cz/s/fenalohacu

          0 0
          • spider111  

            Tak tady už není důvodu moc plánovat a měnit :o) Obě trasy vypadají bezva! Díky.

            0 0
          • spider111  

            Tak píšu zpětnou vazbu :o) Natrasováno moc pěkně. Po Jizerkách jsem tedy čekal panelů trochu méně, ale i na silničce se dalo. Moc nerozumím taktice udělat na x-kilometrech nový asfaltový povrch a potom 200m nechat panely. Občas o rozbití úst… A druhá trasa na Kozákov a zpět přes Vysoké n. Jizerou bezvadná včetně minipivovaru. Takže pochvala :o) a díky!

            0 0
        • spider111  

          Všem moc díky za přínosné typy!! Postupně odkazy projdu a dle doporučení naplánuju.

          0 0
          • Zbyněk  

            Mně se líbily tyto úseky:

            https://mapy.cz/s/comesuseco

            Asfalt slušnej, pěkná krajina a vyjma oblasti kolem Smědavy a Jizerky minimum lidí. V Příchovicích je minipivovar s pěkným výhledem.

            https://mapy.cz/s/daselukuje

            Byť fakticky už to Jizerky nejsou, tak za mě jeden z nejhezčích úseků, co se v téhle oblasti dá na silničce najít. A po cestě další minipivovar Prdek :-).

            https://mapy.cz/s/dejapovake

            Kopec přes Rašovku je další tip. Sjezd na Šimonovice mi připomněl východné stranu Aspinu.

            Pak je hezké poježdění přes Kozákov, Klokočí a Malou Skálu nebo klasika Souš – Smědava – Hejnice. A nad Železným brodem u Jílové jsou lomy, kde se dá vykoupat.

            0 0
            • spider111  

              Tak první dva doporučené úseky zařazeny do trasy od th74, poslední doporučený úsek zakomponován do příjezdové trasy :o) (pojedu ze středních Čech). Dík!

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.