Riditka pro MTB- alu,karbon nebo scandium

32 nepřečtených
  • Paul5515

    Zdravim,

    Rozhoduji se pro riditka na Bika ,mam hartail,jezdim pouze rekreacne-turisticky z kola nepadam- tak mozna jednou za rok pri rychlosti 5 km/h :0) Rozhoduji se mezi hlinikem ,karbonem nebo scandium, chtel bych mit na riditkach rohy. Tady jsem se docetl ze snad karbonove tlumi vibrace ale nekteri to zase popiraly ,tak nevim, chtel bych neco pohodlneho.

    Jaky prinos maji riditka z materialu scandium? -mimo vahy .

    Co by bylo pohodlne -ma cenu jit do karbonu opravdu to tlumi vibrace ? nebo jsou lepsi hlinikova?

    diky za odpovedi.

    Anketa: Jaky material na mtb riditka

    7x
    33%
    12x
    57%
    2x
    10%
    0 0
    • Vilém  

      Bambus. Akorat ti nesmi kolo moc zmoknout.

      0 0
    • Nimrod  

      nejlepší bude titan od morati, ty prej tlumily hodně dobře vibrace ;-)

      0 0
    • MlokCZ  

      Pokud vezmeš karbonové, tak si vždy předem u konkrétního modelu ověř, zda se smí použít s rohy, ideálně aby měly hliníkové koncovky. Pokud nemají hliníkové koncovky, tak některé se s rohy stejně použít smí (když mají zesílené konce a výrobce to povoluje), ale musíš mít rohy s vhodnými objímkami (třeba Easton to má pěkně v návodu k řídítkám i s obrázky, co ty rohy musí splňovat) a ještě je třeba přesně dodržovat moment utažení.

      Osobně bych se při použití rohů na carbonový řídítka vyprdnul, pokud nebudou mít hliníkové koncovky (a to mají málokteré).

      0 0
      • kubad  

        někteří výrobci třeba Syntace a Race Face dodávají Al vložky které vsuneš do konců řídítek při použití rohů.

         
        0 0
        • MlokCZ  

          To sice dodávají (mám dokonce i nějaké doma), jenže to řeší jen problém zborcení celé stěny a ne problém špatného typu rohů.

          A do některých ani vložky nejdou (samozřejmě se to netýká těch, které jsou na to výrobcem určené), protože nemají uvnitř kruhový průřez.

          Jsem to teď nedávno studoval hodně podrobně, protože jsem právě tu kombinaci chtěl použít (dát tam hliníkové vložky).

          A narazil jsem třeba na vyjádření konstruktéra Salsy, který v nějaké zahraniční diskuzi přímo odpovídal na dotaz použití rohů (a to včetně hliníkových vložek) k některému konkrétnímu modelu řídítek, kde to nebylo výslovně povoleno. A vysvětloval tam, že nejsou kvůli tomu na koncích zesílené a použít rohy se vyloženě nesmí. A důvodem nebylo zborcení stěny řídítek. To by při použití vhodných rohů a správného momentu utažení prý nevadilo (a ani by nebyly třeba ty hliníkové vložky), ale problém je, že konstrukce těch řídítek není dimenzována na velké síly v krutu, které se vyvinou rohem díky tomu, že to je velká páka (a bez rohů takové síly nemohou vznikat). Tedy lock on objímky u gripů (pokud to není nějaký debilní typ, kde se šroubuje šroubek přímo do řídítek) nejsou problém, rohy přísný zákaz.

          Samozřejmě pokud s tím výrobce počítá a jsou na to dimenzované, tak by tohle neměl být problém.

          Když jsem ale viděl při pročítání mnoha zahraničních diskuzí to ohromné množství fotek poničených carbonových řídítek (samozřejmě v některých případech to bylo použití právě nevhodného typu rohů se špatným typem objímky nebo přetažení) a to v některých případech i u řídítek, kde jsou rohy povolené, tak mi na tu kombinaci opravdu přešla chuť.

          0 0
          • kubad  

            jo to máš pravdu řídítka musí být určené pro rohy konce se dají pořešit vložkou, ale to namáhání v krutu je hodně veké

             
            0 0
            • Grinch  

              Pokud budes chtit..mozna tady budou navic moje:D rohy se daji vyuzit aj s malym figlem..staci pouzit maly pasek kobercovky, lehce pres okraj riditek potom narazit rohy a jemne dotahnout…jak se stalci kobercovka lepidlo z nise prosakne na rohy a pekne je pripevni k rodlum..mam to u svych a ani se to nehne a dotazene je to jen nalehko a  ani se nehnou…

              0 0
          • Hornet  

            Tusim si o tom prestudoval dost;-) a co Ritchey WCS carbon, maju vo vnutri na koncoch zosilenie, dal by si na ne rohy? napr. Token TK980 Anatomic.

