říditká, gripy, rohy bolesť zápästia

25 nepřečtených
  • Tomaskoi

    Ahoj,

    kúpil som si nové kolo HT čo má 740mm široké riaditká. Po prvej jazde asi hodinu a pol som si úplne zničil pravú ruku v zápästí. Tak som skúsil vymeniť gripy za tie body geometry od Specialized a je to trochu lepšie, bolesť ustupuje. Ale rozmýšlam, či by nebolo dobré vymeniť riaditká za nejaké z väčším sklonom. Tie súčasné majú 9°. Pozeral som nejaké videá od SQlab rohy, gripy riaditká že tomu pomáhajú. Dá sa tomu veriť? Máte niekto skúsenosti? Moc ďakujem za rady.

    0 0
    • Johny_r  

      Tohle bude strašně individuální. Někomu to pomůže 100%, někomu jen trochu. Já mám zkušenost, že člověk tak nějak cítí, co by potřeboval. Jestli ho to moc natahuje, jestli mu to kroutí někam zápěstí atd. Ani všechny ergo gripy nejsou stejný. Měl jsem ergo Bontrager a pořád to nebylo ono. Tlačilo bříško palce. Vyměnil jsem za Ergon, kterej má tu ploutev o malinku užší a problém je vyřešenej. Je to v detailech. Asi nikdo Ti neřekne, co potřebuješ. Navíc bolest zápěstí nemusí nutně souviset s řídítky. Velkej rozdíl udělá třeba sklon sedla. Sklon dopředu dá víc váhy na ruce, z čehož může bolet zápěstí, pokud to neudržíš svaly trupu. Těch míst k laborování je spousta.

      0 0
    • capis  

      Je potřeba si uvědomit, že kolo z obchodu není nastavené, tedy je potřeba provést nastavení posedu, výšku a pozici sedla, sklon a výšku řídítek… Vše je individuální pro konkrétního člověka. Určitě výměna gripů nic nevyřeší. Je třeba vyhledat si k tomuto informace, co a jak se dělá, internet je toho plný. Toto je rada, ale ty jsi asi čekal, že to za tebe někdo pohledá a vyřeší. Tak to ale nefunguje.

      0 0
      • Tomaskoi  

        Ano, pravda moc o kolech neviem. Jazdil som dlho na starom nikdy som to neriešil. Nemal som ani potrebu niečo nastavovať okrem sedla. Na tom kole sa mi sedí dobre, prirodzene. Len som myslel či nemá niekto podobnú skúsenosť.

        0 0
      • Tomaskoi  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • Cabasekxxx  

      Jak píše Johny_r. Tohle prostě musíš otestovat. Prvně bych zkusil sklon sedla. Už cvak o jeden zoubek udělá dost rozdíl. I na spiningovém kole jsem to poznal když bylo sedlo skloněné dopředu, bolely ruce. A to nedrncá. Každému sedí něco jiného. A hodně záleží kolik času jedeš. Někdy si po dvou hodinách libuješ jak si to trefil, ale o další hodinu později proklínáš všechny kolem sebe protože nevíš jak se uvelebit.

      0 0
    • couffy  

      Jak široká řídítka jsi měl na starém kole? Taky jsem začal na HT na rodlech 780 a zkracoval až jsem skončil na 730 a pohoda.

      0 0
    • Tencovozikmin  

      No a jak jsi vysoky co pomer nohy trup a hlavne co mas za velikost kola a jake? Kazda znacka ma trochu jinou geometrii ale to se da tak nejak vychytat no ale jestli jsi koupil uplne blbou velikost tak jsi v riti.

      0 0
      • Breakpain  

        Tak pak je tu „Yurova“ klasika – slabé osvalení :-) špatné držení těla ;-), když občas vidím některé cyklisty, kteří jsou opření o ruce takovým stylem, že mají ramena „výš“ než uši ;-) … to pak taky nedělá dobrotu.

        0 0
    • Georrge  

      Pánové potřebuju poradit, protože se pořád nemůžu dobrat k ideálnímu úchopu. Trápí mě nevhodná pozice dlaní na gripech a z toho plynoucí bolesti zápěstí na vnější straně.

      Kolo – celopéro Salsa v profilu, jen má teď rovné 750mm řidítka (úhly 5 nahoru a 7 dozadu) a kratší 80mm představec. A sedlo je o něco níže, při focení bylo moc vysoko.

      Trochu popíšu situaci – letos jezdím více, hlavně do práce, tedy cyklostezky. To mě postupně nutí jít do trochu agresivnějšího posedu, teď jsem otáčel představec abych dostal řidítka níž. A byla to změna k lepšímu, už nemám takovou potřebu srážet lopatky k sobě, abych se dostal níž. Řidítka jsou teď cca. 4cm pod úrovní sedla. Vyhovuje mi to i v terénu, protože nijak extrémně předkloněný nejsem a vyhovuje mi, že jsem trochu víc nad řidítky (lepší ovládání).

