• Faper

    Zdravím na novém kole mám brzdy shimano mt520 a brzdí parádně k nim sou na obou kolech kotouče shimano slx 200mm a na zadním kole to při brždění/přibržování ve sjezdu značně rezonuje (je to cítit jak to drnčí a navíc to řve) a tak nevím jestli je něco špatně nebo je to normální? Popřípadě pokud by výměna 200mm kotouče vzadu za 180 tento problém vyřešila?

    Ps:brzda je samozřejmě odmaštěná

    0 0
    • duk  

      Jsou už kotouče dostatečně zajeté? U těhle kotoučů trvá trochu déle, než se zajedou a začnou brzdit spojitě po celé ploše, teda aspoň já jsem to tak loni měl. Je to okolo děr od stříhání jakoby zaoblené a chvíli trvá než se to srovná.

      0 0
      • Faper  

        Na kole je najeto tak okolo 800km takže asi ještě potřebuji více zajet. každopádně děkuji doufám že to časem přestane

        0 0
        • scortis  

          Jestli nejezdíš bez brzd, tak po 800km už musí být zajeté až až. Ty 203 tam byly origo nebo sis je tam dával ty? Může to být tím že na to třeba rám není stavěný a zrovna s těmi 203 to rezonuje. Pokud je to tam od výrobce, tak třeba zkus ty nejobyčejnější Sram Centerline, mám je taky (180) a jsou naprosto bez problémů :)

          Edit: tak koukám že to tam je z výroby, v tom případě bych možná zkusil ty jiné kotouče

          0 0
        • Breakpain  

          Netvrdim, ze to vyresi problem, ale aby se upravila plocha na deskach a kotouci … tak viz nize.

          Ja to delam tak, ze mam slusnej padak nevim kolik ma … 100m ? Bez problemu se tam dostanu dole cca na 50 km/h bez vetsi namahy. Vytlacim kolo, trochu prislapnu z kopce a dole vezmu za brzdy, jako by tam bylo dite – tedy maximalni brzda co jde. U novych desek mi staci to sjet tak 6× … s novym kotoucem davam tak 20 opakovani.

          Dalsi dobry tip, nove desky o sebe trosku osmirglovat (pod vodou). Tohle delam pred tim zajetim z kopce. U Shimano desek staci defakto ta voda mi prijde, u Hope to bez toho kopce stoji za prd. A nez abych to rozbrzdoval nekde na trailu, radsi tomu obetuju hodku a pripravim si to ;).

          Zasadni problem je, jestli jen pribrzdujes a pak ty desky jen „lestis“. … Proto to zajizdeni delam z krpalu, kde brzdy dostanou kotel. Tenhle postup delam u sintru. U organik to defakto neni potreba mi prijde.

          0 0
          • Faper  

            Tento postup samozřejmě znám a uplatňuju vepředu mám sintrované desky a tam je to v pohodě vzadu mám originální shimano organiky a tento postup sem použil také ale výsledek je stále rezonance ale co už ono si to sedne

            0 0
    • Vilém  

      Jestli jsou to SM-RT66, tak ty jsou vibracema vcelku vyhlaseny.

      2 0
    • Guxx  

      200 mm z výroby na zadním kole a brzdy mt520? co to je za stroj?

      1 1
    • novas752  

      Blbý kotouče, SLX vinrují často.

      1 0
    • kondor  

      S takovým průměrem bych určitě volil kotouč tohoto tipu.

      0 0
      • novas752  

        S unašečem neni nutný, stačí kotouč co má dobře udělanou brzdovou plochu, například Sram Centerline jsou tiché, nevibrují a vydrží výrazně víc než tyhle sendvičový Shimana.

        0 0
        • Faper  

          No nad centerline přemýšlím právě že všech stran na ně slyším chválu a ještě sou krásný

          0 0
          • Breakpain  

            Na enuduru jezdim ty nejvyssi kotouce bez Ice Tech, Shimano desky / Hope desky a nemam problem ;). 203mm.

            Naopak s Centrline mi to prislo slabsi (brzdny projev).

            Zaklad jsou rozhybane pistky a nemit krive trmen :).

