Rozpadlá přehazovačka Shimano Ultegra

56 nepřečtených
  • gsmtools

    Ahoj, na dnešní vyjížďce po krátké pauze šlápnu znovu do pedálu a rozpadla se přitom přehazovačka shimano ultegra.

    Nechápu proč a co se s tím dá teď dělat? Kolo má odjeto cca 1600km. Kupoval jsem ho koncem března od prvního majitele (on 600km, já 1000km). Mělo by být stále v záruce. Prodejce je z Opavy, já z Prahy.

    0 0
    • Jáchym 1  

      Tak podle fotek kolu celkem ,,dáváš,,

      Těžko říct proč rupla.

      Kup novou.

      0 0
    • tigermoth  

      Jestli jsi ho nějak krkolomně neopřel nebo s tím nedrbnul a nevyhodil řetaz z horní kladky, tak jedině nějaká vada v tlakovém odlitku toho parelelogramu. Já jsem takhle sešrotoval slx výše uvedeným způsobem, vypadalo to skoro stejně.

      0 0
    • Espen  

      Tipl bych, že řetěz při zastavení přeskočil přes ohrádku a jak si zabral, tak se to šprajclo a urval si jí. Projdi bazar a zkus sehnat jinou. Ač sám nemám problém reklamovat téměř cokoliv, co myslím, že se rozbilo ne mojí vinou, tohle nikdo neuzná.

      https://www.cyklobazar.cz/…-shimano-105

      Hned bych koupil tuhle a problém vyřešen!

      0 0
    • Singlespeed  

      Záruku dává obchodník zákazníkovi. Pokud jsi koupil kolo z druhé ruky, tak de facto žádnou záruku nemáš. Jednoduché řešení je koupit novou přehazovačku, zkontrolovat, zda jsi nezkřivil i patku, případně patku srovnat nebo koupit novou.

      0 0
      • skaj  

        Aniz bych tvrdil, ze by to mel reklamovat (spis mi to prijde jako omylem oprene a poskozene), tak tohle tvrzeni „Pokud jsi koupil kolo z druhé ruky, tak de facto žádnou záruku nemáš“ je nespravne. Samozrejem ze zaruku ma – u toho, kdo mu kolo prodal.

        0 1
    • skaj  

      Bavi me tyhle smajliky neznalku bez zduvodneni:) Zakon hovori jasne. Mam dva kamose co takhle uspesne reklamovali pouzite zbozi – jednou praskly ram na kole, podruhe mobil. (znovu opakuji, ze si nemyslim, ze je to tenhle pripad) On vetsinou staci oficialni dopis od pravnika a pripadna predzalobni vyzva a usmev na tvari rychle tuhne a reklamace najednou jde…

      0 0
      • kubad  

        A teď tu o Karkulce :)

        0 0
        • skaj  

          Tak treba se nekomu s mensim rozhledem tahle informace muze hodit. Aspon bude vedet, ze stejne jako reklamovat bazarove auto, pocitac apod. muze i kolo.

          PS: Ano, vim ze jsem jeste hodil do jednoho pytle “profi” bazaristy s “obcany”…

          0 0
          • kubad  

            Porovnávejme prosím porovnatelné. Na druhou stranu když se prodejce nepo…. tak co posudek soud?

            0 0
            • skaj  

              Porovnavej co? Asi nechapu, sorry.

              Kdyz se nekdo nepo… tak to na tvrzeni “na bazarove kolo ma zaruku” ani na tvrzeni “myslim, ze tohle neni na reklamaci” nema vliv:)

              Jinak ano, pak nezbyva nez soud. A ano, i kvuli mobilu za 25k bezi soudy, Osobne bych se nesoudil ani kvuli kolu za 75k…

              Jinak jsou i dalsi, neoficialni metody. Videl jsem je, sam bych je nedelal. Nemyslim vymahace, ale dat svetu kolem podvodnika vedet, co dela/udelal – prace, rodice, bazar kde je aktivni atd.

              0 0
              • kubad  

                Konkrétně to kolo by me zajímalo nechceš se rozepsat.

