Shimano desky B01S - náhrada B05S?

37 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Má někdo zkušenost / ví někdo?

    Neska vyměnil brzd.desky na bajku (mám brzdy XTR BRM9000, používám OEM desky B01S resin), tím sem si vybral sklad a chtěl sem ho doplnit. Nebylo to jednoduché, ale nakonec sem našel sexshop, kde ty B01S ještě mají skladem, objednáno.

    Ale všude mi to nabízelo (prý) novější alternativu OEM Shimano B05S polymer – když sem si ale rozklinul, do kterých brzd pasujou, tak BRM 9000 na seznamu nebyly.

    Otázka: Jsou B05S opravdu 100% (rozměrově, materiálem) náhradou za B01S? Budou mi pasovat do XTR brzd?

    EDIT: A aby toho zmatku (v mojí hlavě) nebylo málo, taxem na ofic. webu Shimano našel, že k brzdám BRM9000 patří pouze desky G04Ti (kov) resp. G03A (resin). Mně omejou.

    0 0
    • Jáchym 1  

      B01S a jejich náhrady jsou na ,,vysoké,,kotouče.

      0 0
    • Jáchym 1  

      Ještě poděkování za tip.

      Budu hledat komponenty na kolo i na sexshopu????

      4 0
    • xtonda  

      Jednak do M9000 patří destičky kde typ začíná G0 a jednak Shimano postupně vylepšuje polymerovou směs, takže postupně bylo G01S, G02S, G03S, G05S. G04S jsou kovové. Místo S tam pak může být A nebo Ti, což pak značí že podklad destičky není z oceli, ale z Al slitiny nebo Titanu. Čili můžeš tam dát cokoliv co začíná G0 nebo J0 (ty mají chladič).

      4 0
    • Youda  

      A kotouče máš jaké?

      0 0
    • zbartos  

      Jakožto technický antitalent se připojím se s dovolením k tomuto tématu.

      Kvůli opakované ztrátě brzdové destičky (během jízdy) z 11 let staré zadní brzdy Avid BB7 jsem se rozhodl koupit nové brzdy.

      Bohužel mnou vybraný nový model https://www.mojekolo.cz/…ez-chladice/ nelze použít s mým současným řazením (POZOR na to, kupoval jsem v minulých letech do rodiny dvoje XT brzdy a s umístěním řazení nebyl žádný problém !!), takže BR-M7100 zase odmontuji a vyměním za starý model https://www.mojekolo.cz/…mt501-black/ (v popisu je ale BR-MT500)

      Podle prodavače do brzd BR-MT500 patří organické destičky B05S (např. na https://www.cycology.cz/…ce-p1575966/ ).

      Rád bych tam ale měl sintrované destičky, které prý Shimano nedělá. Prodvač mi poradil destičky od firmy BBB model BBS – 52S https://www.mojekolo.cz/…2s-discstop/ .

      1, Máte tip ještě na nějakou jinou firmu než BBB, která dělá sintrované destičky jako tvarovou kopii B05S ?

      2, Kde lze najít info, které destičky patří do brzd BR-MT501 ?

      3, Jaký je rozdíl mezi BR-MT500 a BR-MT501 ?

      4, Na výše jmenovaných dvou odkazech na destičky jsou uvedeny brzdy, do kterých tyto destičky patří. Bohužel model Shimano BR-MT500 ani BR-MT501 tam uveden není. Patří tam tedy, nebo ne ?

      Díky předem za případné zasvěcené odpovědi.

      0 0
      • zbartos  

        Tak kupodivu po zadaní klíčového slova brzdové destičky Galfer pan Google našel https://www.spoke.cz/galfer-fd293/?… , kde je možné logicky vyhledávat podle modelu brzd. Podle tohoto webu jsou destičky Shimano B05S použitelné do těchto brzd:

        Destičky Galfer FD293 jsou určené pro brzdy Shimano Altus, Acera, Alivio – BR-M315, M365, M395, M396, BR-M4050, M415, M425, M416, M445, M475, M486, M495, M515, M525, M575, MT200, MT400, MT500, některé modely brzd Tektro a další.

        1 0
      • xtonda  

        Nic jako BR-MT501 není, je jen BR-MT500 a pak sou páky BL-MT500 a BL-MT501. Do BR-MT500 patří destičky B05S, což jsou ty s vyšší brzdnou plochou. Tenhle tvar skutečně Shimano dělá jen jako polymer.

