Sedlovka fsa k-force 2014 a karbonové ližiny - ostrý zámek

14 nepřečtených
  • choceň

    Ahoj, mám sedlovku FSA K-Force (rok 2014) a chtěl bych na ni dát sedlo s karbonovýma lyžinama… jenže, ten zámek co tam je, tak jeho spodní část má hodně ostrý roh, vůbec to není zaoblené. V návodu k sedlu píšou, že to je špatně… že by to mohlo ty ližiny poškodit.

    Máte to někdo tak? Jak to řešíte? Napadlo mne stáhnout tu hranu pilníkem… ? Nebo existuje od FSA jiný zámek, určený pro sedla s carbon lyžinama?

    Díky!

    0 0
    • tromboonen  

      K lepším sedlovkám dostaneš dva zámky, jeden na klasické ližiny (prej se to píše s měkkým), průměr 5, a jeden na karbonové, které jsou tuším 7 mm na výšky a 5mm na šířku. U zámků typu sevření shora-shora to nevadí, u těch co to svíraj z boku ano, drážka v zámku není dost vysoká.. Třeba Spešl to tak má.

      Mrknul bych na stránky FSA jak je na tom konkrétní model (a jestli ten Tvůj není fake), jestli existuje náhradní zámek atd.. třeba je jněkdo má navíc..

      Ostrá hrana je jedna věc, ale musel bys tu drážku zvětšit o ty cca 2mm na výšku a ještě dodržet ideální oblouk aby tam nebyly tlaky jen na nějaké místo.. nevím, jak přesně to vypadá (hoď foto), ale to by mohl být problém.. jestli je to nějaký lepší sedlo za 3k+ tak bych jeho zničení asi riskovat nechtěl a radši pořídil odpovídající sedlovku/zámek

      0 0
      • choceň  

        Je to tahle sedlovka – https://www.kupkolo.cz/…set_z100016/ , na kupkole dříve koupená… takže fake by to být neměl. Zámek je právě ze shora i zdola, nikoliv z boku, tako to má např. Ritechey… jde o hranu na spodní části toho zámku.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co máš za sedlo? Např. se Spešlovskými 7×9mm by neměl být problém…

          0 0
        • tromboonen  

          Jestli do toho ty ližiny sednou bez nějakých konfliktů tak OK, jestli jsou větší nebo by tam byly lokální tlaky tak radši ne..

          Sorry, ty rozměry jsem měl blbě, ale normální sedla maj kulaté ližiny, průměr ne stejnej jako šířka karbonovejch, ale karbonový jsou vyšší, takže tenhle typ zámku by „měl být OK“, na spodní i horní část ližin by to mělo srávně sednout OK, ale pokud od pohledu ne, máš problém.. tím pilníkem je to ale v tomhle případě jednodušší a mohlo by se to povést, jen bacha abys to nezeslabil a neruplo to pak.

          0 0
          • choceň  

            On ten spodek je jeden kus, který podpírá ližinu po celé své délce – asi 4cm… takže lokální tlak nebude. Zaoblení je taky ok. Jen to prostě končí ostrou hranou a ne radiusem…

            0 0
            • tromboonen  

              No ale právě pokud nemáš nějaký one off zámek nebo sedo, tak by ta šířka a tvar karbonovejch ližin měla být OK, ostrá hrana je až za tím průměrem klasickejch kovovejch ližin, jediný, co se mění při karbonu, pokud má standardní rozměr (7×9 jak uvedl kolega?, proste stejně široký vyšší) je ta výška, a ta při tom zámku, co tlačí shora a zespoda, by neměla být relevantní, prostě to bude dál od sebe.. ale jestli by ta ostrá hrana tlačila do karbonu, tak to pak máš buď užší zámek (a nestandardní stávající sedlo, dost nepravděpodobné), nebo OK zámek a nestandardní karbon ližiny, širší než by měly být, což by bylo OK při zámku, který tlačí z boku, pokud bude výška kompatibilní, ale pokud je šířka blbě, tak je to blbý.. pořádně to proměř a třeba zkus opatrně dotáhnout přes nějakou papírovou pásku nebo něco, ať vydíš jestli je tam nějaký lokální tlak.. pokud je to standardní, neměl by být. Kapiš?

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jestli řešíš obrázek č.4, tak se Spešlu zrovna zeptej, jakej min. rádius je recommended :)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.