• mazzi992

    Zdarec, z toho pressfitu me jednou jebne a odvezou me :-D Mam novy kolo, najety cca 3000km. Skoro kazdych 500km v tom zacne krupat, takze jsem vzdycky vytahl kliky a nejakym zpusobem to ocistil a byl na chvilu klid. Ovsem ted naposledy to neprestalo, pritom loziska se toci krasne bez nejakyho odporu. Tak jsem dnes objednal na Kupkole novej stred.. Presne BB-71–41A. Jdu se dnes projet a asi po 5km me splachla bourka a je po krupani :-D Ujel jsem jeste asi 60km a ani krupnuti :-D. Zitra prijde novy str.slozeni tak se chci jen zeptat jak to nalisovat az to zase zacne??? Myslim jako na sucho do ramu, nebo maznout vazelinou? Nebo na lepidlo. Vlakna jsem si prosel ale nazoru je plno.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Používám hliníkový misky nasucho, nejl. ložiska, pořádně docpat vazelínou, dát vazelínu i pod ty vnější krytky stř. složení…

      0 0
      • mazzi992  

        Ok díky za odpoved.

        0 0
      • adam1  

        Ahoj ,na jak dlouho to vydrží ?Už taky nevím co s tím .Zkoušel jsem nasucho i namazat fest, ale vždy po cca 10–15 km to "vypukne " ikdyž šlapu lehce tak křupe/vrže.Co jsem si všimnul tak když protočím kliky dozadu a zpět tak na chvíli je klid a pak zas .Měnil jsem jak BB71 po původním BB30 ,potom airzone a vyšlo to nastéjno – vrže/křupe .Po rozdělání krytek ložisek je vždy všude jemný bordel ,který to zřejmě způsobuje .Jak zamezit aby se to utěsnilo – nevím.Kdyby někdo věděl tak dík

        a

        0 0
        • mazzi992  

          Ja uz jsem z toho taky bezradnej, dnes to dostalo v desti poradnou sprchu a asi se to vyplachlo a prestalo to. Pod tu vnejsi krytku jsem nacpal vazeliny co to slo aby se tam bordel skoro nedostal. Kdyz motam jen bez sily tak to je v pohode ale jak zacnu silou nebo si nedejboze stoupnu tak to jsou zvuky, ze se to neda vydrzet. Jeste se to siri ramem, tak mam vzdycky pocit ze se to cely rozsype :-D

          0 0
          • adam1  

            Zrovna dneska jsem kliky sundal už asi po 3333 ,(už budu muset vyměnit imbus šrouby od kliky bo z věčného sundavání jsou vyžvýkané) .Samozřejmě pod krytkami všude „písek“ – vyčistil jsem a na osu z obou stran jsem dal gumové těsnění aby se bordel nedostával přes osu – ta je sice natěsno ,takže spíše pokus ?Uvidím ?Když jedu sám tak na to kašlu a vržu ,ale štve mě že ve skupině otravuji ostatní. .

            a

            0 0
      • adam1  

        Ahoj tak po včerejší zkoušce s těsněnim zase nic .Takže zase rozebrat už po 3334té sundal jsem krytky – zase písek -vyčistil – narval vazelinu všude a hodně (tuha/obyč) a zatím i po 45km si to jen občas při záběru vrzlo ,ale to už. Je jakoby mezi mufnou a středem ?Při lisování jsem dal jen vazelinu.Celkově je ale pf fakt na ......tím,že. bordel se tam dostane tak lehce?Kdyby tam šel dát zapouzdřený střed za 200 tak neváhám.

        Biku zdar

        a

        0 0
    • jannk  

      Ja takhle resil krupani stredu predtim, nez jsem objevil, ze nejlepsi recept je kybl s vodou. Jako fakt.

