• Dave10

    Mám takový dotaz. Jsem řekněme hobby jezdec na MTB. Do teď jsem jezdil na bajkovi vybaveném komplet shimanem Alivio. Vepředu měl bajk 3 převodníky, kazeta měla 7 pastorků. Pořídil jsem si ale nový kousek, který má přehazovačku i přesmykač Shimano Deore XT. Když mám zařazeno na největší převodník a druhý nejmenší nebo nejmenší pastorek, řetěz mi škrtá o přesmykač. Nový bajk má 3 převodníky a 9 pastorků v kazetě. V servisu mi říkali, že kombinace největší převodník a nejmenší pastorek, případně druhý nejmenší, se při jízdě neřadí a že je tím pádem řazení v pořádku a nelze ho seřídit lépe. Jinak to řadí dobře, jen tyhle 2 kombinace. U předchozího kola jsem se s podobnou věcí nesetkal. Tam jsem měl ale jiný počet pastorků. Je to skutečně tak, jak mi tvrdí v servisu?

    0 0
    • roud  

      největší převodník X nejmenší pastorek ti musí jít zařadit na 100%

      0 0
    • forbidden  

      To je hovadina co ti v servisu rekli. Kdyz seridis presmykac tak, aby neskrtal retez pri zarazeni nejvetsiho prevodniku a nejmensiho pastorku, tak v jinych polohach skrta?

      0 0
      • Dave10  

        To jsem nezkoušel. V řazení se nerad hrabu. Neumím to a nerad bych se to učil na novém kole. No já si pro to zítra jdu, takže jim povím, co jsem se dozvěděl a doufám, že mi to udělají. Když ne, napíšu sem hezkou antireklamu ;-) Každopádně díky.

        0 0
    • kubad  

      to cos napsal je hovadina.

      ale pokud s to myslel malá placka malý pastorek – tak je to pravda tyhle převody vozí jen prase a škrtá při nich opravdu řetěz o smyk.

      Zrovna tak velká velká se neřadí :-)

      0 0
      • Dave10  

        Tak to je mi jasný. To by bylo na nic tohle zařadit. Samozřejmě jsem myslel největší převodník a nejmenší pastorek.

        0 0
        • kubad  

          pokud je to tak tak to se samozřejmě běžně řadí a musí to jít seřídit :-)

          0 0
        • t29  

          Jestli ti v servisu řekli, že největší převodník a nejmenší pastorek se nepoužívá, tak už k nim nechoď.

          Pokud ti všechny kombinace krom „největší převodník a dva nejmenší pastorky“ fungují, může být na vině doraz přesmykače, který omezuje polohu tak, aby nemohl řetěz spadnout „ven“ z největšího převodníku. Teoreticky by mohlo stačit půl otáčky šroubku dorazu.

          0 0
      • Hornet  

        Tak to je ozaj strasna blbost co povedali v servise…a naco by potom tam boli tie dva najmensie pastorky? Ved nastavit to nie je problem a u XT teda uz vobec! musi to fungovat v celom rozsahu, pokial teda nieco nie je uplne zle.

        0 0
    • Daf  

      Je to blbost. Nejtezsi prevod se bezne pouziva. Teoreticky by to melo jit seridit tak, ze to neskrta v jakekoliv kombinaci prevodu. V praxi to skoro vzdicky na nejake z kombinaci lehce skrta. Obcas je tezke seridit presmyk tak, aby neskrtal na nejlehcim a zaroven na nejtezsim. Nekdy to jde jindy zas ne :) Zpravidla to pak seridim tak, aby to min sktalo na prevodu ktery casteji pouzivam, takze na tezkych pevodech. On je taky trochu rozdil v tom kdyz to clovek seridi na stojanu a za jizdy, kdyz je retez napnutej v zaberu. Na stojanu vypada OK, za jizdy to pak nekde skrta. Je treba to doladit za jizdy. S tim uz se ale v servisu nikdo nezabiva. Nejlepsi je se to naucit. Nic na tom neni ;)

      0 0
      • MlokCZ  

        Nejtěžší a nejlehčí převod současně by měl jít seřídit bez škrtání vždy. Tedy máš pravdu, že občas se nějaká blbá kombinace osa/přesmyk/kliky kde to nejde vyskytne, ale rozhodně by to nemělo být časté.

        Mě tohle šlo seřídit úplně vždy na všech kolech, co jsme kdy měli doma, tedy minimálně přes 10 různých případů.

        Co nejde seřídit o něco častěji je prostřední placka na úplně všechny pastorky, aby to na jeden z krajních pastorků neškrtalo.

        0 0
        • Daf  

          Na stojanu to sertidit jde. Ale pak pri zaberu na nejtezsim prevodu si to skoro vzdycky trochu skrtne. Az u klik s integrovanou osou mi to slo seridit tak, ze to vubec neskrta.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jasně, větší záběr na nejtěžším s tím zahýbá. U mě bude asi ten hlavní rozdíl, že nemám ten větší záběr a jen tak si volně kmitám :-)

            0 0
    • dejvv.  

      Nestačím se divim co je v České republice všechno možné. To je jako kdyby ti v autoservisu řekli, že pátý rychlostní stupeň se nepoužívá -) Už tam fakt radši nechoď, nebo ti ještě řeknou, že na kole se nesmí šlapat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.