            0 0
            • MlokCZ  

              Z hlavy to u moc typů nevim, jen u těch, kde jsem to zjišťoval, když jsem je chtěl koupit, což všechno byly vlajdy 62–64cm s menšími úhly zahnutí.

              Obecně u vlaštovek je to mnohem problematičtější než u rovných. U rovných je jich poměrně dost na rohy připravených, vlajdy téměř žádné.

              Ty rohy dle obrázku vypadají ok, ale nedá se to říct s jistotou, je třeba v reálu přesněji proměřit to stahování objímky. Tady je ten obrázek s instrukcí pro Easton řídítka (platí to ale pro všechny carbonová řídítka a je to lepší i pro hliníková, tak by prostě měly vypadat každé rohy ať už přijdou kamkoliv). Obrázek 6 na konci.

              0 0
              • Hornet  

                Je to tak ako na tom instruktaznom obrazku, uz som tu na ten obrazok kedysi narazil a asi aj preto som vybral tieto rohy. Mam totiz tuto kombinaciu a zatial to drzi;-) Tie WCS-ka su hodne pevne a pri mojej musej vahe to snad bude ok:-D Tie rohy maju vyborny uchop, mozem ich odporucit.

                0 0
          • tibro  

            Truvativ Team, ci vlastovky alebo rovne, obe maju hlinikove stuple, zapustene, na rohy v pohode. Cena tiez prijatelna

            0 0
            • MlokCZ  

              Truvativ Team vlajdy to mají vyřešené pěkně, jedny se mi doma válí (pro mě nakonec nevhodný úhel a potřebuju trošku užší a samozřejmě ty Teamy je nesmysl řezat).

              0 0
        • l-e-t-o  

          chci se zeptat jestli nevíš o obchodě, kde by se takové hliníkové vložky v černé barvě daly koupit. dík

          0 0
          • kubad  

            nikde každý výrobce ma jinou tloušku karbonu takze by to těžko pasovalo, jedině si je nechat udělat a pak elox

            0 0
    • Frost  

      Já za sebe můžu karbonová řidítka doporučit. Jezdím RaceFace NEXT s rohy KCNC (před tím Ritchey COMP) a zatím bez problému. Mám na tom najeto asi 1000km. Tlumení vybrací nemůžu 100% potvrdit, ale zezačátku se mi zdálo že jízda je trochu komfortnější (možná to byla jen radost z nových řidítek). Na krajích žádné vypodložení nemají, ale přemýšlím že tam vložím nějaký kroužek. Kamarád má Ritchey WCS Carbon. Ty na krajích vypodložení mají, rohy také KCNC a také v pohodě. Jediné co se mi, ale zdá je že není vhodné použití karbonového představce. Kámoš má Ritchey WCS MATRIX a když se ze strany pověsím na řidítka tak se celé řízení jakoby vykrucuje..né moc, ale je to znát. Nevím zda je to řidítkama nebo tím představecem, ale mě to s FSA 115 představcem nedělá.

      Scandium bych si řidítka asi nepořídil, scandium je křehčí materiál a  má tendenci praskat víc než hliník či karbon.  Zvlášť ve zpracování KCNC (nemám proti téhle značce žádnou zášť).

      0 0
    • teepeex  

      ta PZka na tvym Cube se ti nezdaj?

      0 0
      • Vilém  

        No nevim, ale kdyz se podivam na datum kdy tento thread vznikl, tak bych rekl, ze ty PZka koupil na zaklade zdejsi debaty:)

        0 0
        • teepeex  

          aha :))

          nojono

          0 0
          • teepeex  

            za to muze l-e-t-o,

            a to zrovna zacalo snezit;)

            0 0
            • l-e-t-o  

              no jo no :) můžu za to :) ale zrovna takový problém řeším. nikde jsem je tady v našem okolí nenašel (myslím ty hliníkové vložky) a gůgl mi vyplivl tohle téma tady na B-F, tak se ptám. Neví někdo ze zdejších chytrých a vševědoucích hlav kde by se daly koupit tyhle zátky v černé barvě? :)

               

              PS: nejsem l-e-t-o jako roční období, ale podle postavy Leta Atreida II. ze sci-fi Duna :-P

              0 0
              • teepeex  

                co tyhle? jsou teda hnusny:)) ale asi zafungujou

                  
                0 0
                • l-e-t-o  

                  no ty teda nevypadají nejlíp :) dneska večer jedu do prahy, tak se asi příští týden podívám po cykloobchodech ve velkém městě

                  0 0
    • jIrI___  

      Kdyby se někomu doma válely nějaké rovné carbonové řidítka 25,4 navíc a byl by je ochotný za rozumnou cenu prodat, dejte vědět :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.