• sima65

    Zdravím,mám dotaz,jelikož mi ukradli kolo,koukám po novém a narazil jsem na typ,který má ve předu pouze dvojtalíř.Je to AGANG GANGSTA 8.0 2012…chci se zeptat,jestli má někdo zkušenosti s tímto kolem,eventuelně proč jen dva talíře…děkuji.

    0 0
    • TJK  

      novy system, predpokladam ze 2×10 … jednoduse novej smer v MTB, teoreticky prijdes o par lehkych a tezsi h prevodu ale zalezi jakou kombinaci prevodniku a kazety pouzili… nechce se mi to studovat, ale nic extra zasadniho na tom neni

      0 0
    • JakeF  

      Protože 3 jsou moc a jeden pro univerzální použití málo.

      0 0
      • TJK  

        prvni pulka blbost, s druhou se neda nesouhlasit :)

        0 0
        • sima65  

          No popravdě jsem čekal lepší reakci,v technice se až tak nevyznám a nechci koupit blbě,dříve jsem měl převod 3×9 a teď nevím,jesli je 2×10 lepší,horší,nebo je to jedno..

          0 0
          • Rychlej turista  

            Pokud je to tvoje prozatím jediné kolo, tak jdi do 2×10. Já už zůstanu 3×9 a to z důvodu kompatibility, bo těch kol mám povícero. Jinak by 2 X 10 pro mně byla jasná volba.

            0 0
          • TJK  

            jak se to vezme, pokud tam je shimano tak v 10tce bude chodit lepe nez 9tka, ale nivem co jsi vozil, jak rikam jediny rozdil je v prevodech ale to hlavne zalezi na tom jak moc jsi vyuzival svoje prevody na 3×9 a jake prevody maji nasazene na tom novem kole, predpokladam ze tam ale budes mit neco jako 28–40 takze prijdes o par prevodu do rychla a budes mit o neco tezsi nejpomalejsi prevod ale to zalezi taky na tom jaka tam je kazeta

            0 0
          • Chiron  

            Tak záleží, jestli jsi na 3*9 využíval obě krajní polohy. Obecně má 2*10 trochu menší rozsah, pak už jen záleží, co komu vyhovuje a naladí to tak, že zůstanou lehké převody a nejtěžší bude trochu lehčí nebo naopak.

            Jinak na dvouplacce mi trochu vadí, že při přehození v předu je to už docela skok a většinou musím víc řadit vzadu abych ten skok srovnal na jen trochu jiný převod, než tam byl předtím. Ale jinak jako výhodu v tom vidím spíše jednoduchost, menší převodníky, což je v terénu občas výhoda.

            0 0
        • JakeF  

          Mě nebaví řadit ani mezi těma dvěma a pořád uvažuju, jestli to zase nepostavit na 1*10 a neměnit jenom převodník podle profilu trati… Tři už bych zpátky fakt nechtěl, kdo se s tím má řadit…

          0 0
          • sima65  

            Ale hodí se to i pro silnici?

            0 0
            • TJK  

              1×10 ? na silnici? urcite ne ! i v terenu je to relativne omezujici a uz opravdu musis vedet co a jak jezdis a co a jak ti bude nebo nebude stacit

              0 0
            • JakeF  

              Pokud umíš trochu šlapat, tak pokud tam je 42z převodník, tak naprosto bohatě…

              0 0
              • vinca  

                Pokud nepotřebuješ jet rychle po rovině , a nebo nejezdíš do pořádnej kopců. Nebo pokud ti zas tak moc nezáleží na stavu tvejch kolenních kloubů , tak klidně 2×10. Jinak je zbytečné se zbavovat možnosti nejlechčích a a popř. i nejtěžších převodů. … Ale jak říkají ostatní, pokud jsi je zatím nepoužíval. …

                0 0
                • JakeF  

                  Pokud ti záleží na stavu kolen, tak můžeš klidně vozit dvojplacku 38/24, protože lámat nejtěžší převod na nízkou kadenci kolenům vůbec nesvědčí a nejlehčí převod do kopců máš pořád stejnej, jako u 3*10. Chceš mi teda říct, že na dvojplacce 42/28, co tam je, se nedá jet rychle? Čemu říkáš rychle?

