• cruiser

    Ahoj vespolek :-) rád bych vás požádal o názory na silničku do 20 tisíc včetně spd. Několik silniček jsem už v minulosti testoval, zhruba desetkrát ročně jezdím (hlavně přes zimu) se silničními cyklisty švihy okolo 100 km a když vytáhnou v březnu závodní stroje, tak se už na své krosce s nimi nechytám, mimoto že s tím svým kolem tam trochu dizajnově vybočuju, ale případnou novou silničku bych měl na celoroční ježdění a krosku v zimě vytáhl jen do těch nejhorších podmínek, tj. možnost instalace blatníků na silničce není podmínkou. Měřím 186 cm a chtěl bych tam ráfkové brzdy, převody 50×34 a ideálně 11–34 kazetu na 9 pastorku (tj. co nejlehčí převod na dvojpřevodníku), karbonová vidlice. Na stávající krosce jezdím v létě cca 3-hodinové okruhy cca 80 km a se silničkou bych to mohl třeba protáhnout za stejný čas na 90… V prosinci jsem měl půjčené testovací kolo z Dekáče v ceně 21 tisíc s kotoučovkama, karbonovou vidlicí na 105 a zdejší 9-km kopec (Tesák) jsem vyjel asi o minutu rychleji než na stávajícím Specialized Sirrus, ač ty kola byly váhově srovnatelné.

    Chtěl bych znát váš názor na rámy Spyder a konkrétně toto kolo, kde jsou podle fotky hodně staré komponenty. Máte někdo zkušenost s tímto prodejcem? Jedná se třeba jen o staré foto nebo to kolo aktuálně tak vypadá? https://www.cyklonemcik.cz/…light-tiagra

    Srovnatelný co do komponentů je tento Pells a podle popisků (slibované pohodlí na horším povrchu, sportovnější/sviž­nější jízda) se jeví jako ideální varianta, ale je už nějakých 1500 nad cenovým limitem https://www.pells.cz/…ra-l---55-58?…

    Další kandidáti:

    https://www.pmbike.eu/…-allez-2019/?… – prý super rám a vidle, ale horší brzdy a kola

    https://www.decathlon.cz/…8505088.html – původně nebyl ve výběru, ale má překvapivě dobré recenze

    Ojetiny – na některých by to chtělo delší ramínko přehazovačky a novou kazetu (mají největší 28z), tj. dodatečná investice cca 1500, borec je celkem daleko od Zlína, byla by to další tisícovka dostat to domů

    https://www.cyklobazar.cz/…m-super-stav

    https://www.cyklobazar.cz/…m-pekny-stav

    Za názory předem díky.

    0 0
    • milan.v  

      Je vidět, že jsi věnoval hodně času psaní a už méně hledání a čtení…

      https://www.bike-forum.cz/hledani?…

      V této cenové relaci bych šel do Decathlon silničky, mají je slušně vybavené a nejsou vůbec zlé…

      0 0
    • skaj  

      Prvni co bych resil je geometrie. Tedy jestli se na to kolo dobre poskladas. To je na silnicnim kole mnohem dulezitejsi nez jinde. Bez toho muzes taky sahnout seredne vedle. Klidne se odpichni od toho kola z Decathlonu, pokud se ti na nem jelo dobre.

      Potom – davas sem kola v docela velkem cenovem rozmezi, 13k a 21k je v tehle kategorii obrovsky rozdil. Osobne bych trosicku prihodil nad limit a sel pro neco do decathlonu. Tam je v posledni dobe bezkonkurencni pomer cena/vykon. Koupe z bazaru, zvlast na dalku, je pomerne riziko, protoze tomu za a) nerozumis, za b) bez sahnuti si na kolo fakt nepoznas, jak je olitane.

      Zaroven bych rozhodne nepovazoval za ideal 9 pastorku. Na silnicce se prave hodi mit nizsi odstupnovani prevodu. (S devitkou to jde, sam jsem na ni neco odjel, ale ideal to fakt neni)

      Specialized je v tehle cenove kategorii past, to osazeni je o dve tridy horsi nez treba ten Decathlon.

      0 0
      • cruiser  

        Psal jsem, že ten 13k jsem původně vůbec nezařazoval, ale že má dobré recenze, tj. že se na něm jezdí jako na mnohem dražších, teda i přes to na první pohled junk osazení. Potvrdil to i v diskuzi pod články borec, co si ho koupil jako nouzovku, když zničil jednici než vybere nové závodní kolo.

        5/5 dle hodnocení Bike Radar: Za 20 let testování výrobků dávám známku 5/5 doopravdy výjimečně. Vlastně si ani nevzpomínám, kdy jsem ji udělil naposledy. Ale kolo Triban RC120 si ji zaslouží. Je to nejlepší kolo v ceně do 400 liber.

        https://www.bikeradar.com/…c120-review/

        Nejlepší kolo do 600 liber dle stránky Bike Radar

        https://www.bikeradar.com/…-road-bikes/

        Specialized prý má výborný rám i vidlici a na tom bike-radaru mu dali 9/10 a hodnotí ho jako jeden z nejlepších v této třídě.

        0 0
        • skaj  

          Napisu to jeste jednou a explicitne, aby to nezapadlo. Nevybirej podle ceny, napisu na ramu – to je az krok dva. Sazis sem kola, co uz od pohledu nemaji stejnou geometrii a ta je fakt stezejni.

          Par postrehu, za ktere me tady mozna nekdo bude chtit sezrat:):

          1. Neres vahu, neres vahu, neres vahu. Ani kilo te na tomhle kole nevytrhne (ostatne sis to sam uz overil).
          2. Na tom dekaci za 13k neni junk, ale spis o kousek lepsi osazeni nez na tom Specialized. Jen napis na ramu a na komponentech ma horsi zvuk.
          3. radsi nez vahu res pocet prevodu. 11 vs 8(i 9) je fakt snadne rozhodnuti
          4. nemcika bych nebral uz jen proto, ze laka na neco jineho na fotkach a v popisu (a je to u nej bezna praxe)
          5. hlinikovy ram a karbonova vidle na tom co posilas bude v podstate bez rozdilu. Mnohem (a to radove) vic udela vyber plastu.

          Byt na tvem miste, vezmu cca 20–25k, jdu do Decathlonu, vyzkousim co maji a koupim neco na 105 (at uz rafky nebo kotouce) – POKUD TI BUDE SEDET GEO! – a okamzite vymenim plaste za neco opravdu kvalitniho. Dostanes kolo, na kterem doslova najedes desitky tisic kilometru.

          Proc? Protoze nejaky 8sp claris a nebo predpotopni Tiagra te stejne bude lakat sahnout jinam. Na bazar se vyprdni, pokud nemas nekoho, kdo to kolo prohledne a poradi ti.

          0 0
          • cruiser  

            Co máš přesně na mysli pod takym pojmom kvalitní pláště? :-) Asi by chtělo to 8–9 řazení vyzkoušet. Na krosce mám devitkovou kazetu 11–36 od Force a kromě jednoho pastorku, který by měl mít 18 zubů ale má nepochopitelných 17, takže se řadí ..15–17–21–24… nemám nic proti mezerám mezi převody. Pamatuju před asi 5 lety byl pro mne nezvyk při testování silničky právě to jemné odstupňování a malý rozsah a řadil jsem naraz o 2–3 převody. Proti mtb to byl nezvyk, ale teď na tom dekáčovém kole mi to nějak nepřišlo.

            0 0
            • skaj  

              Najel jsem na silnicni 9 pomerne dost, takze vim o cem mluvim. To, ze – zatim – na silnici radit a jezdit neumis te vede spatnym smerem. Odstupnovani se hodi prave v baliku, nebo v protivetru. Nedelal bych z toho alfu a omegu vyberu, ale dulezite kriterium to je. Rozhodne dulezitejsi nez chimerni rozdil v hlinikovem ramu. (Ovsem, pokud ti nesedne geo, tak te stejne nic nespasi.)

              Kvalitni plaste jsou individualni vec, ale rozhodne to nejsou slupky namontovane od vyrobce. Kdyz ty, co tam jsou nove sundas a rovnou prodas (kupodivu je lide berou) udelas uplne nejlepe. A pak s Continental GP5000 chybu urcite neudelas.

              0 0
              • cruiser  

                Díky moc za rady. Jakou výdrž má ten Continental? Na krosce mám obyčejný plášť Mitas za 200 a servisak se ptal, jestli na to nechci něco lepšího… mám 80 kg a vzadu vydrží asi 2500 km, vpředu 6000.

                0 0
                • Fazzy  

                  Zhruba stejnou.

                  0 0
                  • cruiser  

                    Jakou doporucujes šířku? 25c? Asi platí čím užší, tím rychlejší ale méně pohodlné na horším povrchu…?

                    0 0
                    • milan.v  

                      Ne, užší pláště nejsou z podstaty rychlejší…

                      0 0
                      • cruiser  

                        Mám jen zkušenost s 35c a 32c na té svojí krosce a ty 35 byly znatelně linejsi, zároveň na 28 byla ne moc komfortní jízda na ty povrchy, co na tom jezdím. Kdosi tu postoval test, že širší mají menší valivý odpor, ale imho o mnoho víc ztrácejí v aerodynamice.

                        0 0
                        • roupik  

                          Dal bych 28mm, pohodlí i rychlost mají, sám mám Continental a na jaře budu asi už měnit, po cca 9000km a to vážím metrák

                          0 0
                    • Fazzy  

                      Neporučit nemůžu nic. To si musí každej najít. Teoreticky je pravda co píšeš, ale jak říká Milan, rozhodně to neplatí vždycky. Záleží jak jedeš, na jakým povrchu, jak to foukáš, duše/bezduše, kevlar/drát, na jakým to máš ráfku atd.

                      Já jezdím často po rozbitým flekatým asfaltu, takže mám 32 mm a míň než 28 bych nechtěl. Pro někoho jinýho bude tenhle rozměr nesmysl.

                      0 0
                      • cruiser  

                        Jeden z těch, co se mnou přes zimu jezdí, vozí na zimáku 25. Prý s tlustšími by se mu tam nevešel blatník.

                        0 0
                        • gersa  

                          Běžně lidi vozí jako zimáka starší silničky a tam je opravdu dost často max 25mm. Prostě dříve se se širším pláštěm vůbec nepočítalo. Ono je občas problém dostat pod zadní brzdu vůbec nějaký blatník

                          0 0
                          • Janes  

                            Za starých časů jsem vozil 19ky a pak 20ky :-).

                            0 0
                          • roupik  

                            je to tak, na zimáku (silnička z roku 2013) mám pláště 28mm a blatník už se pod brzdu nevejde, už ty pláště jsou tam v podstatě bez rezervy

                            0 0
                    • skaj  

                      Neplati vubec, ani teroreticky. Tohle uz je davno vyvracene. Sirka a nafoukani gum je jeden z velkych mytu co se predaval mezi lidmi po generace (hledej, da se toho najit dost). Ve zkratce – lidi jeste porad vozi nesmyslne prefouknuty uzky plaste, ktery jedou hur nez sirsi mene nafouknuty (a dost casto se o tom jsou ochotni do krve hadat…)

                      Osobne bych si dal pri koupi noveho kola pozor, aby se dozadu (do predni vidlice vetsinou dostanes vic) vesel minimalne 28mm, spis vic. Hodi se to nejenom v zime pro blatniky. A tohle je i jeden z argumentu proti bazaru – na starsich kolech byvalo mista mene.

                      0 0
                      • gersa  

                        Opět o důvod víc silnici na kotoučích. A tedy další plusové body pro navrhovaný Decathlon

                        0 0
                      • cruiser  

                        Jakou šířku tedy vzít? Ten GP5000 berou z e-shopů většinou 25c. Kdosi v diskuzi o šířce plášťů zmiňoval, že mu z kopce ujíždějí s 25 a on má 28. Já mám 32c (a 80 kg takže možná i nejtěžší jezdec ze skupiny), takže nejširší a ve sjezdech mám taky pocit, že ti s užšími jedou dolů rychleji… i to stávající krosové kolo asi má na to taky vliv

                        0 0
                        • gersa  

                          Šířka pláště je to poslední, co na to bude mít vliv

                          0 0
                          • cruiser  

                            tak já nevím… širší = pohodlnější, takže 28? jaké šířky vlastně vozí na TdF? :-)

                            0 0
                            • roupik  

                              někde jsem četl/slyšel že na TdF se v současnost vozí „pneu“ 25mm.....co je tom pravdy, nevím

                              0 0
                            • Jáchym 1  

                              Klidně těch 28mm.Budeš mít velkou variabitu ve volbě tlaku a tím i jízdních režimů.

                              Ještě jedna věc.Šířka a výška pláště jsou dva rozměry.Třeba Spešl má úzký,ale vysoký pláště.Mají mit při minimálním odporu stále dobrou tlumivost.