      0 0
    • mazzi992  

      Tak dnes doslo novy str.slozeni…uz je nalisovany v ramu…dukladne jsem vse ocistil a nalisoval na sucho do ramu… Moc se mu tam nechtelo, ale s opatrnosti je tam. Z tovarny to taky nemeli namazany. Jsem zvedavej jak dlouho to vydrzi bez lupani a praskani.

      0 0
    • mazzi992  

      Tak jen pro info: novy slozeni pressfit, nalisovano cca pred 14 dny. Od te doby najeto neco pres 200 a zas lupe a praska jak prase

      0 0
      • Smazaný účet  

        To se soudruhům něco povedlo no. Mi připadá celkově, že ložiska na nových kolech nic nevydrží a to i taper hlavko, ložiska v zadní stavbě…

        0 0
    • kudlanka32  

      Nemam prakticky zkusenosti, ale resim to na jeste neexistujicim kole tim, ze sem objednal hope, protoze ma hlinikovy misky sesroubovany k sobe, cimz je zajistena souosost a jakasi soudrznost. Pujde to teda do karbonu. A mozna to rovnou zalepim loctite i kdyz se to ma jen namazat.

      Ty davas levny plastovy do alu ramu? ty jsou pry jen na jedno pouziti, toz casty rozebirani asi nebude ta nejlepsi lecba.

      0 0
    • kudlanka32  

      mel bys mit na to jejich tool, ale mozna se to da zavitovou tyci s podlozkama, jeste jsem to nevidel, zatim jen objednavam

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • wladeq  

        Na ten jejich tool se klidně vykašli, dvě kontra matky, tuším 22, udělají stejnou službu. Po instalaci mi nějaký čas semtam křuplo, ale asi si sedlo a teď je potichu…nikdo mi ale nevymluví, že ta cena je úlet

        0 0
        • Smazaný účet  

          3 litry, to si děláš prdel? Kolega má letitý Author Modus s Judynou a na tom biku není krom běžných věcí potřeba nic řešit. Kdežto na novodobém fullu furt řeším nějaký zvuky, údržbu tlumení, furt něco, sypat do toho člověk musí neustále…

          0 0
          • wladeq  

            Dva a pul :)…Jde o to, ze to je snad jediny!!! stred, ktery ma loziska venku. Tim padem do 83 domku das 83 kliky. Aerozine co jsem mel predtim mel loziska vevnitr, takze jsem musel v 83 domku kupodivu vozit stare 73 kliky. Krome toho byly loziska po kazdem (fakt kazdem) bahnitem dni KO. Ten hope je skoro plnohodnotna nahrada za klasicky BSA. Jiny jsem nenasel, redukcema jsem to resit nechtel

            0 0
    • mazzi992  

      Ja vim ze plastovy misky nejsou zrovna to nejlepsi ale proc je superior dava i na kola za 60 tis. Kdyz jsem koukal na ty drazsi modely tak mely vsechny str.slozeni bb 71–41a tj. to co jsem dal ja!! Spis me zarazi ze nezustali u klasickych zavitovych misek u kterych jsem nikdy nemusel resit tyhle veci a ruzny pazvuky ktery z toho lezou ted :-(

      0 0
    • petyn  

      Jj zlaty Holowtech II. Dokonce i Ibis se k tomu vrátil.

      0 0
    • Smazaný účet  

      S vypětím všech sil jsem vyměnil ložiska zadní stavby, nalisoval jsem nový hliníkový střed Aerozine, těšil jsem se po letech na tiché vyjížďky. Avšak od prvního záběru v tom praská takovým způsobem, že je to horší, než to bylo! Čím to lepíte? Má to nějaký přínos? Začínám být dost trudnomyslný :)

      0 0
      • Paua  

        Taky jsem letos měnil plastové misky za hliník aerozine a křupání bylo, nakonec stačilo dotáhnout pořádně kliky a je po křupání, ještě zkus vyčistit patku přehazovačky .

        0 0
        • Smazaný účet  

          Myslíš tu plastovou matku na Shimanech? Tu jsem se chystal spíš povolit.

          0 0
        • Vilém  

          To je rada nad zlato, poradne dotahnout kliky. Kdybys alespon napsal, jake kliky jsi poradne dotahoval a cos na nich dotahoval, protoze podle tve rady by si nekdo mohl odrovnat stredove slozeni.

          0 0
      • MnemonicJ  

        asi jsi zapomněl na míč :D

        0 0
      • Smazaný účet  

        Takže co z toho vyplívá? Zahodit nový střed za 500,– a koupit nový Hope za trojku, pak to možná bude lupat jen občas?

        0 0
        • Johnnyxjr  

          Poridit si ram s BSA

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tuším, že to vymysleli právě kvůli fulům, aby mohla být širší střed. mufna…

            0 0
            • MnemonicJ  

              no vzhledem k tomu, že kolo jsi víceméně rozebral komplet, jsi si jistý, že to jde zrovna od středu? Na zdejší rady jsem taky dal Aerozine a přijde mi relativně v pohodě. Občas taky křupe, ale to asi všechny press fity a obvykle stačí ho vyčistit. Dával jsem ho nasucho, rám mám hliník.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak dělá to při záběru, když propružím zadek a nešlapu, tak je klid, lisuji nasucho.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Patka, pedály, sedlovka, to všechno mi způsobovalo zvuky. které se zdály jít od středu…

                  0 0
                  • MnemonicJ  

                    taky si myslím, že to může být cokoliv, předpokládám, že propružíš ve stoje, tím pádem bych osobně kouknul třeba i na sedlovku… Já jsem rám řádně vyčistil a nasucho nalisoval a jak jsem psal, vyjma případů, že se to zanese bordelem je to v pohodě.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ale toto není takové to obyčejné cvakání, stačí trošku razantněji zatlačit na pedál a hlasitě v tom praská (jako když třeba rukama rozlamuješ nedoseklý špalek:)

                      0 0
                      • MnemonicJ  

                        dobrý přirovnání, včera jsem jel s kamarádem, co má asi 10 let starý GT a totálně sere na údržbu, a když se do toho opřel, tak to bylo minimálně jak když se láme 100 letej dub :D Než jsi tam ten press fit nacpal, tak jsi rám pořádně vyčistil? Případně kliky před instalací… Těžko se to hledá takto na dálku :)

                        0 0
                • kudlanka32  

                  a je to lepsi nasucho nez s nejakou vodeodolnou vazelinou?

                  pokud to porad vrze, tak bych to cele odmastil a zalepil locktite, pak se nemuze nic pohybovat

                  0 0
              • Tomas S2  

                Mel jsem podobnej problém… vymena lozisek nezabrala, pak jsem rešil zadni nabu a ořech… nakonec to bylo nenamazanou pevnou osou v zadnim kole (bylo to jen při šlapání, na volnoběh bez vrzání). Ale vsadil bych se, že zvuk jsem slyšel ze středu!

                0 0
        • Vilém  

          Jak jsi tam ten stred lisoval? Nasucho? S vazelinou? S loctitem?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Takže po aplikaci Loctite beze změny :/

            Takže buď Aerozine misky jsou napi*u: mají nově dosedací plochu s dvěma výstupky, takže nedosedají po celé ploše. Vyrazit je je taky neskutečný opruz, příruba za ložiskem je minimální a ještě navíc zkosená.

            Nebo je to něco jiného, jenže jak vypátrat, že to je/není střed?

            Případní zájemci o netradiční francouzský stroj pište do zpráv :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Takže nakonec to byl nedotažený čep zadní stavby (a já se morduju s PF jak půča:)

              0 0
              • Fran7  

                Super, takže Polka i já měli pravdu, že to může být i jinde, poučení pro jiné i pro mě.