                  0 0
                  • vinca  

                    Říkám , že nemáš stejný rozsah převodů.

                    0 0
                    • JakeF  

                      O tom se nehádám, tak to je… Ale převod 44/11 je na bajku pro většinu lidí dobrej akorát k tomu, aby si ničili kolena, pro ty míň výkonný i 44/12. Využitelný akorát tak na honění maximálky z kopce nebo zcela výjimečně když fouká hodně prudce vítr do zad a jede se mírně z kopce.

                      0 0
                      • vinca  

                        Jasně , ty nejtěžší jsou pro to, aby ses z kopce nenudil. Ale pokud z kopce odpočíváš… :-) Je to hlavně o tom jaký tratě jezdíš . Já se snažím mít furt poměr tak 1000 vejškovejch m/ 30 km. Většinou to je 30/1000 , 45/1500, 60/2000 , 90/3000 a na to se každej převod navíc hodí .

                        0 0
                        • xcbike  

                          hmm,to jezdíš pořád ty samé trasy ne?

                          0 0
                          • vinca  

                            To jsem vypsal ty svoje nejoblíbenější. Samotnýho mne to překvapilo, že ten poměr u nich vychází přibližně stejně.

                            0 0
                        • JakeF  

                          To už je celkem extrémní převýšení. Ale stejně můžeš dát dvojplacku 39/26 nebo 38/24 a nebude s tím problém, pokud si nějak nelibuješ ve sjezdech po asfaltu. A na honění maximálek na asfaltu je zase blbost mít mtb… V terénu je těžší, než 38/11 potřeba hodně málokdy…

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            38/24 bude rozsahem většině méně výkonných hobíků stačit.

                            38/11 nejtěžší by mi už stačil (i s tím, že to je i pro asfaltové občasné přesuny), když mi akorát stačí 42/12 co jezdím (řadím ho ale už poměrně dost a na celopevňáku je to posunuté 29" koly).

                            Jenže jsme zase zpět u problému který už jsme tu tolikrát řešili, tedy velkého skoku mezi 38 a 24 + chybí 32 pila (pro někoho souvislost s velkým nárůstem řazení mezi 38/24, což se s 32 pilou nestane a řadí se na plackách mnohem méně).

                            Kdybych musel jezdit nuceně dvouplacku, tak bych asi raději dal 24/32 (nebo maximálně 24/34) a ztratil ještě více těžších převodů než abych musel jezdit ten velký skok a nemít 32 placku (i přesto, že by mi už chyběly těžší převody hodně, 32/11 je už hodně lehký převod). A navíc bych se musel vzdát 12/36 kazety která je super odstupňovaná (bez 11 pastorku by to s dvojplackou už vůbec nešlo).

                            0 0
                            • JakeF  

                              Uvidíme… Já jsem na ten skok 38/24 celkem zvědavej, jak to bude použitelný. Na 26ce mám po přepočtu ty převody odpovídající cca 38/25 a je fakt, že shození na malou placku je celkem rozdíl, nicméně při pohodovým ježdění mi to nikdy nevadilo, na závodech mi daleko víc vadí ta prodleva ve šlapání, která tím řazením na převodníkách nutně vznikne, ať je rozdíl jakejkoliv. Příští rok se ale zase radši vrátím k XTR, abych moh vzadu kompenzovat o 2 pastorky na těžší jedním pohybem…

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Mel jsme skok 36/24 a docela mi vadilo, ze pro „navazujici“ prevod jsem jeste muzes shodit 3–4 pastorky…v prazi to bylo z prevodu „vcelka-velka“ na prevod „mala a do pulky kazety“…zbyvalo dost lehcich prevodu, ale ty skoky byly docela dost…

                                Nicmene ty ses zavodnik a vykon mas nekolikanasobne vetsi, tkaze to nejspise utocis:)