                              0 0
                        • skaj  

                          Tady urcite najdes vic info, neni na to univerzalni odpoved – https://cutt.ly/BjIUBKc

                          0 0
                          • cruiser  

                            a vliv hmotnosti? jestli 23 váží 200g a 32 pak 280g tak to už musí být nějak znát…?

                            0 0
                            • Coural  

                              Při rozjezdu, pak je to jedno. Zase díky větší setrvačnosti dojedeš dál :-)

                              0 0
                        • McBlacky  

                          pokud se musí brzdit a zatáčet, tak by měl ujíždet on, pokud se jen jede pořád rovně po dobrém asfaltu tak mu mohou na užších ujíždet

                          0 0
                          • cruiser  

                            Plánuju to na dobrý asfalt, takže asi ta 25… na horší povrchy a prudší kopce by mi zůstalo krosové kolo s 32. Koukám, že ten Mitas Hook, co na tom mám váží 550g, to by s nějakým gp5000 asi letělo :-)

                            0 0
                        • Fazzy  

                          Drtivá většina odporu cyklisty je v aerodynamice. Tzn. pokud ty za nima vlaješ na tom krosu a nejsi zakouslej to řidítek, tak pomalejší budeš. Techniku aerodmanický jízdy na krosovým kole by ti vysvětlil pozemšťan, ale bohužel je nepřítomen :)

                          Zbytek volby je, jak jsem už psal, hlavně o terénu ve kterým se pohybuješ. Jestli jezdíš na hezkým a chceš jezdit bomby, ber 25. Pokud občas jezdíš i po horším nebo chceš prostě tu prdel trochu pošetřit a dát nižší tlak, vem 28, pomalejší to nebude.

                          0 0
                      • Chalupář  

                        To co píšeš o šířce a foukání je pravda, potvrdí to každej profík, viděl jsem o tom hodně videí a četl spoustu článků, dokonce to měřili na nejrůznějších přístrojích. Ale stejně se nemohu zbavit pocitu že slabší a nafouklejší guma jede pocitově lépe. Pohodlí samozřejmě čím širší tím pohodlnější.

                        0 0
                        • skaj  

                          Rika se (a tohle nemam nijak overene, jen jsem to cetl, a dava mi to smysl), ze rychlost clovek vnima i podle vibraci. A prave nafoukla uzka guma vic/rychleji vibruje a proto se cloveku zda, ze jede rychleji. A protoze realne (a to si zaprehanim) 1–2km/h nepozna podle niceho jineho, tak sam sebe vlastne presvedci, ze mu to krasne frci. Takze kdo jezdi jen pro pocit, sup nabusit az to zvoni. Bude si pak pripadat jako na Tour:)

                          0 0
                        • yetti  

                          čím hladší povrch tím jede nafoukanější užší pneu lépe (má nižší valivý odpor), ale jak povrch hrubne, tak nabušené tvrdé kolo začne kromě pohybu vpřed skákat nahoru dolů a ten vertikální pohyb soustavy kolo-cyklista stojí spostu energie. Širší měkčí plášť má menší valivý odpor pouze na hrubém povrchu, právě proto, že pohlcuje ty drobné nerovnosti.

                          Profíci volí kompromisní šířku podle toho jaký povrch je v etapě čeká a pokud vím tak je bývá kolem 25mm.

                          Tohle není žádná raketová věda.

                          0 0
                          • Prazak0  

                            U větších rychlostí nejde jen o valivý odpor. Na něm záleží myslím do rychlosti 24km/h, výše je pak podstatnější odpor vzduchu. Takže závodníci nemusí mít obutí s nejmenším valivým odporem, ale mělo by celkově to vycházet co nejlepší. Tj odpor vzduchu a pak k němu připočítat i ten valivý odpor. U galusek jsou navíc ty hodnoty asi jiné než u klasických plášťů.

                            0 0
                            • Chalupář  

                              Jezdil jsem SPECIALIZED S-Works Turbo 700×24, potom jsem nasadil Continental Grand Prix 4000 S II 700 × 23, oboje jsem foukal na 8 Bar, chci věřit vědeckým informacím ale ten contík jede lépe. Mimochodem v partě kde jezdím, jsem asi poslední kdo má 23mm. Když jedeme z kopce nešlapu a ostatním ujíždím (jsem o 5kg těžší ). Chci jít s davem a přejít na 25 mm ale toho pocitu že širší guma je pomalejší se zbavit nemohu.

                              0 0
                              • Prazak0  

                                Tak tabulkově dle měření ty širní pneu mají skutečně menší valivý odpor, jenže od rychlosti asi 24 km/h víc záleží na odporu vzduchu. Já dřív jezdíval i 20 nebo dokonce 19 mm, teď vzhledem ke stavu silnici by to nebylo možné. Pokud ty Continental pojedou rychleji, tak to může být i lepší směsí pneumatik.

                                0 0
                              • zarkow  

                                Přitom GP4000 ve 23 jsou na mém úzkém 15c ráfku na stejno či dokonce o fous širší než GP5000 ve 25tce, se kterými mám subjektivní pocit užšího a tvrdšího pláště.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  To bude tím, že u GP4000 neseděly obecně rozměry (mám je v šíři 25 a jsou to v podstatě 28) a u GP500 rozměr sedí.

                                  0 0
                              • Smazaný účet  

                                Já jezdil 4000S II 23. Super pláště, jezdí krásně. Foukano na 7–8 barů. Jenže mi tak po 1000km začaly praskat niple. S mojí vahou se nedivím. Přešel jsem na silnější 28. Nevidím rozdíl v rychlosti, stejně se na víc jak 27–28 km za hodinu na 100km nedostanu a jsem prostě pomalej. Ale zase foukam méně, těch 6 barů max a pohodlné je to mnohem více.

                                0 0
                                • Prazak0  

                                  Není mi zřejmé, jestli ta rychlost 27–28 je cestovní po rovině a nebo průměr. U průměru, při troše kopců, by pak znamenalo po rovině jet třeba 34. Ale u těžší postavy to zas je jiné. Odpor vzduchu není o tolik větší kvůli vyšší hmotnosti, spíš jen ploše, proti které se vzduch rozráží. Zas bu bývá mohutnější svalstvo. Valivý odpor bude ovšem horší, bude menší při širších pláštích. Takže při cestovní rychlosti 27 to nemusí vůbec být horší než u úzkých pláštťů. Aerodynamický odpor dělá stejně víc postava než ta kola, u nich je ten přírustek malý z hlediska celkového podílu. U někoho, kdo váží 62 kg jsou ty poměry dosti jiné.

                                  0 0
                                • Chalupář  

                                  Tlak a šíře pláště má vliv na praskání niplů? Když jezdím pláště 23mm, foukám 8 bar a vážím 90 kg mám zaděláno na praskání?

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Tak já mám 125kg.

                                    0 0
                                    • Chalupář  

                                      Tak to se jdu pořádně nadlábnout, trápím se hlady abych neničil moje kolo a přitom mám podváhu :-)

                                      0 0
                                      • Prazak0  

                                        Já teda podváhu nemám. Vždycky jsem byl hodně žravý typ, ale s postupem věku asi ubyl testosteron a na těle je více tuku. Musím se už trochu omezovat, chtělo by to zhubnout, ale to nechám až po zimě. V zimě zas tuková vrstva izoluje.

                                        0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Tak od svých 18 let mám metracek.

                                        0 0
                                    • Prazak0  

                                      To už je docela dost. Zřejmě za hraniční hmotností, se kterou výrobci kol počítají. Takže to chce vypozorovat, třeba ty širší pneu aby nepraskaly niple ap. Taky ten dosažený rychlostní průměr, to je velice slušné.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Tak já teď budu kupovat gravel. Širší ráfky a tak. Plus se nebudu muset omezovat. Tenhle rok chci dát plzeňského fanatika ale nevím jak na tom budu a fyzičkou.

                                        0 0
                                        • Prazak0  

                                          Ano, širší ráfky i pneu, myslím, že se to ani nemusí projevit na snížení rychlosti. A hlavně umožní to člověku jet i mimo silnici.

                                          0 0
                • milan.v  

                  A nechceš si to tu najít?

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Němčík uvádí osazení Tiagra 4700 a přitom má na všech fotkách ještě staré páky s opratěmi a kliky 4600 nebo starší. Ale to mě u něj nepřekvapuje.

      Za dvacku (a něco málo) by se mi líbil třeba tento Triban na Sh 105: https://www.decathlon.cz/…8502389.html

      Sice nemá ráfkové brzdy, ale kotouče, jako nevýhodu bych to ovšem neviděl.

      0 0
      • cruiser  

        Ten jsem měl půjčený před měsícem. Je zmíněný v textu výše. Km 10–60 jsem jel v balíku. Moc mě dopředu nepouštěli, protože jsem neměl blatníky, špici jsem odtahal jen jednu, tak to byly trochu vysezené kilometry. Potřeboval jsem o číslo větší a i přes to na pohled šílené nastavení sedla se mi na tom jelo dobře. Kolo pocitově těžké jako moje kroska, ale jelo líp. Do kopce určitě. Trochu nevýhoda proti krosce byl trochu namáhavější spodní úchop, kdy se na krosce můžu opřít lokty o řidítka a mám jednodušší aerodynamický posez. Radši mít lehčí a levnější kolo s ráfkovými brzdami.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Za 23 mají v Decathlonu silničku, pokud nechceš napůl gravel a hledáš spíš silnici je to lepší volba. Je to sice přes limit, ale s bazarovkou budeš mít určitě nějaký investice a nový kolo líp nekoupíš. Určitě bych nebral 2×8/9.

          0 0
      • cruiser  

        Co říkáš na ten rám, tj. že zadní trubka nevychází ze spojnice horní a sedlové, ale je přivařená o něco níže? Jaký to má důvod? Poslední dobou se to na některých nových kolech objevuje…

        0 0
        • milan.v  

          Takovéto řešení přináší větší pohodlí, rám dokáže lépe absorbovat nerovnosti…

          0 0
        • Prazak0  

          Tohle jsem viděl u více kol, pevnostně by to mělo být v pořádku, zadní stavba bude tímto tužší, rám jako celek mi připadá bezpečný, pevnější než varianty většího slopingu, kde by horní rámová trubka končila proti trubce zadní stavby.

          0 0
    • Fazzy  

      No myslim, ze s 20ti tisicema na to jdes zbytecne vedecky. Aktualni sadu 105 ti na kolo krome dekace nikdo neda, kotouce uz vubec ne (prestoze je nechces, duvod?). Vahu nemusis vubec resit, protoze na karbon v tyhle cene muzes zapomenout a jestli myslis, ze te vytrhne tech cca +300g s kotoucema, tak nevytrhne, pokud to nenosis na rameni do desatyho patra. Mnohem vic pocitis rozdil mezi Tiagrou a 105. „Tvoje kroska“ je taky pro srovnani sirokej pojem. Kdyz nevime co to je, tak muze vazit 8 nebo taky 15 kilo a tezko rict co na ni mas za obuti.

      Takze pokud se ti ten Triban libi a jelo se ti ne nem dobre jak pises, pochybuju, ze objevis neco lepsiho. Pokud se ti nelibi nebo s nim mas jinej problem, sel byl pres bazar, ale musis pocitat s nejakou investici navic.

      0 0
      • milan.v  

        Asi tak…

        0 0
      • cruiser  

        Mám ve výběru i bazarové kusy. Prodejce tvrdí, že jsou po servisu. Moje kroska je Specialized Sirrus z roku 2017, katalogová hmotnost 11,5kg, pláště obyčejné Mitas š.30mm. Převody 3×9 (Acera). Mám tam nejlehčí 26×36, abych nemusel řešit, zda vyjedu kopec, i když nemám nohy. Kotoučovky mi připadají na silničním kole zbytečné. Možná další varianta je vylepšit krosku (karbonovou vidlicí…?).

        0 0
        • Fazzy  

          Jo tys myslel kroska jako krosovy kolo. Proti tomu bude rychlejsi a lehci v podstate cokoliv. Upgrade nema v tomhle pripade vubec smysl.

          Ty bazarovky co si sem dal nejsou spatny, ale porad je to bazar. At tvrdi prodejce cokoliv, je treba pocitat se vsim. Ze je ted po servisu a fukncni neznamena, ze uz tam neni neco na ceste k vymene.

          0 0
          • cruiser  

            Oprava Mitas 32mm :-) Continental ultrasport by na tom asi jely líp, když je tu docela vychvalují

            0 0
      • Fazzy  

        Sora s kazetou 11–34 neni krok, ale tri kroky zpatky. Ne, ze by to nefungovalo a nedalo ses tim jezdit, ale skoky mezi rychlostma te hodne rychle zacnou srat, kor, kdyz chces stacit nekomu na lepsim stroji.

