• MlokCZ

    Ať to není rozstrkané v těch dalších threadech, kde je to offtopic, tak zakládám nový.

    Už jsem dnes něco otestoval, sice to bylo se sundanými ovládacími prvky, ale to ničemu nevadí. Tedy kromě odskoku, ten kvůli tomu byl úplně na nejrychlejší (což ale také ani moc nevadilo, protože bych stejně přitlumil jen 1–2 clicky).

    Okamžitě zjištěno, že high volume verze na Stereo v žádném případě. Klasická velikost komory je akorát a rozdíl je dost velký. Tedy high volume je o hodně lineárnější.

    A abych otestoval úpravu tlumení, tak jsem chvíli testoval na sagu cca stejném jako jsem měl s normální komorou na druhém tlumiči (který byl akorát) a pak o malinko menším. S tímhle sagem by s high volume ale jezdit nešlo, to by tlumič byl neustále na dorazu. Ale pro otestování první 1/3–1/2 zdvihu to bylo dobrý, jen se musí započítat, že tahle verze šla do zdvihu malinko více (ale opravdu jen malinko, do té cca 1/2 zdvihu to bylo skoro stejné; zásadní rozdíl byl až za polovinou, kde chyběla progresivita).

    Rozdíl oproti původnímu tlumiči byl dost velký, žehlilo to mnohem lépe, ta nižší komprese byla hodně znát.

    Tedy Push verze vypadá moc dobře, jen potřebuju klasickou komoru místo té high volume.

    Pro progesivní stavby by tohle mohla být super volba.

    Bohužel jsem téměř neotestoval Push platformu, jen na místě když na tlumiči ještě byly ovládací prvky. I přesto, že byla v popisu tlumiče platforma označena za firm, tak je výrazně méně omezující než u původního tlumiče propedal. A chová se mnohem kultivovaněji než propedal, není tam takový výrazný blok jako u propedalu. Takhle nějak si platformu představuju. Ale chtělo by to více testů za jízdy, tohle bylo opravdu jen zběžné.

    Tlumič tedy půjde zpět na výměnu komory, doufám, že to bude zdarma, protože jsem high volume nepožadoval a to opravdu netrefili dobře.

    Pokud by někdo náhodou měl o ten tlumič zájem, když už je takhle dodaný s high volume, tak se mi rychle prosím ozvěte, protože jinak během týdne už putuje zpět do Anglie na předělání a nebude k mání (a také to bude jednoduší při poslání zpět na úpravu do TF tuned, že nebudu muset řešit ty ovládací prvky – poslal bych jim to rozebrané, ať to zase složí sami, sám to asi stejně nesložím protože to nechci poškodit, tak žádné násilnější metody zkoušet nebudu a rozebírat celý tlumič taky ne).

    0 0
    • vojta  

      Jaka je delka toho tlumice ?

      0 0
    • MlokCZ  

      Takže definitivně tlumič nebude k mání. Nechám si oba, tenhle půjde jen na výměnu komory s tím, že se ta standardní koupí navíc a tu high volume si pravděpodobně nechá Lister (jde jen o ověření, zda mu tam půjde, ale na 99% ano). Takže pak bude i přímé srovnání s klasickým RP23, které bude už zcela objektivní a nebude tam ten faktor větší komory (který sice na tu první část zdvihu by neměl mít žádný vliv).

      0 0
      • Lister  

        tak to má být…rychlé jednání:-)

        no a až zjistíš, že ti jsou dva tlumiče na nic, tak mi prodáš i ten zbytek :-)

        0 0
        • ota  

          máš problém s tím, že nevyužiješ plně zdvihu, že uvažuješ o tom Mlokově tlumiči? to jsem zvědavý, pokud je to tak, jak ti to dopadne.přesně tohle totiž budu muset řešit já-přílišnou progresivitu zadní stavby

          0 0
          • MlokCZ  

            Ten jeho Marin je chodem velmi dobrý, ale ta progresivita je opravdu velká, větší než u tvoje Lappieru. A protože u tvojeho Lappieru je zase ještě o malinko větší než u Canyonu AMka (a u toho je to s tou větší komorou pořád progresivní dostatečně), tak jak na Lappiera, tak na Marina by byla ta větší komora ideální.

            Marin už na některé modely pro 08 dal větší komoru rovnou: http://www.marinbikes.cz/…t_Vision.gif

            0 0
            • ota  

              hm tak tohle řešení by mohlo pomoct.já jsem s chodem spokojený , jen prostě ten konec zdvihu holt využít nejde, tu pecku co by to muselo schytat si moc nedovedu představit.do 3/4 chodu mě to přijde citlivé akorát, dá se říct že zadní stavba je mnohem aktivnější než vidlice- to sice není objektivní hodnocení ale jen tak pro informaci. popravdě řečeno mě překvapuje, že ten Marin je ještě progresivnější,jsem zvědavý jak se to Listerovi bude chovat.a díky za info, stojí za to nad tím uvažovat, nad tlumičem s větší komorou.

              0 0
            • cat  

              Jen potvrdim, ze marin je velmi progresivni…Rekl bych ze zcela nevhodne pro takovy zdvih.

              0 0
          • MlokCZ  

            Zatím tam hodí jen samotnou větší komoru z toho mojeho. Dohodli jsme se, že tam nechám dát novou standardní a tu high volume pro něj vezmu.

            Už jsem ji tlumič na výměnu do TF tuned poslal o víkendu včetně mailu, kde jim vše vysvětluju. A odpověděli mi zatím velmi podrobnou hláškou: „ok, no problem“ :-) To je tedy sice hezké, ale v mailu jsem se ptal i na cenu nové standardní komory. Ale mám tam, ať se mi ozvou, pokud by vše dohromady včetně komory stálo přes 100 liber, tak se snad případně ozvou (přesně se vyjádřit nemohou, dokud jim nedojde ten mnou rozebraný tlumič, takže nemohou tušit, co přesně s ním bude nutné dělat; tak se snad ozvou pak až jim dojde).

            Na ten jeho Float R 07 by jít měla, i jsem se na to v mailu pro jistotu ptal jestli na něj půjde, tak snad hláška „ok, no problem“ znamená i to, že tam opravdu půjde.

            0 0
            • Lister  

              No to doufám že to půjde :-)

              Až budeš vědět cenu tak mi to prosím hoď do mailu.

              0 0
            • Archer  

              Podívej sem: http://www.pushindustries.com/products.php?…

              Pravděpodobné cena standardní komory bude stejná jako Hi-Vol.

              0 0
              • Lister  

                bohužel ceny v USA nemají s těmi v EU nic společného :-(

                0 0
                • MlokCZ  

                  Uvidíme, snad až jim dorazí tlumič z nich vypadne i něco jiného než „ok, no problem“ :-)

                  0 0
                  • Lister  

                    No ale jestli to bude třeba za 30 liber, tak to bude fakt OK no problema :.)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Jsem teď srovnával více cen (z těch co mají uvedené) v US a v Anglii a zas tak o moc dražší to nemají.

                      Třeba nový tlumič je 500$ x 330 liber, to zas není o tolik horší než v US.

                      Uvidíme.

                      0 0
                      • Lister  

                        No ale jak už jsem ti psal tak za tu komoru chtěli 70 liber – no a to je krapet rozdíl :-) Ty tuhle informaci znáš…jen info i pro ostatní

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          U té high volume to je velký rozdíl, ale snad to bude jen proto, že samotné high volume komory neměli a museli složitě shánět a standardní snad bude levnější.

                          0 0
    • MlokCZ  

      A ještě dodatek k nastavení x průběhy toho s high volume a toho se standardní komorou, pro průběh Sterea na obrázku.

      Zadní stavba má doporčuený sag 15–20%. Já při mém stylu jízdy bez větší skoků jsem se standardní verzí komory někde kolem 20–22%, což je ideální. A tohle je pro tlak 130psi. I ta doporučená spodní hranice 15% už není tak ideální, protože díky nižšímu lev. ratiu na počátku zdvihu to není ani 15% skutečného zdvihu (je to jen 18mm zdvihu a to už je skoro zbytečně málo). Na konci zdvihu jsem měl tak 2–3mm rezervu i při největších akcích (z mojeho pohledu), do kterých se pouštím. Což je asi také ideální využití zdvihu. Na AMS 125ce jezdím bez té rezervy, tedy mám tam tak 1mm při těch největších akcích (a na doraz šel zatím stejně jen jednou), takže sem si řikal, že 1–2mm na konci zdvihu můžu oželet + bych snesl nepatrně menší sag. Takže malinká rezerva na lineárnější průběh tam byla, ale stejně je to téměř ideální s tím standardním a vidím, že je nejlepší to tak mít.

      A s high volume to dopadlo následovně, při nafoukání na téměř žádnou rezervu na konci zdvihu jako mám na AMS 125ce vyšel tlak 160psi a sag pouhé 4mm (8%), což už je proklatě málo a to se fakt nedá. A pro stejné chování na konci zdvihu jako s klasickou verzí tlumiče to vyšlo na 170psi a sag už téměř zmizel úplně (2mm).

      Díky průběhy stavby sag s narůstajícím tlakem tlumič rychle klesá, ani jsem nečekal, že až tak rychle (tak vysoké tlaky jsem se standardní verzí tlumiče nikdy netestoval, nebyl důvod).

      Tedy tady se s odhadem kluci od TF tuned moc nepředvedli a tu větší komoru opravdu nezvolili dobře (já jsem v požadavcích nenapsal ani slovo o větší komoře, to jen usoudily z požadavků na chování tlumiče, jenže to neodhadli k tomu průbhěu stavby, že už to nepůjde – kdyby byla progresivnější ta stavba, tak by to pro ty popsané požadavky bylo zcela vhodné zvolit větší komoru).

      Už jsem moc zvědavý na verzi se standardní komorou, tlumící část, jak už jsem popisoval výše se zdá být hodně dobrá a oproti originální verzi s compression tune na max skok hodně k lepšímu.

      0 0
      • MlokCZ  

        Navíc i u té standardní verze bude při stejném sagu nepatrné navýšení kolik bude chodit tlumič do zdvihu kvůli nižší kompresi u té Push upravené verze.

        0 0
      • fluider  

        Prečo sa ti nepáčilo, že SAG si mal 4% resp 2% ? Výrazne to znížilo citlivosť ? Prečo by mal byť taký nízky SAG zbytočne málo ?

        0 0
        • MlokCZ  

          Příliš malý až žádný sag = horší až žádný kontakt zadního kola s terénem v některých chvílích v terénu (zadní stavba nemá prostor se roztahovat a kopírovat terén). Tím zabiješ jednu z hlavních předností fullu.

          On na Stereu v tomhle ohledu není až tak velký sag ani s normální komorou (vychází mi někde v intervalu 2,5–3cm, což mi přijde akorát), ale už mi přijde dostatečný a díky němu zbývá více reálného zdvihu. Menší sag bych nechtěl.

          Citlivost na stejném sagu jako s klasickou komorou (kupodivu to vyšlo i pro stejný tlak, čekal jsem že i pro stejný sag bude už třeba větší) byla o hodně lepší (díky jiné tlumící části). Testováno pro první třetinu až polovinu zdvihu (tedy tam se při stejném tlaku a sagu ještě téměř neprojevovala ta větší komora). S narůstajícím tlakem a klesajícím sagem začala citlivost klesat. Sice zůstala i pro 170psi (tedy ten případ 2mm sagu a tlak který bych musel vozit) pořád o chlup lepší než s originál tlumičem, ale už se výrazně zhoršila.

          Další problém bylo narušení geometrie kola, o 2,5cm výše sedlo opravdu není to pravé co bych chtěl (tedy spíše to bylo úplně na …).

          A už ten zdvih začal být možná i trošičku moc (to je prvně, co jsem měl tenhle pocit na svojem kole). Ono to dalo tak dalo celých 14cm reálného chodu, tolik mají kola až kolem zvdvihu 180–190mm.

          Tedy když to shrnu, tak to totálně zabilo celé kolo. S průběhem kombinace zadní stavby Sterea + RP23 se standardní komorou jsem maximálně spokojen, to je téměř ideální průběh jaký si představuju.

          Tím jsem si také ověřil, že Stereo má pro mě ideální reálně chodící zdvih (tím myslím od sagu po zdvih, kam stavba běžně chodí) a že vyšší zdvih už by začal být na muj styl ježdění více ke škodě než k užitku. A tedy jsem čím dál víc přesvědčen, že u Sterea zůstanu asi hodně dlouho.

          0 0
    • Jenda  

      Tak napisu to sem kdyz se sem presunula zapocata debata z dredu o vyberu celopera na XC. Takze vcera jsem testoval ten Float R s vetsi komorou, propedal na stredni uroven, odskok nevim ale rozsah pro me jeste dostatecnej.

      Citlivost oproti DT SSD 225 sla skutecne nepatrne dolu, znat je to zejmena pri jizde po rovine kdy prvni prekazka trosicku kopne, v terenu kde je tlumic porad v pohybu jsem snizeni citlivosti nezaznamenal. Linearita je daleko lepsi, ten DT i kdyz ma vetsi vzduchovou komoru je progresivnejsi – evidentne zalezitost tlumice – asi bude hodne natlakovany. Na myho bika je linearni mozna az moc, pokud bych ho chtel pouzivat na drsnejsi zachazeni asi bych chodil dost nadoraz, na muj styl jizdy je ale celkem OK. Stale mam asi 4–5mm rezervu, jednou se mi ale ozval takovy tupy kovovy zvuk – musim okouknout jestli neni blbej ram ze by pri maximalnim zdvihu tlumice nekde neco narazelo (pri zdvihu 150).

      Co ale hodnotim jako velkej prinos je, ze se mi ted zadni stavba skoro ani nehne pri slapani, hlavne pri akceleraci tam neni to sileny zhoupnuti kdy prvni dve slapnuti sla do tlumice.

      Zaver – vymena tlumice chovani kola vyrazne prospela – je to ted takovy XC kolo ktery prezije kdyz si nekde neceho nevsimu a proste to pak musim sjet, na lehci FR by byl asi lepsi ten DT nebo Float R se standardni komorou.

      0 0
      • MlokCZ  

        To jak píšeš s tou první překážkou, to je přesně ten problém. Ono se to ale projevuje i na rozbitém úseku, když jdou překážky po sobě, jen tam to není tak pocitově tolik znatelné, ale je to tam.

        4–5mm rezerva (pokud je to správně porovnáváno dle maximální délky chodu tlumiče) je až dost, mě by to přišlo spíš skoro až moc (pro styl jízdy bez větších skoků).

        Ten režim s menší citlivostí se někdy hodí, ale tak by se tlumič měl chovat jen když chci a zapnu omezování (ať už je to jakákoliv platforma) a je možné to vypnout na plně aktivní režim.

        Jsem moc zdvědav na tu Push platformu, až mi zase přijde tlumič zpět už se standardní komorou. O víkendu už jsem jim ho poslal.

        0 0
        • Jenda  

          no to mas urcite pravdu ale jako vsechno je to otazka financi – proste 12 kkc na RP23 nemam:-( a to R jsem koupil za 2500.

          0 0
      • Jenda  

        takze doplneni – nakonec jsem zjistil ze doraz nebyl dan tlumicem ale ramem – realny zdvih toho ramu je tak 135 mm takze i kdyz tlumic jeste zdaleka nejde nadoraz zadni stavba narazi do ramu (zrejme oblibeny trik u Spydera:-) takze jsem dal tlumic na 125 mm, citlivost jeste o trochu klesla ale jinak se to chova super – nehoupe, v rozbitym terenu zehli, vyuziti zdvihu vypada OK, uvidim az nekde trochu vic skocim.

        0 0
        • MlokCZ  

          Já tohle raději kontroluju úplně u všech svojich kol, tedy kontrola chodu rámu s vypuštěným tlumičem, kde je jaká ještě rezerva, především při chodu tlumiče na doraz.

          U Sterea už se mi to vyplatilo 2×. Poprvé s originál tlumičem při chodu na doraz lehounce klepnul konec ovládacího prvku o blatníček (tohle by nic v reálu nepoškodilo, ale přeci jen ideální to není). Blatníček podložen 2mm podložkou a je po problému.

