• ravag3r

    Ahoj,
    máte někdo tento tlumič? Jste spokojení. Jde mi hlavně o rozdíly mezi verzemi(2.1; 3.1; 3.3; 4.2-mám v tom guláš), o progresivitu, o žehlivost a o spolehlivost. Vzhledem ke zmršenému Foxu (compression tune na max. a pevné propedaly) bych při případné koupi tlumiče dal přednost RS a rád bych věděl jaký vlastně Monarch je. Budu rád za každou zkušenost, nebo aspoň teorii. Taky by mě zajímalo , jak se bude chovat na zdvizích okolo 140–150mm, jak už na virtuálních čepech(Reign), nebo čtyřčepech(Stereo), nebo zda záleží jen a pouze na konkrétním systému a nedá se to škatulkovat. Díky

    0 0
    • MlokCZ  

      Záleží jen a pouze na konkrétním přepákování každého kola. Na Stereo je RP23 průběhem přesně akorát a s upraveným RP23 chodí parádně. Tam bych Monarch rozhodně nedával.

      A hlavně si nejsem jistý, jestli by se Monarch na Stereo vůbec vešel. I RP23 musí mít na Stereu otočenou páčku propedalu o 180st. (a s tím je docela problém, pokud bys kupoval tlumič jinde, už jsem to tu popisoval v historii), jinak se tam nevejde.

      Ale záleží jaký chceš také výsledný průběh. Monarch jsem zatím nejel, tak ho neznám, jestli následuje předchozí RS, tak bude výrazně více progresivní než RP23 se standardní komorou. To může být výhoda i nevýhoda, dle konkrétního kola.

      0 0
    • kesu  

      ahoj,budu si manarcha kupovat ve vyhledu cca mesice.

      co se tyka rozdilu:

      Verze 2.1 -nastaveni tlaku vzduchu a utlumu,floodgate bude predpokladam nastaveni interne.Prirovnal bych to k floatu R.Co se tyka citlivosti zalezi na internim nastaveni.

      Verze 3.1 ma navic nastaveni floodgate tzn nastavis si napevno citlivost.Tzn nejde prepinat mezi otevrenym chodem a privrenym.

      verze 3.3 ma prednastaveny 3 pozice prednastavenyho floodgatu-obdoba Floatu RP3

      verze 4.2 odpovida floatu RP23.Ma dve polohy a pro tu jednu si nastavujes floodgate.Pokud muzu srovnat s tim jak tohle fungovalo u pearlu mas jednu pozici kde je tlumic plne otevren a je malinko citlivejsi nez Float s compression tune na minimum.A pro tu druhou polohu si nastavis sam chod mezi temer zavreno az po to otevreno.A mezi temadle polohama prepinas za jizdy.

      Dovozce nevi nic o tom ze by se progresivita nejak vyrazne menila oproti MC nebo Pearlu.

      Kazdopadne to sme si nechal nakonec,u tlumicu Monarch je mozne volit interni prednastaveni kompresniho tlumeni(melo by menit chovani tlumeni pod velkejma razema).Muzete volit mezi nastavenim A,B,C,D,E,F.Kde A by melo bejt nejlinearnejsi­.Standartni nastaveni je B.    A jde to podlozkama menit i po zakoupeni.Dodaci doba bude ale asi dlouha.Problem je,ze to bude menit i citlivost(sice ne jako interni propedal-neni to floodgate,ale preci jen bude).Tzn A nastaveni bude nejcitlivejsi a nejlinearnejsi a naopak F bude tupejsi ale progresivnejsi.

