• SnyX

    Ahoj.

    Docela dost mě při jízdě bolí sedací partie, zkoušel jsem už výměnu 2 sedel, a třetí skrze ID-match system na sedla setteitalia, aktuálně mám SI L3 GelFlow max bolest začíná třeba už po 10ti kilometrech.

    Může mít zásadní vliv sklon posedu? Tedy pokud dám řídítka níž, nebo naopak koupím vyšší představec, může to tenhle sklon ovlivnit? Vím že někteří jezdí tak, že sedí jak u stolu, a o řídítka se vlastně ani neopírají, nemají tedy na rukách žádnou váhu, to musí být ještě horší, nebo naopak ne? :-)

    Zkoušel jsem i míry přes competitivecyclist a sedí mi stejně jak je mám teď.

    A abych nezakládal 2 vlákna, je opravdu nemožné sehnat rovná řídítka se sklonem více jak 10 stupňů? Nerad bych šel do vlaštovek a moje aktuální 740mm se zahnutím 10 st. je nevím proč pro mě prostě málo.

    Kolo vozím většinou po cyklostezkách, polňačkách.

    0 0
    •  

      Ahoj, u mě má sklon posedu na tohle celkem velký vliv. Taky hraje velkou roli jak na tom sedle sedíš, jakože jestli moc vepředu či vzadu. Problém je, že každý tohle vnímá jinak a každému sedí něco jiného.

      Já si nejdříve zkoušel posouvat sedlo a tím najít cca ideální vzdálenost. Taky u mě měl velký vliv sklon sedla.

      Jinak ten sklon posedu je u mně dost zásadní a to nejen pro sedací partie, ale i záda a ruce.

      Velká váha na rukou mi způsobuje bolest zápěstí po cca 20km a posed jako u stolu mi přijde strašně divný.

      Co se týče těch řídítek, tak konkrétně nemůžu poradit, ale vlaštovky mi vyhovují víc. Rozhodně je to pro mě lepší než rovné.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      To máte těžký, pane Karfík.

      Kolik máš najeto km? Jaké jsi konstituce? Šlapeš těžké převody nebo lehké? Odsedáš i drobné nerovnosti nebo jsi na kole vykydlý? Jak šlapeš? Jaké máš kraťasy? Máš tento problém na rovině, do kopce, jen v terénu nebo i na silnici? Kolik foukáš tlaku do plášťů? Neopíráš se o propnuté paže?

      Jde o to, že každý je jinak ohebný a má jiné tělesné proporce, navíc má každý jinak silné „core“, takže se i při stejném ‚sklonu posedu‘ o ruce opírá jinak. K něčemu se dá projezdit, něco zkrátka nedáš. Projezdit myslím cca 200 km v souvislé řadě dnů pro osedění zadku a cca 2000 pro získání nějaké jistoty v ovládání kola.

      Míry cc nic o dropu řídítek neříkají, obecně řídítka pod úrovní sedla asi spíše snesou lidé s delšíma rukama a ohebnější. Máš řídítka 740 mm, nepřemýšlel jsi, že to na Tebe může být příliš? Nepropadáš se mezi ruce?

      A dalších 101 důvodů a příčin …

      0 0
    • Delkim  

      to sedlo mám taky plus ještě jedno s podobnou dírou

      ale pomáhá to hlavně prostatě, jiná místa bolí stejně jako u předchozího sedla :)

      všechno se musí vyzkoušet a VŠECHNO má nějaký vliv

      já měl kvůli zadnici ze začátku velký sklon a tím pádem větši tlak na ruce, ve finále jsem si dojebal zápěstí (guyonův kanál) a musel na operaci…

      takže ideální je vše skloubit tak, aby to nikde netlačilo víc než jinde a bylo v pomyslné rovnováze!

      a to není prča, zejména tedy pokud budeš jezdit často… to je samozřejmě taky zásádní otázka!

      něco jiného je občas o víkendu a něco jiného 20–30 hodin týdně…

      0 0
    • SnyX  

      20–30 hodin týdně asi ne, jezdím ale téměř denně. Do práce jezdím 25km, zpátky stejně, na vyjížďky jezdívám kolem těch 50–80km. Na široké řídítka jsem si celkem zvykl, výškově je mám kousek pod úrovní sedla. Vím že to může mít tunu příčin, jen mě zajímalo jestli miúhel posedu nějak pomůže, skusím dát řídítka výše, alespoň na úroveň sedla.

