Silniční kliky/převodníky na MTB rám?

11 nepřečtených
  • pavlicek.david

    Ahoj všem,

    před několika lety jsem koupil za velice rozumné peníze krosové kolo Felt QX65. Komponenty nic moc, ale rám mi připadá celkem ucházející. Chtěl jsem tedy provést upgrade, s tím, že rám zůstane. Jelikož jezdím výhradně po zpevněných cestách, chci spíše silniční konfiguraci – dvojpřevodní 50/34 vpředu a desetikolečko 11/32 vzadu. Po chvilce pátrání padla volba na Shimano TIAGRA. Vše by mělo pasovat až na jednu věc – střed. Jelikož je kolo postaveno na MTB základu, tak má 73mm domeček. Bohužel, veškeré silniční kliky s dvojpřevodníkem od SH se dělají pouze pro 68mm domečky. Moje otázka tedy zní, jak z toho ven? Našel jsem nějaké cenově odpovídající kliky na čtyřhran, ale většinou se u nich udáva kompatibilita s 9tikolečkem. Jak by to fungovalo s 10sp? Také mám strach aby dosáhl přesmykač na velké kolo..

    Díky za rady…

    David

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      9sp převodníky na 10sp sestavě chodí v pohodě, modernější budou na Octalinku a ne čtyřhranu. Řešíš koniny, jak rychle chceš na tom kole jezdit, že 48×11 Ti nestačí? Měl bys zároveň vyměnit i přesmykač, samozřejmě. Přepočítej si převodové poměry a rychlosti a porovnej s četností potřeby převodu 50×11.

      Vejdou se Ti silniční převodníky k zadní stavbě?

      0 0
    • iiki  

      Stavěl jsem krosík na přání, v zadání bylo i silniční převody. Trojtác 52/42/32 vzadu 11/34 9kazeta, přesmyk Alivio?, už nevím, jak přijede z pracproc. kouknu a upřesním.

      Kliky jen na 4hran, osa Kinex (127mm jsem tam dával), musí se to odladit dle řetězové linky a taky aby byly kliky souměrně podél osy rámu.

      10 řetěz by měl na 9 klice fungovat, já to ještě nezkoušel, třeba někdo jo a podělí se o výsledek.

      Celá tahle úprava je v podstatě průzkum bojem, počítej s tím, že to nemusí být na první dobrou a bude třeba experimentovat.

      0 0
      • jecnak  

        10sp retez na 9sp klikach funguje bez problemu – vyzkouseno. Jinak je to presne jak pises – nelze predem rict, jakou delku osy bude potrebovat, protoze sirka zadni stavby a jeji tvar se muze dost podstatne lisit kolo od kola.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ještě mě napadá varianta nechat stávající kliky a zkusit velký převodník Gebhardt v příslušném provedení, pak snad nechat i stávající přesmykač (bude na max. 48z, padesát by mohl pobrat), jen posunout o kousek výš a omezit doraz šroubkem po demontáži malého převodníku (nebo dát malý 30z jako na silničních trojtácech).

        Stejně mi uniká smysl tohoto počínání, použitelnost je vždy jen pár(set) metrů v dlouhých sjezdech a rychlosti > 50 km/hod. Silniční kolo se tímto z trekového neudělá – posed, aerodynamika a ovladatelnost budou pořád rozdílné.

        P.S.: To byl krosík pro Cavendishe?

        0 0
        • iiki  

          Nee, pro mojho švagra.

          Smyk to pobere v poho, nový rámy maj povětšinou úhel sedlové truky > 70 st., patka smyku pěkně kopíruje velkou pilu – pro zakladatele vlákna: musí se to zkusit, aby nebyla kolize smyku s převodníkem.

          Jaký chce kdo převody neřeším, chtěj to – maj to. Někteří jsou dost nabušený, to co já dám za 3/4 hoďky na pohodu, dá švára za 20 minut, ovšem trošku se zadejchá :))

          0 0
          • iiki  

            Vlastně jsem to prvně ladil na krosík jednomu, co mu řikaj Čert, ten na tom jezdí do pracproc a silničku pořizovat nechce, (asi 6tkm ročně) a 48/11 mu bylo málo. A do terénu má 29 mtb. Švára to chtěl taky, páč mu Četr ujížděl. Občas ti dva pozlobí náhodnou žiletku, kopce dávaj v poho a dolekopcom není šance se urvat díky těžšímu převodu. Maj z toho dost prdku.

            0 0
        • pavlicek.david  

          Inspiroval jsem se zde: http://www.merida-bikes.com/…00-4403.html

          Ale pravdou je, že i na tom stávájícím tam nejtěžší převod dám tak jednou za týden na nějakém sjezdu a tohle by bylo ještě víc do rychla… chtěl jsem prostě kolo které má vepředu dva koutouče, abych nemusel tolik míchat s kvaltama a někde jsem našel video, kde doporučovali tu kombinaci co jsem psal (myslím že na GCN). .

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Jestli chceš gramařit, odmontuj malý převodník a dorazovým šroubkem přesmykače omez jeho chod. A máš vyřešeno, jen pár minut práce. Nebo prostě nepoužívej nejmenší tác vepředu, vyřešeno bezpracně a zadarmo.

            0 0
      • HonzaP9  

        Já jsem dával teď nedávno 10sp řazení na oceláka s klikama Shimano 660 a chodí to použitelně, ale jak 10sp řetěz nemá tak vystouplé čepy jako širší řetězy, tak to blbě řadí velkou pilu. Prostě se nemá za co zachytit.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.