                0 0
                • skaj  

                  Jo takhle – kolo byla karbonova silnice inzerovana v bezvadnem stavu. Ukazalo se, ze az tak bezvadny nebyl, ram byl napraskly zjisteno pri myti a priprave kola – tedy velmi brzo (ale mozna to byl jen lak, bylo to fakt malicke). Klidne verim, ze o tom prodavajici netusil, nebylo to velke. Pak se handrkovali, presne podrobnosti netusim – ve hre byla i oprava atd. Nakonec prestala druha strana reagovat a pomohla az predzalobni vyzva.

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Takže jste vlastně ani nezjistili přesnou povahu vady, jen to bylo „možná“ a „fakt maličké“ a prodávajícího hned šikanovali…

                    0 0
                    • milan.v  

                      Jasně, poslali mu předžalobní výzvu spíchnutou kámošem na koleně a kdo ví, co tam ještě padalo předtím, takto je to vytržené z kontextu…

                      0 0
                      • skaj  

                        Hele nevim jak vy dva jste prisli na to, ze mam povinnost vam tady predat veskerou dokumentaci aby jste ji mohli rozporovat. A uz vubec nechapu, o jake sikane je tady rec – to je uplne mimo realitu. Prijde mi, ze se to nejak snazite posouvat od puvodniho tvrzeni, tedy na bazarovou vec mas zaruku (nesmi mit skrytou vadu) jen abyste si hnidopissky obhajili nesmysly, ktere tady pisete. Kubad se normalne ptal na to, jak to bylo s kolem, ale vy dva hned naklusete:)

                        Na kole byla skryta vada – mozna praskly ram – tedy presne to, na co mysli zakon. Nevidim jediny problem s tim, ze si kupujici takove kolo nechtel nechat.

                        Domyslene nesmysly o pravnikovi na kolene a zpochybneni „vytrzeni z kontextu, a buhvi jeste co tam bylo“ nic nemeni na jednoduchem faktu – na bazarove zbozi je „zaruka“ a da se uplatnit. Ostatne znovu opakuji – auto se skrytou vadou take pujdete reklamovat, proc by ste nesli reklamovat kolo?

                        0 0
      • milan.v  

        Na ten dopis od právníka většina těch chytráků, co jím hrozí, nemá, nebo za něj ty peníze nedá… ;o)

        Tolik k věci…

        Nebo budeš platit deset/patnáct tisíc za složitější analýzu + za dopis, kterým reklamuješ mobil za deset tisíc? :-D

        0 0
        • skaj  

          Tohle byl IPhone Pro Max za 25 a kolo za trojnasobek. Pouzite auto koupene v bazaru se skrytou zavadou take jdes normalne reklamovat a neprijde ti to nejak divne, proc? Protoze mas zakonnou zaruku, To ze evidentne nedokazes domyslet rozumny priklad neznamena ze za a) zaruku nemas a za b) nemuzes se ji domoci.

          Btw. Pravniku je vsude milion, prekvapive spousta lidi je ma jako kamarady a prekvapive pro ne napisou dopis treba zadarmo nebo jinou protisluzbu… Jinak netusim, co za slozitejsi analyzu bys na prodeji na bazaru hledal. To sepise asistentka na hlavickovem papire. Na pochopeni toho paragrafu staci laik, nejsou tam zadne chytaky a specialni zalezitosti.

          Tolik k veci rozumbrado, nekdy si to chce o veci neco nastudovat a trochu ji promyslet, nez zacnes zpochybnovat tvrzeni “ma zakonnou zaruku na kolo” (k tomu ses ani nepriblizil, jen vymyslel jeden specificky priklad jineho zbozi, kdy je tezke se ji domoci)…

          0 0
          • novas752  

            Vzpamatuj se, po 1600km by pravděpodobně s takovouhle reklamací neuspěl ani původní majitel.