      Jo a nerovnosti neodsedám prakticky vůbec, prostě se na to snažím nemyslet, zatnu zuby a dá se to :-)

      0 0
    • Myrra  

      Přidám svou čerstvou zkušenost: stále ještě ladím na silničce posed a měl jsem posledně pocit, že mám sedlo vysoko (kapku to komplikuje, že mám jednu nohu o něco kratší), tak jsem je stáhnul asi o 0.5cm.Po 10km mě začalo pekelně bolet v bedrech, okamžitě jsem zastavil a zase je vysunul nahoru (předtím udělal pár prostocviků, abych si tipnul o kolik). Bolest časem odezněla a žádné následky to nemělo, nicméně jako připomenutí, že pozice je FAKT citlivá, to bylo hodně účinné.

      Jak se zmínila žena, dále to komplikuje kulaté šlapání, ale do této debaty už bych se opravdu nerad pouštěl ;-)

      0 0
      • micinka  

        Zkus to ještě jednou a stejný rozsah uber na představci, 0,5.cm.

        Když řekneš A, je třeba říci i B. Už se ti páteř „nevešla“ mezi sedlo a řidítka a došlo k nepřirozenéné pozici páteře a tlaku, který se ti projevil v bedrech.

        0 0
        • Myrra  

          Aha, to je zajímavý nápad. A nemá to být spíše „delší představec“? Je pravda, že jej mám už tak dost dlouhý, +/- 130mm, a podle bikefit to tak má i být (navíc jsem bral kvůli tělu XL rám).

          Jinak se zkusím zeptat fyzioterapeuta, až tam dneska půjdu s malým. Na kole jezdí taky a na dotazy kolem bolestí má často překvapivé (ale správné) odpovědi. Jednu sem můžu rovnou přihodit: „hodinky zásadně titanovky (jestli jsou vůbec nutné)“ a doprovázel to pohledem „proč si lidi dobrovolně huntují zdraví kusy kovu kolem ruky nebo krku“.

          0 0
          • micinka  

            Vzhledem k tomu, že jsi měnil výšku a ne předozadní pozici sedla, tak ubrat na výšce představce. 0,5cm je na předozadní pozici cca 1–2mm, tak případně ještě posunout sedlo o tuto vzdálenost zpět. Ono se to nezdá, ale 0,5cm je hodně, zvláště pokud jsi na toto vnímavý. .

            0 0
    • motacek  

      Sklon dělá hodně. Pokud máš zadní část sedla dolů a přední část sedla nahoru, tak tě budou pekelně bolet bedra a kříže. Pokud to zase dáš naopak, tak tě budou bolet ruce.

      Já mám poslední dobou problém právě s rukama. Zápěstí mě bolí jak čert a už se na kole dost těžko držím .. už nevím jak to vyřešit, nikdy jsem na kole problém s tímto neměl :/

      0 0
      • Breakpain  

        Vezmi vodováhu a upravuj sklon po mm … Pro mě je ideální lehce špička dolů. Kamarád má špičku lehce nahoru …

        Taky pomáhá fitko, chce to mít trošku zbytečných svalů i na rukou ;) … Kdybych vynechal rehabilitační cvičení, tak budu jedno velké bebíčko.

        Osvědčilo se mi 1–2× týdně 60min na TRX – jako nezbytné minimum které mě udrží v kondici. Cca na 10h na kole přikládám 1h TRX …

        0 0
      • Bubaaak  

        zkoušel si řídítka s větším uhlem, ať nejsou rovně ale lehce k tělu?

        Ještě mě napadá špatná délka představce

        0 0
        • motacek  

          Řídítka mám rovné WCSka. Přemýšlím, že koupím nějaké vlaštovky z frcu, abych zjistil, jestli to má význam nebo ne.

          Představec jsem měl původně 100mm, koupil jsem 70mm a rozdíl v bolesti jsem nezaznamenal, možná to bolí ještě víc, ale to je tím, že víc jezdím.

          Také jsem pomocí přípravku, který jsem si vyrobil z duralu prodloužil krk vidle o 1cm a tím zvýšil představec .. také beze změny.

          Překvapivě na kole mě ty zápěstí až tak extrémně nebolí, nejhorší je to u počítače a jelikož se tím živým, tak je to celkem prekérka.

