• Jenda

    Nakupily se mi různý zbytky a tak si chci na dojíždění do práce postavit HT 29" místo letitýho 26" pracanta. Jenže pořád tápu co za rám.

    Chci za něj dát co nejmíň peněz :-) Jenže jsem zároveň trochu rozmazlenej takže by se mi líbila nějaké modernější geometrie, velikost cca 20", reach kolem 440, hlava 69 a méně. Nepotřebuju krátkou zadní stavbu, ba naopak, na tý 26" mám 425 a furt se to ve výjezdech zvedá na zadní.

    Další požadavky jsou kompatibilita s přesmykačem, díky většímu nájezdu celoročně chci minimalizovat provozní náklady na což je 3×9 nebo 3×10 ideální. Prima by byla zadní osa X12, 142 mm. Zbytek je mi víceméně jedno.

    Co tak brouzdám po netu, tak v podstatě jediný dostupný jsou rámy u Němčíka Scud, Maxbike, MRX ( i dkyž ty už jsou trochu cenově fakt strop).

    Problém je, že u těhlech rámů je mi neznámá geometrie. Sice tam něco mají u některých uvedený ale přijde mi že je to pro všechny stejný, tak nevím jestli je to chyba nebo tomu tak opravdu je. Pokud ta geometrie sedí, tak je to taková klasika, určitě bych se na to poskládal ale radši bych právě něco trochu delšího.

    Pak tam má ještě skull což má být snad pro něj dělaný RB, tam mi zas vadí boost zadní osa (musel bych pořídit jiný zadní kolo) a mám obavu že na to nepůjde přesmykač. Ale jinak by geometrie seděla pěkně.

    A nebo se vykašlat na hliník z Čech a objednat od Číňana za stejný peníze karbon? Vzhledem k tomu že v plný polní se blížím k 95 kg tak se toho trochu bojím.

    Nebo máte někdo nějakej tip?

    Doplňkový dotaz na stavitele, vyplatí se dneska stavět nový HT29" na úrovní 1×12 deore, nějaká použitelná vzduchovka (raidon?) a trochu ošulený brzdy (shimano 200)? Před cca 3–4 lety se mi povedlo toto postavit levněji než kolik stály srovnatelný kola na krámě ale situace je teď dynamická že se radši zeptám zkušenějších. Vím že Majkee nebo Scalar stále staví a celkem pěkný kola… Nebo se s tím nepatlat a oslovit někoho kdo staví?

    0 0
    • Markony  

      3×10 na 29 nebrat když tak 2×11 , https://www.cyklobazar.cz/…mm-non-boost .

      0 0
    • K2  

      Mám doma MRX – ty rámy jsou hezké, mají zabroušené sváry, přední trojúhelník vypadá skoro jako karbon. Mám ho s pevnou karbon vidlí, používám místo Gravela, spokojenost (kopil jsem ho jetý i s vidlí za dobrou cenu hodně dávno)

      Na Maxbiku jsem skládal kolo dceři – obyčejný hezký rám.

      Pokud by byly za stejnou cenu, bral bych MRX, má lepší zpracování

      Pokud ti sedí gemetrie RB, tak ho klidně vem. To jestli tam jde přesmykač, ti řekne prodejce. Zadní kolo buď koupíš nebo přepleteš

      Myslím, že stavba a hotové kolo vyjde +/- podobně s tím, že na stavbě budeš mít o něco lepší komponenty podle svého výběru (ne těžké z fabriky). Pokud máš část věcí doma, tak bych šel do stavby – zkus si to propočíst. Do 30 min to máš nahrubo v xls

      Co se týká pohonu, tak jsem spokojený uživatel 1×11, méně spokojený 1×12 a děti nadšeně jezdí 1×9

      Do přesmyku (2×10, 2×11) bych šel, pokud jezdíš dlouhé trasy nebo požaduješ zpřevodování s minimálními rozdíly – ta jednoduchost má své kouzlo

      0 0
      • Jenda  

        jako jo, přeplést na boost nábu samozřejmě lze, jenže mám doma zapletený kolo neboost DT350 co zbylo k tomu i osu. Takže předělávat to je zas je min. 1500 navíc + práce a nába bude určitě horší.

        Ad převody – ta 29 bude primárně taky užívána jak gravel + párkrát do roka nějaký MTBO bez větších ambic.

        Takže potřebuju/chci dostatečný rozsah převodů, což splňuje akorát 1×12. Jenže tam jsou provozní náklady úplně jinde. To kolo totiž reálně odslouží cca 5 tis ročně i v zimě, tedy celkem ve sračkách.

        0 0
        • K2  

          Mi ten MRX na mé použití vyhovuje, klidně bych do něj šel znova. Designově je hezký

          Další možnost jsou německé eshopy nebo čínský karbon

          0 0
        • Pan F.  

          Na tohle použití muzes nechat 12×142 nabu a z Ali koupit adapter/podlozky mezi nabu a ram a pod kotouc s delsimi srouby a pouzit na boost ram. Pokud casto nevydáváš zadni kolo..

          0 0
    • RapMan  

      přemýšlel jsem o tom samém, ale samotné levné rámy (i použité) vhodné nejsou.

