Prvni MTB, pomoc s vyberem a velikosti ramu

11 nepřečtených
  • slunce

    Chtel bych koupit prvni MTB, jsem zacatecnik amater, ale mam rad funkcni a technicky kvalitni veci. Po nejake uvaze jsem dospel k Trek Procaliber 9.6., coz je na moji nezkusenost a zacatecnicke ambice urcite predimenzovane kolo, urcite nevyuziju jeho potencial ani z poloviny, ale libi se mi a myslim, ze bych z nej mel radost, ktera by me motivovala k jezdeni.

    Vaha je pro me dulezita i pro prenos, poponaseni a nakladani kola, mam spatna zada a tezsi kolo nosit nechci. I proto mirim na moje pomery vysoko, na karbonovy model.

    Nicmene nevim jak s ramem, M nebo M/L. Dle tabulek jsem spis (vsude rikaji urcite) na M/L, merim 174cm, rozkrok 76–77cm.

    Moje pocity z projeti M/L – Pocitove mi prijde kolo jako velike, dlouhe a spatne se mi manevruje, nemam jistotu pri vyhybani se prekazkam. Pri otaceni o 180 stupnu na ceste mam pocit ze si dam spis pres hubu. Na rovine jede a sedi pekne, lip nez M. Mam pocit, ze potrebuji kratsi predstavec, kdyz se narovnam a nehrbim, tak mi ale i s predstavcem 70mm (puvodne 80) prijde kolo moc dlouhe a napnuta zada jsou neprijemna.

    Projeti M: – Prijde mi akorat, mam mnohem vetsi jistotu v otaceni, manevrovani, jako bych mel kolo v ruce. Posez pri jizde do kopce z kopce mi prijde fajn. Pri rychle jizde po rovine, kdyz se nehrbim mam ale pocit, ze strkam zadek za sedlo, mozna nejake 2–3 cm. Nicmene si na tomto kole ale dokazu ulevit ve svoji shrbene/vyhrbene poloze. Celkove mnohem lepsi pocit, zejmena z jistoty v jizde, ale citim, ze bych mel mit kolo o par cm delsi.

    Vzhledem k cene nemam moc moznost udelat chybu. Otazka zni, zda je jistejsi vzit mensi a hrat si se sedlem (-1cm) a predstavcem (100mm?) anebo vzit M/L, ale na moji kondici a zadovou situaci je to mnohem narocnejsi kolo na kterem si jsem mnohem mene jisty – nevim vsak zda nejde o zvyk.

    Prosim o radu.

    Predesilam, ze budu jezdit do prace (P2 – Stodulky), lehky teren s rodinou a pak teprve nejake samostatne vylety, zprvu lehci teren, stezky, urcite zadne extremy.

    0 0
    • JachymP  

      Před pár lety jsem řešil to samý. Mám 190 cm a vycházelo mi to na hardtail na rozhraní L a XL. Vzal jsem L a dal jsem delší představec (11 cm!) a byla to chyba. Na cyklostezce a na rovině to bylo ještě OK, ale v jakýmkoliv terénu a hlavně v zatáčkách na pěšinkách to bylo blbý. Moc dlouhej představec, kolo jakoby pozdě zatáčelo – váha už mi jela ze zatáčky a přitom kolo ještě ani nezačalo zatáčet. Navíc jsem na tom byl jak vosa na bombónu – těžiště nad kolama, nikoliv mezi nima. Jediný co jsem mohl dělat bylo zkrátit představec na 8 cm – tím se sice zlepšilo zatáčení, ale kolo se ještě víc zkrátilo (na posed mi to nevadilo, na těžiště se to lehce zlepšilo ale ne moc).

      Takže za mě je představec 10 cm na MTB úplnej nesmysl pokud člověk nejede 100% času na cyklostezce. Naopak, je lepší větší kolo a dát kratší představec – na fullu mám teď 5 cm představec a je to OK (velikost XL). Zkoušel jsem i 35 mm, to bylo taky dobrý – hlavně z kopce a taky na zatáčení – s tím krátkým představce kolo suprově zatáčí. Ale vzhledem k tomu, že mám rád sedlo maximálně vpředu, tak už mi ten posed připadal moc krátký a dal jsem představec 5 cm.