      Už před tím se mi nezdála poloha dlaní a zápěstí ideální a teď je to ještě horší (více zátěže na rukou). Gripy mě tlačily do vnější části dlaní, nějak jsem usoudil že mám asi řidítka natočené moc nahoru. Natočil jsem je tedy k sobě, takže teď jsou řidítka z předního pohledu „rovnější“. To byla cesta k lepšímu, problém to ale asi úplně nevyřešilo, jen přesunulo jinam.

      Když jedu, mám raději když lokty vytočím lehce do boku, než vytočit je lehce dolů. Když lokty vytočím dolů, zdá se být pozice dlaní OK, ale takový posed mě v terénu nebaví. Když vytočím lokty do boků, mám v terénu lepší kontrolu, ale zároveň mám potřebu vytočit dlaň na gripech vnější stranou dlaně dopředu. No a taková poloha dlaně mi vůbec nesedí s řidítky a bolí mě pak vnější strana zápěstí. Je možné, že teď mám řidítka příliš natočené k sobě, tedy že i úhel zahnutí řidítek je teď moc ke mě? Že bych potřeboval méně prohnuté řidítka? Protože už fakt nevím čím to vyřešit. Prodloužit posed by asi pomohlo, ale to se mi nechce kvůli horšímu řízení v terénu. Navíc na rovinky mám vnitřní rohy, takže úchop za gripy chci nastavit spíše víc do terénu.

      0 0
      • Breakpain  

        Natočení řidítek si řešil?

        0 0
        • Georrge  

          Jj řešil. Když je mám natočené nahoru, tak směrem ke mě je to ohnutí asi dobré, ale zase jsou moc ohnuté nahoru a tlačí to do vnější strany dlaně. Když je otočím dolů, aby nebyly tolik ohnuté nahoru, tak je to lepší, ale zase jsou asi moc ohnuté ke mě a neumím se pořádně chytit.

          Ty řidítka co mám jsou rovné (resp. 5mm rise), úhly 5st nahoru a 7st ke mě, což dává kombinovaný úhel 8,6 stupňů. Potřeboval bych zkusit méně prohnuté rovné řidítka, ale drtivá většina řidítek má okolo 8–10 stupňů, to je moc :/ potřeboval bych zkusit tak 5 stupňů.

          0 0
          • Breakpain  

            No a točil jsi s tim treba po 1 mm? Ryska na predstavci, řídítkách a posouvat to po mm. Dost se to meni. Ja se musim taky vcelku trefit do nastaveni, kde mam asi 3–4mm pouzitelny a měním to dle toho, jestli chci víc sklonu nebo vysky a zbytek rozsahu, ktery je klidne 1–2 cm je pro me nepoužitelný. Ja jen jestli jsi neudelal test riditka nahoru, pak k sobe a to je cele ;).

            0 0
            • Georrge  

              Tocil jsem s tim dost a zkousel tech poloh hodne, i po malych krocich :)

              0 0
          • danis7  

            jak se počítá ten kombinovaný úhel řídítek?

            0 0
            • Georrge  

              Já jsem to dělal přes CAD, bo se mi to nechtělo počítat ručně, ale jestli to někdo využije, tak jsem sesmolil vzorec do excelu (ať to nemusíte počítat na kalkulačce). Do políček A1 a A2 napiš úhly upsweep a backsweep (jedno v jakém pořadí) a do políčka A3 zkopíruj tento vzorec:

              =DEGREES (ATAN (SQRT ((TAN(RADIANS (A1))*TAN (RADIANS (A1))+TAN (RADIANS (A2))*TAN (RADIANS (A2))))))

              Je to ale pro anglický excel, až budu u druhého PC tak to přepíšu pro český excel.

              EDIT: nevím proč, ale když jsem ten vzorec napsal pohromadě, tak to některé závorky smazalo… tak jsem před každou začínající závorku přidal mezeru, tak po zkopírování ty mezery musíš smazat.

              1 0
      • zdenek  

        Celkem dobře jsi vystihl i můj problém. Myslím, že ho způsobují právě ty lokty do stran v kombinaci s dozadu zahnutými řídítky. Ruka se pak láme v zápěstí. Používám ergonomické gripy, ale tohle neřeší. Možná by stála za vyzkoušení rovná řídítka…

        0 0
        • Georrge  

          Zkusil jsem najít nějaký alespoň trochu ilustrativní obrázek. Na obr. nemá dlaně rovnoběžně s gripy. Aby je měl rovnoběžně, potřeboval by méně prohnuté řidítka. S tím, že nemá prohnuté lokty (obě předloktí více rovnoběžně mezi sebou), takže mě to nutí ty dlaně vytočit ještě více a pak nemám grip hezky v dlani, ale jakoby se opírám o grip v modře označeném místě, což už je skoro zápěstí a není to příjemné.