          Napadli mě ještě gripy. Měl jsem Ritchey WCS, ruce boleli, koupil jsem Ergony GA1 Evo .. bohužel změna k lepšímu nenastala :((

          Jinak to Breakpain

          Do posilky jsem chodil dokud mě ty zápěstí nezačali bolet právě. Teď už měsíc a půl necvičím …

          0 0
          • Delkim  

            a procvičuješ resp. uvolňuješ ta zápěstí?

            co PowerBall?

            http://posilovaci-powerball.heureka.cz/

            a co speciální cviky na karpální tunel?

            http://mareklutonsky.blog.zive.cz/…-se-vyhnuli/

            a speciální myš, ergonomická klávesnice či podložka pod myš? řešíš to?

            http://www.kancelarske-sluzby.cz/…ely-na-rukou

            0 0
            • motacek  

              Neprocvičuju, Powerball jsem měl, ale někomu jsem ho půjčil a už jsem jej neviděl :)

              Díky za tipy, až přijdu z práce tak si to počtu a pověnuji se tomu. Zatím jsem byl jen u doktora a ten mi řekl, že mám žrát tabletky a to přejde, jediná změna je zatím taková, že z tabletek mi není zrovna nejlíp.

              Ergonomické udělátka do kanclu asi budu muset pořešit, protože myš i klávesnici mám za pár kaček a jsou to takové základy.

              0 0
              • Delkim  

                jaký tabletky? na tohle léky nepomůžou, možná tak lokální obstřik kortikoidy a to pomůže i tak jen dočasně

                btw u mne se z řídítek rozvinul Syndrom Guyonova kanálu

                …Zhoršení stavu často pozorujeme u cyklistů, nerv je drážděn útlakem z řidítek.

                0 0
                • motacek  

                  Nějaký flamexin. Ten bych ale správně brát neměl, protože mám ještě nějaký jiný problém a tento typ léku se s ním neslučuje, což už tak nějak pomalu zjištuji.

                  Ten syndrom Gyuonova kanálu mám občas taky, když se v tom místě dotknu a trochu zatlačím tak to celkem bolí.

                  Nejvíc mě to ale bolí tam, kde je to zaznačeno na obrázku. Začalo to tím místem, kde je žlutý ovál a teď už to bolí jen tam, kde je černý ovál. Na pravé ruce teda o dost víc, než na levé. Vždy z horní strany ruky, nikdy ze spodu, takže karpál to asi nebude, co jsem si tak dočetl.

                  0 0
                  • Delkim  

                    aha, tak to nebude Guyon ani karpál

                    rozhodně bych se objednal na vyšetření na neurologii a skoč si někam k šikovnému fyzioterapeutovi, ti kolikrát dokážou pomoci více než stovka doktorů…

                    0 0
                    • motacek  

                      Díky za rady. Ta neurologie mě nenapadla. Akorát to musím vyřešit až do července, teď mám tolik akci (změna bydliště, zaměstnání, závody na kole) v červnu, že to musím vydržet prostě.

                      K doktorům nerad chodím totiž, pořád nějaké čekání na něco a nakonec ti řeknou, že to máš mít v klidu .. což se přes léto zrovna nehodí :)

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Zrovna jsem chtěl napsat, abys to zkusil nechat uklidnit. :-)

                        0 0
                        • motacek  

                          :D

                          Jenže jak, když sedím 9 hodin denně u počítače a rýsuji a doma na vyčištění hlavy jezdím na kole. A když nejezdím na kole, tak piju. Takže asi tak

                          0 0
          • mr.antik  

            ty gripy si myslim udělaj víc než zahnutí řidítek, co se týká zápěstí, to samé i šířka. Nebo jen pootočit. Těžko radit, ale asi jen zkoušet a zkoušet

            0 0
            • Breakpain  

              Jak u koho … :-) backsweep je u mne sprosté slovo :)

              0 0
              • mr.antik  

                no jasně, myslele jsem při obráceném probému :-) a řešeení jestli 10 nebo 12st

                0 0
                • Breakpain  

                  Já rád 0° :-) … ale nemůžu to moc najít :-/

                  0 0
                  • mr.antik  

                    rovnou trubku koupiš všude :-)

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Hmm a našel bys:

                      cca 730mm

                      rise 19mm

                      upward sweep 5°

                      back sweep < 9°

                      Jde mi primárně o to, aby ten debilní back sweep byl 0–5° ideálně, ale nějak se mi nedaří takové vlaštovky najít :-/

                      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jestli ono to není tak, že špičku sedla nahoru si většina lidí dá proto, aby se při velkém dropu řídítek neposunovali nekontrolovaně dopředu. Takže příčinou bolesti beder není samotné sedlo, ale pozice trupu, konkrétně jeho přílišný předklon.