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Tady to je celkem jednoduchý a navazuje ti to naopak krásně i co se týče procentuálního rozdílu vedlejších převodů… 36/36 je 1:1, takže odpovídající 24:24, takže stejnej převod je malá + 4. převodník odshora (36–32–28–24), takže pokud chceš plynule zařadit na lehčí, stačí shodit na 3., což znamená o 2 převody a to jde na XT nebo XTR řazení jediným pohybem.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Tohlle je mi jasny. U moji kombinace 42/36 a 11/36 jsem se ale casto dostal do situace, kdy jsem v nekterych pasazich 34–36 uz skoro neutoci a v nasledujicich pasazich jsme chtel trochu vice zrychlit a to na 24=zbytek kazety zase neslo…takze caste razeni o pilu:( Nekdo to bez problemu utoci, nekdo uz ne…jedinna spravna cesta je nakup prevodniku a zkouset a zkouset:)..zkousel jsem prehodniky 22, 24, 32, 34, 36, 38, 40z na 11/34 kazete…soucastny setup je 32/24 a na jaro pujde 32–22 bo nebude sila:)

                                    0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Mně to při 24/32/42 + 12/36 kazetě akorát navazuje odřazením vzadu pouze o jeden (při řazení na menší placku).

                                    A na Sramu nemám odřazení o dva najednou.

                                    Pro výkonnější jako jsi ty nebude 38 placka žádný problém, protože to utočíte a můžeš ji tam mít hodně. Zkus si představit jak by se ti jezdilo s dvojplackou třeba 46/29 (stejný poměr mezi malá velká jako 38/24). To bude pro tebe hodně podobné jako pro méně výkonné 38/24.

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      U mě to je taky jeden z důvodů, proč jdu zpátky na Shimano, s příchodem Shadow+ už Sram nemá žádnou výhodu kvůli který bych ho dál chtěl vozit.

                                      S tím přeřazováním je to jasný, že to pro někoho být problém může, jen prostě nesedí to, že by musel kompanzovat zařazením o 3–4 převody, to se dostane na stejnej, respektive těžší převod.

                                      I když stejně si myslím, že většina lidí si na dvojplacce najde rozumnou kombinaci, vždyť zrovna těch 36/24 ti dává na velký nejlehčí převod 1:1, což měla většina lidí na 9sp na prostřední placce jako 32/32 a i ty, co měli 34 vzadu, tak se stejně většinou báli křížit řetěz a radši shazovali na malou ještě dřív, jen si to tolik neuvědomovali, jak tam byl menší skok…

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Na 3×9 jsem vozil 11/34 kazetu.

                                        A také to tam ale vycházelo hůře než mi to vychází teď s 24/32/42 + 12/36. Já jsem právě s přechodem na 3×10 oproti 3×9 hodně spokojený.

                                        Předím na 3×9 navazující převod při zhození byl někde mezi odřazením o 1 a o 2 (občas i o celé dva, záleželo kde konkrétně to bylo na kazetě), takže to nebylo zrovna ideální, odstupňování kazety taky horší.

                                        A 32/34 se ještě dalo (32/32 by mi už štvalo dost), ale právě na desítce je to s 32/36 ještě o něco lepší. To je další věc co mám na desítce rád, že jsem získal na střední placku mírně lehčí převod a díky tomu jezdím na střední placku ještě více aniž bych musel dávat malou nebo velkou.

                                        Řetěz křížím na 9 stejně jako na 10 (na střední placku jezdím celou kazetu), tam není žádný rozdíl.

                                        Mně bohužel Shimano nesedí řazením. Chci odřazovat palcem a na Shimanu mi přijde, že odřazování palcem je jen do počtu aby se neřeklo (tedy aspoň pro mě).

                                        Jinak Shadow+ by se mi líbilo.

                                        0 0
                                        • pepek  

                                          že odřazování palcem je jen do počtu aby se neřeklo – na devítce XT to bylo OK. Ale na desítce (SLX) je to na nic, moc daleko a páčka má pro palec špatný úhel.

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            Mezi desítkou XTR a 9sp XT jsem nepoznal větší rozdíl, ale možná má SLX tvar jinej…

                                            0 0
                                        • JakeF  

                                          Jasný, ale tak ty přesně víš, co chceš. Pro většinu lidí je 2placka přínos právě v tom, že většinu doby jezdí na velkou, pokud zvolí správný převodníky podle svojí výkonnosti a ježděnejch tras.