        Specifikace komponentů https://productinfo.shimano.com/…/spec/3.2/en

        Kompatibilita https://productinfo.shimano.com/…f/com/3.3/en

        Katalog náhradních dílů https://paul-lange-ukraine.com/…2-en-pdf.pdf

        2 0
        • zbartos  

          Koukám, že podle té tabulky není kotouč ktouč Shimano RT-MT800 doporučen pro ty moje objednané nové brzdy BL-MT500. Opravdu ho nemám s nimi používat ? V obchodě jsem se na to ptal a prodavač mi to schválil…

          0 0
          • Youda  

            wide

            Tam jde asi o to že budeš mít široké desky na úzký kotouč, ale může to asi fungovat, já měl smrt 70 na br 445.

            1 0
            • MatS  

              SM-Rt70 je vyjimka. Shimano to neuvadi, ale brzdna plocha je znatelne vyssi a tudiz bez problemu lze pouzit s brzdami BR-M2×x az 5×x. Uz se to tu rozebiralo mnohokrat a sam jsem to chvili vozil.

              2 0
          • xtonda  

            Nedoporučuje se úzký kotouč na široké destičky, ale neměl sem v ruce tento typ destiček ani kotoučů, tak těžko říct jak to vyjde. Destička by neměla nahoře přesahovat kotouč a u tohoto typu asi ani zasahovat do chladiče.

            1 0
          • zbartos  

            V obchodě před koupí kotouče jsem přiložil široké destičky B05S z brzd Shimano BR-MT500 na úzký kotouč Shimano RT-MT800 a dole jen mírně přesahují vnější ocelovou brzdnou plochu (AL chladič je užší – je uvnitř brzdných ocelových ploch, takže se ho zatím při brždění nedotýkají). Riskl jsem to, koupil jsem ten kotouč RT-MT800, ale namontoval jsem jej zatím raději preventivně dozadu…

            Včera jsem tuto nedoporučenou kombinaci široké destičky/úzký kotouč vyzkoušel na krátké vyjížďce, kde byly dva prudké sjezdy, kdy jsem souvisle 50 m a 250 m brzdil v poloze se zadkem nad zadním kolem (rychlost cca 5 km/hod.). Brzdilo to pěkně, žádné problémy jsem nepozoroval, na kotouči není vidět dotyk destičky na chladiči. Uvidím co to bude dělat, až se v destička dole vybrousí…

            0 0
            • MatS  

              Problém není, že by destička kolidovala s AL chladičem. Ale že bude kolidovat s místy, kde brzdná plocha má výstupky pro uchycení s unašečem. Netvrdím, že to musí být problém vždy, ale může. Může to způsobovat vibrace, které si někdo nevšimne a jinému to děsně může vadit, obzvlášť na předním kole.

              1 0
              • zbartos  

                Myslíš ta místa na obrázku v příloze kam ukazují šipky ?

                P.S. Červená půlkružnice ukazuje přibližný průběh spodního konce destičky.

                0 0
    • KevinKanystr  

      Zdarec, nenasel jsem odpoved na to jaka je alternativa k pouziti tech Shimano B10S Resin, ktere skutecne vypadaji ze uz nejsok dostani.

      Hadam ze to zjistim podle typu brzd, ale to ted uplne nevim jake mam na Cube Attention SL rok 2020.

      Poradil by nekdo prosim ?

      0 0
      • MatS  

        Jestli Myslíš Shimano B01s, tak náhrada je B05S. Ale to bys to tu musel číst. Cena na eshopech od cca 100Kč.

        Shimano časem navyšuje číslo, jakože nějaká nová inovace. Ale vesměs jde o tvar a velikost destičky, aby pasovaly do třmenu. Pokud chceš nějak ovlivnit brzdný účinek, musíš se zajímat o použitou směs a třeba se poohlédnout i u jiných výrobců.

        0 0
        • KevinKanystr  

          Aha ok , moje chyba, díky za upresneni.

          Tyhle co mam jsou RESIN úplně nevím co je lepší stran účinku. Ty B05s se prodavaji organicke nebo polymer ale neni to stejne ?

          Nasel jsem dokonce jeste ty B01S https://www.adroit.cz/…-br-m416-486 , doporucili byste tyto nebo uz teda ty novejsi ?

          0 0
          • xtonda  

            V materiálech shimano v češtině se používá terminologie Metal = Kov a Resin = Polymer. „Sintrované“ a „Organické“ je hloupý český slang, ale je tím myšleno totéž.

            1 0
            • virtualcop  

              Jen doplním, že druhovýrobci destiček už dělají i různé kombinace materiálů (a různých materiálů).

              Obecně polymer – brzdí hned (studené i teplé), mají menší tendeci „skřípat“ (jsou obvykle tišší), při extrémním zahřátí ztrácí rychleji účinnost, trochu rychleji se opotřebovávají.