                Jinak čím demontuješ a montuješ P-F, chci si něco preventivně pořídit a zaujal mě cenou tento

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Vymlacoval jsem to vyrážečem na misky hlávka, ale prvně se musí vyťuknout ložiska (což nevím, jak jde u Shimana), lisuji klasicky velkým šroubem s podložkama.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Nejlepší je stahovák ať se do toho nemusí mlátit

                  https://www.koloshop.cz/…it-BB90.html?…

                  A vzít verzi dle toho jaký má kdo pressfit.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    S tímhle by mi u Aerozinu vylezly jen sam. ložiska.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Nemohl jsem si vzpomenout, jak to u Aerozine reálně bylo, ale nakonec jsem si to vybavil.

                      Z principu se to určitě u Aerozine stát může, tak jak je to udělané. Měl jsem tam chvíli Aerozine PF2408 Ceramic (po tom, co první Shimano bylo vadné a mělo skoro o 0,2mm menší průměr a to pak dělalo problémy).

                      Aerozine bylo hodně na těsno, šlo i blbě nalisovat (mám lis). A právě jsem měl obavu, co to udělá hliník na hliník po pár letech (ložiska ve středu mi vydrží vždy dlouho) když jsem to ničím nemazal při instalaci, tak jsem to raději zase vyndal.

                      A opravdu šlo nejdříve ložisko. A pak jsem to vzal na podruhé zase tím Uniorem, jen jsem dobastlil větší rozměr na vnitřní opření. A myslím, že to byla nějaká velká podložka, kterou jsem jen lehce vzal zmenšil (udělal ovál, prostrčil menším rozměrem a otočil uvnitř na větší). A ta se opřela o ten vytahovák Unioru.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Každopádně jsem Aerozinu křivdil, jistě by vydržel ještě několik výměn ložisek.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          A dával jsi ho nenamazaný. Výměnou ložisek by se ještě více prodloužila doba po jakou bude v rámu a ještě bych měl větší obavu, že už nepůjde ven (a ty drážky to myslím nezachrání).

                          Proto nakonec jsem nechal plastový Shimano, nakonec nemám problém s jeho životností žádný. A ani častější výměna by rámu nevadila, když je to plast (časté lisování hliník na hliník by bylo horší).

                          0 0
              • Smazaný účet  

                Mě to naposled dělala xt kazeta, kde se povolil nejtek a pastorky byly volný, i když byla na ořechu dotažená. Zvuky šly pochopitelně od středu.

                0 0
        • Polka  

          Hele zkus to fakt ještě prověřit i mimo střed. Já dnes dal na zkoušku zadní kolo ze zimáka taky s NX kazetou a nic nevrzalo! A to by včera taky Pája odpřisáhl, že to slyšel že středu. Já tam mám ňákej dojebanej ořech už a ta kazeta se v tom nějak mele a tohle vyluzuje, děs.

          0 0
          • Fran7  

            Kamarád mi taky přijel s tím ať se mu mtknu na střed, že to vrže a píská jak prase, já na to ty tam máš zapouzdřený střed tím to určitě nebude, dal jsem to na zvedák a hle, pískala zadní přehazka, doslova kladky, vyndáno vyčištěno a pískalo to pořád, pak jsem jen tak z ****** zkusil měrku na řetaz a to jak se propadla jsem ještě neviděl, vyměněn řetaz, který dle slov měl asi najeto víc jak 3000 – maso, a je po pískání a vrzání. Takže souhlas, ne vždy to může být střed nebo pedály.

            0 0
            • BB  

              tak do svého dlouhého seznamu příčin různých pazvuků přidávám řetěz, i když musím přiznat si nedovedu představit, jak by mohl být vytahaný řetěz jeho příčinou.

