Přidrhávající ořech (a zevnitř okousaný)

3 nepřečtené
  • marshalll

    Ahoj, začal mi přidrhávat ořech na gravel kolech Fulcrum Rapid Red 5 DB 27,5". Projevuje se to velice prazvláštně. V určité pozici kazety (obecně ořechu) vůči ose se na volnoběh slyšet a trochu i cítit lehké přidrhávání. Stačí o ár stupňů pootočit kliky a zmizí. Po návratu kazety do původní polohy vůči ose je to tam znovu. Někdy je to slyšet/cítit víc někdy míň. Je to cítit i v ruce, takové jakoby přidrhutí přes cca 3 zuby (cvaknutí) uvnitř náby, vždy ve stejné pozici kazety vůči tělu náboje. Pořád ale záleží na vzájemné pozici ořechu a osy.

    Setkali jste se někdy s takovými záseky a opotřebením na vnitřní straně ořechu (po obvodu kolem západek)? To navíc tedy není úplně rovnoměrné, dvě třetiny jsou okousané a jedna skoro vůbec (viz fotky). Zkoušel jsem to nějak hala bala odjehlit a zahladit, aby tam nebylo nic ve směru volnoběhu cítit, ale prakticky žádná změna.

    Jinak osa byla předchozím majitelem měněná za kratší (142×12 za 135×12) a provozuji to s koncovkami na QR a od jara nově na 10mm RWS. Osa je snad rovná, zkoušel jsem tam bez adpatérů prostrčit 12mm osu z bajka a v pohodě. Zlobit to začalo cca měsíc zpět (opravdu silně pazvuky v jedné zatáčce, které samy zase zmizely). Po vyjížďce jsem doma našel ne úplně dotaženou (ale zase ne úplně povolenou) matici, která stahuje ořech (že by se to kroucením rámu povolilo?) a lehký vakl kola. Vůli jsem seřídil a matici dotáhl a jezdil dál. V jednom kopci mi to po pár vyjížďkách zase zachroustalo, tak jsem to raději otočil domů.

    Nábu i ořech jsem měl kvůli tomu v servise, preventivně vyměnili všechny ložiska (který ale stejně chodily sametově) a nečekaně žádná změna. Odjezdil jsem na tom teď cca 100km, někdy je to opět trochu cítit, jindy si toho zase nevšimnu. Nevím, zda by ještě nemohla být nějaká mikrotrhlina na ořechu, která by se rozjela po dotažení či tak něco. Už mě toho moc nenapadá. Díky za případné rady a nápady?

    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.