          A podruhé s tím Push tlumičem, když jsem si nejprve nevšimnul, že má otočenou páčku (tedy oni ji nechali standardně a na Stereo ji je třeba o 180st. otočit nestandardně, já si to neuvědomil a oni také ne i přesto, že jsem v objednávce měl fotku svojeho tlumiče kde to bylo vidět – fotka ale byla kvůli identifikaci rozměrů montážních vložek a možná ji ani neotevřeli, protože vložky na Stereo už měli naměřené, tak ani ty moje rozměry nepotřebovali). Kdybych to nezkusil s vyfouknutým tlumičem, tak jsem při prvním testu urval páčku propedalu (tedy u Push páčku té jejich platformy).

          0 0
    • MlokCZ  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • MlokCZ  

      A když už jsem ten thread vytáhnul testem blokování, tak něco k věci.

      Tlumič poslán zpět na výměnu komory, s tím není problém a vymění ji za standardní. Problém je ovšem s páčkou propedalu. Na Stereu je nestandardně otočená o 180st. kvůli konstrukci rámu a urvala by se kdyby se nechala standardně. Na otočení páčky je třeba vyměnit jeden díl po páčkou, který má jen aretační díru na šroub na druhé straně. Tu ale v TF tuned nemají a u Foxe v UK také ne. Tedy jediná možnost objednat z USA, to se to tedy komplikuje. Byli hodně vstřícní a nabídli vrácení peněz. Já nakonec vybral cestu, ať páčku objednají, ale ať mi pošlou tlumič ještě bez otočené páčky. Použiju zatím ten díl z toho originálního tlumiče ze Sterea. Takže snad tlumič bude v dohledné době, když se nebude čekat na ten díl z USA.

      0 0
      • Archer  

        Komplikovane…

        Dokazes tu packu sam vymenit?

        0 0
        • MlokCZ  

          To naštěstí dokážu a s tím jsem tuhle variantu volil a tedy budu moct tam tlumič dát hned jak přijde. Páčku samotná s tím dílem co je těsně pod ní a který dělá její směr není problém sundat a vrátit (u tlumiče, který na Stereu mám jsem ji také sundal a v pohodě vrátil, abych porovnal ten díl, čím se liší).

          Naštěstí ten blbý nápad podívat se když už jsem sundal páčku, jak je udělané to nastvování odskoku, které je ještě pod páčkou jsem měl jen u jednoho z těch tlumičů. Pokud na tenhle prvek nebudu už šahat (a to fakt už nebudu), tak je to v pohodě.

          0 0
    • MlokCZ  

      Tak další pokračování, už to začíná být skoro lepší než detektivka :-)

      Už mi z TF tuned zjistili, jak je to s tím dílem pro otočení páčky, no a prý ho nemají ani přímo v USA a mít nebudou, že prý už páčky nepředělávají. Tedy teď nechápu, kde Cube ten díl bere, jestli si bastlí sám nebo co…

      Tedy opět díky tomuto změna plánu, když není možné tlumič upravit, aby byl na Stereu fuční. Budu ho tedy vracet a vrátí mi peníze a současný z kola půjde na úpravu. Tedy varianta sice levnější, ale asi se upraveného jen tak nedočkám (nemůžu totiž stávající poslat okamžitě, nemám na druhém kole vidlici a neměl bych na čem jezdit). Snad to stihnu aspoň do toho společného testování na konci května.

      0 0
      • MlokCZ  

        Naštěstí jednání s TF tuned je velmi dobré a jsou velmi vstřícní.

        0 0
      • Archer  

        Nemáš to lehké :(

        Se Stereo je to ještě horši, než mít na kole tlumič nestandardní délky…

        0 0
        • MlokCZ  

          Nestandardní délka by byla asi ještě horší.

          S páčkou by to v nouzi šlo vždy nějak pořešit. Tím myslím radikálnější řešení typu prostě jen páčku vyhodit (ono by to fungovalo i bez ní – pro smontování a funkci je tam stěžejní právě jen ten díl pod páčkou, který potřebuju otočený – ale kdyby tam páčka nebyla, tak by samozřejmě mohl zůstat standardně, jen by se to hůře přepínalo) nebo si ten díl nechat upravit/vyrobit (v podstatě jde jen o to, že ten díl pod páčkou potřebuje mít takový žlábek pro šroubek, který určuje rozsah pohybu páčky na druhé straně než je standardně), to by asi nebyl až takový problém podle toho dílu z originálního tlumiče.

          A nebo tam nechat páčku standardně, ona by se po první vyjížďce sama „opravila“ :-)

          Ale postup, jak to budu dále řešit je pořád jednoduší a lepší než ty radikálnější řešení, jen to ještě bude chvíli trvat.

          0 0
          • MlokCZ  

            Ale hlavně jsem si problému s páčkou mohl všimnou ještě před objednáním a předem se zeptat. Pak bych volil rovnou úpravu originálního tlumiče a už ho dávno měl doma a jezdil.

            Takže si za to můžu i částečně sám.

            0 0
            • assassin  

              je ten dil hodne slozitej? neslo by to vyrobit? mam tedy jen univerzalni frezku a soustruh, ne CNC…

              0 0
              • MlokCZ  

                Je to kruhový tvar cca 1cm průměru, který má z vnějšku z jedné strany drážku po cca 1/4 obvodu, do které zapadne šroubek a udává rozsah možnosti pohybu páčky, ve středu kulatá díra o průměru cca 2–3mm a pak uvnitř toho kruhu je ještě vybrání trojúhelníkovitého tvaru se zaoblenými rohy do kterého zapadně pak prvek, který nastavuje úroveň hodnoty propedalu. A pak je z vnějšku ještě jedna dírka, do které zapadne šroubek, který aretuje páčku, která se nasazuje přes ten díl. A jeden z těch otvorů na šroubek je třeba aby na druhé straně a tedy umožnil nasazení a aretaci páčky otočené o 180st. Vysvětluju to trošku kostrbatě, ale snad je to pochopitelné. Už nemám ten díl před sebou a pokud nemusím, tak to raději rozebírat nebudu.

                Upravit si nejsem jistý bez toho, když to nemám před sebou, jestli by ten díl ještě snesl tam z vnějšku přidat díru i z druhé strany (tím myslím, jestli tam je dost materiálu a jestli nedojde pak ke kolizi té drážky pro určení rozsahu pohybu a té díry pro aretaci páčky).

                Vyrobit by to pravděpodobně šlo, ale zatím už jsem rozhodnotý a už i domluvený na tu variantu vrácení nového tlumiče a úpravy stávajícího. Tahle varianta má zase tu výhodu, že bude levnější (když mi zůstane jen jeden tlumič). Tedy pro tuhle variantu nebude díl potřeba, ale kdyby náhodou v budoucnu byl, tak bych případně poprosil, jestli by to šlo vyrobit. Díky za nabídku.

                0 0
                • MlokCZ  

                  A ještě popis jak to pak ovládá prvky uvnitř tlumiče, když už jsem to jednou (a naposledy, protože ten prvek nastavení odskoku už rozhodně vynadavat nidky nebudu) měl rozebrané včetně prvku ovládajícího odskok a pod kterým je to hezky vidět.

                  Páčka propedalu i kolečko nastavení propedalu otáčí s tím stejným ovládacím prvkem (přes tenkou tyčku vedoucí krz ty ovládací prvky dovnitř tlumiče).

                  Na koneci té tyčky je kovový kruhový prvek, který má po obvodu 6 poloh. 3 polohy jsou více vybrány a jsou totožné. To je 3× poloha open propedalu. A pak jsou tam další tři polohy, které jsou vybrány méně a to každá jinak (každá odpovídá jedné poloze propedalu). Páčka vždy tím prvkem otáčí o 1/6 otočky a tedy vždy přepíná mezi jednou ze tří stejných poloh otevřeného tlumiče a jednou polohou propedalu. A kolečko nastavení úrovně propedalu umožní otočení toho mechanismu o 1/3 otočky (a tím jak se to kolečko povytáhne výše, tak vyskočí z toho vybrání dílu pod páčkou a přeruší se fixace současnémo otáčení kolečka a páčky a páčka zůstává na místě během otáčení kolečkem celým tím mechanismem, po otočení o 1/3 otočky zase zapadne zpět a spojí se to v jeden celek a páčka pak zase otáčí celým celkem), tedy přeposune to k sousední poloze propedalu (a páčka opět pak jen přepíná o tu 1/6 otočky touto další polohou propedalu a další polohou open).

                  Tedy kdyby někdo chtěl a měl místo pro točení páčkou dokola (což na Stereu není, proto nemůže být ani standardně natočená), tak by se dal udělat upgrade páčky jen vyšroubováním toho šroubku, který zajišťuje rozsah pohybu páčky o 1/6 a tím by páčka mohla točit dokola a přepínat střídavě propedal1/opet­n/propedal2/o­pen/propedal3/o­pen a tedy šly by používat trvale více poloh propedalu (jen v některých polohách čuměla páčka do divného směru a bylo by třeba si pamatovat, kterým směrem je která poloha propedalu, což by ještě šlo měnit kolečkem pro větší chaos :-)

                  0 0
                  • mar_tin1  

                    predpokladám, že keď si to mal rozobraté a nevedel to zložiť, tak ťa v tej bezmocnosti nenapadlo to pofotiť… to by bolo hneď jasnejšie. :)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Něco málo jsem nafotil a je to v tom threadu, kde jsem řešil složení. Tam jsou na té první fotce všechny ovládací prvky sundané a je tam záběr na vnitřek, kde je na konci té kovové tyčky ten prvek s 6-ti polohamy, co to celé ovládá. Ale stejně detail na té fotce není moc vidět.

                      A je mi jasné, že jsem to popsal dost divně a více fotek by bylo mnohem lepší. Koho to vyloženě zajímá, tak první část si doma může rozebrat taky. Tedy sundat kolečko nastavení úrovně propedalu a páčku propedalu. Každé má jeden šroubeček, který to tam drží. To je bezpečné a jednoduché. A v tu chvíli je vidět i pod páčkou ten díl, který na Stereu potřebuju jiný.

                      No a dále co je pod tím se v tom vrtat už moc nedoporučuju :-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        A pak na té fotce řezu tlumiče, co je také v tom odkazovaném threadu je vidět to šestipolohové zakončení na konci té tyčky (na tom řezu těsně pod koncem červeného prvku odskoku) a těch 6 poloh (tedy spíš 4, když 3 z nich jsou stejná poloha open) jsou přes další tenkou dlouhou tyčku přenášeny dovnitř do tlumiče.

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        A tedy ta tyčka samotná co kouká na první fotce ven z tlumiče, tak ta vlastně na ovládní propedalu stačí samotná a to ostatní tam ani být nemusí :-) Jen by se s ní samotnou tak trošku blbě točilo :-)

                        Ten prvek nastavení odskoku tam ale musí být, když je vyndaný, tak je odskok nastavený na minimální a bez něj to nastavit nejde, jako by teoreticky šlo u propedalu a té tyčky.

                        0 0
                      • mar_tin1  

                        máš pravdu, ten thread som videl… takže beriem späť :)

                        p.s. tiež vám vadí, že v okne na odpoveď nie je kurzor defaultne nastavený do textboxu?

                        0 0
                • assassin  

                  jj priblizne to chapu, takhle „z dalky“ tipuju jedina 2 kriticka mista – drazka co urcuje rozsah – jestli budu mit tak malou frezu, bude dost tenka… to by se ale nejak dalo… a ten trojuhelnikovej otvor… jakejkoliv jinej otvor nez kruh se dela dost blbe (kdyz je to vetsi tak na CNC to jde.. kdyz je malej tak je i tam problem) a musi se to resit vyrobou trnu kterej se protlaci kulatou dirou … je to pracnejsi ale jde to… jasne ma tohle reseni smysl az kdyz to nejde udelat jednoduseji… ale ve chvili kdy ostatni rikaji ze to nejde, se mi ten ukol zacina libit:)

                  0 0
    • MlokCZ  

      Takže „tlumičová akce“ je snad konečně úspěšně za mnou a první dojmy. Push upravený tlumič je naprosto parádní, když to byl přechod z verze compresssion tune max., tak je to zcela propastný rozdíl a naprosto nechápu, k čemu je verze s compression tune max dobrá. Po prvním srovnání s Push verzí se mi zdá ta originální ještě mnohem horší, než se mi zdála předtím bez přímého srovnání s Push verzí.

      Díky těm komplikacím s novým Push tlumičem, který sem pak vrátil to mělo ale i jedno pozitivum. Pro úpravu toho původního tlumiče jsem si řek ještě o radikálnější nastavení (tedy ještě menší kompresi a slabší platformu).

      A teď konkrétní srovnání, jednak s originálním nastavením s compression tune max (tomu pro zkrácení textu říkejme tlumič A), ale i s druhým tlumičem na druhém kole, který je compression tune na minimu (a který v originále je slušný a tomu říkejme tlumič B):

      • kompresi mám ještě na nižší úrovni než u B

      tedy tlumič je teď perfektně citlivý, oproti A je to propastný rozdíl, oproti B už jen malý (ale pořád o malinko lepší)

      • díky nižší kompresi a i díky upravené expanzi (tam ale bohužel netuším přesně co s tím dělají, jen můžu srovnat jak se to chová) je tlumič kromě mnohem lepší citlivosti i mnohem aktivnější, což je strašně moc znát na rychle jdoucích větších překážkách po sobě a tohle je lepší jako proti A, tak proti B
      • díky nižší kompresi chodí ještě o něco snáze do zdvihu a pro stejnou potřebnou sílu pro chod k dorazu potřeboval o 5psi přifouknout; to je ale minimální rozdíl (125 × 130psi); je to přesně to, co od fulla očekávám, někomu by se ale tahle kombinace (s tím rámem) mohla zdát, že chodí už do zdvihu moc ochotně
      • v poloze open došlo pak k nepatrnému nárůstu pohupování při šlapání, což je logické, ale nic co by vadilo, na tu civtlivost jsem čekal výrazně větší nárůst pohupování (a vždy tu je pužitelná aktivní platforma, která při šlapání v sedě pohupování eliminuje, tedy až na výraznější silový záběr, to už také neudrží)

      A ještě srovnání Push platformy nastavené na měkčí. Platforma nemá žádnou ostrou hranu jako propedal (ten ji nemá pouze u tlumiče B při nastavení propedalu na jedničku) a jen lehce omezuje pohupování, ale stále je tlumič hodně aktivní. Přesně jak bych si platformu představoval, takhle je použitelná i často a ne jen jako náhrada locku.

      Push verze je teď v poloze platformy na dvojce cca stejně citlivý jako v originále. Na trojku je o malinko méně aktivní než původně otevřený. S polohami propedalu u původního (A) se to nedá srovnávat vůbec, to byly pomalu náhražky locku (už i poloha dva). S tlumičem B se to trošku srovnat dá jedině s polohou jedna propedalu (dvojka už má jasnou hranu otevření), která trošku odpovídá Push tlumiči na trojce platformy, ale i tak se Push na trojce chová výrazně lépe, i když omezení tlumiče je podobné.

      Teď už jen otestovat, zda platformu budu vozit na dvojce nebo trojce. I ta trojka je jak jsem uvedel bez jakéhokoliv náznaku hranky otevření a plně požitelná i v terénu.

      Pro chrty ale chybí jakákoliv poloha, která by zcela udržela silovou jízdu ze sedla bez houpání, to ani na trojce Push platforma jak ji mám nastavenou ani náhodou neudrží (i v sedě se to při hodně silovém záběru na trojce pohned).

      Takže začínám uvažovat, že si nechám upravit na druhém kole i ten tlumič B (tedy i ten s compression/pro­pedal tune na minimu).

      0 0
      • vojta  

        Sice to „ponekud“ trvalo, ale dockal jsi se – blahopreji k uspechu. Sice jsem uvazoval, ze upravu odlozim az na konec sezony, ale tve hodnoceni mne trochu nahlodalo. Na rozdil od tebe ale nevlastnim dalsiho fulla, na kterem bych mohl po dobu upravy jezdit a na HT se mi nejak moc nechce a tak by mne zajimalo, jak dlouho trvalo to servisni kolecko – tedy hlavne jakym zpusobem jsi tlumic posilal, za jak dlouho do Anglie dorazil a za jak dlouho po zabukovanem terminu servisu dosel zpet.

        A pokud se ti bude chtit, napis po „vidlicovem“ vikendu nejakou revizi sveho hodnoceni – predpokladam, ze by pocatecni euforie uz mohla vyprchat ;-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Celé to trvá poměrně dlouho na to, abys byl bez fulla v sezoně. Já posílal tam ČP a to balíkem, který ale nemohl jít letecky, protože kdyby to bylo letecky, tak by nešel pojisti na plnou cenu tlumiče.