                                          Jinak co se týče odřazování palcem u Shimana, tak jsem ho vozil na starším XT, SLX a novým XTRku a vždycky jsem řadil jenom palcem a po přechodu na Sram XX mi přišel dokonce ergonomií horší, že se mi o tu páčku jakoby hůř opírá, nicméně člověk si během pár dní zvykne na obojí… Ono i když jsem jel na testovačkách, tak jsem většinou přestal vnímat řazení během pár minut, fakt v tom není zásadní rozdíl.

                                          0 0
                                          • MichaelSimek  

                                            ja zase jsem si nikdy nevsiml ze se da odrazovat palcem, az kdyz jsem to cetl asi pred mesicem tady na BF…zasadne ukazovackem a na palec bych si zvykal dost tezko

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Kazdemu vyhovuje neco jineho. Mi vice se di moznost mit nastavene brzdy na brzdeni ukazoakem a razeni posunute dale aby nezaclanelo na gripu a vsechno obstaral palec:) Navic muzes radit pri brzdeni(jako v aute.)))

                                              0 0
                                            • JakeF  

                                              To jsem si taky kdysi myslel, když jsem byl zvyklej na Deore, co se palcem odřazovat nedalo. Teď to mám na zimáku=kole na trenažér a přijde mi to divný :D. Člověk si zvykne na obojí a jak na Shimano, tak na Sram.

                                              0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Asi moje krátké prsty nebo nevím. Na palec mi to prostě vůbec nevychází. Buď tam nedosáhnu nebo se mi páčky už pletou.

                                            Musel bych odřazovat ukazováčkem jako kdysi když jsem více let Shimano jezdil a ještě odřazování palcem nebylo. To mi vychází dobře. Ale musel bych kvůli tomu oželet mít skoro pořád ukazováček na brzdě.

                                            0 0
      • Slavoš  

        Tak tvůj názor by mě zajímal tak za 25 let. Jinak 3×10 jasná volba pro loudaly krajinou. :-)

        0 0
    • xcbike  

      Ahoj,já teda přešel z 3×8 na 3×10 a celkem pro mě dost zbytečných převodů,které nevyužiju,dneska bych šel na 100% do systému 2×10.Myslím,že průměrnému až podprůměrnému bajkerovi to v 95% stačí.

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak napiš až to delší dobu vyzkoušíš, jestli ti bude nebo nebude chybět 32 pila u dvojplacky. Jak píšu výše a už jsem tu psal mnohokrát, tak pro méně výkonné to není o chybějícím rozsahu, ale o tom velkém skoku a chybějící 32 placce.

        Samozřejmě to je individuální a záleží jaké kdo kde jezdí kadence a jak mu to přesně vyjde. Někomu 32 placka bude chybět opravdu hodně, někomu vůbec.

        0 0
        • Smazaný účet  

          +1

          0 0
        • MichaelSimek  

          Me naopak 32 nechybi vubec, 38×11 na 29ce je postacujici…sice 26×36 na nejaky hodne hruby stojky staci jen tak tak…ale na 3×9(10) bych opravdu uz nemenil ani za nic, ted pres zimu jezdim na 3×9 a je to strasnej opruz :)

          0 0
          • JakeF  

            Přesně :). Ale zase chápu lidi, co většinu doby jezdili na 32z převodníku, že to pro ně znamená víc řazení mezi plackama. Já už se těším na 1*12 s rozsahem 10–45 a 36z převodníkem :D.

            0 0
        • yetti  

          Máš pravdu – já si třeba nedokážu představit ježdění na horách s 26z převodníkem ani na 26" natož na 29" a to jsem spíš silovej jezdec. Na druhou stranu pravda je, že třeba na Šumavě žádný 29" nepotkávám.

          0 0
    • miki  

      podívej se d tabulky jestli ti to bude sedět

      0 0
      • MichaelSimek  

        mohl si tam nechat tu url adresu, at tu mam nejakou „reklamu“ ale sem rad ze to nekdo pouzil :)

        0 0
        • Chaingang  

          Hoď sem prosím ten odkaz, potřeboval bych si srovnat převody mezi 26" a 29"…Díky

          0 0
          • Smazaný účet  

            co papir a tuzka?:)

            0 0
            • JakeF  

              Jen bych podotknul, 11–36 jsou (minimálně) dvě verze, XX má odstupňování stejný, jako dřív 9sp 11–32 kazeta, tedy začátek 11–12–14.

