Shimano Ultegra DI2 11s vs Shimano 105 DI2 12s ( disk )

28 nepřečtených
  • gemini

    Elektrika na kole je návykovější, než jsem si byl ochoten připustit a přišlo na věc, že řeším dilema, jakou sadu zvolit na svoje TCR…Tedy, novou 12ku 105, nebo starší – ale pro mě osvědčenou 11ti rychlostí Ultegru? Řada 8070 mi ve všem vyhovuje, páky mi jdou parádně do ruky a 12tý pastorek mi prozatím nějak nechybí, kabely navíc asi oželím…Přesto červ hlodá, tak se ptám, co byste vybrali na mém místě vy? 8070 × 7170? Nebo snad raději jít rovnou do 12 Ultegry?

    0 0
    • Chlebovnik  

      12rychlostní Ultegru samozřejmě.

      0 0
    • Lister  

      Asi bych si zamyslel i nad tím, jestli máš nějaký důvod proč se držet 11 nebo naopak 12. Třeba kvůli trenažéru, jiným zapletům a podobně

      Dvanáctku bych chtěl, ale určitě ne 105 kvůli kazetě a pár dalším drobnostem.

      Kde se dá sehnat dobře elektrická jedenáctka?

      0 0
      • gemini  

        Listere, ona se už nedá sehnat skoro vůbec, ale vím o jedné zapomenuté nové kompletní sadě a její majitel je současně i ochoten odkoupit moje stávající díly – s ohledem na to pak ten upgrade nevychází úplně nesmyslně…Ona ta 11ka by byla jen pořízení el. komponent, čili hazka, smyk, baterka, kabeláž a jednotky – kliky, třmeny, kazetu bych nechal z původního osazení. 12ku bych musel pořídit komplet. Jinak záplety mám kompatibilní s oběma možnostma a ve sklepě celkem dost náhradního spotřebáku ( kazety, řetězy, gumy na páky, odvzdušňovací šroubky ) na 11ku..

        0 0
        • Lister  

          Pak je to myslím jasné :-)

          0 0
          • gemini  

            Z této strany určitě, ale ptám se, protože třeba má někdo tu zkušenost, že 12ka je o parník lepší než 11ka a nasměroval by mě do té 12ky – nebo pokud by byly argumenty, přitlačil bych a šel do 12ky ultegry…

            0 0
            • polo  

              U 11 máš na výběr hodně různých kazet. Můžeš si vybrat podle toho, kde jezdíš a jakou máš výkonnost.

              U 12 těch kazet v nabídce moc není, může se stát, že budeš mít na kazetě větší skoky než si byl zvyklý. A nebo některé pastorky prakticky nevyužiješ…

              0 0
            • Lister  

              V tom případě – 12 je mnohem lepší, rozdíl je propastný, jedenáctku by už nikdo nechtěl.

              A prosím kontakt na toho prodávajícího, děkuji :-)

              Souhlasím s tím, co psal polo. Kazeta může být problém, ani tak ne u ultegry, ale 105 má omezený výběr. Další věc je délka raménka, kdy 105 má fakt škaredé dlouhé raménko.

              Když si to člověk ve výsledku sečtě, tak 105 vypadá fajn, ale je tam spousta detailů, která sportovního jezdce stejně tlačí do Ultegry a to je pak balík – proto tvému plánovanému nákupu budeš na 3–4 násobku??

              0 0
        • ferlikster  

          Já jsem tohle řešil před rokem, a nakonec jsem dokoupil komponenty na 11sp Di2 Ultegru.

          Kolega si letos koupil celou sadu Ultegra 12sp (přecházel ze starší 105). Včera jsem to zkoušel, a je o něco rychlejší a tišší (především teda smyk).

          Benefit pro stavitele je, že odpadá drátování v kokpitu a případné vrtání řídítek (pokud nejsou Di2 specific).

          0 0
    • nooski  

      11rychlostní páky jsou za mě lepší. Kabely jsou u obou sad (Simano bezdrát furt neumí), stará sada by měla mít větší výdrž na jedno nabití. Kašlat na to a jít do jedenáctky ;-)

      1 0
      • krabica  

        12sp páky mi v ruce moc nesedí, jsou z vrchu placaté a mají hrany, ale nemám porovnání s 11sp…

        0 0
        • nooski  

          11rychlostní jsou menší a pro moje dlaně příjemnější. Za mě asi nejlépe padnoucí páky do mých pracek. 12rychlostní mají o něco lépe odlišená řadící tlačítka, ale furt to není na tlusté rukavice – Sram i Campagnolo jsou v tomhle násobně lepší.

          0 0
          • gemini  

            Já mám ruce velký a páky 8070 mi sedí bezvadně – nemám s nima problém ani v zimních rukavkách, ale to je asi o zvyku…

            0 0
          • krabica  

            S pohledu ergonomie mi nejvíc seděly 11sp mechaniky RS685.

            0 0
            • gemini  

              Mě nejvíc asi R8000 na čelisti a těm se právě ty 8070 dost podobají…

              0 0
    • skytr  

      Řeším něco podobného, zatím mi také vychází líp zůstat u 11ky, jediné co mě odrazuje je, že poslední 11ky jsou obecně hlučnější a někde jsem tu četl (myslím DaD psal), že 12ky jsou už zase tiché. Jsem zvyklý na starou ultegru/105ku, která je krásně tichá i na vosku. Co jsem zkoušel poslední mechanickou ultegru (8000?), tak to bylo hlučností dost nepříjemné a seřídit to líp nešlo…

      0 0
      • gemini  

        Já už právě sadu 8070 na jednom kole mám a nepřijde mi to nějak mimořádně hlučný…

        0 0
    • milan.v  

      Jinak samostatné vlákno k 12 rychlostním sadám máme zde, tam už pár uživatelů a zkušeností, proč jít do nich, také je…

      https://www.bike-forum.cz/…i-rychlostni

      0 0
    • Čipera  

      Zkusím využít toto vlákno.

      Mám takový problém s ultegrou di2 8150, když chci propojit s aplikací etube abych mohl nastavit, tak aplikace po mě chce po připojení passkey.

      bohužel netuším kde a jak passkey najít abych připojení dokončit a mohl do nastavení řazení. Řešil už někdo podobny problém? díky

      0 0
    • jarouš2  

      Jinak k této diskuzi. Už jen do budoucna, kdy 11s díly nebudou, tak 12s. A hlavně kvůli jednoduchosti jít do 12s. Mám ultegru 12s a do ultegry 11s kvůli množství kabelů a složitosti bych ani nešel. Navíc to řadí fakt krásně.

      0 0
      • gemini  

        Já aktuálně vozím jak 11, tak 12 verzi Ultegry, a musím tedy říct, že mezi sadami nevnímám nějaký extra velký rozdíl ve funkci. Nutno taky dodat, že byť mám skoro 2 metry a velký pracky, tak mi menší 11kový páky sednou líp než 12 ( i když ty jsou pro mě taky OK ). Jednoduchost instalace je rozhodně na straně 12ky. Srovnání výdrže baterek prozatím neposoudím, ale i kdyby to byla u 12ky oproti 11ce jen polovina času mezi nabíjením, tak se s tím dá žít. Co se týče dostupnosti dílů, ta byla problém ještě před představením 12ky:-(

        0 0
        • DaD  

          Ta výdrž baterie je oproti 11sp tak na té půlce. Docela mě to zaskočilo, ale je to o zvyku a je potřeba to častěji kontrolovat.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.