          Tedy tohle bylo nejdelší, teď to šlo dokonce celých 7 pracovních dní (minule 6). Napsal jsem jim až po odeslání a v tu chvíli už jsem musel chvilku čekat i na termín úpravy, ale stejně to bylo jedno, když to šlo 7 dní (dorazilo jim ve st, termín jsem měl na čt). Odeslali v pátek, včera jsem si to vyzvednul na poště, ale možná už to tam dorazilo v út. Je to tím, že oni to posílají letecky, ale jako dopis. To budu muset prověřit, jestli by příště také nešlo od nás takhle poslat místo jako balík. A za ten balík tam jsem platil 450 Kč. Od nich k nám jednou 10 liber, jednou 16 liber (u nového tlumiče to bylo levnější).

          Tedy u mě to bylo v Po odesláno a za 16 dní ve St vyzvednuto. Jediné kde by se to případně dalo zrychlit je pošta k nim, pokud to tedy půjde nějak lépe (alternativních dopravců jsem několik zjišťoval, tam to bylo vždy mnohem dražší i když termínově i třeba do druhého dne).

          Škoda té drahé pošty a že to jde tak dlouho. Protože jinak zdarma nabízí jedno přenastavení, když ti to napoprvé nesedne (i u upraveného tlumiče).

          A najeto jsem měl 1200km na tom tlumiči a dle protokolu byl v perfektním stavu, tedy ani neměnili těsnění (tedy bylo to za 95liber, při výměně je to za 120).

          Pokud se nechá upravit na tak celkem extrémní nastavení (směrem k minimální kompresi) jako jsem chtěl já, že někomu se bude zdát, že kolo se pak moc houpe (já s tím problém nemám) a současně, že platforma omezuje tlumič málo (jak píšu výše, to je ale přímo chtěl).

          Ještě něco napíšu, některé věci mi nejsou úplně jasné, třeba jak je to přesně s expanzí. Na tu jsem se zatím nezaměřoval detailně, na to chce více testování.

          0 0
          • vojta  

            Diky za info. Ta celkova doba neni opravdu nic moc, zejmena kdyz si musis dat diky neurcitemu terminu doruceni postou dostatecnou rezervu, aby jsi neprosvihnul blokovany termin. Takze to opravdu vypada az na konec sezony :-( . Jake prepravni firmy jsi jeste zjistoval ? S PPL jsme ve firme skoncili, neb alespon z mistniho depa zacali byt extremne nespolehlivi, DPD maji sice termin doruceni do 3 dnu, ale nemaji na webu ceny a TNT a FedEx maji ceny na muj vkus az horentni.

            0 0
            • MlokCZ  

              Teď jsem znovu prověřil ČP a opravdu byla chyba používat jakýkoliv balík a zdá se, že lze použít cenné psaní – prioritní (na to jsem se bohužel předtím nepodíval) a že je to právě tenhle typ zásilky, co používají oni při posílání zpět (i když jejich pošta to může mít samozřejmě trošku jinak).

              Pokud by to šlo, tak by to bylo bezva, rychlejší a současně i výrazně levnější.

              Jinak už nevim co všechno jsem přesně prověřoval, vše co jsem našel na netu, takže určitě ty co jsi vyjmenoval. Do DPD jsem nevolal. Ty ceny co jsem našel mi od dalšího zjišťování odradily.

              0 0
              • vojta  

                Jen pro informaci – DPD – doba doruceni 3 pracovni dny, cena 800 bez DPH

                0 0
              • vojta  

                Tak jsem se konecne rozhoupal (uz jsem v zivote vyhodil oknem vic penez …) a v pondeli bych rad poslal tlumic do TF. Vcera jsem se snazil zjistit optimalni zpusob prepravy a po debate se slecnou/pani na infolince posty vyslo jako jedina moznost to cenne psani. Cenny balik do VB nelze prioritne ( doba dodani neprioritniho dle infolinky negarantovana 10–30 dnu – to jsi mel tedy celkem stesti ze jen 7 … ;-)  ), EMS nelze pojistit na plnou cenu. Ted jeste resim, jak tlumic zabalit neb o zachazeni se zasilkami na poste si nedelam iluze ( zejmena potom, v jakem stavu prisla bedna s kolem ). Na cenne psani je nutno pouzit spec. plastovou obalku, ale to je jen tenka folie bez jakychkoliv ochrannych schopnosti. Takze minimalne tlumic jeste zabalit do poradneho kusu bublinkove folie… Docela by mne zajimalo, jak zabalene je posilaji z TF.

                0 0
                • MlokCZ  

                  U možností odeslání si zkončil úplně stejně.

                  Na zabalení tlumiče jsem používal takový ten tubus z tvrzeného papíru na papíry, z něho jsem ustřihnul akorát dlouhý kousek a do toho dal tlumič (akorát páčka platformy se tam zcela nevešla, na tu jsem kousek vysříhnul) a pak to dal ještě do jedně bublinek.

                  A poprvé jsem to myslím dal jen do dvojich bublinek a pak do té jejich obálky.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Jinak jsem ale používal klasickou obálku s bublinkami uvnitř, žádnou speciální na cenné psaní jsem mít nemusel.

                  0 0
                  • vojta  

                    Protoze jsi to posilal jako balik, u cenneho psani je nutnost ji pouzit. Ted jsem objevil plastovou obalku, ve ktere mi prisly nejake veci z DE a jevi se mi, ze by po drobne uprave mohla byt jako idealni vnitrni obal, do nejz vrazim tlumic obaleny bublinkama. Ta „bezpecnosti“ obalka je totiz opravdu velmi tenka a asi by nabylo dobre, kdyby  se pri manipulaci protrhla o vnitrni obsah.

                    0 0
                    • mastihuba  

                      jestli to byla obálka z materiálu Tyvek, tak nemusíš mít obavy. Výrobce udává nosnost až 5kg.

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Vlastně máš pravdu, bylo to jako balík.

                      A ještě jak jsem dostal tlumič z TF tuned (ten nový, co jsem pak vracel). Tak to bylo také jen v bublinkové obálce a v ní byl jejich TF tuned pytlík :-)

                      0 0
        • MlokCZ  

          A taky abys tu měl taky nějaká další negativa. Při přechodu z komprese na expanzi při otevřeném tlumiči v něm lehce cvaká. Je to vlastnost toho řešení, na kterou důrazně upozorňují a ničemu nevadí a nejsou to schopni při té kostrukci odstranit. Patrné je to ale pouze když se to zkouší na místě opřením o sedlo, za jízdy i když jsem se to snažil vnímat, tak nic.

          0 0
          • milan1  

            Už se těším na testování a dle popisu nebude mít tvůj full asi konkurenci, tohle vypadá na opravdu špičkové odpružení.

            0 0
            • MlokCZ  

              Jsem rád, že stihnul dorazit, takže beru obě kola.

              0 0
            • Archer  

              Konkurence mozno je :), ale asi nedorazi na testovani :(

              0 0
            • Jenda  

              no doufam ze az mlokuv tlumic vyzkousis tak ze ti to neda a pustis se i do uprav tlumicu:-)

              0 0
              • milan1  

                Na tlumiče už se samozřejmě postupně připravuje, to ošklivé, na čem jsi jel u mne, to byla varianta high volume pro tlumič Manitou. Stejně tak jako u vidlic je rozhodující průběh pružiny a tlumič by neměl mít moc kazítek chodu, přesně, jak to požaduje Mlok a má to teď dotažené nejspíš k dokonalosti. Bude sloužit jako Etalon a věřím, že Archer bude mít stejně pečlivě doladěno, i on jde ve své snaze za komfortem stejnou a nekompromisní cestou.

                0 0
                • Archer  

                  Vali se me doma vzduchovy tlumic X-Fusion O2 RL (odskok, zamykani), roztec 165mm. Nikdo ho nechce v bazaru, tak mozno muze poslouzit jako pokusny kralik?

                  0 0
            • JSt  

              zalezi, co si pod pojmem spickove odruzeni predstavujes. ja bych z toho byl podle mlokova popisu spis nestastny. a vyrobci kol to vidi nejspis podobne, kdyz osazuji ramy tlumici s vysokou kompresi. ale mlok to tak chtel, takze nevidim problem. ;-)

              0 0
              • milan1  

                Ono to je vlastně velice jednoduché. Zdvihy 140 mm si nekupují lidé, kterým odpružení vadí a tak se tady v téhle kategorii ohánět snad tím, že někdo zase chce cosi odlišného je dost zvláštní. Je to jakoby někdo vybíral sportovní auto a obával se jeho přílišného výkonu. Takže pro odpružení je tahle třída cosi, jako to sportovní auto a výkon (komfort a perfektní kopírování povrchu) se zde očekává na prvním místě. Kdo se bojí odpružení a má rád aby ho příliš netrápilo, tak se prostě podívá do jiné třídy a to je 100 mm, řekněme. Proč tohle nechápou výrobci? Třeba proto, že vsází na neznalé zákazníky a ti skočí na zrovna na takové řeči, jak kdekdo chce cosi jiného. Kdo oprávněně chce něco jiného jsou dropující jezdci a ti zase těžko volí 140 mm zdvihy a nízkou váhu biku, který je zde proírán. Musíš si prostě uvědomit, že jsi přesně v jisté a předem specifikované třídě a bavíš se s lidmi, kteří mají jasno v tom, co by mělo být opravdu podstatné. To, co popisuje Mlok by měl být vrchol, nebo snad standart? Takovéto třídy.

                0 0
                • JSt  

                  z odpruzeni rozhodne strach nemam ;-). ale chcu, aby to pruzilo, kdyz ma a ne, abych se houpal, kdyz slapu po rovne ceste. pocatecni hranka propedalu mi vubec nevadi. naopak.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Ale ono se to nějak moc nehoupe ani teď, možná to vyznělo trošku špatně z mojeho popisu. Předtím se to nehoupalo v podstatě vůbec, teď malinko.

                    A hranka propedalu proč ne, to někomu sedět může, ale musí to jít vypnout, pak je to v pořádku. To je přesně to, že bych chápal, že někomu nesedne takhle nastavená platforma, jak to teď mám já a jak jsem to chtěl.

                    Ale to velmi omezovalo funkci celého kola s otevřeným tlumičem, to opravdu chceš? A jel si vůbec už na nějakém kole s Fox 08 tlumičem s compressin tune na max, abys věděl, jak se to chová s otevřeným tlumičem a v čem je tedy problém?

                    0 0
                    • JSt  

                      ne, nejel jsem na zadnym 08 tlumicu. vpodstate pisu jen proto, aby bylo videt, ze ne kazdy stoji o supercitlive pruzeni, jak tady ty neustale prezentujes jako jedine spravne. ja ti to teda v zadnym pripade neberu (to bych si nedovolil). akorat ne kazdy je mlok, ze ;-)).

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Opravdu stojíš o necitlivé odpružení, které je necitlivé za všech okolností a nemůžeš s tím nic dělat?

                        Pokud někdo nechce citlivé odpružení, které může omezit platformou pouze jen když chce a třeba na sjezd může omezení vypnout, tak pak může rovnou jezdit na HT nebo si má pořídit minimálně zdvih se systém, který se nehoupe.

                        Já nikoho takového neznám, kdo by tohle chtěl.

                        0 0
                        • pepek  

                          Já jo, jmenuje se Jst :-) On je trochu jiný-jezdí aji na celopevným biku a je happy. Nedej na něj, on si časem taky uvědomí, že má nějaké obratle a kosti v těle. Ta hranka, jak říkáš, je pro mně třeba tak hrozná, že jsem quli tomu „vypnul“ brain a jezdím s tím tak aji když se trochu houpe.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Že má atypické požadavky chápu, že ho baví jezdit na HT taky.

                            Ale tady je to celé o kategorii kol, co jezdím, tedy kolem 140mm zdvihu. A tam jsou nějaké požadavky na malou citlivost prostě nesmysl a nejsou vhodné pro nikoho, jak se snažím vysvětlit. Od toho jsou tu jiná chrtí kola s malým zdvihem (a ani tam to většina lidí nechce, aby to bylo schválně necitlivé), správný výběr systému, který nehoupe, ale ne navyšování komprese, na které reagoval, že může být pro někoho dobré. A to prostě není až na specifická použití u zdvihů nad 150mm, kde to má svůj význam (ale znecitlivění odpružení to opět rozhodně není).

                            0 0
                          • JSt  

                            vypnul = vykuchal, aby bylo rozumeno :-))). mne ten full funguje ke spokojenosti. splnuje to, co jsem od nej cekal (podobne jako treba ted mlok). kdyz za tebou jedu na silnici, tak ti tlumak furt tancuje. tohle by mne treba vadilo. i bez toho mam kolikrat problem akceptovat tempo spoluvyletniku.

                            0 0
                • fcelak.majak  

                  Jen pro ilustraci, jak pravděpodobně přemýšlí většina, co nikdy na střednězdvihovém fullu neseděla: včera jsem strávil cca 2 hodiny na myčce s borci, kteří byli paf ze vzhledu černé AM 3000-D, r.v. 2007. Nedalo jim to a žádali o vyzkoušení. S výkřiky, že vidlice příliš tlumí a tlumič že se příliš hýbe, že to nemůže fungovat, že spadnou, že to zničí, atd. (Talas RL/55psi, Float RP2/140psi, odskok dle povahy podloží, zdvih 100–140mm vpředu a 130mm vzadu), se někteří nakonec nebáli a překonali vyšší (cca 15cm)obrubníky semotamo (nahorudolu). Nadšené ohlasy nebraly konce… Vzácný postřeh jednoho z jezdců mě zaujal – ono to tlumí nahorudolů, já myslel, že jen dolů! Většina zjevně očekává funkčnost pevné stavby s tím, že pružení musí logicky fungovat jen směrem dolů. Držel jsem testovačům jejich kola a zkusil vnutit je­jich vzduchovým vidlím zdvihové aktivity. Myslím, že má neladěná R7 se chovala lépe a ochotněji. Přetlumeno, funkčnost tlumení zavražděna vysokými tlaky a plnými reboundy. Na vidli jezdím sag téměř 3cm, na tlumiči téměř 2cm, ani jednu z komponent nedokážu dostat na doraz ani na svém „lavorovém vyhazovači“, kdy v plném kalupu (cca 25km/hod.) projedu dvěma po sobě jdoucími lavory o hloubce cca 30–40cm a šířce cca 50cm, kdy cítím, jak jde kolo „do kolen“. Dovolím si závěr – lidé se pravděpodobně povětšinou „bojí“ funkčního tlumení, ačkoliv se ve své podstatě okrádají o finální komfort a plynulost jízdy. Yarda.

                  0 0
                  • milan1  

                    Naprosto přesné výstižné a ze života. Tady ale vládne folklór, že ti méně zkušení začnou přemlovat zkušenější, že existuje cosi nepojmenovatelného, co každý potřebuje zcela jinak a nějak podivně. Prostě většinou tak, jak jim předloží šikovný leták, prodejce a nebo marketing firmy. To, že se firmy většinou potácí samy málokdo rozezná a tu firmu, která má jasno je stěží vypátrat podle znalostí jezdců. Znalosti jezdců se mohou a také prezentují zde. Znovu opakuju, tady je debata o fullech té nejkomfortnější třídy. tady je požadavek jasný a bez diskuzí. Kdo chce omezovače chodu a myslí, že ho to uchrání, tak musí jít do nižších zdvihů, k čemu by mu byly zdvihy 140, když je stejně nechce využívat.

                    0 0
                    • JSt  

                      tve prispevky o citlivosti jsou pro zmenu tvym marketingem ;-). ted uz vime, ze se chystas i na upravu tlumicu, tak si uhrabavas pisecek ;-). proste ne kazdej chce houpajici se pruzeni a ne na vsecko se taky hodi, ze.

                      0 0
                      • milan1  

                        Co je tohle za myšlení? Rozhlédni se v jakém jsi threadu, přečti si všechny příspěvky, kromě svého a podiv se nad shodou, která tady u všech panuje. Tlumiče neupravuju a ani v dohledné době nehodlám, tak odlož stihomam a snaž se vnímat o čem se dotyční kromě tebe baví. Jestli najdeš spojence, kteří jezdí zdvihy 140 mm a požadují silné omezování chodu na lehkých fullech, tak máš svojí skupinku, ke které mluv a tvoř si vlastní pojetí a vlastní třídy, kterou možná nazvete vy­sokozdvihový har­dtail ale tady je řeč opravdu o funkčních fullech a vyjasňování, jak vypadá taková špička v oboru.

