Problém s převodníkem po cca. 3000km

30 nepřečtených
  • Aira666

    Zdravím, vím že tohle to už bylo, ale chtěl bych objasnit do detailů můj problém, abych našel východisko z tohoto problému s pohonem, jezdím XT kompletní sadu 2×10, vepředu 40–28z a vzadu 11–34z,nedávno jsem měnil řetěz a ten mi samozřejmě střílel, což jsem očekával a s řětězem koupil i novou kazetu, ale řetěz mi pořád střílí a to na velké pile při silovějším záběru, což je dost nepříjemné. Jde o kliky XT M785, mám je tuto sezónu nové, najeto na nich mám cca. 3000km s tím, že jsem po 1500km měnil řetěz a nejmenší pastorek a bez problémů, teď po dalších 1500km jsem měnil celou kazetu a řetěz. Sám si nemyslím, že by převodník vydržel jen 3000km, minulej rok jsem měl XT M770 3×10 a najel jsem na nich 9000km se 4 řetězi a v pohodě. Tady na fóru jsem četl, že stačí najet pár kilometrů a řetěz si zvykne, to dnes zkusím a uvidím, pokud to nevyjde, tak sem hodím fotku. Přístí sobotu jedu závod a chtěl bych to mít v cajku a hlavně už do toho nevrážet další peníze, pokud to bude možné. Popřípadě bych chtěl poradit s výběrem velké pily na mé kliky, jaké? originální jsou dost drahé a u ostatních si nejsem jist kompabilitou. Děkuji za rady.

    0 0
    • Vilém  

      Uz nekde vedle ti kdosi rikal, at prekontrolujes retez, zda neni zatuhly clanek a hodis foto.

      Takto nezbyva nez rict, dik za info.

      0 0
      • Aira666  

        Pravda, takže řetěz jsem zkoušel jestli tam není někde ztuhlý ačlanék, ale není, kontroloval jsem i upevnění převodníků a taky dobrý. Tak jsem vyjel a zezačátku to střílelo furt, ale pak to bylo v pohodě, ale jak jsem projížděl zorbitou cestou a šlapal nebo zabral ve stoje, tak to začalo zase střílet. Přikládám fotku

        0 0
        • Tina  

          R.I.P. Ten prevodník je už po smrti.

          0 0
          • Aira666  

            To jsem si myslel, tak tedy budu muset koupit nový, dá se použít nějaký jiný, než přímo Shimano?

            0 0
            • Tina  

              napr. Specialites TA Chinook ;) Môžeš si vybrať aj počet zubov. 42, 40, 39 alebo 38 zubov.

              0 0
          • JSt  

            nemyslim si. ;-)

            0 0
        • Extremist  

          Prevodnik je OK, hledej problem jinde…

          0 0
          • pee.tr  

            Neřekl bych, že je moc v pohodě. I když je fakt, že by ještě mohl jezdit. Ale jak to vypadá, není tomu tak. Tak fotka taky torchu klame, řekl bych. Možná soudkovatí a dělá po stranách ty zuby menší. Těžko říci. On i ten malej je už ale vyzobanej. Asi bych nekupoval jen velkej převodník. Podle stavu bys mohl za chvíli kupovat malej a to už se jaksi moc nevyplatí (i když jsem nekoukal, teď na ceny XT).

            Napadá mě ještě blbost, jestli máš opravdu správnej řetěz. A i když jo, nahoď ho na velkou, zatoč klikama pár otáček dozadu a následně opatrně rukou zaber za kliku ve směru šlapání a pozoruj, jestli mají články v zubej velkou vůli a nemají tendenci vylézat ven, což asi budou mít.

            0 0
          • Aira666  

            no pokud je OK, tak je divny, že se starým řetězem to nedělá, když tam dám novej, tak při šlapání na velké pile citím v klikách vibrace, na malým to nedělá. Fakt už nevím, kam sáhnout.

            0 0
            • mr.nikdo  

              Mas spravne podlozky pod miskama?

              Takhle jsem mel od servisu 2 podlozky (misto 1). Slapani fungovalo, ale linka byla k nicemu… Takze pak zacaly problemy s nabeheme retezu na velkou a vice padal.

              Po oprave se vse vratilo do starych koleji. Byly to starsi SLX 3 placky.