        0 0
    • micinka  

      Nepišeš co tě vlastně bolí, pokud to jde specifikovat, jestli sedací kosti nebo třeba perinerální oblast.

      ID Match nemusí být vůbec zárukou, srovna tvé Selle je sice fajn práve na odlehčení oblasti, ale styčná plocha je velmi malá a tlak se tak může koncentrovat pouze do maláho prostoru.

      Sklon sedla jako takový primárně na bolest zadku vliv nemá, za předpokladu standardního nastavení.

      1. Buď máš tvar zadku, který neodpovídá tvaru tvému sedlu – šířka, ale hlavně tvar (rovné-zvlněné) a zkosení sedla (rovnější, kulaté)
      2. Sedíš na kole příliš vzadu, tvoje balance na kole je přiliš na sedavá.
      3. Nepoužíváš vhodné kraťasy, máš nadváhu s množsvím tukového obalu, který se prosedí.

      Pro 1: Vyzkoušej další sedla

      Pro 2. Pokud máš teď relativně vhodný posed, tak nelze jen tak dát řídítka níže, bez ostatních souvislostí. Zkus si koupit/půjčit představec o 1cm delší a posuň si sedlo o jeden cm dopředu. Tím se posuneš lehce dopředu a odlehčíš zadnici, aniž by vyrázně zatížil ruce.

      Jsou to vše rady obecné, protože o tobě nic nevíme, ale hlavně nevíme jak sediš teď. Navštiv nějakého bike fittera, poradí ti.

      0 0
    • o.1  

      Vascinou chce kazdy menit vsetko okolo ale tam problem nebyva.

      Ako si na tom so stredom tela?

      Treba aj cvicit, nie sa iba vozit, sice clovek slape ale v konecnom dosledku je to tiez iba „sedave zamestnanie“ :-)

      Ochabnute brusne svalstvo, predsadena panva, vzpriamovace trupu…na to by som sa zameral, posed mas viacmenej dobre, na sedlo si zvyknes. A este dalsia vec je psychika, ked sa na to clovek nadmieru zameriava, tak problemy sa zvecsuju.

      0 0
    • jirpl  

      Zdar borci,

      obnovím toto vlákno s dotazem, asi měsíc mám nové kolo (horské), dřív velikost kol 26, úzká řídítka, rohy, teď 29, široká bez rohů… Problém je, že poměrně brzy, cca po 5km mě začne u obou rukou bolet kloub od palce (co je v dlani). Přičítám to širokému držení a musím to řešit tím, že palec hážu seshora řídítek k ostatním prstům. Dřív jsem něco takového nezažil, při užším držení není tolik vyvrácené zápěstí, navíc jsem hojně používal odpočinkovou polohu „na rohy“. Nemáte s tím někdo zkušenost? Díky

      0 0
      • mr.antik  

        s širšíma řídtkama je lepší posed i trošku zkrátit (mít víc pokrčené ruce)

        0 0
        • bradek  

          Plus laborovat s backsweepem řídítek, aby zápěstí byla v přirozené poloze

          0 0
      • novas752  

        Jestli máš průchozí gripy na objímku, tak si je můžeš cvičně šoupnout třeba o cenťák do středu.

        U širších řídítek se počítá se správnym drženim rukou = pokrčené směrem do stran.

        A jestli jsou zahnutý, tak zkoušet otáčet, jak se píše nademnou.

        0 0
        • jirpl  

          Průchozí gripy nemám, jsou ukončené, ale řídítka držím co nejvíc do středu kam mě pustí páčky řazení atd. Můžu vyzkoušet o kousek posunout sedlo dopředu, vlastně je to logické. Drž sevřené ruce rovně , dej je od sebe a měj natažené lokty, prostě to nejde, a na klub u palce (ke středu) jde tlak. Možná by to řešili i nějaké malé rohy, na delší rovinky, asfaltky atd. si ruce odpočinou na nich, zápěstí se o 90 st. otočí a máš jiný úchop. Právě kvůli fyziologickému postavení rukou mě překvapuje, že bych v tom byl sám, musí to řešit spousty lidí. Možná časem si tělo zvykne, někde něco posílí, nevím :-/

          0 0
          • novas752  

            Hele mě naopak širší řídítka pomohly.