            0 0
            • skaj  

              Hele pro pomalejsi potreti:

              “nemyslim si, ze to je tenhle pripad”

              Pisu jen o tom, ze na bazarove kolo neni zaruka. Ale je fakt ze jsem to explicitne zminoval jenom dvakrat:) Omlouvam se, priste to dam do kazdeho prispevku na zacatek i konec tucne:)

              0 0
              • novas752  

                Mysli si co ches, ale na bazarove kolo zaruka neni. Zaruka se vztahuje na prvniho majitele. Tecka. Samozrejme vetsinou neni tak slozite svoji totoznost zatajit nebo zalhat, a zaroven prodejce, dovozce nebo vyrobce muze i neopravnenou reklamaci uznat „v ramci zachovani dobreho jmena znacky“. Nebo reklamaci neuzna, ale nabidne aspon nejaky crash raplacement za levno apod.

                0 0
                • skaj  

                  Sorry, na vsechno bazarove zbozi zaruka ze zakona je (neni uplne stejna jako u noveho zbozi, staci si par tech paragrafu precist). Tuto povinnost ma prodavajici vuci kupujicimu danou zakonem a napsanim Tecka tomu neuteces:)

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Pokud koupíš od nepodnikající osoby použité kolo a po 100 km ti praskne rám, tak nenaděláš nic a stěžovat si můžeš tak akorát na lampárně. Pokud ti praskne po 100 km rám nově koupeného kola v obchodě, tak to vyreklamuješ. Je třeba si uvědomit, jaký je rozdíl mezi použitým a novým zbožím a přečíst si těch pár odstavců příslušných zákonů.

                    0 0
                    • skaj  

                      Gratulki, teoreticky jsi vymyslel pripad, kdy to podle tebe nejde. Ted se zkus zamyslet a misto hledani problemu najit pripad, kdy by to mohlo jit. Treba to zvladnes – ono je to totiz radove jednodussi:)

                      0 2
                  • Smazaný účet  

                    Řekl bych, že pleteš dohromady dvě věci ;-) Bazarové věci koupené od podnikatele a bazarové věci koupené od nepodnikatele. Nejsem v tom moc kovanej, ale dle dTestu jako nepodnikatel nemusíš poskytovat žádnou záruku ;-)

                    "Popisujete-li věc v inzerátu, musí se popis shodovat s jejími vlastnostmi, které by měly odpovídat vlastnostem pro danou věc typickým. Fotka má odpovídat skutečnosti. Jako prodejci nepodnikatelé nemusíte poskytovat žádnou záruku. Pokud to uděláte, berete na sebe závazek, že věc bude po určitou dobu funkční. Má-li ale nabízená věc nějakou vadu, nebo je nadmíru opotřebovaná, měli byste na to upozornit, jinak riskujete, že kupující bude chtít uplatňovat práva z vad. 

                    Kupující má právo u vás reklamovat pouze takové vady, které jsou na věci v době, kdy ji převezme (byť se projeví později), pokud jste ho na ně předem neupozornili. Reklamovat může věc i v případě, že se neshoduje s popisem.

                    Kupující ale nemůže s uplatněním vad vyčkávat. Oproti spotřebitelským smlouvám má povinnost si zboží zkontrolovat a případné vady vytknout bez zbytečného odkladu."

                    1 0
                    • skaj  

                      Kdepak, to si pletes. Respektive – rozdil je v tom, co vsichni (z hlediska zakona zaruka) nazyvaji a ja to tady take celkem volne zamenuji (sorry, prijde mi to srozumitelnejsi). Klicove je v tom dtestu tohle „jinak riskujete, že kupující bude chtít uplatňovat práva z vad“ – tedy kdyz nekomu prodas kolo se skrytou vadou (treba ruplej ram), normalne ti ho muze reklamovat. Kdyz nekomu prodas mobil, jehoz baterka zdechne po dvou hodinach, opet ti ho normalne vrati. (Samozrejme, pokud ho o tom neinformujes predem). A tohoto prava na na uplatneni „prav z vad“ se jako prodejce nemuzes nikdy zreknout.