                        0 0
                        • JSt  

                          nekde tu pises: Na tlumiče už se samozřejmě postupně připravuje… tak ja teda nevim ;-). kdo tady mluvi o omezovani zdvihu? rohodne neznamena, ze komplex tlumic-ram se musi houpat pri slapani, aby bral nerovnosti. to, ze houpacka nekomu nevadi beru. dyt jasne pisu, ze mlok si pro sebe vybral dobre. myslis, ze by vetsina bajkeru byla spokojenejsi bez propedalu/spv?

                          0 0
                          • fcelak.majak  

                            Dovolím si drobnou poznámku: poněvadž s fullem jezdím z 90% jen a pouze v terénu, tak při šlapání houpání nemám možnost poznat. Zkrátka a dobře je tomu tak proto, že systém pružení pracuje a jestli do něj vkládám energii svým šlapáním, pak to výraznými změnami amplitud (houpáním) nejsem s to poznat – pružení je neustále aktivní, pracuje. Když jedu po silnici (za účelem dostání se do terénu), pak tlumič někdy zapropedaluji, někdy ne. Při PP „on“ je kolo tužší, to je fakt, ale na pláštích 26×2.35 nejezdím s takovým nasazením a zápalem, jako na HT s rozměry 26×1.95 vpředu a 26×2.00 vzadu, na fullu prostě na silnici jedu umírněně a na pohodu, do těla kolu i sobě dávám v terénu, kam si myslím, že je mé kolo AM 3000-D určeno především. Způsoby a formy použití a využití celopéra i pevňáku striktně rozlišuji, HT mám na opravdový nářez 50:50 terén (rozuměj příjemně nerozbité lesní pěšiny a polní cesty) a silnice, fulla mám jen a pouze do míst, kde bych na HT slézal nebo jel krokem. Full mi prostě umožňuje „předrandit“ hůře sjízdné a zdolatelné úseky s plnou parádou, bez omezení (myšleno jako příměr). HT je v mých očích sportovní nářadí, určené na otrokařinu, kdy na něm honím vteřiny a pronásleduji kilometry (samosebou v intencích mé věkové a hmotnostní skupiny, ovšemže). Zkrátka: pokud pode mnou celopéro v místě pro něj určeném nebude pracovat, tedy v terénu „houpat se“, bude něco špatně. Na silnici mé celopéro z mého hlediska nepatří. Když se bude pode mnou mé HT v terénu houpat (vyjma chodu vidlice), je něco špatně, asi něco někde prasklo a bude to asi zadní stavba. Do středně těžkého a těžšího terénu s HT já osobně nelezu. A proto mám kola dvě, a proto nesměšuji, co kam patří a co si na čem mohu dovolit. Full nechť pruží a HT nechť se mnou „švihá“ jako ozlomkrk. Jen já, jakožto uživatel, jezdec, řidič, šofér, opečovávatel, musím vědět, co od jakého kola chci a kde to od něj mohu žádat a dostat. A dle toho mám obě kola nastavena. Úspěšný den všem přeje Yarda.

                            0 0
                    • scret  

                      ja to taky proste nechapu, clovek si poridi fulla kvuli pohodli a vyrobci to porad museji doslova mrsit SPV, teralogicama, propedalama apod. nejhorsi je bohuzel pak to ze 140/140mm full je pak citlivy jak muj softail:( jak se pak uz dostane do zdvihu,prekazku samozrejme zobne vetsi jak tech 30mm co mam na softailiku… ale nejvic me dostava ta pocatecni necitlivost u velkeho mnozstvi fullu…resp. tlumicu…

                      nebo pokud nejake „omezovadlo“ pruzeni,tak aby slo vypnout, jak psal uz Mlok…

                      ono vubec bych rekl, ze mam podobne pozadavky na fulla,ikdyz ne tak narocne:) proste full s vetsim zdvihem,ktery pojede,ale ktery bude zaroven perfektne citlivy, kdyz malinko houpe nevadi, koneckoncu je to preci full a ne fullHT…

                      0 0
                  • vojta  

                    Ono strasak houpani je vseobecne rozsireny a hluboce zakoreneny. Kdyz jsem poprve sedl na fulla (GT ID-XC), take se mi vadilo, ze to pri presunu po asfaltu trochu houpe a pri jizde ze sedla houpe hodne ( a tlumic jsem „umravnoval“ maximalnim utlumem ). Zazitek z jizdy terenem byla natolik silny, ze jsem se fulla rozhodl koupit (dalsim duvodem pak byly zdravotni problemy). Ze strachu z prilisneho houpani jsem sahnul po 100mm avsak s narustajicim poctem kilometru jsem neustale snizoval tlak v SPV komore na Swingerovi az jsem se dostal temer k minimalni povolene hodnote. Prestal jsem jakkoliv „chrtit“, ze sedla vstaval jen opravdu vyjimecne a uzival si komfort. Postupne se mi zacalo zdat, ze tech 100mm zdvihu s SPV v urcitych situacich prestava byt komfortni a po financnim zhodnoceni, jestli koupit jen novy  tlumic a vidlici, nebo stare kolo prodat a koupit nove, zaparkoval v garazi 140mm full. Tesil jsem se na RP23, ze jej v terenu jej a uziju si komfortu a pri asfaltovych presunech zapnu ProPedal pojedu jako drak. A ono prdlajs – dojem obdobny, jako z predchoziho kola – ne-li horsi, polohy ProPedalu 2 a 3 nepouzitelne. Pricitam to na vrub preve tomu zmrsenemu vysokemu nastaveni komprese.

                    Jeste k te tve zkusenosti … Loni jsem mel pujceneho testovaciho Stumpa, ktery zustal nastaven po predchozim „testeru“. Talas prefoukan tak, ze se pod mymi 90kg temer nehnul a Brain nastaven na maximum …

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak atkuální poznámka k tomu pohupování. Pořád ten strašák pohupování nechápu.

                      Po pořádném otestování na testovácím víkendu, kde bylo jak testování, tak v neděli už normální vyjížďka.

                      A žádný problém s pohupováním při otevřeném upravném tlumiči. Trošičku se pohupuje, ale pořád opravdu jen decentně a žádný problém.

                      Přijde mi, že těm co to pohoupování vadí (samozřejmě nemluvím o pohupování při jízdě ze sedla, tam se to houpe hodně při pořádném záběru, tam to ale ani lehké omezení tlumiče nezachrání a při větším omezení to zase už vůbec nefunguje) mají nějaký psychologický blok. Energie to nežere téměř žádnou.

                      0 0
              • MlokCZ  

                Samozřejmě někomu to tak jak to teď mám já vyhovovat nemusí, to je jasné. Zvlášť ta platforma, u té bych chápal, že mnoho lidí ji bude chtít tvrdší. Ale v poloze open si nemyslím, že moc lidí ocení vysokou kompresi. Zatím jsem se setkal pouze s několik případy, kdy na to lidi nadávají, ale s tím, že by to někdo ocenil, tak zatím ani jeden případ (případů není tolik proto, že beru pouze případy, kdy vím, že dotyčný jezdil stejný rám s verzí tlumiče s compression tune na minimu a na maximu).

                Ale s těmi výrobci, že to nějak vidí bych hodně polemizoval. Přijde mi, že výrobci to nevidí většinou jinak a je jim to skoro jedno a prostě tam něco nasázejí a vemou co je snáze od Foxe k mání. Jak si jinak vysvětlit, že ty totožné rámy u mnoha výrobců mají jeden rok tlumič s compression tune na minimu a druhý rok s compression tune na maximu? Proč Fox x let dělá vidlice bez navýšení komprese a najednou z ničeho nic tu kompresi navýší jaké je to super a přitom v praxi jsem se nesetkal ještě s nikým, kdo by to v praxi ocenil a jen všichni nadávají ne snížení citlivosti nebo případně netuší, jak to s kompresí vůbec je a jak to bylo dříve. Samozřejmě vždy se najde sem tam někdo, kdo to třeba ocení, ale já nikoho takového neznám. A není u těch tlumičů jen pouze souvislost s tím, že prostě pro 08 Fox se rozhodnul navyšovat kompresi všude a jen málokterý výrobce se odhodlal čekat na jiné verze tlumičů (třeba to bylo problematické objednat ty jiné verze, já do zákulisí nevidím).

                A proč jediný, kdo to takhle šíleně omezuje kompresí je Fox? DT ani RS tlumiče takhle neomezuje ani trošku. Také znám pár případů, kde někdo nahradil RS tlumič za Foxe 08 s compression tune na max. (jiný se koupit samostatně nedá) kvůli tomu, že potřeboval snížit progresivitu. To se povedlo, ale zase teď hrozně nadává, že to absolutně nežehlí kvůli vysoké kompresi.

                Tedy dohromady spousty nespkojených lidí s vysokou kompresí a žádní, kdo by to ocenil. Proč to tedy Fox dělá?

                Jinak by mě zajímalo, z čeho konkrétně bys byl nešťastný a co na té vysoké kompresi bys chtěl ocenil. To že to je kvůli ní necitlivé? To že to na rychle jdoucích překážkách špatně stíhá, protože je tlumič pomalý?

                0 0
                • JSt  

                  nepredpokladam, ze by fox menil kompresi, protoze chce oblbnout lidi ;-)). v mem okoli zas temer kazdy chce kolo, co je netecny vuci slapani (takze spv/propedal je nezbytnost). z ceho bych byl nestastny? no z te citlivosti ;-). maly nerovnosti pobere plast, tak je zbytecny, aby jeste chodil tlumic do zdvihu. sam mam prostyho floata r se stredni kompresi (na jake poloze mam utlum ti ted nereknu…). nespokojeny nejsem, ale klidne bych ho snesl min aktivni.

                  0 0
                  • Macik  

                    čau. Já ti teda povím, že mě osobně drobný pohupování taky nijak nevadí. Pro mě je důležitější aktivita. Ale to zaleží na tom jak to kdo cítí. :-)

                    0 0
                    • JSt  

                      zdar. tvuj lp se diky systemu houpe mnohem min nez mlokuv cube. ty cuby jsou dost podobna houpacka jako treba fsr.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Ale o správném výběru systému pro požadavky každého to je také hodně. Systém omezí pohupování pouze při šlapání, tedy kde je to pro někoho žádoucí. Ale komprese všude i ve sjezdu a nejde to vypnout, nechápu pro koho je tohle dobré. Samozřejmě až na jinou kategorii kol, kde vysoká komprese řeší i dopady z velkých dropů a jiné věci, které řešit má.

                        0 0
                        • fousek  

                          Nadskakovani prekazek?

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            To také u vyšších zdvihů.

                            Na těch videích z testování to je pěkně vidět, že i na 140mm by se nepatrně hodila na ostré překážce jako je cihla (už tam při žádné nebo minimální kompresi docházelo k tomu, že kolo šlo pár mm nad překážku). Ale aby to bylo ideální, tak by musela ta komprese být pozičně závislá, aby neomezovala počátek zdvihu.

                            Do těch 140mm zdvihu mi přijde ten přínos pro to nadskakování kol nad překážku příliš malý na to, aby dokázal alespoň vyvážit ty negativa zvýšené komprese (tedy pokud by nebyla pozičně závislá, což by řešilo oboje výhody a eliminovalo oboje nevýhody).

                            U vyššího zdvihu než těch 140mm už jsme viděli, že je ta komprese v podstatě už nutná.

                            0 0
                            • milan1  

                              U vyššího zdvihu byla ta komprese zcela eliminována, kompresní odpor byl na nejnižší míře, jakou se mi zatím podařilo dosáhnout a tak proto tam byl vidět výrazný efekt. Tenhle efekt mám změřený už dávno ale zatím ho dosahovaly hlavně Marzocchi s SSV tlumením. Tohle je hledání extrémů od nich se potom dá tvořit nejvhodnější kompromis, protože jakékoliv nastavení je kompromisem v mezích možností. Je třeba připomenout, že cihla je opravdu těžká pžekážka, která má ukázat možnosti, terém by měl zastupovat spíš zpomalovací práh o kterém jsme se taky bavili. Vše je to o testování a případném dalším spojeném hlavně s nastavováním. Třeba u tebe provedení 2008 by šlo ověřit lehce nastavení komprese na vyšší hodnotu. Když se podíváš na Fouskův FOX, tak tam máš zase kompresi původní a vidíš dost jasně, že spolu s většími odpory vedou k většímu pohybu rámu, nad překážkou, vidíš i větší promáčknutí pneumatiky a ve finále k pozdějšímu dopadu za překážkou, to nějaký maličký moment nad překážkou nemůže zachránit. Přesně tohle jsou ty kompromisy, které vedou k lepší funkci. Jde jenom o rozhodnutí, kterým směrem ve vyladění půjdeš a právě o tomhle je to naše testování.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                To zvýšení komprese pro srovnání při testování už mi také dodatečně napadlo. Škoda, že ne už tam. Ono nejen na Talasu 08 jak píšeš, ale i na Stereu na tlumiči to šlo pro srovnání zkusit, když tam mám teď platformu jen s lehoučkým omezením, to je také jen mírně navýšená komprese.

                                Sice vím, že tam určitě přidávát kompresi nechci protože by to přidalu velké množství nevýhod, kterých jsem se konečně zbavil (a kdybych chtěl, tak mám u oboje možnost to externě rychle nastavit) a že ta kratičká ztráta kontaktu s cihlou ničemu zásadně nevadí a že dost se na tom podepsala i ta hodně nafoukaná pneumatika, ale pro srovnání chování při testování by to bylo zajímavé.

                                Aspoň už je spousta námětů pro příště.

                                0 0
                                • milan1  

                                  Já tohle taky vnímám jako zkušební, kdy se ukázalo, kolik by si vyžádalo času testování a jak je důležité probírat videa hned na místě a vytvořit si nové požadavky s jiným nastavením. Tebe tohle samozřejmě zajímá uvidíme, jak to oslovilo i další. Doplnit vše pocitovou jezdeckou zkouškou v odpovídajícím terénu bych viděl na počátek i závěr takovéhoto testování.

                                  0 0
                      • Macik  

                        No to máš asi pravdu. Nicméně na intenzivní šlapání se dá RP23 propedal do polohy „ProPedal ON“, pro jízdu, kde se tak moc nešlape to zas vypneš. Mě se ta idea zamlouvá. Jen nevím jestli bych to stíhal přepínat…

                        0 0
                        • Jenda  

                          to je to ono – mit moznost prepinat, jenze kdyz treba na to nemam penize:-( Treba me pohupovani vadi hlavne kdyz pri silovy zaberu se mi nejdriv zhouplo kolo misto toho aby se rozjelo. Takze mam floata R se stredni hodnotou propedalu (v podstate komprese) ale dovedu si predstavit minimalni hodnotu aby mi to na ty pomaly efekty jako je prvni slapnuti nezaregovalo ale pak se to klidne i muze malinkato pohupovat

                          0 0
        • MlokCZ  

          Tak po testovacím víkendu není třeba revize žádná. Sedí to přesně s tím, co jsem napsal po tom krátkém testu.

          Jak píšu níže, žádný problém s pohupováním při otevřeném tlumiči ani teď, i když to houpe nepatrně více než předtím (předtím to nehoupalo s compression tune na max vlastně téměř vůbec).

          Jen můžu dodat pár věcí předevší z nedělní vyjížďky, kterou jecnak výborně naplánoval, takže byly pěkné technické sjezdy, super na test + jeden sjezdík lehoučký netechnický, který dá úplně každý, ale zato cesta pěkně rozbitá v pravidelných intervalech, ideál na test rychle jdoucích překážek. A na větší překážky po sobě jdoucí byly také zase některé úseky s kořeny.

          Takže kromě citlivosti, která je teď výborná, tak tyhle pasáže s rychlejdoucími překážkami po sobě byly také o třídu lepší než s originální verzí tlumiče.

          S chozením na doraz také problém nebyl, i když díky nižší kompresi jde do zdvihu snáze. Možná budu moct ubrat těch 5psi co jsem přidal zase zpět (s tím přifouknutím jsem to dostal na 47mm v neděli, tedy 3mm tam pořád ještě zůstaly a dvakrát jsem si tam mírně skočil – žádný větší skok u mě normálně nebude). Ale to už jsou jen jemné detaily.

          Takže definitivně můžu říct, že teď to chodí jak by mělo a jak přesně chci.