            Měl jsem 600mm rovný a problém na druhé straně – šílenou bolest prsteníčku po nějakých 20km terénem.

            Vyměnil jsem je za 720 mírně zahnutý, o 2cm zkrátil představec (100>80) a najednou nic, vklidu přes 150km v jednom úchopu. :) Teď mám na novym kole 780 s 50mm představcem a taky supr. A to nejsem nijak extra vysoký, mám 178cm.


            Předstvec určitě zkrať, ono tě to donutí trošku více pokrčit ruce, čimž se víc zatíží vnější hrana dlaně a odlehčí ta vnitřní.

            0 0
            • jirpl  

              Koukám na data výrobce, představec KLS Advanced – diam 28.6mm / bar bore 31.8mm / 7° / 80mm (M). U „S“ kového rámu mají 70mm, jsem na rozmezí rámu S a M (mám Mko) tedy pokud bych dal 70mm, asi by to pomohlo??

              0 0
              • novas752  

                Si myslim že určitě. O kolik jsou ty řídítka širší?

                0 0
                • jirpl  

                  Netuším, přeměřím a dám vědět (ČT – to si jdu kolo vyzvednout z garančky), ale dost znatelný. Most, kterej jsem na starým přeletěl teď tlačím – bojím, je to o hubu a na těsno mezi zábradlím…

                  0 0
                  • novas752  

                    To musíš vyměřit. :) Já mám jedno místo mezi stromy široký 87cm a lítám skrz docela najisto i se 780.

                    0 0
                    • jirpl  

                      Vole, už vidím lidi, jak na mě koukají, jak měřím metrem šířku mezi zábradlím :-) Navíc na starém tenisky, teď SPD, to strach ještě umocňuje :-)))

                      0 0
            • Karlos14  

              těch 780cm si nedokážu představit :) Tenhle posez mi prostě nesedí ,rozpláclá žába :). Já mám radši krátký. Teď mám 610cm a ideálně bych potřeboval 630cm. Ale zase jezdím polňačky, lesní cesty. Žádné traily nebo tak…

              0 0
              • novas752  

                No já jsem z těch 720 byl i na lehčí terény úplně vodvařenej. Pitomej kus trubky a najednou ovládání úplně o něčem jinym (pravda, 12 čísel je fakt velkej skok :) ). Daleko lepší jistota v zatáčkách. Docela lituju, že jsem je nevyměnil dřív a roky jezdil na úzkejch.

                Před chvílí jsem na tom kole se 780 řídítkama něco dělal a řikám si, že to ani nevypadá tak široké. :)

                0 0
      • Karlos14  

        Měl jsem úplně stejný problém. Pomohl o 1cm kratší představec (v negativu) s menším úhlem a zkrácení řidítek + nové gripy esi chunky. Pořád to trochu cítím na pravé ruce. Zřejmě kvůli častému řazení palcem. Ale už je to výrazně lepší a navíc už mě tolik nebolí bedra.

        0 0
      • kofejn  

        Existují i vnitřní rohy (mám SQlab 411). Vozím je od začátku června a je to lepší. Já mám tedy problém s brněním v dlani k malíku a prsteníku.

        To ti třeba módní policie zkousne. Ale pohodlí je přednější ;-).

        0 0
        • jirpl  

          Vnitřní rohy? To jsou asi klasické rohy, jen jsou posunuté před gripy, nebo je na nich něco jiného? Ale jsem rád, že podobné problémy různými způsoby řeší víc lidí, alespoň mám možnosti k řešení :-)

          0 0
          • novas752  

            Tohle vypadá jako fajn věc. S rohama na konci širokejch řídítek to je proti větru jak s padákem. :)

            0 0
          • kofejn  

            Četl jsem na ně zde na fóru nekolik kladných referencí a jezdit z brnícíma rukama není ono. Na silnici v přehledných úsekách jsem ještě úchop změnit mohl (ruce na kraj gripů, jako by tam byly rohy), ale v polňačkách a lesních cestách jsem ztrácel jistotu. Takže jsem si je objednal, i když se mi zdály drahé ( https://www.cyklobazar.cz/…ab-411-cerne ). Každopádně pro mně je to změna k lepšímu a za ty prachy to stojí.

