• Svoby88

Ahoj všichni,

chtěl bych si pořídit nové MTB. Budu ho mít na občasné vyjíždky do terénu (20–30 km,1× nebo 2× týdně) + jízda po městě. Kolům vůbec nerozumím a proto bych od vás zkušenějších rád slyšel doporučení co byste koupili ideálně do 20.000 Kč. Nyní se rozhoduji mezi:

ROCKRIDER

a nebo

SPECIALIZED Rockhopper COMP 2025

které z těchto kol byste vybrali nebo byste měli nějaký jiný typ v tomto cenovém rozmezí?

Díky moc za radu.

0 4
    • tigermoth  

Nazdar. V téhle cenovce koukej ať to má vzduchovou vidlu (ne od RST nebo X-fusion), řazení 1×11 nebo víc, vyhni se základním plastovým řadám řazení od SRAM, Shimano deore je taková jistota a klasika,

Brzdy v téhle kategorii cen raději taky shimano, pokud budou deore tak super, pokud budou nižší řady, furt lepší jak základní SRAMy, některé tektra se taky dají (auriga je celkem ok základní brzda – dostanu tady bídu :)

Kdo chvilku jezdí, tak ví, že nejvíc ti dají kvalitní lehké tuhé záplety a dobře naladěná funkční vidle.

Bohužel, u kol za dvacet je situace zápletů bídná (hlavně hmotnostně) skoro celoplošně, na druhou stranu upgrade je velmi snadný, když člověk něco pošetří třeba v budoucnu. I základní kola tě pěkně povozí, to zas jo.

Jakou značku v číně nastříkali na rám je totálně egál, to je tvůj poslední rozhodovací faktor.

0 3
      • Markony  

Nic lepšího nenajdeš.

1 2
      • Svoby88  

Tohle vypadá tou výbavou hodně dobře. Mám jen problém, že ani jedna z těch barevných variant se mi nelíbí :-D. Není nějaká podobná konfigurace ještě na jiné značce např.?

0 5
    • squalo  

Z Decathlonu toto

https://www.decathlon.cz/…_/R-p-359435

1 2
    • juldafulda  

Omlouvám se za „spam“ – jsem tu nový a koly dočista nepolíben. Z jiných fór je mi ale znám ten nekonečný koloběh začátečnických dotazů „co koupit“, takže se zkusím s velice podobným dotazem vecpat sem.

Sháním kolo pro manželku (cca 160 cm) na vcelku obyčejné ježdění. Do práce 5 km po cyklostezce či 10 km oklikou přes les, na vyjížďky s dětmi do ± 20 km, žádné trail šílenosti, vrcholem budou místní polňačky či lesní cesty v kopcovitém terénu. Rozpočet je do 20 tisíc, což samozřejmě nebude žádná hitparáda, ale na takovéhle obyčejné kolo to snad stačit bude. Vzhledem k (ne)nárokům bude asi stěžejní spíš informace, že manželka má ráda fialovou barvu :-D

Snažil jsem se tu k tomu přečíst co se dalo, ale těch (často zdánlivě vzájemně si odporujících) informací je tolik, že to prostě nedávám. Značek je očividně milion a co uživatel, to názor na to, které stojí za to nebo naopak za vyliž… Trochu mi tu chybí nějaký „rozcestník“ pro nás debily, co tomu vůbec nerozumíme.

Ať tu však jen nekňourám, dám sem nějaký (pravděpodobně zcela špatný) výchozí nástřel. Manželce se líbí například:

Z názvů různých komponent mi jde hlava kolem. Deore? Cues? Sram? Suntour? RST? Španělská vesnice. Logicky se podbízí, že „větší číslo = lepší“, ale vzhledem k době marketingové to už asi neplatí nikde. No a jak se do toho ještě zapletou nějaké stupně trubky a vidlice, tak jsem v loji úplně. Takže jak se s tím vypořádat?

1 3
      • Azmir  

Obě kola cos vybral mají nefunkční vidlici a jsou extrémně těžká, pro ženu tohle moc nechceš.

Z těhdle barev si nevybere? https://koloneto.cz/…-cerna-matna Nic lepšího asi teď do 15k nejde koupit. Má to dobrou vzduchovou vidli, dobré brzdy, shimano deore 1×11 pohon.

Kdyby trvala na fialové, tak se dá ještě toto, ale je to o dost horší https://koloneto.cz/…va-dle-prani

3 3
        • juldafulda  

Odkaz na to Lee Cougan jsem tu viděl, dokonce je i zde v tomto tématu. Dle výšky 160 cm je to na rám XS a ten je jen v oranžové – to mi asi neprojde.

Poznámka pod čarou: Odkaz jsem tu viděl v diskusích mnohokrát a je u něj vždy spoustu palců dolů. Je to nedůvěryhodný shop nebo nějaké fake kolo nebo jiný důvod?