          0 0
      • claid  

        teda…tenhle popis musí přesvědčit každého majitele RP23, a to jsem si myslel jak mi tlumič pěkně chodí..:-) škoda že není ještě před sezonou, taklhe úprava bude muset chvilku počkat..a nevyplatilo by se poslat jim tlumiče na úpravu ve více kusech? to bych se tedy rád připojil :-)

        0 0
        • Petrs  

          Musim jednoznačně podpořit Mloka. Jezdím svůj loňský Canyon ES5 asi měsíc s pushed RP23 s velkou komorou a nemá to chybu. Původní Pearl 3.3 byl moc progresivní na tuhle zadní stavbu. Testoval jsem i letošní neupravenou RP23 compression tune na max a tam mi strašně vadila malá citlivost. No  a teď upravená RP23 je přesně to co sem hledal. Výborná citlivost k tomu ta jejich platforma která v případě potřeby sníží pohupování. Ale stejně jí využívám minimálně. Prostě sem postupně došel k názoru že jakýkoli omezení tlumení, který nelze vypnout není pro mě. Kluci od TF mi splnili přesně to co sem očekával :-)

          0 0
          • vojta  

            Grrrr. To mi snad delas schvalne … Vzhledem k tomu, ze Mlok ma jine kolo, rikal jsem si, ze kdovi, jaky efekt by uprava tlumice mela na mem kole a ze se do podzimu uvidi. Ted jsi mi potvrdil, ze to efekt ma a znacny. Ja snad budu muset tech x dnu jen s HT pretrpet :-(

            0 0
            • hanz  

              tak já tě ještě taky popíchnu..ma pushed DHX5 na V10 a jako celek je to nejlepší kolo jaký sem kdy jezdil, mám ho cca 3 měsíce a pořád sem „v piči“ jaká je to „jeba“

              0 0
    • Flinker  

      Pripojim se k debate o rp23, momentalne ma tento tlmic „obstastnuje“ na canyon nerve xc 8.0 a uz pozorne sledujem thready o tom ako si to nechat upravit. Ako aktivny zavodnik sice ocenujem schopnost tlmica udrzat pedalovanie lubovolnou silou, no velmi mi vadi ze poloha „open“ je ani nie az tak open ako „znacne pretlmene“.

      V praxi je pouzitelny iba propedal polohe 1 alebo rovno open, a to podotykam na zavodoch! Inak som rovno mohol vlozit miesto tlmica kus duralovej tyce (karbonovej keby som si chcel uzivat mikrotlmenie na mikronerovnostiach ;-) a mam to narovnako.

      Budem musiet asi tiez posielat tlmic na upravu, akurat este musim zistit ci to robia aj sposobom „open“ a platforma, kde platforma bude silnejsia ako popisuje Mlok, no podla toho co pise Mlok, su flexibilny a nemal by byt problem.

      S vidlicou F100rlc som spokojny, velmi sa mi paci moznost zamknut lock, nastavit urovne odtrhu (vozim tu najslabsiu) nastavit low speed compression tak aby to nesadalo pod brzdami. Na svihove jazdenie je to naprosto genialne, este aj pocut ktory okruh kedy funguje podla „funenia“ alebo takeho „zapistania“. V polohe open je vcelku pohodlna, no na epicon to nema, citit tam ten chybajuci zdvih. Skoda ze tlmic bude potrebovat pomerne nakladnu upravu kym bude taky ako si predstavujem.

      Nemam nic proti citlivosti,

      0 0
    • chodec  

      Hele asi se blbě koukám, ale nemůžu najít kam to případně poslat, aby to bylo po Evropě a platil jsem v Librách, o kterých se zmiňuješ. Push mi to furt cpe na stránky PUSHINDUSTRIES.com s adresou, která od oka vypadá na nějaké Colorado nebo cože. Zkus mě prosím nasměrovat, kde kouknout na to co nabízejí a za jaké ceny v EU. Také ty aměrické strávky uvádějí objednací lhůtu cca měsíc, což úplně nekoresponduje s tvými cca 1–2ma týdny. Dík J.

      0 0
    • ememem  

      otazka na mlokaCZ a milana1

      1. ciste principialne a vo vseobecnosti ma zmysel – ak nechceme zachadzat do naozaj diskutabilnych problemov – ine nastavenie ci uz tlmica alebo vidle ako nafukany +/- na sag jak vyhovuje podla chrakteru jazdenia, naplno otvoreny a zaroven rebound blizko minima? 
      2. vsetky tzv. plat­formy - co to je ine a­ko nejakou for­mou obzmedzene tlme­nie? podla mna len

      makretingovy ofuk.

      0 0
      • persing  

        Takze aj ja prispejem svojou troskou. Kupil som si ram SC Heckler 07 s tlmicom Fox Float RP 23 High volume. Najprv som nevedel, preco mam taky pocit nekomfortu. Tlmic vobec nepohlcuje vacsie prekazky, len poskakuje po nerovnostiach. Az neskor som zistil, ze tlmic ma vysoky compression tune. Nemam velmi chut posielat ten tlmic na Pushovanie, najradsej by som vozil pruzinu, ibaze predat ten tlmic je maly zazrak (dlzka tlmica je 215mm). Skusim najprv napisat do SC, co mi poradia (ak ovsem odpisu).

        0 0
    • Flinker  

      Mam otazku pre zakladatela threada (a ostatnych) ci ist do pushovania alebo nie. Z dovodu zamestnania sa coskoro na svoj canyon na 5 tyzdnov neposadim takze mam dost casu to riesit :-)

      Sucasny stav:

      Ci open, ci propedal, bike ide uzasne za pedalom, no ignoruje ostre a male nerovnosti. Ako tak berie rigoly a menej ostre prekazky. Na propedal 3 mozem obut galusky a ist jazdit cestu :-)

      Ziadany stav: Poloha open> citlivost, citlivost a zase citlivost. Chcem aby v ramci 115mm dostupneho zdvihu, bol co najviac vyuzivany. Chcem pouzivat tuto polohu na zjazdy, rozbite luky, a na vozenie sa pre radost.

      Propedal> Schopny udrzat zavodne pedalovanie v rozumnej miere. Jazdim dost kadencne, nemam silove maniere. Nejazdim v stoji, ak sa postavim tak len aby som si natiahol chrbat, takze tam mi je nejake to pohupovanie ukradnute.

      Teraz je otazka ci je mozne taketo kompromisne nastavenie.

      Ide mi o to aby so mal trocha viac informacii nez budem volat tej tuningovej firmy.

      0 0
      • MlokCZ  

        Myslím, že s tímhle nebude žádný problém.

        Polohu open takhle mám. Navíc snížení komprese i malinko zvýší využití zdvihu (což je logické). Mě se ale nějak příliš v sedle nepohupuje ani otevřený tlumič (samozřejmě trošku ano, ale velmi rozumně a to mám 140mm zdvihu), zvýšilo se to oproti původnímu stavu s compression tune na max jen malinko (původně se to v poloze open nehoupalo prakticky vůbec), citlivost a aktivita se ale zvýšila hodně (jak už jsem psal výše).

        A platformu mám nastavenou možná na o něco aktivnější než chceš ty. Ale to proto, že jsem v požadavcích to tak chtěl a když jim napíšeš, že platformu chceš trošku tvrdší, tak ji tak nastaví (i tvrdší nastavení jejich platformy je pořád měkčí než propedal u compression tune na maximu, což už podle mě původně ale nebyla téměř platforma, ale spíš lock s ochranou proti proražení). Je to jen o tom jim co nejpřesněji popsat svoje požadavky.

        Já mam platformu nastavenou tak, že ani na trojku platformy ve stoje kolo bez houpání neudrží, v sedě pak omezí pohupování oproti poloze open, ale při silovějším záběru v sedě se to opět trošku pohne a neudrží to zcela. Díky tomu ani platforma nemá žádnou ostrou hranu a není žádný problém používat platformu i v těžším terénu třeba do výjezdů a pořád velmi slušně žehlí i při zapnuté platformě.

        Ale jak píšu, jaké požadavky si na úpravu řekneš, tak ti tlumič upraví a pokud by ti to nesedlo, tak jedno přenastavení je zdarma (tedy zdarma to nevyjde kvůli poštovnému, ale pokud se to pošle jako dopis, jak jsme řešili výše, tak už i to poštovné je přijatelnější).

        0 0
        • Flinker  

          Tak to je dobra sprava. Musim to s nimi dohodnut tak, aby poloha 3 propedalu na push platforme bola zhruba podobna sucasnej polohe propedal 1. (ta udrzi presne to co treba) Viem ze je to proti logike mrzacit chod na fulle, no pokial budu organizatori pre­tekov uznavat za dobry napad asfaltky do kopca, tak nie je ina sanca. Mimo pretekov sa budem vozit kludne aj na otvorenom, lahke pohupovanie na mna posobi vyslovene upokojujuco :-)

          Ps. a co s vidlou? da sa aj tam zriesit ta kompresia?

          0 0
          • MlokCZ  

            U vidlic nevím, co přesně upravují. Určitě nějak výrazně předělávají tlumící část, ale detaily opravdu netuším.

            Já mám oba Talase upravené od Milana a spokojenost maximální (Milan toho dělá výrazně více, nejen tlumící část na kterou se zaměřují oni).

            0 0
    • vojta  

      Sice je to trochu mimo toto tema, ale nenapadlo mne lepsi misto … Po cca 2 mesicich se mi ozvali ze Slovkolexu, ze konecne dostali od Foxu podklady, jak zmenit interni nastaveni komprese tlumeni a ze jsou tedy schopni to udelat. Takze asi ze sebe udelam pokusneho kralika a necham si kompresi nastavit na minimalni hodnotu (pokud by vse slo dle planu, mela by to byt otazka tydne – v Po poslu pres DPD, v Ut by tlumic meli mit a v Pa bych si pro nej zajel, neb to mam cca 60km ) a teprve pokud by to porad nebylo ono, sel by tlumic po sezone  do TFTuned.

      0 0
      • MlokCZ  

        Je otázka zda tenhle mezikrok za to stojí, hodně záleží kolik za to budou chtít.

        Rozdíl mezi přenastavením na compression tune na minimum a Push úpravou je pořád dost velký + navíc změna platformy k lepšímu.

        Já teď uvažuju, že po sezoně dám upravit i ten druhý tlumič na AMS 125ce, který má kompresi na minimu. To už tedy není tak akutní, ale když stejně budu muset dát po dvou letech odservisovat i tlumící část (na propedalu mi to občas už dělá trošku divné zvuky)…

        Ale chápu tu zásadní výhodu, že to pouhé přenastavení bude výrazně dříve hotové.

        0 0
        • vojta  

          Cena by mela byt v podstate za klasicky plny servis – tesneni pokud je OK + ~200Sk za prenastaveni tlumeni komprese. Jestli to bude jen „mezikrok“, je otazkou. Nedovedu si zatim predstavit, jaky rozdil bude v chovani s max. a min. nastavenim komprese a tim mene, jaky efekt by mela dalsi PUSH uprava, jesli bych ji byl vubec schopen ocenit  ( nepovazuji se za zkuseneho v oblasti odpruzeni, mimo jedne testovaci jizdy na GT ID-XC a Stumpovi jsem na jinych fulech, nez na svych, nesedel, nikdy jsem nemel moznost konzultovat a zkouset nastaveni s nekym znalejsim … ) .  Navic mne od PUSH trochu odrazuje nutnost,  vzhledem k spec. dilum a tesnenim, posilat tlumic na pripadne budouci opravy a posezonni servis do Anglie.

          0 0
          • Pedro RB  

            Tak co pokusnej králíku? Už sis nechal snížit tu kompresi v Slovkolexu? Až budeš mít nějaké zkušeností po úpravě tak se s náma o ně poděl. Taky bych radši posílal tlumič na Slovensko než do Anglie..

            0 0
            • MlokCZ  

              Tady není moc co řešit, prostě bude mít pak compression tune na minimu. Já teď budu posílat do TF tuned ale i druhý tlumič (z AMS 125ky), který už od výroby compression tune na minimu má.

              Upravená Push verze tlumiče je pořád někde jinde i než originál s compression tune na minimu.

              Ale samozrejmě mezi compression tune na minimu a maximu je rozdíl opravdu velký.

              0 0
              • ropman  

                mám dost lamí dotaz – v čem přesně se projeví chování s compression tune na minimu oproti maximu ? Tu diskuzi jsem trochu sledoval ale úplně té změně nerozumím. Je to v progresivitě tlumení, tzn. lineárnosti chodu ? Nebo se zvýší počáteční citlivost nebo se nějak pohne obojí ? Nebo to má význam jen při použití propedalu ? Mám RP23 high volume a neumím si představit co přesně bych tou změnou dosáhl. Bez zapnutého propedalu chodí tlumič do zdvihu podle nafoukání, přijde mi subjektivně citlivý, ale nemám srovnání, páč je to můj první full a na jiným jsem déle nejel. Díky

                0 0
                • MlokCZ  

                  Vše co dále budu popisovat je pro otevřený tlumič (tedy vypnutý propedal). Samozřejmě to ovlivní i tlumič při zapnutém propedalu, ale tam to až tak nevadí, protože lze použít třeba jen jedničku propedalu místo dvojky).

                  Vlivů to má hodně. První zcela zásadní a to fakt hodně velký je na citlivost. Citlivost s compression tune na maximu je zcela příšerná (tedy citlivost žádná není). S compression tune na minimu je to mnohem lepší, upravený v TF tuned je pak ještě lepší než s compression tune na minimu. Další vliv je výrazné zrychlení tlumiče, s compression tune na maximu je prostě pomalý a rychle jdoucí větší překážky po sobě absolutně nestíhá.

                  Charakteristiku zdvihu to mírně ovlivní také, ale ne moc, díky nižší kompresi jde o trošku snadněji do zdvihu, což je znát především v první polovině zdvihu.

                  Může to mít ale i jedno negativum, pokud zadní kolo dostane velký impuls, tak sertvačností toho impulsu od překážky může jít do zdvihu více než je velikost překážky, protože není bržděno kompresí. Právě zdvihy kolem 140mm jsou takové mezní, kde tahle nevýhoda nízké komprese nevadí a v podstatě nění téměř znát (a to jak pro zadní stavbu, tak pro tlumič). U vyšších zdvihů to už ale znát je a tam je nějaká komprese už nutná. Ideální ovšem pak je, aby byla pozičně závislá (což ovšem téměř nikde použité není, jen u pár vysokozdvihových vidlic) a začala se projevovat až někde od poloviny zdvihu, aby nezabíjela počáteční citlivost.

                  RP23 s compression tune na max oproti upraveném v TF tuned s požadavkem minimální komprese jsou dva zcela odlišné tlumiče. Tak jak chodil tlumič s compression max otevřený, tak mě v tuhle chvíli chodí při zapnuté platformě (už nelze nazývat propedal, v TF tuned používají svojí platformu) a to ještě při nastavení na trojku tedy na maximum (ale já chtěl tak nastavenou platformu, samozřejmě umí nastavit platformu výrazně tvrdší; takhle je ale pro mě platforma plně použitelná a používám ji teď poměrně často ve výjezdech).

                  0 0
                • Pedro RB  

                  No Mlok už to vysvětlil precizně. Z mého pohledu nezkušeného občasného FS jezdce je RP23 s kompresion na max. v absolutním nesouladu s vidlicí (mám upravenou RS Reba, ale myslím, že i s neupravenými funkčními kousky to bude poznat). A přitom na zadním kole je mnohem víc váhy, takže při správném nastavení tlaků by měl být na překážce pocit, že tlumič je citlivější než vidlice.

                  Před pár lety jsem jezdil jednoduchý jednočep s plovoucím středem, ale stále si pamatuju, že s původním pružinovým tlumičem (a částečně i s pozdějším levným vzduchovým) byla jeho citlivost mnohem lepší, než na současném čtyřčepu, který by měl už z principu být velice aktivní a pohodlný. Bohužel tyto jeho vlastnosti mrší letošní strategie Foxu (a potažmo i chování výrobců kol a prodejců Fox) kteří ze všech 3 vyráběných  va­riant Compresion tune vybírají a nabízejí jen tu Max.