        0 0
        • cruiser  

          Tak na většině strojů v této cenové hladině je osmičkový Claris s rozsahem 11–32 a to jsou ještě větší skoky. Na tom levném vychvalovaném dekáčovém kole je osmičková kazeta s rozsahem 11–34. Mně na silničkách vadí malý rozsah převodů. Když jsem prošitý a mám ještě jet kopec, tak mi chybí lehké převody.

          0 0
          • Fazzy  

            Ja mluvil o tom kotoucovym dekaci za 20 990. Ten litr nad limit se v tomhle pripade znacne vyplati.

            Jinak silnicni kolo je proste silnicni kolo a podle toho ma taky prevody. Na trojtacu uz dneska nekoupis nic a cim lepsi silnicka to bude, tim „dospelejsi“ prevody bude mit, protoze se jednoduse pocita se sportovnim pouzitim. A pokud chces u 2×neco vetsi rozsah a kazetu 11–34, tak prave potrebujes co nejvic rychlosti, aby mezi prevodama nebyly velky skoky.

            0 0
            • cruiser  

              Měl jsem ho půjčené ve velikosti L, což by podle jejich tabulek mělo být OK, ale podle prodejce bych potřeboval větší (výška 186cm ale delší nohy… kdysi jsem vyhrál MČR v běhu na 1500m, tak asi jsem na běžce trochu somatotyp)

              0 0
              • Honzis  

                Když máš sportovní minulost tak se na kole pravděpodobně rychle zlepší. Pokud chceš silničku na dyl, tak koupit 2×9 nemá moc smysl. Ke kolu je nutno připočíst pedály, tretry a jiné doplňky pokud už nemáš. Nejlíp chvíli počkat až bude šance projet kolo venku a posadit se na něj, třeba kolo kámoše nebo až otevřou krámy. Ale teď na skladě ještě asi nebudou.

                Obecné jestli má kolo 8 nebo 11 není zásadní problém a to ani v kopci, rozdíly jsou naopak ve vyšších rychlostech, do kopce to je převážně o fyzičce a váze jezdce. 25 za novou silnici je skoro minimum. Naopak bazar za 25 už může být hodně zajímavý.

                0 0
          • Honzis  

            pokud jsi prošitý, tak asi zbytečně rveš úvodní kopce nebo zbytečně jezdíš do profilu neodpovídajícího výkonnosti. V Hostýnkách to nikdy zadarmo nebude, chápu, ale nejdřív je potřeba zapracovat nebo do extra kopců jet klidně na krosce/biku, ono to vyjde rychlostně skoro nastejno.

            0 0
            • cruiser  

              Se silničními cyklisty kck Zlín jezdím příležitostně už skoro 10 let. Dřív na starším krosovém kole Author Stratos, poslední dva roky na Specialized Sirrus a větší odskoky mezi převody mi v zásadě nikdy nevadily. Ten Spešl mi přišel sympatický, že se na něj daly napráskat lehčí převody, protože se někdy stane, že už na začátku mi nohy moc nejedou a trápil bych se v prudších sklonech, pokud by nešlo podřadit nebo bych musel přeplánovávat trasu, což se mi obvykle moc nechce. Kroska má větší volnost, že se s tím dá vyjet ledacos a zároveň snese i o něco horší povrch než silnička. V tom je silnička omezující, ale zas je rychlejší. Moc mi na tom stávajícím kole nevyhovují široká rovná řidíka. Je to asi koncipované hlavně jako městské kolo. Author je měl užší s rohy a to mi vyhovovalo víc. Tesák z Bystřice byl na dekáčové testovačce tvrdší pouze v nejprudší pasáži (tam bych 34 pastorek bral, ale v létě to určitě půjde v pohodě i s 32). Výjezd z Kašavy Chaloupkama už byl mnohem tvrdší, ale alternativa Kašava-Lukov by nebyla lepší, takže ten 34 pastorek by pro mne byl určitě platný i v létě :-) z Bystřice na Hostýn určitě a o nějaké Lysé hoře ani neuvažuju… zároveň si nemyslím, že bych se v budoucnu někam výkonnostně posouval – je mi 43 a jezdím 10 let pořád stejně: 2× týdně s hlavním cílem bojovat s přibývajícími kily, i s mtb závody jsem už skončil… na silničce víc splynu s davem a budu lépe stíhat v balíku, protože roky přibývají a s výkonností to bude spíš horší než lepší… taky mě láká, že bych místo stávajících tříhodinových 80 km okruhů na krosce mohl jezdit na silničce za stejný čas ke 100 km

              0 0
              • Honzis  

                3hod na krosce a 80km? to máš v kopcích 26 průměr a zdá se ti to málo? Pokud jezdíš v grupě tak možná jo, ale solo je to hodně pěkný až bych řekl dost nadprůměrné. Tesák při Mamut tour jsme jezdili na 39/23–28, stojky jako Kašava tam se všichni kroutili ať tam měli co měli, to není kopec na normál švih, to samý Grapy a podobné nesmysly. V kopci bude rozdíl mezi tím Stratosem a 8kg karbon silničkou max třeba 5–10% času, víc to opravdu nedá, sám mám 20letýho crossa na silničních pláštích, ono to nejede jen na větru při vyšší rychlosti do 8% kopce to je šuma fuk. Do balíku silničářů to chce ale silničku max nějaký gravel s hladkými plášti.

                0 0
                • cruiser  

                  tohle je jeden z mých oblíbených okrůhů, co na krosovém kole jezdívám sám https://www.strava.com/…s/3937262893

                  0 0
                  • Honzis  

                    Evidentně jsi na tom velmi dobře a jezdíš možná líp jak plno lidí na karbon silničkách … Materiál je důležitý, ale víc jak 10% ti to neudělá. Jestli chceš jezdit v grupě silničářu co drti 15000km ročně tak si kup silničku, pokud máš krosku, tak klidně s klasikou brzdama. Jestli jsi z nich nejtlustší tak hold máš v kopci hendikep, ale to je realita. Efekt lepšího stroje, plašťu atd poznáš v nástupu při max intenzitě nebo ve vyšší rychlosti, minimálně při tempu do kopce.

                    0 0
              • Prazak0  

                Dle odkazu docel výkonnost máš. Pokud jde o stupňování pastorků na kazetě nebo převodů vůbec, tak je to věc zvyku. Jeden čas jsem byl naučený, po rovině nějaké převody a do kopců silověji, jemné stupňování. To bylo v době, kdy jsem hodně jezdil a výkonnost byl asi ještě lépe než Ty.

                Při slabší výkonnosti a nebo když jsem zvyklý, tak mi naopak nevadí větší skoky na kazetě, ale větší rozsah. V okolí mám zvlněný profil, čistou rovinu tam nemám. Když by se bralo fyzikálně, tak do těch kopců stejně dávám větší výkon i sílu, i když tam mám lehčí převod. To si člověk snadno ověří na bikecalculator. Jsem teda o něco starší, tento rok 60. Ale pamatuji dobu, kdy mi bylo i 20.

                U silničních kol vyšších řad vidím problém v těžkých převodech. Kola stavená pro závodníky top úrovně, kde se počítá s rychlostí 45 km/h po rovině, při spurtu se jede 60 nebo 70, takže nejtěžší převody tomu odpovídají. I při vyšší kadenci pro takové rychlosti to prostě chce těžký převod. Zas mohu potvrdit, že lze dosahovat rychlosti 30 km/h v průměru při nejtěžším převodu 52/15. Dokonce si nějak pamatuji, že jsem změnil velký pastorek z 52 na 48, přeci jen mi to lépe vyhovovalo. Nebyl problém jet po rovině rychlostí 45 km/h, samozřejmě kratší úsek, nějakých 10 km což časově zas tolik nebylo. Už si nejsem jist, jestli k té pastnáctce malému pastorku byl převodník 52 nebo 48. Jízdu jsem začínal z kratšího prudkého kopce, trochu jsem přišlápl a pak více méně tu rychlost držel. Zkrátka, tímto chci naznačit, že pro velmi slušný výkon nejsou tolik ty velmi těžké převody třeba. Z mého pohledu je tedy lepší kolo klidně s devítkovým nebo osmičkovým řazením, ale začínající na lehčích převodech a pokud tam jsou i lehké převody do kopce. Tj. 14–34 mi vyhovuje daleko lépe než nějakých 11–25, i když to první by bylo v osmičkové verzi a to druhé v jedenáctkové. Těžké převody do kopce jsou skvělé pro lidi, kteří prudký kopec vyjedou rychlostí přes 20 km/h. To si jde spočítat, při nějaké kadenci, kolik by měl být optimální pastorek a jaký převod. Nižší řady mají výhodu, že tam jde k silničnímu řazení jde dát MTB kazeta i přehazovačka. Takže mám třeba kazetu 12–36. Časem spíš tu kazetu rozeberu, dám pryč pastorky 12 a 14, 14 dám koncový pastorek a vložím nějaký pastorek mezi ty skoky, např. 17. Převod 50/17 mám optimálně pro rychlost 32 km/h, jde s tím jet pomaleji i o něco rychleji. Do kopců mi tolik nechybí, dalo by se tam dát místo 24–28 místo toho 24–26 – 30. To je o tom, že nějaké časté kopce nejradši vyjíždím s pastorkem 26.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Hele a když teda jezdíš s lidma z KCK Zlín, proč se nedomluvíš přímo tam na nějaké neveřejné ceně na slušnějšího Wiliera, nebo nevezmeš nějakou bazarovku přímo od některého ze závodníků?

                0 0
            • cruiser  

              ..

              0 0
    • Dan Kristof  

      Já jsem koupil starší Specialized Allez s novou 105 za 18 tisíc a jsem spokojený. Přesně jak se psalo výše – super rám a dobrý základ pro další upgrade.

      https://www.kola-radotin.cz/…step-replica#…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tohle vlákno mi připomíná první „pozemšťanovo“ vlákno, když hledal kolo na zdolání Stilfser Jochu :-)

      0 0
      • gersa  

        Jo, přesně tohle mě napadlo taky. Pozemšťan is back

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ten snad nakonec koupil nějakou slušnou silničku, ne? Detaily už si nevybavuju, jen vím, že to bylo nějaké solidně osazené kolo a mělo vysoké ráfky. Pak řešil strategii na nejkratší verzi GP Svorada.

          0 0
          • milan.v  

            Koupil Tarmaca SL6, dobře udělal, jsou na tom Rovaly C38, mechanická Ultegra…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Toho Tarmaca si pamatuju ;-)

              0 0
              • Fazzy  

                Jo skoda, ze uz tu to kolo neni videt. Ale ten si na to vzal sto litru, to byly uplne jiny manevrovaci moznosti nez v tomhle pripade :) tady mam pocit, ze si tazatel zkusil asi to nejlepsi co se da za tech 20 poridit a libilo se mu to, ale jeste kouka jestli spis nekoupit neco horsiho :)

                0 0
          • gersa  

            0 0
    • milan.v  

      Připadá mi to tu postupně jako vlákno, jak spatlat spousty různých témat do jednoho…

      Mělo by to být o výběru kola do 20tis. Kč, ne komponent, plášťů…

      0 0
      • ELx  

        Tak si to blokni, aby ti náhodou nepraskla zilka

        0 0
      • Prazak0  

        Asi ten výběr kola je o tom, že bere v úvahu různé věci a tak tu pak rozvíjí o tom své úvahy. Tak to je možná u mnoha témat.

        0 0
        • milan.v  

          No, ono to platí hodně i u tebe…

          Já se naopak k plášťům podívám, nastuduji, zeptám v příslušném vlákně… Ještě tu spolu proberte, že by neměl v zimě jezdit na trenažéru, protože venku to je super, když už bude mít vybranou novou silničku do 20tis. Kč…

          0 0
          • Prazak0  

            Tak o trenažéru píšu své úvahy na vláknu, které to má v názvu či tématu. Tam snad smím?

            Pokud jde o koupi silničky, tak hledat ve starých vláknech nemá moc cenu. Modely se rok od roku mění, staré nejsou k dostání, pro někoho nejsou zas IN. Možná tak loňské vlákno, ale ne něco před pěti lety. Nějaké věci k servisu kola, tam se to tak rychle nemění. Další věc, když je jedno vlákno a lidi se ho drží, aby tu nebyla přemíra diskuzí na stejné téma, tak pak se v tom vlákně nikdo nevyzná. Je tam toho moc, musí se tam pak hledat třeba příspěvky z posledního měsíce ap.

            Je skvělé, že mu lidi poradili, aby koupitl něco z Decathlonu, ne tak slavný rám, ale super výbava za tu cenu. Na námitku, že jsou převody moc těžké, tak mu poradí, že si má zvyknout. Hlavní je, aby neměl 9 pastorků, ale 11. Že mu X pastorku bude na nic, to není takový problém. Já bych radil opačně, rám s dobrou geometrií, na něm tak nešetřit a klidně devítkové vybavení, kam si dá i MTB kazetu nebo přehazovačku a bude to chodit. Moje rady nejsou pro závodníky, ale pro lidi s o něco menší výkonností, naopak těm to může lépe vyhovovat, než jak to bere někdo, kdo vyhrává hobby závody.

