Ahoj, mám kliky Shimano Cues U6000 s jednopřevodníkem 40z. Potřeboval bych ho vyměnit za 36z. Nějak ho nemůžu sehnat. Originál shimano cues není. Máte na nějaký tip? Nebo to nějak vyřešit výměnou klik? Dík moc za rady
Ahoj, mám kliky Shimano Cues U6000 s jednopřevodníkem 40z. Potřeboval bych ho vyměnit za 36z. Nějak ho nemůžu sehnat. Originál shimano cues není. Máte na nějaký tip? Nebo to nějak vyřešit výměnou klik? Dík moc za rady
To má taky asymetrickou 4packu 110BCD jako GRX, ne? Nepasoval by tam náhodou i nějaký převodník určený pro GRX?
Pasoval. Mám na Cues 6000 38z GRX.
Tak to je super. GRX jsem našel, ale geniální AI mi tvrdila, že ta asymetrie je u GRX jiná než u Cues
Tohle mi k tomu píše
jde převodník grx na kliky cues U6000?
Ne, originální převodník Shimano GRX na kliky Shimano CUES FC-U6000 namontovat nelze. Důvodem je kompletní nekompatibilita v uchycení, roztečích a řetězové lince:
Rozteč šroubů (BCD): Kliky Shimano CUES U6000 využívají specifický, asymetrický 4-ramenný pavouk. Menší varianty (30T a 32T) mají rozteč 96 mm, zatímco větší varianty (40T a 42T) mají rozteč 110 mm.
Specifikace GRX: Gravelové kliky Shimano GRX (např. řady RX600 nebo RX810) používají zcela odlišnou asymetrickou rozteč 110 mm (pro 1× i vnější u 2× pohonů) nebo 80 mm (pro vnitřní převodník u 2×). Tvary ramen a nálitků u CUES a GRX se liší, takže převodník fyzicky nepasuje na unášeč.
Řetězová linka (Chainline): Kliky CUES jsou navrženy primárně pro MTB a trekingové rámy s širší řetězovou linkou (50 až 55 mm v závislosti na variantě), zatímco sady GRX pracují s užší gravelovou linkou (49,7 mm).
Tvar zubů: Převodníky CUES využívají technologii Shimano Linkglide (profil zubů Dynamic Chain Engagement+), která je optimalizována pro robustnější řetězy Linkglide a vykazuje odlišný náběh než systémy Hyperglide používané u GRX