                  Pokud tu panuje všeobecná spokojenost s RP23 na kolech Canyon, Cube, Ghost do loňského roku s Kompr. na min. tak pro moje ježdění bude naprosto dostačující u některého ofic. daalera v okolí ČR (CykloŠvec nenabízí – nabízí se Slovkolex) nechat přenastavit jen tu Kompresion se zachováním záruky, nehledě na nižší náklady a možná i jednodušší komunikaci. Všichni už asi na nějaké úrovni dokážeme jednat v AJ, ale i Mlok )který je na tom nepochybně dobře) měl problém s pochopením svého požadavku v TF Tuned (nevhodně přendaná větší vzduch. komora a tím nepoužitelnost na Stereu) a z toho může vyplývat zbytečné zdržování posíláním tlumiče tam a zpět (plus poštovné)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jen k upřesnění té komunikace, tam problém nebyl, spíš to byla schoda náhoda, která by mě nenapadla a kdyby ano, tak se stačilo zmínit při objednání (no pro příště).

                    Nešlo o nepochopení toho, co jsem chtěl. Já se o high volume komoře původně vůbec nezmínil a nějak automaticky předpokládal, že je vždy standardní normální komora a o high volume se musí speciálně říci.

                    A to byl ten problém, v UK Fox letos standardně dodává tlumiče s high volume komorou (což je hodně neobvyklé) a tedy TF tuned berou letos tlumiče s high volume komorou. A tedy nechali to tak jak to dostali od Foxu a problém byl na světě. Ne že by dle požadavků chybně dali high volume komoru. Dle požadavků se řešila pouze tlumící část.

                    Kdybych se o standardní komoře zmínil, tak tam rovnou dali standardní a ne high volume. A nebyl žádný problém ji zdarma vyměnit, což se nakonec nestalu kvůli druhému problému s páčkou propedalu, která mě taky ani nejdříve nenapadla a nakonec se ukázalo, že to jednoduše vyřešit (otočit páčku nestandardně jako má Stereo) nepůjde.

                    To co jsem v požadavku na tlumič uvedl, to nastavili napoprvé přesně jak jsem chtěl. A i tady je případně jedno přenastavení zdarma, kdyby prvnostní nastavení nesedlo (ale poštovné to stát vždy bude).

                    0 0
                • ropman  

                  takže po více než hodinovém pročítání předchozích příspěvků jsem už nabyl dojmu že vím co by mohlo být výsledkem té úpravy na compression tune na minimum – při stejné síle na dosažení maxima zdvihu větší SAG a tím vyšší citlivost (vlastně větší progresivita ?), ale pak zas zmínka že to půjde snadněji do zdvihu … Pro mě je mínus současného nastavení na Canyonu, že abych při nějakým normálním skoku nechodil nadoraz a měl tam nějakou bezpečnostní rezervu, musím mít menší SAG, pomůže tomuto zmíněná úprava, abych při větší citlivosti nechodil tak často k maximu ?

                  0 0
                  • Misiak  

                    pokial viem, tak progresivitu tlmica (dolezita velicina v suvislosti s dorazom) ta uprava nezmeni, zmeni sa len ochota tlmica brat nerovnosti (aj ked z nadhladu to mozno brat ako iste znizenie „progresivity“). co sa tyka dorazu, tak vyhoda bude spocivat v tom, ze na dosiahnutie citlivosti aku mas teraz (pri istom tlaku, zrejme nizkom, kedze davas dorazy) bude ze ju dosiahnes aj pri vyssom tlaku ako mas teraz a tym padom nebudes tak casto chodit na doraz.

                    zhrnute (teoreticky priklad)-ak mas teraz napr tlak 100psi, sag 20mm a istu citlivost (vyhovujucu), tak po uprave ti na rovnaku citlivost postaci trebars 120psi a sag 15mm, plus s vyssim tlakom dostanes bonus v podobe menej casteho chodenia na doraz.

                    snad som to nezmotal…

                    0 0
                  • Pedro RB  

                    No citlivost není primárně závislá na natlakování (i když to ji taky ovlivňuje) ale hlavně na třecích odporech a odporu tlumící části v nepracovní fázi (když jde tlumič do zdvihu a olej se přepouští za píst aby pak mohl při zpětném pohybu tlumit protékáním přez planžety - odpor samozřejmě klade i cestou tam. A tohle je Compession tune). Takže citlivější tlumič půjde snadněji do zdvihu (bude lépe a s menším zpožděním kopírovat tvar přkážky, ale výsledné max zasunutí bude téměř stejné a s progresivitou to nemá žádnou souvislost. Pokud i na poměrně progresivním Ca­nyonu (Nerve XC?) chodíš při skocích na doraz a při tom se ti sag zdá celkem malý, tak kromě výměny rámu za vyšší zdvih by mohla pomoci úprava tlumiče na progresivnější jako má třeba Pearl (TF Tuned-  změnou komory?) nebo výměna za progresivnější tlumič jako jsou tlumiče RS. Takže sy myslím, že úprava Compr. tune na min by ti v tomhle nepomohla..

                    0 0
                    • ropman  

                      Spectral AX 7.0. Kolo mi dodali s tlumičem natlakovanýmna 160 PSI, možná to vzali podle udané váhy (cca 66 kg) a postupně se k tomu zase přiblížím (teď 145 PSI). Jezdím běžný XC ale v terénu rád i trochu zablbnu. Asi si budu muset rozmyslet jestli pojedu v klidu a 140 PSI mi na nějakej ten skok přes malou překážku postačí, ale zhupy dolů-nahoru prostě musím opatrně a ne prosedět na doraz, nebo foukat pro sichr víc a oželet část komfortu.

                      0 0
                      • Pedro RB  

                        Tak to koukám! Kolo s takovejma zdvihama, ty tak lehkej a při docela slušným tlaku ho dostáváš nadoraz?! Já mám 75 kg, Stevens Fluent s 110 mm (který je podle Mloka lineárnější než Nerve XC) a v RP23 asi 120 psi. K dorazu jsem ho dostal jen jednou když jsem skočil na rovinu z asi 60 cm vysokého zápraží. V houpákách si max. škrtnu pedálem

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Rozdíl je v tom, že on má na Canyon high volume komoru, kterou letos Canyon začal dávat, což většině lidí určitě sedí, když Canyon je progresivnější.

                          Rozdíl standardní a high volume komora je velký a dle toho co píše, tak pro něj by bylo na větší skoky vhodné tam dát normální komoru místo high volume a tím by progresivitu hodně zvýšil.

                          0 0
                  • MlokCZ  

                    Tak to vůbec nebude s tím sagem.

                    Při snížení komprese se o trošku zmenší síla potřebná k tomu, abys tlumič dostal na doraz, i když rozdíl je hodně malý a není tohle tedy až tak podstatné. Pokud ale vezmu i ten malý rozdíl, tak po snížení komprese budeš pro stejnou sílu chodu na doraz potřebovat lehounce přifouknout a tedy sag nepatrně snížíš. Rozdíl je ale fakt malý, já přifukoval o 5psi při změně z compression tune max na Push upravenou verzi (teď foukám 130psi, předtím 125psi).

                    Ale i přes o malý chloupek menší sag citlivost extrémně naroste.

                    Pro vyřešení chodu na doraz potřebuješ něco jiného a to zvýšit progresivitu a jak už jsem psal, to můžeš vyřešit změnou komory za standardní. Canyon osazuje letos tlumič s high volume komorou, která je o hodně méně progresivní. Jen je otázka, jestli už to pak naopak nebude moc, zvýšení progresivity bude opravdu dost velké. Pokud chodíš na úplný doraz (50mm a více zdvihu tlumiče) jen ojediněle a nebo nepotřebuješ sag zvýšit opravdu hodně, tak bych tu komoru neměnil, protože ta změna bude moc velká.

                    Jak už jsem tu psal, tak u Sterea, kde standardní komora je přesně akorát, tak změna na high volume udělal tak velkou změnu, že při nafoukání aby to chodilo na doraz při stejné síle, tak jsem ze sagu 20% (což je pro Stereo ideální sag) byl najednou v podstatě úplně bez sagu (cca 1–2mm na tlumiči).

                    Samotné ufoukání tlumiče, tedy větší sag pomůže citlivosti jen nepatrně a pokud je nutno dohánět citlivost právě větším sagem, tak to přesně znamená, že je někde problém a to právě v té kompresi.

                    Pro představu, Stereo s upraveným Push tlumičem s tou nevhodnou high volume komorou (pro Stereo nevhodnou) a sagem téměř žádným (těmi 1–2mm na tlumiči), tak kolo bylo pořád citlivé velmi dobře, mnohem více než se sagem 20% s originálním tlumičem s compression tune na max. S upraveným tlumičem se standardní komorou se to pak ještě trošku zlepšilo díky většímu sagu, ale rozdíl byl dost malý. Samozřejmě ale ten téměř žádný sag je nepoužitelný z jiných důvodů (d.ržení kontaktu zadního kola s terénem).

                    0 0
                    • ropman  

                      teď mám SAG (odhadem) 8 mm, tj. 16%, můžu přesněji ještě změřit a na doraz se při běžné jízdě nedostanu, i menší skoky a rozumný zhoupnutí pobere (těžko popsat co je pro mě menší skok a rozumný zhoupnutí), takže tak jak to je mi to v zásadě vyhovuje, jen nesmím zablbnout víc. A i s tímto nastavením mi přijde, že to pěkně pobere nerovnosti, ale to by musel projet někdo kdo má s čím srovnat. Nejsem zatím takovej fajnšmekr a po přechodu z HT jsem stejně v sedmým nebi, záda už nebolí a sjezdy jsou zas bezpečnější, rychlejší a pohodlnější … :-) 

                      Pedro RB : jak psal Mlok bude to komorou a taky asi jiným poměrem přepákování

                      Takže jediný co bych snad do budoucna zvážil je změna Compression Tune, pokud to tu někdo za rozumných podmínek dokáže udělat

                      0 0
            • vojta  

              V prve rade musim servis v Slovkolexu pochvalit za vstricnost a rychlost. V utery jim DPD tlumak dorucilo a ve stredu odpoledne mi prisel mail, ze je hotovy. Co se tyka efektu upravy – udelal jsem zasadni chybu a nenafoukal pneu+tlumic+vidli na nejakou definovanou hodnotu a nenajel si nejaky usek tak, abych si reakce odpruzeni presne zapamatoval a byl tudiz schopen konktretne popsat zmeny. Jisty posun v chovani tlumice tam je, nebot i na 3.uroven Propedalu projevuje tlumic jakous-takous cinnost, ale cekal jsem, ze ten rozdil bude vetsi. Je ovsem otazkou, jestli nejsou ma ocekavani ponekud prehnana a lze jich vubec dosahnout ( chtelo by to srovnani s jinymi fully ), nebo jestli nastaveni CompresionTune pri mych 90kg+Nerve ES hraje mensi roli, nez u Mlokova Sterea ve spojeni s jeho nizsi vahou. Potom je samozrejme take mozne, ze v TFtuned maji prece jen jine zkusenosti a jsou schopni tlumic nastavit i do jinych urovni nez 3 foxovskych, pro nez maji v Slovkolexu k dispozici „konfiguraci planzet“ .

              0 0
              • Jenda  

                zasadni otazka – na kolik ta uprava od Slovkolvexu vysla?

                0 0
                • vojta  

                  250Sk olej, 4*50Sk nove planzety, 1700Sk prace=kompletni rozborka a sborka

                  0 0
              • MlokCZ  

                V TF tuned vůbec nepřesnastavují do pozic, ať už i jiných než ty tři definované pozice (těch jde nakombinovat více). Oni kompletně vymění tlumící část za svoje vlastní řešení, které nemá s původním nic společného a které nastavují dle požadavků zákazníka (tedy nejen vlastní platforma).

                Tedy rozdíl může být i velký oproti compression tune na minimu. To zatím nemůžu říct přesně, compression tune na minimu mám na druhém kole, takže srovnávat přesně se nedá.

                Dnes posílám do TF tuned ale i ten druhý tlumič ze 125tky a tedy tam se uvidí přímé srovnání compression tune na minimu x Push verze tlumení nastavená na minimální kompresi (jak budu opět požadavot, tedy úplně stejně jako mám druhý tlumič).

                Samozřejmě vyšší váha roli hrát bude a u nižší váhy bude nižší komprese důležitější. A u Sterea bude rozdíl asi také větší (uvidím pak dle 125tky), daný jiným průběhem zadní stavby, kde v první části zdvihu a to ještě kolem sagu má Stereo nižší lev. ratio (Canyon to má přesně obráceně) a tedy může na to být citlivější.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Takže dnes první test s upraveným tlumičem na AMS 125ce. V otevřeném módu je to lepší než v originálním stavu, ale jak se dalo čekat, tak už rozdíl oproti originálnímu stavu (compresion/pro­pedal tune na minimu) není moc velký, jako v případě úpravy toho prvního tlumiče s compression tune na max.

                  S Push platformou jsem opět také spokojenější než s propedalem.

                  Kdybych měl nový tlumič s compression tune na max., tak bych se určitě rozhodnul rovnou pro Push úpravu (a ne jen pro změnu na compression tune na min.). Kdybych ale měl nový tlumič s compression tune na minimu, tak bych s úpravou v TF tuned při té ceně úpravy + poštovné váhal a asi počkal až časem, až bude třeba i servis tlumící části. Pokud je to případ jako jsem měl teď já, tedy už tlumič nutně potřeboval servis tlumící části (po cca 5tis. km), tak bych ho opět místo servisu na úpravu poslal.

                  0 0
                  • claid  

                    to znamemá, že při objednávce u TF objednat nejen změnu compression tune na max. na ompression tune na min. a k tomu ještě také upravu Push?? Jde mi o to, jak správně formulovat požadované úpravy tlumiče..

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Takhle to není. To jsou dvě rozdílné úpravy a nikdy nebudeš objednávat oboje pro jeden tlumič.

                      Buď budeš chtít Push úpravu a v tu chvíli ti komplet předělají tlumící část na svoje řešení, které nemá už s originálním stavem nic společného a nějaké nastavení compression tune pozbývá v tu chvíli význam a řekneš jim svoje požadavky, jak chceš, aby se to výsledně chovalo a oni to jejich Push řešení tak nastaví (tedy Push řešení může mít kompresi jak ještě menší než je compression tune na minimu nebo klidně i větší kdyby to někdo tak chtěl).

                      Změna na compression tune na minimu by byla ponechání tovární verze tlumení a pouze přenastavení. To je samozřejmě také možné, ale na to pak nemusíš tlumič posílat do TF tuned a můžeš to nechat udělat levněji ve Slovkolexu.

                      0 0
                      • claid  

                        díky za vysvětlení, moje zkušenosti s prvním fulem mi asi nedovolí správně definovat požadavky na jejich Push řešení.. měl bych snad představu předěláni na compression tune na minimu při zachování stejné citlivosti tlumení ve všech třech úrovní propedálu..tj. ať je páčka propedálu na 1, nebo 2, nebo 3, tak tlumič tlumí stejně citlivě a mění se jen tvrdost (citlivost) tlumení při zapnutém propedálu ve třech úrovních s tím, že poloha 3 tlumič zavírá s nárazovou pojistkou..lze to takhle formulovat a je to reálný??

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          No to nevim, to jsem sám moc nepochopil :-)

                          Tak první věc je ta, že v poloze open nemá nastavení úrovně platformy (ať už propedalu nebo té jejich) žádný vliv. To je už jen z principu toho mechanismu páčky. Ten mechanismus má celkem 6 poloh, kde tři polohy jsou totožné a tři polohy se liší a střídá se to. Tedy ještě jinak, je to takhle v kruhu v řadě: open, 1, open, 2, open, 3. Když hýbeš kolečkem, tak celý mechanismus otočíš o 1/3 otočky. Páčka to přepíná vždy sem tam mezi dvěma sousedními polohami, tedy např. mezi 1 a open. Tedy nastavení kolečka nemá (a nikdy mít nemůže) žádný vliv na otevřený tlumič ať už je to v originálním nebo upraveném stavu (s mechanismem páčky samozřejmě nic nedělají).

                          Tedy požadavky píšeš vždy pro otevřený tlumič + pro platformu (a u ní spíš jako pro celek než pro jednotlivé polohy s tím, že jednotlivé polohy se budou vždy mírně lišit).

                          Já jsem to psal přibližně ve stylu:

                          • maximální citlivost tlumiče s tím, že mi nezáleží na větším pohupování kola
                          • maximální rychlost chodu tlumiče pro stíhání rychle jdoucích větších překážek pro sebe
                          • a ještě jsem tam rovnou připsal, že tedy co nejnižší kompresi

                          A pro platformu jsem jen napsal, že ji chci mnohem měkčí než byla v originále s compression tune na max.

