• Tomcat

    No tak sem si na vás vzpomněl, jak jste tu řešili stezky v Praglu. Před chvílí jsem se vrátil z malého XC. Přivezl jsem si z něj, spálené koleno, bolavý rameno, orvaný šalt X-9 a ubroušený řídítka, roztržený grypy a koncovka klandrů nikde, oblečení…

    Klasika chodec vs cyklista.

    Mezi městy Nymburk a Poděbrady podle toku řeky Labe byla a někde je vyafaltovaná stezka pro pěší a cyklisti. Bohužel je tam to důležité to byla a někde je. Většina úseků je totiž dnes obyčejná veřejná nebo místní komunikace se zákazem vjezdu motorových vozidel.

    Takže jedu po veřejné komunikaci při pravé straně vozovky, blížím se k pěšákům (pár důchodců), kteří se pohybují na špatné straně vozovky, protože by měli jít vlevo. Začnu objížděcí (předjíždění) manévr a ve vzdálenosti cca 2m mi jeden z páru s velice hezkým hereckým výstupem hodným americké kinematografie pomohl tím, že s výkřikem mi uhnul před kolo. No šel jsem na brzdy, na zem, přes rameno. Noc na výběr nebylo, protože sem to mohl poslat do statné vrby, do paní, do pána, nebo do Labe (do šutrů) takže to na zem bylo nejlepší.

    Potom co sem nějak zvednu, začalo klasické handrkování, že sem jel moc rychle, že sem měl zvonit, nemám zvonek a že sem je chtěl zabít (to je nejlepší to vždycky miluji). Asi sem měl svatozář, protože sem nepronesl ani jedno sprosté slovo, odříkal jsem jim kompletní vyhlášku tedy to, že sem mohl jet až 90km/h, že zvonek mít nemusím a že šli po špatné straně. No paní si furt mlela něco na téma zvonek, ale pán projevil trochu sebekritiky, protože na adresu paní pronesl ….No jásem ti říkal, že vždycky za zmatkuješ a jim tam skočíš….. ..on tě objížděl… No pokud paní je takováhle tak potěš doufejme, že takhle „neuhne“ třeba autu. No s přání příjemného zbytku dne jsem se posbíral a jel dál.

    Ale závěr chodec, je egocentrický nevypočitatelný element, který ve zmatku, nebo falešném přesvědčení ohrožuje sebe a své okolí. Byl jsem blbej, že sem nepředvídal, že špatně slyšící důchodce mi tam něco vylosuje. To, že jsem byl v právu mi vůbec nepomůže, protože to takovéhle dopravní nehodě nezabrání.

    Doufám, že tím mám pro rok 2007 vybráno a bude přeceněn pohotovější rok.

    Anketa: Myslíte, že se zlepší dodržování pravidel silničního provozu i chodců a cyklistů

    Ne
    9x
    100%
    0 0
    • šlapatko  

      Měls smůlu.Chodci to je hrůza a zvlášť chodci důchodci:-)Já zatím nespad a doufám že nespadnu a když tak do měka.

      0 0
    • Martin  

      jj ohrané téma – chodec vs cyklista. já chodce a geronty obzvlášť raději objíždím velkým obloukem – až někoho sejmu nebo se vytlamím, tak mi bude moje právo platné jak farářovi varlata :-D což neznamená že ten degeront co ti skočil pod kolo je bezmozek.

      benga maj ve vyhlášce jednu kozelnou formulku – řidič má předvíadt. jenže kdybychom měli předvídat co udělá každej bezmozek, tak bychom se zbláznili. bohužel, dokud mezi náma budou lidi, co kolo nepovažují za rekreační/sportovní náčiní a maj ho jenom na cestu do hospody a do kravína, tak budem muset mít oči na šťopkách…

      já se dnes taky málem vytlamil, když mi na křižovatce při rozjezdu prdl řetěz :-D

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce