Rozmer vrch korunky-oska kolesa Epicon 120mm

20 nepřečtených
  • jojidlo

    Zdravim Vas. Mal by som zaujem o Suntour Epicon LOD verziu 120mm, avsak nikde na internete nemozem najst udaj, ktory by mi povedal vzdialenost od vrchu korunky po os kolesa. Moja doterajsia vidla RST Gila Pro TnL 100mm mala tento rozmer 480mm. Tato vidla mi spravila uhol hlavovej trubky 68°, na ktory som si vcelku zvykol a vyhovoval mi. Poznam svoj styl jazdy a povrch ktory jazdim, preto by som uvital skor 120mm. Mimochodom bicykel je Merida Matts, avsak blizsie oznacenie uz ani neviem, mam ju uz hodne rokov. Mimochodom, v historii som sa skutocne snazil najst tento udaj, nikde nic… Dakujem za odpoved.

    0 0
    • kyl  

      Můj Epicon nastavenej na 120mm(při tlaku na moji váhu je to asi 112mm)ma od korunky po osu kola 500mm.

      0 0
      • jojidlo  

        Ajajaaaaj…dufal som, ze Epicony maju mozno o nieco kratsiu stavbu, ako RST Gila. No vidim to tak, ze tych 120mm budem musiet upustit a opat tam pouzit 100mm :-( Myslim, ze uz by to bolo velice riskantne pre ram…

        0 0
        • kubad  

          většina vidlic je při stejném zdvihu +/- stejně vysoká, jinak to ani nejde :-)

          0 0
          • jojidlo  

            Jasne, diky moc. Len to som tajne dufal, ze by to mohla byt trosku ina hodnota, ale kedze to nie je mozne, ostavam u 100mm. No nic, idem napisat Milanovi… A vam diky za odpovede.

            0 0
            • fousek  

              U epicona muzes zmenit zdvih na 100, 120 a 140mm, takze Epicon s ruznym zdvihem je jena a ta sama vidle akorat jinak prenastavena

              0 0
          • fousek  

            Napr Float na 130mm byl nizsi nez MX pro 120mm, myslim ze se to u vyrobcu lisi +/- 10–15mm

            0 0
            • MlokCZ  

              Ty větší rozdíly jsou dané pouze nafoukáním na danou váhu jezdce, kdy při negativní pružině a vzduchové vidlici různé nafoukání vidlice změní její zdvih a tedy tím i její výšku (v tu chvíli ale už vlastně nesedí reálný zdvih s papírovým, takže to nelze srovnávat). A zrovna tenhle uvedený příklad je přesně tenhle problém.

              Jinak je vždy cílem vyrobit co nejnižší vidlici, tedy rozdíly jsou dané pouze tím kolik nechá výrobce mm rezervu nad pláštěm při dorazu vidlice a to se liší minimálně (více se liší pouze pro rozdílné kategorie kol, kde pro 180mm vidlic se logicky počítá s výrazně objemnějšími plášti a nechává se tedy o trošku větší rezerva než u chrtí 100mm vidlice).

              Takže ty rozdíly naměřené výšky jsou pak tím, že vidlice nemá ve chvíli měření reálný zdvih stejný jako druhá srovnávaná vidlice. Kdyby byly dvě srovnávané vidlice nastaveny tak, aby měly přesně stejný reálný zdvih, tak rozdíl výšky bude vždy minimální.

              Tedy je to přesně jak už napsal kubad.

              0 0
              • fousek  

                Podle me zalezi taky na konstrukci korunky a mostu, treba 2-korunkova vidlice nemusi mit spodni korunku tlustou 20mm, ale bude ji stacit 5mm. Pak to muze zalezet na umisteni mostu, treba takovej reverse arch by moh mit problem s ramem.

                Tim co rikas si nejsem jistej protoze MXko sem foukal vyrazne min kvuli pruzine v ETA nez Foxe.

                A pochybuju ze sem Floata mel tak podfucenyho ze zalez o 10mm a jeste mel progresi ze poslednich 15mm vubec nevyuzival.