                          Polohu tři ti jako lock s pojistkou téměř určitě neudělají. Celá jejich platforma je stavěna na tom, že to jen omezuje tlumič a nemá to žádný ostrou hranu jako propedal. Sice tu platformu mohou nastavit různě tvrdou, ale něco blízkého locku bych řekl, že vůbec nehrozí. Ale můžeš se jich na to ještě zeptat.

                          Pro představu, já mám teď na tlumiči na AMS 125ce, co teď upravený dorazil už podle jejich označení mírně tvrdší platformu. A i na trojku úroveň pořád jen mírně tlumič omezuje, přesně jak to chci.

                          0 0
                          • claid  

                            zase díky.. když jsem kolo přivezl a zkoušel co umí a jaké nastavení mi nejlépe vyhovuje, měl jsem pocit, že citlivost tlumiče v poloze open je závislá i na nastavení kolečka propedalu 1–3 s tím, že na 1 je nejcitlivější a na 2 a 3 postupně přitvzuje..teď se dovídám, že to není pravda..zítra to ověřím a vyzkouším..

                            teď jezdím polohu 2 propedalu a buď jsem si zvyknul a nebo mi to tak opravdu vyhovuje.. polohu 3 zapínám jen když vím že pojedu dlouho (cca pár hod) do kopce po dobrém povrchu..ale propedál potřebuji, protože moje šlapání dokulata není nic moc.. :-)

                            z toho mi tedy vychází, že ideální úprava pro mě by mohla být compression tune na minimu a zachování stávající omezování tlumení propedalem?

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Ty polohy open ani nemusíš zkoušet, ty se prostě z principu toho štelovacího mechanismu lišit nemohou, škoda, že jsem nevyfotil ten mechanismus, když jsem to rozebíral (a pak nemohl složit), těch 6 poloh jsou různě hluboké zářezy na otočném kolečku a pro ty tři polohy open je tam prost totožný stejně hluboký (nejhlubší) zářez. A pro ty tři polohy propedalu se hloubka těch zářezu liší.

                              A tím jak se natočí různě hluboký zářez, tak dle toho se zasouvá taková dlouhá tyčka do těla tlumiče. Tedy v těch třech polách open je zasunuta nejméně (a stejně) a podle úrovně propedalu se zasouvá více a více.

                              A ani pouze změna interního nastavení compressin tune na minimu možná ideální nebude. Tím se změní poloha open k lepší citlivosti s tím že to bude o trošičku horší než s Push úpravou (s požadavkem na maximální citlivost). Ale co je zásadní, ono to spolu vše souvisí (protože se mění celkové nastavení komprese) a tedy v tu chvíli se zcela zásadním způsobem změní chování v polohách propedalu.

                              Už jsem tu někde popisoval přibližný rozdíl (úplně přesný nedokážu napsat, každé bylo na jiném kole), v porovnání bude MAX znamenta compression tune na max a MIN zase compression tune na min:

                              • poloha propedalu 3 pro MAX pro MIN neexistuje vůbec
                              • poloha propedalu 2 pro MAX je ještě stále tvrdší než poloha 3 pro MIN (tedy vlastně opět neexistuje)
                              • poloha propedalu 3 pro MIN (tedy co bys měl pak nejtvrdší) je tak někde mezi polohou 1 a 2 pro MAX, ale spíše k poloze 2

                              A ještě srovnání jak mám ja nastavené platformy na obou tlumičích teď u Push verze (uměli by o něco tvrdší, ale myslím, že ne už nijak zásadně, pro stejné nastavení polohy open):

                              • poloha 3 platformy Push odpovídá přibližně poloze 1 propedalu pro MIN. Pro MAX bych to dokonce klidně přirovnal blízko k poloze OPEN, i když stejné to není, možná skoro stejné na citlivost, i když o malých chlup ta poloha open pro MAX asi citlivější je, ale u Push ta poloha platformy 3 udrží o něco menší sag a přitom je dost aktivní – tohle se mi moc líbí, super do výjezdů, pořád to výborně kopíruje terén, jen to lehounce omezí pohupování, ale fakt jen lehounce, ve stoje třeba absolutně neudrží bez houpání a k tomu to drží menší sag, tedy není pak někdy třeba snižovat vidlici a nebo to snížení vidlice v hodně prudkých ještě pomůže.

                              Tedy o ty nejtvrdší nastavení propedalu samozřejmě stejně přijdeš i když jen necháš změnit nastavení compression tune (což by nemuselo být v TF tuned).

                              To co bys asi chtěl prostě z principu konstrukce toho mechanismu přepínání propedalu jít nemůže nikdy, ať už se nastaví komprese jakkoliv. Problém je v tom, že k tomu by muselo to kolečko propedalu měnit chod té zasouvací tyčky ve výrazně větším rozsahu a tedy být rozdíl v hloubce těch výstupků výrazně větší, aby z polohy open došlo ke větší změně platformy ať už bude jakákoliv.

                              Tedy pokud chceš mít za každou cenu i supertvrdé polohy platformy (blízké locku), tak není možné tlumič upravit vůbec.

                              Ale třeba poloha 2 pro MIN už ti musí stačit, ta mě téměř udržela i při jízdě ze sedla (jen při silnějším záběru ze sedla občas ne). Takže bych zkusil dotaz do TF tuned jakou by uměli nejtvrdší platformu pro Push úpravu a jak přibližně odpovídá propedalu pro MIN. Tomu by se přiblížit snad mohli (i když možná poloze 3 pro MIN už taky ne).

                              Oni si prostě zakládají na tom, že ta jejich platforma je lepší pro ježdění, že jen omezuje a přitom neblokuje tlumič ostrou hranou jako propedal. Cílem je aby byla ta platforma opravdu použitelná a i při ní full fungoval a nebyla to náhrada locku. I u verzí, které mají lock (pár oem verzí Fox tlumiče tak existuje, že má i úplný lock), tak po Push úpravě už to lock nemá (na to i upozorňují).

                              0 0
                              • claid  

                                díky, zjišťuji že nic nevím..:-)

                                takže, úroveň nastavení komprese – max. min. ovlivňuje tvrdost propedalu a ne, jak jsem si myslel, že nastavení úrovně propedalu zároveň ovlivňuje citlivost tlumiče..už jasný

                                ale ještě…6 poloh na kolečku nastavení propedalu..3 polohy pro samotný propedal a 3 polohy pro open tlumiče..myslel jsem, že použitelné jsou pouze ty 3 polohy pro nastavení úrovně propadalu a páčka pak vypni – zapni propedal..

                                ty 3 plohy co jsou open – to se dají taky kolečkem nastavit a tak jezdit bez možnosti zapínat a vypínat propedal?? ale to už dělá přeci ta ovládací páčka propedalu, pak nechápu proč tam tyto polohy open ještě jsou??

                                propedal blízko locku bych asi mít nemusel, teď jezdím na polohu 2, tak po úpravě by asi ta poloha 3 mohla vyhovovat a to taky doufám, že se kulaté šlapání bude lepšit..

                                už asi taky trošku tu závadu na tlumiči co jsem měl hned od koupě kola, ovládací kolečko asi zůstalo v nějaké té mezipoloze open a pak samozřejmě nešel zapnout propedal.. opraveno u Švece

                                0 0
                                • claid  

                                  už asi taky trošku chápu …

                                  0 0
                                • MlokCZ  

                                  Je to jedno kolečko s 6 polohami dokola. Kolečko nastavení propedalu pootočí s mechanismem o 1/3 otočky (tedy o dvě polohy). Páčka dělá úplně totéž, také otáčí tím kolečkem, ale jen o 1/3 otočky, tedy o jednu polohu tam a zpátky (tedy vždy to vyjde že přepíná mezi polohou open a jednou z poloh propedalu).

                                  0 0
                                  • claid  

                                    díky, trvalo to, ale konečně je mi to jasný.. :-)

                                    teď ještě musím promyslet jakou úpravu bych nechal na tlumiči udělat..ale to bude až po sezóně, tak je na to čas.. díky moc za všechny informace a jestli ještě budu s něčím tápat, tak bych si dovolil dát vyptávat..:-) díky

                                    0 0
                                    • ufonek  

                                      jj taky se připojuji s díky za vyčerpávající popis

                                      ten manuál od FOXe je opravdu velice nepřehledný, neumím sice english ale ani po překladu translatorem mi to nebylo úplně jasné a vše jsem začal chápat až po přečtení těchto příspěvků

                                      ještě takový nevinný dotázek, v tom manuálu je tabulka AIR SPRING SETTING Guidelines, kde je v jednom sloupečku uveden SAG a v druhém SHOCK TRAVEL. Předpokládám správně že SHOCK TRAVEL znamená pracovní zdvih? Nějak jsem z toho manuálu ani nedovedl vyčíst maximální zdvih tlumiče.

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Ano, shock travel je kolik je chod tlumiče.

                                        Používají se nejčastěji tyhle délky tlumičů s tímto chodem (délka/chod):

                                        • 165/38mm (především na kola s nižšími zdvihy kolem 100mm)
                                        • 190/51 (asi nejčastěji používaná verze tlumiče na kola se zdvihy kolem 120–150mm)
                                        • 200/51
                                        • 200/57
                                        • 216/57

                                        Manuál je stejně naprd, protože Fox myslím doporučuje prostě 25% sag (a ta tabulka pouze vždy vypočítá, kolik je těch 25% pro danou verzi tlumiče v milimetrech). Což je v některých případech ok, ale v některých vůbec, záleží na typu kola. Výrobce rámu by sám měl doporučovat nějaký sag pro daný rám a tlumič. Pro představu takový Cube Sting má doporučený sag jen 10%. Ale stejně nejdůležitější je to vyzkoušet.

                                        0 0
                                        • Kiri83  

                                          Mlok-u, Mlok-u. Čítam b-f takmer denne, a obdivujem Tvoje vedomosti a schopnosti podeliť sa s nimi. Aj keď už väčšine vecí chápem, viem aj to že ja by som ich nevedel zrozumiteľne popísať.

                                          Vďaka tomuto vláknu som rozhodnutý že chcem úpravu (no pravdepodobne o dosť neskôr, najprv plánujem kúpiť cesťák), na môjho Canyona AM 5.0. Na druhej strane polohy č. 3 propedalu mi bude ľúto, pretože občas mám také masochistické sklony dupať asfaltové (krátke) stúpania (5%+) na veľkej píle, no toto sa cesťákom obmedzí a asfalt bude výhradne jeho doména. Zatiaľ musím kondíciu naberať na fulle :(

                                          Fakt nerozumiem načo výrobcovia zabíjajú výhody fulla použitím nevhodného tlmiča, alebo jeho vnútorného nastavenia. Pre odporcov fulla bude aj najtvrdšie nastavenie „húpavé“ a bude to považovať za gramy navyše, a tí čo chcú pohodlie po kúpe môžu byť prekvapení nižším komfortom ako očakávali.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Trend navyšování komprese u Foxu také nechápu. Nejprve nás Fox léta masíruje tím, jak předností Foxek (hlavně u vidlic) je citlivost a pak najednou otočí a cíleně tu citlivost zabijou.

                                            U tlumičů to pak není jen dílo Foxe, ale i jednotlivých výrobců kol, kteří si interní nastavení mohou u Foxe objednat jaké chtějí. A proč jeden rok jsou u většiny značek kola s compression tune na minimu (07 modely) a druhý s compression tune na maximu taky netušim. I když odhaduju, že je možné, že to byl úplně jiný důvod, než že by sami výrobci kol rozhodli, že chtějí na 08 vyšší kompresi, ale třeba něco ve stylu toho, že Fox jim oznámil, že ty s compression tune na max. má ve velkém k mání brzo a že na compression tune na min. by čekali mnohem déle, což si zase nemohli dovolit. A protože stejně 95% nakupujících vůbec netuší co to compression tune je a srovnání s více fully nemá, tak na prodej ta změna ani moc vliv mít nebude.

                                            0 0
                                            • Kiri83  

                                              Áno, pod slovkom výrobcovia som mal na mysli výrobcovia bikov – nie priamo Foxa. Aj keď niečo na tom musí byť pravda že je to otázka ponuky a dopytu. Pokiaľ tam hrá rolu dodacia lehota alebo cena je to použitie tlmičov s compression tune na max úplne jasné. A to že užívatelia netušia čo to compression tune znamená je úplne jasné (teda aspoň tak 95% z nich). Ja som živý príklad. Keď som kupoval fulla nemal som o tom potuchy (na druhú stranu nič by to na mojom rozhodnutí nezmenilo – vzhľadom k pomeru cena/výkon/moje požiadavky/ponuka).

                                              0 0
    • skokan77  

      Chci se jenom zeptat jestli někdo neví co by mohlo způsobovat takový písklavý zvuk, který vycházi z tlumiče fox rp23 při zatížení. S ložisek to není, vychází to přímo z tlumiče. dík za radu

      0 0
      • hanz  

        dělává to vysokorychlostní komprese…je to spíš při rychlých velkých nerovnostech že.

        0 0
        • skokan77  

          právě že ne. Nikdy to nedělalo a dneska jsem přijel z vyjížďky a vyčistil kolo(vodou z hadice) a po uschnutí když jsem zatlačil na sedlo, nebo zapéroval v pedálech tak to začlo dělat. Jakoby někde unikal vzduch, takový zvuk mi to připomíná.

          0 0
          • hanz  

            tak to pak netuším…foxy občas popiskujou jak olej protýká ale to by dělal skoro stabilně.

            0 0
      • Soptík  

        Občas se mi stává u Roca něco podobného, je to tedy pružina ale mohlo by to být stejné. Když dlouho nenamažu stírák na dříku pístku, je tam nějaký černý elox, tak začne vyluzovat zajímavé zvuky.

        0 0
    • kryspin  

      Vyuziju tenhle tlumicovej thread na opacny dotaz. Mam Stevense F9 Race s tlumicem Manitou SPV. Zkousel jsem hodne laborovat s tlakama v SPV komore a v hlavnim tlumici az jsem nakonec dospel k jakemusi optimu, kdy je stavba vcelku citliva a pri rozumnem slapani se nehoupe a na lesnicgh a polnich cestach celkem hospodarne vyuziva zdvih. Az potud zadny problem. Ten nastava v okamziku, kdyz jedu neco technictejsiho razantneji, kdy jde kolo vic do zdvihu. A to je prave ten problem… Za vyjizdku ho dostanu na doraz tak 2×-4× (podle toho co jedu) a to jsem jeste pomerne opatrny. Stavba me prijde dost linearni, tak ze ja mam presne opacny problem – je mozne vymenou tlumice chovani zprogresivnit a pri tom zachovat citlivost na zacatku? (rady typu „tak si to vic nafoukej“ nefunguji… ztrati to citlivost a na ty nejvetsi pecky to kupodivu stejne nepomuze a to nemluvim o ztrate trakce na zacatku zdvihu diky malymu sagu).

      0 0
      • MlokCZ  

        Řešení je jak už sám píšeš jediné a to vyměnit tlumič. Problém je s přesným určením průběhu tlumičů. Pokud potřebuješ výrazně zprogresivnit chod, tak Fox řešení nebude.

        A tedy zkusil bych Monarch, o tom už tu trošku řeč byla, osobní zkušenost s ním zatím žádná nebo sehnat ještě Pearl. Ten je jak hodně progresivní, tak velmi slušně citlivý (oproti SPV to bude s citlivostí určitě lepší, Pearl je cca na úrovni Foxu s compression tune na minimu).

        Více foukat jak sám správně píšeš nic neřeší. Nejen, že přefoukaný tlumič nežehlí, ale ještě bys přišel i o rozumný sag, což je taky problém.

        0 0
        • kryspin  

          koukal jsem na Rockshox Pearl a podle nekterych recenzi na MTBR je hodne linearni, nebo se divam na jiny tlumic?

          0 0
          • MlokCZ  

            Pearl rozhodně lineární není, je to jeden z nejprogresiv­nějších tlumičů na trhu. A to je mnohokrát ověřeno a to přímým srovnáním s jinými tlumiči na stejných rámech.

            Pokud někdo píše o Pearlu, že je lineární, tak prostě neví o čem mluví (což se v recenzích na mtbr stává hodně často).

            0 0
            • kryspin  

              tak to jsem rad… ja ho v ruce nikdy nemel. Netusis nahodou jakym zpusobem je tam tahle charakteristika docilena? Osobne si dovedu predstavit co udela s tlumicem vetsi nebo mensi komora, ale zatim neumim prijit na to cim se da udelat progresivnejsi.