            Já jsem jen hobík, který najede kolem 2k km ročně, i když bych rád víc. Ale buď si zlomím ruku, když nevystoupím z nášlapů, nebo jsem pracovně mimo. Uvidím letos:-)

            0 0
        • danis7  

          Než tohle, tak to raději Ergon gripy a integrovanými rohy, je to více přirozené.

          https://gripy-a-omotavky.heureka.cz/ergon-gp2/?…

          0 0
          •  

            jezdil jsi někdy s vnitřníma rohama ty více přirození :-), zkus to, navíc s nima můžeš brzdit

            0 0
          • LM  

            A přirozeně se s nima zasekneš za stromek na kraji trailu :-). To se ti s těma vnitřníma SQlab 411 nestane…

            0 0
            • jirpl  

              Jen se přes ně blbě lítá, když jdeš přes řídítka :-)

              0 0
            • danis7  

              Takhle přečnívá roh ruku. A že je to více ergonomické, tak za tím si stojím, SQ lab rohy jsem zkoušel.

              0 0
              • jirpl  

                Pošli odkaz na ty své rohy. Koukám, že jsou zahrnuté…

                0 0
                • danis7  

                  Odkaz je výše, nebo hledej Ergon GP 2

                  0 0
                  • jirpl  

                    Koukal jsem na ne net, a jsou i Ergon GP 3, nevíš rozdíl? Obrázek mají naprosto totožný. Musím najít, kde jsou v nějaké prodejně v mém dosahu a jít si je osahat. Objednat je jen tak na netu se bojím, co ta „boule“ ? Moc si nedokážu představit, jak se to s tím drží. Chce to fakt vyzkoušet.

                    0 0
                    • danis7  

                      GP1 jsou jen gripy, GP2 mají i mini růžek, GP3 vetší a 4-ky největší roh

                      0 0
                      • jirpl  

                        Aha, myslel jsem, že to bude novější model, tak to mi stačí mini růžek :-) A co ten hrb, jak se to drží? Nedokážu si to dost dobře představit

                        0 0
                      • jirpl  

                        A ještě mi prosím prozraď, mají je ve velikosti S a L. U oblečení si to dokážu představit, ale tady mi to opravdu nic neříká.

                        0 0
                        • danis7  

                          Tady máš popis velikosti. Grip se drží výborně, zespodu má vybrání, v terénu úplně v pohodě. Jen pozor, nedá se to srovnat s těmi levnými gripy s křídlem … BBB, Force apod. drží se úplně jinak.

                          https://www.bike-forum.cz/…ergon-3.html

                          https://www.bike-forum.cz/…-ergon-gripy

                          https://www.bike-forum.cz/…-nebo-s.html

                          https://www.bike-forum.cz/…ergon-4.html

                          0 0
                          • jirpl  

                            Tak stránky jsem i za pomoci googlu prostudoval, jen jsem stále nezjistil (mimo hmotnosti) ten rozdíl ve velikosti S a L. Snad jedině toto

                            Glove Size: 6,5" – 8,5" (XS – L)

                            92 mm Hand Circumference

                            což bych chápal v obvodu, myšlenou tloušťce gripu, tedy dle velikosti dlaně, respektive délky prstů? Malá ruka (rukavice používám M), jdu do S?? :-)

                            0 0
                            • danis7  

                              jj, rozdíl je jen v tloušťce gripu, podle velikosti rukavic si vybereš grip.

                              0 0
                              • jirpl  

                                jj, už jsem se to dočetl i na starších diskuzích. Jen ještě osobní zkušenost, náhodou rozdíl mezi řadou GP a GS jsi osobně nezkoušel? Dočetl jsem se, že GS byla vyvinutá na maratony obecně dlouhé vyjížďky, měla by být měkčí, GP něco jako turistická řada. Najít je dohromady v jednom obchodě k osobnímu vyzkoušení je celkem problém…

                                0 0
                                • danis7  

                                  GS jsem nezkoušel, ale podle recenzí by měl být spíše tvrdší. GP je v kategorii turist a MTB.

                                  0 0
                                  • jirpl  

                                    GS MTB Marathon Series

                                    Zachytil tým Topeak-Ergon Racing, nejúspěšnější maratonový tým v posledních deseti letech. Řada GS kombinuje vysoké tlumící vlastnosti s přesností řízení. Komfort je zajištěn strategickým rozložením tlaku a stabilním flexi křídla.