0 1
          • Azmir  

Tak záleží, jestli máš manželku pragmatickou nebo design je jediný faktor. Zkus jí ho prvně ukázat, mi se třeba ta oranžová líbí nejvíc. Zkus jí možná vysvětlit v něčem, v čem se vyzná, že dostane buď oranžové top kolo a nebo sice kolo v její barvě, ale mnohem těžší a horší. Kup jí na to nějaké pěkné nálepky za pár korun, dle jejího výběru a může si to barevně doladit, dle libosti https://www.tenstickers.cz/…-kola-A40650?…

Nikde na něj není žádná spousta palců dolů, je to normálně ověřený obchod. Zároveň tu je několik „protestantů“, kteří mínusujou všechno. Na palce dolů moc neber ohled.

Ještě můžeš zkusit do koloneta napsat, že se tí líbí ten Lee cougan, ale nesedí ti barevně, jestli to samé neumí poskládat i na jiném rámu a uvidíš co ti napíšou.

4 2
            • juldafulda  

Díky.

0 0
            • juldafulda2  

Musel jsem si založit jiný účet. Týden se snažím odpovědět, ale vždy se mi místo odpovědi zobrazí chyba a dostanu na 24 hodin ban. Řešil jsem to s podporou a neví si s tím rady.

Kolo je objednané, nakonec prošla i ta oranžová barva. Praktická je dost, takže stačilo říct „hezké, ale špatné“ nebo „nic moc vzhled, ale slušné“ a bylo to jasné.

Jen pro info ostatním: Zkoušel jsem i dotaz na koloneto, zda je možná změna rámu, ale bohužel není. Dostupné je to jen tak, jak to píšou na webu, tedy alespoň co se tohoto kola týká.

0 1
            • HAGl  

Je takové kolo vhodné i na občasné vyjížďky po silnici v rozmezí 100–160km ?

0 2
          • Touš  

Ahoj, kamarád co sháněl kolo pro manželku si na moje doporučení tohle kolo koupil. On nesleduje BF tak jsem mu dal tip. Kolo „na živo“ vypadá parádně (černooranžová). Přidávám fotky. Za ty peníze není co řešit.

Komunikace s obchodem za 1. Kolo přišlo s vadným pláštěm (po nafouknutí defekt na bočnici), poslal fotku a za 3 dny měl doma nový plášť.

4 1
            • juldafulda2  

Díky za potvrzení doporučení, kolo je už objednané.

A jak koukám na ten obrázek, tak je mi to povědomé. U letiště v Ústí nad Orlicí, pohled směr cca na Černovír?

0 1
              • Touš  

JJ, letiště Ústí nad Orlicí. Jseš odsud nebo blízké okolí?

0 1
                • juldafulda2  

Ještě půl roku zpátky jsem bydlel asi kilometr od místa té fotky (Dukla). Teď to mám tak 5 km (Dlouhá).

Teď tu budou jezdit dvě stejná kola :-D

0 1
          • kope  

Koloneto je v pohodě. Mám ho skoro za barákem a občas tam zajdu pro nákup.

A Azmirem odkazované kolo je za dané peníze naprostá špička. Barevná variabilita je u dokonce relativně vysoká. Jasně, dá se koupit horší, byť fialové za více peněz.

1 1
            • juldafulda2  

Díky za potvrzení toho tipu. Kolo už je objednané, fialová nakonec nebyla nutnost a lepší kolo snadno zvítězilo nad hezčí barvou.

0 1
          • stativ  

Na tomhle fóru palce nahoru a hlavně ty dolu moc nefungujou. Resp. nějakou výpovědní hodnotu mají akorát když jedno nebo druhé opravdu výrazně převažuje. Pár palců dolů je spíš od lidí, kteří se špatně vyspali, na daného člověka mají pifku nebo nejspíš zastávají názor, že lepší než laciný (a přitom s ohledem na cenu slušný) kolo je lepší koupit kolo za 100 tis nebo chodit pěšky. Za tu cenu nic moc lepšího nenajdeš.

8 5
            • juldafulda2  

Díky za zprávu, už si toho tu s těmi palci začínám taky všímat.

A s těmi 100k taky souhlasím a ze spousty komentářů to tu tak cítím. No, já jakožto socka a opravdu spíš pěší turista tolik za kolo určitě nedám, takže se snažím vytěžit něco aspoň trochu slušného z toho rozpočtu, co mám. Objednal jsem z koloneta, tak uvidím, jak bude vypadat.

2 2
      • juldafulda2  

Jen bych tu chtěl poděkovat všem, co přispěli svou troškou do mlýna. Kolo (oranžový Cougan z koloneta) je doma a má úspěch. Jede to pěkně, brzdy brzdí, vidlice tlumí, váha v normě, za ty prachy asi není moc co vytknout.

No a ještě perlička k té vybíravosti, kdy první reakce při vybalování z krabice byla: „Ta barva je fakt pěkná.“

Jak to tak vidím, asi si budu taky muset nějaké podobné kolo pořídit.

10 1
      • juldafulda2  

Tak když to doma vidím, už došlo i na mě :-D

Manželčin Cougan z koloneta vypadá a jezdí dobře, takže to jedna vyzkoušená varianta. Na „svoje“ kolo mám podobný rozpočet, řekněme do 20, když bude echt zajímavá nabídka, tak max 25, víc na moje popojížďky nemá smysl. Použití bude obdobné, možná trochu větší poměr lesa, ale určitě ne žádná velká trail divočina. Barva je mi úplně jedno, snad bych se jen raději vyhnul růžové. Otázka zní: Mám si koupit to samé jen o číslo větší nebo se teď zjevila nějaká lepší nabídka?