              0 0
              • Fran7  

                Já byl taky zvyklí, že řetěz spíš neřadí, přeskakuje a padá než , že by pískal, při jízdě to prý fakt bylo od středu, na držáku ucho určilo směr, písklavé vrzání od kladek, to že to bylo řetazem mě taky překvapilo. Dodám, že to byl karbonový rám FELT a přehazka SRAM 7, řetěz SRAM 1031, řetez vyměněn za SRAM 1051 a je ticho.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Na Al misky Loctite 641 nebo meděnou vazelínu?

      0 0
      • adam1  

        Kolik se toho asi potřebuje?Na ten ..urvený presfit !

        Díval jsem se že 10ml za 300 ?Nejlepší vysledek – narvat tam vazelínu 50km klid .Vyměnil jsem /rozebral složil fakt všechno .Vyhlížím skalu kde to kolo shodím dolů. A bude klid. :) Ten loktait vidím jako poslední pokus.

        0 0
      • Tengu  

        Mám tam ten Loctite přes 2 roky a zatím naprostý klid.

        0 0
    • verguenza  

      Dle doporučení jsem na dílně nechal střed vyndat a misky zalepit Loctitem hned u nového kola (Canyon AL 7). Uvidím, jak to bude fungovat.

      0 0
    • mazzi992  

      Taky pujdu do toho Loctitu, dnes jsem to dal na vazelinu a zlepseni zadny,ba jeste horsi…takze to tam nalisuju na to lepidlo. Nebo bych si pral se rano vzbudit a mit na kole klasicky bsa misky :-D s tema jsem nemel nikdy problem.

      0 0
      • adam1  

        Ještě jsem zkusil měděnou vazelinu,kterou tu někdo doporučil(al airzone s al stredem zapouzdřeným v carbonu) před použitím loctitu (tam mám strach aby to šlo ještě někdy ven?)a zatím ok – zatím? : )

        0 0
    • mazzi992  

      Aerozine misky z hliniku…jak je tam teda nalisovat? Na sucho, vazelina nebo loctite?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Imho je to celkem jedno, tos ale nechtěl slyšet. Já to měl nasucho, po dvou sezónách jsem to vymlátil, ale zvuky nebyly nakonec ze středu. Nový jsem dával na Loctite. Pokud plánuješ mít bike dlouho, tak teoreticky hrozí „srůst“ (hliník-hliník), takže asi měděnou pastu nebo vazelínu odolnou proti vodě (na čerpadla apod.). Spíš je potřeba pak při výměně samotných ložisek je tam opatrně rovně nalisovat, moc se jim nechce a pak se vymačkává ta dosedací plocha.

        0 0
    • Lago di Garda  

      Ahoj všem.

      Má někdo zkušenost s výměnou samotných ložisek u tohohle typu press fitu Race Face?

      Odešlo mi jen jedno, a nechce se mi kvůli tomu měnit celý střed.

      Co jsem tak zjišťoval, tak je to BB 92 a ložisko by mělo být 41×30×7

      0 0
      • milan.v  

        Když to napíšeš do deseti dalších vláken, třeba ti někdo odpoví…

        0 0
    • tonyy  

      ja sem to vyresil loni jednou provždy,prodal jsem kolo s press fitem a koupil kolo bez pressfitu a mam klid.

      0 0
    • marus123  

      cus,nejake nove rady ohledne praskani a vrzani ?uz me to taky stve

      0 0
    • kliiima  

      Ahoj, rád bych, abyste se podělili o zkušenost s pressfit DUB na gravelu, co se zejména životnosti a zvuků týče. Mám vyhlídnutý gravel bohužel s BB86 a ten pressfit mě trochu odrazuje. Přemýšlel jsem o použití Token Ninja, ale ten se bohužel pro BB86 (průměr 41) a DUB nedělá. Děkuji

      0 0
    • red_thom  

      Ahoj, mám na rámu šířku středové mufny 92mm, kliky mám Shimano MT510–1. Bude to pro 12kové řazení na boostu. Otázka zní, mám použít nějaké podložky pod pressfit, než ho nalisuju. Díky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.