                                    GP Touring Series

                                    Originální ergonomická rukojeť pro cyklisty pro turistiku a fitness! Světový vůdce ve funkci, materiálech a řemeslné výrobě řady GP se vyhýbá necitlivým prstům, bolest rukou a předloktí.

                                    Nemůžu to najít, ale někde jsem četl, že GS je víc měkčená. Nic, jedu do obchodu, mají u nás GS 2 i 3 dokonce v obou velikostech, vyzkouším do ruky a pak dám vědět. Škoda, že to nejde na místě porovnat s GP :-(

                                    0 0
                                    • danis7  

                                      Potom napiš jak jsi dopadl

                                      0 0
                                      • jirpl  

                                        Tak jsem na to mrkl, tedy pokud tak už ve velikosti 3, u dvojky mi ten růžek přijde malinký a nelze ho pořádně chytit, ale je to o zvyku úchopu, každý má rád něco jiného. Me osobne vic vyhovovala velikost 3, jen mi tedy verze GS přišla dost měkká. Ještě bych si chtěl někde osahat GP.

                                        0 0
                                      • jirpl  

                                        Zdar, tak jsem dnes vyzvedl GS3, namontoval na kolo, tak pak napíšu postřehy. Ale uz ted můžu říct, ze to bude asi ladění po milimetrech dle pocitu. Vyjížďka, pootočení, vyjížďka, pootočení… Při montáži jsem našel jeden nedostatek, a to že při nastavování „polohy“ rohu má na spodku bílou stupnici, ale na gripu tato není a tak to vlastně není jak nastavit (proti čemu). Druhá strana je tak spíš od oka proti první.

                                        0 0
                                        • danis7  

                                          To nastavení je bohužel na déle, je třeba si s tím vyhrát.

                                          0 0
              • novas752  

                No jo, ale rukou v nějaký zarostlý pasáži uhneš, rohem ne.

                0 0
                • danis7  

                  O strom, větev se nezahákneš, o nějaké ostružiní asi jo, ale to zase udržíš. Z druhé strany při nárazu do stromu ti grip ochrání ruku.

                  Tím, že je to celek (grip s mini rohem, každý zvlášť nastavitelný) máš velkou variabilitu úchopu.

                  0 0
                  • novas752  

                    To si myslíš že udržíš. Například , proti světlu tam nebyla suchá větev vůbec vidět, absolutně bez šance cokoliv udělat.

                    0 0
                    • LM  

                      Teď si vem kdybys tam měl ty rohy na kraji řidítek a o tu suchou větev napravo zůstal zaseknutej rohem. To by byla prudká zatáčka doprava kombinovaná s letem přes řidítka :-)

                      0 0
                    • danis7  

                      No tak psal jen ostružiní, větev je horší, ale sundala i tebe bez rohů, takže je to fuk. Navíc při pádu na řidítka je rozdíl jestli se ti si břicha zabodne jen malá ploška gripu nebo větší plocha rohu.

                      V určitých situacích budou rohy horší, o tom žádná, ale tady jde o to, že někdo z důvodu různých zranění potřebuje zápěstí ulevit a v tom jsou ty Ergon rohy super, uleví zápěstí, zádům a přitom až tak moc v terénu nevadí.

                      0 0
                      • novas752  

                        A ty růžky mezi gripama a pákama vadí jetě méně.

                        0 0
                        • danis7  

                          Hlavně jsou méně ergo

                          0 0
                          • Mildee  

                            jsi asi jediný kdo to tady kdy tvrdil, asi to nemusí sedět úplně každému, ale i tak tě nechápu

                            0 0
                  • Breakpain  

                    Mno, minuly leto me nejaky slahouny sundaly z kola a doted mam na ruce lehkej naznak skrtidla. Nebyl bych si tak jisty :D

                    0 0
                  • bodlak2  

                    Udržet ostružiní, no nevím. Ostružiní je lepší než ostnatý drát.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Tak. Do křížku s ostružiním se neradno pouštět. Když ano, tak doporučuji Garlon.