      Ten pocit neohrabanosti jsem před prodejnou taky měl když jsem zkoušel XL velikost, ale řeší to ten kratší představec a navíc je to otázka zvyku, je něco jinýho sednout na to na 5 minut a točit se na chodníku před prodejnou a něco jinýho je jezdit po lese. Měl jsem ten pocit když jsem přecházel z 26" kola. Dneska už bych velikost L nebral.

      0 0
    • adam1  

      Jsi jasné M :)

      Každý výrobce to má trochu jinak – geometrii

      Co takhle zkusit jiného výrobce jen tak pro srovnání?

      0 0
      • slunce  

        asi bych mel … byl jsem zahlcen vyberem u Treku tak, ze jsem nemel kapacitu zkoumat dalsi.

        Jeste jsem koukal na Specialized, ale pokud se da verit z tech tabulek alespon vysce ramove trubky, tak bych musel mit S, jelikoz M je 79cm a to uz bych riskoval mnoho ;-)

        https://www.specialized.com/…ail/p/171127?…

        0 0
    • Khandy  

      ja mam 176 / 78 a konkretne u toho Treku bych urcite volil Mko odpovida 17,5"

      M/L 18,5" je sice furt ok a ten rozdil jde lehce doladit predstavcem nebo sedlem ale osobne se spis priklanim vzdy k tomu mensimu ale kazdej to mame jinak…

      nekteri vyrobci delaji M s 18" kterej by ti mohl treba sednou jeste lip ale jestli uz mas vybrano asi bych to neresil.

      0 0
      • slunce  

        mas miry jeste o neco vetsi a stale je preference M, zajimave …

        studuju tabulky na trekbikes a nevim, zda ty pocity nezvelicuji, jelikoz ty velikosti jsou si napadne blizko, u M/L oproti M je –

        • rozvor +1,5cm
        • dosah ramu +1,5cm
        • horni ramova trubka +1,8 cm

        Moje kratky nohy (max 77) jsou taktez spis na spodni hranici M…

        Tak si rikam, zda mi to M prinejhorsi fakt nebude male o 1–2 cm. Lezi mi to v hlave, jelikoz 4 prodavaci nezavisle na sobe s jistotou sobe vlastni me urcili jako jednoznacne M/L.

        A pak mam kamarada, ktery rika, ze si zvyknu na oboje ;-) a oboje jde doladit, ale tez mi radi M na zaklade mych pocitu z jizdy.

        0 0
        • Esc  

          Resil jsem neco podobneho se zenou. Je teda na prelomu S/M, ale ten problem byl prakticky totozny.

          Zkouseli jsme Trek, Spesl, Giant a spoustu dalsiho, ale ve finale ji nesedelo nic z toho.

          Pak jsme prisli na to, ze musi mit malinko vic podkoplej ram, aby se na tom citila prijemne.

          Preju pevny nervy pri vyberu a at sezenes neco, co ti sedi :)

          0 0
          • slunce  

            Pardon za asi stupidni dotaz, ale co mas na mysli podkopnutym ramem? :))

            0 0
    • MlokCZ  

      Máš hodně krátké nohy, tzn. sedlo pak nízko a to následně zkracuje posed (a také posouvá řídítka výše vůči sedlu). Proto pak můžeš potřebovat delší rám a není vyloučeno, že M/L bude ok.

      Ono se to pak blbě posuzuje jen dle těch dvou údajů. Hodně to dále ovlivní třeba poměr délky kostí na nohou (to určí předozadní polohu sedla, která se tak může pro stejně dlouhé nohy lišit i o několik centimetrů).

      Dle někoho jiného se neřiď vůbec. Pro představu, jak je to zavádějící. Moje proporce, když uvedu jen délku nohou a výšku (což nestačí pro určení správné velikosti) jsou 182/84,5cm.

