• pjetka

    Vím, že to není zrovna nejobvyklejší destinace, ale když tam někdo pojede bylo by škoda toho nevyužít. Půjčovna je na Imam Hussein sq. a zřizovatel je asi město bo je to úplně zadarmo. Kola jsou s ohledem na lokalitu celkem ok a neřeší případný váma způsobený závady tak útlocitně, jako třeba v Egyptě ( protože jsou to jen zaměstnanci a není to jejich). Požadují jako zástavu pas, v mým případě jsem se s ním i shledal. Jediný co je blbý, že kola až na dvě zrovna nefunkční byly celkem dost malý tak na výšku 175 cm ( když jsem chtěl po těch borcách aby mi půjčili klíč, že si zkusím poladit výšku sicny, tak mi řekli, že tam žádnej vercajk nemají)

    kolo se v Isfahánu určitě vyplatí, když se obejde jen náměstí Naqsh sq. je to přes jeden kilometr a takovejch míst tam je a nejsou vždycky moc blízko. Ptal jsem se policajtů kde všude můžu jezdit a ti mi řekli, že všude kde projedu takže žádný bike free zóny a tak. Na hlavních ulicích je dost hustej provoz až tlačenice, ale vždycky mi nechali dost místa, jezdilo se tam fakt dobře.

    0 0
    • mikš  

      hlavně bacha na cyklisty s velkýma batohama

      0 0
    • karliner  

      To jsem potřeboval vědět. Díky.

      0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Jeste si stahni Bicycleran abys tu moh vystupovat jako odbornik na iranskou cyklistiku.

        Ne vazne, me se to docela libilo, i kdyz uz je to dost dlouho co jsem to videl.

        0 0
    •  

      kdybys to popsal v Mogadišu tak bych to možná někdy využil ale Islamabád asi ne

      0 0
    • smash_mouth  

      Tak jako panove, neplacena reklama sem nepatri snad …ne ?

      Na tomhle se nekdo pekne napakuje :-D

      0 0
    • Fran7  

      Před pár lety když jsem byl na Zakintosu/Řecko a půjčoval si auto, opsal si údaje z pasu, zaplatil jsem denní taxu domluvil se kde auto nechám a hotovo. To píšu jen pro ilustraci, auto není kolo a zpravidla je vždy auto dražší než kolo a v takové zemi dát pas z ruky výměnou za kolo zdarma, to už chce odvahu. Osobně bych se domníval, že mi kolo zůstane a pas už nikdy neuvidím.

      0 0
      • Karma  

        No jo, když ty zapomínáš, že žiješ Evropě, kde tě každej ojebe na prvním rohu. Ale jsou země, kde ještě SLOVO platí a mezi ně patří patří Írán. Já tam v Isfahánu nakoupil koberce za tisíc doláčů. Bohužel mi do odletu domů zbýval ještě týden, no tak jsem se s borcem domluvil, že mi je za týden přiveze na letiště do 300 km vzdálenýho teheránu. Zaplatil jsem mu tu tisícovku, no a za týden mi je ve smluvenej čas přivez. Docela jsem čuměl. Když jsem mu v tom obchodě říkal, že je to takový blbý, že třeba nepřijede, koukal na mě jak z jara a myslel tim něco jako „co si to dovoluju“. Prostě teprve tam jsem pochopil, že jsme kulturně sto let za opicema.

        Bágly jsem tam nechával u cizých lidí běžně několik dní v úschovně, s penězma, s foťákem. No problem.

        V bance jsem měnil peníze a protože jich dycky dostneš hromadu tak je ani nikdo nepočítá, tisíc sem-tisíc tam. A já je spočítal. Dali mi o 36 tisíc míň (3,5 dolarů). Za půl hodiny se vracim do banky a říkám jim to. Ani si tu mojí hromadu nepřepočítali a vysolili 40 tisíc, že prej sorry, že je tu zmatek. Lidi si tam prostě věřej.

        0 0
        • karliner  

          Hmm, doufám tedy, že dané slovo v Íránu neplatí tak nějak všeobecně, protože kdyby se splnila třeba jen třetina z toho, co naplácali jejich politici a duchovní v čele s Ahmadínežádem za poslední léta, tak by asi málokdo v Evropě měl radost…

          0 0
          • tromboonen  

            Dané slovo normálních lidí, ne politiků samozřejmě…

            0 0
            • karliner  

              Zapomněl jsem, že jsi odborníkem i na íranskou populaci a modely chování různých tříd íránského obyvatelstva. Jako kdybych svůj předchozí příspěvek nenapsal.

              0 0
    • blaza84  

      Pas bych z ruky nedal …

      0 0
    • pjetka  

      Islamabád není Isfahán

      velký batohy ? kdy naposledy něco bouchlo v Íránu ?

      když si půjčuješ auto, tak ti samozřejmě doklady nechají – většinou tě drží v šachu kreditkou, na malých ostrovech lze i takto

      je fakt, že třeba v Maroku mi půjčili kola s tím, že jsem jim zaplatil denní nájem (dost nízkej) a slíbil, že to večer vrátím, neměli vůbec žádný moje údaje (samozřejmě se nic nesepisovalo, byla prostě ústní dohoda, jak to bývá vždycky v těchto zemích )

      myslíš, že by půjčovna odmítla zpátky převzít kolo a nevydat pas ?

      já pas dávám celkem často z ruky a vždycky jsem se s ním shledal s jedinou výjimkou (když jsem si ho tak schoval, že jsem ho nenašel a musel jsem si nechat udělat novej – tak mám aspoň teď pasy dva poté, co jsem ho našel )

      jinak jsem rád, že to padlo tady na úrodnou půdu, možná bych pak požádal o přesunutí tohoto topicu do FAQ

      0 0
    • KoudakT  

      Tyjo, tak tomu říkám odvaha… dát pas z ruky. :-) Smekám. Na to bych neměl. Já s ním občas i spím v posteli :-D

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jsou dvě základní věci, které jsou nezbytné pro cestování – pas a peníze. O zbytek můžu přijít a pořád se vrátím domů.

      …a nebo dojet domů z Íránu na werku z půjčovny.

      0 0
      • mikš  

        sem koukal že na bazaru jsou občas na prodej kola z půjčovny z Isfahánu

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.