Shimano R8020 bloklé řazení nahoru

19 nepřečtených
  • TomasTTT

Pravá páka Ultegra přestala řadit. Dolů (menší pastorek) jde dobře, nahoru je páka něčím zablokovaná. Přehodit se povede jen občas. Páku jsem vyčistil, ale nic se nezměnilo. Náhodou jsem zjistil, že řazení funguje jen v případě, že je kolo vzhůru nohama. Nemá někdo zkušenost co s tím? Mám obavu, že tam bude praskla nějaká pružinka ovládající aretační kolík. Když je kolo obráceně, tak mi kolik asi odaretuje gravitace.

Páka zas tak moc najeto nemá

0 0
    • Mamoulian  

Máš přelámané lanko v ohybu na páce. Klasika.

Výměň co nejdříve, ať to nemusíš čistit.

1 0
      • TomasTTT  

Lanko je právě čerstvě vyměněné.

0 0
        • Espen  

Jestli je čerstvě vyměněné, tak možná váleček v páce přeskočil. Lanko vyndat, odcvakat dolů a provléct znova.

1 0
          • TomasTTT  

To by byla pravda, kdyby to neřadilo ani vzhůru nohama, ale jak otočím kolo, řadí to naprosto bez problémů přes všechny pastorky

0 0
    • vt  

Stalo se mi to v kvetnu. Najezd 17km, mechanika paky vypada jak nova, na nic sem neprisel.

Nakonec sem koupil pravou pravou 105ku + prehazku + 11–34 kazetu a jsem vlastne rad, je to lepsi ;-)

0 0
    • vas  

To bude unavena pruzinka – byvalo to tak na mechanikach 6800, pomahalo rozborka, zkraceni o par mm, vytvoreni noveho hacku na pruzince a sborka. Na trubce k tomu jsou videa, doporucuji k tomu nejake jemne naradicko a hromadu trpelivosti.

0 0
    • TomasTTT  

Tak problém je nejspíš v prasklé pružince této blokovací západky. Volné se pohybovat určitě nemá. To asi i vysvětluje důvod, proč to vzhůru nohama fungovalo.

To bude ještě zábava rozdělat, nahradit a hlavně složit…

0 0
      • Kouba_2005  

Mám pocit, ze jecnak se opravami zabýval nebo s tím má nemalé zkušenosti, zkus mu napsat.

0 0
      • TomasTTT  

Tak po rozborce a výrobě nové pružinky mě čekalo 2h martyrium to poskládat zpátky. Řazení už funguje. Tak kdyby někdo v budoucnu řešil, tak je to možné s vyšší mírou trpělivosti opravit.

6 0
        • plzakj  

No tvl. GJ. Ukladam a budu Te kontaktovat. Az bude potreba :)

0 0
        • vt  

BTW kolik mela najeto?

0 0
          • TomasTTT  

Nic extra, nějakých 23k. Doma je ještě druhá stejná sada s dvojnásobkem, tak doufám, že tu to nepotká

0 0
        • jecnak  

Jestli si to dobře pamatuju, tak nebylo třeba rozdělávat celé řazení, ale stačilo sejmout osičku západky (ségrovka) a znovu správně naohýbat pružinku.

Tahle závada se klikatí celou řadou Shimano pák už prakticky od začátku.

0 0
          • TomasTTT  

Možná jsem levý, ale podle mně to nejde. Závlačka je tato, je ještě za plechovým čelem (je naprofilované, takže i když základní rovina je vzadu, tak část toho plechu je naohýbaná a končí za tou závlačkou) a to drží šroub, který je celý mechanismus spojen. Nevím, jak bych vytáhl tu dlouhou pružinu a dvě západky přes ten plech, za kterými se schovává ta špatná pružinka, která je na té malé osce navlečená (viz foto výše v příspěvku).

0 0
        • Ciffik  

Tak to už bych v životě nesložil =D

0 0
    • zdenek  

To mi připomíná celkem běžnou závadu XT pák. Taky pružinka. :-(

Projevovalo se to úplně stejně. Taky nešlo shodit na větší pastorky. Zajímavé na tom bylo, že když už jsem se v prudkém kopci chystal slézt a tlačit, tak to najednou přehodit šlo. Ona při určitém náklonu totiž pružinku nahradila gravitace…

0 0
    • TomasTTT  

Tady je video celého postupu, i když detaily tam chybí a není to nutné rozebírat až na úplné prvočástice

https://www.youtube.com/watch?…

1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.