                      Rozdil mezi podnikatelem a soukromnikem je jeste v necem jinem (zkracene v procesu te reklamace a take treba v pravu vratit do 14dnu a to i pro bazaristy atd.). Ale oba ruci za skryte vady stejne.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Jasně, ale je dost rozdíl mezi zárukou a uplatněním práva ze skrytých vad ;-)

                        Pro mě je třeba dost zásadní, když jsem teď kupoval ojetý auto, že na něj autoservis dává rok záruku.

                        0 0
                        • skaj  

                          Prakticky pro pouzite veci a to co tam budes eventuelne reklamovat ani tak moc ne. Navic zaruka neplati pouze pro nakup od soukromnika.

                          Nicmene, v kontextu tohohle threadu, ktere rozbehnul novas tvrzenim „ale na bazarove kolo zaruka neni“ je to stejne irelevantni. Na bazarove kolo ⇒ kolo koupene v bazaru, zaruka normalne je, jen je typicky kratsi.

                          Nicmene uznavam, ze v tehle terminologii je maglajz a bazarovemu kolu rikaji lide i takovemu, co se koupi od soukromnika…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Pokud budeš reklamovat bez záruky něco po šesti měsících, tak by mě zajímalo, jak budeš dokazovat skrytou vadu na kterou tě někdo neupozornil ;-) Se zárukou můžeš reklamovat v klidu :-)

                            0 0
                            • skaj  

                              Hele asi porad nechapu, kam tim miris. Tohle je pekne, nijak zasadne to nerozporuju (v realu rozbite kolo v 99% reklamujes na skrytou vadu, ale to je jedno). Nic to ovsem nemeni na faktu, ze na bazarova kola zaruka je.

                              Priklad mimo kola – koupis auto v bazaru a za tyden se ti vy* turbo. Normalne pujdes reklamovat a nikdo se nad tim nepozastavi. Bude se mit za to, ze vyrobek tuhle vadu uz mel v dobe prodeje. Dtto notebook – koupis notebook a za tyden ti odejde zakladni deska – reklamujes. Nechapu, proc by to melo u kol byt jinak. Takze zjednodusene receno „na bazarove *neco“ zaruka neni" je nesmysl…

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Píšeš pořád o něčem jiným :-D

                                Píšeš to správně, týden na skrytou vadu ;-) Půjdeš ten notebook reklamovat i po deseti měsících na skrytou vadu? Půjdeš to turbo reklamovat po devíti měsích na skrytou vadu? Záruka není na týden, ale třeba na rok a potom je reklamace u obou příkladů bez problémů :-)

                                0 0
                                • skaj  

                                  Promin, porad nechapu, o cem se mne snazis presvedcit. Rozdil mezi zarukou a skrytymi vadami chapu, nijak ho nerozporuji.

                                  Nicmene prakticky mezi nimi v pripade pouziteho kola bude uplne minimalni, spis zadny.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Nepřesvědčuju tě o ničem, jen pořád čekám, že mi odpovíš, jak je to s tou skrytou vadou po třeba devíti měsících užívání ;-)

                                    0 0
                                    • skaj  

                                      A na co ze se presne ptas? Jestli pujdu reklamovat ntb po 9 mesicich po te co odejde na skrytou vadu k soukromnikovi nebo bazarnikovi? V obou pripadech odpovim, ze nepujdu (nehlede na to, ze presne kvuli tomu bazarovou elektroniku neberu). A jsem presvedceny, ze u obou je sance na uspech zhruba srovnatelna.

                                      Dtto. kolo – bud najdu skrytou vadu v prvnich max tydnech po koupi – pak budu reklamovat u bazaristy i soukromnika bez rozdilu. Po 6 mesicich nevidim sanci ani u jednoho. (Dovedu si predstavit jinou situaci treba u nejakeho super draheho motoru do ecka inzerovaneho s najezdem 20km – pak nevidim p0roblem reklamovat skrytou vadu u obou bez rozdilu – tohle se stejne reklamuje jako skryta vada, nic jineho)

                                      Ale nechapu, k cemu ti ta odpoved je.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Jen k tomu, že se zárukou bych ten notebook po devíti měsících reklamovat klidně šel :-D