            0 0
            • karel d.  

              Moc pěkně a rozumně podané.

              0 0
            • milan.v  

              Tak třeba ve vlákně k plášťům tu jsou maximálně čerstvé informace…

              0 0
            • couffy  

              Pěkný, mám taky Decathlon silničku,hlína 2×11 Sh 105.Původní převody 52,36 11–28,jako 52–11 už jsem řadil hrozně málo,tak jsem si u Cyklo Škoda nechal poskládat Miche 12–29,jezdím celou kazetu a jsem spokojený

              0 0
              • Prazak0  

                Ano, u Cyklo Škoda jsem si taky objednával kazetu Miche, kde jsem si vybral jednotlivé pastorky. Teď už myslím největší pastorek 30 z mají za stejnou cenu jako ten 29, taky jsem objednával největší 29.

                Před pár lety jsem si koupil kazetu Shimano 14–25, devítkovou. Pochopitelně potřebuji i větší pastorky, ale sympatické pro mě bylo, že začíná na 14 z a pak jemné dělení, tj. můžu si poskládat. Miche s pastorky Shimano kombinovat nejde, krom velkých pastorků, za 29 jde dát i větší, u malých to nejde, aby to hladce chodilo.

                0 0
            • Fazzy  

              To je na první pohled hezký, ale na druhej za těch dvacet žádnej supr značkovej rám stejně nepořídí. Vždycky to bude nějaká základní hlína. Tak proč si za ty prachy nedopřát aspoň hezký osazení? Další věc – on nehledá kolo na kochání, ale chce stačit silničářům a nějakou formu očividně taky má, takže si piš, že ty pastorky využije a nejen to, bude za ně rád ;) Ale jestli by byl podle tebe lepší základní Spešl na Clarisu, oukej.

              0 0
              • Prazak0  

                Viděl jsem někde CTM Blade 2 staršího ročníku s Tiagrou, bylo to za necelých 20. Super rám to asi není ale asi lepší než z Decathlonu. Všiml jsem si, že ač velmi pěkně osazená kola, tak jsou těžší než kola jiná. Takže asi rámem. Pastorky jistě využije, ale jde mu víc o rozsah než jemně stupňování kazety. Což plně chápu, odpovídá to mé zkušenosti. I když jak jsem dost dlouze psal, jde se naučit na tu silovou jízdu do kopce. Ale proč to dělat? Tiagra přehazovačka s dlouhým ramínkem snad umí i 34 z. Nemyslím, že jeden chybějící pastorek by byl tak zásadní problém.

                V Decathlonu jsou pro mě ta kola zajímavá tehdy, když tam je nějaká sleva. S tou základní cenou to tak slavné není. Určitě ne špatné ale zas ne super koupě. Já tam i o koupi uvažoval, výhodou tehdy bylo, že ta silniční kola umožní siroké pneu, takže něco jako gravel, ale je to silnička, typově. Jistě, když by sehnal nějaké kolo, co bude mít výplety Mavic Axium, tak to je skvělé. Jinak u těch rámů mi to nesedlo velikostně. Předepsaná velikost rámů mi připadala malá, u jiných kola naopak mi zcela sedne případně i pocitově, že bych snesl i menší velikost. Ani délka klik mi nevyhovovala. Prostě levný rám hezky osazený.

                0 0
                • Fazzy  

                  Nějaký deka u kol za 20 nehrajou roli. Stejně málokdy ty čísla odpovídaj skutečnosti. Proti Tiagře samozřejmě nemám nic, ale v týhle relaci bude většina kol na Soře, v horším případě i na tom Clarisu, což je proti 105 už fest rozdíl. Že potřebuje hlavně rozsah na úkor odstupňování, si myslí teď, protože to nemá vyzkoušený. Když chce jezdit v balíku a držet krok, bude se muset učit jezdit kadenčně a tu kadenci držet, pokud to má bejt v nějakým tempu samozejmě. A k tomu, zejména na rovinách, bude jemný odstupňování potřebovat.

                  Neříkám, že Dekáč je jediná možnost. Ale já na nic zajímavýho, co by osazením mohlo konkurovat, nenašel. Pokud ty jo, např. to CTM, sem s ním.

                  Sám bych ho nechtěl jednoduše proto, že se mi nelíbí. Maximálně až vyšší řady Van Rysel. A taky mě baví si kolo upgradovat a přizpůsobovat, takže ani horší výchozí stav mi nevadí. Z racinálního hlediska je to ale za ty prachy hodně fajn. Má ho tu spousta lidí a že by s těma kolama byly nějaký problémy sem nezaznamenal. Že musí sedět je samozřejmost, ale bez předchozích zkušeností se silnicí to bude vždycky krok do neznáma.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Neodkazoval jsem na Claria, ale desítkovou Tiagru starší verze. http://www.koloctm.cz/…tm-2016.html

                    Bez koruny 20 tisíc, váha 9.2 kg. Karbonová vidlice, slušná značka, Decathlon ty levné věci mívá taky pár let staré. Ale i Sora má jen o dva pastorky méně než 105 nebo Ultegra. Pokud si dal cenový limit, tak to v podstatě je na tu Soru, Tiagra je že to je pár let staré.

                    Znám ježdění s jemným stupňováním, výborné pro roviny a lehce zvlněný profil. Tazatel psal, že mu chybí ty lehké převody. Ano, lze se naučit jezdit do kopců silově, stejně se lze naučit trochu měnit kadenci a nemít pastorky o jeden zub, ale o dva. Poukazoval jsem spíš všeobecně na to, že ta levná kola bývají pro slabší jezdce, tj. lehčí převody a paradoxně pak ně tom dost lidí zajede lépe než na kole katalogově výše osazené, ale moc těžké převody. Prostě co dost lidí radilo jako hotovou věc jsem spíše zpochybnil. Netvrdím, že lepší vybavení není nic. U těch pastorků pak jde i o to, jaká je celá sestava. Jestli je fakt důležité mít po jednom od 11 nebo dokonce 10 z, a nebo jestli stačí začínat třináctkou. Případně je-li nutné mít 13 14 15 a nebo rovnou 13 15. Musí vědět sám, co jezdí po té rovině. Z kopce to tak jemně být nemusí, to má význam hlavně pro rovinu.

                    Ano, Decathlon se mi taky nelíbí. A taky, pokud má limit 20 t. tak opravdu tady to moc na kolo pro závodníky nebude. Takže zbývá otázka, kde to má být lepší, jestli ten rám a nebo něco z vybavení.

                    0 0
                    • Fazzy  

                      Vždyť píšu, že proti Tiagře nic nemám. To CTM je celkem fajn, nicméně už stejně neexistuje, takže je zbytečný s ním operovat.

                      Tazateli chybí lehký převody, ale ty mu na silnici budou chybět vždycky, což píšu hned někde nahoře. Nikdy to nebude mít mtb nebo krosový převody, když je to silniční kolo. A pokud by je tam přesto chtěl, nemusí silniční kolo ani kupovat. I když tam bude z výroby osazená „lehká“ kazeta 11–32 nebo dokonce 34, pořád to bude těžší než na co byl do teď zvyklej. Jakoukoliv jinou specialitu už si bude muset stejně namíchat časem sám. Nicméně s jeho fyzičkou spíš zjistí, že se bez toho obejde. Ale to už jsem tu všechno psal, je zbytečný to psát znova :)

                      Rám za tyhle prachy nebude „lepší“ nikdy, jak psal skaj, buď sedí nebo ne.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Myslím, že verze současná je o dva tis. dražší, jestli mají v obchodě jsem nezkoumal.

                        Tak já nemyslím, že by na silničním kole měly být převody jako na krosu, kde bylo 3×8 a převodníky 48–36–26. Ale zas 34/36 si umím představit, to je sice lehký, ale skoro silniční převod.

                        0 0
                        • Fazzy  

                          Jen s tim rozhodne nebude nikomu stacit, tak proc o tom vubec mluvit. Kdyz pominu, ze s takovym prevodem zadny kolo nekoupi a bude to muset predelat sam, coz jsou dalsi nemaly prachy navic..

                          0 0
                          • Prazak0  

                            Tak převodníky bývají kompakt 50–34 a kazeta do 36z je do pětistovky, někde mívají i malinko přes 300, s dopravou pak dráž. Kazeta je spotřební zboží, na druhou stranu zas něco vydrží. Za těch 320 nebo 390 Kč to byla devítková Deore.

                            0 0
                            • Fazzy  

                              Kompakty ma rovnou 90% kol v tyhle cene, tam neni co resit a kazetu 36 snad ta hazka ani nevezme. A i kdyby, tak bude muset dat jeste delsi retez. Z toho co tu pise to navic nevypada na domaciho servisaka, takze s tim jeste pobezi do servisu, kde bude solit znova. Ze je pro jeho plany devitkova kazeta nesmysl uz jsme se snad jednou shodli, tak proc sem tahas devitkovy deore. Nevymejslej..

                              0 0
                • skaj  

                  Omlouvam se, ze reaguju, ale nedalo mi to. Kdyby slo o jen o tvuj nazor, nechal bych to byt. Ale tohle by si mohl precist nekdo, kdo vybira kolo a vzit to vazne. Promin, ale je to snuska nesmyslu.

                  1. Rozsah se neresi jen velikosti kazety, ale mohou se posunout i prevodniky. Navic 34z je uplne normalni pro Ultegru i 105. Pak mas odstupnovani i rozsah. Rozhodne je lepsi mit 11s 105 s 34z kazetou nez cokoliv s 8s Clarisem (a to nejen kvuli rozsahu, ale i kvuli funkci)
                  2. Kdyz mas vykonost jako on (predjel by tu pulku silnicaru na krosce), jezdis v baliku a rychle → tim spis potrebuje jemnejsi odstupnovani.
                  3. V podstate neexistuje neco jako dobra geometrie nebo spatna – je geometrie vhodna a nevhodna. Jak jsou tobe velikostne jakakoliv kola je jemu (a komukoliv dalsimu) uplne zbytecne vedet. Dtto delka klik.
                  4. To jestli bude na ramu kola za 20k mit napsano Specialized, CTM a nebo Decathlon je uplne jedno. Mezi temi ramy neni realny rozdil, ktery by ovlivnil jizdu. Pokud sedi geo, neskrta si nekde botou, muze mit cokoliv. (Btw. vsadim boty, ze ten Decathlon proda silnicek vic CTM).
                  5. Decathlon i se zakladni cenou vychazi osazenim v podstate bez konkurence. Pokud cloveku sedne geo, tak se tezko hleda neco jineho.
                  6. Na tomhle kole nema cenu resit vahu. Ani pul kila, ani kilo. Ten zisk je zcela minimalni. Ale zase se s tim dobre argumentuje.

                  P.S.: Nepracuji v Decathlonu a ani od nich nemam kolo.

                  0 0
                  • gersa  

                    +1

                    0 0
                  • Prazak0  

                    Pokud najde Ultegru s 34 z, skvělé. V Decathlonu ale dost silničních kol má největší pastorek 25 z což je dosti málo. Výkonnost chce i vhodnou kadenci. Je otázka, jestli velmi jemné po rovině a nebo víc to držet v kopcích. Na geometrii záleží, jde o přenos síly i ztráty energie. Stejně musí sednout i délka klik. Ano, Decathlon asi prodá víc než CTM, protože to je mezinárodní výrobce vs slovenská nebo česká značka. Cena je těmi levnými rámy. Když jsem ale zjistil, že bych musel dělat u pár věcí změnu, právě třeba ty kliky, kazetu i další, tak to pak nebylo už tak oslnivé.

                    0 0
                • cruiser  

                  V Dekáči slevy moc nemívají. Snaží se držet ceny nízko standardně. Je pravda, že na kolo za 21 tisíc na 105 je hmotnost 10,4 kg moc. Základní Spešl má v akci za 17 tisíc o kilo míň a je to na pohled moc pěkné kolo… až na tu červenou barvu.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Když vyprodávají staré modely, tak slevy mívají, párkrát jsem si všiml.