          Do jisté míry je toto asi normální, ale přijde mi že u mě je to už moc. A nevím, jestli to nemůže být způsobené jinou chybou v nastavení posedu? Jak říkám, prodloužení posedu to trochu zlepší, protože se člověku propnou lokty, ale to není dobré pro ovládání kola.

          Ergonomické gripy jsem měl, situaci trochu zamaskují, ale neřeší a i s nimi jsem měl pocit, že něco není optimálně. Tak jsem teď dal klasické gripy, aby mi pomohly problém odhalit.

          Rovnější řidítka by to chtělo zkusit, ale rovné řidítka s menším prohnutím se špatně shání (chtělo by to tak 5 až 6 stupňů).

          0 0
      • Georrge  

        Tak jsem zkoušel googlit a našel jsem zajímavý návod jak změřit backsweep. Dvě tyčky na provázku nemám, ale vzal jsem dvě sedlovky (400mm + 350mm), chytil jsem je co nejpřirozeněji, lokty lehce pokrčené a položil jsem je opatrně na stůl. Na papír jsem pak překreslil jejich úhel vůči sobě a ten změřil. Měřil jsem vícekrát, vychází mi to na backsweep 5–6 stupňů. Pro zajímavost jsou přiloženy řidítka, které mám na kole (úhly 5 upsweep, 7 backsweep a 9 kombinovaný). Je vidět celkem velký rozdíl.

        Jelikož mi malý upsweep vyhovuje, tak asi fakt potřebuju řidítka s 5–6 st. prohnutím. Jen takové najít v šířce 740mm+…

        0 0
        • TK75  

          Měl jsem u Orange skoro rovný…noname bohužel, název tam fakt nebyl.. něco určitě jako Force nebo Max 1

          Možná bys mohl hledat i tím směrem, levný šunky

          0 0
          • Georrge  

            Jj na levné koukám, na vyzkoušení to stačí. Jen dost těch levných nemá backsweep uvedený, nebo se hodnota mezi obchody liší, takže se tomu nedá moc věřit :/ zatím jsem našel jen 720mm Giant a 710mm Ritchey . Jsou tedy o něco užší, ale s trochu přesahujícími lock-on gripy by se to jako 740mm dalo vozit.

            Kdyby měl někdo další tip, budu jen rád.

            0 0
      • Georrge  

        Update:

        Našel jsem v blízké prodejně skladem levné řidítka Pells 700mm s prohnutím 5 st. Přeměřil jsem je, prohnutí sedí. Použil jsem kulaté lock-on gripy, které jsem nechal 20mm přečuhovat, takže výsledná šířka je 740mm. Na vyzkoušení to stačí. Výšku řidítek a délku představce jsem dorovnal tak, aby to bylo +/- stejně jako s předchozími řidítky.

        Hned na první úchop mi šly gripy mnohem lépe do dlaní, ovladatelnost kola taky pocitově mnohem lepší. Rozdíl je dost velký, až mi chvíli přišlo že bych možná zkusil ještě menší prohnutí. Ale možná je to jen z překvapení z první jízdy, musím si teď na ty řidítka trochu zvyknout, protože jsem z toho všeho zkoušení v posledních dnech už trochu zblbnutý.

        Teď to ještě musím vyzkoušet s Ergon gripy, které to taky posunou o kus dál.

        0 0
        • adam320  

          To jak to popisujes, mi pripada jako hledani neceho co nikdy nemuzes najit. Kazdej posed je jinej, kazdej kokpit to zmeni velmi razantne. Silnicni kola to maji podle myho mnohem vic vychytany a jejich provozovatele taky.

          Ja osobne mam na mtb vzdy 780–800 mm riditka a uzsi bych nechtel, protoze jezdim lesem, bikeparkem a vsim co normalne nechodi lidi pesky:) a jsem vysokej. Ale i kdybych mel 700 tak bych mimo teren stejne delal to co delam porad, protoze mi to dava smysl. Kdyz dlouho slapu a chci dupat, tak se ve vetsine pripadu drzim za riditka z vnitrni strany brzdovejch pak i blize k predstavci. Asi jsem zvyklej to drzet vice trupem, ale kdyz si predstavim ty otevreny lopatky a jak se drzim ze siroka 1,5h v kuse za gripy… No asi by me neco bolelo taky, jsem zvyklej na malinko vetsi ram coz urcite bude hrat roli, ale pokud nepotrebuju resit stabilitu tak si automaticky hledam uzkej uchop a stejny rozpeti pazi jako nohou. Lidi si casto mysli, ze byt zabalenej je narocny a chteji sedet jako na zidli, pak to dopada tak, ze maji hromadu vahy na rukach a to boli. Navic se tak i blbe slape, ale to se tezko vysvetluje…

          0 0
    • Brunox  

      Mě problémy s rukama vyřešil až delší sloupek vidlice,od té doby o rukách ani nevím :-))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.