            1 0
      • Faper  

        Jasný no to by bylo ideální ale je to poněkud větší investice každopádně děkuji za odpověď

        0 0
    • Velomiwookie  

      Ja dal ted na silnicku novy rafky s novejma kotoucema (predchozi mely najeto jen 800km, mam je jako druhy zaplety) a kotouc furt drhl o trmen. Kdyz sem to srovnal asi na 10×, prestalo to, obcas ale kdyz prudceji zabrzdim, chvili se od kotouce ozyva jak kdybych vykradal zelezarstvi… rachta to jak prase, po par pobrzdeni zas prestane… nejaky napad? Ultegra brzdy, sh icetech kotouce.

      0 0
      • virtualcop  

        Tohle je spíš vlastnost sendvičovejch kotoučů – bržděním/teplem se dokáží deformovat (do boků) a dokud se neochladí a nevrátí zpět, může to takhle vrzat. Řešením jsou obvykle kvalitní celokovové a rovné kotouče (pokud chceš maximalizovat ticho, ale to si asi nechtěl slyšet :))

        Taky mohou bý kotouče/destičky lehce zamaštěné, pak to taky vydává pazvuky. A taky, když si vystřeďoval třmeny, tak si sice mohl dosáhnot pozice, kdy Ti volně nic neškrtá, ale třmen může bejt posazenej trošku křivě a pak se destičky nedotýkají celou plochou, ale jen částečně, ne moc rovnoběžně – taky možný případ pazvuků.

        Zkusil bych pořádně očistit a odmastit kotouče, to samé s destičkama a pro jistotu znovu povolit a upravit pozici třmenů – léta to dělám zamáčknutím brzd, ale přes kotouč mezi destičky nějakou ohnutou vizitku či kartonový silnější papír – pak vcelku na první pokus dosáhnu, že jsou třmeny optimálně vystředěné a zároveň rovnoběžné – jen se zamáčklejma brzdama to tak úplně dobře nefunguje (kotouč se po zmáčknutí brzdy může vyhnout více na stranu, zatímco s „vizitkou“ už je tam menší tolerance).

        1 0
        • Velomiwookie  

          Zkusim dik, stejny kotouce mam na druhym paru i n mtb a nikdy nic podobnyho… ale vystreduju jen zmacknutim, zkusim odmastit i vizitku

          0 0
          • virtualcop  

            Ona to není taková tragedie (vozí to spousta lidí, na MTB i silničkách, i já jsem vozil), nicméně když jsem vyměnil za Centerline, tak pazvuky či vibrace úplně zmizely, brzdí to dle mého stejně.Odzkoušeno na vícero kolech. Sice to nevypadá tak krutopřísně, o funkčnosti sendičové konstrukce si myslím taky své, kolik wattů ubíraj neareodynamické rovné kotouče oproti ospojlerovaným také nevím, ale je to prostě tižší.

            Buď vizitka, nejideálnější je si pořídít něco takovéhleho

            https://www.tradeinn.com/…/138101627/p?…

            0 0
            • Velomiwookie  

              tak centerline mam taky :) no zkusim vizitky a uvidime

              0 0
            • Breakpain  

              Ja to mam a stejne nakonec radsi vezmu vizitku, kdyz je treba ;)

              0 0
              • Velomiwookie  

                vizitka pomohla, ale ne k uplne dokonaosti :) prihodil jsem ten bazmek za necelou stovku k objednavce co jsem delal na bikediscountu, tak pak poreferuju.. Ale asi to bude mit dost podobnej efekt…

                0 0
    • cibi  

      setkal jsem se s podobnou situací a po zafrézování dosedací plochy pro brzdu byl klid.

      0 0
    • K2  

      https://www.youtube.com/watch?…

      Pár tipů

      0 0
    • adam320  

      Zkus ten kotouc sundat a vzit smirglem. Vloni jsme meli na pujcovne asi 25 kol s temahle otresnejma brzdama a v prubehu sezony jsem smirgloval uplne vsechny. Normalne 120 brusnym papirem. To samy muzes samozrejme udelat i s destickou.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.