                                        0 0
                                        • skaj  

                                          Pouzitej od bazarnika? Tak to hodne stesti:) Samozrejme neznam realitu Italie, ale v CR si bez sance… (Novy je samozrejme jiny pribeh)

                                          0 0
                          • novas752  

                            Kol koupených přímo v nějakém bazaru je tak málo, že mě vůbec nenapadlo brát toto v potaz. To je většinou jen odprodej testovacích kol apod. a tam samozřejmě nějaká záruka je a bývá uvedená + ten prodejce ručí za to v jakém stavu kolo prodává (například když řekne že je kolo po komplet generálce tak pak můžeš reklamovat za měsíc mrtvý ložiska v zadní stavbě atd.)

                            Celou dobu mám na mysli kola co najdeš ve zdejší sekci bazar, na cyklobazaru, FB marketplace atd.

                            0 0
                            • skaj  

                              Beru, vim, ze je v tehle terminologii bordel. Ale v tom pripade mas „zaruku“ na skryte vady – coz je realne 99% reklamaci pri nakupu pouziteho zbozi (a dodam, ze podle me i moralne spravna). A padnou do toho treba i ta loziska – pokud ti „komplet generalku“ slibi i soukromnik, normalne muzes resit reklamaci. Za uvedeni pravdiveho stavu ruci prave soukromnik i bazarista stejne.

                              A jinak mam pocit, ze na cyklobazaru uz z pulky prodavaji prave bazarnici, ne soukrome osoby. ale statistiku jsem si nedelal.

                              0 0
                          • Singlespeed  

                            Tady se vůbec nehovořilo o kole koupeném v nějakém bazaru. Zakladatel vlákna koupil kolo od prvního majitele pěkně z ruky do ruky, tedy bez záruky.

                            0 0
                            • skaj  

                              ehm, jen si takhle prolistuji vlakno, ve kterem reagujes (a ano, pak zacinaji davat tvoje prispevky smysl, kdyz porad mluvis o nicem jinem:-) :

                              „na bazarove kolo zaruka neni“

                              „na vsechno bazarove zbozi zaruka ze zakona“

                              0 0
                              • Singlespeed  

                                skaj:

                                Aniz bych tvrdil, ze by to mel reklamovat (spis mi to prijde jako omylem oprene a poskozene), tak tohle tvrzeni „Pokud jsi koupil kolo z druhé ruky, tak de facto žádnou záruku nemáš“ je nespravne. Samozrejem ze zaruku ma – u toho, kdo mu kolo prodal.

                                Touto chybnou úvahou jsi zdejší diskuzi začal. O žádném bazaru nikde ani slovo :-) .

                                3 0
                                • skaj  
                                  1. jo, to sis nasel jine vlakno, ale beru, prehlidnout se muze kazdy, sam se v tom obcas ztratim
                                  2. pokud „kolo z druhe ruky“ znamena od soukromeho prodejce, tak mas pravdu a „formalne“ zaruku nema. Podle me „kolo z druhe ruky“ ale znamena „pouzite kolo“ → a pak pravdu nemas.
                                  3. nehlede na formalni nazev „zaruka“ je realny dopad stejny. Pouzite kolo se prakticky nereklamuje na nic jineho nez na skryte vady → u tech je ruceni „stejne/velmi podobne“ i u soukromnika a bazarnika.
                                  0 0
          • milan.v  

            Ta analýza a dopis je jen začátek, pak se teprve začíná platit ta lepší část, takže tito lidé určitě nebudou dávat více za právní řešení/soud… Tolik opět k věci a k těm proklamacím o právníkovi…

            Neboj, nemusíš mi nic vysvětlovat, vím moc dobře, o čem je řeč… ;o)

            0 0
          • milan.v  

            Jinak mi tu podsouváš něco, co jsem ani neřekl, navíc rozumbrada jsi tu tentokrát ty a působíš, že chceš orla učit létat… ;o)

            Jako laik si pod pojmem analýza představíš práci na několik dnů, ale i projít všechny dokumenty, souvislosti něco trvá a za hodinu práce 2.000–2.500,– Kč dáš, ty kamaráde… A právník bez nastudování případu do toho nepůjde, pokud nechce jen vyinkasovat prachy za ten dopis, pak to může udělat i ten advokátní koncipient, o kterém hovoříš…

            Nejlepší jsou lidé s výrazem „můj právník“… :-D

            Existuje několik způsobů úpravy vztahu mezi zákazníkem, tedy kupujícím a prodávajícím…

            0 0
            • skaj  

              Bla, bla, bla – milion teoretickych duvodu proc to nejde a je to drahe.