      Tohle vim od dovozce cyklozitny.Osobni zkusenost a srovnani budu mit snad do mesice

      0 0
      • Misiak  

        iha, tak to som fakt zvedavy. aj ked zacinam skor pokukavat po strune…

        0 0
      • ravag3r  

        Paráda, díky, to sem chtěl vědět. Až bude tlumič doma, tak určitě informuj, dost mě to zajímá;) Hlavně aby se nezaplavil trh verzí F, to už by bylo fakt na pováženou, hotová tlumičová krize:))) Jinak nevíte někdo, jak je na tom s tuningem tlumičů Milan? Slyšel sem něco o problémech s vysokym tla­kovánim tlumení dusíkem, ale kdyby náhodou s tlumičema přecijenom začal, nebylo to od věci. Vyřešilo by se tim mnohé…

        0 0
        • Nimrod  

          slyšel jsem něco o tom, že když se dusík vymění za obyč vzduch, tak že to neni zas až tak šíleně moc znát… neví někdo o tom něco víc?

          0 0
          • ice  

            ono jde asi jen o hustotu plynu, nic moc jinyho, snad jen ze vzduch obsahuje taky nejakou tu vlhkost a ta asi taky neni uplne vitana. nicmene Franta Mrazek dokaze opravovat i Fox tlumaky, coz znamena, ze na to nejakej nastroj ma, treba jeho svareci bomby.

            Myslim, ze v tomhle oboru ma jeste Milan co dohanet,pevne verim ze az nekdy bude mit cas, tak se do toho pusti.

            0 0
            • Nimrod  

              no já měl právě za to, že franta tam dává obyč vzduch :-)

              jinak pokuď vim, tak tam jde o chování plynu při různejch teplotách nebo tak něco… ale to dost možná kecám

              0 0
          • martinpav  

            video

            Bez problemov tam nafukaju vzduch pomocou pumpy na tlmice (cas cca 6:12).

            0 0
    • karel*2  

      Pro němčináře : http://www.mtb-news.de/…owthread.php?…

      0 0
    • halo  

      Takze, mam doma Monarcha 4.2, zatial ma jeden den…Chcel by som sa spytat na dve veci, s tou „vzduchovou komorou“ sa da tocit rukou, nevie niekto naco to je? a dalsia vec, na tlmici mam napisane „RockShox D tuning“, bude to nieco s kompresnym tlmicom, len neviem naist co to presne znamena…Vie mi niekto poradit? :) dikz

      0 0
      • halo  

        Takze, uz som zistil ze ta tociaca sa „vzduchova komora“ je len krytka ktora ide dat dole rukou…Ten D tuning ma ale stale zaujima…Inac Monarch je zatial celkom v poho, mozno az moc linearny chod, ale na doraz nejde tak lahko…zatial len tolko…

        0 0
    • dancar  

      Máme skoro rok od založení vlákna, tak jaké jsou nové poznatky k tlumičům monarch.

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak nově bych k němu napsal stručnou charakteristiku a to, že výsledným chováním je to téměř totéž co Pearl. Jediná změna je někde v interní konstrukci a projevuje se tím, že Pearl se foukal na hodně nízké tlaky a Monarch pro stejné chování na stejném rámu cca na 2,5× větší tlak, takže naopak je to hodně vysokotlaký tlumič.

        0 0
    • xp3  

      Přižívím se…

      Pořídil jsem samotný rám a tudíž musím vybrat tlumič. Na eBay jsem našel za přijatelnou cenu Monarchy (2008, tuning D) 3.3(115USD) a 4.2(125USD) a samozřejmě se nedovedu rozhodnout…

      U 3.3 jsou tři polohy – open, gate a lock – gate natvrdo interne?

      U 4.2 je open, gate(muzu ladit) – u tohoto to funguje podobne jako u RP23, tedy míru gatu můžu měnit pouze v nezatíženém sta­vu?

      Predpokladam, ze nastaveni D(komprese tlumice) znamena, ze dle nej bude tlumic chovat uz v open stavu. Gate tedy navic jeste ladi/pritvrzuje tu kompresi?

      Snazim se proste prijit na to, ktery z techto dvou pro me bude vetsim prinosem. Planuju i silnicni presuny, tak ten trvdy lock by na 140mm nebyl spatny…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.