                    0 0
                    • cruiser  

                      To dekáčové číslování moc nesedí, jak už někdo poznamenal. L má být do 188 včetně a prodejce se na mne podíval a hned že bych potřeboval XL (měřím 186cm). V sedlové trubce byla rezerva jen 1,5cm. Zas ujel jsem na tom 105km na jeden zátah a nic mi z toho nebylo, takže asi OK. Prý menší rám = sportovnější posez… Při prudším zatočení jsem si zacvaklou tretrou kopnul do předního kola, ale tak prudce se dá zatočit jen ve velmi malé rychlosti, tak na funkci to asi nemá vliv. Jak jsem psal: jezdím příležitostně v balíku skoro deset let a točím tam devitkovou kazetu 11–36 (starého psa novým kouskům nenaučíš?), dříve osmickovou 11–32. Na kole jezdím 2× týdně a neplánuju na tom nic měnit, takže posun ve výkonnosti u mne asi hrozit nebude :-)

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Jejich číslování je, že to chce o číslo větší. Já na svých 178 cm bych potřeboval ne M, ale L. Devítková kazeta 11–36 mi přijde v pořádku, umožní docela lehký převod a mohla by fungovat i na silničním kole. Osobně bych dal spíš 12–36 a tu ještě upravil, beru to ale podle sebe, každý to má jinak.Posun ve výkonosti by být mohl, ale chtělo by to přidat min. jedno ježdění do týdne. Klidně by stačila kratší jízda.

                        0 0
                        • cruiser  

                          Ta třetí (kratší) jízda by mohla do budoucna být. Děcka už trochu porostly a starší už loni udržel hodinu průměr na rovině nad 20 km/h, takže jsem je takhle občas vyvenčil. Kluci si mákli a já to měl na vytočení nohou. Ke kolu se snažím i jednou týdně běhat a když někdy běžím v rámci suplování hodiny tělocviku v době koronakrize s děckama, tak je to sice jen 2,5 km pro mne pomalým tempem (syn má sice průměr 200 tepů), ale v zásadě jak je to pod 5 km tempem nad 5min/km, tak tomu neříkám trénink. Přesto mám pocit, že mi tahle minikompenzace něco dá.

                          0 0
                          • Prazak0  

                            Kratší jízda nebo ten běh, to samozřejmě pomůže. Je to rozdíl než když je den volna.

                            0 0
                        • skaj  

                          Prosimte pochop uz, ze nemuzes takhle nikomu radit s velikosti a ani davat soudy. To je jako bych napsal, ze pro me je cislovani oka (a je). Ta informace od tebe je uplne nesmyslna, kazdy ma jinak dlouhe nohy, ruce, trup a je jinak ohebny. A to uplne v klidu udela velikost nahoru/dolu. sorry, ale siris tady hrozny bludy, to akorat nekoho uvrtas do kola, ktery by bylo a libilo se tobe.

                          0 0
                          • milan.v  

                            On je vždy se vším hotový a patlá vše dohromady…

                            0 0
                          • Prazak0  

                            Tak číslování v Decathlonu je skutečně posunuté, oni to tak vedou. Jinde mi ty velikosti docela sedí. Mám výšku která většinou není na okraji velikostního pásma, nohy nemám krátké vůči tělu, jak někteří lidé mají. Zas je nemám vyloženě dlouhé, asi nejobvklejší poměr u dané výšky. Ohebnost trupu, dle mého názoru tady je spíš otázka, jak mít vysoko vodorovnou část řidítek vůči sedlu. Ale souhlasím, někomu může sednou velikostně jiný rám než je podle tabulek výrobců. Zas ti výrobci kol to zkouší na běžné populaci, dle starých modelů to mají vyzkoušené, přizpůsobují se obvyklým anatomickým mírám. Nesedne to každému, ale většině lidí asi ano.

                            0 0
                            • skaj  

                              Hele sorry, ale je to s tebou asi marny. Decathlon to nema nijak posunute, ani skutecne, ani neskutecne a dokonce ani kdyz to sem 6× napises. Znovu – jak komu co sedi je striktne subjektivni, podle sebe nemuzes soudit jine. Ohebnost trupu je dost zasadni faktor ktery urcuje, jak muzes/potrebujes mit kolo dlouhe, rozhodne ne jen vysku riditek.

                              P.S.: Fakt bych nereagoval, ale temahle radama muzes nekoho, kdo vybira prvni kolo dost zmast a on si koupi nesmyslne velike/male kolo. A zrovna tohle je na silnicce to nejdulezitejsi parametr, od ktereho se vse odviji.

                              P.P.S.: Pokud jste tohle vykutali v historii, protoze vybirate silniccku, verte, ze odpoved na to jakou velikost si mam koupit neni univerzalni. Kazdy to ma jinak a je treba to zkusit.

                              0 0
                              • Prazak0  

                                U jednoho typu rámu (kterému v Dec. odpovídá více kol) si nevybírám rozměry podle sebe. Tam jsou pevně dané míry rámu. Předpisová velikost (tu D. skutečně uvádí, což je v pořádku), tak tam jsem měl pocit malého kola, skoro bych koleny dosahoval k řidítkům. U tří jiných kol mi to sedí. Pokud někdo potřebuje delší kolo, asi bude muset vzít větší velikost. Oba jsme psali, že Decathlon doporučuje kola moc malá.

                                Samozřejmě, kolo si chce zkusit. Koupit bez zkoušení jde, kde je obdobný rám vyzkoušený, že velikostně sedí. Takto jsem kdysi kupoval rám od Bareše. Nakonec když tam nebo i jinde rámy vyrábějí, tak člověku změří míry a dle toho velikost rámu. V Decathlonu snad není problém si i kolo vypůjčit na pár dní na vyzkoušení. Takže to bych doporučil, pokud by vážně uvažoval.

                                0 0
                      • Honzis  

                        Jezdit 9ku 11–36 v balíku je nesmysl, to při zewlovaní na gravelu. Skoky jsou příliš na plynulou jízdu. Chápu že máš občas prudké kopce, ale tak v balíku se do nich moc nejezdí a když, tak se spíš nahoře počká aby se pak všichni svezli.

                        0 0
                        • Prazak0  

                          U devítkové kazety v tomto rozsahu bývá poslední skok 30–36. zbytek je jemněji. Samozřejmě není to po jednom zubu, zas tam má větší rozsah. Musí posoudit sám, jestli chce kazetu, která bude mít rozsah do 25, 28 nebo 30, 32 zubů. Větší rozsah znamená že tam má větší skoky. Jde o co, co mu vyhovuje. Jestli to do kopce rvát silou a mít hodně převodů na rovinu a menší kopce a nebo i prudké svahy jet kadenčně.

                          0 0
                  • Fazzy  

                    10,4 je u hlíny na kotoucich vcelku bezna hmotnost. Ten Spesl rozhodne nebude mit o kilo min, ale to je jedno. Jednak sou tyhle udaje nepresny, protoze nevychazi z zadny normy, a druhak je to asi az padesata vec, kterou bys mel pri vyberu resit.

                    0 0
                  • Tom-T45  

                    Někdy se po haluzi podaří. Tohle: https://www.decathlon.cz/…8390785.html jsem kupoval v létě 2019 za 19 990.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Vypadá docela hezky, pak že tam nemají slevy a výprodeje. To jsem zmiňoval, že pokud dají výprodejovou cenu, pak ta nabídka je velmi zajímavá.

                      0 0
                  • Tom-T45  

                    Hele, ještě jednu poznámku. Srovnáváš v podstatě 2 kategorie kol s berany. Ten Triban RC520 z Decathlonu je vlastně takový pologravel. Má semihydraulické kotoučové brzdy (mimochodem velmi dobré), můžeš na něj osadit širší pláště (kolega na něm má 38 mm), na zimu nahodit blatníky, má závity na nosič, bezdušové ráfky, … Je to hodně univerzální kolo. Samozřejmě dá se mu i něco vytknout, např kola na rychloupínáky nebo relativně těžké záplety, ale jako celek nabízí vyvážený mix výbavy a skvělou univerzálnost.

                    Spešl za 17, kterého zmiňuješ, bude mít asi osmirychlostní Claris, klasické čelisťové brzdy, takže budeš omezený šířkou pláště a nedáš do něj blatníky. Bude to kolo seskládané z nejlevnějších komponent, takže tam bude hodně kompromisů. Samozřejmě to bude fungovat, ale prostě to nebude ono.

                    Jestli chceš univerzální kolo, ber Tribana. Jestli chceš čistě silnici pro radost a budou Ti stačit 28 mm pláště, tak bych buď navýšil rozpočet, nebo sledoval bazar a snažil bych se najít kolo na nějaké aktuální sadě s lehkými záplety.

                    Nejlehčí převody 34/32, které má Triban, jsou na silnici naprosto v pohodě.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      psal jsem mu to samé, pokud hledá silici, za 23 má v decathlonu silničku, ne gravela. Na jeho pořadavek rozumnější volba.

                      0 0
                      • Tom-T45  

                        Jo, souhlas, ale tu silničku z Dekáče bych bral spíš jako záložní možnost, pokud by se neobjevilo nic lepšího. Osobně se mi moc nelíbí + možná by bylo potřeba měnit kazetu, pláště a já bych chtěl určitě karbonovou sedlovku, takže docela dost peněz navíc.

                        Na druhou stranu, jsem asi ovlivněný situací, kdy jsem naposledy nakupoval, tj podzim 2019 a to bylo vše úplně jinak, než je teď. Např. v Bohemce měli vystavená kola na 105 za 25 tis, Škoda vyprodávala své silniční modely na Soře za 10 tis a na Bike-Discount měli hromadu karbonových rámů za 200 euro. Teď asi opravdu poptávka převyšuje nabídku, takže kdo má něco na skladě, tak si za to nechá pořádně zaplatit.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Najdi jinou silničku na 11s 105. Asi nenajdeš a pokud sedne geo, tak v tomhle rozpočtu super volba. Kazeta tam je 11–32 a compact kliky, tak i rozsah má velký, nevím proč jí menit. Lepší gumy nejsou kolikrát i na kole za 60…To fakt beru jako spotřebák. A srovnávat to s výprodejem škodovky, no nevím :)

                          0 0
                          • Tom-T45  

                            Tak pokud máme na mysli stejnou silničku z Dekáče za 23 , tak ta má kliky 52/36, kazetu 11/28 a úzké gumy, takže spolu s hliníkovou sedlovkou to bude docela kostitřas.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Hádat se nechci, specifikaci tam nevidím, ale kolega z práce ji má (starší model se starým názvem) a má compact kliky a 11–32 kazetu. Možná zmenili osazení.

                              0 0
                              • Tom-T45  

                                Tak se nehádej a rozklikni si celou specifikaci, je tam na to taková šipečka :-)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Díky pane chytrej. V mozile jí nevidím, v chrome (nepoužívám) tak je (ano máš pravdu). Otázka je, zda je to tak v reálu. Pořád si mi neukázal kolo za 25 s karbon sedlovkou a lepším pláštěm :) když jsme teda u toho

                                  0 0
                                  • Tom-T45  

                                    Milý kolego, Tvá reakce mi připomíná vtip, kdy se baví matka s dcerou a dcera se ptá:

                                    „Mami, jak se omluvíš manželovi, když se ukáže, že jsi neměla pravdu?“

                                    „Se neposer ******“

                                    Psal jsem „pokud by se neobjevilo nic lepšího“, přečti si to prosím pořádně, když už na to máš potřebu reagovat.

                                    A to, že se spleteš není nic špatného, není kvůli tomu potřeba se hned vztekat jak malé děcko :-)

                                    0 0
    • cruiser  

      Díky všem za názory. Pět let jsem tu nebyl, silnice je pro mne pořád hodně španělská vesnice (i když s nimi příležitostně jezdim skoro deset let) a že můžou udělat jiné pláště udělat přes pulkila na kole (+lepší vlastnosti) by mne nenapadlo. Dosud jsem tohle řešil (před lety) jen u mtb. Asi začnu tím, že nahodim ty gp5000 v šíři 32c na krosku, prehodim na ni užší řidítka ze staršího kola a jsem zvědavý, jak to pojede… Silničku bych na jaro pořídil na lepší povrch a rovinatější profil, takže asi plášť rozměru 25c, ať je v tom proti krosce znatelný rozdíl. Do března jim ještě stíhám, dokud jezdí na zimácích… Loni v červnu jsem s nimi jel na Kohutku a to jsem už na tom svém kole trpěl i v háku. Zas jsem měl aspoň prima společnost. Holku co jela taky podlahu, ale na mnohem lepším kole :-)

      0 0
      • koko0925  

        Vzhledem k tvojí výkonosti ti nic radit nebudu, předjel by jsi mně s prstem v nose. Ale jen připomenu, že hlavní rozdíl z tý krosky bude, že silnička má oblouky a to je úplně jiný svezení.

        0 0
      • Prazak0  

        Pláště znát jsou, zvl u menší rychlosti je valivý odpor významný, u vyšší rychlosti zas převládá odpor vzduchu. Osobně mám velmi dobrou zkušenost s CX plášti Schwalbe CX Comp. I široké 40 mm jsou velmi rychlé, řekl bych i vůči běžným plášťům šíře 32 mm. Pak jsem koupil i šíři 35/37 a 30 mm.

        Myslím, že své dělají i řidítka. Možná dát na krose silniční řidítka, nebo užší a rohy, případně bullhorn. Zvl. za větru to poznám. Na gravel kole jedu až od 2 km/h rychleji v průměru než na krosovém kole, přitom pláště 40 mm výše uvedené. Když jsem měl jiné, taky Schwalbe, byly pomalejší.

