rozdílná kvalita map KČT a Shocart

22 nepřečtených
  • zbartos

    Pepek napsal:

    Já nikdy nechápu, když někdo na bika doporučuje cykloserver. Vždyť tam chybí tolik cest a je tam tolik chyb, že se to s mapami KČT nedá vůbec srovnat.

    Dávám zrovna aktuální příklad, kde to jistě dobře znáš:

    http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/…

    http://www.mapy.cz/cykloturisticka…

    Moje (Z.B.) reakce:

    1, Na plánování tam, kde to neznáš, je ten Shocart systém označení povrchů ideální. Na mapách KČT nic takového není, tak tam nemohou být ani takové chyby…

    2, Na mapserveru mapy.cz podle mne není ta mapa, která se prodává v papírové podobě jako mapa KČT.

    Na území, které jsi poslal, je na mapy.cz tenkou čárkovanou čarou zakresleno pár cest, které na cykloserver.cz nejsou, ale není z nich jasné, zda skutečně existují a jaký mají povrch. Nikdy bych si neplánoval dovolenou po cestách, o kterých nevím, zda existují. Ta tečkovaná na cykloserveru z Vranova na ZTZ sice vede v reálu dost jinudy, ale na ZTZ se skutečně napojuje a navíc má člověk celkem jistotu, že tamtudy už někdo spojený s Shocartem jel a že povrch bude zřejmě neasfaltový…

    3, Jestli na cykloserver.cz je něco špatně, tak je tam tlačítko „Chyba v mapě“ a je možné tuto mapu opravit či dopnit, ale to už jsem Ti psal (možná už víckrát). Poslední zpráva z Shocartu je ta, že opravy provádí do měsíce od nahlášení.

    0 0
    • Jezevec70  

      Nevím, ale mám dojem že mapy.cz a turistické mapy KČT nemají moc společného.

      Pokud se pletu, tak mě opravte. :-)

      0 0
      • tpm_slee  

        jak se to má s mapami:

        Cykloserver – mapy od firmy Shocart, vycházejí ze základu 1:75 000, pak byly zpodrobněné na 1:50 000 a nakonec zvětšené na 1:25 000. Velké symboly, tedy málo místa na kresbu a tudíž hodně generalizované ,spousta toho chybí, místně i zastaralé několik let bez aktualizace, subjektivní barevná klasifikace cest – zajímavost

        KČT – organizace vydávající papírové mapy, bohužel nedodává/neprodává data o značení turistických tras a tudíž ostatní výrobci map loví v terénu změny jak se dá..s uvedenými firmami nemá nic společného

        Mapy.cz – mapy od Seznamu, vychází z mapy 1:10 000 takže výrazně podrobnější než cykloserver, bez barevné klasifikace cest, nevychází ze starých podkladů, takže výrazně nová síť cest, pěšin a lokálních zajímavostí, největší uživatelská základna, tedy povětšinou i nejaktuálnější vedení tras a cyklotras, s tím že když je mapa podrobnější (na uliční síť), tak je i případná chyba více vidět, než u Shocart

        SmartMaps – mapy koupené Seznamem, vychází ze stejných dat jako mapy.cz, některé mapy ale jsou i od jiných dodavatelů, celkem atkuální, především na mobily, lepší appka s více funkcemi než mapy.cz

        0 0
        • gumid  

          Ještě nejsou špatné papírové mapy 1:25000 z Geodezie-např „Tišnovsko“,„Mo­ravský kras“…poslední aktualizace 2014.

          0 0
        •  jarek1  

          Neporadí tady někdo, jak mapy se Seznamu.cz dostat MOBACem nebo něčím podobným do nějaké rozumné aplikace, třeba Trekbuddyho?

          0 0
    • pepek  

      1. Jaký povrch? S MTB tě zajímají jen vrstevnice.

      Jen v tomto výřezu na cykloserveru chybí 2/3 cest a ta 1/3 je ještě špatně zakreslena. Tak nevím, kdo to tam tak dobře prozkoumal. Pěšiny tam většinou nejsou vůbec nikde.