              0 0
              • MlokCZ  

                A co si představuješ, že udělá větší nebo menší komora? Právě velikost komory ovlivňuje progresivitu. Ale nejen velikost samotná, ale především její délka a pak její tvar uvnitř (ne vždy je komora jen jeden velký prostor.

                Pěkně se projev velikost dá zkoušet třeba u RP23, kde existují dvě velikosti komory a ty jde i doma vyměňovat. A třeba právě u Foxu je rozdíl progresivity se standardní a high volume komorou dost velký. A Pearl (a i třeba RS MC 3.R) je progresivnější než RP23 se standardní komorou (tedy než ta progresivnější verze Foxu).

                0 0
                • MlokCZ  

                  Bohužel nedokážu srovnat progresivitu těch RS a Foxe se Swingerem. Sice jsem Manitou tlumič párkrát zkoušel, ale to byla vždy jen chvilka a nikdy jsem neměl detailní srovnání s Foxy nebo RS na stejném rámu. Fox x RS už jsem srovnával na více rámech (tím myslím vždy Fox i RS zkoušen na stejném rámu).

                  0 0
                • kryspin  

                  predstavuju si to tak, ze cim vetsi komora, tim skutecne linearnejsi a hladsi prubeh, hlavne z kraje zdvihu lespi citlivost. problem je, kdyz chces citlivej a zaroven progresivni tlumic, protoze pouhym zmensenim komory sice podle me dosahnes progresivity ale zaroven prijdes o citlivost, coz mi neprijde jako dobry napad. dalsi otazka je, jestli ve skutecnosti velikost komory ovlivnuje progresivitu krivky nebo pouze meni krivku v jeji strmosti (coz se pak kompenzuje tlakem)… vse vsak podle me nasvedcuje tomu, ze se meni progresivita, i kdyz moc nerozumim tomu proc. tvar komory vevnitr je velmi dobry argument, to me nenapadlo. dik.

                  0 0
                  • fluider  
                    • A nie je strmosť krivky to isté, čo jej progresivita ? Tu ide skôr o jej tvar.
                    • Zväčšiť/zmenšiť progresivitu ku koncu by sa mohlo dať zmenšením/zväčšením prierezu komory v tejto časti zdvihu, len si neviem predstaviť ako by to zvládol piest :-).
                    0 0
                    • soc  

                      Strmost krivky sa ti meni a to je prave ta progresivita… Da se naladit objemom komory… zvetsovani/zmen­sovani prierezu by se muselo dotyket aj pistu…

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    S citlivostí to tak dle velikosti komory není. Naopak progresivnější tlumič může být trošku citlivější, díky možnosti vozit větší sag.

                    Tedy zvýšením progresivity rozhodně nepřijdeš o citlivost, spíše naopak. Samozřejmě nesmí být progresivity dosahováno nějakou nepřímou metodou třeba související s SPV, která zabíjí citlivost.

                    Citlivost ale stejně ovlivňují mnohem více jiné faktory než průběh pružiny (vzduchu). Na citlivost mají zcela zásadní vliv hlavně další faktory jako komprese (proto ta mizerná citlivost u Foxe s compression tune na max) a další jiné omezování tlumiče jako SPV (i při minimálním tlaku v SPV komoře to tlumič výrazně omezuje).
                    A pak další plus je třeba negativka jako je u Foxu (RS má negativku jen dorazový elastomer, jenže RS zase není otevřený nijak omezován kompresí, proto citlivost je slušná, rozhodně mnohem lepší než Foxy s compression tune maximum, s Foxem s compression tune na minimu cca nastejno).

                    Navíc při progresivnějším tlumiči jde tlumič v první části zdvihu ochotněji do zdvihu, což zvyšuje pohodlí (pro stejně nastavený tlumič, tedy když oba potřebují stejnou sílu pro chod na doraz). Ale zase pokud je to v kombinace ze zadní stavbou progresivní moc, tak už to vede akorát k nevyužitelnému zdvihu.

                    Komora může ovlivnit jak strmost křivky, tak její tvar. Samozřejmě ale tohle je pak velmi ovlivněno kombinací s danou zadní stavbou.
                    A ani strmost křivky nelze plně kompenzovat tlakem. Zvyšování tlaku u tlumiče má tendenci spíše celou křivku posouvat výše a ne měnit její strmost (tedy i to snižuje výrazně sag). Chová se to tu trošku jinak než u vidlic díky tomu, že vzduchové tlumiče jsou předepnuté, tedy mají vysoký odtrh a ne jako vidlice, kde odtrh může být až téměř nula.

                    0 0
    • Archer  

      Využiji tento thread jako bazar, sorry Mloku :)

      Prodám svůj RP23 2007 s p­rovedenou úpravou PUSH. 190×50mm. Mam k dispozice jak standardní tak i „High Volume“ komoru. Jeté rok, tlumicí čast jeste nebyla servisovana. Servis vzduchove komory byl po kazde jeji vymene. Tesneni jsou puvodne, a nejevy znamky opotrebeni.

      Prinos upravy PUSH uz byl rozebiran vyse.

      Duvod prodeje – prechod na ocelovu pruzinu, a taky potrebujem penize na vybavu tretiho kola :)

      Ma nekdo zajem?

      0 0
      • Pedro RB  

        Škoda, že potřebuju 200.. :-((

        0 0
      • iceman  

        A za kolik ho necháš??

        0 0
        • Macik  

          No už asi nenechá, páč už ho mám na Lapierrovi já. Z nedostatku času jsem ho projížděl jenom jednou, zdá se mi citlivější než původní tlumič a co se týká progresivity chodu, tak s původním tlumičem jsem dosahoval zdvihu tak 40–42 mm z 50 na tlumiči, na tlumiči Push jsem naměřil 46. Takže spokojenost. Ale nemám ještě správný foxácký pouzdra do vahadla a do rámu, tak to mám jen vypodložkovaný. Čekám až mi Cyklošvec pošle ty správný.

          0 0
    • default  

      Neda mi to, a hodim na forum odpoved od Cyklosvec, ktera se tykala upravy komprese u tlumice Fox. Opravdu me mrzi, ze tato firma je jedinym autorizovanym servisem a dealerem Fox u nas… :-(

      Dobrý den,nastavení možné je stojí cca 3500kč plus kompl repas tlumiče což je 1400kč.Co se se nastavení tl.nedoporučuju do něj zasahovat protože je nastaven na ten určitý typ rámu a druh odpružení!

      Takze cena upravene RP2 s postovnym vyjde pomalu jak za novej tlumic… :-\

      0 0
      • MlokCZ  

        A to ještě nevíš, že tohle je u Švece posun dokonce k lepšímu. Mě před cca půl rokem odpověděli, že by to sice technicky zvládli, ale že to vůbec nedělají a to právě z důvodů co popisuješ (cena a pak by to prý nemuselo uživateli vyhovovat). Teď už to aspoň jsou ochotný udělat, i když za šílený prachy.

        0 0
        • vojta  

          To je ovsem otazka, jestli by to i za ty prachy udelali. Kdyz jsem se pred casem dotazoval, tak  cena byla jen prvni level. Po tom, co jsem naznacil, ze bych ji i zkousnul, postoupil jsem do dalsiho a tam bylo, ze se musi objednat kompletni sada novych planzet a ta by byla az za pul roku.

          0 0
          • MlokCZ  

            Aha, já zkončil u nich ještě v prvním levelu, takže jsem nečekal, že bude ještě takovýhle druhý :-)

            0 0
          • MlokCZ  

            Nadruhou stranu jim musím za ten jejich přístup poděkovat, protože kdyby nabídli něco jako Slovkolex, tak si nejsem jistý, jestli bych rovnou zkusil dražší cestu v TF tuned.

            Ale po tom, co jsem ji zkusil, tak jsem moc rád, že jsem to udělal a Cyklosvec k tomu značně jejich přístupem přispěl.

            0 0
      • MlokCZ  

        Ještě se jich můžeš zeptat, jak to, že tedy loni na stejných rámech byly naprosto opačná nastavení, proč tedy jeden rok byly nastaveny tlumiče úplně špatně (a už je jedno které nastavení je lepší, podstatné je že jsou úplně opačná).

        0 0
        • default  

          Jj, jsem jim odpovedel hned obratem, a jako bych to cekal:

          odpovídal Vám kolega, já jen k nastavením tlumičů doplním, že výrobci si sami vybírají, jaké bude u tlumičů interní nastavení tlumení komprese a tlumení odskoku. Netuším, proč Váš výrobce změnil meziroční nastavení, ale předpokládám, že k tomu měl nějaký důvod. Spíše bych se pídil po informacích od výrobce kola.

          Pro přímý prodej dodává FOX tlumiče s nastavením střed-střed (které by teoreticky mělo vyhovovat většině)

          Jinymi slovy: „My nic nasta­vovat nebudeme a kdyz ano, tak Ti udelame takovou pakarnu, ze si to proste rozmyslis. A pokud se nas zeptas proc to tak je, tak Te odkazeme na vyrobce, protoze my s tim vlastne nemame nic spolecnoho.“

           
          0 0
          • MlokCZ  

            Ale jedna věc mě překvapuje a to, že samotné se prodávají střed/střed. Já jsem všude viděl komprese max/rebound střed.

            A ještě to, že by střed/střed mohlo vyhovovat většině. Tady si myslim, že naopak vůbec nikomu. Buď někdo chce, aby to žehlilo (takže komprese min) a nebo záměrně to chce znecitlivovat (není časté, ale občas se někdo takový najde), tak bude chtít stejně rovnou max.

            0 0
            • default  

              No, ja to vidim tak, ze jakakoliv dalsi komunikace s Cyklosvec postrada smysl… :-\

              Resim prave ze, pritelka ma Meridu AM s RP2, kde je komprese na stredu. Hranka je na jeji vahu uz dost vyrazna, takze  to budu resit bud TF tunes nebo levneji u Slovkolex, ale az na konci sezony. Myslim, ze u lehcich vah to snizeni komprese bude znat hodne, uvidime.

              0 0
    • Archer  

      Pokud nekdo chce ZVETSIT progressivitu tlumice (RP23 s High Volume, nebo DHX Air), tak po prodeje tlumice mam k dispozice standartni vzduchovu komoru (low volume) od RP23 (190×50mm). Vcetne tesneni.

      Mela by pasovat i na DHX Air odpovidajici delki.

      Cena: 1000kc.

      0 0
    • scret  

      jenom bych na tebe mel Mloku malou otazecku, jak se pozna na tlumici nastaveni jestli tune max. nebo min.? je to tam nekde znazorneny? nebo jak to vlastne je? diky…

      mam cerstve Reign 2, kde je Fox RP2

      0 0
      • Vegan  

        Ja to mel na reignovi napsane na mezi krousku tlumice tedy mezi tim co zajizdi dovnitr a telem je nalepka a tam je styupnice na ktere jsem mel napsano rebount 1 ze 3 a compresion tune 3 ze 3 takze asi na tom budes stejne pokud mas RP2 s HV

        0 0
        • Sobi  

          No já nový Meridě mám Rebount na střední úrovni a compresion tune na maximální…

          a teď co je dobře!? :-)

           
          0 0
          • Vegan  

            Dobre no asi tak rebound zalezi od tlaku podle toho co vim proste cim si lehci tim mene prekazek potrebuje tlumic pro navrat takze sandra se svyma 40kg by snesla cokoli tzn rebound 1 rebound na tlumici otocen na maximum a stejne se vraci pomalu takze tak ale compresion tune idealne take 1 kvuli vyssi citlivosti i kdyz na 1 cepu je to otazka :) abys nedostal morskou nemoc ale zalezi co tvuj jizdni styl preferuje :)

             

            alespon takto info co jsme tedy vycetl a co mi mlok po meilu povedel takze compresion tune urcite spatne na mem giantu s VPP a rebound tod otazka ale me trebas rychly vraceni vyhovuje

            0 0
            • Sobi  

              Já spíš preferuji rychlejší návrat… a s tlumením větší citlivost… takže při servisu to nechám předělat… vyměnit komoru… ale to budu muset poslat do SK a PUSH budu uvažovat až kolo bude doplacené… ;-)

              No s fulem začínám, tak proto ty lamí otázky :-) Dík

              0 0
              • Pedro RB  

                S tim posláním do slovenského Slovkolexu nebo britské TF Tuned na zvětšení citlivosti máš pravdu. Ale nejedá se o výměnu vzduchové komory (její objem má vliv na linearitu průběhu pružení), ale o výměnu planžet v tlumící olejové části (a u PUSH ještě o další jejich tajné zásahy čímž vznikne platforma nahrazující ProPedal)

                0 0
                • Sobi  

                  Takže compress tune se posune z max na min, výměnou planžet?

                  Můžeš mi prosím vysvětlit trošku víc ten rozdíl? Jaké jsou tedy možnosti výměnou komory? A planžet?

                  Fakt se v tom nevyznám, začínám… Dík

                  0 0
                  • Pedro RB  

                    Já taky nejsem žádnej znalec. Začal jsem se o to zajímat na podzim a od jara mám první RP23. Před tím pružiňák a vzducháč bez regulace. Z nejjednoduššího principu tlumiče vyplývá, že při jeho ztlačování (angl. Compresion) se jednak ztlačuje pružící médium (v našem případě vzduch) a zároveň se přečerpává olej v tlumící části, aby při roztažení (Expansion) mohl pracovat  – tedy protékat zpět s odporem (přez lanžety nebo trysky) a tím tlmit. Jenže olej klade odpor i při té první nepracovní fázi, tak se to začalo využívat pro zlepšení vlastnosti, že se při pomalém průtoku neotevře nějaká klapka (planžeta) a tak při šlapání tumič skoro nejde do zdvihu. Ale ráz od terénu tuhle planžetku odehne, olej teče volněji a kolo pruží. Jenže včechny tyhle bazmeky v cestě mají vliv i na průtok oleje zpět při tlumení. Takže když si necháš Compresion tune zmenšit z Max. na Min. tak se tlumič stane citlivějším, zároveň ale budeš muset trochu víc foukat komoru, aby nechodil na doraz (pokud jsi měl předtím vychytaný plný zdvih bez rázů) Naopak jestli byl tlumič moc profresivní (i při velkém sagu jsi nevyužíval celý zdvih) tak se využití zdvihu moc nezvýší, protože ke konci se už dostáváš na hodně velké síly které sis s planžetami dávno poradily. Pak by ti pomohla větší vzduchová komora (High volume) kde má vzduch více prostoru se stlačovat i při větším zasunutí pístnice. (při větších nárazech půjde ochorněji a dál do zdvihu) Ale tohle nemá nic společného s tlumící částí.

                    Přečti si Mlockovy příspěvky např. na začátku tohodle dredu nebo se ho zeptej mailem. On je znalec přez pružení a navíc to dokáže skvěle vysvětlit­. Já to laicky chápu takhle jak jsem se snažil popsat. Tak jen doufám, že to není úplně blbě a že jsem ti neudělal větší guláš.. 

                    0 0
        • scret  

          ok, diky…tak jsem to uz nasel…

          mam rebound 2 a compres. na 3ce…

          0 0
          • Sobi  

            Vítej v klubu! :-)

            0 0
          • Pavlos  

            vsecko spatne:P

            0 0
            • scret  

              proc? myslels tim teda tovarni nastaveni doufam:) to potom chapu:) az bude mit tlumic neco za sebou, necham udelat servis a zaroven upravu…

              0 0
    • jIrI___  

      Trochu OT… Dá se někde sehnat jen samotná HV komora na RP2?

      0 0
      • goofy  

        Ano da

        0 0
        • jIrI___  

          Dík, jde se hledat.

          0 0
        • jIrI___  

          Hledal jsem marně. Neměl bys nějaký link nebo nevíš aspoň kolik zhruba stojí?

          0 0
          • goofy  

            Heh.. Sem na to ed narazil… Nevim. Lidi to tu nekde shaneli. Zkus poptat Zitnyho nebo Bikelive (nebo jak se jmenujou ti prazaci co fusujou do foxu) pokud si tak jeste neucinil :o)

            0 0
      • PePu  

        Kdyby pasovala HV komora z RP23 190/50, jednu tu mám (na Stereo opravdu nevhodná, měnil jsem za standardní). V případě zájmu pošli mail (profil), ať tu nesejeme bazarové sémě.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.