        0 0
        • gersa  

          Dát na kros kolo berany je povětšinou hrozný nesmysl. Kros není svou geometrií na berany stavěný

          0 0
          • Prazak0  

            Jeden místní stavitel to tak má, kolo je velmi hezké. Ale dělají to i u firemních kol, někdy. Prostě geometrie to musí dovolit, jde se bavit o konkrétním případu, jestli to jde nebo ne, obecně to je takové o ničem.

            0 0
      • Tom-T45  

        Až tam ty GP5000 nahodíš, tak při první vyjížďce šlapej opatrně, aby se Ti to moc nestavělo na zadní :-)

        0 0
      • Honzis  

        Investici za 2500 do krosky bych oželel ve prospěch peněz na silničku. Pokud jezdíš s dratovejma Rubenama 30kou tak zásadní je stejně odpor vzduchu daný posedem na kole, za 60cm řídítky to prostě jede pomaleji a gp5000 to úplně nezachrání.

        0 0
        • Prazak0  

          Tak já mu poslal levnější variantu, u spřáteleného koloshopu by měl jednu pneu za něco přes 200, celkově s dopravou něco přes pět set, což se ještě dá. Jinak 2500 mi přijde dost, leda by koupil úzké silniční pláště a pak je přehodil na silničku.

          0 0
        • cruiser  

          Můžu pak ty 32c přehodit na silničku a udělat si z ní na chvíli gravela. Třeba výše zmíněný okruh přes Uherské Hradiště má 2 úseky, které rozhodně na klasickou silničku nejsou, tak si to můžu projet na obou a porovnat.

          0 0
          • Prazak0  

            Tak na většinu silniček se 32 mm nedá. Na hodně kol z dekáče ano, i víc. I jiný výrobci, když mají v prodeji kolo s obutím 28 mm, tak při detailních fotkách lze mnohdy odhadnout, jestli se tam vejde 30 nebo 32 mm. Jak jsem uváděl ty pláště Cx, v nejužší verzi se od silničních 28 mm moc neliší. Dřív jsem jezdíval hodně úzké pláště, bohužel stav silnic v Praze a Středních Čechách, kde to mám v dosahu, takový, že tam i 28 mm je dost málo. Krom mizerných silnic (díry, hrboly, vyjeté koleje ap) bývají často na vozovce i střepy.

            0 0
          • mrazik01  

            Pokud myslíš úsek Napajedla-Pahrbek tak ten jde i na silničce v klidu.

            0 0
            • cruiser  

              Borci, co s nimi jezdím v balíku, ho důsledně objíždějí :-) pak ještě z UH podél Moravy k jarošovskému pivovaru je to divočejší (tuším se tam jezdí 24h kolem řeky Moravy, ale v opačném směru, tj. do UH). Na silničku je tam varianta po té debilní cyklostezce, kde bys správně měl každých 30m sesedat a kolo vést.

              0 0
          • Honzis  

            32 leda na kotouče a ještě spíš u gravelu, nebo některá kola z Decathlonu co maji vyšší brzdy, ale nedělal bych to. koupit super pláště na (končícího) crossa do období zimních posypů není vhodné, teď bych to do jara moc neřešil, spíš si půjčil čistou silničku a zkusil o čem to je.

            0 0
      • skaj  

        Zrovna jemne odstupnovani ti hodne pomuze uviset. Budes si moc dat snaze ten prevod, co prave ted zvladnes.

        Plaste (a jejich odpor) udelaji hodne, ale alfa a omega pri vyssich rychlostech je posed a aerodynamika. Proto se vozi berany, kde se dobre poskladas, chytis se dole, popr. za paky a ruce kolmo atd.

        Jeste jedna vec k vyberu, nahore pises, ze oprit se lokty o riditka na krosce je ti pohodlnejsi nez spodni uchop na pujcenem decathlonu. To trochu ukazuje, ze ta velikost (a mozna i geo celkove) nebyla pro tebe vhodna. To kolo ti podle fota je male, ale na vetsim by ti spodni uchop mel byt rozhodne pohodlnejsi nez opreni se lokty o riditka.

        0 0
    • Jason Voorhees  

      A bazar nic? Mé se povedlo vloni koupit tohle za 19k, na Ultegře a karbon zápletech, najeto asi 2 tisíce, prakticky nový.

      0 0
      • Prazak0  

        Bazar je pro toho, kdo se dosti vyzná. Někdy jsou opravdu velmi zajímavé nabídky, jindy lidi nabízejí jeté kolo dráže než stejný model, který mezitím zlevnil v obchodech. Tady jeden borec před časem nabízel za víc, než co se prodávalo na krámě. Jezdil na tom asi jednu sezónu. Někteří lidé jsou dosti vychcaní, ale někdy zas bazarová nabídka je velmi slušná.

        0 0
        • Jason Voorhees  

          No mě tohle přivezl otec se synem z Plzně až domu, kupní smlouva, náhradní dráty a špalky, super jednání, mladýho asi nebavila silnice. Tak jsem jim eště přidal 500,– na naftu ;-).

          0 0
          • Dohny69  

            Tomu říkám mástrštik. Protože potřebuji vyměnit kolo za menší, také se po podobném inzerátu dívám, ale zatím nic. Na jaře bude třeba líp.

            0 0
          • Prazak0  

            Tak i ta kupní smlouva, i ty náhradní komponenty, to je solidní jednání. Někdy jsou na bazaru velmi zajímavé věci, je to dost loterie.

            0 0
        • yetti  

          Když tomu vůbec nerozumím, tak snad mám vždy možnost požádat o pomoc někoho kdo tomu rozumí, ne?

          IMHO kupovat za 20 novou silničku je nesmysl. Silnička je pro radost a jezdit na krámu za 20 žádná radost není.

          Raději bych jezdil na deset let starém kole na 10s Ultegře s rozumnými záplety, než na ingotu se Sorou. Ale to je každého boj.

          0 0
          • Prazak0  

            Být odkázán na radu druhého bych nechtěl. Samozřejmě se rád na věc zeptám dalších lidí, ale neznamená to, že bych předtím neměl vlastní názor či zkušenost. Sora má skutečně o dva pastorky méně. Tady jsou borci, kteří mají třeba jedenáctkovou kazetu, ale jezdí třetí největší pastorek po rovině. 8 pastorků mají jemně odstupňované na jízdu z kopce a po větru nebo v háku za někým. U dětí je zas běžné, že pro závody mají třeba jedenáctkovou kazetu, ale malé pastorky mají vyřazené. Nevím, jestli stačí zarážkou na přehazovačce, aby nešlo na ty těžké převody řadit, nebo se musí pastorky fyzicky vyndat a nechat tam jen podložky – distanční kroužky. Navíc mnohdy mívají kola s jedním převodníkem. Což opět nevadí, protože mají třeba ultegru a nejsou za socky, co jezdí se Sorou. A mít starou Ultegru s 10s, tak myslím, že je lepší novější Tiagra 10s, ale chápu, nápis Ultegra lépe působí.

            0 0
            • yetti  

              Počet převodů není zásadní problém, jde spíš o to jak to funguje a kolik to váží. Funkce a lehkost dělá z cyklistiky radost.

              Pokud si myslíš, že Tiagra funguje stejně jako Ultegra, tak asi není co řešit.

              0 0
              • nitraq  

                V případě starý Ultegry (10s) a aktuální Tiagry to je klidně možný.

                0 0
                • Prazak0  

                  Technologicky může být ta Tiagra dokonce lepší, může tam být ovšem nechaná úmyslně o něco vyšší váha. Zas to nebude sjeté jak stará Ultegra.

                  0 0
                  • nitraq  

                    Přesně. Neřekl bych, že úmyslně nechaná váha, ale spíš že se shimanu nevyplatí to tolik optimalizovat, tak něco nechají třeba trochu bytelnější než to dělat z lehčího a dražšího materiálu.

                    Jinak funkčně nemůžu na 4700 říct po dvou letech půl křivýho slova, funguje to furt a dobře.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Myslím, že někdy ten materiál, např.l slitina hliníku na kliky, je stejný. A odliší to třeba hezčí tvarování a taky ta váha. Výrobně ty náklady se nemusí moc nebo vůbec lišit. U některých komponent je jasně lepší zpracování, které je nákladnější. Např. lepší pastorky ze skutečně lepší slitiny, takže taková kazeta vydrží déle.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Můj děda říkal, že myslet znamená hovno vědět. Tak přestaň teoretizovat a raději si zkus vyhledat, jak zásadně se liší technologie výroby klik Tiagra 4700 a třeba jen o třídu vyšších 105 R7000. Zkus se třeba jen trochu zamyslet, proč mají Tiagry zevnitř prolis a 105 ne.

                        0 0
                  • yetti  

                    Z mého pohledu je 20tis na novou silničku málo, ale přít se s tebou nebudu. Já vidím jako rozumné minimum na nové kolo kolem 30tis, s menším rozpočtem raději bazar.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Ale jistě, čím více peněz, tím je kolo kvalitnější. U jednotlivých modelů nutně ně, trochu levnější může být lepší, ale celkově ano. Kolo za 20 se nevyrovná kolu za 50. Pro hobby závodníka, co trochu závodí a ne že si jen zkusí jeden závod do roka, tak bych čekal, že to kolo bude od 50 t. výše, spíše těch 70. Profi závodníci jsou zas kvalitou jinde, i když jim ta kola platí už někdo jiný.

                      Zas pořídit silničku místo krose mi přijde v pořádku i s tímto rozpočtem. Bazar by mohl být velmi výhodný, nebo by se mohl i hodně napálit. Pokud by mu prodal někdo ze známých závodníků jeté kolo za slušnou cenu, nechtěl by ho natáhnout a cenu dal rozumně, tak proč ne. Od cizí osoby to ale je loterie. Ještě tak komisní prodej v prodejně, kde slušný majitel obchodu nenechá prodávat něco předraženě.

                      0 0
              • siky83  

                Ja mam silnicku za 8tis, sice jsem par veci vymenil, hlavne zaplety a plaste…je to na sore9sp..ale natom kole se jezdi naprosto vpohode, radi rychle a presne..super kolo za super cenu

                0 0
                • Prazak0  

                  Sora řadí spolehlivě, samozřejmě bude tam nějaký rozdíl v gramáži, ale pokud se tady se řeší kola s Decathlonu, tak i když jsou skvěle osazená, tak bývají těžší než kola běžných značek i s horší výbavou. Na zápletech záleží dost, na pláštích taky, i když ty jsou spotřební zboží. A nemám pocit, že bychom tady radili závodníkovi, že má místo Ultegry mít Soru. Tady někdo, kdo jezdí 2× týdně na krosovém kole ale velmi rychle, tak si chce koupit silniční kolo za 20 tisíc. Závodní ambice nemá. Ty malé rozdíly, co jsou lepší komponenty, tak zas tu je malinko horší rám, který to pak posune opačně. Jinak to kolo za 8 t. by běžně stálo spíš 20, po zvednutí cen od té doby možná 22. Ale já sám považuji za výhodné koupit třeba loňský model kola, který se výrazněji zlevní. Gravel kolo jsem taky koupil v listopadu, kdy cena šla o třetinu níže.

                  0 0
              • Prazak0  

                Tak mám starou Ultegru přesmykač, jinak už nic. Ten přesmykač chodí tak, že nepoznám rozdíl, jestli na jednom kole je ta Ultegra a na druhém Alivio. Chodí stejně hladce. Netvrdím, že tu nejsou vůbec žádné rozdíly. Trvanlivost komponent, hladký chod, lehčí jsou ty vyšší řady, je toho víc. Ty rozdíly jsou ale někdy těžko postřehnutelné. Proti tomu nevhodný rozsah kazety může být něco, co někdo pocítí hned a velmi silně a nepříjemně. V této diskuzi se bavíme o daném omezeném rozpočtu a konkrétně o tom, jestli o něco lepší rám a nebo rám těžký, ale vyšší řada komponent. Já to nevidím tak jednoznačně. U nábojů třeba myslím, že dávat nějaké levné náboje není dobré. U přehazovačky a řazení Sora nevidím problém, chodí to hladce. Životnost bude mít pochopitelně lepší Ultegra, ale já nenajezdím za rok 15 nebo 20 tis. km. U těch dětí to vyřazení pastorků taky není takový problém. Po roce se pastorek přidá, kazeta jinak sjetá nebude a pro závody opravdu co nejlepší komponenty. Zas současná Tiagra může být lepší než nějaká 10 let stará Ultegra. Na které jezdil třeba nějaký závodník.

                0 0
          • Jason Voorhees  

            moje řeč

            0 0
        • Smazaný účet  

          V tomhle případě bych taky volil bazar.