              Realita – uz jsem dvakrat videl jak se po jednom dopisu zmenilo chovani prodejce a najednou dle zakona vsechno slo. Cena za pravnika – nula, chodi spolu na pivo a sedeli spolu v lavici. Nekdy je proste praxe jina nez vykonstruovana nejslozitejsi moznost, co te napadne.

              Cimz nerikam, ze kdyz se budes soudit, tak to nebude nesmyslne drahe, ze pak nezacnes platit realne castky za pravnika a nastudovani pripadu, ze se bude muset dat dohromady dukazni dokumentace, posudek atd. → coz je samozrejme nesmysl podnikat. Rikam, a znovu to opakuji, pri koupi bazaroveho zbozi mas narok na reklamaci skrytych vad a neni duvod toho nevyuzit pokud jsi v pravu (pro pomalejsi opakuji, nemyslim ze je to pripad tehle prehazky). A mezi bezproblemovou reklamaci a soudem je spousta dalsich moznosti reseni, jednoduchych, levnych a relativne rychlych.

              A ano, existuje nekoliv vztahu mezi prodavajicim a kupujicim a ten, kde se prodavajici nezrekne odpovednosti za skryte vady moznost jejich reklamace pripousti. Coz se muzes docist napr. tady

              Pokud nezvladnes precist prislusne zakony, koukni treba sem https://www.mesec.cz/…m-ho-prodal/

              0 0
      • Vilém  

        :)))

        0 0
    • gsmtools  

      když to budu chtít dát rychle do původního stavu, tak potřebuji přesně tuto přehazovačku?

      Shimano Ultegra, RD-R8000, 11s ramínko: střední – GS ?

      zde za 1534 Kč + doprava

      Na kole jezdím opravdu krátce, nemám zatím svého servisáka, servis.

      Doporučítě někoho nebo kam s tím zajít, kdo v Praze překontroluje / srovná patku, přehazovačku vymění a seřídí?

      0 0
      • Singlespeed  

        Je to ona. Nezapomeň nechat zkontrolovat, zda je očko se závitem na namontování přehazovačky (patka) v rámu ve správné poloze a není zkřivené, ohnuté apod. Přehazovačka by pak nešla pořádně seřídit ani kdyby ses na hlavu stavěl.

        0 0
      • roud  

        Necht o udělat servisu ať ti skouknou patku a rovnou i správně seřídí.

        0 1
      • Espen  

        Ve třetím komentáři ti dávám odkaz na přehazovačku, kterou můžeš použít.

        0 0
        • gsmtools  

          Díky, vezmu novou ultegru, cenový rozdíl není zas tak veliký

          1 0
    • gsmtools  

      Hezká diskuze se tu rozjela

      Mám na kolo platný záruční list

      Kontaktoval jsem původního prodejce kola, který na kolo vystavil záruční list a poslal mu fotky.

      Záruční opravu odmítl. Nabídl přehazovačku za velkoobchodní cenu, která je o něco vyšší než v eshopech. Myslí si, že to bude i na výměnu patky

      "Patka bude vyhnutá směrem ke středu výpletu, nebo ven.

      Pokud je patka vyhnutá, dá se srovnat, ale již je oslabená a řazení nebude nikdy stoprocentní"

      Jak má správně patka být, to nepoznám

      0 0
    • gsmtools  

      vyměnila se jen přehazovačka za tu samou

      řetěz přežil, patka + vše ostatní OK

      nová přehazovačka řadí správně jak má

      prostě se jen tak bez nějakého důvodu rozpadla

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.