      A vím přesně jakou pro sebe potřebuju geometrii a bral bych M.

      Mnohem delší nohy než máš ty hodně prodlouží posed díky daleko více vysunutému sedlu. A současně mám k tomu opravdu hodně krátké ruce.

      Pro tebe je ale zcela nepodstatné, že mně by vyšlo M i když jsem větší. Jak píšu na začátku, tak si dokážu představit, že naopak budeš potřebovat delší rám než já.

      Ale přesně to odhadnout jen dle délky nohou a výšky opravdu nejde.

      Dle toho co popisuješ je to trošku divné. M/L se ti zdá dlouhé v některých situacích i se 70mm představcem. Jaký představec jsi měl na M? Vždyť se liší ty rámy délkou jen o 1,5cm.

      100mm představec bych už ani na XC kolo nechtěl s šířkou řídítek co se dnes používá. Ladil bych to celé někam k těm 70–80mm.

      Možná je problé v tom, že ty rámy jsi neměl stejně nastavené. Tím myslím např. výšku řídítek vůči sedlu a také otázka jestli bylo sedlo stejně vůči středu v obou případech. To je oboje potřeba dostat při srovnávání na obou velikostech stejně (do polohy, která vyhovuje), jinak je srovnání těch velikostí dost zavádějící.

      0 0
      • slunce  

        Rozumim a diky za priklad.

        Nevim zda ta kola byla nastavena dobre/stejne, mistr v prodejne se tvaril, ze ano. Taktez je mi tedy divne, ze vnimam takovy rozdil mezi M a M/L, kdyz ty ramy se lisi pouze o 1,5cm.

        Na M jsem mel 80mm predstavec (z vyroby).

        Jestli ale i diky tomu, ze ty ramy se delkou nelisi tolik neznamena, ze bych to nemel tolik resit a vzit to M, ktere subjektivne vnimam jako mnohem ovladatelnejsi a blizsi a jemne rozdily doladit ne 100, ale 90mm predstavcem, lehkym posunem sedla. Ja se na tom M/L citim jak na chopperu, nevim proc.

        Ja jsem s kratkyma nohama (76cm) dokonce na rozmezi S a M ramu (stred S rozmezi a dolni kraj M rozmezi)…

        Mozna i to ze na M/L sedim moc nizko prispiva k pocitu horsi ovladatelnosti???

        0 0
        • MlokCZ  

          Řešili jste při nastavování svislici z kolene k ose pedálu? Teď nejde o to, která poloha sedla je ta správná (to si každý musí sám pro sebe najít a K.O.P.S. není dogma), ale o to, aby to na obou srovnávaných kolech bylo stejné.

          Výška hlavy se zdá dle geometrie stejná, ale nemuselo být stejně podložek pod představcem. Další věc je různě dlouhý představec. Ten i znatelně ovlivní výšku řídítek a pro stejnou výšku s různě dlouhým představcem musí být adekvátně jinak podložky pod představcem.

          Stejně tak i jen výška sedla záleží jak přesně byla na obou nastavena.

          Ono stačí tu půl centimetru, tam půl centimetru a jak se to nasčítá a hned je vše jinak.

          Ono to ovlivní i detaily jako sag na vidlici. Stačilo mít nafoukáno jinak a pokud se liší sag více než o 1–2mm, tak to hned významne ovlivní celý posed.

          Sedlem bys neměl ladit délku posedu, ale mít ho nastavené ideální vůči středu pro co nejlepší šlapání.

          Pokud bys měl nastavena řídítka stejně, tak bys na M/L neseděl moc nízko. O tom jsem právě psal, že to je nutné nastavit totožně pro srovnání.

          Výška řídítek vůči sedlu udělá velkou změnu.

          A pak teď koukám na standover. Máš krátké nohy a tady by jednoznačně bylo lepší M. I M má standover 75cm, což není žádná velká rezerva pro tu délku nohou.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.