          0 0
    • cruiser  

      Teď je otázka, co teď lze reálně koupit. V Decathlonu mají ve velikosti XL jen kolo za 17 na Soře.

      0 0
      • adam1  

        Můj názor rada pro tebe ,silnice tě baví a silnička je fajn investice .Těch 20k bych investoval +zbytek na spkátky

        Do karbonu se 105 -dobře se to i prodává kdyby něco oproti decathelonu (ikdyž ty kola jsou ok)hodně ztratíš.

        Silnici zdar :)

        0 0
        • cruiser  

          Nejde ani tak o to, že bych neměl finance, spíš si to obhájit doma a kvůli třetímu kolu (už mám solidní mtb a tréninkovou krosku) se nerozvést :-) a jestli investovat větší peníze do kola, na kterém najedu pravděpodobně jen 2000 ročně… Už krosové kolo jsem kupoval z druhé ruky a prodejce avizoval, že na tom najel sice jen 2000, ale neměnil řetěz, tak jsem počítal, že bude kazeta na výměnu (stejně jsem si tam chtěl dát jinou), ale nakonec se musely vyměnit i kliky, takže u kola za 8 byla další 3 dodatečná investice.

          0 0
          • koko0925  

            Dávej sem něco z bazaru. Budeme ti to hodnotit. Ale jen reálný inzeráty kam můžeš dojet a kde je více slušných fotek a samozřejmně alespoň rámcově odpovídající velikost.

            0 0
          • yetti  

            Dám ti dobrou radu :-)

            Pokud kroskou myslíš cyklokrosový kolo, tak si na něj kup silniční kola a střádej na pořádnou silničku. Pokud kroskou myslíš krosový kolo, tak ten krám prodej (snad to nějaký trouba koupí) a ty peníze si přidej k těm 20ti tisícům a kup si slušnou silničku. Když budeš mít slušnou silničku i MTB, tak si na krosku už ani nevzpomeneš.

            Morální dilema Ti odpadne = problem solved!

            0 0
            • JachymP  

              +1

              Jestli „krosový kolo“ znamená „trekový kolo“, tak to mi hlava fakt nebere, kdo by takový kolo chtěl mít a k tomu silničku…

              0 0
              • cruiser  

                Njn trekové kolo… K stáru mě to táhne spíš na zpevněné povrchy a využití silničky je omezené kvalitním povrchem a ne moc brutálními sklony. Kolem baráku jich několik pravidelně jezdím a nechce se mi přemýšlet, zda na ně zrovna „mám nohy“. Pokud se budu chtít projet v balíku nebo si naplanuju něco rovinatějšího po dobrých cestách, vezmu silnici a když mám jet po asfaltu na Hostýn, Barák u Vizovic nebo na Lysou horu, bude na to vhodnější trekové kolo. Na mtb už prakticky objíždím jen vrchařské koruny, kam se nedá dostat na cesťáku.

                0 0
                • JachymP  

                  Ok, takže gravel bike a dvoje záplety, ne? Na zpevněnejch cestách je větší zábava s beranama než s rovnejma řídítkama!

                  0 0
                • cruiser  

                  dobře se na tom jede na válcích, s širokými řídítky se na tom líp udržuje rovnováha

                  0 0
                • Prazak0  

                  Krosové kolo mi vůbec nepřijde špatné, má řadu využití. Je to takové univerzální kolo, jinak pojaté než třeba gravel. Je dobré na mizerné silnice a běžné polní cesty, není do terénu mimo cesty, přes kořeny, i když projet s ním jde taky dost. Zas bych se ho nezbavoval, jak radí někteří, poslouží dobře, i jako užitkové kolo, tj. někam si dojet a nemuset se o něj bát, jak u dražšího kola (ať kvůli krádeži nebo kvůli soli v zimě). Za moc bys ho neprodal. A je dobré mít více kol a občas vedle toho, co člověk jezdí nejvíc, sednou na jiné, k rozbití stereotypu.

                  0 0
              • cruiser  

                Trekové kolo s pevnou vidlí a spd… celé černé, říkám mu Batman :-)

                0 0
                • Prazak0  

                  Tomu se říkávalo trekové kolo dřív, dnes je trekové kolo to s blatníky, světlem ap., něco jako městské kolo. Treková – krosová kola původně mívala pevnou vidlici. dnes se takové vidí málokdy. Pokud ano, tak někdo to prodávají jako krosové kolo, někdy s názvem fitness. Možná by to krosové kolo, co máš, jezdilo rychleji s berany. Samozřejmě by to chtělo poměřit, je-li toto možné. Porovnat vzdálenost řidítek od sedla na vodorovné linii vůči silničním, gravel a cx kolům. Případně něco zkrátit i představec.

                  Co dělá kolo rychlejším? Dle psaní více lidí zde tolik na geometrii rámu nezáleží, natož na jeho hmotnosti. Takže jde o odpor vzduchu a valivý odpor. První ovlivní zahnutá řidítka, druhý vhodnější pneu. U silničních kol bývá kratší zadní stavba, ale na kole na foto není zas tak dlouhá, některá gravel kola ji mají podobně. Nemyslím, že by toto tak výrazně kolo zpomalovalo.

                  0 0
                • Honzis  

                  Sice z té fotky moc vidět není, ale připadají mi řidítka relativně vysoko a blízko, k tomu sedlo narvané hodně dopředu, takové divné, ale musel bys dát lepší foto. Když nejsou na riditkach rohy a furt se držíš na gripech, tak to do balíku a na rychlou jízdu fakt není.

                  0 0
      • Honzis  

        teď hlavně není doba ani na silnici (lepší) jezdit. To až tak od března až zmizí sůl a nebude furt bordel po silnicích.

        Bohužel nové modely ještě nejsou skladem, ani nejsou otevřeny obchody tak musíš buď počkat nebo bazar, ale osobně bych nespěchal.

        0 0
        • Prazak0  

          Dneska nejspíš vyrazím ven, i když sůl tam trochu bude, vypadá to docela suché.

          0 0
        • Tydlii  

          Zas je potřeba se z toho nepos… :D

          Sůl umejes, na ty silnicce nemá v zásadě kam zalézt, narozdíl třeba od fulla.

          0 0
    • koko0925  

      No a co tohle, to by se ti nelíbilo?

      https://www.bike-forum.cz/…-audacio-500

      0 0
      • cruiser  

        Hezké… jen nevím, zda by pasovala velikost. Ke své výšce 186cm mi doporučují spíš větší velikosti

        0 0
        • koko0925  

          Já jezdím tuhle značku v Mku a mám 179 cm. Viz profil. A to nemám sedlovku nijak moc vysunutou.

          0 0
    • cruiser  

      Jen tak mimochodem nás v ČR pěkně odrbavaji. To vychvalované kolo za 13 z Dekáče prodávají na Slovensku za 400 eur, v Rakousku a Německu za 450 a v Polsku to na naše vychází necelých 12.

      0 0
      • Prazak0  

        Ano, dražší jsou kola, cyklokomponenty nebo počítače a věci kolem nich. Bohužel, na rozdíl od Slováků stále nemáme Euro a spíš se vzdaluje perspektiva, že kdy bude zavedeno. Umožňuje jednak obchodníkům oškubávat naše zákazníky a potom podobně i státu, např. umělou devalvací koruny. Nefunguje to opačně, pokud by náhodou Euro šlo do kytek, tak koruna padá s ním. Za těch 400 Eur bych o koupi asi docela uvažoval.

        0 0
    • cruiser  

      Teď jen takový brainstorming on naprostého laika: pokud bych pořídil tohle kolo z Dekáče za 400 éček/10.500 CZK a zjistil, že mi to řazení opravdu nevyhovuje (zatím jsem s těmi odskoky u podobných převodů za ty roky v pelotonu neměl problém, ale třeba mě ta silnice víc chytne), co vše by se tam muselo vyměnit pro předělání na řazení 2×11 (Shimano 105)? Jen kazeta, přehazovačka, řadící/brzdové pá­ky…?

      0 0
      • Tom-T45  

        Páky, kazeta, přehazka a možná přesmykač. Ale hlavně se tímto krokem dostaneš na cenu RC520, kdy zbytek kola zůstane mnohem horší, než je právě RC 520. Je to nesmysl. Zkus se domluvit na vyzkoušení, v Decathlonu by ti to měli půjčit klidně na celý víkend, pak se rozhodneš.

        0 0
    • cruiser  

      Dnes jsem jel na trekovem kole takovou zimní dvouhodinovou údržbu. Tento okruh bych chtěl jezdit i později na silničce. První kopec jeli v roce 2018 účastníci silničního závodu ME U23 celkem 14× (dal bych to 5× a měl bych dost). Taky podle toho KOM na tom kopci vypadá… závod tehdy vyhrál Marc Hirschi a na fotce je konec nejprudší pasáže. Tam by se mi 34z pastorek hodil. Šířku plášťů jednoznačně 28. Měl jsem dnes 32 na 4atm a chtělo to tak 3,5.

      0 0
      • Honzis  

        je naprosto zcestné porovnávat si KOMy ze závodu profíků v sezoně vs. hobík v lednu. Navíc krátké kopce strašně ovlivní i balík a počáteční rychlost, jízda v háku, nástupy, … Upřímně, do 6% je běžné jet 15km/h pokud to není kopec na 3minuty, dáváš 900VAM, to je v klidu. Spíš jde vždy o to uzpůsobit kolo a převody tomu, co povětšinou člověk jezdí. Taky je blbost letět každý kopec 10tepů pod max a všechny švihy „rvát“, aby byl hezký průměr. Pokud si jdeš „klusnout“ 4:30/min co koukám, tak to nedokáže ani plno hobby běžců při závodě a výkonnost máš jistě velmi dobrou.

        0 0
        • JachymP  

          Cruiser: taky myslím, že s takovou výkonností dokážeš ocenit pořádný kolo. Než ušetřit pár tisíc, radši kup rovnou aspoň 105.

          0 0
          • Prazak0  

            Výkonnost má velice slušnou. Na silničním kole by jezdil o něco rychleji. Dovolím si vyslovit jen názor, že na počtu převodů, jestli 2×9, 2×10 nebo 2×11 zas tolik nezáleží. Stupňování kazety, to je i věc zvyku. Dřív jezdili TdF nebo Závod míru u nás s nějakým pětikolečkem a převodníky byly velikostně podobné, technicky to dřív jinak nešlo. Výkony, kterých tehdy dosahovali, např. průměrná rychlost etapy, to se tolik ode dneška nelišilo, jezdilo se přes 40 km/h.

            Někdo zde sám přiznal, že u vyšších řad nejde tolik o počet převodů, ale hladký chod řazení. Jiný na to opáčil, že mu Sora chodí naprosto hladce.

            Jinak třeba CTM ve verzi se 105 je za 23400 bez koruny zde Jestli je opravdu dostupné se musí ověřit.https://www­.megabikeplus­.cz/panska-5/ctm-blade-3–0–2020/

            Totéž kolo se Sorou tam je za 18900 bez koruny, dostupnost na dotaz, jako u všeho zboží v daném obchodě. Kolo má geometrii stejnou, liší se jen tou nižší řadou. U devítkového řazení je výhoda, že tam jde případně dát i MTB přehazovačka a největší pastorek 36, což u silniční přahazovačky sotva. Tady je na zváženou, nakolik potřebuje převody jemně, nebo naopak větší rozsah.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Slyšel jsi někdy o přehazovačkách Shimano R7000 a R8000 GS?

              0 0
              • Prazak0  

                Tak jedenáctkové řazení nemám, ano je to Shadow, eshopy uvádějí u GS 34z, ale věřím že to pobere více, podobně jako Deore Shadow, která má deklarovaných 36 z a to mám vyzkoušené.

                0 0
            • gersa  

              Např v roce 1987 zvítězil Stephen Roche průměrem 36,645 km/hod, což není přes 40 ani náhodou

              Aktuální Dura měla 7 koleček a nejlehčí kazetu 13–26, kliky 53(2)/42

              Silniční hazky 9sp hravě dají 36z kazetu taky, junior to vozil na dětském kole aby neškrtal kladkou o zem ;)

              Tak tady nemystifikuj

              0 0
              • Prazak0  

                Na TdF je hodně kopcovitých etap, nastoupá se opravdu hodně výškových kilometrů. Rychlost přes 40 km/h vlastně není ani nyní, poslední roky, ta rychlost se týká spíše rovinatých etap. Na nich není neobvyklé jet rychlostí 45 km/h.

                Pamatuji víc z doby totality závodění na Závodu míru. Ten byl výrazně rovinatější a tam ty etapy mívaly rychlostní průměr přes 40 zcela běžně. Byly ovšem o něco kratší, typicky tak 150 km, ne přes 200. A tady se jezdilo na nějakém pětikolečku.