      2. Ano, na papírové mapě KČT toho tolik není, ale to je v dnešní době (GPS) nepodstatné, (zvlášť, když na mapu už nevidím a ani ji nehodlám 3× na kilometru vytahovat)

      3.Proč? Když existuje jiná, lepší mapa?

      0 0
      • danis7  

        zas, když plánuju trasu někde, kde to vůbec neznám, tak cykloserver je na to dobrý, poznám průjezdnost cestiček a ± vím jaká trasa mě tam čeká.

        0 0
    • Polka  
      • Souhlas s Pepkem, ze cykloserver je z pohledu mtb naprosto nicemu
      • Kdybys mel hlasit opravy co tam maji spatne, tak nedelas cely dnynic jinyho
      • Z pohledu presnosti klasifikace a hustoty cest je nejlepsi orientacka mapa a kdyz s ni porovnammapy.cz v oblasti Vranova, tak to neni zas az tak zly, vetsina cest tam je aklasifikace (tloustka / prerusovanost) taky celkem odpovida. Kdezto nacykloserveru je to takovy skoro vsechno stejne tlusty, tudiz pouzitelnostda­leko horsi.
      0 0
      • pepek  

        to vypadá, že tam máte přesněji zakreslené vrstevnice, ale ty pěšiny, ty pěšiny tam furt nejsou

        0 0
        • Polka  

          Zalezi kdy je to mapovany a zda i pro mtbo. Okem nezretelne veverci stezicky tam samozrejme nejsou, ale kdyz si das konkretni mapu dane oblasti (pokud je zmapovana), tak pak mas presnejsi nahled a v podstate se tam snazej dostat jakoukoli viditelnou pesinku, zalezi vzdy jak moc detailne je to namapovany. Si muzes udelat porovnani treba s tim tvym vychodem Blanska.

          0 0
          • pepek  

            Tak v tom se ani prase nevyzná :-)

            0 0
            • Polka  

              Staci nastudovat OB nebo MTBO specifikaci map a neni nic lepsiho.

              0 0
              • McBlacky  

                ale když jedeš někam dál tak se ti trochu pronese batoh, pokud používáš 5000ky tak i trochu víc :)

                0 0
          • Vilém  

            Tato MTBO mapa sedi vcelku do detailu, nekolikrat tydne se tam pohybuju se psem, akorat tam neni moc videt.

            Libi se mi, jak zmapovali prehradu na ceskovicich, zrovna byla asi vypustena voda, tak to maji jen jako nejakou mokrou louzi:)

            0 0
        • oddie  

          Správný orienťák pěšiny nepotřebuje, neb běhá na azimut :P Jsou i závody, kde v mapě vůbec cesty zakreslené nejsou (úmyslně).

          0 0
          • Polka  

            Tak bavime se o MTB, tudiz i MTBO. U OB je to jasny.

            0 0
    • Ossis  

      „Nikdy bych si neplánoval dovolenou po cestách, o kterých nevím, zda existují.“

      Někdy stačí přepnout na letecké snímky a člověk si udělá představu, jak tam ty cesty přibližně vypadají.

      0 0
      • danis7  

        pokud to je v lese, tak ti to nepomůže

        0 0
        • Ossis  

          Jj, proto jsem psal, že někdy. Ale i tak to dá ve většině nějakou bližší představu o tom, co lze očekávat – povídat se na výjezdy z lesa, větší křižovatky apod…

          0 0
    • MirosPikos  

      Jak jsou na tom v tomto ohledu mapy od SmartMaps? Přijde mi, že nejsou tak podrobné ale více odpovídají současnosti. Není tam tolik historicky zaniklých cest/cestiček/pě­šin.

      0 0
    • Vilém  

      Cykloserver nemam moc rad, prijde mi, ze tam nic neni. Ale to je zrejme zamer, maji zmapovany hlavni cesty a to vetsina lidi chce.

      V soucasnosti mam nejradsi Geoportal, moc se mi libi moznosti ruzne si prepinat a prolinat vrstvy a podklady ma, spojeni s fotomapama, katastrem atd.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.