scott Genius 750 vs Merida Ninety six 600

8 nepřečtených
  • johny612

    Ahoj,

    chtěl bych Vás poprosit o Vaše názory na tyto dvě kola.

    TAK KTERÝ:

    http://shop.scottsport.cz/…238254/23680

    http://www.merida-bike.cz/…nety-six-600

    Dík za každý názor

    0 0
    • novas752  

      Žádné.

      Porovnáváš xc full a trailbike – 2 dost rozdílné kategorie pro rozdílné použití = nevíš co chceš

      Nejdřív se v tom zorientuj a zjisti co vlastně chceš – vyzkoušej několik kol z různých kategorií (xc full, trailbike, enduro) a značek. Hlavně na jaře ale i teď na podzim bývají testovací akce, kde vyzkoušíš kolo skoro nebo úplně zdarma, nebo zajeď do trailcenter (Rychleby, Trutnov, Singltrek, NMNM…) a pujč si něco tam. Až budeš vědět jakou kategorii chceš, pak napiš.

      0 0
      • johny612  

        Dobře, mohl by jste mi někdo prosím polopaticky vysvětlit a popsat rozdíl mezi těmito třemi kategoriemi (xc full, trailbike, enduro) ? Ať už se v tom drobet orientuju.

        Dík

        0 0
        • novas752  

          Nejlepší bude pročíst nějaké recenze daných kol ale dobře:

          XC full: Orientace na závodní XC – kolo na co nejrychlejší jízdu po rovině a do kopce terénem. Pružení je výrazně utlumeno aby „se to nehoupalo“, kolo je díky geometrii rámu obratné, ale méně stabilní ve vysokých rychlostech.

          Trailbike: Nezávodní kategorie kol určená pro zábavu, relativně snadnou jízdu do kopce a hravý projev z kopce. Cca 120–150mm zdvihu vepředu i vzadu, pérování už není tolik utlumeno a pobere tak i menší nerovnosti. Takový univerzální full.

          Enduro: Kolo určené pro enduro závody (taková mtb rally – kopcovitý okruh, kde měřené úseky – erzety – vedou téměř výhradně dolů) a z toho vycházející nezávodní použití. Do kopce to vyjede „nouzovým režimem“, z kopce se to dá „pustit“ o hodně víc, než na trailbiku. cca 150–170mm zdvihu, hodně položená vidlice, delší rozvor = stabilní ve větších rychlostech. Někdy se tomu říká malý sjezďák – dá se s tim jezdit v bikeparku, dá se na tom skákat daleko a hluboko… Každá kategorie má trochu odlišnou část komponentů – pláště, kola, vidlice/tlumiče, šířky řídítek, délky představců, brzdy atd.

          To je velmi stručné obecně platné rozdělení a neni to dogma – každý výrobce svoje kola řadí trochu odlišně a každý model resp. rám funguje odlišně – některé se víc houpou, ale jsou citlivé, některé naopak atd. – bylo by to tak na seminárku minimálně. :)

          0 0
          • johny612  

            Přesto dík, snad už jsem o něco dál.Někde začít musím a tohle fórum mi přijde nejlepší.Žádného známého který se tím zabývá nemám, takže asi takhle.

            0 0
            • novas752  

              Je nejlepší. :) Stačí se tu začíst do té spousty vláken s podobnýma dotazama nebo přečíst nějaké recenze na bikeandride.cz nebo mtbs.cz případně enduro-mtb.com nebo bikeradar.com atd., případně se podívat na pár videí na Youtube od GMBN, Štěrby atd. a zorientujte se velmi rychle.

              Doporučuju moc se nenechat ovlivnit oficiálníma videama výrobců – většinou to kolo sedlá velmi zkušenej jezdec, co tomu nakládá jako běžný uživatel kolu o 1–2 kategorie „výš“.

              0 0
              • johny612  

                jj asi jsem začal že špatnýho konce. Díl za radu, určitě ty fóra pročtu.

                0 0
              • johny612  

                Teď koukam na toho Štěrbu, přesně tohle jsem hledal. Bezva tip!!! Dík za pomoc

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.