              Jeste me nepadlo, ze casto mi takhle vibruji vetsi prevody, ale opacne. Mam pocit, ze je to tim, ze casto jezdim Velka-Velka. Jakmile hodim Mala na klikach a Velka na kazete, tak to neprijemne vibruje. Prisuzuji to nabehu retezu a ze jsou jinak ojete zuby na kazete…

              0 0
              • Aira666  

                no mam střed press-fit a na straně misky mám 1 podložku, v rámu Giant Anthem x, myslím, že to mám podle návodu přiloženýho ke středu udělaný dobře, taky se mi zdá, že je převodník mírně ohnutý, projevuje se to při silovým šlapání nejvíc, ale jen mírně.

                0 0
        • bagr84  

          Pro klid duse to vem malym kulatym pilnikem, nejakou tu tisicovku to jeste vydrzi.

          0 0
          • Aira666  

            pilníkem jsem to už vzal, ale děláto stále to samý

            0 0
            • tonik666  

              Zrušit převodník po 3k mi přijde dost rychlovka, ale možné to je. Jsi si jistý, že to střílí na převodníku? (ať se ti někdo dívá, kde to skáče) A že to opravdu jde přes zuby? Jinak pak měnit, malou klidně ocel slx a velkou viz výše – chinook, blackspire…

              0 0
              • Aira666  

                přeskakuje to na převodníku, kazeta je nová a navíc jsem se při jízdě díval kde to střílí. Jinak je ten Chinook kompatibilní na 10s? co jsem se díval, tak je u něj psaný, že je na 9s

                0 0
              • Aira666  

                http://www.supshop.cz/index.php… tady u toho je psané že je na 9s, to asi nemůžu použít na 10s, jinak můžu tam dát 42z? měl jsem tam 40z a malej 28z, že bych tam dal 40/28z není to velkej odstup? Je pravda, že když jedu na silnici, tak mi chybý rychlejší převod, že bych tam dal 42z

                0 0
                • Tina  

                  Chinook sa robí v dvoch verziách. Pre 9speed (čierny so striebornými zubami) a 10speed (celý čierny). Aj verzia 9speed funguje s 10speed reťazou a kazetou. Inak Specialites TA Chinook 10 a Cross (pre Sram 120mm) je už v ponuke aj ako 39zubový. Doteraz boli iba párne počty zubov ako 34, 36, 38, 40, 42.

                  0 0
                  • Aira666  

                    ok, jde mi hlavně o to, když dám 42z kde byla původně 40z, jestli to bude řadit v pohodě bez problémů, jelikož odstup od malého převodníku a velkého je 14z místo 12z. Taky mě napadlo, jestli můžu dát velkou placku shimano M770 (3×10 pro 10s řetěz).

                    0 0
                    • Tina  

                      FSA alebo Sram (a iní) vyrábajú kľuky s prevodníkmi 42/28z, t.j. o 14zubov. Miestní bajkeri túto kombináciu taktiež bez problémov jazdia. osobne som kedysi skúšala 38/24z. Prešmyk to bez problémov zvládne.

                      Prevodník z trojplacky sa ti bude ťažko montovať na strednú pozáciu, pretože má zahåbenie dier pre skrutky z opačnej strany ako prostredný prevodník. Budú ti trčať hlavičky skrutiek a zachytávať o reťaz na malom prevodníku.

                      0 0
    • Al Stra  

      seřídit přehazku, někdy stačí dotáhnout trochu lanko…

      0 0
    • bagr84  

      Pridam se s dotazem, zacina se mi lepit retez na prostredni prevodnik (trojplacka), obcas to ma tendence sukovat se. Da se ta placka otocit a dal jezdit (orig. shimano XT)? :)

      Druha otazka, nekde jsem slysel, ze prostredni placka od Specialites (Chinook) snad nema nabehy a nemusi to na nekterejch setupech radit, ale pripada mi to jako hovadina. Co je na tom pravdy? Malou a velkou placku od Spec. vozim uz nejakej patek a bez problemu…

      0 0
    • artilicz  

      já jsem pořizoval převodníky od www.gebhardt.cz a jsem spokojen, ale cena je podobná jako od Shimana,spíš mi šlo o zuby na míru. ale začalo to jako u tebe a skončilo s výměnou převodníků

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.