                      0 0
              • drood  

                Jenže ergonomie SQ lab rohů nespočívá ve změně úchopu, ale ve změně postavení paží a ramen…

                0 0
        •  

          +1, brnění prstů s dlaně je fuč, mám je na pseudo gravelu a půjdou i na mýho 29 lectora, akorát mám od SQlab i jejich gripy

          0 0
          • Mildee  

            já mám krom rohů a gripů i řidítka od SQ Lab, vyzkoušel jsem kde co, včetně Ergonu a nic lepšího neznám. Na trekovi mám řidítka 310, na plusku 3OX 16° 30mm rise

            0 0
        • drood  

          Podle Bikemaxe má být mezi rohy a objímkou řazení mezera pro kloub palce…

          0 0
    • Wojtkingson  

      Zdravím Vás, mám menší dotaz. Jaký by měl být cca správný posed na kole? Na tom obrázku bylo původně vysvětlováno dlouhé a krátké kolo, takže to nestudujte, jde mi spíš o tvar zakřivení zad. Přítelkyně jezdí hodně stylem B – má úplně rovná záda a mám podezření, tím si myslím, že se jí nakloní pánev hodně dopředu a tím ji můžou víc bolet některé partie. Dá se to takhle generalizovat nebo to je blbost, co jsem vymyslel?

      0 0
      • novas752  

        No záleží to na ohebnosti spodních zad, koukni se na sedla Fy'zi:k, tam to maj znázorněný, někdo má bedra ohebný a sedí se zádama v rovině, někdo ne a má záda víc prohnutý. Záda rovně mi přkjdou lepší a snažim se tak sedět pořád. Ramena dolu a od sebe, žádný přikrčování ke krku, lokty mírně pokrčený směrem do stran, ne dolu.

        Můžeš zkusit naklonit sedlo trochu dopředu, ale může se stát že začne sjíždět a zatíží to ruce.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Co bys poradil mně, sedím na kole správně?

          0 0
          • novas752  

            Neviem. Kristalova koule je zrovna v servisu.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ale úplně stejně je to s Tvou radou Wojtkingsonovi. Zadal naprosté minimum ůdajů, z nich žádné relevantní. A navíc se jedná o radu přítelkyni, tedy ženě, pro ně mužské poučky apriori neplatí.

              Tedy platit začínají až někde nad 5 tis./km nájezdu za rok, ale je otázka, jestli by to pak ještě byla přítelkyně. A to by se stejně neptal ani on, ani ona, protože by bylo všechno vyřešené a fungující.

              Takže jediná použitelná část je teoreticky ta o sedlech Fy'zi:k.

              0 0
    • ms82  

      Potreboval bych poradit, kterym smerem experimentovat, abych se zbavil pretizeni krcnich svalu a trapezu a kyfoticke hrudni patere na silnicnim kole.

      Zda se mi, ze castecne pomohly nova uzsi riditka (mam je jen na jednom ze dvou kol, az si budu jisty, poridim i na druhe). Ani tak jsem se ale bolesti uplne nezbavil. Asi by mel pomoct i delsi posed, mozna nizsi drop. Mam par predstavcu (12, 13, 14), ktere muzu prehazovat, podlozek pod predstavec taky dost (2 cm na obe strany).

      Na bikefitu jsem byl, ale az na zjevne blbe nastavene sedlo, ktere mi opravil hned, mi dalsi problemy nevyresil (uzke sedlo, jinak dlouhe nohy), takze se tam nezenu. Zacal jsem taky jezdit vic, takze to rovnez meni situaci. Nyni okolo 17 hodin/tyden. Na core bych to nesvadel, v posilce jsem v zime stravil dost casu, tam uz nyni problem nebude.

      Miry 189 vyska, 155 cm pod ohryzek (sternal height), 70 cm ruce, rozkrok 91 cm, 50 cm od hlavy lytkove kosti na zem, 43 rozkrok v klece. Vyska sedla 81 cm (to mi celkem vyhovuje, pri vyssi uz jsou lytkove svaly moc aktivni, ale budu vyhledove experimentovat). Drop 10 cm, bb setback okolo 8 cm, reach ramu 40 resp 39.5 cm, tip of the saddle to handlebar horizontal 59.5 cm (posledni mira je jen z jednoho kola, druhe je nastavene mirne jinak, ma jina riditka).

      Jak jsem psal, budu rad alespon za smer, kterym bych se mel ubirat (prodlouzit/zkra­tit, zvednout/snizit). Bedra a sedaci partie jsou zda se vyreseny, ale hrudni pater/krk me trapi.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.