                Tady jsou velikosti u Marzocchi http://www.marzocchi.com/…atistics.asp?…

                a koukni treba na 22 a corsu, obe 100mm, obe podobny pouziti a rozdil 20mm

                0 0
                • MlokCZ  

                  S konstrukcí korunky souhlas. Tam ale pro stejnou kategorii vidlic také nebývají žádné velké rozdíly.

                  U těch dvou vidlic to bez změření skutečného zdvihu při daném nastavení nevyřešíme.

                  Když ale sleduju stále výšky vidlic dle měření bike magazinu (tedy předpokládám, že je měří podobně nastavené), tak ty rozptyly výšek vidlic jsou dost malé, až na ojedinělé vyjímky bych řekl, že pro každou kategorii se to vejde do rozpětí 1cm, který ještě není žádný velký rozdíl (zvlášť když sag se může lišit u dvou vidlic stejné kategorii klidně více).

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Já bych se v praxi (tím myslím třeba situace tazatele) prostě výšku vidlice vůbec neřešil. Prdnul bych tam Epicona na 120mm a kdyby se následně ukázala, že je to nepatrně moc, tak ho nechal o příslušných pár mm snížit třeba na 110mm.

                    0 0
                    • jojidlo  

                      Tak to si ma teda potesil. Teda myslim, ze sag bude s mojimi 82kg urcite trochu znatelnejsi. No nic, uz som pisal Milanovi, ze chcem 100mm. Dufam, ze sa nebude hnevat, ked mu poviem, ze som si to rozmyslel predsalen na tych 120mm :-) Inac to je pravda s tym sagom na RST, ja som teda ziadny nepocitoval, az ked som sa postavil do stoja, az vtedy vidla isla do prace :-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Pokud to bude upravený Epicon, tak rozhodně 120mm, tam bude sag ještě o něco větší než na neupraveném.

                        Pokud si doteď neměl sag v podstatě žádný, tak teď bude klidně 30mm. Tedy klidně se můžeš dostat až do extrému, že upravený Epicon bude po započtení sagu nižší na 120mm než ta RST na 100mm.

                        0 0
                        • jojidlo  

                          Tak je to potom v poriadku. Pokial ma byt sag takyto, urcite nebude problem. Milan sa mi este neozval…Ked mi odpise, hned mu poviem, ze bude platit 120mm.

                          0 0
                  • fousek  

                    jj sem nemyslel ze by tam byl rozdil v nekolika cm

                    0 0
        • kyl  

          Na 2cm se vyprdni ani to nepoznáš,nech tam 120mm.

          0 0
          • jojidlo  

            No uz teraz ma hlavova trubka 68°, vydrzi to ram? Je to postarsi Matts Merida, takze neviem…

            0 0
            • Vilém  

              No s epiconem budes mit narozdil od RST sag, takze po nasednuti na tom budes s vyskou ± stejne.

              0 0
            • bruco  

              Ja mam Meridu Matts Speed a presiel som z 80 mm Judy na 120 mm Epicona od Milana a ziadna tragedia sa nekonala. Jazdi sa mi lepsie a ram sa zatial nestazuje. Judyna chodila max 4 cm a mala prakticky nulovy sag, takze po prechode na Epicon sa vyska vidly kompenzovala sagom.

              0 0
              • jojidlo  

                Taktiez mam Meridu Matts Speed a uz si nepamatam, ale myslim, ze tam povodne bola nejaka taka vidla, co taktiez mala 80mm. Mne osobne ani nevadi vyska posedu a ovladania, kedze som dost vysoky a ram mam velkost 20,5. Celkom som si zvykol na riadenie. Jedineho, coho som sa bal bolo, ze nevydrzi hlavove zlozenie. Ale ked vravis, ze i ty tam mas 120mm a sag je povacsi, myslim, ze by to malo byt v poriadku :-) Diky, som rad, ze ste sa viaceri obuli do tejto temy a poradili mi.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.