              Kovové – vše tak nějak „obráceně“ oproti polymeru.

              Polymerové se tedy asi více hodí k „turistům“ či někomu, kdo nepotřebuje úplně maximální výkon za všech podmínek, chce kolo co nejtižší a nejezdí trasy, kde těm brzdám dává hodně za uši.

              Kovové tedy logicky zase pro náročnější trasy, sjezdy, těžké jezdce a maximální účinek.

              Tím, že druhovýrobci dělají právě i různé kombinace materiálů, či destičky přímo pro nějaké specifické podmínky (sucho, mokro, závody, elektrokola…) je potřeba vybírat spíše pro svoje specifické potřeby a ježdění.

              0 0
              • Esi  

                A je potřeba upozornit i na to že ne každý kotouč se smí použít s metalickýma destičkama. Nekteré koutouče jsou Resin Only a je to na nich obvykle napsané

                0 0
      • xtonda  

        Ano, Shimano postupně vylepšuje tu polymerovou směs a aktuální model destiček do levných dvoupístkových brzd je B05S.

        3 0
    • Smazaný účet  

      Dám to sem (když je to „moje“ vlákno), i když to už není o deskách B01S resp B05S.

      Dělal jsem si zásoby desek, když už mám (konečně) doladěný brzdový setup na Scalpelovi. Včera mi přišly poštou dvě zásilky z dvou různých eshopů (kvalitních, oveřených) – v jedné resin desky na zadní brzdy XTR v krásných Shimano krabičkách (á jeden pár) zatímco ta druhá (resin desky pro přední XTR brzdu) – přišly nasypané v neoznačeném igelitovém pytlíku (= rozprodej ze servisního balení Shimano). Nestalo se mi to poprvé, prostě si ale na tohle nezvyknu, já chci kupovat (značkové) desky pěkně zabalené. Ale vracet to samozřejmě nebudu. Ani nebudu jmenovat, který eshop to byl.

      0 10
      • Jakobo  

        Kdyz zbozi nebudes vracet a ani nechces jmenovat obchod, pak mi unika smysl tveho prispevku?

        3 0
        • Smazaný účet  

          Stěžuju si, že se mi nelíbí kupovat OEM Shimano desky vhozené do igelitového pytlíku místo pěkné krabičky.

          0 6
          • Jakobo  

            Osobne jsem rad, ze se OEM dily vubec dostanou na trh. Casto byvaji podstatne levnejsi a zrovna u desek je krabicka k prdu. Navic jednoznacny prinos pro ekologii – mene odpadu, mensi balik, nizsi prevazena hmotnost atd.

            2 0
            • Smazaný účet  

              Já jsem staromilec = chci krabičky (nehledě na to, že ty krabičky se mi líp skladují doma v regále než beztvarý pytlík).

              0 5
              • Jakobo  

                Tak zrovna Kupkolo je OEM dily celkem zname, v tom pripade si dej Kupkolo na blacklist a uz u nich nenakupuj.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tenhle nákup nebyl (kupodivu – nakupuju u nich nečastěji) na kupkolo, byl to jiný eshop.

                  0 1
              • parduba  

                Když chceš krabičku tak nekupuj OEM.

                0 0
            • mr.nikdo  

              To bacha.

              Oem – plast sacek.

              Shop – papirova krabicka. Piny v papirovem sacku.

              Ten primy prodej je vic eko ;). Shimano slo do sebe.

              0 0
        • kejda  

          NEKRMIT :)

          1 0
    • thomasx2016  

      Mi tak připada ,že ta výdrž B05S je snad o dost lepší ,než u B01S a B03S a to zas tak moc nepodražili,aspon za co je dokážu nakoupit za zhruba 100–110,–/1 pár

      0 0
      • Hrabex1  

        Ale ono je to vzdy neco za neco. Napriklad do silnicnich brzd jsem prestal kupovat ty pekny desky s chladicem. I kdyz jsou resin, skripaji jak prase a odiraji kotouc. Nizsi zivotnost mekcich smesi mi nevadi.

        1 0
        • thomasx2016  

          No nevim ,po 2tisic km co mám nový model brzdovych desek tj b05s je ješte dost materialu a to jim davat zabrat a kotouč je ok resp jsem jsi dal tento rok nový už to taky chtělo(po 12tisic km byl to levnějši model) asi tj Shimano SM-RT56 – na brzdy shimano brm396 kor na moji váhu okolo 93kg

          Jako ta výdrž nových desek mě fakt překvapuje minule mi b01s/b03s vydrželi sotva okolo 1300km a to jezdim hlavně po horách tj beskydy …

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.