      Tak nějak pokukuju po bazarových celých kolech, který by šly předělat k obrazu mému.

      Když byste věděli o nějakém levném 29 rámu v M velikosti, tak dejte vědět.

      0 0
      • Pepe72  

        Dost důležitý datail je osa.

        0 0
      • Jenda  

        Je to bída, no. Mě na tu stavbu chybí v podstatě opravdu jen ten rám.

        Pak ještě řeším 29" pro kamarády ale tam bych radši koupil něco hotovýho, jenže v ceně kolem 25 tis je to bída a vypadá, že by bylo lepší to poskládat resp. nechat poskládat.

        0 0
    • gersa  

      Cube na bazaru?

      https://www.cyklobazar.cz/…alog-2019-29

      0 0
    • Sinpa  

      Na tyhle RB už přesmyk nedáš.

      Je to tady v RB vlákně několikrát.

      0 0
    • Sinpa  

      Koukni ještě na Pells

      https://www.pells.eu/…onenty/ramy/

      0 0
      • Jenda  

        Jo na jednoho použitelnýho pellse jsem i narazil, ale nějak mám k týhle značce iracionálně nedůvěru. A když jsem se jich dotazoval na geometrii toho rámu (přímo v pellsu) a odpověděli mi, že rám nemají aby to mohli změřit tak to moji důvěru neposílilo. Bych čekal, že třeba vědí co kdy prodávali :-/

        0 0
    • om19f118  

      Řešil jsme podobnej problém, chtěl jsem si postavit novej XC/trail HT, 1×12, moderní geo, nakonec jsemuž v lednu vzal rám od OctaneOne – Prone 29" https://octane-one.com/…ail-29-27-5/ v modro-zelené barvě. Bral jsem ho přes jejich eshop (242 EUR včetně dopravy), teď jsem se díval, že jsou asi vyprodaní, ale pořád je mají na ChainReaction­Cycles. Rám vypadá dobře, tenhle týden už snad stavbu dokončím…

      0 0
    • Sinpa  

      Taky jsem ho našel, ale vidle 120+ a je to boost

      https://bikestyl.cz/…black-i4437/

      0 0
    • Jenda  

      Tak furt jsem nic nekoupil a stále pokukuju. Teď jsem narazil na tohoto Pinnacle,

      tak nějak si myslím, že pro moje účely je to nesmysl, jen se mi prostě designově líbí.

      Už jsem se smířil s tím, že asi budu muset mít boost ram a předělám (teda nechám předělat) koncovky na nábu a podložím kotouč. Jen přemýšlím, když je rám koncipován na 130 vidli a hlavu má 65,5, tak pokud tam hodim 110, tak hlava bude pořád položená až běda. Ale sedlový úhel mi to kopne ze 74 na cca 75? Na tom už moc jezdit nepůjde, což? Výšky středu se zas tak nebojím, je-li ten rám koncipován na 27,5 i 29 kola tak by to s 29 a nižší vidlí mohlo být stále ještě akceptovatelný.

      Ale nějak cítím žeje to blbost, jen to potřebuju od všemocného B-F potvrdit :-D

      0 0
      • Edwin  

        Proč bys měl dávat 110 mm vidli? Geometrii nepomůžeš a ochudíš se o zdvih. Líp to rozhodně nepojede.

        0 0
        • Jenda  

          protože jí mám, původní cíl je poskládat 29HT z toho co mám z prasklýho fulu po otci

          0 0
          • Edwin  

            Hmmm… asi tu budou na rady povolanější, ale tomuhle řešení bych se vyhnul. Pokud by to bylo naopak ze 110 na 130, tak by se to dalo, ale takhle všechno dobrý zazdíš. Asi to bude chtít hledat jinde.

            A co koupit na bazaru nějakej kousek, pověsit si na to, co máš a zbytek poslat zase dál?

            0 0
            • RapMan  

              zkus najít na bazaru nějaký rozumný 29 rám. Téměř nemožné.

              0 0
              • Edwin  

                Myslel jsem celý kolo.

                0 0
                • Jenda  

                  Bohužel i celý kola nic moc. Navíc pro mě by to znamenalo prodat z toho fakt téměř všechno a to se při mé lenosti nepovede. Už jsem stár a nemám mentálně na to prodávat low end představec za 200 a kvůli tomu psát 5 mailů a nekonečně se dohadovat jestli bych to nedal náhodou za 100 ale až po vejplatě :-)

                  2 0
                  • Tomcat  

                    To jste ale fakt hnusný :-D a co mu to ještě dovést ne… Jo taky to mnohdy raději vyhazuji.

                    Ikdyž pomohlo někdy chtít věci výměnou. Například za x kusů piva typu IPA , APA , ALE z malého pivovaru , za lite duši, novou MicroSD kartu, USB flasku. A spousta věcí, které se jeskynnímu muži doma neválí a nebo ani neví co to je.

                    0 0
                  • oddie  

                    Jo jo, taky mám v regále milion věcí, který pomalu ani nemá cenu inzerovat, protože to kolem prodeje je jen pro zlost… Jednou za čas, když někdo poptává, pošlu, ale jinak se mi to tu spíš hromadí.

                    2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.