              0 0
              • MichaelSimek  

                xx1 bych mel mit spravne, bral jsem ji z ofiko stranke

                a ono verzi vseho mozneho bude tuna, od toho je tam Custom policko kde kdo si co vyplni, tam bude mit a kydz se me to bude zamlouvat, tak to v db odsouhlasim a maji to tam vsichni :)

                0 0
                • JakeF  

                  Já nemyslel XX1, tam z hlavy to odstupňování nevím, ale klasickou 10sp XX, která má začátek kazety 11–12–14. Já to právě dost řešil, protože na ten skok 11–13 se mi nechce zvykat a Shimano dělá 11–13–15 a Sram v některých verzích taky, podle mě celkem nepochopitelný odstupňování…

                  0 0
                  • MichaelSimek  

                    aha, tak to sem spatne pochopil, pridam ji tam

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Těch kazet tam chybí ještě více, ono se vyrábí všechno možné.

                      Ty procentuální skoky mezi sousedními převody jsi tam přidal hezky. Třeba existuje Sram kazeta 11/36 (tedy existují dvě různé 11/36 kazety od Sramu), která je shodná s 12/36 jen se liší nejemšní pastorek.

                      0 0
                  • MichaelSimek  

                    to je 11 – 12 – 14 – 17…? na sram strankach maji prd info

                    0 0
                    • JakeF  

                      11–12–14–16–18–21–24–28–32–36

                      Stejně jako 9sp 11–32, jenom přidanej 36z. Vůbec nechápu, proč Shimano vymejšlí kraviny a nepoužívá dlouhodobě osvědčený odstupňování, zvlášť v kombinaci s dvojplackou, kde dávaj hodně malý rozestupy, takže velkej převodník je ještě menší, než u Sramu, takže ten nepříjemnej skok 11–13 pak člověk řadí o to víc… Já kvůli tomu vozil na Shimanu 11–32 10sp kazetu…

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Sram existuje

                      11–12–14–16–18–21–24–28–32–36

                      a

                      11–13–15–17–19–22–25–28–32–36

                      0 0
    • die.catana  

      2/10 nebo 1/10, neničí se tím řetěz a tak? U 3/9 se vždy doporučovalo řadit, aby se řetěz nelámal…

      0 0
      • black.horse  

        Ano, samo, že to více namáhá řetěz, proč myslíš, že to je u výrobců tak populární?:-) Ale ruku na srdce, řetězu mnohem více ublíží nečistoty a bordel, třeba při jízdě v blátě, kde ho odepíšeš mnohem rychlejc než nějakým taháním pod úhlem.

        0 0
        • JakeF  

          Řetěz ničí víc namáhání na menších převodníkách, než jeho křížení…

          0 0
    • honzour  

      Na prvním bajku jsem měl snad ještě 3×8, poté co jsem ho prodal jsem cca 10 let neseděl na kole. Letos se to sešlo a koupil jsem Cannona s 2×10 a popravdě, občas si připadám, že nemůžu najít převod, kterej potřebuju :).

      0 0
      • TJK  

        to chapu, obcas se sejde varianta ve skoku na kazete kdy jeden pastorek je malo a druhej uz tak nejak moc.

        0 0
        • JakeF  

          Což je ale zajímavý, když 11–36 kazeta je odstupňovaná stejně jemně, jako 9sp klasika a jemnějš, než 8sp, který vozil předtím :D.

          0 0
          • TJK  

            ja si matne pamatuju ze sem to tak mel nekde kolem stredu kazety na 40z prevodniku.. takovej divnej pocit… ale fakt uz si to uplne nevybavim

            0 0
          • Georrge  

            nj ale při změně placky tam jsou další „mezistupně“ :)

            0 0
            • JakeF  

              No to je fakt, na trojplacce se mezi plackama vlastně neřadilo…

              0 0
              • honzour  

                Šak já myslím, že si to sedne. Po 10ti letech bych správnej převod hledal možná na všem ;)

                0 0
    • borda  

      Protoze prachy je potreba tocit ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.