                Dříve se jezdilo hlavně do kopců silověji. Dnes většina jezdců preferuje kadenční jízdu, Contador nebo Quintana byli/jsou trochu netypičtí, i současní nejlepší jezdci, tj. Pogačar a Roglič jezdí s vysokou kadencí. Na druhou stranu, oni ty kopce vyjíždějí takovou rychlostí, že slabší jezdci by při stejné kadenci potřebovali jiné převody než silniční. Takže ano, převody pomáhají, ale víc asi pomůže rozsah kazety. Jemné stupňování je dobré, ale rozsah mnohdy záleží více. Ještě k rozsahu, u závodů se to neláme na rovině, kde jezdci jedou v háku za prvním a střídají se. Tohle zvládne téměř každý. Slabší se v balíku udrží, pokud není výrazně slabší. Kritické jsou kopce a pak časovka. Takže záleží asi víc, aby ty převody vyhovovaly na kopce. U časovky to zas je jiné, jestli po rovně se jezdí rychlostí přes 40, tak časovky i hodinové mají rychlost klidně o 10km/h rychlejší. Takže převody neodpovídají běžné jízdě po rovině.

                Devítkové kazety, tj. Sora nebo starší silniční, kazetu 36 normálně nepoberou. Přehodí na ni, ale pak ta kladka přehazovačky je prakticky nalepená na pastorek. Jen u delšího háku přehazovačky to funguje. Takže u dvou kol mi to nešlo, u dalšího ano, protože patka (hák) přehazovačky je delší. Výrobci udávají obvykle 34 z, nebo i méně. S nějakým linkem to pak jde i přes 40 z.

                0 0
                • Honzis  

                  Kdo potřebuje 34/32 apod za barákem tak buď bydlí v Beskydech apod nebo na to nemá výkonnost, především váhu. Silniční kolo nikdy nebylo koncipováno aby se s ním jezdilo 8km/h do kopce. Beztak těch lidí co chtějí jezdit do kopce je fakt málo. V nynější gravel době neni problem dát kliky 46/30 třeba. Pokud vyloženě chceš něco lehkého, si tam klidně můžeš dát bikovou 3placku a rovná řidítka jestli chceš třeba 22/36.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Pokud jezdím své obvyklé trasy, tak do kratších a méně prudkých kopců mi stačí pastorek 26z. Stoupání 4% pojedu kadenčně, 5% – tam to bude silověji. A nebo si tam přehodím na 30z a kadenčně. V létě to jezdívám rychlostí cca 15 km/h. Když jsem se někdy pověsil za skupinku cyklistů z klubu, tak ti to jeli dvacítkou.

                    Pokud si dám delší jízdu, než co odpovídá dané výkonnosti v tom čase, tak tady pak uplatním lehčí převody. Místo 26 30 a místo 30 34. Někdy stačí se málo najíst, dojde k vyčerpání energetický rezerv a ke konci najednou jsem rád, že to dojedu. Párkrát se mi stalo. Další možností je, že naopak některé svahy jezdím na velký převodník a pastorek mám třeba 30 z nebo 32, někdy hodím i největší, tj. 34 nebo 36.

                    Kde je stoupání větší, tak tam ty lehké převody uplatním. Myslím třeba nastoupat v jednom kopci 120 m, kde to místy má 9 nebo i 11% a celkově 6 nebo 7%, tj. jsou tam zas trochu „odpočinkové“ ú­seky.

                    Vycházím z toho, co zakladatel tématu sám píše, tj. někde by se mu hodil pastorek 34z. Proč ho tam nemít, případně těch 36z? Na jednu stranu mu zdůrazňovat, jak je důležité jemné stupňování a na druhou stranu ho nutit jezdit kopce silově s nízkou kadencí?

                    0 0
                    • blackseal  

                      Pozri sa, treba jazdit optimalnou frekvenciou. Lenze.. Je sakra rozdiel ci ides 40–50 km zbytocne tazkym prevodom a rozdiel raz za cas na chvilu ist 60 ot/min v kopci. Ja som napriklad vymienal 11–28 11 sp kazetu za 12–25 z dovodu jemnejsieho odstupnovania. Ale 34 nepodaj 36 na cestak? Mozno v alpach.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Tak fakt je, že na silovou jízdu do kopců se jde naučit a současně mít jemné stupňování na rovinu a mírné zvlnění. Do kopce jezdívám klidně i 85 ot/min. Kdo jezdí po rovině, tak to jemné stupňování víc využije, kde rovina moc není, tam zas větší skoky mezi pastorky. Pro mě třeba je těch 34 vzadu na svah 9%, zvl. když je to delší kopec, kde se nastoupá třeba 120 m.

                        0 0
                        • Fazzy  

                          Promin, ale tohle sou hrozny nesmysly..

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Delší kopec 120 výškových metrů? To je spíš takový klasikářský kopeček.

                          0 0
                          • gersa  

                            Jak vidíš tak ne pro každého :)

                            0 0
                          • Prazak0  

                            Třeba od Vltavské cyklostezky v Troji ke Kobyliské vozovně, dle mapy 3.605 m vzdálenost a výškově se nastoupá 137 metrů. V Trojské ulici, přibližně úsek od zastávky uprostřed kopce je stoupání, které má asi 9%, pak je kousek téměř po rovině. Na ten největší sklon klidně dám převod 34/34, celé stoupání od Vltavy k vozovně takto jet nemusím. 3:6 kilometru není zas tak malý kopeček, s 137 m výškovými metry určitě ne.

                            Ale díval jsem se na nějakou trasu dále, nevím jestli v Klecanech nebo Řeži, tam od Vltavy nahoru je to podobně, možná to je kratší, ale výškově to méně nebude. Nějací borci to vyjeli snad rychlostí 27 km/h, takže těm opravdu stačí těžké převody. Nepochybuji, kdybys to tam projel, tam smažeš současný rekord a vyjedeš to aspoň třicítkou, převod bych tipoval 52/18.

                            0 0
        • cruiser  

          Já nikdy nebyl hobby běžec :-) kdysi jsem uměl desítku za 31, teď s tréninkem 3× týdně (kolo nebo běh) cca 38 a tempo 4:30/km po rovině je tak na hraně aerobní vytrvalosti (u mne cca 160 tepů), v podobné intenzitě jezdím i na kole. Samozřejmě když přijde kopec, tak to hned vyletí o něco výš. Kdysi jsem se celkem často potkával na běžeckých závodech s triatletem Vabrouškem a on běhal se sporttesterem, takže do kopce „se flákal“ a z kopce zase sprintoval, aby udržel tepovou hladinu, ale tohle by mě nebavilo… jeho cyklistické tepy průměr 90 při stovce rychlostí 30km/h jsou pro mne sci-fi, i když on teda má podstatně lepší kolo. Před rokem jsem se zúčastňoval běžeckých závodů a na pětce jsem ho celkem v pohodě dával, na desítce už byl o něco lepší on a ještě delší vzdálenosti už jsou úplně jeho parketa.

          0 0
          • Prazak0  

            Tak výkonnost máš i v tom běhu. Osobně si myslím, že pravidelný trénink by měl mít trošku nižší intenzitu než těsně na hraně aerobní vytrvalosti. Na kole je to jistě dost o tom kole, ale hlavní je přece jen výkonnost. Kdo je jasně lepší jezdec, tak předjede toho na lepším kole, který je slabší.

            0 0
          • Honzis  

            jenže zase Vabroch je úplně specifická osoba co tebe strašně nízko, má neskutečný objem za těch 30let nebo kolik v triatlonu. Já s ním běžel jednou půlmaraton třeba :-) On zase bude končit tepově níž. S 10kou za 31 i 33bys poslední roky mohl klidně objíždět místní závody a přivydělávat si, to na kole fakt nehrozí :-)

            Někdy nebude od věci zjara zkusit jezdit kopce cíleně zadrženě v klidu a nějaké švihy celkově mnohem volněji. Ovšem nás hobíky to tak nějak nebaví. Kluci z českýho poháru si mohou dát zvlněné kilo třicítkou skoro regeneračně, my nikoliv.

            Ono nejde si brát úplně měřítko z top lidí, nebudeš jezdit jako Kreuziger, hobby sport je o několik řádů níž.

            0 0
            • Prazak0  

              Myslím, že by měl trénovat v aerobním pásmu, pod aerobním prahem. Nejspíš jezdí nad ním, pod anaerobním prahem, což je moc. Takže trénuje spíš tempovou vytrvalost, ale tu základní ne. Z hlediska metabolismu, nejezdí na tuky, ale glykogen. Na nějakou dvouhodinovou jízdu to v zásadě stačí, naopak dosáhne tam asi vyšších výsledků. Z hlediska člověka, která má na trénink dost málo času, tak asi jak jezdí vede k nejefektivnějšímu využití z hlediska výsledků.

              0 0
            • cruiser  

              Tvrdil, že má maximálku cca 160. Já vytáhl předloni nejvíc 196. Buňky mám spíš na to běhání. Asi neexistuje jiný sport, kde bych po třech měsících tréninku vyhrál mistra republiky, i když mi tehdy bylo jen 13… teď mám hlavní cíl nevážit v budoucnu 150 kg jako můj tatínek :-) Kolo dá do běhání super kondici, ale naopak to moc nefunguje. Někdy mě láká pořádně nabušit a zkusit desítku dát okolo 33, ale už na to nemám odolný hardware. Běhat více než 1–2× týdně mi „stav součástek“ neumožňuje. I Holuša tvrdil, že když teď jezdil přes léto na kole, že to byla neskutečná pohoda, že ho žádné šlachy apod. po tréninku nebolely :-) Kdysi jsem objížděl několik běžeckých závodů ročně a přivydělával si trochu… většinou byla tisícovka za vítězství, ale na uživení to nebylo a vždycky měla přednost dráha.

              0 0
              • Prazak0  

                Tak desítka je krátkodobá vytrvalost, u velmi výkonných běžců půlhodina, u slabších déle. Kolo, běžné závody, to je o dlouhodobější vytrvalosti, zpravidla víc hodin. I když časovky bývají kratší, do hodiny, nebo pod půl hodinu, i kratší. Což je zas o tempové vytrvalosti

                Ono i to ježdění nad aerobním prahem nejspíš zvýší i tu základní vytrvalost, ale z hlediska metabolismu to ideální není. Spalování glykogenu místo spalování tuků. Další věc je, že není pro tělo optimální jet na tak vysokou zátěž – zvl. při relativně menším nájezdu. Ti závodníci co byli zmíněni, ti mají vysokou právě tu základní vytrvalost. Takže jak tu někdo psal, asi jezdit trochu volněji a trošku zvýšit kilometry.

                Nicméně v zimě bývá člověk rád, že jde vyjet ven. Pokud začne sněžit, tak pak neřeší, jede-li v optimálním pásmu, ale snaží se rychleji dostat domů. Rychlost se přizpůsobí rozmarům počasí, stavu vozovky i dopravě. Víc to optimalizovat jde ale na jaře a v létě.

                Jinak to kolo co máš, tak nejběžnější označení by asi bylo fitness. Je otázka, jestli by tam šlo vyměnit řidítka, to by chtělo proměřit a srovnat s geometrií nějakého silničního nebo i gravel kola. Délka představce lze zvolit, takže myslím, že by to jít mohlo. Řazení v zásadě nemusí být dualy, kdosi někde dával odkaz na adaptér, na které jde dát MTB řazení.

                0 0
    • milan.v  

      Už je to tu parodie na vlákno k výběru kola…

      0 0
    • cruiser  

      Silniční kolo zatím stále nemám, nicméně díky za tip na pláště gp5000. Pořídil jsem šíři 32 a minulou sobotu si zajel sólo stovku třicítkou. Pláště jedou skvěle a tomu výkonu znatelně pomohly

      0 0
    • cruiser  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • milan.v  

      Tak parodie pokračuje…

      0 0
    • cruiser  

      Minulou sobotu se ukázalo, že i na kole bez beranů se dá jezdit docela rychle :-) špice jsem si poctivě odtahal a jako váha váhavá už konečně v době aktuálního omezeného výběru objednal silničku se zítřejším datem dodání, i když je to spíš takový klasický zimák… stejně s týmem jezdím hlavně v zimě a mohl bych na těch bezdušových rafcich v zimě sjezdit ty gp5000 co mám teď na treku bez obav z defektu někde v mrazu https://www.decathlon.cz/…8545836.html

      0 0
    • Smazaný účet  

      Já teda za celou dobu nějak nepochopil co vlastně zakladatel řeši :-D

      0 0
      • cruiser  

        Chtěl jsem původně ojetinu do dvacítky, ale nic šikovného se nenaskytlo. I nových kol je teď omezené množství a dvojče tohoto kola s rafkovymi brzdami vyhrálo nějaký test entry level kol v ceně do dvaceti tisíc. Je sice trochu těžší, ale u kotoucovek ten nárůst prý nemám řešit. Stejně to s rafkovymi už neprodávají.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.