Např. něco jako toto https://www.cyklobazar.cz/…st-pevne-osy – je to místní uživatel scalar1 nebo jsem si dal do kupy špatné dvě a dvě?

0 1
    • bara2  

Oprostila bych se od odpružené vidlice, v této cenové kategorii je to jen zbytečné závaží. Pro tak malou ženskou na dojíždění do práce a pár kilometrů po polňačce to není potřeba. Osobně jsem si velmi oddechla, když to šlo z kola pryč :-)

Koukala bych po kolech nazývaných „Fitness“.

1 10
      • scalar  

Ještě berany prosím…

4 1
      • Lišák  

Báro, problém je, že Ty jsi velmi specifická uživatelka jízdního kola. Neznám jinou ženskou, co by dobrovolně vyměnila (funkční) odpruženou vidlici za pevnou. Naopak, když jsem svojí sestřence poskládal fulla, tak byla úplně unešená, jak je to kolo pohodlný a jak dobře se jí na něm jezdí. Před tím měla Superior s XCT vidlicí.

Moje žena by na pevným kole taky nejezdila.

4 2
        • scalar  

Záleží taky dost na tom, kde s jak se jezdí. Pokud jen asfalt, hladké šotoliny s maximálně občas obrubník u cukrárny, tak kvalitní pevná může někomu vyhovovat.

2 3
          • Lišák  

Myslíš, že když ušetří kilo váhy na nerotačním dílu, tak to pozná i při jízdě? Při tahání do schodů asi trochu jo.

0 3
          • jIrI___  

Někomu ano, troufám si však říci že většině ne. Poblázněn B-F odborníky jsem v minulosti zkusil ženě na kolo dát místo těžkého Raidona pevnou lehkou karbonovou vidlici, protože jezdí jen asfalt a maximálně polňačky. Očekával jsem výskání nadšením, ale se zlou jsem se potázal. Už při sjetí prvního 5 cm obrubníku jsem zaslechl, že to kolo je nějaké divné. To se opakovalo až k dojetí na začátek polní cesty. Po té jsme ujeli přesně 268 m s neustálým komentováním, jak moc to drncá, až přišla finální věta „jedeme domů, to kolo je nějaké rozbité“. Samozřejmě žena si změny vidlice nevšimla, tak jsem tam pak tajně zpět vrátil toho těžkého nefunkčního Raidona a na další vyjížďce se dočkal pochvaly, jak dobře jsem to kolo opravil.

14 0
          • tigermoth  

Přesně. Manželce jsem na víceméně gravel ježdění, kdy tahám chariota a ona uzavírá kolonu, postavil zbytkáče viz „tohle“: https://www.bike-forum.cz/…ow-high-cost#…

Pochvaluje si to, oproti tomu setupu z odkazu jsme nahodili 40 mm thundera, tlak tak by se neřeklo a je to prý velmi pohodlné :)

Pevné vidle rozhodně nejsou mimo, přebombeným tlakem a absencí bezduší se dá naopak přínos odpružené vidle dost zabít. Čím lehčí člověk, tím víc bezduše pozná.

1 2
      • juldafulda2  

Děkuji za tip, ale asi touto cestou ne. Tohle bych si dokázal ospravedlnit u sebe, ale ne pro ženu. I když se omezím striktně jen na cestu do města a zpět, tak tu stejně po pár ulicích máme i kostky (a jinde opravdu „kvalitní asfalt“), takže se komfort odpružení hodit bude…

0 2
        • bara2  

Tož ať si tvá malá paní dupne do pedálů ;-)

0 1
        • Jakobo  

Myslim to tu jeste nepadlo, tedy pokud manzelka pojede i v sajrajtu, mokru, pripadne kolo bude muset dostat z prace za kazdeho pocasi, bude nutne resit blatniky. Na tyto lepsi odpruzene vidlice latniky nenamontujes. My to moc neresime, ale pro zenskou toto byva neprekonatelny problem, kdy ti dobre myslene pohodli a odpruzenou vidlici omlati o hlavu za mokrou p*del a bahno ve vlasech. Spolehlive jsou jen celoobvodove blatniky typu SKS bluehelms, ostatni je jen nouzovka. To jen takove varovani k zamysleni, pac pises polnacky a les. Tyto cesty byvaji po desti nejhorsi.

2 1
          • zbartos  

Myslíš tyto blatníky (dělají různé šířky, tak předpokládám, že čím širší, tím lepší…) https://www.cyklonovak.cz/…-65mm-cerne/?… ?

P.S. Z fotky se mi zdá, že to na odpruženou vidlici jde upevnit jen velmi obtížně.

0 1
          • juldafulda2  

V sajrajtu (plánovaně) jezdit nebude. Když je venku marast nebo je špatná předpověď, tak zvítězí dvoustopá přeprava.

0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.